User and customer experience (5cr)
Code: MU00EZ92-3005
General information
- Enrollment
- 10.11.2025 - 21.11.2025
- Registration for introductions has not started yet.
- Timing
- 12.01.2026 - 29.05.2026
- The implementation has not yet started.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 2 cr
- Virtual portion
- 3 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Department of Culture
- Campus
- Kouvola Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 30
- Degree programmes
- Degree Programme in Service Design
- Teachers
- KY Opettaja
- Teacher in charge
- Sanna Haapanen
- Groups
-
PAKV26KMService design, part-time studies
- Course
- MU00EZ92
Realization has 6 reservations. Total duration of reservations is 21 h 0 min.
Time | Topic | Location |
---|---|---|
Mon 23.03.2026 time 13:30 - 17:00 (3 h 30 min) |
Käyttäjä- ja asiakasymmärrys MU00EZ92-3005 |
309A
Byod-/teorialuokka (36+1), päärakennus
|
Tue 24.03.2026 time 13:30 - 17:00 (3 h 30 min) |
Käyttäjä- ja asiakasymmärrys MU00EZ92-3005 |
147
Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
|
Mon 13.04.2026 time 09:00 - 12:30 (3 h 30 min) |
Käyttäjä- ja asiakasymmärrys MU00EZ92-3005 |
309A
Byod-/teorialuokka (36+1), päärakennus
|
Tue 14.04.2026 time 09:00 - 12:30 (3 h 30 min) |
Käyttäjä- ja asiakasymmärrys MU00EZ92-3005 |
309A
Byod-/teorialuokka (36+1), päärakennus
|
Mon 27.04.2026 time 09:00 - 12:30 (3 h 30 min) |
Käyttäjä- ja asiakasymmärrys MU00EZ92-3005 |
309A
Byod-/teorialuokka (36+1), päärakennus
|
Mon 27.04.2026 time 13:30 - 17:00 (3 h 30 min) |
Käyttäjä- ja asiakasymmärrys MU00EZ92-3005 |
309A
Byod-/teorialuokka (36+1), päärakennus
|
Objective
You can take a holistic view of users and customers as part of the design process.
You can utilize existing knowledge and design models in your field.
You can identify users and customers' needs and take them into account in your design work.
You can make observations and collect user and customer data using a variety of methods.
Content
How do you consider and engage users and customers holistically in your design?
How do you use previous knowledge and design models in your design?
How do you identify and consider the needs and wishes of users and customers in your design?
How do you observe and collect user and customer information using different methods?
Evaluation
Students can
a. use professional vocabulary systematically.
b. look for information in the key information sources of the field.
d. work together with customers/clients, users and target groups.
e. use the key models, methods, software and techniques of the professional field.
g. justify their actions according to the ethical principles of the professional field.
Course material
Opiskelumateriaali julkaistaan toteutuksen Learn-alustalla opintojakson alettua.
Study forms and methods
• Opetus toteutetaan Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Lähiopetusta ei lähtökohtaisesti tallenneta, eikä sitä korvata etäluennoilla silloin, kun lähiopetusta annetaan lukujärjestyksen mukaan.
• Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakso koostuu luento-opetuskerroista ja yksilö ja pienryhmätehtävistä.
• Opettajan ohjausta saatavilla lähituntien yhteydessä.
• Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti/ryhmänä/paritöinä.
• Opintojaksolla hyödynnetään erilaisia palautteenantotapoja. Niitä voivat olla esimerkiksi kirjallinen ja suullinen palaute. Lisäksi voidaan hyödyntää myös vertaispalautteenantoa.
• Aikaisemman osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mahdollisuus.
RDI and work-related cooperation
Ei TKI- tai tyelämäyhteistyötä.
Student workload
1 op vastaa 27h opiskeijan työtä, ja koko opintojakso 135h työmäärää.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Arviointi perustuu annettujen tehtävien toteuttamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen. Arvioinnissa voidaan hyödyntää niin itsearviointia, vertaisarviointia kuin opettajan arviointia