Ilmastokestävät ruokapalvelut (5 op)
Toteutuksen tunnus: AV00ED93-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
16.03.2020 - 27.03.2020
Ajoitus
18.05.2020 - 30.08.2020
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien ilmastokestävien ruokapalveluiden edistäjänä ja osaa valita sopivia keinoja hiilijalanjäljen vähentämiseksi ruokapalveluprosesseissa kuten ruokapalveluiden ja ruokalistojen suunnittelu, elintarvikehankinnat, laitteiden käyttö, valmistus, kuljetus ja tarjoilu. Opiskelija ymmärtää ruokahävikin käsitteet, hävikin synnyn kriittiset pisteet ja keinot ruokahävikin hallintaan. Opiskelija hallitsee turvallisen ja terveellisen kasviruokailun suunnittelun ja toteuttamiseen ja kasviproteiinilähteiden käyttöä. Opiskelija osaa viestiä asiakkaille ilmastokestävistä ruokapalveluista.
Sisältö
• Millaisia keinoja ja välineitä ruokapalveluissa on ilmastokestävien ruokapalvelujen suunnitteluun ja toteuttamiseen asiakaslähtöisesti?
• Miten ruokapalveluiden hiilijalanjälkeä arvioidaan, tai miten sitä voidaan laskea?
• Mitä on ruokahävikki, hävikin synnyn kriittiset pisteet ja miten hävikkiä voidaan hallita?
• Miten toteutetaan kasvispainotteisia ruokapalveluja terveellisesti ja turvallisesti?
• Miten uusia proteiinin lähteitä käytetään ruuanvalmistuksessa ja miten ne sopivat erityisruokavalioihin?
• Miten ilmastokestävistä ruokapalveluista viestitään?
Opiskelumateriaali
Learnissa
Yksilölliset oppimisväylät
Ennen opintojakson alkua opiskelijoille toimitettaan tiedot Learniin kirjautumisesta sähköpostiin. Info luento on tallennettu Learnin alustalle. Learnissa löytyvät opintojakson materiaali, e-kirjat linkitettyinä ja nauhoitettuja luentoja sekä oppimistehtävät ja verkkotestejä. Opintojaksoon kuuluu case tehtäviä, jotka voi tehdä omalle työpaikalle tai kuvitteelliseen toimintaympäristöön. Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin ja case tehtäviä voi tehdä myös ryhmätyönä.
Toteutuksen osien kuvaus
Orientaatio opintojaksoon 1 op
Ilmastokestävyys ruokapalveluissa 1 op
Ruokahävikki ja sen hallinta 1 op
Terveellinen ja turvallinen kasvisruoka 1 op
Case tehtävä 1 op
Opintojakson infoluento ja opiskelumateriaali Xamk Learn -alustalla.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty