Siirry suoraan sisältöön

Metsäpalvelut liiketoimintana (5 op)

Toteutuksen tunnus: ME00AE43-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

14.12.2020 - 14.01.2021

Ajoitus

07.01.2021 - 03.04.2021

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

25 - 55

Koulutus

  • Metsätalouden koulutus

Opettaja

  • Pasi Pakkala

Vastuuopettaja

Pasi Pakkala

Ryhmät

  • MEMI18SPA
    Metsätalous, päivätoteutus
  • MEMI18SPB
    Metsätalous, päivätoteutus

Tavoitteet

Osoitat perehtyneisyyttä metsäpalvelujen tuotannon liiketoimintamallien asiakas- ja palvelukeskeiseen toimintalogiikkaan. Osaat määritellä organisaation ja metsäpalvelujen tärkeimmät kilpailukeinot. Kuvailet ja analysoit metsäpalveluja tarjoavien organisaatioiden toimintamalleja.

Sisältö

Millainen on metsäpalvelujen tuotannon liiketoimintamallien asiakas- ja palvelukeskeinen toimintalogiikka? Mitä ovat organisaation ja metsäpalvelujen kilpailukeinot? Miten metsäpalvelujen tuotantoa järjestetään? Osaankokehittäämetsäpalvelujen liiketoimintaa?

Aika ja paikka

Vaihtoehto: VERKKOKURSSI - Verkkokurssin tehtävät ja tentti
Opintojaksossa järjestetään rinnakkaistoteutus verkkokurssina. Tämä tarkoittaa, että verkkokurssi etenee luentokurssi ehdoilla. Verkkokurssille pääset jos haluat nopeuttaa opintojasi ja opinnot ovat edenneet hyvin ja hyvillä arvosanoilla. Tämä lisäksi käy vielä ilmoittautumassa henkilökohtaisesti opettajalle.
 
Sitoutuminen luento- tai verkkokurssille heti opintojakson alussa. Verkkokurssilla tehdään itsenäisesti kaikki verkkokurssin tehtävät ja tentti. Tehtävä palautetaan samaan tahtiin luentokurssin kanssa ja tehtävä muodostavat opintojakson keskeisen rungon. Verkkokurssin tehtävä palautetaan viimeistään maanantaina klo 12 + sen lisäksi tehdään "vain verkkokurssille" merkityt tehtävät ennen tenttiä (ne avataan numeroin opintojakson edetessä). Tehtävän vaatimustaso: Verkkokurssivaihtoehdossa tehtävien vaatimustaso on korkeampi, vähintään 1½ - 2 sivua. Lähteenä et käytä wikipediaa. Tehtäviä ei arvioida, mutta hyvin tehdyt tehtävät katsotan eduksi arvosanaa määriteltäessä. Kaksi palauttamatonta tai myöhässä tullutta ennakkotehtävää sallitaan, mikäli niitä on enemmän, opintojakson suorittaminen keskeytyy. Myös toistuvasti liian kevyesti tehdyt tehtävät tarkoittavat siirtoa luentokurssille.
Jos haluat osallistua ei luentoihin sidottuun, systemaattisesti etenevään, vaatimustasoltaan vaativampiin tehtäviin ja tenttiin, lähdet tähän vaihtoehtoon.
Kooste:
Verkkotehtävän palautus ma klo 12 (samaan tahtiin luentokurssin kanssa)
Ylimääräisten verkkotehtävien palautus ennen tenttiä
Tentti

Opiskelumateriaali

Tenttivaatimukset
Vaihtoehto luentokurssi:
Luennoilla käsitellyt asiat.
Tehtävissä esille tulleet asiat.
Luentomateriaali.
Viitala - Jylhä: Liiketoimintaosaaminen, menestyvän yritystoiminnan perusta. 6. painos 2013. Luvut 5 - 7, 9 - 12 ja 18
Bergström - Leppänen: Yrityksen asiakasmarkkinointi.13. uudistettu painos. 2009. Luvut 1, 3, 4 ja 6
Vaihtoehto verkkokurssi:
Tehtävissä esille tulleet asiat.
Luentomateriaali.
Viitala - Jylhä: Liiketoimintaosaaminen, menestyvän yritystoiminnan perusta. 6. painos 2013. Luvut 5 - 7, 9 - 12 ja 18
Bergström - Leppänen: Yrityksen asiakasmarkkinointi.13. uudistettu painos. 2009. Luvut 1 - 4 ja 6
Grönroos: Palvelujen johtaminen ja markkinointi. 4. painos. 2010. Luvut 1 - 6.
Huomaathan, että luennoilla käsitellään metsäpalvelujen liiketoimintaa käytännön näkökulmista eli nostetaan aiheesta tärkeimpiä asioita lähempään tarkasteluun
- Asian parempaan ymmärrykseen ja osaamiseen vaaditaan lisäksi teorian tuntemusta. jota löytyy tenttimateriaalista, joka kannattaa käydä läpi ennen tenttiä. Tentti on luonteelta soveltava.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Tavoitteet ja sisältö
Opintojaksolla perehdytään metsäpalvelujen tuotantoon liiketoiminnan näkökulmasta. Miten ja millaista liiketoimintaa ovat metsänhoidon, puukaupan ja puunkorjuun palvelut sekä asiantuntijapalvelut, kuten metsäsuunnittelu, tila-arviot tai LKV&SPV. Opintojaksolla  määritellään organisaation ja metsäpalvelujen tärkeimmät kilpailukeinot sekä perehdytään metsäpalvelujen tuotannon liiketoimintamallien asiakas- ja palvelukeskeiseen toimintalogiikkaan. Metsäpalvelujen markkinointia ja myyntiäkin käsitellään. Aihe on laaja ja yhdessä teemmekin opintojaksosta opiskelijoiden tarpeiden näköisen.

Toteutus
Opintojaksolla kaksi toteutustapaa. Luentokurssi on ensisijainen suoritustapa. Voit valita kahdesta toteutusvaihtoehdosta mieleisemmän. Sitoutuminen vaihtoehtoon heti opintojakson alussa. Molemmissa vaihtoehdoissa on joka viikkoiset tehtävät. Luentokurssilla tehtävät liittyvät tulevaan luentoon ja verkkokurssilla ne muodostavat opintojakson etenemisen keskeisen rungon. Molemmissa tapauksissa niiden tekemättä jättäminen aiheuttaa opintojakson suorituksen keskeytymisen. Lisäksi opintojaksolla on tentti, hyvin tehdyistä tehtävistä saa etua arvosanan määritysvaiheessa.

Vaihtoehto: LUENTOKURSSI - Luennot, osa verkkokurssin tehtävistä ja tentti
Vaihtoehto sisältää luennot, osan verkkokurssin tehtävistä sekä tentin. Opintojakso etenee siten, että jokaiselle luentokerralle on luennon aiheiseen liittyvä verkkokurssin tehtävä, joka palautetaan ennen luentoa. Tehtävät käsitellään luennoilla. Tehtävien vaatimustaso: Koska tehtäviä on joka luentokerralle, pyri vastauksessasi tiiviiseen ½ - 1 sivun vastaukseen. Lähteenä et käytä wikipediaa. Seuraa tehtävien numerointia - numeron ilmestyessä tehtävä on auki eli tarkoitettu tehtäväksi (tehtäviin saattaa tulla muutoksia ja/tai kaikkia ei avata). Tehtäviä ei arvioida. Hyvintehdyistä saa bonusta opintojakson lopullisessa arvioinnissa.
Lisäksi opintojakson lopuksi järjestetään tentti. Luennoille osallistuminen on pakollista, kahdelta luentokerralta voi olla pois (tunnille vaadittava tehtävät on kuitenkin tehtävä ajallaan). Jos haluat osallistua systemaattisesti etenevään, luentoja sisältävään, vaatimustasoltaan kevyempiin tehtäviin ja tenttiin, lähdet tähän vaihtoehtoon.
Kooste:
Verkkotehtävän palautus ennen luentoa.
Tentti

Vaihtoehto: VERKKOKURSSI - Verkkokurssin tehtävät ja tentti - katso opintoja nopeuttava väylä

Työhön integroitu oppimisväylä:
Vaihtoehto: VERKKOKURSSI - Verkkokurssin tehtävät ja tentti
Opintojaksossa järjestetään rinnakkaistoteutus verkkokurssina. Tämä tarkoittaa, että verkkokurssi etenee luentokurssi ehdoilla. Verkkokurssille pääset jos haluat nopeuttaa opintojasi ja opinnot ovat aiemmin edenneet hyvin ja hyvillä arvosanoilla. Tämä lisäksi käy vielä ilmoittautumassa henkilökohtaisesti opettajalle.
 
Sitoutuminen luento- tai verkkokurssille heti opintojakson alussa. Verkkokurssilla tehdään itsenäisesti kaikki verkkokurssin tehtävät ja tentti. Tehtävä palautetaan samaan tahtiin luentokurssin kanssa ja tehtävä muodostavat opintojakson keskeisen rungon. Verkkokurssin tehtävä palautetaan enne luentokertaa + sen lisäksi tehdään "vain verkkokurssille" merkityt tehtävät ennen tenttiä (ne avataan numeroin opintojakson edetessä). Tehtävän vaatimustaso: Verkkokurssivaihtoehdossa tehtävien vaatimustaso on korkeampi, vähintään 1½ - 2 sivua. Lähteenä et käytä wikipediaa. Tehtäviä ei arvioida, mutta hyvin tehdyt tehtävät katsotaan eduksi arvosanaa määriteltäessä. Kaksi palauttamatonta tai myöhässä tullutta ennakkotehtävää sallitaan, mikäli niitä on enemmän, opintojakson suorittaminen keskeytyy. Myös toistuvasti liian kevyesti tehdyt tehtävät tarkoittavat siirtoa luentokurssille.
Jos haluat osallistua ei luentoihin sidottuun, systemaattisesti etenevään, vaatimustasoltaan vaativampiin tehtäviin ja tenttiin, lähdet tähän vaihtoehtoon.
Kooste:
Verkkotehtävän palautus samaan tahtiin luentokurssin kanssa
Ylimääräisten verkkotehtävien palautus ennen tenttiä
Tentti

Tentit ja muut määräajat

Uusintatentti examissa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

d.arvioida toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi perustuu tenttiin.
Hyvin tehdyt tehtävät korottavat arvosanaa.