Siirry suoraan sisältöön

Tutkimus- ja kehitystyön perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00AF08-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.08.2019 - 30.08.2019

Ajoitus

02.09.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Pekka Penttinen
  • Raine Lehkonen

Ryhmät

  • MRKT18SM
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, monimuoto

Tavoitteet

Osaat hahmottaa tutkimus- ja kehittämistyön prosessin eri vaiheet. Osaat hahmottaa matkailu- ja ravitsemisalan tutkimus- ja kehittämistoiminnan painopisteitä ja alalla käytettäviä tutkimusmenetelmiä. Osaat jäsentää tutkimuksellista tiedontarvetta ja valita sopivimmat tietolähteet opinnäytetyöhösi sekä arvioida lähteitä kriittisesti. Osaat suunnitella, toteuttaa ja raportoida pienimuotoisen tutkimusprojektin. Osaat tutkimus- ja kehittämisviestinnän periaatteet sekä Xamkin ja koulutuksesi opinnäytetyöohjeet ja seminaarikäytänteet.

Sisältö

Mitä on tutkimus- ja kehittämistyö matkailu- ja ravitsemisalalla ja millaisia menetelmiä käytetään? Millainen on opinnäytetyö ammattikorkeakoulussa? Mitkä ovat keskeisiä tutkimukseen liittyviä käsitteitä? Miten tutkimus- ja kehittämistyö etenee prosessina? Miten toteutetaan kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen tutkimus aineiston keruun ja analysoinnin näkökulmasta? Miten tutkimusaineistoa käsitellään hyödyntäen erilaisia ohjelmistoja? Miten esitän tutkimustulokset ja kehittämisehdotukset? Miten löydän tarkoituksenmukaista lähdeaineistoa tutkimus- tai kehittämistyöhöni?

Aika ja paikka

Voit edetä opintojakson omaan tahtiisi verkko-opintoina opiskelemalla tutkimusmenetelmäasioita ja tiedonhankintaa sekä soveltamalla opittua tehtävissä itsenäisesti tai yhdessä muiden nopeuttajien kanssa.

Opiskelumateriaali

Moodle-oppimisympäristössä oleva ja mainittu materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Verkkototeutuksena etenevä opintojakso, jossa tutkimus- ja kehittämistyön perusasioita ja harjoitellaan tutkimusaineistojen keruuta ja analysointia. Opintojakson suoritusvaatimuksena on opintojakson tehtävien hyväksytty suorittaminen. Osoitat osaamisesi opintojakson oppimistehtävien avulla.
Opintojaksolla lähi- tai verkko-opetusta:
- 26.09.2019 16.30 - 18.00
- 01.11.2019 09.00 - 14.00
- 23.11.2019 09.00 - 14.00
- 13.12.2019 13.30 - 16.15

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet restonomin ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit edetä opintojakson omaan tahtiisi verkko-opintoina opiskelemalla tutkimusmenetelmäasioita ja tiedonhankintaa sekä soveltamalla opittua tehtävissä itsenäisesti tai yhdessä muiden nopeuttajien kanssa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet restonomin ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 5 x 27 tuntia opiskelijan työtä

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla lähi- tai verkko-opetusta:
- 26.09.2019 16.30 - 18.00
- 01.11.2019 09.00 - 14.00
- 23.11.2019 09.00 - 14.00
- 13.12.2019 13.30 - 16.15

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa a. käyttää asiantuntevasti kehittämis- ja tutkimustyöhön liittyviä ammattikäsitteitä b. etsiä tietoa alan keskeisistä tietolähteistä ja arvioida käyttämiäsi tietolähteitä kriittisesti c. työskennellä innovatiivisesti ja itsenäisesti asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä luovasti päätellä ja ratkaista ammattialan ongelmia e. käyttää tutkimus- ja kehittämistyön menetelmiä ja erilaisia analysointiohjelmistoja ja tekniikoita tutkimusaineiston käsittelyssä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arvioitavat oppimistehtävät.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaat etsiä alan tutkimustietoa monipuolisesti ja itsenäisesti. Osaat laatia sekä suomen- että englanninkielisen hakulausekkeen tiedonhaun pohjaksi.
Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tietokannoista. Osaat hahmottaa tutkimus- ja kehittämistyön prosessin ja hyödyntää tietoa tutkimus- ja kehittämishankkeiden raporttien arvioinnissa. Osaat raportoida suullisesti ja kirjallisesti tarkoituksenmukaisella tavalla käyttäen ammattialasi työ- ja esitystapoja.
Osaat määritellä ja selittää tutkimus- ja kehittämistyöhön liittyvät peruskäsitteet. Osaat käyttää peruskäsitteitä oikein ja johdonmukaisesti tutkimus- ja kehittämistyöhön liittyvässä keskustelussa ja kirjallisissa tuotoksissa.
Osaat selittää keskeisten tutkimusaineistojen hankintamenetelmien (haastattelu, kysely, havainnointi, dokumentti-aineistot) vahvuudet ja heikkoudet ja perustellusti valita sopiva tutkimusta varten. Osaat kerätä aineiston käyttäen perustekniikoita (kts.ed). Osaat analysoida kvalitatiivisen aineiston käyttäen perustekniikoita (teemoittelu, pelkistäminen, tyypittely, abstrahointi).
Osaa analysoida kvantitatiivista aineistoa käyttäen perustekniikoita (taulukointi, keski- ja hajontaluvut).
Osaa arvioida käytössä olevien tietoteknisten sovellutusten käyttömahdollisuuksia kval.ja kvant.aineistojen analysoinnissa
Englanniksi

Esitietovaatimukset

edellyttää perustaidot viestinnästä, tietoteknisistä valmiuksista ja matkailu- ja ravitsemisalasta