Siirry suoraan sisältöön

Ruoka- ja ravintolapalvelujen johtaminen ja esimiestyö (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00AF24-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.01.2019 - 14.01.2019

Ajoitus

01.01.2019 - 31.05.2019

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

15 - 30

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Tiina Tuovinen

Vastuuopettaja

Tiina Tuovinen

Ryhmät

  • MRMI17KP
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät ja osaat soveltaa yrityksen strategiaa toiminnan ohjauksessa sekä huomioida ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen vastuun toiminnassa. Ymmärrät ruoka- ja ravintolapalvelujen johtamisen periaatteet ja osaat johtaa toimintoja laatutavoitteiden mukaisesti. Osaat ottaa vastuun, tehdä päätöksiä, suunnitella, organisoida ja johtaa toimintaa. Osaat toimia lähiesimiehenä työyhteisössä ja hyödynnät johtamisessa yksilöiden, tiimin ja työyhteisön osaamista.

Sisältö

Miten toteutan yrityksen strategiaa ruoka- ja ravintolapalvelujen johtamisessa? Miten esimiestyössä huomioidaan ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen ulottuvuus? Miten ruoka- ja ravintolapalveluiden johtamisessa sovelletaan laatunäkökulmaa? Miten hyödynnän päivittäisjohtamisessa yksilöiden, tiimien ja työyhteisön osaamista? Miten suunnittelen, teen päätöksiä, organisoin ja johdan toimintaa lähiesimiehenä?

Aika ja paikka

Ota yhteys opettajaan. Työpainotteinen opintojakso sopii hyvin toteutettavaksi työpaikalla.

Opiskelumateriaali

Moodlessa

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojaksoon sisältyy lähiopetusta, opiskelijoiden laatimia tiedonhankintatehtäviä ja suullisisä esityksiä ruokapalvelujen johtamisen ja laadun näkökulmasta, lisäksi käytännön case tehtäviä, joissa harjoitellaan ruoka- ja ravintolapalvelujen johtamista tiimityönä ja/tai itsenäisesti työryhmän jäsenenä työpaikalla. Case voi olla myös ruokapalvelujen kehittämiseen liittyvä tehtävä, esim veget ja hiilet hanke tarjoaa opintojaksolle mm. hävikin vähentämiseen liittyviä tehtäviä, kuten hävikin mittausta ja hiilijalanjäljen laskentaan ja arviointiin perustuvia suunnittelutehtäviä.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Voit suorittaa opintojakson itsenäisesti työhön liittyvillä oppimistehtävillä ( ruoka- ja ravintolapalvelujen kehittämiseen liittyvissä työtehtävissä / esimiestehtävissä) . Ota yhteys opintojakson vastuuopettajaan.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan. Työpainotteinen opintojakso sopii hyvin toteutettavaksi työpaikalla.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit suorittaa opintojakson itsenäisesti työhön liittyvillä oppimistehtävillä ( ruoka- ja ravintolapalvelujen kehittämiseen liittyvissä työtehtävissä / esimiestehtävissä) . Ota yhteys opintojakson vastuuopettajaan.

Opiskelijan työmäärä

Lähiopinnot, tehtävät ja suulliset esitykset 2 op
Case tehtävät 3 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa a. käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa b. arvioida käyttämiään tietolähteitä kriittisesti c. työskennellä tiimin jäsenenä asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä huomata ja kuvata ammattialan ongelmia d. arvioida toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa e. valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan f. edistää tiimin tavoitteellista toimintaa g. soveltaa kriittisesti oman alan eettisiä periaatteita eri tilanteissa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, tiimi- ja ryhmän toiminnan arviointi, vertaisarviointi, työelämän antama arviointi ja opettajan arviointi.

Hylätty (0)

a. ei hallitse ammattikäsitteitä,
b. ei osaa hakea tietoa luottavista lähteistä
c. ei osaa toimia johtamiseen ja laatuun liittyvissä tehtävissä
d. ei pysty toimimaan asiakkaiden, käyttäjien ja kohderyhmien kanssa tilanteen edellyttämällä tavalla
e. ei osaa käyttää keskeisiä laatujohtamisen menetelmiä ruokapalveluissa
f. ei osaa toimia tiimissä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa
a. käyttää johdonmukaisesti laatuun ja johtamiseen liittyviä ammattikäsitteitä eri tilanteissa
b. rajata ja perustella johtamisessa ja laatutyössä tietolähteiden käytön
c. suoriutua sujuvasti ennakoimattomista tehtäväkokonaisuuksista ravitsemispalveluissa
d. toimia ravitsemispalvelujen asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa tilanteen vaatimalla tavalla
e. soveltaa ravitsemisalan johtamisen ja laatutyön malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita sekä perustella niiden käyttöä
f. toimia tavoitteellisesti tiimissä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti johtamiseen ja laatuun ammattikäsitteitä eri tilanteissa
b. arvioida laatutyössä ja johtamisessa käyttämiään tietolähteitä kriittisesti
c. työskennellä tiimin jäsenenä ravitsemisalan esimiestehtävissä ja laatutyössä sekä huomata ja kuvata ammattialan ongelmia
d. arvioida toimintaa ravintolapalvelujen asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
e. valita tarkoituksenmukaiset ravitsemisalan laatutyön mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan
f. edistää tiimin tavoitteellista toimintaa ravitsemispalvelujen parantamiseksi
g. soveltaa kriittisesti ravitsemispalvelujen eettisiä periaatteita eri tilanteissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

a. käyttää laaja-alaisesti ja asiantuntevasti johtamiseen ja laatuun liittyviä ammattikäsitteitä eri tilanteissa
b. arvioida laatutyössä ja johtamisessa käyttämiään tietolähteitä monipuolisesti ja kriittisesti
c. työskennellä innovatiivisesti ja itsenäisesti ravitsemisalan esimiestehtävissä ja laatutyössä sekä luovasti päätellä ja ratkaista ammattialan ongelmia
d. edistää ja kehittää ravintolapalveluja asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
e. arvioida ja kehittää ravitsemisalan laatutyön malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita.
f. ohjaa ja kehittää tiimin toimintaa palvelujen parantamiseksi
g. edistää eettisten ravintolapalvelujen periaatteiden soveltamista ennakoimattomissa tilanteissa

Esitietovaatimukset

Ruokapalvelut, Ruoka- ja ravintolapalvelujen suunnittelu ja kehittäminen, ruokaturvallisuus tai vastaava osaaminen