Siirry suoraan sisältöön

Ruokaturvallisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00AF03-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.01.2019 - 14.01.2019

Ajoitus

01.01.2019 - 31.05.2019

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Päivi Hostikka

Vastuuopettaja

Päivi Hostikka

Ryhmät

  • MRKT18SM
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, monimuoto

Tavoitteet

Tiedät ja tunnistat elintarvikkeisiin ja ruokaan liittyvät riskit Tiedät ja tunnistat elintarvikkeiden käsittelyyn liittyvät hygieniariskit sekä hygieenisen käsittelyn ja työskentelyn perusteet. Tiedät eri elintarvikeryhmien säilyvyyttä, säilytystä ja pakkausmerkintöjä ja ruokien tarjoilua koskevat vaatimukset. Osoitat perehtyneisyytesi elintarviketurvallisuuteen liittyvään lainsäädäntöön ja sen velvoitteisiin. Osaat suunnitella ja toteuttaa omavalvontaa lainsäädännön ja toimintojen edellyttämällä tavalla.

Sisältö

Mitä elintarvikesäädökset tarkoittavat elintarviketurvallisuuden ja ammattikeittiön toiminnan kannalta? Mitä riskejä elintarvikkeiden käsittelyyn, valmistamiseen ja tarjoiluun ja myyntiin liittyy ja miten niitä hallitaan? Miten elintarvikkeita käsitellään ja säilytetään hygieniavaatimusten mukaisesti? Mitkä ovat lainsäädännön elintarviketoimijoille asettamat velvoitteet? Mitä omavalvontasuunnitelmaan sisällytetään ja miten sitä toteutetaan?

Aika ja paikka

Opintojakso on mahdollista suorittaa itsenäisesti.
Hygieniaosaamiseen liittyvät asiat ja hygieniaosaamistestin suorittaminen.
Oman työpaikan/ yhteistyöyrityksen omavalvontasuunnitelman arviointi ja päivittäminen.
Oman työpaikan/yhteistyöyrityksen puhdistussuunnitelman arviointi, päivittäminen tai laatiminen
Sovi itsenäisestä suoritustavasta ennakkoon opettajan kanssa)
Tentti (Evira/moodlessa oleva materiaali)

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus ja AC-tunnit 1 op
Hygieniaosaaminen 1 op.
Oman työpaikan/ yhteistyöyrityksen omavalvontasuunnitelman arviointi ja päivittäminen. 2 op.
Oman työpaikan/yhteistyöyrityksen puhdistussuunnitelman arviointi, päivittäminen tai laatiminen 1 op.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Mikäli työskentelet ruokapalveluja tarjoavassa yrityksessä, on sinulla mahdollisuus kytkeä opintojakso työpaikkaasi.
Tällöin suoritustapana yhteistyöyrityksen omavalvonnan ja puhdistussuunnitelman arviointi ja kehittäminen työryhmän jäsenenä.
Kehittämiskohteet on sovittava erikseen opettajan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso on mahdollista suorittaa itsenäisesti.
Hygieniaosaamiseen liittyvät asiat ja hygieniaosaamistestin suorittaminen.
Oman työpaikan/ yhteistyöyrityksen omavalvontasuunnitelman arviointi ja päivittäminen.
Oman työpaikan/yhteistyöyrityksen puhdistussuunnitelman arviointi, päivittäminen tai laatiminen
Sovi itsenäisestä suoritustavasta ennakkoon opettajan kanssa)
Tentti (Evira/moodlessa oleva materiaali)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mikäli työskentelet ruokapalveluja tarjoavassa yrityksessä, on sinulla mahdollisuus kytkeä opintojakso työpaikkaasi.
Tällöin suoritustapana yhteistyöyrityksen omavalvonnan ja puhdistussuunnitelman arviointi ja kehittäminen työryhmän jäsenenä.
Kehittämiskohteet on sovittava erikseen opettajan kanssa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä d. käyttää keskeisiä oman alan malleja (omavalvonta) e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä ja tekniikoita elintarvikehygieniaan ja puhtaanapitoon liittyen

Esitietovaatimukset

Ei edellytetä aiempaa osaamista