Terveyden edistämisen perusteet (5op)
Toteutuksen tunnus: HT00DT78-3023
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 06.04.2022 - 22.04.2022
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.08.2022 - 31.12.2022
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 3 op
- Virtuaaliosuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Savonlinnan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Toteutukselle Terveyden edistämisen perusteet HT00DT78-3023 ei valitettavasti löytynyt varauksia. Varauksia ei ole mahdollisesti vielä julkaistu tai toteutus on itsenäisesti suoritettava.
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Osaat soveltaa terveyden edistämisen teorioita ja näyttöön perustuvia menetelmiä yksilöiden ja yhteisöjen hoitotyössä.
Osaat arvioida yksilöiden ja ryhmien terveyden edistämisen tarpeita.
Osaat kohdentaa varhaista tukea sitä tarvitseville.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa moniammatillisessa yhteistyössä asiakaslähtöisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita yksilöille ja ryhmille.
Tunnistat olemassa olevia ja uusia terveysuhkia sekä osaat tuoda ne osaksi asiakkaiden/potilaiden terveyden edistämistä.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Miten terveys ja sairaus määritellään?
Mitkä ovat terveyden edistämisen periaatteet?
Mikä merkitys on terveyden edistämisellä kansanterveydelle? (sisältää prevention)
Miten terveyttä edistetään kuntien eri toimialoilla?
Mitä tarkoittaa terveyden edistämisen normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus?
Miten terveyden edistämisen eettiset periaatteet ohjaavat sosiaali- ja terveysalan suunnittelua?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Mikä yhteys on elintavoilla terveyteen?
Miten terveyteen liittyvää riskikäyttäytymistä tunnistetaan varhain ja ehkäistään?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa ja tekoälyä?
Minkälaisia rekisteri- ja tilastotietoja voit hyödyntää terveyden edistämisessä?
Miten edistät yhteisön terveyttä?
Miten seuraat ja arvioit terveyden edistämistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Arviointi
Opiskelija osaa:
• käyttää johdonmukaisesti terveyden edistämisen ammattikäsitteitä.
• etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
• käyttää keskeisiä terveyden edistämisen periaatteita ja ravitsemussuosituksia.
Opiskelumateriaali
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: Opiskelumateriaali on Learn-alustalla. Suositeltavia lisämateriaaleja Voutilainen ym. 2015. Ravitsemustaito sekä Mutanen ym. 2021 Ravitsemustiede. Duodecim (e-kirja, opiskelijan käytettävissä Kaakkurissa).
Opiskelumuodot ja -menetelmät
TERVEYDEN EDISTÄMINEN 3 OP:
RAVITSEMUS JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 op:
Opintosisällöt: Eri ikä-ikäryhmien ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen ravitsemus, ravitsemustilan arvioinnin menetelmät, erityisruokavaliot sekä ravitsemusohjaus
Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtävä ja suorittamalla verkkotentti.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hakea hyväksilukua opintojaksoa vastaavalla amk-opinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa hyväksiluvussa suoritat ne osa-alueet, joista ei ole hyväksilukua, joko muun ryhmän mukana tai verkko-opintoina.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2op; Soveltavan tehtävän palautus määräaikaan mennessä. Verkkotentti. Varsinainen tentin (verkkotentti) ja kahden uusintakerran ajankohdat ovat on ilmoitettu erikseen Learn-alustalla.
Opiskelijan työmäärä
Kokonaisuudessaan 135 tuntia, josta
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus on 54 tuntia opiskelijan työmääränä.
Toteutuksen osien kuvaus
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus(2op):
* ravitsemuksen analysointi, arviointi ja ohjaus (verkko-opiskelu ja oppimistehtävä)
* ravitsemussuositusten, kestävän kehityksen ravitsemuksen ja erityisruokavaliot (verkko-opiskelu ja verkkotentti)
Lisätietoja opiskelijoille
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op: verkkototeutus, opettaja Päivi Lifflander, paivi.lifflander(at)xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi aloittavan sairaanhoitajaopiskelijan osaamistavoitteiden mukainen taso 3.
RAVITSEMUS- JA RAVITSEMUSOHJAUS 2 OP:
-oppimistehtävän suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty / täydennettävää / hylätty. Hyväksyttyyn suoritukseen 75 % oikein
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta