Skip to main content

Research and development skills (5cr)

Code: MO00DS25-3315

General information


Enrollment
10.11.2025 - 21.11.2025
Registration for introductions has not started yet.
Timing
01.01.2026 - 30.04.2026
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Department of Forestry, Food and Environmental Technology
Campus
Kouvola Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 40
Degree programmes
Degree Programme in Advanced Food Technology
Teachers
Johanna Vilkki
Marjo Malinen
Teacher in charge
Marjo Malinen
Course
MO00DS25

Unfortunately, no reservations were found for the realization Research and development skills MO00DS25-3315. It's possible that the reservations have not yet been published or that the realization is intended to be completed independently.

Objective

Common learning outcomes (as implemented in degree programmes) 2 ECTS credits:

You know the general stages in a research and development process.
You are able to search for information in the key information environments of your own field.
You are able to read, critically evaluate and utilize the literature and research publications of your own field.
You are familiar with and able to apply the principles of research ethics and reliability.
You are able to compose a literature review based on the materials published in your field of study and your own bachelor’s thesis following the principles of scientific communication.

Degree programme specific learning outcomes for research and development methods, 3 ECTS credits

You are familiar with the current research subjects and development needs of your own field.
You are familiar with and able to apply the key development approaches and/or research methods and ethical principles of your own field.
You are able to report on a research or development process following the principles of professional and scientific communication.

Content

Content of common learning outcomes, 2 ECTS credits:

What are the phases into which a research and development process can be divided?
How do you find, read and critically evaluate the research data of your own field?
How do you write a literature review that utilizes reliable research data and is linked to your own field and bachelor’s thesis following the principles of ethical scientific communication?

Degree programme specific content, 3 ECTS credits

What are the key research subjects and development needs in your own field?
What are the development approaches and/or research methods in your own field and how do you apply them in practice based on the development needs of your own field?
How do you report a research or development process following the principles of ethical professional and scientific communication in your own field?

Evaluation

The student is able to
- use professional concepts of research and development
- assess critically the sourse of information
- select the appropriate models, methods and technologies and validate his/her selection
- apply the bases of research ethics

Course material

Opintojaksolla on käytössä Learn-alusta, jolta löytyy keskeinen opintojaksoon liittyvä materiaali ja materiaalilinkit. Lisäksi opintojakson opiskelumateriaalina toimii opiskelijan itsensä hakema tutkimuskirjallisuus itsenäisen tiedonhaun kautta.

Study forms and methods

Opetus toteutetaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakso koostuu lähi-opetuskerroista ja tunnilla tehtävistä yksilö ja pienryhmätehtävistä. Lisäksi tehdään itsenäisesti kirjallisia tehtäviä. Opintojakso jakautuu kahteen osasuoritukseen, jotka molemmat pitää suorittaa hyväksytysti: Eri koulutusaloille yhteinen osio (2 op) sekä elintarviketekniikan alakohtainen osio (3op)

RDI and work-related cooperation

Opintojakso tukee työelämäosaamista

Timing of exams and assignments

Opintojaksolla suoritetaan kummallakin osiolla arvioitavia oppimistehtäviä. Opintojakson aikana tehdään myös ns. projektitehtävä, jonka tulee olla valmiina opintojakson päättymispäivään mennessä. Kurssi päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, suoritukseen vaadittavien harjoitustehtävien palautusajat sovitaan opintojakson alussa.

International cooperation

Ei ole

Student workload

1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t, josta n. 40 t on työjärjestyksen mukaisesti lähiopetusta ja tehtävien työstämistä opettajan ohjauksessa ja loput itsenäisesti työstettäviä oppimistehtäviä.

Course part description

Yhteisessä osassa (2op) opit hakemaan tietoa systemaattisesti keskeisistä tietoympäristöistä ja osaat arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja. Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita. Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaisesti.

Elintarvikeala kohtaisessa osiossa (3op) tutustut ajankohtaisiin oman alan tutkimuskohteisiin ja kehittämistarpeisiin ja osaat soveltaa alan keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja, tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita. Opit raportoimaan tutkimuksen kulkua ja tuloksia ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan. Lisäksi saat ohjeita kuinka opinnäytetyö prosessi etenee.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää molempien osioiden arvioitavien tehtävien tekemistä hyväksytyllä arvosanalla. Opintojakson arviointiasteikko: 1–5

Go back to top of page