Siirry suoraan sisältöön

Aikuisten ja ikääntyvien terveydenhoitajatyö ja työterveyshuolto (5 op)

Toteutuksen tunnus: 599104115-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.08.2019 - 30.08.2019

Ajoitus

01.08.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Terveydenhoitajakoulutus

Opettaja

  • Liisa Korpivaara
  • Satu Sällilä

Vastuuopettaja

Liisa Korpivaara

Ryhmät

  • TH16S
    Terveydenhoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:suunnitella, toteuttaa ja arvioida työikäisen, työpaikan ja –yhteisön terveyttä ja työkykyä ylläpitävää ja kuntouttavaa terveydenhoitajatyötäkuvata hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteetarvioida työn, työyhteisöjen ja –ympäristöjen vaikutuksia terveyteensuunnitella, toteuttaa ja arvioida tarvittavia toimenpide-ehdotuksia asiakkaiden (yksilö, perhe, ryhmä, työpaikka, työ- tai muu yhteisö) terveyden edistämiseksitoimia moniammatillisessa työyhteisössä ja moniammatillisissa ja –alaisissa verkostoissasuunnitella, toteuttaa ja arvioida ikääntyneen terveyttä ja toimintakykyä vahvistavaa terveydenhoitajatyötäarvioida ikääntyneen terveyteen, elinoloihin ja elämäntilanteeseen liittyviä palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä ja ohjata tarjolla olevien palvelujen käyttööntoimia yhteistyössä ikääntyneen ja hänen omaistensa/ läheistensä kanssa ja tehdä päätöksiä ikääntyneen terveyden edistämiseksi sekä arvokkaan elämän turvaamiseksitoteuttaa kotona tapahtuvaa terveyden- ja sairaanhoitoa

Sisältö

Sisältö työikäisen terveydenhoitajatyön osalta:Työterveyshuoltoa koskeva lainsäädäntö ja palvelujärjestelmäHyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteetTerveydellisten olosuhteiden arviointi; voimavaratekijöiden tunnistaminen, työympäristöjen ja -yhteisöjen terveydelliset altisteet, vaara- ja kuormitustekijätTyöikäisen terveystarkastukset, terveyden, työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen, edistäminen ja seurantaTyökyvyn arviointi ja hallinta, varhainen tukeminen ja kuntouttava toimintaKeskeiset työperäiset sairaudet ja ammattitauditTyösuojelu ja -ergonomiaTyöterveyspainotteinen sairaanhoito/ avosairaanhoidon vastaanottotoimintaSisältö ikääntyvän terveydenhoitajatyön osalta:Ikääntyneen terveystarkastukset ja terveyden edistäminenTerveysneuvonnan erityispiirteet (mm. liikunta, ravitsemus, seksuaalisuus, uni, ikääntymiseen ja pitkäaikaissairauksiin liittyvä neuvonta)Hyvinvointiteknologian mahdollisuudet ja käyttöOmaisten/läheisten tukeminen, haasteelliset asiakkaatKuntouttava työote (mm. terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista lisäävät vastaanotot)Voimavarojen lisääminen ja toimintakyvyn tukeminen, osallisuuden luominen

Aika ja paikka

Ei käytössä tässä toteutuksessa.

Opiskelumateriaali

Jukka Uitti (toim.) Hyvä työterveyshuoltokäytäntö Työterveyslaitos 2014
Martimo Kari-Pekka, Antti-Poika Mari, Uitti Jukka (toim.) Työstä terveyttä 2018Duodecim, Työterveyslaitos, Bäckmand H. & Vuori I. (toim.) 2010. Terve tuki- ja liikuntaelimistö. Opas tule-sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.
Launis M. & Lehtelä J. (toim.) 2011. Ergonomia
Manka Marja-Liisa: Työhyvinvointi 2016 ( saatavilla myös e-kirjana)
Lisäksi muu opintojakson alussa ilmoitettava materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso jakautuu neljään teemaan: työ- ja arkitoiminnan ja hyvinvoinnin edistäminen, työterveyshuolto, työlääketiede ja ergonomia. Opintojaksoon kuuluu lähiopetusta, oppimistehtäviä ja ohjattu harjoitustyö. Harjoitustyössä harjoitellaan työ- ja toimintakyvyn sekä niihin vaikuttavien tekijöiden ja ergonomian havainnointia, arviointia, ohjausta ja neuvontaa. Harjoitustyöhön kuuluu vertaispalauteen antaminen. Harjoitustyö toteutetaan 3 - 4 opiskelijan ryhmässä yhteistyössä yrityksen tai kolmannen sektorin kanssa. Työlääketieteen osuus suoritetaan skole luentoihin liittyvien oppimistehtävien avulla.

Lähiopetus toteutetaan Kouvolan kampuksella, osittain yhdessä ryhmän AVMITH19KPOM kanssa. Ensimmäinen lähiopetuspäivä on 5.9 ja siihen osallistuminen on välttämätöntä.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tässä toteutuksessa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei käytössä tässä toteutuksessa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työterveyshuollon harjoittelu 5 op, 4 viikkoa

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei käytössä tässä toteutuksessa.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakso on 5 op eli opiskelijan työmäärä on 135 tuntia. Se jakautuu seuraavasti:
Aikuisen ja ikääntyvän henkilön työ- ja arkitoiminnan hyvinvoinnin edistäminen 1op, 27 tuntia
Työterveyshuolto 1op, 27 tuntia
Työlääketiede 0,5 op, 13 tuntia
Ergonomia 0,5 op, 14 tuntia
Harjoitustyö, missä integroituu koko kaikki opintojakson teemat 2 op, 54 tuntia

Lisätietoja opiskelijoille

liisa.korpivaara@xamk.fi ja satu.sallila@xamk.fi

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää oppimistehtävien ja dialogitentin suorittamista hyväksytysti. Oppimistehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty - hylätty. Dialogitentti arvioidaan numeraalisesti ja opintojakson arvosana perustuu siihen. Dialogitentti perustuu harjoitustyöhön. Tarkempi ohjeistus ja arviointikriteerit esitellään ensimmäisellä lähiopetuskerralla.