Skip to main content

Basics of health promotion (5cr)

Code: HT00DT78-3023

General information


Enrollment
06.04.2022 - 22.04.2022
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.08.2022 - 31.12.2022
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
3 cr
Virtual portion
2 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Department of Health, Social Services and Physical Education
Campus
Savonlinna Campus
Teaching languages
Finnish
Degree programmes
Degree Programme in Nursing
Teacher in charge
Tuulia Litmanen
Groups
SHSA22KP
Nursing, fulltime studies
Course
HT00DT78

Unfortunately, no reservations were found for the realization Basics of health promotion HT00DT78-3023. It's possible that the reservations have not yet been published or that the realization is intended to be completed independently.

Objective

Health promotion
You can apply the theories on health promotion and evidence-based methods in nursing individuals and communities.
You can assess individuals’ and groups’ needs for health promotion.
You can direct early support for those who need it.
You understand the ethical principles of health promotion.
You know how to plan and carry out interventions for promoting health and the ability to function for individuals and groups in multiprofessional cooperation, with a customer-oriented approach.
You recognize current and new health threats and you are able to include them in the health promotion of customers/patients.

Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutrional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.

Content

Health promotion
How are health and illness defined?
What are the principles of health promotion?
What is the significance of health promotion for national health? (including prevention)
How is health promoted in different municipal fields?
What is the meaning of the norm, resource, and information guidance in health promotion?
How do the ethical principles of health promotion direct planning in social and health care?
How do you take ethics into consideration in health promotion?
What is the connection between lifestyle and health?
How can risk behavior in health issues be recognized and prevented?
How can wellbeing analytics and artificial intelligence be utilized in health promotion?
What kind of registered information and statistics can be utilized in health promotion?
How do you promote the health of a community?
How do you follow and assess health promotion?
How do you apply evidence-based information in health promotion?

Nutrition
What are the national nutrional recommendations directed at different age groups?
How do you apply the contents of nutrional recommendations in everyday food choices and eating?
How do you carry out nutrition treatment and preventive dietary advice according to the Current Care recommendations?

Evaluation

Students can:
• use the profesional concepts of health prevetion consistently.
• search for information in key information sources
• use the key principles and nutrional recommendations in health promotion.

Course material

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: Opiskelumateriaali on Learn-alustalla. Suositeltavia lisämateriaaleja Voutilainen ym. 2015. Ravitsemustaito sekä Mutanen ym. 2021 Ravitsemustiede. Duodecim (e-kirja, opiskelijan käytettävissä Kaakkurissa).

Study forms and methods

TERVEYDEN EDISTÄMINEN 3 OP:

RAVITSEMUS JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 op:
Opintosisällöt: Eri ikä-ikäryhmien ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen ravitsemus, ravitsemustilan arvioinnin menetelmät, erityisruokavaliot sekä ravitsemusohjaus
Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtävä ja suorittamalla verkkotentti.

Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hakea hyväksilukua opintojaksoa vastaavalla amk-opinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa hyväksiluvussa suoritat ne osa-alueet, joista ei ole hyväksilukua, joko muun ryhmän mukana tai verkko-opintoina.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa

Timing of exams and assignments

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2op; Soveltavan tehtävän palautus määräaikaan mennessä. Verkkotentti. Varsinainen tentin (verkkotentti) ja kahden uusintakerran ajankohdat ovat on ilmoitettu erikseen Learn-alustalla.

Student workload

Kokonaisuudessaan 135 tuntia, josta


Ravitsemus ja ravitsemusohjaus on 54 tuntia opiskelijan työmääränä.

Course part description

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus(2op):
* ravitsemuksen analysointi, arviointi ja ohjaus (verkko-opiskelu ja oppimistehtävä)
* ravitsemussuositusten, kestävän kehityksen ravitsemuksen ja erityisruokavaliot (verkko-opiskelu ja verkkotentti)

Further information

Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: verkkototeutus, opettaja Päivi Lifflander, paivi.lifflander(at)xamk.fi

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Arviointi aloittavan sairaanhoitajaopiskelijan osaamistavoitteiden mukainen taso 3.


RAVITSEMUS- JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 OP:
-oppimistehtävän suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty / täydennettävää / hylätty. Hyväksyttyyn suoritukseen 75 % oikein
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta

Go back to top of page