Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistämisen perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: SH00AC85-3031

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.08.2019 - 30.08.2019

Ajoitus

01.08.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Terveydenhoitajakoulutus

Opettaja

  • Marja-Leena Kauronen
  • Taina Lehtonen

Vastuuopettaja

Pauliina Lehto

Ryhmät

  • THKV19SP
    Terveydenhoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Kliininen hoitotyö
• osaat soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä

Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
• ymmärrät yhteiskunnallisen päätöksenteon ja rakenteiden yhteydet terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä
• ymmärrät terveyden edistämisen taloudellisia lähtökohtia
• ymmärrät terveyden edistämisen periaatteita ja osaat toimia terveyden edistämisen arvolähtökohtien mukaisesti
• kykenet tunnistamaan ja arvioimaan väestön terveydentilaa ja hyvinvointia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä yksilön ja yhteisön tasolla
• kykenet hyödyntämään olemassa olevaa tietoa (esim. rekisterit ja tilastot) väestön terveyshaasteista yksilön ja yhteisön tasolla
• kykenet tunnistamaan kansanterveysongelmia aiheuttavia tekijöitä
• kykenet ehkäisemään riskitekijöitä, jotka heikentävät terveyttä ja toiminta- sekä työkykyä ja johtavat toiminnan vajavuuksiin sekä kykenet puuttumaan niihin varhain

Sisältö

Kliininen hoitotyö
• ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
• ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
• eri-ikäisen väestön terveyshaasteet

Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
• terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyvä lainsäädäntö, valtakunnalliset ohjeistukset ja ohjelmat sekä kansainväliset ja kansalliset suositukset
• tieto palvelujärjestelmän kyvystä vastata väestön terveystarpeisiin
• terveyden edistämisen taloudelliset näkökulmat ml. kustannusvaikuttavuus
• terveyden edistämisen etiikka ja periaatteet
• terveyden edistämisen eri tasot (yksilö, yhteisö ja yhteiskunta) ja toimintamuodot (promootio ja preventio)
• väestön terveyden ja hyvinvoinnin tilanne (voimavarat ja haasteet) ja terveyteen yhteydessä olevat tekijät (suojaavat ja kuormittavat tekijät)
• terveyden edistämisen tasot (yksilö, yhteisö ja yhteiskunta) ja toimintamuodot (promootio ja preventio)
• terveyserojen ja syrjäytymisen taustalla olevat tekijät (sosioekonominen asema)
• kansanterveyttä vähentävät tekijät ja niiden ehkäisy
• terveystottumusten yhteys terveyteen, riskikäyttäytymisen ehkäisy
• seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen
• riskitekijöiden varhainen tunnistaminen ja tuen kohdentaminen tukea tarvitseville

Aika ja paikka

Opiskelijan tulee olla läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla jolloin annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta.Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Moodlen materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali on ilmoitettu Moodlessa.
3 op (Marja-Leena Kauronen) kirjallisuus annetaan moodlessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelijan tulee olla läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla jolloin annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta. Muu lähiopetus järjestetään tukemaan Moodlessa olevia materiaaleja.
3 op (Marja-Leena Kauronen): Ensimmäisellä lähiopetustunnilla tulee kaikkien olla läsnä. Teoria-, suunnitelmien esitys- ja toteutetun tapahtuman esitystunneilla läsnäolopakko 80%.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelijan tulee olla läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla jolloin annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta.Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Moodlen materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson toteutus mahdollistaa opiskelijalle oman työnsä suunnittelun niin että opintojakson työmäärä (5 x 27 tuntia) jakaantuu tasaisesti ja kuormittamatta.
3 op osuus (Marja-Leena Kauronen), kuormitus: Teoriaopetus, harjoitussuunnitelmien esittäminen ja toteutuneen harjoituksen esittäminen ryhmälle: 22 h, yhteistyö ja tapahtuman/tilanteen suunnittelu ja toteutus 24 h, kirjallinen työ toteutuksesta ja vertaisarviointi 20 h.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson opetuksesta vastaavat Marja-Leena Kauronen (3 op, yleinen terveyden edistäminen) ja Taina Lehtonen (2 op, ravitsemusterveys).

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Yleinen terveyden edistäminen:
Ravitsemusterveys:oppimistentti ryhmässä koululla tai Moodlessa. Tentistä saatava kaikki oikein hyväksyttyyn tulokseen.

Hylätty (0)

Opiskelija ei palauta tehtäviä määräajassa ja /tai ei saa hyväksyttyä tulosta tentissä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.
Tietojen soveltamisen taso osoittautuu heikoksi ja perustietojen hallinnassa on selviä puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson osatentit.
Tietojen soveltaminen on hyvällä tasolla ja perustiedot ovat hallinnassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson osatentit.
Opiskelija soveltaa hyvin hallitsemiaan perustietoja luovasti ja hahmottaa laajempia kokonaisuuksia terveyden edistämisessä.