Siirry suoraan sisältöön

Esiintymisasun ja digitaalisen puvustuksen koulutus

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
muotoilija (AMK)

Laajuus:
240 op

Opintojen tavoite

Osaat teatterin, elokuva ja tv-tuotantojen kulun ja sinulla on valmiudet työskennellä niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä tuotannoissa. Hallitset pukusuunnittelun perusteet ja osaat esiintymisasujen erityiset rakenteet ja tekniikat.

Opinnoissa syvennyt hahmojen kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja toteutukseen, perehdyt pukujen ja esittävien taiteiden historiaan sekä osaat uusien digitaalisten ohjelmistojen käytön pukusuunnittelussa. Ymmärrät työnteon prosessina ideasta valmiiseen tuotokseen.

Esiintymisasu ja digitaalinen puvustus -koulutus on ainoa AMK-tutkinto Suomessa, joka erikoistuu pukusuunnitteluun ja harvoja maailmassa, jossa opetetaan digitaalisten pukujen suunnittelua ja valmistusta. Meillä opiskellessa olet siis kärkijoukossa oppimassa alan uusia sovelluksia ja työprosesseja.

Koulutuksen sisältö

Koulutus rakentuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Kaikille yhteisissä ydinosaamisen opinnoissa opit ammatin ja tutkinnon perusasiat. Täydentävissä opinnoissa voit valita sinua kiinnostavia opintoja omalta alaltasi tai muilta aloilta. Harjoittelua koulutuksessa on 30 opintopistettä (op) eli yhteensä noin 21 viikkoa. Opinnäytetyön laajuus on 15 op.

Kaikille muotoilun koulutuksille yhteinen ydinosaaminen sisältää perusopintoja, kuten vaatteiden valmistustekniikoita, taidehistoriaa, käyttäjäymmärrystä, muotoiluajattelua, muotoiluyrittäjyyttä, valokuvausta ja 2D- ja 3D -suunnitteluohjelmistojen käyttöä. Nämä opinnot antavat sinulle perusteet muotoilun saralla.

Tämän lisäksi opiskelet täydentävän osaamisen opinnoissa pukusuunnittelua ja -valmistusta teatteri-, elokuva-, TV-tuotannoissa sekä digitaalisissa tuotannoissa. Opit pukujen valmistuksen, koneiden ja laitteiden sekä ohjelmistojen käytön perusteet lähiopetustunneilla ja jatkat harjoittelua itsenäisesti. Opit dokumentoimaan ja analysoimaan oman työprosessisi.

Ammatin tekninen perusosaaminen opintojaksokokonaisuudessa opit käyttämään erilaisia koneita ja laitteita sekä vaatteiden kaavoituksen ja valmistuksen perustekniikat. Opit materiaalien eroavaisuudet ja soveltuvuuden puvustusmateriaaleina ja harjaannut valitsemaan soveltuvat materiaalit eri käyttötarkoituksiin.

Johdatus pukusuunnitteluun opintojaksokokonaisuudessa opit ymmärtämään nykypäivää oman alasi historian kautta ja pukuhistorian tuntemuksen avulla luot kulttuurista perustaa ja sovellat tietoa yksittäisten esiintymisasujen ja puvustusten suunnittelussa. Opit pukusuunnittelun työn perusteita sekä tutustut eri yhteistyötahojen työskentelymenetelmiin ja työtehtäviin. Osaat hyödyntää eri toimijoita erilaisissa ammatillisissa tehtävissä.

Digitaalinen pukusuunnittelu opintojaksokokonaisuudessa opiskelet digitaalisten medioiden, kuten peli- ja animaatiotuotannon pukusuunnittelun perusteita. Ymmärrät digitaalisen vaatteen suunnittelun ja valmistuksen perusperiaatteet. Osaat valmistaa digitaalisia pukuja ja markkinoida niitä eteenpäin erilaisille digitaalisille alustoille.

Pukusuunnittelun erikoistekniikat opintojaksokokonaisuudessa osaat soveltaa puvustusta syvemmin fantasiahahmon tai historiallisen puvun suunnitteluun ja toteutukseen. Opit valmistamaan erilaisia historiallisten pukujen tukirakenteita, kuten korsetteja, kureliivejä, paniereita ja krinoliineja. Osaat myös tuottaa erilaisia tekstuureita ja patinointia materiaalien muokkauksen myötä.

TKI tutkimus, kehitys ja innovaatio opintojaksokokonaisuus sisältää ammattialan TKI-projektin toteutuksen ja siihen liittyvän tutkimuksellisen oppimistehtävän: tutkimussuunnitelma ja projektin tutkielma. Opit myös analysoimaan käsikirjoituksia ja soveltamaan niitä puvustuksen suunnittelussa.


Täydentävä osaaminen Xamkissa

Täydentävä osaaminen tarkoittaa opiskelijan valinnaisia opintoja. Täydentävän osaamisen avulla voit syventää tai laajentaa koulutuksen ydinosaamista ja profiloida omaa osaamistasi. Ammatillisten vapaasti valittavien opintojen avulla voit räätälöidä itsellesi yksittäisistä opintojaksoista tai opintokokonaisuuksista henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisen kokonaisuuden. Täydentävän osaamisen tarjonta sisältää kaikille koulutuksille yhteisiä monialaisia verkossa suoritettavia opintokokonaisuuksia, koulutusalan yhteisiä opintokokonaisuuksia sekä yksittäiselle koulutukselle soveltuvia opintokokonaisuuksia.

Muut vapaasti valittavat opinnot kuuluvat täydentävään osaamiseen ja ovat opiskelijan vapaasti valitsemia korkeakoulutasoisia opintojaksoja. Muita vapaasti valittavia opintoja voit valita tutkintoon enintään 15 op. Täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia tai opintojaksoja voit soveltuvin osin suorittaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Täydentävän osaamisen laajuus on koulutuksen ydinopintojen laajuudesta riippuen 45–120 opintopistettä 210 opintopisteen tutkinnossa ja 60–120 opintopistettä 240 opintopisteen tutkinnossa.

Opintojen toteutus

Päiväopiskelu on päätoimista, ja lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti arkipäivisin.
Opinnoissa vaihtelevat erilaiset oppimistavat ja ympäristöt lähiopetuksesta itsenäisesti tehtäviin oppimistehtäviin, ryhmätyöskentelyyn, verkko-opintoihin, työelämän projekteihin ja hankkeisiin sekä käytännön harjoittelussa tapahtuvaan oppimiseen.

Opiskelu vaatii välillä runsaasti omaa itsenäistä työskentelyä pajatiloissa tai projekteissa iltaisin ja viikonloppuisin.


Opiskele joustavasti 

Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka avulla sinua tuetaan muun muassa opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan. 

Opiskelutapoja on useita:  
· luento-opetus 
· itsenäiset oppimistehtävät 
· tiimityöskentely 
· verkko-opiskelu 
· projektit yritysten ja yhteisöjen kanssa  
· Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hankkeet 
· tentit 
· käytännön harjoittelu.

Voit opinnoissasi yhdistellä joustavasti eri toteutustapoja, jotka sopivat sinun elämäntilanteeseesi parhaiten.

Uramahdollisuudet

Valmistuttuasi voit työskennellä moninaisissa tehtävissä puvustuksen alalla, kuten puku- tai esiintymisasusuunnittelijana, puvustajana, pukijana, puvustonhoitajana tai puvuston ompelijana. Voit puvustaa teatteriesityksiä, televisio-ohjelmia, elokuvia, suunnitella esiintymisasuja artisteille tai tuottaa digitaalisia pukuja eri virtuaalialustoille.

Koulutus antaa valmiudet toimia myös ohjaus- ja opetustehtävissä. Itsenäisenä yrittäjänä toimiminen on yksi hyvä vaihtoehto. Oman yrityksen perustaminen jo opiskeluaikana on mahdollista ja sitä tuetaan Xamkissa laajoin yrittäjäopinnoin.

Xamkin koulutuksen myötä puvustuksen ammattilaisena pysyt myös tulevaisuuden innovaatioiden kehityksessä. Nämä liittyvät kiertotalouteen, materiaalituotantoon ja digitaalisuuteen.

TKI ja työelämäyhteistyö

Esiintymisasu ja digitaalinen puvustus -koulutuksessa tehdään paljon yhteistyötä työelämän kanssa. Yhteistyö Xamkin Luovan talouden yksikön hankkeiden kanssa mahdollistavat laajan verkostoitumisen ja kokemusta kansainvälisistä projekteista. Yhteistyö pelisuunnittelun koulutuksen kanssa mahdollistaa osallistumisen monialaisiin projekteihin. Xamkin opiskelijat ovat aiemmin työllistyneet erilaisiin tehtäviin mm. elokuvissa (Tuntematon sotilas), TV- sarjoissa (Valmentaja, Karppi, Rantabaari), tai teatterien puvustoissa. Tutkinto avaa myös jatko-opintomahdollisuuksia esimerkiksi Aalto-yliopistossa.

Viimevuosien työelämäprojekteja ovat olleet muun muassa:

• Imatran teatterin pukusuunnittelu vuodesta 2018.
• Yhteistyö Metropolian kanssa, pukusuunnittelua ja toteutettu puvustuksia lyhytelokuvaprojekteihin.
• Helsingin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun (Teak) ja Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelman (Näty) vuosina 2022, 2023 ja 2024
• Pohjois-Kymen musiikkiopisto: Pohjalaiset-ooppera syksyllä 2019.
• Rantasalmen nuorisoteatteri: Shrek-musikaali keväällä 2022 sekä Prom- musikaali keväällä 2023
• Merinovillamalliston suunnittelu Kalla active Oy:lle 2021.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Kouvolan kampuksella on uudenaikaiset tietokoneluokat sekä työ- ja materiaaliapajat. Pajarakennus antaa opiskelijoille mahdollisuuden valmistaa suunnitelmistaan prototyyppejä ja valmiita tuotteita.

Vaatetuksen pajalla on tarvittavat koneet ja laitteet, mahdollisuus painaa ja värjätä kankaita sekä muokata materiaalit halutunlaisiksi. Pajalla on käytössä kaavoitusohjelma ja sublimaatiotulostin tekokuitujen kuviointiin sekä laserleikkuri materiaalien muokkaamiseen.

Kampuksella on myös uusimmat digitaaliset ohjelmistot vaatteiden valmistukseen virtuaalimaailmoissa. Koulutus tekee yhteistyötä pelisuunnittelun kanssa ja käytössä on laajat digitaaliset teknologiat Meduusa Studiossa.

Esiintymisasu ja digitaalinen puvustus, päivätoteutus
Tunnus
(EDKV25KP)