Siirry suoraan sisältöön

Sosiaalipalvelujen tuottaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: SO00AD32-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

12.04.2021 - 25.04.2021

Ajoitus

06.09.2021 - 31.12.2021

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sosionomikoulutus

Opettaja

  • Merja Nurmi

Vastuuopettaja

Merja Nurmi

Ryhmät

  • SOKT19KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

• Osaat kuvata sosiaalipalveluiden rahoitusjärjestelmän.
• Osoitat perehtyneisyytesi erilaisiin sosiaalipalveluiden tuottamisen malleihin ja ymmärrät palveluiden tuottamista ohjaavat keskeiset strategiat ja periaatteet sekä yrittäjyyden merkityksen.
• Osoitat sisäistäneesi sosiaalipalveluiden tuottamisen lainsäädännöllisen perustan ja palvelurakenteen muutokset.
• Tiedät laadunhallinnan perusteet ja laatutyön merkityksen sosiaalipalveluissa.
• Ymmärrät sosiaalipalveluiden tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta koskevan tiedon merkityksen sosiaalipalveluiden kehittämisessä.

Sisältö

• Miten sosiaalipalvelut rahoitetaan?
• Mitä ovat sosiaalipalveluiden tuottamistavat ja niitä ohjaava keskeinen lainsäädännöllinen perusta sekä strategiat ja periaatteet?
• Mitkä ovat sosiaalipalvelurakenteen keskeiset uudistukset ja mistä niissä on kyse?
• Mikä on laadunhallinnan ja laatutyön merkitys sosiaalipalveluiden johtamisessa ja kehittämisessä?
• Mitä tarkoitetaan tuloksellisuudella ja vaikuttavuudella ja miksi tätä tietoa tarvitaan sosiaalipalveluiden kehittämisessä?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan opintojakson alkaessa

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Luennoilla käsitellään talouden peruskäsitteistöä ja niiden soveltamista sosiaalialan työhön. Luento-opetuksessa käydään läpi oman yrityksen perustamiseen liittyvää perustietoutta yritysmuodoista ja yritystoiminnan suunnitteluun ja käynnistämiseen liittyvistä käytännöllisistä ja strategisen suunnittelun asioista. Luennoilla tarkastellaan organisaatioiden toiminnan taloudelliseen perustaan liittyviä asioita sekä palvelutoiminnan kehittämistä, taloudellista hallinnointia ja suunnittelua
Tässä oppimisväylässä tehdään yksilötehtäviä sekä ryhmässä tehtäviä tehtäviä, joiden kautta teoriaan liittyviä sisältöjä sovelletaan käytäntöön. Tehtävät edellyttävät suunnitteluun ja laskentatoimeen liittyviä taitoja.
Työviikkopohjaiseen toteutukseen voi kuulua opettajien erikseen määrittelemiä pakollisia osallistumisosuuksia.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Toteutuu, mikäli opiskelijalla on tarjota opintojakson kuhunkin osuuteen aidot työelämän olosuhteet ja osaaminen on osoitettu Xamkin prosessin mukaisesti.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Toteutuu tehtävätyöskentelyn ja tenttien avulla.
Opiskelijan on sovittava opettajan kanssa suorituksesta.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuuteen perustuva normaali opiskelijatyön määrä.
1 op = 27 h opiskelijan työtä

Toteutuksen osien kuvaus

Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee sosiaalipalveluiden tuottamisen lainsäädännöllisen perustan sekä ymmärtää palvelurakenteen muutostarpeet ja sen, miten niihin pyritään vastaamaan. Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää palveluiden tuottamista ohjaavat keskeiset talouden periaatteet, strategiat palveluiden tuottamisen perustana sekä yrittäjyyden ja yrittäjämäisen ajattelu- ja toimintatavan merkityksen. Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee erilaisia sosiaalipalveluiden tuottamisen ja järjestämisen malleja sekä tuntee palveluihin liittyvät laatusuositukset sekä keskeisimmät ohjeistukset sekä sosiaalipalveluiden kilpailuttamisen. Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää laadunhallinnan merkityksen, omavalvonnan osana sitä sekä sosiaalipalveluiden tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta koskevan tiedon merkityksen sosiaalipalveluiden kehittämisessä. Opintojakson suoritettuaan opiskelija on perehtynyt talouden käsitteistöön, kustannustenlaskentaan, tuotteistamiseen, hinnoitteluun sekä palveluiden markkinointiin ja palvelumuotoiluun sekä palvelulähtöiseen liiketoimintaan ja asiakaslähtöiseen palvelulogiikkaan.
Keskeinen sisältö:
•Taloudellisen ajattelun perusteet sosiaalialalla, sosiaalipalveluiden rahoitus, sosiaalitalous
• Yrittäjämäinen ajattelu- ja toimintatapa sekä palvelulähtöisen liiketoiminnan edellyttämä asiakaslähtöinen palvelulogiikka.
• Sosiaali- ja hyvinvointipalveluyrittäjyyden lainsäädäntö ja säädökset sekä yritystoiminnan erityispiirteet sosiaalialan palveluissa
•Strateginen ohjaus palvelutuotannossa sekä sosiaalipalveluita ohjaavat keskeisimmät laatusuositukset ja ohjeistukset, kilpailuttaminen sekä omavalvonta
• Julkisten palveluiden erilaiset tuottamisen mallit, niiden soveltamisedellytykset ja keskeiset toimijat tuotannossa. Kilpailuttaminen ja hankintaprosessi.

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Vähintään kaksi harjoittelua, Sosiaaliturva ja lainsäädäntö