Siirry suoraan sisältöön

Monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutus (ylempi amk)

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
sairaanhoitaja (ylempi AMK)
geronomi (ylempi AMK)
fysioterapeutti (ylempi AMK)
naprapaatti (ylempi AMK)
ensihoitaja (ylempi AMK)
sosionomi (ylempi AMK)
terveydenhoitaja (ylempi AMK)
jalkaterapeutti (ylempi AMK)
Liikunnanohjaaja (ylempi AMK)

Laajuus:
90 op

Opintojen tavoite

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia itsenäisesti hyvinvoinnin ja kuntoutumisen asiantuntijatehtävissä. Olet myös valmis itsenäiseen ja vaativaan sosiaali- ja terveysalan työn päätöksentekoon. Pystyt kehittämään ja uudistamaan ihmisten toimintakykyä edistäviä palveluja monialaisen tiimin jäsenenä ja vetäjänä. Pystyt myös asiantuntijaviestintään omalla asiantuntijuusalueellasi.

Koulutuksen keskeiset osaamistavoitteet ovat: 

Osaat edistää eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa toimivien ihmisten osallisuutta, toimijuutta ja toimintakykyä asiakaslähtöisyyden varmistamiseksi kuntoutumisprosessin kaikissa vaiheissa. 

Osaat hankkia ja hyödyntää monialaista ja näyttöön perustuvaa tietoperustaa oman asiantuntijuutesi ja ammatillisen käytäntösi syventämiseksi. 

Osaat edistää monialaista yhteistoimintaa, toimia verkostoissa ja seurata oman alasi kansallista ja kansainvälistä kehitystä kuntoutustoiminnan uudistamiseksi. 

Osaat arvioida, kehittää ja johtaa sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan palvelukokonaisuuksia innovoivasti, tulevaisuustietoisesti ja uutta tietoa tuottaen työelämän käytänteiden kehittämiseksi. 

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen (90 op) rakenne on jaettu kolmeen kokonaisuuteen, joita ovat tutkintokohtaiset syventävät ammattiopinnot (30 op), täydentävä osaaminen (30 op) ja opinnäytetyö (30 op). 

Keskeisiä osaamisalueita tutkintokohtaisissa opinnoissa (30 op) ovat kuntoutuspalvelujen ennakoiva työelämäosaaminen, kuntoutumisen edistäminen monialaisena osaamisena sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaaminen. 

Täydentävän osaamisen (30 op) opintoihin voit valita opintojaksoja oman henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi mukaisesti muista korkeakouluopinnoista tai Xamkin yhteisestä ja laajasta Master School -tarjonnasta. Tämä tarjonta koostuu seuraavista teemoista: digitaalisuus, johtaminen ja yrittäjyys, kansainvälinen työympäristö sekä tutkimus- ja kehittämisosaaminen.  Nämä Master School -opinnot ovat kaikille koulutusaloille soveltuvia, ja niiden monialaisuutta on erityisesti kiitetty. Eri koulutusalojen kanssa yhteistyö Master School -opinnoissa tuo oman alan kehittämiseen paljon uusia näkökulmia. Valitse täydentävän osaamisen opintoihin vähintään yksi opintojakso johtamisopintoja.  

Opinnäytetyö (30 op) liittyy oman työsi tai työyhteisösi kehittämiseen. Opinnäytetyössä tunnistat oman alasi kehittämistarpeita ja suunnittelet sekä toteutat työelämän muutosta edistävän tutkimus- tai kehittämisprosessin. Voit tehdä opinnäytetyön myös Xamkin tutkimus- ja kehittämistoiminnan hankkeissa. 

Opintojen toteutus

Opiskelu on monimuotoista, ja tutkinnon voit suorittaa pääosin työn ohella. Osa opinnoista toteutetaan verkko-opintoina. Opiskelupäivissä hyödynnämme Teams-yhteyttä. Tutkintokohtaiset opinnot (30 op) ajoittuvat kahdelle lukukaudelle.

Monialaisuutta varmistaa Master School -opintotarjonta, josta voit valita oman kiinnostuksesi mukaan kolmanneksen opinnoista.

Koulutuksen vastuuopettaja on tukenasi omannäköisen opiskelijapolun rakentamisessa ja monialaisen opiskelijaryhmän tapaamiset opiskelupäivissä tuottavat hyvää vertaistukea opintoihin. 

Uramahdollisuudet

Monialainen toimintakyvyn edistäminen ylempi AMK -tutkinto antaa mahdollisuuden erilaisiin asiantuntija-, kehittämis- ja esimiestehtäviin. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin yliopistossa suoritettu vastaava ylempi korkeakoulututkinto. Poikkeuksena tästä sosiaalityöntekijän tehtäviin vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä. 

Tutkintonimike: Ensihoitaja (ylempi AMK), fysioterapeutti (ylempi AMK), geronomi (ylempi AMK), jalkaterapeutti (ylempi AMK), liikunnanohjaaja (ylempi AMK), naprapaatti (ylempi AMK), sairaanhoitaja (ylempi AMK), terveydenhoitaja (ylempi AMK), sosionomi (ylempi AMK) 

TKI ja työelämäyhteistyö

Opiskelijana sinulla on mahdollisuus osallistua TKI-toimintaan erilaisissa hankkeissa yhdessä henkilöstön ja työelämän edustajien kanssa. Oppiminen perustuu aitoihin työelämän kehittämistarpeisiin, ja pääset hyödyntämään ja soveltamaan aiemmin oppimaasi todellisissa ongelmanratkaisutilanteissa. Xamkin toimintakulttuuri kannustaa uudenlaiseen ajatteluun, jolloin tilaa on myös innovaatioille. 

Koulutuksen oppimisympäristöt

Koulutuksessa hyödynnetään Xamkin monipuolisia oppimisympäristöjä niin kampuksilla kuin verkkoympäristössä (E-kampus) opiskelijan omien työyhteisöjen ja verkostojen rinnalla.

Opiskelijoiden käytettävissä ovat lisäksi kirjastopalvelut Xamkin kaikilla kampuksilla (Savonlinna, Mikkeli, Kotka, Kouvola).  

Monialainen toimintakyvyn edistäminen, ylempi amk
Tunnus
(MOSA25KY)
Monialainen toimintakyvyn edistäminen ylempi amk
Tunnus
(MOSA23SY)
Monialainen toimintakyvyn edistäminen (YAMK)
Tunnus
(MOSA21SY)
Monialainen toimintakyvyn edistäminen (YAMK)
Tunnus
(MOSA20SY)

Ajoitus 01.09.2023 - 31.12.2023 Toteutuksen tunnus MO00ED58-3003 Ryhmät MOSA23SY
Ajoitus 01.09.2023 - 31.12.2023 Toteutuksen tunnus MO00ED59-3003 Ryhmät MOSA23SY
Ajoitus 01.09.2023 - 31.12.2023 Toteutuksen tunnus MO00CV44-3005 Ryhmät MOSA23SY
Ajoitus 08.01.2024 - 31.05.2024 Toteutuksen tunnus SJ00DU99-3007 Ryhmät MOSA23SY
Ajoitus 08.01.2024 - 31.05.2024 Toteutuksen tunnus SJ00DU98-3011 Ryhmät MOSA23SY
Ajoitus 01.09.2023 - 31.12.2024 Toteutuksen tunnus MO00ED60-3003 Ryhmät MOSA23SY