Basics of health promotion (5cr)
Code: HT00DT78-3023
General information
- Enrollment
- 06.04.2022 - 22.04.2022
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 01.08.2022 - 31.12.2022
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 3 cr
- Virtual portion
- 2 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Department of Health, Social Services and Physical Education
- Campus
- Savonlinna Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Nursing
Unfortunately, no reservations were found for the realization Basics of health promotion HT00DT78-3023. It's possible that the reservations have not yet been published or that the realization is intended to be completed independently.
Objective
Health promotion
You can apply the theories on health promotion and evidence-based methods in nursing individuals and communities.
You can assess individuals’ and groups’ needs for health promotion.
You can direct early support for those who need it.
You understand the ethical principles of health promotion.
You know how to plan and carry out interventions for promoting health and the ability to function for individuals and groups in multiprofessional cooperation, with a customer-oriented approach.
You recognize current and new health threats and you are able to include them in the health promotion of customers/patients.
Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutrional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.
Content
Health promotion
How are health and illness defined?
What are the principles of health promotion?
What is the significance of health promotion for national health? (including prevention)
How is health promoted in different municipal fields?
What is the meaning of the norm, resource, and information guidance in health promotion?
How do the ethical principles of health promotion direct planning in social and health care?
How do you take ethics into consideration in health promotion?
What is the connection between lifestyle and health?
How can risk behavior in health issues be recognized and prevented?
How can wellbeing analytics and artificial intelligence be utilized in health promotion?
What kind of registered information and statistics can be utilized in health promotion?
How do you promote the health of a community?
How do you follow and assess health promotion?
How do you apply evidence-based information in health promotion?
Nutrition
What are the national nutrional recommendations directed at different age groups?
How do you apply the contents of nutrional recommendations in everyday food choices and eating?
How do you carry out nutrition treatment and preventive dietary advice according to the Current Care recommendations?
Evaluation
Students can:
• use the profesional concepts of health prevetion consistently.
• search for information in key information sources
• use the key principles and nutrional recommendations in health promotion.
Course material
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: Opiskelumateriaali on Learn-alustalla. Suositeltavia lisämateriaaleja Voutilainen ym. 2015. Ravitsemustaito sekä Mutanen ym. 2021 Ravitsemustiede. Duodecim (e-kirja, opiskelijan käytettävissä Kaakkurissa).
Study forms and methods
TERVEYDEN EDISTÄMINEN 3 OP:
RAVITSEMUS JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 op:
Opintosisällöt: Eri ikä-ikäryhmien ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen ravitsemus, ravitsemustilan arvioinnin menetelmät, erityisruokavaliot sekä ravitsemusohjaus
Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtävä ja suorittamalla verkkotentti.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hakea hyväksilukua opintojaksoa vastaavalla amk-opinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa hyväksiluvussa suoritat ne osa-alueet, joista ei ole hyväksilukua, joko muun ryhmän mukana tai verkko-opintoina.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa
Timing of exams and assignments
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2op; Soveltavan tehtävän palautus määräaikaan mennessä. Verkkotentti. Varsinainen tentin (verkkotentti) ja kahden uusintakerran ajankohdat ovat on ilmoitettu erikseen Learn-alustalla.
Student workload
Kokonaisuudessaan 135 tuntia, josta
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus on 54 tuntia opiskelijan työmääränä.
Course part description
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus(2op):
* ravitsemuksen analysointi, arviointi ja ohjaus (verkko-opiskelu ja oppimistehtävä)
* ravitsemussuositusten, kestävän kehityksen ravitsemuksen ja erityisruokavaliot (verkko-opiskelu ja verkkotentti)
Further information
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: verkkototeutus, opettaja Päivi Lifflander, paivi.lifflander(at)xamk.fi
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Arviointi aloittavan sairaanhoitajaopiskelijan osaamistavoitteiden mukainen taso 3.
RAVITSEMUS- JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 OP:
-oppimistehtävän suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty / täydennettävää / hylätty. Hyväksyttyyn suoritukseen 75 % oikein
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta