Siirry suoraan sisältöön

Ruokapalvelut (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00AF02-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

20.08.2018 - 07.09.2018

Ajoitus

01.08.2018 - 31.12.2018

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Päivi Hostikka

Vastuuopettaja

Päivi Hostikka

Ajoitusryhmät

  • Opetus 1 (Koko: 1. Avoin AMK: 0.)
  • Opetus 2 (Koko: 1. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • MRMI18KP
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, päivätoteutus

Pienryhmät

  • Opetus 1
  • Opetus 2

Tavoitteet

Osoitat perehtyneisyytesi ruokatuotantotapoihin ja ruokapalvelujärjestelmiin ja osaat arvioida järjestelmien soveltuvuutta eri tilanteisiin. Osoitat perehtyneisyytesi kahvila-, kokous-, ruokapalveluiden suunnitteluun ja toteuttamisen eri mahdollisuuksiin. Osaat suunnitella, tuottaa, valmistaa ja tarjoilla terveyttä edistäviä ja erilaisille asiakasryhmille sopivia ruokapalveluita työryhmässä. Osaat käyttää ja hyödyntää ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmää suunnittelussa. Osaat hinnoitella ruokapalveluja ja arvioida henkilöstötarvetta eri tilanteissa.

Sisältö

Millaisia tuotantotapoja ja ruokapalvelujärjestelmiä hotelli-, ravintola- ja catering alalla käytetään? Miten suunnitellaan ja toteutetaan kahvila-, ravintola- ja cateringpalveluja eri asiakasryhmille? Miten voidaan hyödyntää tuotannonohjausjärjestelmää alan palvelujen toteuttamisessa? Miten hinnoitellaan ruokapalveluja ja suunnitellaan henkilöstön käyttöä eri tilanteissa?

Aika ja paikka

Opintojakso on työpainotteinen. Ota yhteys opettajaan, jos haluat nopeuttaa opintojasi.

Opiskelumateriaali

Materiaalia Moodlessa ja lähteet ja kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson suoritusvaatimuksena on aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen.
Opintojaksolla työskennellään opetuskeittiöllä, jossa perehdytään ammattikeittiölaitteisiin, raaka-aineiden käsittelyyn, valmistukseen ja esillelaittoon.
Opintojaksolla perehdytään erilaisiin ruokatuotantotapoihin ja ruokapalvelujärjestelmiin ja tuotannonohjausjärjestelmän (Jamix) mahdollisuuksiin ruokatuotantoprosessin ohjauksessa.
Kahvila-, kokous-, ruokapalveluita toteutetaan erilaisille asiakasryhmille työvuoroissa tiimityönä (3 keittiövuoroa: Talli, Dexi, Kasarmina tai muu ruokapalveluita tuottava yritys).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet tai sinulla on mahdollisuus työskennellä ravintola- ja ruokapalveluita tarjoavassa alan yrityksessä, voit suorittaa opintojakson työpaikalla joko kokonaan tai osittain.
Ole yhteydessä opintojakson alussa opettajaan ja sovi työn opinnollistamisesta opintojakson osaamistavoitteita tukevaksi.
Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.
Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso on työpainotteinen. Ota yhteys opettajaan, jos haluat nopeuttaa opintojasi.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos työskentelet tai sinulla on mahdollisuus työskennellä ravintola- ja ruokapalveluita tarjoavassa alan yrityksessä, voit suorittaa opintojakson työpaikalla joko kokonaan tai osittain.
Ole yhteydessä opintojakson alussa opettajaan ja sovi työn opinnollistamisesta opintojakson osaamistavoitteita tukevaksi.
Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.
Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.

Opiskelijan työmäärä

Luennot, tutustumiskäynnit ja harjoitukset opetuskeittiöllä 3 op
Työskentely käytännön työtehtävissä ja Ruokaturvallisuus opintojaksoon integroitu tehtävä 2 op
Opintojaksolla tutustutaan eri liike-ideoilla toimiviin ammattikeittiöihin Kampusravintoloissa henkilöstön ohjauksessa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri tilanteissa b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita f. toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, vertaisarviointi, opettajan palaute tehtävistä ja työskentelystä.
Työpaikalla tehtävistä projekteista ammattihenkilöstön palaute.

Hylätty (0)

Opiskelija
a. ei osaa käyttää ammattikäsitteitä työtilanteissa
b. ei osaa käyttää luotettavia alan tietolähteitä
c. ei osaa työskennellä alan perustehtävissä ohjattunakaan
d. ei osaa toimia asiakkaiden, käyyttäjien ja kohderyhmien kanssa
e. ei pysty käyttämään oman alan ohjelmistoja, menetelmiä ja tekniikoita
f. ryhmä ja tiimityöskentelyssä on puutteita

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa
a. käyttää ammattikäsitteitä ruokapalvelutyössä ja näyttää tietoperustaan liittyvän osaamisensa työtehtävissä toimiessaan
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita yksittäisissä tilanteissa
c. suoriutua yksittäisistä ruokapalvelujen tehtävistä
d. ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät toimiessaan ruokapalvelutehtävissä
e. käyttää ohjatusti keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa
a. käyttää ruokapalvelun työtehtävissä asiantuntevasti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutua sujuvasti ruokapalveluiden erilaisista tehtäväkokonaisuuksista
d. perustella toimintaansa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
e. soveltaa oman alan keskeisiä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita työtehtävissä
f. huolehtia tiimi toiminnasta

Esitietovaatimukset

Ruuanvalmistuksen ja ravitsemuksen perusosaaminen