Skip to main content

Drinking and process water (5 cr)

Code: EL00ER80-3002

General information


Enrollment

04.11.2024 - 17.11.2024

Timing

13.01.2025 - 30.04.2025

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Kouvola Campus

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 40

Degree programmes

  • Degree Programme in Advanced Food Technology

Teachers

  • Mari Järvenmäki

Teacher in charge

Mari Järvenmäki

Groups

  • ELKV24SP
    Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
  • 15.01.2025 10:00 - 12:00, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 16.01.2025 12:00 - 14:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 21.01.2025 09:00 - 11:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 22.01.2025 09:00 - 11:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 29.01.2025 09:00 - 11:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 04.02.2025 12:30 - 14:45, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 11.02.2025 12:30 - 14:45, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 18.02.2025 12:30 - 14:45, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 04.03.2025 10:00 - 12:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 11.03.2025 10:15 - 12:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 18.03.2025 10:15 - 12:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 25.03.2025 12:00 - 14:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 01.04.2025 12:00 - 14:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 08.04.2025 12:00 - 14:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 15.04.2025 12:00 - 14:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 23.04.2025 13:45 - 16:00, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002
  • 29.04.2025 12:00 - 14:15, Talous- ja prosessivesi EL00ER80-3002

Objective

Tiedät mitä tarkoitetaan talousvedellä, miten sitä valmistetaan ja millaisia laatuvaatimuksia sille on lainsäädännössä.
Tiedät mitä tarkoitetaan prosessivedellä elintarvikevalmistuksessa ja elintarvikkeiden käsittelyssä.
Osaat ottaa mikrobiologisen vesinäytteen talous- ja prosessivedestä.
Ymmärrät mikä ero on talousvedellä ja prosessivedellä elintarvikevalmistuksessa.

Content

Miten ja mistä talousvettä saadaan?
Millaista on hyvä talousvesi?
Mikä merkitys talousveden laadulla on elintarvikkeiden käsittelyssä ja valmistuksen eri vaiheissa?
Mitä eroa on talousvedellä ja prosessivedellä?
Miten prosessivettä ja sen laatua määritellään ja mitataan?

Opiskelumateriaali

Vesilaitostekniikka ja hygienia (soveltuvin osin)
Pääkkönen, Jorma ; Antila, Elina ; Pääkkönen, Jorma ; Peltonen, Päivi ; Suomen vesilaitosyhdistys ry ; Vesilaitosyhdistys ry
Suomen vesilaitosyhdistys 2012 [Uud. p.]

Opettajan Learnin kautta jakama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakson alussa saat alustavan tuntisuunnitelman sekä ohjeistukset ja palautuspäivämäärät kaikkiin tehtäviin sekä tenttien ajankohdat.
Lähiopetukseen osallistuminen ei ole pakollista paitsi näytteenottoharjoituksissa ja mahdollisten vierailijoiden käynneillä. Osallistuminen lähiopetukseen ja ohjaukseen tukee oppimistasi. Se järjestetään Kouvolan kampuksella eikä etäosallistuminen ole mahdollista. Näytteenottoharjoituksia teemme elintarviketekniikan omassa oppimisympäristössä.

Opintoja nopeuttava väylä ei ole mahdollinen tälle opintojaksolle lukukaudella K24.

Voit hakea osaamisen tunnistamista joko koko opintojaksolle tai sen jollekin osa-alueelle. Ole yhteydessä opintojakson opettajaan ennen mahdollisen hakemuksen jättämistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on vahvistamatonta, mutta opintojaksolla on mahdollista toteuttaa yritysvierailu ja käyttää ulkopuolista asiantuntijaluennoitsijaa .

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson suorittamiseksi sinun tulee osallistua tenttiin (1-2 kpl) ja tehdä kaikki oppimistehtävät
hyväksytysti. Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ja läpäisyvaatimukset ilmoitetaan opintojakson alussa . Tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa. Tentin läpäisemiseen vaaditaan 50 % tentin maksimipistemäärästä.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson 5 op vaatii opiskelijalta 135 h työpanosta. Tähän sisältyy lähiopetukseen ja ohjaukseen käytetyt tunnit.

Toteutuksen osien kuvaus

Talousvesiosuudessa perehdytään erilaisiin raakavesilähteisiin ja talousveden valmistukseen ja sen laatuvaatimuksiin sekä laatusuosituksiin. Opit käytännön harjoituksessa talousveden näytteenottoa erilaisiin tarpeisiin. Opit tulkitsemaan tutkimusselosteita.
Prosessivesiosuudessa perehdytään veden käyttöön erilaisissa elintarvikeprosesseissa ja niiden vedelle asettamiin vaatimuksiin yleisesti sekä tarkemmin parin esimerkkituotteen kautta. Prosessivesiosuuteen kuuluu myös prosessijätevedet, jossa tutustutaan erilaisissa prosesseissa syntyviin jätevesiin ja niiden erityispiirteisiin, myös jätevedenpuhdistamisessa. Vierailua jätevedenpuhdistamolla on selvitetään.
Näytteenottoharjoituksissa, mahdollisten vierailevien luennoitsijoiden käynneillä ja vierailukäynneillä on pakollinen läsnäolo.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Opintojakso arviodaan kokonaisuutena. Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.