Skip to main content

Food services (5cr)

Code: MR00AF02-3002

General information


Enrollment
20.08.2018 - 07.09.2018
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.08.2018 - 31.12.2018
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
3 cr
Virtual portion
2 cr
RDI portion
2 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
Campus
Mikkeli Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 50
Degree programmes
Degree Programme in Tourism and Service Business
Teachers
Päivi Hostikka
Teacher in charge
Päivi Hostikka
Scheduling groups
Opetus 1 (Size: 1 . Open UAS : 0.)
Opetus 2 (Size: 1 . Open UAS : 0.)
Small groups
Opetus 1
Opetus 2
Course
MR00AF02

Unfortunately, no reservations were found for the realization Food services MR00AF02-3002. It's possible that the reservations have not yet been published or that the realization is intended to be completed independently.

Objective

You show familiarity with food production and food service systems and know how to assess the suitability of the systems in different situations You show familiarity with planning café, bar and food services in different situations You are able to plan, produce, prepare and serve healthy food services for different customer groups. You know how to use the production control system of the hospitality field when planning different services. You are able to price food services and to assess the need of staff in different situations.

Content

What kind of production and food service systems are used in the hotel, restaurant and catering sector? How do you design and implement café, restaurant and catering services for different customer groups? How do you utilize the production control system in hospitality services? How do you price food services and plan the use of staff in different situations?

Course material

Materiaalia Moodlessa ja lähteet ja kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Study forms and methods

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson suoritusvaatimuksena on aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen.
Opintojaksolla työskennellään opetuskeittiöllä, jossa perehdytään ammattikeittiölaitteisiin, raaka-aineiden käsittelyyn, valmistukseen ja esillelaittoon.
Opintojaksolla perehdytään erilaisiin ruokatuotantotapoihin ja ruokapalvelujärjestelmiin ja tuotannonohjausjärjestelmän (Jamix) mahdollisuuksiin ruokatuotantoprosessin ohjauksessa.
Kahvila-, kokous-, ruokapalveluita toteutetaan erilaisille asiakasryhmille työvuoroissa tiimityönä (3 keittiövuoroa: Talli, Dexi, Kasarmina tai muu ruokapalveluita tuottava yritys).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet tai sinulla on mahdollisuus työskennellä ravintola- ja ruokapalveluita tarjoavassa alan yrityksessä, voit suorittaa opintojakson työpaikalla joko kokonaan tai osittain.
Ole yhteydessä opintojakson alussa opettajaan ja sovi työn opinnollistamisesta opintojakson osaamistavoitteita tukevaksi.
Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.
Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso on työpainotteinen. Ota yhteys opettajaan, jos haluat nopeuttaa opintojasi.

Student workload

Luennot, tutustumiskäynnit ja harjoitukset opetuskeittiöllä 3 op
Työskentely käytännön työtehtävissä ja Ruokaturvallisuus opintojaksoon integroitu tehtävä 2 op
Opintojaksolla tutustutaan eri liike-ideoilla toimiviin ammattikeittiöihin Kampusravintoloissa henkilöstön ohjauksessa.

Evaluation scale

1-5

Assessment criteria, good (3)

Students can a. use professional terminology and concepts systematically b. look for information in the key information sources of the field c. identify interrelated tasks d. work together with customers, users and target groups. e. use the key models, methods, software and techniques of the professional field f. act target-oriented team member

Assessment methods and criteria

Itsearviointi, vertaisarviointi, opettajan palaute tehtävistä ja työskentelystä.
Työpaikalla tehtävistä projekteista ammattihenkilöstön palaute.

Assessment criteria, fail (0)

Opiskelija
a. ei osaa käyttää ammattikäsitteitä työtilanteissa
b. ei osaa käyttää luotettavia alan tietolähteitä
c. ei osaa työskennellä alan perustehtävissä ohjattunakaan
d. ei osaa toimia asiakkaiden, käyyttäjien ja kohderyhmien kanssa
e. ei pysty käyttämään oman alan ohjelmistoja, menetelmiä ja tekniikoita
f. ryhmä ja tiimityöskentelyssä on puutteita

Assessment criteria, satisfactory (1-2)

a.use professional vocabulary and concepts and show their information-based know-how.
b.use the basic techniques of searching information in specific situations.
c.carry out individual tasks
d.take customers, users and target groups into consideration.
e.use the key models, methods, software and techniques of the professional field under guidance.
f.work as team members.

Assessment criteria, good (3-4)

Student can
a. use professional vocabulary systematically.
b. look for information in the key information sources of the field.
c. identify interrelated tasks.
d. work together with customers, users and target groups.
e. use the key models, methods, software and techniques of the professional field.
f. work as team members in a goal-oriented way.

Assessment criteria, excellent (5)

a. use professional vocabulary and concepts proficiently.
b. manage appropriate methods of information search.
c. carry out interrelated tasks fluently.
d. justify their actions in customer, user and target group situations.
e. apply the key models, methods, software and techniques of the professional field.
f.
show skills in managing team work.

Qualifications

Basic knowledge of food production and nutrition

Go back to top of page