Siirry suoraan sisältöön

Juomat ja lainsäädäntö (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00AF04-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.08.2019 - 30.08.2019

Ajoitus

01.08.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Eeva Koljonen

Vastuuopettaja

Eeva Koljonen

Ryhmät

  • MRMI19KP
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, päivätoteutus

Tavoitteet

Osoitat perehtyneisyytesi anniskelulainsäädäntöön ja anniskeluravintolan anniskeluosaamiseen suorittamalla anniskeluosaamisen testin. Osoitat perehtyneisyytesi eri juomatuoteryhmien (viinit, oluet, siiderit, tislatut alkoholit, juomasekoitukset) historiaan, juomien valmistukseen ja aistinvaraiseen arviointiin, sekä tavallisimpiin markkinoilla oleviin tuotemerkkeihin ja valmistajiin. Osaat tarjoilla juomat anniskelulainsäädännön mukaisesti ja kullekin tuoteryhmälle sopivalla tavalla. Osaat valita, myydä ja suositella erilaisiin tilanteisiin ja ateriajuomiksi sopivia juomia.

Sisältö

Miten alkoholijuomat hankitaan, anniskellaan ja tarjoillaan lainsäädäntöä noudattaen? Millainen on ravintolan liikeidean mukainen alkoholijuomavalikoima? Miten viini, olut ja tislatut alkoholijuomat valmistetaan? Miten eri juomaryhmien juomia (viini, olut, siideri, väkevät juomat ja juomasekoitukset) valitaan, arvioidaan, myydään ja tarjoillaan? Miten juomia ja ruokaa yhdistetään ja käytetään eri tilanteissa? Miten lähituottajien viinit ja oluet, luomutuotteet ja reilunkaupan tuotteet eroavat tavanomaisista?

Aika ja paikka

Voit suorittaa opintojakson itsenäisesti verkko-opintoina oppimistehtävillä ja tenttimällä.Suoritus sisältää käytännön case tehtäviä ja harjoituksia ja juomien ja ruuan aistinvaraisen arvioinnin harjoituksia, joten nopeuttaminen sopii parhaiten, jos sinulla on jo työpaikka.

Opiskelumateriaali

Moodlessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetustunneilla käsitellään anniskelulainsäädännön ajankohtaisia asioita ja anniskelun omavalvontaa, ravintolan juomavalikoiman suunnittelua ja tehdään juomien ( miedot alkoholijuomat, olut, aidot siiderit ja viinit) ja ruokien yhdistämisen aistinvaraisen arvioinnin harjoituksia. Opintoihin sisältyy mahdollisuus suorittaa anniskelupassi. Pienryhmissä laaditaan suullinen esitys väkevistä juomista ja lisäksi opintoihin sisältyy 2 verkkotestiä.Opintoihin sisältyy käytännön työvuoroissa työskentelyä ( tilaustarjoilua, anniskelutehtävissä työskentelyä) ja case tehtävä ( ravintolan juomavalikoiman suunnittelu ja anniskelun omavalvonta).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Voit suorittaa opintojakson työpaikalla kokonaan tai osittain. Ole yhteydessä opintojakson alkaessa vastuuopettajaan. Sovi työpaikan tai hankkimasi yhteistyöyrityksen kanssa opintojakson opinnollistamisesta osaamistavoitteiden mukaisesti. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit suorittaa opintojakson itsenäisesti verkko-opintoina oppimistehtävillä ja tenttimällä.Suoritus sisältää käytännön case tehtäviä ja harjoituksia ja juomien ja ruuan aistinvaraisen arvioinnin harjoituksia, joten nopeuttaminen sopii parhaiten, jos sinulla on jo työpaikka.

Tentit ja muut määräajat

XAMKin uusintatenttipäivinä

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit suorittaa opintojakson työpaikalla kokonaan tai osittain. Ole yhteydessä opintojakson alkaessa vastuuopettajaan. Sovi työpaikan tai hankkimasi yhteistyöyrityksen kanssa opintojakson opinnollistamisesta osaamistavoitteiden mukaisesti. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.

Opiskelijan työmäärä

Anniskelupassi 1 op
Miedot juomat + tentit 1 op
Juomaryhmät / väkevät juomat esitykset + tentti 1 op
Työskentelyä tilaustarjoilu/ anniskelutehtävissä 1 op (2-3 työvuoroa)
Case:Anniskelun omavalvonta ja ruuan ja juomien yhdistäminen 1op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä juomien suositteluun, valintaan, tarjoiluun ja aistinvaraiseen arviointiin liittyvissä tehtävissä b.etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia anniskeluun, juomien tarjoiluun, suositteluun ja arviointiin liittyvissä tehtävissä d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, vertaisarviointi, opettajan palaute, työelämä palaute työvuoroista.
Anniskelupassi 1 op: hyväksytty/ hylätty
Juomaryhmät esityksen arviointi 1-5
Tentit 1-5
Case tehtävän arviointi 1-5, arviointikeskustelu
Käytännön työskentely ja aktiivinen osallistuminen opintoihin vaikuttaa arvosanaa korottavasti.

Hylätty (0)

Opiskelija ei osaa
a. käyttää juomatietouteen liittyviä ammattikäsitteitä
b. ei osaa käyttää luotettavia tietolähteitä
c. ei suoriudu työtehtävissä ja vaatii paljon ohjausta
d. ei osaa huomioida asiakkaita ja kohderyhmiä toiminnassaan
g. anniskeluun liittyvät eettiset periaatteet eivät ole hallinnassa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa
a. käyttää anniskeluun ja juomiin liittyviä ammattikäsitteitä ja näyttää tietoperustaan liittyvän osaamisensa
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita yksittäisissä tilanteissa
c. suoriutua yksittäisistä tehtävistä
d. ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät
g. toimia oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa
a. käyttää johdonmukaisesti anniskeluun ja juomiin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä ja luotettavista tiedonlähteistä
c. hahmottaa anniskeluun ja juomatietouteen liittyviä tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti anniskeluun ja juomiin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa keskeisistä ja luotettavista tietolähteistä tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutua sujuvasti anniskeluun liittyvistä tehtäväkokonaisuuksista
d. perustella toimintaansa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
g. soveltaa oman alan eettisiä periaatteita tilanteen mukaan

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aiempaa osaamista