Ruokaturvallisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: MR00AF03-3005
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.01.2019 - 14.01.2019
Ajoitus
01.01.2019 - 31.05.2019
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Päivi Hostikka
Vastuuopettaja
Päivi Hostikka
Ryhmät
-
MRKT18SMMatkailu- ja palveluliiketoiminta, monimuoto
Tavoitteet
Tiedät ja tunnistat elintarvikkeisiin ja ruokaan liittyvät riskit Tiedät ja tunnistat elintarvikkeiden käsittelyyn liittyvät hygieniariskit sekä hygieenisen käsittelyn ja työskentelyn perusteet. Tiedät eri elintarvikeryhmien säilyvyyttä, säilytystä ja pakkausmerkintöjä ja ruokien tarjoilua koskevat vaatimukset. Osoitat perehtyneisyytesi elintarviketurvallisuuteen liittyvään lainsäädäntöön ja sen velvoitteisiin. Osaat suunnitella ja toteuttaa omavalvontaa lainsäädännön ja toimintojen edellyttämällä tavalla.
Sisältö
Mitä elintarvikesäädökset tarkoittavat elintarviketurvallisuuden ja ammattikeittiön toiminnan kannalta? Mitä riskejä elintarvikkeiden käsittelyyn, valmistamiseen ja tarjoiluun ja myyntiin liittyy ja miten niitä hallitaan? Miten elintarvikkeita käsitellään ja säilytetään hygieniavaatimusten mukaisesti? Mitkä ovat lainsäädännön elintarviketoimijoille asettamat velvoitteet? Mitä omavalvontasuunnitelmaan sisällytetään ja miten sitä toteutetaan?
Aika ja paikka
Opintojakso on mahdollista suorittaa itsenäisesti.
Hygieniaosaamiseen liittyvät asiat ja hygieniaosaamistestin suorittaminen.
Oman työpaikan/ yhteistyöyrityksen omavalvontasuunnitelman arviointi ja päivittäminen.
Oman työpaikan/yhteistyöyrityksen puhdistussuunnitelman arviointi, päivittäminen tai laatiminen
Sovi itsenäisestä suoritustavasta ennakkoon opettajan kanssa)
Tentti (Evira/moodlessa oleva materiaali)
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus ja AC-tunnit 1 op
Hygieniaosaaminen 1 op.
Oman työpaikan/ yhteistyöyrityksen omavalvontasuunnitelman arviointi ja päivittäminen. 2 op.
Oman työpaikan/yhteistyöyrityksen puhdistussuunnitelman arviointi, päivittäminen tai laatiminen 1 op.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Mikäli työskentelet ruokapalveluja tarjoavassa yrityksessä, on sinulla mahdollisuus kytkeä opintojakso työpaikkaasi.
Tällöin suoritustapana yhteistyöyrityksen omavalvonnan ja puhdistussuunnitelman arviointi ja kehittäminen työryhmän jäsenenä.
Kehittämiskohteet on sovittava erikseen opettajan kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso on mahdollista suorittaa itsenäisesti.
Hygieniaosaamiseen liittyvät asiat ja hygieniaosaamistestin suorittaminen.
Oman työpaikan/ yhteistyöyrityksen omavalvontasuunnitelman arviointi ja päivittäminen.
Oman työpaikan/yhteistyöyrityksen puhdistussuunnitelman arviointi, päivittäminen tai laatiminen
Sovi itsenäisestä suoritustavasta ennakkoon opettajan kanssa)
Tentti (Evira/moodlessa oleva materiaali)
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Mikäli työskentelet ruokapalveluja tarjoavassa yrityksessä, on sinulla mahdollisuus kytkeä opintojakso työpaikkaasi.
Tällöin suoritustapana yhteistyöyrityksen omavalvonnan ja puhdistussuunnitelman arviointi ja kehittäminen työryhmän jäsenenä.
Kehittämiskohteet on sovittava erikseen opettajan kanssa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä d. käyttää keskeisiä oman alan malleja (omavalvonta) e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä ja tekniikoita elintarvikehygieniaan ja puhtaanapitoon liittyen
Esitietovaatimukset
Ei edellytetä aiempaa osaamista