Siirry suoraan sisältöön

Ensihoitajakoulutus

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
ensihoitaja (AMK)

Laajuus:
240 op

Koulutuksen sisältö

Ensihoitajan tutkinto rakentuu ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta.

Ydinosaamista ovat ne tiedot, taidot ja pätevyys, jotka ensihoitajan on hallittava työelämässä ja jotka ovat pohja uuden oppimiselle. Täydentävä osaaminen syventää ja laajentaa tutkinnon ydinosaamista ensihoidossa.

Ensihoitajatutkinnon opetussuunnitelman perustana ovat EU-direktiivit yleissairaanhoitajuudesta (180 op) sekä valtakunnallisesti määritellyt yleissairaanhoitajan osaamisvaatimukset, joihin sisältyy myös ammattikorkeakoulun yhteisiä osaamisalueita. Osaamisalueet sisältyvät moduuleihin ja opintojaksoihin.

Ammattikorkeakoulututkinnon yhteinen osaaminen koostuu seuraavista osaamisalueista:
• itsensä kehittäminen
• eettinen osaaminen
• viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• kehittämistoiminnan osaaminen
• organisaatio- ja yhteiskuntaosaaminen
• kansainvälisyysosaaminen.

Kansallisesti määritelty Yleissairaanhoitajan (180 op) tutkintokohtainen osaaminen osaamisalueittain:
• ammatillisuus ja eettisyys
• asiakaslähtöisyys
• kommunikointi ja moniammatillisuus
• terveyden edistäminen
• johtaminen
• tiedonhallinta
• ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen
• kliininen hoitotyö
• näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko
• yrittäjyys ja kehittäminen
• laadun varmistus
• sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä
• potilasturvallisuus.

Kansallisesti määritellyt ensihoitajan (AMK) osaamisalueet ovat
• hoidon tarpeen arviointi ja päätöksenteko
• potilasturvallinen hoitotason ensihoitotyö
• ensihoito-lääketiede ja farmakologia
• ensihoidon teknologian käyttö
• ensihoitotyön operatiivinen johtaminen
• ensihoidon palvelujärjestelmä
• sairaanhoito.

Ensihoitajan opinnot muodostuvat seuraavista moduuleista:

Ydinosaaminen
• Hoitotyön ammatilliset perusteet
• Kieli- ja viestintäopinnot
• Terveyden edistäminen
• Näyttöön perustuva hoitotyö
• Kliininen hoitotyö
• Opinnäytetyö
• Kliininen harjoittelu

Täydentävä osaaminen
• Ensihoidon perusosaaminen
• Ensihoidon erityisosaaminen
• Ensihoidon syventävä osaaminen
• Vapaasti valittavat opinnot

Koulutuksen aikana harjoitellaan erilaisia hoito- ja ohjaustilanteita. Nykyaikaiset simulaatio- ja harjoittelutilat uudenaikaisilla laitteilla ja välineillä varustettuna mahdollistavat todentuntuiset oppimistilanteet.

Opiskelusta noin kolmasosa on kliinistä harjoittelua, jossa perehdyt ohjatusti keskeisiin käytännön työtehtäviin ja sovellat oppimiasi tietoja ja taitoja työelämään. Harjoitteluja suoritetaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon eri yksiköissä sekä kolmannen sektorin toimipisteissä, joissa sairaanhoitajat ja ensihoitajat työskentelevät. Täydentävässä osaamisessa harjoittelu suoritetaan ensihoidon palveluketjussa, ambulanssissa ja akuuttihoidon yksiköissä sairaalassa.

Valinnaisissa opinnoissa on tarjolla esimerkiksi innovaatio- ja yrittäjyysopinnot, digitaalisen tiedon hallinta ja palvelut sekä Venäjä-opintoja.
Kieli- ja viestintäopinnot auttavat sinua viestimään suullisesti ja kirjallisesti sairaanhoitajan ammatissa. Kykenet kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen ruotsin ja englannin kielellä.


Opintojen tavoite

Valmistuttuasi ensihoitajaksi (AMK) sinulla on vahva käytännön hoitotyön osaaminen sekä edistyneet valmiudet suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää eri-ikäisten potilaiden ja asiakkaiden hoitotyötä. Ensihoitajana toimit terveydenhuollossa kiireellisen hoidon asiantuntijana.

Ensihoitotyössä korostuvat äkillisesti sairastuneen tai vammautuneen potilaan tilan arviointi, potilaan peruselintoimintojen käynnistäminen, ylläpitäminen ja turvaaminen. Tehtävässä vaaditaan hoito- ja lääketieteellisen sekä monialaisen tiedon omaksumista ja soveltamista käytännön ensihoitotilanteisiin.

Potilaan huolellisen yleistilan tutkimisen ja haastattelun jälkeen siirryt oirekohtaiseen tutkimiseen ja haastatteluun arvioiden potilaan vointia oireiden erityispiirteiden mukaan. Ensihoitajana sinun on tehtävä itsenäisesti ja viiveettä työdiagnoosi hoitovaihtoehtoineen ja hoitopäätös, vaikka esitiedot olisivatkin puutteellisia ja hoitoympäristö vaativa. Tästä syystä tarvitset hyvää paineensietokykyä. Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnin perusteella potilas siirretään ambulanssilla tarvittaessa jatkohoitoon terveyskeskukseen tai sairaalaan.

Ensihoitaja tekee yhteistyötä muiden ensihoitopalveluketjuun kuuluvien henkilöiden sekä eri viranomaisten, kuten poliisin, pelastustoimen ja sosiaalipalvelun kanssa. Ensihoitopalvelu on osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Lähes puolet ensihoitajaopinnoista tapahtuu työelämäyhteistyössä. Harjoittelut eri toimintaympäristöissä vahvistavat työelämätaitojasi ja toimintaa monialaisissa verkostoissa. Opinnäytetyöt liittyvät alueellisiin kehittämishankkeisiin tai muulla tavoin vastaavat työelämän kehittämistarpeisiin.

Tutkimus- ja kehitystoiminnan ja opetuksen yhteistyö antaa sinulle oppimismahdollisuuksia ja kokemuksia käyttäjälähtöisistä kehittämistehtävistä, jotka kytkeytyvät alueellisiin, kansallisiin tai eurooppalaisiin yhteistyöverkostoihin.

Ensihoitajakoulutus kuuluu Xamkin tutkimustoiminnan kestävän hyvinvoinnin painoalaan. Sen keskeisiä tavoitteita ovat yksittäisten ihmisten ja kokonaisten yhteisöjen hyvinvoinnin edistäminen sekä uusien palvelumallien kehittäminen. Tutkimus- ja kehityshankkeissa pääset mukaan monialaiseen yhteistyöhön alueen toimijoiden, korkeakoulun henkilöstön ja (monialaisten) opiskelijatiimien kanssa. Aalto-yliopisto uutena yhteistyökumppanina avaa koulutuksen ja TKI-toiminnan mahdollisuuksia esimerkiksi digitalisaation ja hoitoympäristöjen esteettisyyden kehittäminen.

Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät

Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka aikana sinua tuetaan muun muassa opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella on tarkoitus tehdä opiskelusta mielekästä. Voit osoittaa ja näyttää aiemmin hankitun osaamisesi, jolloin voit keskittyä uuden oppimiseen ja kehittämään asioita ja osaamista, jotka vaativat lisää opiskelua. Oleellista on, että osaaminen vastaa tutkinnon ja opintojakson tavoitteita.

Työviikkopohjainen opiskelu

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opinnot sisältävät lähi- ja verkko-opiskelua sekä harjoittelua ja simulaatioita eri toimintaympäristöissä.

Miten koulutuksessa on käytännössä mahdollista nopeuttaa opintoja?

Voit nopeuttaa opintojasi opintojen eri vaiheissa opintojaksojen edeltävyysehtojen asettamissa rajoissa. Opintoja nopeuttaessasi kannattaa tehdä hyvää etukäteissuunnittelua, koska oppiminen ja etenkin osaamisen saavuttaminen vaativat aikaa. Voit valita itsenäisiä suoritustapoja, esim. verkkototeutuksia ja valita opintoja koulutusalasi muiden ryhmien toteutuksista sekä suorittaa kesäopintoja. Opintojen nopeuttaminen edellyttää sinulta hyvää ajankäytön suunnittelua ja valmiutta itsenäiseen opiskeluun. Mikäli sinulla on opintojaksoon liittyvää aiempaa osaamista, esimerkiksi opintoja tai työkokemusta, on mahdollista, että se hyväksiluetaan joko kokonaan tai osittain.

Miten koulutuksessa on käytännössä mahdollista yhdistää työssäkäyntiä ja opiskelua?

Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain.

Kun sinulla on vähintään 140 opintopistettä suoritettuna, saat tehdä sairaanhoitajan sijaisuuksia. Näitä sijaisuuksia voidaan hyväksilukea sinulle osaksi harjoitteluja.

Opintojen ohjaus

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla on myös opintopalveluneuvoja ja opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija.

BYOD – Bring Your Own Device

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita).

Uramahdollisuudet

Tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä sekä ensihoitajana että sairaanhoitajana. Ensihoitajatutkinto antaa ns. yleissairaanhoitajan kelpoisuuden ja sairaanhoitajan EU-direktiivien mukaisen pätevyyden. Valmistuttuasi ensihoitajaksi saat kaksi tutkintonimikettä, sairaanhoitaja (AMK) ja ensihoitaja (AMK). Ammatinharjoittamisoikeuden saat sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Työpaikkoja on ensihoitopalvelussa ambulanssissa, erikoisairaanhoidossa mm. päivystys- ja tehoyksiköissä, perusterveydenhuollossa mm. vastaanotto- ja päivystysyksiköissä, yrityksissä mm. yksityisissä ambulansseissa sekä alan kansainvälisissä tehtävissä.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Kotkassa oppimisympäristöön kuuluu ambulanssi, kerrostalokoti, simulaatiotilat ja monipuolinen ulkoalue, joissa harjoitellaan äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan hoidon tarpeen arviointia ja kiireellisen hoidon antamista sekä potilaan kuljettamista kampuksen harjoitussairaalan ensiapupoliklinikalle.

Ensihoitajakoulutuksessa opitaan paljon simulaatioiden avulla. Kotkan kampuksella on Euroopan ainoa opetuskäytössä olevalla ambulanssisimulaattori. Uudistettuihin opetustiloihin on luotu virtuaalinen tila, jossa on liikealustalla toimiva, täydellisesti hoito- ja viestintävarustettu ambulanssi sekä laajat seinänäytöt, joille heijastetaan erilaisia harjoitteluympäristöjä.

Ambulanssisimulaattorilla pääset harjoittelemaan todenmukaisia tilanteita, kuten itse ajoa ja kuljetuksen aikaista potilaan valvontaa ja hoitoa. Ambulanssisimulaattorissa pääset harjoittelemaan myös potilaan jatkohoitoon liittyviä vaativia siirtoja. Ambulanssi reagoi todentuntuisesti ajoliikkeisiin. Näet, kuulet ja tunnet tilanteen kuin se olisi aito ja opit ennakoivan ja turvallisen hälytysajon taidon, mistä sinulle on työelämässä hyötyä.
Ensihoitajakoulutukseen sisältyy runsaasti kliinistä harjoittelua, joka toteutuu erilaisissa työelämän hoitoyksiköissä ja -ympäristöissä.

Ensihoitaja, päivätoteutus
Tunnus
(EHKT23KP)
Ensihoitaja, päivätoteutus
Tunnus
(EHKT22KP)
Ensihoitaja, päivätoteutus
Tunnus
(EHKT21KP)
Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

02.10.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

6 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Marjo Piispa
  • Mari Penttilä
  • Leena Kosunen
Vastuuopettaja

Leena Kosunen

Ryhmät
  • EHKT22KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä.
Osaat soveltaa osaamistasi akuutti- ja tehohoitopotilaan keskeisimmissä hoitotyön toiminnoissa.
Osaat toimia kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteiden mukaisesti.
Osaat systemaattisesti arvioida potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä.
Osaat toimia välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa.
Osaat arvioida ja toteuttaa ravitsemus- ja nestehoitoa akuutisti sairastuneen potilaan hoitotyössä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan lääkehoitoa.
Osaat iv-nestehoidon perusteet akuuttipotilaan hoitotyössä.
Osaat soveltaa tietojasi vaikeasti vammautuneen henkilön hoitotyössä.
Osaat soveltaa eettisiä periaatteita akuutti- ja tehohoitotyössä.
Osaat aloittaa itsenäisesti välittömät pelastustoimet ja tiedät menettelytavat kriisi- ja katastrofitilanteissa.

Sisältö

Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten arvioit akuutisti sairastuneen potilaan hoidon tarpeen ja hoidon kiireellisyyden?
Mitkä ovat keskeiset hoitotyön toiminnot akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten toimit hoitoelvytyksessä?
Miten toteutat akuutisti sairastuneen kuntouttavaa hoitotyötä?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit lääkehoitoa farmakologiaa hyödyntäen?
Miten arvioit ravintoaineiden tarvetta ja nestetasapainoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten sovellat iv-nestehoidon perusteita?
Miten tuet vammautuneen ihmisen toimintakykyä akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten sovellat eettisiä periaatteita akuutti- ja tehohoitotyössä?

Opiskelumateriaali

Teoria
- Alanen P, Hakio N & Koskela T. Tehohoitotyö. 2022. Sanoma Pro.
- Kuisma M., Holmström P. et. al, Ensihoito, Sanoma Pro Oy, 2017.
- Akuuttihoito-opas, Markku Mäkijärvi, Veli-Pekka Harjola, Hannu Päivä, Juha Valli, Eija Vaula (toim.) uudistettu 2018, Duodecim
- Tehohoito-opas, Sari Karlsson, Tero Ala-Kokko, Ville Pettilä, Minna Tallgren, Mika Valtonen (toim.) 5., uudistettu painos 2017, tai uudempi
- Teho- ja valvontahoitotyön opas, Ritmala-Castren, Lönn, Lundgren-Laine, Meriläinen & Peltomaa. (toim.) 2017, tai uudempi
- Käypähoitosuositukset soveltuvin osin
- Learnissa oleva ja osoitettu oppimateriaali

Prekliiniset harjoitukset: ohjeet opintojakson Learnissä

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson aloituksen jälkeen teorian opiskelun saa suorittaa omaan tahtiin. Opintojaksoon sisältyy oppimista tukevia teoriapajoja ja itsenäisesti tehtäviä oppimistehtäviä ja harjoitustenttejä. Opintojakson tentti on Exam-tentti.

Prekliininen harjoittelu suoritetaan koululla, läsnäolovelvoite 100 %.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdolliset työelämän asiantuntijaluennot tai työelämävierailut.

Tentit ja muut määräajat

Teoria:
Exam-tentti. Oppimistehtävien määräajat kerrotaan opintojakson alussa Learnissä. Tenttiasiat käydään läpi opintojakson alussa lähitunneilla sekä kirjataan Learniin.
Harjoitustentit oltava tehtynä ennen prekliinisiä harjoituksia.

Prekliiniset harjoitukset:
Osaamisen arviointi harjoitusten jälkeen

Opiskelijan työmäärä

6 x 27 h , yhteensä 162 h
Sisältää teorian opiskelun, tenttiin valmistautumisen, prekliiniset harjoitukset sekä prekliinisiin harjoituksiin ja osaamisen arviointiin valmistautumisen.

Lisätietoja opiskelijoille

EDELTÄVYYSEHDOT: Hyväksytysti suoritetut opintojaksot
-Anatomia, fysiologia ja patofysiologia 5op
-Kliinisen hoitotyön perusteet 5op
-Hoitotyön ammatilliset perusteet harjoittelu 1 4op
-Hoitotyön ammatilliset perusteet harjoittelu 2 6op
-Sisätautien hoitotyö 5op
-Kirurginen ja perioperatiivinen hoitotyö 5 op (voi suorittaa yhtäaikaisesti akuutti- ja tehohoitotyön kanssa)
-Prekliininen 1 harjoittelu (osat: sisätaudit 2 op, kirurginen ja perioperatiivinen -hoitotyö 2 op)

Lisätietoja: leena.kosunen@xamk.fi, marjo.piispa@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Teoria:
Opiskelijalle osoitettujen oppimistehtävien tekeminen. Arviointi: täydennettävä-hyväksytty.
Exam-tentti. Arviointi: hyl-1-5.

Prekliininen harjoittelu:
Osallistuminen harjoituksiin (läsnäolovelvoite 100 %) ja hyväksytysti suoritettu osaamisen arviointi.

Opintojakson kokonaisarvosana muodostuu Exam-tentistä ja aktiivisesta osallistumisesta opintojaksolle.

Esitietovaatimukset

On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On suorittanut Terveyden edistämisen opintokokonaisuuden. On osallistunut Kliininen hoitotyö I opintokokonaisuuteen.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 17.03.2024

Opintopistemäärä

6 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Marjo Piispa
  • Mari Penttilä
  • Leena Kosunen
Vastuuopettaja

Leena Kosunen

Ryhmät
  • EHKT22SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä.
Osaat soveltaa osaamistasi akuutti- ja tehohoitopotilaan keskeisimmissä hoitotyön toiminnoissa.
Osaat toimia kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteiden mukaisesti.
Osaat systemaattisesti arvioida potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä.
Osaat toimia välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa.
Osaat arvioida ja toteuttaa ravitsemus- ja nestehoitoa akuutisti sairastuneen potilaan hoitotyössä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan lääkehoitoa.
Osaat iv-nestehoidon perusteet akuuttipotilaan hoitotyössä.
Osaat soveltaa tietojasi vaikeasti vammautuneen henkilön hoitotyössä.
Osaat soveltaa eettisiä periaatteita akuutti- ja tehohoitotyössä.
Osaat aloittaa itsenäisesti välittömät pelastustoimet ja tiedät menettelytavat kriisi- ja katastrofitilanteissa.

Sisältö

Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten arvioit akuutisti sairastuneen potilaan hoidon tarpeen ja hoidon kiireellisyyden?
Mitkä ovat keskeiset hoitotyön toiminnot akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten toimit hoitoelvytyksessä?
Miten toteutat akuutisti sairastuneen kuntouttavaa hoitotyötä?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit lääkehoitoa farmakologiaa hyödyntäen?
Miten arvioit ravintoaineiden tarvetta ja nestetasapainoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten sovellat iv-nestehoidon perusteita?
Miten tuet vammautuneen ihmisen toimintakykyä akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten sovellat eettisiä periaatteita akuutti- ja tehohoitotyössä?

Opiskelumateriaali

Teoria
- Alanen P, Hakio N & Koskela T. Tehohoitotyö. 2022. Sanoma Pro.
- Kuisma M., Holmström P. et. al, Ensihoito, Sanoma Pro Oy, 2017.
- Akuuttihoito-opas, Markku Mäkijärvi, Veli-Pekka Harjola, Hannu Päivä, Juha Valli, Eija Vaula (toim.) uudistettu 2018, Duodecim
- Tehohoito-opas, Sari Karlsson, Tero Ala-Kokko, Ville Pettilä, Minna Tallgren, Mika Valtonen (toim.) 5., uudistettu painos 2017, tai uudempi
- Teho- ja valvontahoitotyön opas, Ritmala-Castren, Lönn, Lundgren-Laine, Meriläinen & Peltomaa. (toim.) 2017, tai uudempi
- Käypähoitosuositukset soveltuvin osin
- Learnissa oleva ja osoitettu oppimateriaali

Prekliiniset harjoitukset: ohjeet opintojakson Learnissä

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson aloituksen jälkeen teorian opiskelun saa suorittaa omaan tahtiin. Opintojaksoon sisältyy oppimista tukevia teoriapajoja ja itsenäisesti tehtäviä oppimistehtäviä ja harjoitustenttejä. Opintojakson tentti on Exam-tentti.

Prekliininen harjoittelu suoritetaan koululla, läsnäolovelvoite 100 %.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdolliset työelämän asiantuntijaluennot tai työelämävierailut.

Tentit ja muut määräajat

Teoria:
Exam-tentti. Oppimistehtävien määräajat kerrotaan opintojakson alussa Learnissä. Tenttiasiat käydään läpi opintojakson alussa lähitunneilla sekä kirjataan Learniin.
Harjoitustentit oltava tehtynä ennen prekliinisiä harjoituksia.

Prekliiniset harjoitukset:
Osaamisen arviointi harjoitusten jälkeen

Opiskelijan työmäärä

6 x 27 h , yhteensä 162 h
Sisältää teorian opiskelun, tenttiin valmistautumisen, prekliiniset harjoitukset sekä prekliinisiin harjoituksiin ja osaamisen arviointiin valmistautumisen.

Lisätietoja opiskelijoille

EDELTÄVYYSEHDOT: Hyväksytysti suoritetut opintojaksot
-Anatomia, fysiologia ja patofysiologia 5op
-Kliinisen hoitotyön perusteet 5op
-Hoitotyön ammatilliset perusteet harjoittelu 1 4op
-Hoitotyön ammatilliset perusteet harjoittelu 2 6op
-Sisätautien hoitotyö 5op
-Kirurginen ja perioperatiivinen hoitotyö 5 op (voi suorittaa yhtäaikaisesti akuutti- ja tehohoitotyön kanssa)
-Prekliininen 1 harjoittelu (osat: sisätaudit 2 op, kirurginen ja perioperatiivinen -hoitotyö 2 op)

Lisätietoja: leena.kosunen@xamk.fi, marjo.piispa@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Teoria:
Opiskelijalle osoitettujen oppimistehtävien tekeminen. Arviointi: täydennettävä-hyväksytty.
Exam-tentti. Arviointi: hyl-1-5.

Prekliininen harjoittelu:
Osallistuminen harjoituksiin (läsnäolovelvoite 100 %) ja hyväksytysti suoritettu osaamisen arviointi.

Opintojakson kokonaisarvosana muodostuu Exam-tentistä ja aktiivisesta osallistumisesta opintojaksolle.

Esitietovaatimukset

On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On suorittanut Terveyden edistämisen opintokokonaisuuden. On osallistunut Kliininen hoitotyö I opintokokonaisuuteen.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 30.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 45

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Taina Lehtonen
Vastuuopettaja

Taina Lehtonen

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Saavutat ihmiskehon rakenteesta ja toiminnasta sellaisen ymmärtämiseen perustuvan kokonaiskäsityksen, että pystyt tietojasi soveltamalla perustelemaan toimintasi hoitotyössä ja terveyden edistämisessä.
Ymmärrät elinjärjestelmien toiminnan.
Ymmärrät sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Ymmärrät kivun fysiologiaa, eri kudosten kipuherkkyyttä, kivun kokemista.

Sisältö

Millainen on verenkierron, hengityksen, ruuansulatuksen, virtsanerityksen, lisääntymisen, tuki- ja liikuntaelimistön, aistien, hermoston, hormonierityksen ja ihon rakenne, toiminta ja säätely?
Miten elinjärjestelmä toimii?
Mitä ovat sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä?
Mitä on kivun fysiologia, eri kudosten kipuherkkyys, kivun kokeminen?

Aika ja paikka

Opintojakso on mahdollista suorittaa omaan tahtiin opiskellen.

Opiskelumateriaali

Learnissa on opiskelumateriaalia, tehtäviä ja opetusnauhoitteita , joita kannattaa ensisijaisesti hyödyntää koska niihin on koottu keskeinen opiskeltava aines.
Opintojakson aiheisiin laajemmin syventyessään voi käyttää mitä tahansa ammattikorkeakoulun tasoista anatomian ja fysiologian oppikirjaa.
Suosittelen: Leppäluoto, Kettunen, Rintamäki, Vakkuri, Vierimaa, Lätti: Anatomia ja fysiologia- Rakenteesta toimintaan. (Uusin painos – myös vanhemmat painokset käyvät) Sanoma Pro Oy (ISBN 978-952-63-5311-1)

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso toteutetaan Learnissa ja opintojaksoon liittyy vuorovaikutteista opetusta ja ohjausta verkossa . Webinaarit ovat aikaan sidottuja ja työjärjestykseen merkittyjä. Niihin voi osallistua kotikoneelta ja ne äänitetään, joten niitä voi katsoa nauhoitteena ellei pääse osallistumaan kyseisenä ajankohtana.
Opintojaksoon kuuluu palautettavia tehtäviä ja arvioitavia suorituksia. Tenttien ajankohdat voi itse sopia/ määrittää.
Tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta on esitetty Learnissa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opintojakso on mahdollista suorittaa omaan tahtiin opiskellen.
Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tehtävien , oppimistenttien ja lopputentin aikataulutus on esittetty Learn alustalla ja sinä noudatetaan tutkintosäännön määräyksiä.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojaksolla ei ole erityistä kansainvälisen yhteistyön tavoitetta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelija voi vaikuttaa omaan työmääräänsä koska opintojaksolla voi opiskella omalla tahdillaan. Learnin materiaalit ovat käytettävissä jatkuvasti opetusnauhoitteineen ja opiskelija voi hyödyntää useiden toteutusten opetuksia.

Toteutuksen osien kuvaus

ei ole osia

Lisätietoja opiskelijoille

taina.lehtonen@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi perustuu opintojakson suorituksiin ja tentteihin . Lisäksi tulee opiskelijan palauttaa määräajassa Learnissa palautettavaksi merkityt tehtävät.
Tarkemmat arviointikriteerit on esitetty Learnissa.

Hylätty (0)

Opiskelijalla on suuria vaikeuksia perustietojen hallinnassa eikä opitun soveltaminen onnistu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija hallitsee peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hänellä on selviä vaikeuksia soveltaa tietojaan ja elinjärjestelmien väliset yhteydet eivät hahmotu. Opiskelija tunnistaa elimistön perusrakenteet vain yksinkertaisista ja ennestään tutuista kuvista ja malleista. Opiskelijalla on vaikeuksia ymmärtää elimistön toiminnan säätelyn lainalaisuuksia. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija hallitsee peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hän osaa soveltaa tietojaan mutta hänellä on vielä vaikeuksia hahmottaa elinjärjestelmien välisia yhteyksiä. Opiskelija hahmottaa anatomiset rakenteet kolmiuloitteisesti mutta hänellä on vaikeuksia tehdä päätelmiä rakenteista uudessa kontekstissa. Opiskelija hallitsee elinjärjestelmien säätelyn perusperiaatteet. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee erinomaisesti peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hän osaa soveltaa tietojaan ja näkee elinjärjestelmien väliset yhteydet sujuvasti. Opiskelija hahmottaa anatomiset rakenteet kolmiuloitteisesti ja kykenee tekemään päätelmiä rakenteista perustietojensa varassa haastavissakin uusissa kontekteissa. Opiskelija kykenee tarkastelemaan elintoimintoja ja niiden säätelyä useista näkökulmista. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Taina Lehtonen
Vastuuopettaja

Taina Lehtonen

Ryhmät
  • EHKT24KM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Saavutat ihmiskehon rakenteesta ja toiminnasta sellaisen ymmärtämiseen perustuvan kokonaiskäsityksen, että pystyt tietojasi soveltamalla perustelemaan toimintasi hoitotyössä ja terveyden edistämisessä.
Ymmärrät elinjärjestelmien toiminnan.
Ymmärrät sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Ymmärrät kivun fysiologiaa, eri kudosten kipuherkkyyttä, kivun kokemista.

Sisältö

Millainen on verenkierron, hengityksen, ruuansulatuksen, virtsanerityksen, lisääntymisen, tuki- ja liikuntaelimistön, aistien, hermoston, hormonierityksen ja ihon rakenne, toiminta ja säätely?
Miten elinjärjestelmä toimii?
Mitä ovat sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä?
Mitä on kivun fysiologia, eri kudosten kipuherkkyys, kivun kokeminen?

Aika ja paikka

Opintojakso on mahdollista suorittaa omaan tahtiin opiskellen.

Opiskelumateriaali

Learnissa on opiskelumateriaalia, tehtäviä ja opetusnauhoitteita , joita kannattaa ensisijaisesti hyödyntää koska niihin on koottu keskeinen opiskeltava aines.
Opintojakson aiheisiin laajemmin syventyessään voi käyttää mitä tahansa ammattikorkeakoulun tasoista anatomian ja fysiologian oppikirjaa.
Suosittelen: Leppäluoto, Kettunen, Rintamäki, Vakkuri, Vierimaa, Lätti: Anatomia ja fysiologia- Rakenteesta toimintaan. (Uusin painos – myös vanhemmat painokset käyvät) Sanoma Pro Oy (ISBN 978-952-63-5311-1)

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan Learnissa ja opintojaksoon liittyy vuorovaikutteista opetusta ja ohjausta verkossa . Webinaarit ovat aikaan sidottuja ja työjärjestykseen merkittyjä. Niihin voi osallistua kotikoneelta ja ne äänitetään, joten niitä voi katsoa nauhoitteena ellei pääse osallistumaan kyseisenä ajankohtana.
Opintojaksoon kuuluu palautettavia tehtäviä ja arvioitavia suorituksia. Tenttien ajankohdat voi itse sopia/ määrittää.
Tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta on esitetty Learnissa.

.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tehtävien , oppimistenttien ja lopputentin aikataulutus on esittetty Learn alustalla ja sinä noudatetaan tutkintosäännön määräyksiä.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojaksolla ei ole erityistä kansainvälisen yhteistyön tavoitetta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelija voi vaikuttaa omaan työmääräänsä koska opintojaksolla voi opiskella omalla tahdillaan. Learnin materiaalit ovat käytettävissä jatkuvasti opetusnauhoitteineen ja opiskelija voi hyödyntää useiden toteutusten opetuksia.

Toteutuksen osien kuvaus

Ei ole osia

Lisätietoja opiskelijoille

taina.lehtonen@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi perustuu opintojakson suorituksiin ja tentteihin . Lisäksi tulee opiskelijan palauttaa määräajassa Learnissa palautettavaksi merkityt tehtävät.
Tarkemmat arviointikriteerit on esitetty Learnissa.

Hylätty (0)

Opiskelijalla on suuria vaikeuksia perustietojen hallinnassa eikä opitun soveltaminen onnistu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija hallitsee peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hänellä on selviä vaikeuksia soveltaa tietojaan ja elinjärjestelmien väliset yhteydet eivät hahmotu. Opiskelija tunnistaa elimistön perusrakenteet vain yksinkertaisista ja ennestään tutuista kuvista ja malleista. Opiskelijalla on vaikeuksia ymmärtää elimistön toiminnan säätelyn lainalaisuuksia. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija hallitsee peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hän osaa soveltaa tietojaan mutta hänellä on vielä vaikeuksia hahmottaa elinjärjestelmien välisia yhteyksiä. Opiskelija hahmottaa anatomiset rakenteet kolmiuloitteisesti mutta hänellä on vaikeuksia tehdä päätelmiä rakenteista uudessa kontekstissa. Opiskelija hallitsee elinjärjestelmien säätelyn perusperiaatteet. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee erinomaisesti peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hän osaa soveltaa tietojaan ja näkee elinjärjestelmien väliset yhteydet sujuvasti. Opiskelija hahmottaa anatomiset rakenteet kolmiuloitteisesti ja kykenee tekemään päätelmiä rakenteista perustietojensa varassa haastavissakin uusissa kontekteissa. Opiskelija kykenee tarkastelemaan elintoimintoja ja niiden säätelyä useista näkökulmista. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

07.09.2023 - 12.11.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Anna-Kaarina Anttolainen
  • Pirjo Oikarinen
  • Haija Kankkunen
  • Sari Pölönen
  • Jarno Hämäläinen
  • Satu Sällilä
Vastuuopettaja

Anna-Kaarina Anttolainen

Ryhmät
  • EHKT23KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Gerontologinen hoitotyö
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa gerontologisessa hoitotyössä.
Osaat toteuttaa palvelutarpeen arvioinnin.
Osaat arvioida ja edistää ikääntyvän ihmisen terveyttä, toimintakykyä sekä voimavaroja käyttämällä hoitotyön toimintoja.
Tiedät geroteknologian tarjoamia mahdollisuuksia.
Osaat toteuttaa iäkkään ihmisen turvallista lääkehoitoa, ja ymmärrät ikääntyneen lääkehoidon erityispiirteet.
Osaat soveltaa tietoja muistisairauksista, muistisairaiden hoidosta ja palveluista hoitotyössä.
Osaat tunnistaa, arvioida ja hoitaa akuuttitilanteet.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun gerontologisessa ja palliatiivisessa hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.

Palliatiivinen hoitotyö
Tunnet palliatiivisen hoidon palvelujärjestelmän.
Osaat toteuttaa näyttöön perustuvaa palliatiivista- ja saattohoitoa.
Osaat huomioida muistisairaan potilaan erityispiirteet palliatiivisessa hoitotyössä.
Osaat potilaan ja läheisten kohtaamisen ja tukemisen elämän loppuvaiheen hoitotyössä.

Sisältö

Gerontologinen hoitotyö
Mitä on vanhustenhoito ja geriatria?
Mitä ovat ikääntymiseen liittyvät muutokset ja niiden vaikutus hoitoon?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa gerontologisessa hoitotyössä?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit turvallista lääkehoitoa?
Miten huomioit muistisairaudet hoitotyössä ja lääkehoidossa?
Miten arvioit ja edistät toimintakykyä ja voimavaroja?
Miten toteutat asiakkaan palvelutarpeen arvioinnin?
Miten arvioit potilaan ravitsemustilaa?
Miten geroteknologiaa hyödynnetään ikääntyneiden hoidossa?
Miten huomioit toimintakyvyn heikkenemistä ennakoivat riskitekijät ja tapaturmien ehkäisy?
Miten tunnistat, arvioit ja hoidat akuuttitilanteet?
Miten huolehditaan omaishoitajan ja läheisiään hoitavien jaksamisesta?
Miten huomioit toiminnassasi hoitotyön eettisyyden ja ammatillisuuden?
Palliatiivinen hoitotyö
Mitä on palliatiivinen hoitotyö ja saattohoitotyö?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa palliatiivisen potilaan hoitotyössä?
Mikä on palliatiivinen palvelujärjestelmä?
Miten toteutat muistisairaan potilaan palliatiivista ja saattohoitoa?
Miten kohtaat ja tuet muistisairasta ja hänen läheisiään palliatiivisessa hoidossa?

Opiskelumateriaali

Gerontologinen hoitotyö ja geriatria:

TENTTIKIRJAT:

1) Kelo, Sini, Launiemi, Helena, Takaluoma, Matleena & Tiittanen, Hannele. (toim.) 2015. Ikääntynyt ihminen ja hoitotyö. Sanoma Pro Oy.
2) Tilvis, Reijo, Pitkälä, Kaisu., Strandberg, Timo, Sulkava, Raimo & Viitanen, Matti (toim.). 2016. Geriatria. Duodecim.

Näiden lisäksi Learnissa oleva materiaali ja luennot.

Yksilölliset oppimisväylät

Tämä opintojakso koostuu kahdesta osiosta: teoria (4 op) kampusten yhteisenä toteutuksena verkko-opintoina sekä prekliininen harjoittelu (1,5 op) toteutetaan ryhmäkohtaisesti kampuksella.

Opintojaksoinfossa (tallenne Learn-alustalla) saat tarkempaa tietoa opintojakson suoritustavasta, opintomateriaalista ja prekliinisen läsnäolovelvoitteesta, opintomateriaalista yms. Osallistuminen INFOon on vahvasti suositeltava, että tiedät heti alusta lähtien olennaiset asiat opintojaksolla opiskelusta.

Opintojakson teoria osio (4 op) koostuu useista osa-alueista sisältäen tallennettuja luentoja, osaamistestejä sekä kokoavan Exam- tentin. Geriatrian osuus sisältää lääkärinluento tallenteet sekä ajastetun tentin. Lisäksi opintojaksoon kuuluu Saattohoitopassin sekä Rai -testin suorittaminen hyväksytysti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Tähän opintojaksoon sisältyy prekliininen osuus (1,5 op).Tähän osallistuminen on pakollista (100 % läsnäolovelvoite).

Tentit ja muut määräajat

Tentit ja muut määräajat ilmoitetaan opintojakson alussa.
Mahdollinen uusintatentti suoritetaan sovittuina uusintatenttipäivinä. Nämä uusintatenttipäivät ilmoitetaan opintojakson alussa.

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

5,5 op = n.148 h

Lisätietoja opiskelijoille

HUOM!!
Edeltävyysehtona opintojaksolle osallistumiselle on että olet suorittanut Kliinisen hoitotyön teorian (5 op). Jos sinulla on tästä kysyttävää, laita ennen ilmoittautumista viestiä opintojakson opettajille.
Kotkan kampuksen ryhmien osalta: Anna-Kaarina.anttolainen@xamk.fi

Saat Pepin kautta viestin ennen opintojakson alkua (elokuussa 2023), jossa kerromme Learn- oppimisalustan avainsanan.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso sisältää numeerisesti arvioitavan gerontologisen hoitotyön tentin.
Geriatrian tentti arvioidaan numeerisesti.
Saattohoitopassin suorittaminen hyväksytysti.
RAI tietotesti suorittaminen hyväksytysti.
Prekliinisten harjoitusten suorittaminen hyväksytysti.

Esitietovaatimukset

Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuus

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

17.01.2024 - 31.03.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Riitta Tenkanen-Salmela
  • Anna-Kaarina Anttolainen
  • Pirjo Oikarinen
  • Haija Kankkunen
  • Sari Pölönen
  • Satu Sällilä
Vastuuopettaja

Riitta Tenkanen-Salmela

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Gerontologinen hoitotyö
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa gerontologisessa hoitotyössä.
Osaat toteuttaa palvelutarpeen arvioinnin.
Osaat arvioida ja edistää ikääntyvän ihmisen terveyttä, toimintakykyä sekä voimavaroja käyttämällä hoitotyön toimintoja.
Tiedät geroteknologian tarjoamia mahdollisuuksia.
Osaat toteuttaa iäkkään ihmisen turvallista lääkehoitoa, ja ymmärrät ikääntyneen lääkehoidon erityispiirteet.
Osaat soveltaa tietoja muistisairauksista, muistisairaiden hoidosta ja palveluista hoitotyössä.
Osaat tunnistaa, arvioida ja hoitaa akuuttitilanteet.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun gerontologisessa ja palliatiivisessa hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.

Palliatiivinen hoitotyö
Tunnet palliatiivisen hoidon palvelujärjestelmän.
Osaat toteuttaa näyttöön perustuvaa palliatiivista- ja saattohoitoa.
Osaat huomioida muistisairaan potilaan erityispiirteet palliatiivisessa hoitotyössä.
Osaat potilaan ja läheisten kohtaamisen ja tukemisen elämän loppuvaiheen hoitotyössä.

Sisältö

Gerontologinen hoitotyö
Mitä on vanhustenhoito ja geriatria?
Mitä ovat ikääntymiseen liittyvät muutokset ja niiden vaikutus hoitoon?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa gerontologisessa hoitotyössä?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit turvallista lääkehoitoa?
Miten huomioit muistisairaudet hoitotyössä ja lääkehoidossa?
Miten arvioit ja edistät toimintakykyä ja voimavaroja?
Miten toteutat asiakkaan palvelutarpeen arvioinnin?
Miten arvioit potilaan ravitsemustilaa?
Miten geroteknologiaa hyödynnetään ikääntyneiden hoidossa?
Miten huomioit toimintakyvyn heikkenemistä ennakoivat riskitekijät ja tapaturmien ehkäisy?
Miten tunnistat, arvioit ja hoidat akuuttitilanteet?
Miten huolehditaan omaishoitajan ja läheisiään hoitavien jaksamisesta?
Miten huomioit toiminnassasi hoitotyön eettisyyden ja ammatillisuuden?
Palliatiivinen hoitotyö
Mitä on palliatiivinen hoitotyö ja saattohoitotyö?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa palliatiivisen potilaan hoitotyössä?
Mikä on palliatiivinen palvelujärjestelmä?
Miten toteutat muistisairaan potilaan palliatiivista ja saattohoitoa?
Miten kohtaat ja tuet muistisairasta ja hänen läheisiään palliatiivisessa hoidossa?

Opiskelumateriaali

Gerontologinen hoitotyö ja geriatria:

TENTTIKIRJAT:

1) Kelo, Sini, Launiemi, Helena, Takaluoma, Matleena & Tiittanen, Hannele. (toim.) 2015. Ikääntynyt ihminen ja hoitotyö. Sanoma Pro Oy.
2) Tilvis, Reijo, Pitkälä, Kaisu., Strandberg, Timo, Sulkava, Raimo & Viitanen, Matti (toim.). 2016. Geriatria. Duodecim.

Näiden lisäksi Learnissa oleva materiaali ja luennot.

Yksilölliset oppimisväylät

Tämä opintojakso koostuu kahdesta osiosta: teoria (4 op) kampusten yhteisenä toteutuksena verkko-opintoina sekä prekliininen harjoittelu (1,5 op) toteutetaan ryhmäkohtaisesti kampuksella.

Opintojaksoinfossa saat tarkempaa tietoa opintojakson suoritustavasta, läsnäolovelvoitteesta, opintomateriaalista yms. Osallistuminen INFOon on vahvasti suositeltava, että tiedät heti alusta lähtien olennaiset asiat opintojakson tekemisestä.

Opintojakson teoriaosio (4 op) koostuu useista osa-alueista sisältäen tallennettuja luentoja, osaamistestejä sekä kokoavan Exam- tentin. Geriatrian osuus sisältää lääkärinluennot sekä ajastetun tentin. Lisäksi opintojaksoon kuuluu Saattohoitopassin sekä RAI -testin suorittaminen hyväksytysti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Tähän opintojaksoon sisältyy prekliininen osuus (1,5 op). Prekliiniseen osuuden kontaktiopetuspäiviin osallistuminen on pakollista (100 % läsnäolovelvoite).

Tentit ja muut määräajat

Tentit ja muut määräajat ilmoitetaan opintojakson alussa.
Mahdollinen uusintatentti suoritetaan sovittuina uusintatenttipäivinä. Nämä uusintatenttipäivät ilmoitetaan opintojakson alussa.

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

5,5 op = n.148,5 h

Toteutuksen osien kuvaus

-

Lisätietoja opiskelijoille

HUOM!!
Edeltävyysehtona opintojaksolle osallistumiselle on että olet suorittanut Kliinisen hoitotyön teorian (5 op). Jos sinulla on tästä kysyttävää, laita ennen ilmoittautumista viestiä opintojakson opettajille.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso sisältää numeerisesti arvioitavan gerontologisen hoitotyön tentin.
Geriatrian tentti arvioidaan numeerisesti.
Saattohoitopassin suorittaminen hyväksytysti.
RAI tietotesti suorittaminen hyväksytysti.
Prekliinisten harjoitusten suorittaminen hyväksytysti.

Esitietovaatimukset

Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuus

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Katriina Kärkkäinen
Vastuuopettaja

Katriina Kärkkäinen

Ryhmät
  • EHKT23KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.
Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.
Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Healthy English. Paul Mc Grory, Anna-Maija Pietilä. Edita.

Yksilölliset oppimisväylät

Ei erillisiä yksilöllisiä oppimisväyliä. Opiskelija voi tarvittaessa suorittaa opintojakson näytöllä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kaikki opintojakson sisällöt nivoutuvat tiiviisti ensihoidon työelämätilanteisiin.

Tentit ja muut määräajat

Tentin ajankohta ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

3 op=opiskelijan työmäärä on 81 h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu suulliseen esitykseen ja kirjalliseen kokeeseen.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 21.04.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

34 % Lähiopetus, 66 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Taru Kemiläinen
Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.
Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.
Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Healthy English. Paul Mc Grory, Anna-Maija Pietilä. Edita.

Yksilölliset oppimisväylät

Ei erillisiä yksilöllisiä oppimisväyliä. Opiskelija voi tarvittaessa suorittaa opintojakson näytöllä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kaikki opintojakson sisällöt nivoutuvat tiiviisti ensihoidon työelämätilanteisiin.

Tentit ja muut määräajat

Tentin ajankohta ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

3 op=opiskelijan työmäärä on 81 h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu suulliseen esitykseen ja kirjalliseen kokeeseen.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

67 % Lähiopetus, 33 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Marja-Liisa Siren-Huhtinen
Vastuuopettaja

Marja-Liisa Siren-Huhtinen

Ryhmät
  • EHKT22SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi termejä ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän alakohtaisissa viestintätilanteissa?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoama materiaali ja verkkotehtävät Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon liittyy alakohtaisen sanaston ja viestintätilanteiden harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opiskelijalla on oikeus tenttiä opintojakso sitten kun kurssin tehtävät on suoritettu hyväksytysti. Tehtävänpalautuksia ei oteta vastaan enää toteutusajan jälkeen, ellei asiasta ole sovittu opettajan kanssa etukäteen.
Opintojakson varsinaisen tentin lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus kahteen uusintasuorituskertaan Exam-tenttiakvaariossa tai kampuksella ajankohtina, jotka sovitaan opintojakson alussa.
Opiskelijan velvollisuus on huolehtia että uusintatentit tulevat hoidetuksi ajallaan, mikäli niihin on tarvetta.

Opiskelijan työmäärä

80 h

Toteutuksen osien kuvaus

Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
- ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
- käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
- puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset virheet ääntämisessä tai lauserytmissä eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
- ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
- osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
- osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut)
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Ruotsin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin opintojakson alkamista.

Lisätiedot

Tutkintotodistukseen merkitään julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annetun lain (424/2003, 6 § 1 mom.) mukaista kaksikielisessä viranomaisessa valtion henkilöstöltä vaadittavaa toisen kotimaisen kielen taitoa osoittavat arvosanat erikseen suullisen ja kirjallisen taidon osalta. Tutkintotodistuksen arvosana tyydyttävä vastaa arviointia 1-3 ja arvosana hyvä vastaa arviointia

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 17.03.2024

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 45

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Marie Laaksonen
Ryhmät
  • EHKT23KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi termejä ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän alakohtaisissa viestintätilanteissa?

Opiskelumateriaali

Materiaali verkossa

Yksilölliset oppimisväylät

Tämä on työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutus. Opintojaksoon kuuluu lähiopetustunteja Kotkan kampuksella päiväsaikaan. Läsnäolovaatimus tunneilla vähintään 50 %.

Opintoja nopeuttava tai työhön integroitu väylä: ota yhteys opettajaan hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen selvittämiseksi, onko väylä mahdollinen.

TKI ja työelämäyhteistyö

Oman alan sanasto ja viestintätilanteet.

Tentit ja muut määräajat

Tentit maaliskuussa. Uusintojen ajat ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

n. 80 tuntia

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty - täydennettävä - hylätty.

Kirjallinen ja suullinen taito arvioidaan erikseen numeerisesti kokeiden perusteella, taustalla valtakunnalliset arviointikriteerit.

Tutkintotodistuksen arvosana tyydyttävä vastaa arviointia 1-3 ja arvosana hyvä vastaa arviointia 4-5.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Ruotsin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin opintojakson alkamista.

Lisätiedot

Tutkintotodistukseen merkitään julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annetun lain (424/2003, 6 § 1 mom.) mukaista kaksikielisessä viranomaisessa valtion henkilöstöltä vaadittavaa toisen kotimaisen kielen taitoa osoittavat arvosanat erikseen suullisen ja kirjallisen taidon osalta. Tutkintotodistuksen arvosana tyydyttävä vastaa arviointia 1-3 ja arvosana hyvä vastaa arviointia

Ilmoittautumisaika

18.03.2024 - 28.03.2024

Ajoitus

06.05.2024 - 31.07.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Anna-Elina Hirvonen
Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi termejä ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän alakohtaisissa viestintätilanteissa?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoama materiaali ja tehtävät Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Tämä on hoitoalan ruotsin verkkokurssi. Opintojaksolla voi suorittaa sairaanhoitajien, terveydenhoitajien ja ensihoitajien ammattiruotsin. Opintojaksolla on aloitusinfo viikolla 19 ja sen jälkeen verkko-opetusta kerran viikossa viikoilla 21 - 24. Osa verkko-opetuksesta on pakollista.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla harjoitellaan alakohtaista sanastoa ja viestintätilanteita työelämän tarpeisiin.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on kirjallinen koe Examissa ja suullinen testi Teamsissa. Myös uusintatentit ovat Examissa. Aloitusinfo on viikolla 19 ja sen jälkeen verkko-opetusta kerran viikossa viikoilla 21 - 24. Osa verkko-opetuksesta on pakollista.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojakson sisältö tukee kansainvälisyysosaamista.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 3 op vastaa n. 80 tuntia opiskelijatyötä.

Lisätietoja opiskelijoille

Aloitusinfo on viikolla 19 ja sen jälkeen verkko-opetusta kerran viikossa viikoilla 21 - 24. Osa verkko-opetuksesta on pakollista.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1 - 3 tyydyttävästä taidosta tai 4 - 5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää, että opiskelija on suorittanut kaikki tehtävät ja sekä kirjallisen että suullisen kokeen opintojakson päättymispäivään mennessä.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Ruotsin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin opintojakson alkamista.

Lisätiedot

Tutkintotodistukseen merkitään julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annetun lain (424/2003, 6 § 1 mom.) mukaista kaksikielisessä viranomaisessa valtion henkilöstöltä vaadittavaa toisen kotimaisen kielen taitoa osoittavat arvosanat erikseen suullisen ja kirjallisen taidon osalta. Tutkintotodistuksen arvosana tyydyttävä vastaa arviointia 1-3 ja arvosana hyvä vastaa arviointia

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 17.11.2023

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Sami Norrbacka
Vastuuopettaja

Sami Norrbacka

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.

Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.

Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.

Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.

Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.

Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?

Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?

Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?

Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?

Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?

Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?

Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?

Miten annat rakentavaa palautetta?

Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Opettajan kurssin aikana tarjoama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus.
Tämä toteutus on lähiopetustoteutus, jossa on aikaan sidottua opetusta 4 kertaa + seminaaripäivä.

Viestintätaidot-opintojaksosta on olemassa myös monialainen verkkototeutus, mutta se tehdään aina 5 opintopisteen laajuisena. Viestintätaitoja voi opiskella verkossa syksyisin, keväisin ja kesäisin. Ota yhteyttä opintovastaavaasi eri mahdollisuuksien selvittämiseksi.

TKI ja työelämäyhteistyö

.

Tentit ja muut määräajat

Mahdolliset uusinnat opettajan kanssa sovitusti. Opintojakso sisältää useita arvioitavia tehtäviä.

Lisätietoja opiskelijoille

sami.norrbacka@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentit, tehtävät, seminaariesitys

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 28.04.2024

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Sami Norrbacka
Ryhmät
  • EHKT24KM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.

Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.

Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.

Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.

Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.

Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?

Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?

Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?

Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?

Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?

Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?

Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?

Miten annat rakentavaa palautetta?

Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Materiaalit Learn-alustalla

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: Opiskelu työjärjestyksen mukaisesti ja opettajan määrittelemin tehtävin.

TKI ja työelämäyhteistyö

Alakohtaisen viestinnän harjoituksia työelämän tarpeisiin, integraation ammatillisiin opintojaksoihin (yhteiset tehtävät)

Tentit ja muut määräajat

Mahdolliset uusinnat uusintatenttipäivinä tai Learn-alustalla ilmoitettuina ajankohtina.

Opiskelijan työmäärä

4 x 27 h = 108 h

Lisätietoja opiskelijoille

sami.norrbacka@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perusteena ovat kurssin osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät. Arvioinnin perusteiden ja arviointimenetelmien tarkempi kuvaus löytyy kurssin Learn-alustalta.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

7 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

43 % Lähiopetus, 57 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Katri Rissanen
  • Mari Penttilä
Vastuuopettaja

Katri Rissanen

Ryhmät
  • SHKT23SA
    Sairaanhoitaja, polusta tutkintoon, päivätoteutus
  • EHKT22SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Hallitset aseptisen toiminnan omassa ja tiimisi työskentelyssä sekä potilaan hoidossa.
Osaat pre-, intra- ja postoperatiivisessa hoidossa käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot.
Osaat systemaattisesti ehkäistä, tunnistaa ja hoitaa postoperatiivisia leikkauskomplikaatioita.
Osaat toteuttaa kirurgisen potilaan lääkehoitoa soveltavaa farmakologiaa hyödyntäen.
Hallitset kivun hoidon prosessin.
Sovellat ohjaus- ja opetusmenetelmiä kirurgisen potilaan hoitotyössä.
Osaat kirjata, raportoida ja konsultoida ISBAR-mallin mukaisesti.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.

Sisältö

Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä?
Mitkä ovat tavallisimmat kirurgisesti hoidettavat sairaudet ja vammat?
Miten aseptiikka huomioidaan ja toteutetaan kirurgisen hoidon vaiheissa?
Miten potilaan systemaattinen tarkkailu, arviointi ja hoito toteutetaan pre- intra- ja postoperatiivisen hoidon vaiheissa?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit pre-, intra- ja postoperatiivista lääkehoitoa?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit kirurgisen potilaan lääkkeellistä ja lääkkeetöntä kivunhoitoa?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Mitä kirjaat, miten raportoit ja konsultoit ISBAR-mallia hyödyntäen?

Opiskelumateriaali

Learn -oppimiympäristöstä löydät pakolliset materiaalit.

Oppimistasi tukee learnin lisämateriaalit:
-UEF-lääketieteen luennot
-Oppiportti/oppikirjat/Kirurgia, Kipu, Anestesiologian ja tehohoitotyön perusteet, Gastroenterologia ja hepatologia, Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito
-Oppiportti/Verkkokoulutukset: Alipaineimulaitteet, Imu-laitteet, Kirurginen polttolaite, Kannettavat lääkeannostelijat, Potilaslämmittimet, Nesteen- ja verenlämmittimet
-Terveysportti: Sairaanhoitajan käsikirja, Anestesiahoitotyön käsikirja
-Käypähoitosuositukset

Yksilölliset oppimisväylät

-Edeltävyysehdot täyttävät opiskelijat lisätään learn-alustalle ja heitä ohjeistetaan pepin kautta opintojakson aloituksesta.
-Opintojakson aloituksen jälkeen teorian opiskelun saa suorittaa omaan tahtiin.
-Opintojakson harjoitustentit tulee olla suoritettuina ennen harjoitusviikon alkua.
-Teoriapajat (teams tai live) eivät ole pakollisia.
-Harjoitukset ja osaamisen arviointi ovat pakollisia
-Tenttimuoto on dialogi
-Uusinta exam-essee tentti jos dialogitentti on tehty. Jos dialogitenttiä ei ole tehty, niin uusinta dialogitenttinä.

TKI ja työelämäyhteistyö

1) Opintojaksolla leikkaussalissa työskentelevä alumni on käytettävissä Padlet viestiseinän ja chatin välityksellä.
2) Tutustumiskäynti työelämään (leikkaussali) toteutetaan (jos koronarajoitukset ovat käynnissä, toteutus on virtuaali-live)
3) Työelämästä tuodut case ja taitoharjoitukset tukevat vahvasti teorian ymmärtämistä ja soveltamista käytäntöön.
4) Kliinien harjoittelu 1 jatkuu alumnien ja muiden ammattilaisten opastuksella tämän teorian suoritettuasi.

Tentit ja muut määräajat

1) Learnin harjoitustentit ja näyttöön perustuva verkkokeskustelu tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen harjoitusviikkoa. Jos tentit puuttuvat, harjoituksiin ei pääse osallistumaan.
2) Mahdolliset kirurgin luennot ovat pakolliset. Poissaolleille (sairaus, harjoittelu kaukana) korvaava tehtävä, joka tulee olla palautettuna ennen dialogitenttiä.
3) Teorian arviointi Dialogi- tai Exam essee-tentti (hylätty- K5) harjoitusviikon jälkeen
4)Kliinisten taitojen osaamisen arviointi, HYL-HYV harjoitusviikon jälkeen
Uusinta: Teorian, dialogitentti tai exam essee-tentti jos dialogitentistä on yritys, Kliinisten taitojen osaamisen arviointi yksilöarviointina

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

27h x 5op teoria
27h x 2op harjoitukset
Tarkeampi erittely löytyy learnista

Toteutuksen osien kuvaus

Teoria 5op
-sisältää itsenäistä opiskelua ja teoriaopetusta teoriapajoissa (teriapajojen teemat: pre- ja postoperatiivinen hoitotyö, kipu, komplikaatiot, anestesia, perioperatiivinen hoitotyö, kirurgian erikoisaloja, kertaus, dialogi- tai essee-tentti Examissa

Harjoitukset 2op
-H1 kliiniset kädentaidot ja leikkaussaliprosessi -case
-H2 kivun hoito + simulaatiot, kliiniset taidot + case-työskentely
-H3 Kirurgisen potilaan hoitopolku -case
-H4 Komplikaatio -simulaatiot, hoitoelvytys
-Osaamisen arviointi

Lisätietoja opiskelijoille

-Edeltävyysehdot täyttävät opiskelijat lisätään learn-alustalle ja heitä ohjeistetaan pepin kautta opintojakson aloituksesta.
-Teoriapajat vapaaehtoisia, harjoitukset pakollisia! Muistutamme, että kaikenlainen luvaton kuvaaminen ja materiaalin jakaminen on kielletty.
EDELTÄVYYSEHDOT:
-Potilasturvallisuus ja tiedonhallinta 4op (suoritettu hyväksytysti)
-Kliinisen hoitotyön perusteet ja prekliininen harjoittelu 9op (suoritettu hyväksytysti)
-Kliinisen hoitotyön perusharjoittelu 6op (suoritettu hyväksytysti)
-Anatomia, fysiologia ja patofysiologia 5op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Lääkehoito 5op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Terveyden edistäminen ja ravitsemus (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Ohjaus ja omahoidon tukeminen... 5op (menossa tai suoritettu hyväksytysti)
-Sisätautien hoitotyö ja prekliininen harjoittelu 7op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Gerontologinen hoitotyö ja prekliininen harjoittelu 5,5op (menossa tai suoritettu hyväksytysti)
Kun kysyttävää ilmenee, älä epäröi laittaa meille s-postia! katri.rissanen@xamk.fi & mari.penttila@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Learnin harjoitustentit hyväksytysti suoritettu.
YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT
5= lähes täydellinen vastaus, perustelut ja asiayhteyksien ymmärtäminen tule vastauksessa esille, dialogitentissä hyviä lisäyksiä kollegojen vastauksiin
4= vastauksessa hieman täydennettävää, vastauksessa on pyritty nivomaan asioita yhteen ja löytämään syy-seuraus-suhteita, dialogitentissä täydennyksiä kollegan vastauksiin
3= vastauksessa ydinasiat, perusteluja niukasti, ei asiavirheitä, dialoitentissä vähän täydentäviä vastauksia
2=epälooginen vastaus, jossa yksittäisiä oikeita asioita, perusteluja niukasti, ei henkeä uhkaavia asiavirheitä, dialogitentissä täydennyksiä niukasti
1= yksittäisiä oikeita asioita, joille ei perusteluja, vastaus yksipuolinen, dialogitentissä täydennyksiä niukasti, jos lainkaan
0 = vain joitain oikeita asioita tai keskusteluun osallistuminen niukkaa tai virheellistä tietoa
Uusinta: Uusinta examissa essee tenttinä tai dialogitenttinä jos siitä ei ole vielä yritystä. 1. uusinnan saa tehdä heti, 2. uusinta aikaisintaan 1kk kuluttua edellisestä arvioinnista.

Esitietovaatimukset

On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On osallistunut Terveyden edistäminen - ja Kliininen hoitotyö I -opintokokonaisuuteen.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 20.02.2024

Opintopistemäärä

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Katri Rissanen
  • Mari Penttilä
Vastuuopettaja

Katri Rissanen

Ryhmät
  • EHKT23KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Hallitset aseptisen toiminnan omassa ja tiimisi työskentelyssä sekä potilaan hoidossa.
Osaat pre-, intra- ja postoperatiivisessa hoidossa käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot.
Osaat systemaattisesti ehkäistä, tunnistaa ja hoitaa postoperatiivisia leikkauskomplikaatioita.
Osaat toteuttaa kirurgisen potilaan lääkehoitoa soveltavaa farmakologiaa hyödyntäen.
Hallitset kivun hoidon prosessin.
Sovellat ohjaus- ja opetusmenetelmiä kirurgisen potilaan hoitotyössä.
Osaat kirjata, raportoida ja konsultoida ISBAR-mallin mukaisesti.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.

Sisältö

Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä?
Mitkä ovat tavallisimmat kirurgisesti hoidettavat sairaudet ja vammat?
Miten aseptiikka huomioidaan ja toteutetaan kirurgisen hoidon vaiheissa?
Miten potilaan systemaattinen tarkkailu, arviointi ja hoito toteutetaan pre- intra- ja postoperatiivisen hoidon vaiheissa?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit pre-, intra- ja postoperatiivista lääkehoitoa?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit kirurgisen potilaan lääkkeellistä ja lääkkeetöntä kivunhoitoa?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Mitä kirjaat, miten raportoit ja konsultoit ISBAR-mallia hyödyntäen?

Opiskelumateriaali

-Perioperatiivinen hoitotyö. Aura & Kinnunen. SanomaPro.
-UEF-lääketieteen luennot
-Oppiportti/oppikirjat/Kirurgia, Kipu, Anestesiologian ja tehohoitotyön perusteet, Gastroenterologia ja hepatologia, Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito
-Oppiportti/Verkkokoulutukset: Alipaineimulaitteet, Imu-laitteet, Kirurginen polttolaite, Kannettavat lääkeannostelijat, Potilaslämmittimet, Nesteen- ja verenlämmittimet
-Terveysportti: Sairaanhoitajan käsikirja, Anestesiahoitotyön käsikirja
-Käypähoitosuositukset

Yksilölliset oppimisväylät

-Edeltävyysehdot täyttävät opiskelijat hyväksytään opintojaksolle
-Lähiopetus/ pakollinen (70% min)
-Tenttimuoto on dialogitentti
-Uusinta exam-essee tentti jos dialogitentti on tehty. Jos dialogitenttiä ei ole tehty, niin uusinta dialogitenttinä.

TKI ja työelämäyhteistyö

1) Opintojaksolla leikkaussalissa työskentelevä alumni on käytettävissä Padlet viestiseinän ja chatin välityksellä.
2) Tutustumiskäynti työelämään (leikkaussali)
3) Työelämästä tuodut case ja taitoharjoitukset tukevat vahvasti teorian ymmärtämistä ja soveltamista käytäntöön.
4) Kliinien harjoittelu 1 jatkuu alumnien ja muiden ammattilaisten opastuksella tämän teorian suoritettuasi.

Tentit ja muut määräajat

1) Tunti- ja kotitehtävien tekeminen ja esittäminen
2) Teorian arviointi Dialogi- tai Exam essee-tentti (hylätty- K5) harjoitusviikon jälkeen
3)Kliinisten taitojen osaamisen arviointi, HYL-HYV opintojakson lopulla
Uusinta: Teorian, dialogitentti tai exam essee-tentti jos dialogitentistä on yritys, Kliinisten taitojen osaamisen arviointi yksilöarviointina
4) Huom! Lähiopetus pakollinen (70% min)

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

27h x 5op teoria
27h x 2op harjoitukset

Toteutuksen osien kuvaus

Teoria 5op/ Pakollinen (70% min)


Harjoitukset 2op/ Pakollinen 100% (korvataan seuraavan ryhmän kanssa)
-H1 kliiniset kädentaidot ja leikkaussaliprosessi -case
-H2 kivun hoito + simulaatiot, kliiniset taidot + case-työskentely
-H3 Kirurgisen potilaan hoitopolku -case
-H4 Komplikaatio -simulaatiot, hoitoelvytys
-Osaamisen arviointi

Lisätietoja opiskelijoille

-Edeltävyysehdot täyttävät opiskelijat lisätään opintojaksolle
-Lähiopetus teoria pakollinen (70% min)
-Lähiopetus laboraatiot pakollinen (100%, korvataan seuraavan ryhmän kanssa)

EDELTÄVYYSEHDOT:
-Potilasturvallisuus ja tiedonhallinta 4op (suoritettu hyväksytysti)
-Kliinisen hoitotyön perusteet ja prekliininen harjoittelu 9op (suoritettu hyväksytysti)
-Kliinisen hoitotyön perusharjoittelu 6op (suoritettu hyväksytysti)
-Anatomia, fysiologia ja patofysiologia 5op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Lääkehoito 5op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Terveyden edistäminen ja ravitsemus (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Ohjaus ja omahoidon tukeminen... 5op (menossa tai suoritettu hyväksytysti)
-Sisätautien hoitotyö ja prekliininen harjoittelu 7op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Gerontologinen hoitotyö ja prekliininen harjoittelu 5,5op (menossa tai suoritettu hyväksytysti)
Kun kysyttävää ilmenee, älä epäröi laittaa meille s-postia! katri.rissanen@xamk.fi & mari.penttila@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT
5= lähes täydellinen vastaus, perustelut ja asiayhteyksien ymmärtäminen tule vastauksessa esille, dialogitentissä hyviä lisäyksiä kollegojen vastauksiin
4= vastauksessa hieman täydennettävää, vastauksessa on pyritty nivomaan asioita yhteen ja löytämään syy-seuraus-suhteita, dialogitentissä täydennyksiä kollegan vastauksiin
3= vastauksessa ydinasiat, perusteluja niukasti, ei asiavirheitä, dialogitentissä vähän täydentäviä vastauksia
2=epälooginen vastaus, jossa yksittäisiä oikeita asioita, perusteluja niukasti, ei henkeä uhkaavia asiavirheitä, dialogitentissä täydennyksiä niukasti
1= yksittäisiä oikeita asioita, joille ei perusteluja, vastaus yksipuolinen, dialogitentissä täydennyksiä niukasti, jos lainkaan
0 = vain joitain oikeita asioita tai keskusteluun osallistuminen niukkaa tai virheellistä tietoa
Uusinta: Uusinta examissa essee tenttinä tai dialogitenttinä jos siitä ei ole vielä yritystä. 1. uusinnan saa tehdä heti, 2. uusinta aikaisintaan 1kk kuluttua edellisestä arvioinnista.

Esitietovaatimukset

On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On osallistunut Terveyden edistäminen - ja Kliininen hoitotyö I -opintokokonaisuuteen.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

18.03.2024 - 26.05.2024

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Tia Kallio
  • Jarno Hämäläinen
  • Tiina Haanperä
Vastuuopettaja

Anna-Maija Uusoksa

Ryhmät
  • EHKT23KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia vuorovaikutuksessa potilaan/asiakkaan kanssa ja luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat toimia hoitotyön arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Sovellat aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteita hoitotyössä.
Osaat tarkkailla ja arvioida systemaattisesti potilaan hoidontarvetta.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen käyttämällä hoitotyön toimintoja ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat raportoida ja konsultoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Osaat kliinisen hoitotyön keskeiset toimenpiteet ja diagnostiset tutkimukset.
Osaat etsiä ja soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Ymmärrät kyseisten potilasryhmien hoitopolut ja hoidon erityispiirteet.
Osaat arvioida toimintakykyä ja voimavaroja ja toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa sekä toimia ergonomisesti.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida turvallista lääkehoitoa.
Osaat kivun arvioinnin, hoidon ja tarkkailun.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun potilasturvallisessa hoitotyössä.
Osaat työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Sisältö

Miten toteutat hyvää vuorovaikutussuhdetta potilaan/asiakkaan kanssa ja luot hyvän hoitosuhteen?
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten toimit aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteita noudattaen?
Miten arvioit potilaan hoidontarvetta ABCDE-protokollan mukaan?
Miten tarkkailet potilaan peruselintoimintoja NEWS-kriteeristöä hyödyntäen?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten arvioit hoidon tarpeen sekä tavoitteet ja miten vastaat hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla?
Miten arvioit toimintakykyä ja toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten varmistat ergonomisen työskentelysi?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit lääkehoitoa turvallisesti?
Miten toteutat kivun hoidon arviointia, toteutusta ja tarkkailua?
Miten kirjaat hoitotyön prosessin rakenteisen mallin mukaisesti?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä?
Miten työskentelet kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Käytössä Workseed

Yksilölliset oppimisväylät

Kliininen harjoittelu 1 (15 op = 10 viikkoa), sisätautien hoitotyö ja gerontologinen hoitotyö. Harjoittelut toteutuvat annettujen ohjeiden mukaisesti varatussa oppimisympäristössä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu tehdään työelämässä

Opiskelijan työmäärä

Harjoittelu tunnit keskimäärin 38 h / vko

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Terveydenhuollon yksikössä tapahtuva harjoittelu, jossa arviointi koostuu opiskelijan itsearvioinnista ja harjoittelun ohjaajan arvioinnista. Ohjaava opettaja vahvistaa arvioinnin.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

22.04.2024 - 10.11.2024

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Tia Kallio
  • Jarno Hämäläinen
  • Mari Penttilä
Vastuuopettaja

Mari Penttilä

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vuorovaikutuksessa potilaan/asiakkaan kanssa ja luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat toimia hoitotyön arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Sovellat aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteita hoitotyössä.
Osaat tarkkailla ja arvioida systemaattisesti potilaan hoidontarvetta.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen käyttämällä hoitotyön toimintoja ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat raportoida ja konsultoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Osaat kliinisen hoitotyön keskeiset toimenpiteet ja diagnostiset tutkimukset.
Osaat etsiä ja soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Ymmärrät kyseisten potilasryhmien hoitopolut ja hoidon erityispiirteet.
Osaat arvioida toimintakykyä ja voimavaroja ja toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa sekä toimia ergonomisesti.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida turvallista lääkehoitoa.
Osaat kivun arvioinnin, hoidon ja tarkkailun.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun potilasturvallisessa hoitotyössä.
Osaat työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Sisältö

Miten toteutat hyvää vuorovaikutussuhdetta potilaan/asiakkaan kanssa ja luot hyvän hoitosuhteen?
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten toimit aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteita noudattaen?
Miten arvioit potilaan hoidontarvetta ABCDE-protokollan mukaan?
Miten tarkkailet potilaan peruselintoimintoja NEWS-kriteeristöä hyödyntäen?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten arvioit hoidon tarpeen sekä tavoitteet ja miten vastaat hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla?
Miten arvioit toimintakykyä ja toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten varmistat ergonomisen työskentelysi?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit lääkehoitoa turvallisesti?
Miten toteutat kivun hoidon arviointia, toteutusta ja tarkkailua?
Miten kirjaat hoitotyön prosessin rakenteisen mallin mukaisesti?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä?
Miten työskentelet kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti?

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

18.03.2024 - 26.05.2024

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Tia Kallio
  • Jarno Hämäläinen
  • Jussi Salonen
  • Aki Viipuri
Vastuuopettaja

Linda Metsälä

Ryhmät
  • EHKT22SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vuorovaikutuksessa potilaan/asiakkaan kanssa ja luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat toimia hoitotyön arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Sovellat aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteita hoitotyössä.
Osaat tarkkailla ja arvioida systemaattisesti potilaan hoidontarvetta.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen käyttämällä hoitotyön toimintoja ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat raportoida ja konsultoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Osaat kliinisen hoitotyön keskeiset toimenpiteet ja diagnostiset tutkimukset.
Osaat etsiä ja soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Ymmärrät kyseisten potilasryhmien hoitopolut ja hoidon erityispiirteet.
Osaat arvioida toimintakykyä ja voimavaroja ja toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa sekä toimia ergonomisesti.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida turvallista lääkehoitoa.
Osaat kivun arvioinnin, hoidon ja tarkkailun.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun potilasturvallisessa hoitotyössä.
Kykenee tuottamaan, jakamaan ja hyödyntämään asiantuntijuutta ja toimimaan monialaisissa tiimeissä ja verkostoissa.
Osaat työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Sisältö

Miten toteutat hyvää vuorovaikutussuhdetta potilaan/asiakkaan kanssa ja luot hyvän hoitosuhteen?
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten toimit aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteita noudattaen?
Miten arvioit potilaan hoidontarvetta ABCDE-protokollan mukaan?
Miten tarkkailet potilaan peruselintoimintoja NEWS-kriteeristöä hyödyntäen?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten arvioit hoidon tarpeen sekä tavoitteet ja miten vastaat hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla?
Miten arvioit toimintakykyä ja toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten varmistat ergonomisen työskentelysi?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit lääkehoitoa turvallisesti?
Miten toteutat kivun hoidon arviointia, toteutusta ja tarkkailua?
Miten kirjaat hoitotyön prosessin rakenteisen mallin mukaisesti?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä?
Miten toteutat asiantuntijuutta?
Miten työskentelet kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 03.03.2024

Opintopistemäärä

12 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Tia Kallio
  • Jussi Salonen
  • Aki Viipuri
  • Anna-Maija Uusoksa
Vastuuopettaja

Anna-Maija Uusoksa

Ryhmät
  • EHKT22KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia vuorovaikutuksessa potilaan/asiakkaan kanssa ja luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat toimia hoitotyön arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Sovellat aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteita hoitotyössä.
Osaat tarkkailla ja arvioida systemaattisesti potilaan hoidontarvetta.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen käyttämällä hoitotyön toimintoja ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat raportoida ja konsultoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Osaat kliinisen hoitotyön keskeiset toimenpiteet ja diagnostiset tutkimukset.
Osaat etsiä ja soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Ymmärrät kyseisten potilasryhmien hoitopolut ja hoidon erityispiirteet.
Osaat arvioida toimintakykyä ja voimavaroja ja toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa sekä toimia ergonomisesti.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida turvallista lääkehoitoa.
Osaat kivun arvioinnin, hoidon ja tarkkailun.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun potilasturvallisessa hoitotyössä.
Kykenee tuottamaan, jakamaan ja hyödyntämään asiantuntijuutta ja toimimaan monialaisissa tiimeissä ja verkostoissa.
Osaat työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Sisältö

Miten toteutat hyvää vuorovaikutussuhdetta potilaan/asiakkaan kanssa ja luot hyvän hoitosuhteen?
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten toimit aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteita noudattaen?
Miten arvioit potilaan hoidontarvetta ABCDE-protokollan mukaan?
Miten tarkkailet potilaan peruselintoimintoja NEWS-kriteeristöä hyödyntäen?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten arvioit hoidon tarpeen sekä tavoitteet ja miten vastaat hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla?
Miten arvioit toimintakykyä ja toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten varmistat ergonomisen työskentelysi?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit lääkehoitoa turvallisesti?
Miten toteutat kivun hoidon arviointia, toteutusta ja tarkkailua?
Miten kirjaat hoitotyön prosessin rakenteisen mallin mukaisesti?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä?
Miten toteutat asiantuntijuutta?
Miten työskentelet kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti?

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 17.11.2023

Opintopistemäärä

9 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

45 % Lähiopetus, 55 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 45

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Jussi Mähönen
  • Tia Kallio
  • Marjo Piispa
  • Linda Metsälä
  • Satu Sällilä
Vastuuopettaja

Marjo Piispa

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Hoitotyön prosessi
Ymmärrät ammatillisen vastuusi sekä velvollisuutesi ja edistät toiminnallasi potilasturvallisuutta.
Osaat luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat tarkkailla ja arvioida potilaan vointia systemaattisesti.
Hallitset perustiedot ja taidot hoitotyössä tarvittavista keskeisistä diagnostisista tutkimuksista.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa ja toimia ergonomisesti.
Osaat toteuttaa turvallisen lääkehoidon periaatteita lääkehoidossa.
Hallitset kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset periaatteet.
Osaat raportoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Hallitset peruselvytyksen ja maallikko-defibrillaattorin käytön perusteet.
Osaat kohdata ja hoitaa kuolevaa potilasta ja tukea hänen läheisiään.
Tunnistat lähestyvän kuoleman merkit ja osaat vainajan laiton.

Aseptinen toiminta
Hallitset aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteet.
Tiedät infektioiden aiheuttamat haitat yksilötasolla.
Tiedät infektioiden aiheuttamat taloudelliset vaikutukset yhteiskunnallisesti.

Sisältö

Hoitotyön prosessi
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten luot hyvän hoitosuhteen?
Miten hyödynnät ABCDE-protokollaa potilaan voinnin arvioinnissa?
Miten käytät NEWS-kriteereitä peruselintoimintojen häiriöiden varhaisessa tunnistamisessa?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten toteutat hoitotyön tarpeen määritystä, hoitotyön diagnosointia, hoitotyön suunnittelua, toteutusta ja tulosten arviointia?
Mitkä ovat keskeisten perushoitoon ja hoitotoimiin liittyvät teoreettiset perusteet?
Mitkä ovat keskeisten diagnostisten tutkimusten teoreettiset perusteet?
Mitä ovat kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset menetelmät?
Mitkä ovat peruselvytyksen ja maallikko-defibrillaattorin käytön teoreettiset perusteet?
Miten kohtaat kuolevan potilaan ja hänen läheisensä?
Miten toteutat kuolevan potilaan hoitotyötä ja vainajan laiton?

Aseptinen toiminta
Mitkä ovat infektiotautien syntymekanismit, kehon puolustusjärjestelmä ja infektiotautien ehkäisykeinot?
Mitkä ovat aseptisen työskentelyn periaatteet, tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat?
Mitä ovat aseptisen työskentelyn periaatteet, tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat?
Mitä ovat infektioiden aiheuttamat haitat ja kustannukset yksilö- ja yhteiskuntatasolla?

Opiskelumateriaali

Kliinisen hoitotyön perusteet:

Opettajan osoittama verkko-oppimisympäristö.
Rautava-Nurmi H.,Westergård A., Henttonen T., Ojala M. & Vuorinen, S. 2019 tai uudempi. Hoitotyön taidot ja toiminnot. SanomaPro: Helsinki
Veli-Jukka Anttila, Mari Kanerva, Maria Kuronen. 2018. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. THL.

Prekliininen harjoittelu:
Learn-pohjalla oleva Kliinisen hoitotyön perusteet -teoriamateriaali harjoitusten pohjana

Ergonomiaosaaminen:
Learn-pohjalla oleva materiaali ja harjoitustehtävät tukevat ergonomian harjoituksia

Yksilölliset oppimisväylät

Kliinisen hoitotyön perusteet ja prekliininen harjoittelu 9 op

Työviikkopohjainen oppimisväylä (hoitotaidot 8,5 op):

Teoria: verkkomateriaalit, oppimistehtävät, vapaaehtoiset teoriapajat.
Prekliininen harjoittelu koululla: Harjoituspäivien teemat näkyvät opintojakson Learn-pohjalla. Prekliininen harjoittelu on osa lakisääteista EU-sairaanhoitajan pakollista kliinistä harjoittelua. Jokainen tunti on pakollinen.


Työhön integroitu oppimisväylä (hoitotaidot 8,5 op):

Teoria: verkkomateriaalit, oppimistehtävät, vapaaehtoiset teoriapajat.
Prekliininen harjoittelu koululla: Harjoituspäivien teemat näkyvät opintojakson Learn-pohjalla. Prekliininen harjoittelu on osa lakisääteista EU-sairaanhoitajan pakollista kliinistä harjoittelua. Jokainen tunti on pakollinen.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Aiemman terveydenhuollon ammattitutkinnon suorittanut ja työelämässä toimiva opiskelija voi suorittaa opintojakson teoriaosan tenttimällä sen opintojen alkuvaiheessa. Prekliinisistä harjoituksista voi AHOT-menettelyllä suorittaa yksittäisiä kokonaisuuksia. Näistä ohjeet orientaatioviikolla.



Ergonomiaosaaminen (0,5 op):
Voimassa oleva Potilassiirtojen Ergonomiakortti 3op oikeuttaa hyväksilukemaan ergonomian osuuden

TKI ja työelämäyhteistyö

Kliinisen hoitotyön perusteisiin (5 op teoria) kuuluva prekliininen harjoittelu on koululla tehtäviä pakollisia harjoituksia ja/tai simulaatioita 3,5 op. (+ ergonomia 0,5 op). Nämä kulkevat rinnan Kliinisen hoitotyön perusteet teoriaopintojen kanssa.


Kliinisen harjoittelun 1. (työelämässä tapahtuva harjoittelu) osuus on 6 op. Tämä erillisenä toteutuksena.

Mahdolliset työelämän asiantuntijaluennot tai työelämävierailut.

Tentit ja muut määräajat

Teoriaopinnot: Oppimistehtävät, harjoitustentit ja Exam-tentti opintojakson lopussa.

Prekliinisen harjoittelun osaamisen arviointi. 1h / opiskelija opintojakson lopussa.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly

Opiskelijan työmäärä

Teoria: Kliinisen hoitotyön perusteet
5 x 27h = 135 h

Prekliiniset harjoitukset: Kokonaisuuden laajuus 3,5 op = 8 lähipäivää (7-8h/pvä) ja osaamisen arviointi opintojakson lopussa. Lähipäivät (1 - 2) joka toinen viikko. Koululla on mahdollisuus harjoitella hoitotyön toimintoja itsenäisesti.
3,5 x 27h = 94,5 h

Ergonomiaosaaminen: 13,5h pakolliset harjoitukset koululla ja osaamisen arviointi

Toteutuksen osien kuvaus

Kliinisen hoitotyön perusteet
Kliinisen hoitotyön perusteet sisältää Learn-alustalla olevat materiaalit ja opppimistehtävät. Materiaali opiskellaan itsenäisesti vapaaehtoisia työpajoja hyödyntäen ja osaaminen osoitetaan tenttimällä osio opintojakson lopulla. Arviointina 1-5/hylätty.

Prekliininen harjoittelu
Hoitotyön osuus sisältää 8 pakollista harjoittelupäivää sekä osaamisen arvioinnin.

Ergonomiaosaaminen: Turvallisessa hoitotyön ergonomiassa harjaantuminen, pakolliset harjoitustunnit


Teorian ja prekliinisten harjoitustuntien sisältö:

Aseptinen toiminta
• Aseptiikan perusteet
• Käsihygienia, henkilöhygienia, siivous, jätehuolto
• Varotoimet potilaan hoitotyössä
• Infektioriskin tunnistaminen

Ergonomiaosaaminen:
* Case-harjoitusten soveltaminen, mm:
* Toimintakyvyn arviointi ja aktivointi
* Kuntoutumisen tukeminen
* Avustustapa ja sen valinnan perusteet
* Potilassiirron apuvälineet ja niiden turvallinen käyttö
* Alkuasento
* Toimintaympäristön turvallisuus
* Riskien arviointi
* Työasennot; käyntiasento, painonsiirto
* Toimintakykylähtöinen suullinen raportointi

Perushoitotyö ja painehaavojen ehkäisy
• Perushoitotyön auttamismenetelmät ja apuvälineet
• Henkilökohtaisessa hygieniassa avustaminen, painehaavasuositus.

Haavanhoidon perusteet

Hengityksen arviointi ja tukeminen
• Hengityksen seuranta, hengitystien avoimuuden arviointi
• Hengitysvajaus, hengenahdistus, aspiraatioriski
• Kliinisten merkkien havainnointi (ihon väri, syanoosi, miten puhuu, hikisyys jne.)
• Hengitysäänten kuuntelu, hengitysfrekvenssi, SpO2
• Hapenantovälineet
• Maskiventilointi
• Liman imeminen hengitysteistä ja trakeostoomasta

Katetrointi ja suolen toiminnan edistäminen
• Virtsaamisen seuranta, virtsateiden toiminnan ylläpitäminen (katetrointi ja virtsa-avanne)
• Suolen toiminnan seuranta ja edistäminen (suoliäänten kuuntelu, suoliston tyhjentäminen, suolistoavanteen hoito)

Kuolevan potilaan hoitaminen
• Lähestyvän kuoleman merkkien tunnistaminen
• Kuolevan potilaan hoitaminen, vainajan laitto ja läheisten kohtaaminen

Lääkehoito
• S.c. ja i.m. injektion anto (teoriaosuus lääkehoito-opinnoissa)

Nestetasapainon seuranta ja laskeminen, perusnestehoidon toteutus
• Nestehoito, perusnesteen valinta
• Infuusion valmistelu
• Kanylointi
• Nestehoidon arviointi
• Nestetasapaino

Ravitsemuksessa avustaminen
• Enteraalinen ravitsemus ja letkuruokinta
• Ravitsemustilan seuranta ja arviointi, ravinnon saannin turvaaminen

Tajunnan tason arviointi (GCS)

Verenkierron ja sydämen toiminnan tutkiminen ja arviointi, peruselvytys
• Sykkeen ja lämpörajojen tunnustelu
• Verenpaineen mittaaminen
• Monitorointi
• EKG
• Peruselvytys ja defibrillointi

Verinäytteiden ottaminen
• Kapillaarinäytteet
• Laskimoverinäytteet

Muu potilaan tilan arviointi
• Potilaan tilan systemaattinen tutkiminen ABCDE -protokollan mukaan

Lisätietoja opiskelijoille

Ergonomiaosaaminen: Satu Sällilä, satu.sallila@xamk.fi
Hoitotyö: Marjo Piispa, marjo.piispa@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kliinisen hoitotyön perusteet -teoria: Oppimistehtävien ja harjoitustenttien hyväksytty suoritus. Exam-tentti: hyväksytty 50% oikein, arviointi 1-5/hylätty.

Hoitotyön prekliininen osaaminen: Osallistuminen pakollisiin prekliinisiin harjoituksiin koululla. Osaamisen arvointi hyväksytty/hylätty. Poissaolot pakollisista prekliinisistä harjoituksista voi olla esteenä osaamisen arviointiin osallistumiselle ja opintojakson suorittamiselle.


Ergonomiaosaaminen: Osaamisen arviointi hyväksytty/hylätty

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 28.04.2024

Opintopistemäärä

9 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

56 % Lähiopetus, 44 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Jussi Mähönen
  • Tia Kallio
  • TEY Opettaja1
  • Jarno Hämäläinen
  • Marjo Piispa
  • Tiina Haanperä
  • Linda Metsälä
  • Satu Sällilä
Vastuuopettaja

Jussi Mähönen

Ryhmät
  • EHKT24KM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Hoitotyön prosessi
Ymmärrät ammatillisen vastuusi sekä velvollisuutesi ja edistät toiminnallasi potilasturvallisuutta.
Osaat luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat tarkkailla ja arvioida potilaan vointia systemaattisesti.
Hallitset perustiedot ja taidot hoitotyössä tarvittavista keskeisistä diagnostisista tutkimuksista.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa ja toimia ergonomisesti.
Osaat toteuttaa turvallisen lääkehoidon periaatteita lääkehoidossa.
Hallitset kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset periaatteet.
Osaat raportoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Hallitset peruselvytyksen ja maallikko-defibrillaattorin käytön perusteet.
Osaat kohdata ja hoitaa kuolevaa potilasta ja tukea hänen läheisiään.
Tunnistat lähestyvän kuoleman merkit ja osaat vainajan laiton.

Aseptinen toiminta
Hallitset aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteet.
Tiedät infektioiden aiheuttamat haitat yksilötasolla.
Tiedät infektioiden aiheuttamat taloudelliset vaikutukset yhteiskunnallisesti.

Sisältö

Hoitotyön prosessi
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten luot hyvän hoitosuhteen?
Miten hyödynnät ABCDE-protokollaa potilaan voinnin arvioinnissa?
Miten käytät NEWS-kriteereitä peruselintoimintojen häiriöiden varhaisessa tunnistamisessa?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten toteutat hoitotyön tarpeen määritystä, hoitotyön diagnosointia, hoitotyön suunnittelua, toteutusta ja tulosten arviointia?
Mitkä ovat keskeisten perushoitoon ja hoitotoimiin liittyvät teoreettiset perusteet?
Mitkä ovat keskeisten diagnostisten tutkimusten teoreettiset perusteet?
Mitä ovat kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset menetelmät?
Mitkä ovat peruselvytyksen ja maallikko-defibrillaattorin käytön teoreettiset perusteet?
Miten kohtaat kuolevan potilaan ja hänen läheisensä?
Miten toteutat kuolevan potilaan hoitotyötä ja vainajan laiton?

Aseptinen toiminta
Mitkä ovat infektiotautien syntymekanismit, kehon puolustusjärjestelmä ja infektiotautien ehkäisykeinot?
Mitkä ovat aseptisen työskentelyn periaatteet, tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat?
Mitä ovat aseptisen työskentelyn periaatteet, tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat?
Mitä ovat infektioiden aiheuttamat haitat ja kustannukset yksilö- ja yhteiskuntatasolla?

Opiskelumateriaali

Kliinisen hoitotyön perusteet:

Materiaali: Tarvittava materiaali verkko-oppimisympäristö Learnissä.

Oppimista tukeva materiaali (vapaaehtoinen):
Rautava-Nurmi H.,Westergård A., Henttonen T., Ojala M. & Vuorinen, S. 2019 tai uudempi. Hoitotyön taidot ja toiminnot. SanomaPro: Helsinki
Veli-Jukka Anttila, Mari Kanerva, Maria Kuronen. 2018. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. THL.
Anttila, Kanerva 2018: Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta.

Prekliininen harjoittelu:
Learn-pohjalla oleva Kliinisen hoitotyön perusteet -teoriamateriaali harjoitusten pohjana

Ergonomiaosaaminen:
Learn-pohjalla oleva materiaali ja harjoitustehtävät tukevat ergonomian harjoituksia

Yksilölliset oppimisväylät

Kliinisen hoitotyön perusteet ja prekliininen harjoittelu 9 op

Työviikkopohjainen oppimisväylä (hoitotaidot 8,5 op):

Teoria: verkkomateriaalit, oppimistehtävät, vapaaehtoiset teoriapajat.
Prekliininen harjoittelu koululla: Harjoituspäivien teemat näkyvät opintojakson Learn-pohjalla. Prekliininen harjoittelu on osa lakisääteista EU-sairaanhoitajan pakollista kliinistä harjoittelua. Jokainen tunti on pakollinen.


Työhön integroitu oppimisväylä (hoitotaidot 8,5 op):

Teoria: verkkomateriaalit, oppimistehtävät, vapaaehtoiset teoriapajat.
Prekliininen harjoittelu koululla: Harjoituspäivien teemat näkyvät opintojakson Learn-pohjalla. Prekliininen harjoittelu on osa lakisääteista EU-sairaanhoitajan pakollista kliinistä harjoittelua. Jokainen tunti on pakollinen.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Aiemman terveydenhuollon ammattitutkinnon suorittanut ja työelämässä toimiva opiskelija voi suorittaa opintojakson teoriaosan tenttimällä sen opintojen alkuvaiheessa. Prekliinisistä harjoituksista voi hyväksilukea AHOT-menettelyllä yksittäisiä kokonaisuuksia. Näistä ohjeet orientaatioviikolla.


Ergonomiaosaaminen (0,5 op):
Voimassa oleva Potilassiirtojen Ergonomiakortti 3op oikeuttaa hyväksilukemaan ergonomian osuuden

TKI ja työelämäyhteistyö

Kliinisen hoitotyön perusteisiin (5 op teoria) kuuluva prekliininen harjoittelu on koululla tehtäviä pakollisia harjoituksia ja/tai simulaatioita 3,5 op. (+ ergonomia 0,5 op). Nämä kulkevat rinnan Kliinisen hoitotyön perusteet teoriaopintojen kanssa.

Mahdolliset työelämän asiantuntijaluennot tai työelämävierailut.

Kliinisen harjoittelun 1 (työelämässä tapahtuva harjoittelu) osuus on 6 op. Tämä erillisenä toteutuksena.

Tentit ja muut määräajat

Teoriaopinnot: Oppimistehtävät, harjoitustentit ja Exam-tentti opintojakson lopussa.

Prekliinisen harjoittelun osaamisen arviointi. 1h / opiskelija opintojakson lopussa.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly

Opiskelijan työmäärä

Teoria: Kliinisen hoitotyön perusteet
5 x 27h = 135 h

Prekliiniset harjoitukset: Kokonaisuuden laajuus 3,5 op = 8 lähipäivää (7-8h/pvä) ja osaamisen arviointi opintojakson lopussa. Lähipäivät (1 - 2) joka toinen viikko. Koululla on mahdollisuus harjoitella hoitotyön toimintoja itsenäisesti.
3,5 x 27h = 94,5 h

Ergonomiaosaaminen: 13,5h pakolliset harjoitukset koululla ja osaamisen arviointi

Toteutuksen osien kuvaus

Kliinisen hoitotyön perusteet
Kliinisen hoitotyön perusteet sisältää Learn-alustalla olevat materiaalit ja opppimistehtävät. Materiaali opiskellaan itsenäisesti vapaaehtoisia työpajoja hyödyntäen ja osaaminen osoitetaan tenttimällä osio opintojakson lopulla. Arviointina 1-5/hylätty.

Prekliininen harjoittelu
Hoitotyön osuus sisältää 8 pakollista harjoittelupäivää sekä osaamisen arvioinnin.

Ergonomiaosaaminen: Turvallisessa hoitotyön ergonomiassa harjaantuminen, pakolliset harjoitustunnit


Teorian ja prekliinisten harjoitustuntien sisältö:

Aseptinen toiminta
• Aseptiikan perusteet
• Käsihygienia, henkilöhygienia, siivous, jätehuolto
• Varotoimet potilaan hoitotyössä
• Infektioriskin tunnistaminen

Ergonomiaosaaminen:
* Case-harjoitusten soveltaminen, mm:
* Toimintakyvyn arviointi ja aktivointi
* Kuntoutumisen tukeminen
* Avustustapa ja sen valinnan perusteet
* Potilassiirron apuvälineet ja niiden turvallinen käyttö
* Alkuasento
* Toimintaympäristön turvallisuus
* Riskien arviointi
* Työasennot; käyntiasento, painonsiirto
* Toimintakykylähtöinen suullinen raportointi

Perushoitotyö ja painehaavojen ehkäisy
• Perushoitotyön auttamismenetelmät ja apuvälineet
• Henkilökohtaisessa hygieniassa avustaminen, painehaavasuositus.

Haavanhoidon perusteet

Hengityksen arviointi ja tukeminen
• Hengityksen seuranta, hengitystien avoimuuden arviointi
• Hengitysvajaus, hengenahdistus, aspiraatioriski
• Kliinisten merkkien havainnointi (ihon väri, syanoosi, miten puhuu, hikisyys jne.)
• Hengitysäänten kuuntelu, hengitysfrekvenssi, SpO2
• Hapenantovälineet
• Maskiventilointi
• Liman imeminen hengitysteistä ja trakeostoomasta

Katetrointi ja suolen toiminnan edistäminen
• Virtsaamisen seuranta, virtsateiden toiminnan ylläpitäminen (katetrointi ja virtsa-avanne)
• Suolen toiminnan seuranta ja edistäminen (suoliäänten kuuntelu, suoliston tyhjentäminen, suolistoavanteen hoito)

Kuolevan potilaan hoitaminen
• Lähestyvän kuoleman merkkien tunnistaminen
• Kuolevan potilaan hoitaminen, vainajan laitto ja läheisten kohtaaminen

Lääkehoito
• S.c. ja i.m. injektion anto (teoriaosuus lääkehoito-opinnoissa)

Nestetasapainon seuranta ja laskeminen, perusnestehoidon toteutus
• Nestehoito, perusnesteen valinta
• Infuusion valmistelu
• Kanylointi
• Nestehoidon arviointi
• Nestetasapaino

Ravitsemuksessa avustaminen
• Enteraalinen ravitsemus ja letkuruokinta
• Ravitsemustilan seuranta ja arviointi, ravinnon saannin turvaaminen

Tajunnan tason arviointi (GCS)

Verenkierron ja sydämen toiminnan tutkiminen ja arviointi, peruselvytys
• Sykkeen ja lämpörajojen tunnustelu
• Verenpaineen mittaaminen
• Monitorointi
• EKG
• Peruselvytys ja defibrillointi

Verinäytteiden ottaminen
• Kapillaarinäytteet
• Laskimoverinäytteet

Muu potilaan tilan arviointi
• Potilaan tilan systemaattinen tutkiminen ABCDE -protokollan mukaan

Lisätietoja opiskelijoille

Ergonomiaosaaminen: Satu Sällilä, satu.sallila@xamk.fi
Hoitotyö: Marjo Piispa, marjo.piispa@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kliinisen hoitotyön perusteet -teoria: Oppimistehtävien ja harjoitustenttien hyväksytty suoritus. Exam-tentti: hyväksytty 50% oikein, arviointi 1-5/hylätty.

Hoitotyön prekliininen osaaminen: Osallistuminen pakollisiin prekliinisiin harjoituksiin koululla. Osaamisen arvointi hyväksytty/hylätty. Poissaolot pakollisista prekliinisistä harjoituksista voi olla esteenä osaamisen arviointiin osallistumiselle ja opintojakson suorittamiselle.


Ergonomiaosaaminen: Osaamisen arviointi hyväksytty/hylätty

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 30.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 45

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Tia Kallio
  • Satu Untolahti
Vastuuopettaja

Satu Untolahti

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Hallitset lääkehoitoon liittyvän lainsäädännön, informaatio-ohjauksen ja prosessin.

Osaat soveltaa tietoja anatomiasta ja fysiologiasta, patofysiologiasta, soveltavasta farmakologiasta sekä lääkehoidon toteuttamisesta suunnitellessasi, toteuttaessasi ja arvioidessasi turvallista lääkehoitoa erilaisten asiakas- /potilasryhmien ja sairauksien hoidossa.

Tunnistat lääkkeiden yleisimmät yhteis- ja haittavaikutukset.

Tiedät lääkeaineiden keskeiset vaikutusmekanismit ja vaiheet elimistössä (farmakokinetiikka ja farmakodynamiikka).

Osaat toteuttaa lääkelaskentaa turvallisesti.

Osaat käyttää lääkehoidossa tarvittavia välineitä tarkoituksenmukaisesti, turvallisesti, taloudellisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti.

Osaat nestehoidon perusteet.

Sisältö

Mitkä lait ja säädökset ohjaavat lääkehoitoa?

Mitä toimintayksikön lääkehoidon toteuttamista ohjaava lääkehoitosuunnitelma sisältää?

Mitkä ovat farmakologian perusteet (farmakokinetiikka, farmakodynamiikka ja toksikologia)?

Mitkä ovat lääkkeiden terapeuttiset, haitta- ja yhteisvaikutukset sekä yhteisvaikutusmekanismit?

Mitkä ovat tavallisimmat lääkeaineryhmät ja niiden käyttöalueet, vaikutusmekanismit ja antotavat?

Miten toteutat lääkehoitoa eri antoreittejä käyttäen?

Miten käytät lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa ja annostelussa tarvittavia välineitä? (ruiskut, neulat, sekoituskanyylit, infuusioletkustot ja infuusioautomaatit)

Mitä pitää huomioida potilaan lääkehoidon ohjauksessa?

Miten toteutetaan lääkehoidon vaikutusten seuranta, kirjaaminen, lääkehoidon tarkistus ja arviointi?

Mitkä ovat sairaanhoitajan rooli, tehtävät ja vastuu lääkehoidossa?

Miten lääkehoitoteknologiaa hyödynnetään?

Miten hallitset lääkelaskennan eri osa-alueet?

Miten suunnittelet ja toteutat nestehoitoa?

Opiskelumateriaali

Saano S. & Taam-Ukkonen M. 2020. Lääkehoidon käsikirja. Sanoma Pro
Nikkola R., Nurkka N. & Paloposki S. 2021. Annos oivallusta. Harjoittelemalla lääkelaskennan osaajaksi. Sanoma Pro.

Yksilölliset oppimisväylät

Teorian opiskelu verkossa itsenäisesti opintojakson opintomateriaalien ja oppimistehtävien avulla. Työjärjestykseen merkityillä lääkelaskujen Teams-tunneilla harjoitellaan lääkelaskuja . Lääkehoitoon liittyvät harjoitukset toteutetaan lähiopetuksena työjärjestyksen mukaan pienryhmissä (pakollinen).

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly.

Tentit ja muut määräajat

Lääkehoidosta osan 1 ja osan 2 tentit Examissa. Hylätyn tentin voi uusia kaksi kertaa.
Lääkelaskujen tentti koululla (lähitunti) työjärjestyksen mukaisesti. Uusintatentit Examissa.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 5 x 27 h = 135 h jakautuen syksylle 2023 ja keväälle 2024. Työmäärä sisältää itsenäistä opiskelua kontaktiopiskelun lisäksi.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu kahdesta erillisestä osiosta: 3 op syksyllä 2023 ja 2 op keväällä 2024.

Lisätietoja opiskelijoille

satu.untolahti@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Lääkelaskut 100 % oikein (hyväksytty-hylätty)
Lääkehoidon tentit osa 1 ja osa 2 (numeraalinen arviointi 1-5).
Lisäksi oppimistehtävät Learnissa tulee olla suoritettuna ja osallistuttava lähipäivään (lääkehoidon harjoitukset)

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Tia Kallio
  • Satu Untolahti
Vastuuopettaja

Satu Untolahti

Ryhmät
  • EHKT24KM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Hallitset lääkehoitoon liittyvän lainsäädännön, informaatio-ohjauksen ja prosessin.

Osaat soveltaa tietoja anatomiasta ja fysiologiasta, patofysiologiasta, soveltavasta farmakologiasta sekä lääkehoidon toteuttamisesta suunnitellessasi, toteuttaessasi ja arvioidessasi turvallista lääkehoitoa erilaisten asiakas- /potilasryhmien ja sairauksien hoidossa.

Tunnistat lääkkeiden yleisimmät yhteis- ja haittavaikutukset.

Tiedät lääkeaineiden keskeiset vaikutusmekanismit ja vaiheet elimistössä (farmakokinetiikka ja farmakodynamiikka).

Osaat toteuttaa lääkelaskentaa turvallisesti.

Osaat käyttää lääkehoidossa tarvittavia välineitä tarkoituksenmukaisesti, turvallisesti, taloudellisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti.

Osaat nestehoidon perusteet.

Sisältö

Mitkä lait ja säädökset ohjaavat lääkehoitoa?

Mitä toimintayksikön lääkehoidon toteuttamista ohjaava lääkehoitosuunnitelma sisältää?

Mitkä ovat farmakologian perusteet (farmakokinetiikka, farmakodynamiikka ja toksikologia)?

Mitkä ovat lääkkeiden terapeuttiset, haitta- ja yhteisvaikutukset sekä yhteisvaikutusmekanismit?

Mitkä ovat tavallisimmat lääkeaineryhmät ja niiden käyttöalueet, vaikutusmekanismit ja antotavat?

Miten toteutat lääkehoitoa eri antoreittejä käyttäen?

Miten käytät lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa ja annostelussa tarvittavia välineitä? (ruiskut, neulat, sekoituskanyylit, infuusioletkustot ja infuusioautomaatit)

Mitä pitää huomioida potilaan lääkehoidon ohjauksessa?

Miten toteutetaan lääkehoidon vaikutusten seuranta, kirjaaminen, lääkehoidon tarkistus ja arviointi?

Mitkä ovat sairaanhoitajan rooli, tehtävät ja vastuu lääkehoidossa?

Miten lääkehoitoteknologiaa hyödynnetään?

Miten hallitset lääkelaskennan eri osa-alueet?

Miten suunnittelet ja toteutat nestehoitoa?

Opiskelumateriaali

Saano S. & Taam-Ukkonen M. 2020. Lääkehoidon käsikirja. Sanoma Pro
Nikkola R., Nurkka N. & Paloposki S. 2021. Annos oivallusta. Harjoittelemalla lääkelaskennan osaajaksi. Sanoma Pro.

Yksilölliset oppimisväylät

Teorian opiskelu verkossa itsenäisesti sekä työjärjestykseen merkityillä Teams-tunneilla opintojakson opintomateriaalien ja oppimistehtävien avulla. Työjärjestykseen merkityillä lääkelaskujen Teams-tunneilla harjoitellaan lääkelaskuja . Lääkehoitoon liittyvät harjoitukset toteutetaan lähiopetuksena työjärjestyksen mukaan pienryhmissä (pakollinen).

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly.

Tentit ja muut määräajat

Lääkehoidosta osan 1 ja osan 2 tentit Examissa. Hylätyn tentin voi uusia kaksi kertaa.
Lääkelaskujen tentti koululla (lähitunti) työjärjestyksen mukaisesti. Uusintatentit Examissa.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 5 x 27 h = 135 h jakautuen keväälle 2024 ja syksylle 2024. Työmäärä sisältää itsenäistä opiskelua kontaktiopiskelun lisäksi.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu kahdesta erillisestä osiosta: 3 op keväällä 2024 ja 2 op syksyllä 2024.

Lisätietoja opiskelijoille

satu.untolahti@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Lääkelaskut 100 % oikein (hyväksytty-hylätty)
Lääkehoidon tentit osa 1 ja osa 2 (numeraalinen arviointi 1-5).
Lisäksi oppimistehtävät Learnissa tulee olla suoritettuna ja osallistuttava lähipäivään (lääkehoidon harjoitukset)

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Terhi Hede
Vastuuopettaja

Terhi Hede

Ryhmät
  • EHKT22SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Mielenterveyshoitotyö
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä mielenterveyshäiriöistä ja psykiatrisista sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien hoidossa käytettäviä keskeisiä hoitotyön menetelmiä ja lääkehoitoa.
Osaat toteuttaa mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien lääkehoitoa.
Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyössä.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.

Päihdehoitotyö
Osaat päihdehoitotyön menetelmiä.

Kriisihoitotyö
Osaat tukea akuutissa kriisissä olevaa ihmistä.
Tunnistat surun yksilöllisiä ilmenemismuotoja.

Sisältö

Mielenterveyshoitotyö
Mitkä ovat tavallisimmat mielenterveyshäiriöt ja psykiatriset sairaudet?
Mitkä ovat mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien hoidossa käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten toteutetaan lääkkeellistä hoitoa tavallisimmissa mielenterveyshäiriöissä ja psykiatrisissa sairauksissa?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa mielenterveyspotilaan hoitotyössä?

Päihdehoitotyö
Mitä tietoa tarvitaan päihdehoitotyön näkökulmasta alkoholista, korvikealkoholista, sekakäytöstä ja huumeista?
Mitkä ovat päihdehoitotyön- ja varhaisen puuttumisen menetelmät?
Mitä mini-interventio sisältää ja miten etenee?
Miten toteutetaan päihteiden käytön ehkäisyä ja haittojen ja terveysriskien sekä ongelmien käsittelyä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa päihdehoitotyössä?

Kriisihoitotyö
Miten määritellään akuutti kriisi ja mitä vaiheita siihen liittyy?
Miten tunnistetaan henkisen tuen tarve?
Mitä on asiantuntija-apu ja miten se järjestetään?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kriisihoitotyössä?
Miten tunnistat surun yksilöllisiä ilmenemismuotoja?

Opiskelumateriaali

Oppikirja 1. Hämäläinen K, Kanerva A, Kuhanen C, ym. Mielenterveyshoitotyö 2017, Sanoma Pro

Oppikirja 2. Päihdehoitotyö, Partanen Airi, Holmberg Jan ym. Sanoma Pro, 2015

Osoitettu oppimateriaali Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelu tapahtuu lähiopetuksessa ja ryhmän mukana. Tähän oppimisväylään kuuluu luennot, harjoitukset ja verkko-opinnot. Osa opinnoista on aikaan ja paikkaan sitomatonta. Loppukoe.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelija ottaa yhteyden opettajiin jos opiskelija haluaa sisällyttää, korvata, käyttää AHOT-menettelyä tai opinnollistaa tätä opintojaksoa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kyllä.

Tentit ja muut määräajat

Seminaarit ja kirjalliset tehtävät tulee palauttaa määräaikaan mennessä. Tiedot Learnissa ja opiskelijan tulee osallistua opintojakson aloitustunneille.

Tentti Examissa.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei.

Opiskelijan työmäärä

1opintopiste on 27h opiskelijan työtä. 5op x 27h = 135h

Prekliininen harjoittelu 1, 8h

Lisätietoja opiskelijoille

terhi.hede@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti, hyväksytysti tehdyt kirjalliset tehtävät ja seminaareihin osallistuminen.
Teoriaopintojen lisäksi Prekliiniseen harjoituspäivään 0,5op osallistuminen.

Esitietovaatimukset

On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On osallistunut Terveyden edistämisen opintokokonaisuuteen.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 17.03.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Terhi Hede
Vastuuopettaja

Terhi Hede

Ryhmät
  • EHKT23KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Mielenterveyshoitotyö
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä mielenterveyshäiriöistä ja psykiatrisista sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien hoidossa käytettäviä keskeisiä hoitotyön menetelmiä ja lääkehoitoa.
Osaat toteuttaa mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien lääkehoitoa.
Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyössä.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.

Päihdehoitotyö
Osaat päihdehoitotyön menetelmiä.

Kriisihoitotyö
Osaat tukea akuutissa kriisissä olevaa ihmistä.
Tunnistat surun yksilöllisiä ilmenemismuotoja.

Sisältö

Mielenterveyshoitotyö
Mitkä ovat tavallisimmat mielenterveyshäiriöt ja psykiatriset sairaudet?
Mitkä ovat mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien hoidossa käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten toteutetaan lääkkeellistä hoitoa tavallisimmissa mielenterveyshäiriöissä ja psykiatrisissa sairauksissa?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa mielenterveyspotilaan hoitotyössä?

Päihdehoitotyö
Mitä tietoa tarvitaan päihdehoitotyön näkökulmasta alkoholista, korvikealkoholista, sekakäytöstä ja huumeista?
Mitkä ovat päihdehoitotyön- ja varhaisen puuttumisen menetelmät?
Mitä mini-interventio sisältää ja miten etenee?
Miten toteutetaan päihteiden käytön ehkäisyä ja haittojen ja terveysriskien sekä ongelmien käsittelyä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa päihdehoitotyössä?

Kriisihoitotyö
Miten määritellään akuutti kriisi ja mitä vaiheita siihen liittyy?
Miten tunnistetaan henkisen tuen tarve?
Mitä on asiantuntija-apu ja miten se järjestetään?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kriisihoitotyössä?
Miten tunnistat surun yksilöllisiä ilmenemismuotoja?

Opiskelumateriaali

Oppikirja 1. Hämäläinen K, Kanerva A, Kuhanen C, ym. Mielenterveyshoitotyö 2017, Sanoma Pro

Oppikirja 2. Päihdehoitotyö, Partanen Airi, Holmberg Jan ym. Sanoma Pro, 2015

Oppiportti.

Osoitettu oppimateriaali Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelu tapahtuu lähiopetuksessa ja ryhmän mukana. Tähän oppimisväylään kuuluu luennot, harjoitukset ja verkko-opinnot. Osa opinnoista on aikaan ja paikkaan sitomatonta. Loppukoe.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelija ottaa yhteyden opettajaan jos opiskelija haluaa sisällyttää, korvata, käyttää AHOT-menettelyä tai opinnollistaa tätä opintojaksoa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kyllä.

Tentit ja muut määräajat

Seminaarit ja kirjalliset tehtävät tulee palauttaa määräaikaan mennessä. Tiedot Learnissa ja opiskelijan tulee osallistua opintojakson aloitustunneille.

Tentti Examissa.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei.

Opiskelijan työmäärä

1opintopiste on 27h opiskelijan työtä. 5op x 27h = 135h

Prekliininen harjoittelu 1, 8h

Lisätietoja opiskelijoille

terhi.hede@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti, hyväksytysti tehdyt kirjalliset tehtävät ja seminaareihin osallistuminen.
Teoriaopintojen lisäksi Prekliiniseen 1 harjoituspäivään 0,5op osallistuminen on pakollinen.

Esitietovaatimukset

On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On osallistunut Terveyden edistämisen opintokokonaisuuteen.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 31.05.2027

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 45

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Anne Kylmälä
  • Jarno Hämäläinen
  • Satu Untolahti
  • Sari Virkki
Vastuuopettaja

Jarno Hämäläinen

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Osaat huomioida toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden.

Sisältö

1 op
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?

1 op
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten huomioit toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden?

1 op
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Valtakunnallinen koe

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

02.01.2024 - 19.12.2027

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Anne Kylmälä
  • Satu Untolahti
  • Jarno Hämäläinen
  • Sari Virkki
Vastuuopettaja

Jarno Hämäläinen

Ryhmät
  • EHKT24KM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Osaat huomioida toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden.

Sisältö

1 op
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?

1 op
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten huomioit toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden?

1 op
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Valtakunnallinen koe

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali osoitetaan jokaisen osion yhteydessä. Se löytyy opintojakson Learn-alustalta.
Valtakunnalliseen kokeeseen liittyvä opiskelumateriaali on sh-koulutuksen aikana opiskeltu materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan ryhmässä opiskellen.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson sisällä on vierailijoita työelämästä esimerkiksi alan ammattijärjestöistä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksoon ei sisälly tenttiä. Opintojakson aikana opiskelijat osallistuvat tunneille, joka lähiopetuksessa tai teamsin välityksellä. Opintojakson tavoitteet saavuttakseen opiskelija tekee yksilö-, pari- ja ryhmätehtäviä. Tehtävistä osa on palautettavia kirjallisia tehtäviä. Palautusaikataulu sovitaan opiskelijoiden kanssa yhdessä opintojakson osien alkaessa. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää opiskelijalta itsenäistä, aktiivista opiskelua.

Valtakunnallinen koe (180 op), joka on mahdollista suorittaa kahden viimeisen lukukauden aikana.

Kansainvälinen yhteistyö

Tilanteen mukaan. KV-info 1. tai 2. lukukaudella.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakso on laajuudeltaan 3 op, joka on opiskelijan työnä 27 h x 3 eli yhteensä 81 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

1 op
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?

1 op
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten huomioit toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden?

1 op
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Valtakunnallinen koe

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

04.03.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

9 op

Virtuaaliosuus

3.5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

62 % Lähiopetus, 38 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Jussi Hänninen
  • Katja Villikka
  • Jarno Hämäläinen
Vastuuopettaja

Katja Villikka

Ryhmät
  • EHKT22KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Äitiys- ja naisenhoitotyö
Tiedät äitiyshuollon palvelujärjestelmän rakenteen ja –prosessin
Ymmärrät raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan
Osaat tukea perheitä vanhemmuuteen kasvussa, vastasyntyneen perushoidossa ja imetyksessä
Tiedät tavallisimmat hedelmällisyyteen, raskauteen, synnytykseen ja lapsivuodeaikaan liittyvät häiriöt
Tiedät tavallisimmat naistentaudit ja niiden riskitekijöitä
Osaat soveltaa äitiys- ja naisenhoitotyön teoriatietoa toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat toimia tarkoituksenmukaisesti sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä
Osaat vastasyntyneen perushoidon ja tarkkailun ja saa valmiuksia perheen ohjaamiseen terveen vastasyntyneen hoidossa

Seksuaali- ja lisääntymisterveys
Ymmärrät seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden peruskäsitteet
Ymmärrät seksuaalisen hyvinvoinnin merkityksen osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia eri ikäkausina ja eri elämäntilanteissa
Osaat soveltaa seksuaaliterveyden edistämisen tutkimustietoa ja menetelmiä toteuttaessasi hoitotyötä
Osaat ottaa puheeksi seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä asioita asiakkaan kanssa
Tiedät tavallisimmat seksuaalitoimintojen häiriöt
Tunnistat seksuaaliväkivallan ilmiönä ja osaat auttaa ja tukea seksuaaliväkivallan uhria

Lasten ja nuorten hoitotyö
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja nuorten hoitotyössä.
Ymmärrät lapsen ja nuoren normaalin kasvun ja kehityksen
Osaat soveltaa tietojasi keskeisimmistä lasten ja nuorten sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat huomioida ja tukea perhettä osana lapsen ja nuoren hoitoa.
Tunnet lasten ja nuorten erityispiirteet ja osaat soveltaa tietoa hoitotyössä.
Osaat soveltaa tietojasi anatomiasta ja fysiologiasta, patofysiologiasta, soveltavasta farmakologiasta sekä lääkehoidon toteuttamisesta lapsen ja nuoren hoidossa.

Kehitysvammaisuus
Tunnet tavallisimmat kehitysvammat.
Osaat soveltaa tietojasi keskeisistä kehitysvammoista toteuttaessasi kehitysvammaisen henkilön hoitotyötä.
Osaat tukea kehitysvammaisen toimintakykyä ja osallisuutta

Sisältö

Äitiys- ja naisenhoitotyö
Millainen on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Miten normaali raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika etenee?
Miten sairaanhoitajana tuet perheitä vanhemmuuteen kasvussa, vastasyntyneen perushoidossa ja imetyksessä?
Mitä häiriöitä liittyy hedelmällisyyteen, raskauteen ja lapsivuodeaikaan?
Mitä ovat tavallisimmat naistentaudit ja niiden ennaltaehkäisy?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit hoitotyötä naistentautien keskeisillä osa-alueilla?
Mitkä ovat keskeiset äitiys- ja naisen hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyössä?
Miten avustetaan sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä?
Miten toteutetaan terveen vastasyntyneen tarkkailu ja päivittäinen hoito?

Seksuaali- ja lisääntymisterveys
Mitä käsitteitä käytetään puhuttaessa seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta?
Miten seksuaalinen hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin eri ikäkausina ja eri elämäntilanteissa?
Miten sairaanhoitajana toimit asiakkaan seksuaaliterveyttä huomioivalla ja edistävällä tavalla?
Mitä seksuaalisuuden puheeksi ottamisen menetelmiä käytetään hoitotyössä?
Mitä häiriöitä liittyy seksuaalitoimintoihin?
Mitä seksuaaliväkivalta on?
Miten autat ja tuet seksuaaliväkivallan uhria?

Lasten ja nuorten hoitotyö
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja nuorten hoitotyössä?
Miten etenee lapsen ja nuoren normaali kasvu ja kehitys?
Mitkä ovat keskeisimmät lasten ja nuorten sairaudet?
Kuinka huomioin ja tuen perhettä lapsen ja nuoren hoitotyössä?
Mitkä ovat lasten ja nuorten hoitotyössä käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot?
Miten hoidat tervettä ja sairasta lasta tai nuorta?
Miten toteutat turvallista lasten ja nuorten lääke- ja nestehoitoa?

Kehitysvammaisuus
Mitkä ovat tavallisimmat kehitysvammat ja vammaishoitotyössä käytettävät hoitotyön toiminnot?
Miten tuet kehitysvammaisen toimintakykyä?

Opiskelumateriaali

Äitiys- ja naisenhoitotyö (1,5 op) & Seksuaali- ja lisääntymisterveys (2 op) & Naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu (1 op)

PERUSOPPIKIRJAT:
Botha, E. & Ryttyläinen-Korhonen, K. 2016 (tai uudempi). Naisen hoitotyö. Helsinki: SanomaPro

Ryttyläinen-Korhonen, K. & Raussi-Lehto, E. & Hänninen, J. 2016 (tai uudempi). Alaluku 5.3 Gynekologisen ja raskaana olevan potilaan tutkiminen. Teoksessa Alanen, P. et.al. 2016 (tai uudempi). Oireista työdiagnoosiin. Ensihoitopotilaan tutkiminen ja arviointi. SanomaPro: Helsinki. s. 255-273

MUITA HYÖDYLLISIÄ (VAPAAEHTOISIA) TEOKSIA:
Ihme, A. & Rainto, S. 2014 (tai uudempi). Naisen hoitotyö. Luku 4 Raskausajan ja synnytyksen hoitotyö, erityisesti alaluku Synnytys sairaalan ulkopuolella. Edita: Helsinki.
Äimälä, A-M. 2015. Alaluku 7.5 Matkasynnytys. Teoksessa Paananen, U. K. et.al. 2015. Kätilötyö. Raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika. s.385-388
Deufel, M. & Montonen, E. 2016. Lapsivuodeaika. Duodecim: Tallinna
Ylä-Outinen, A. 2013 tai uudempi. Alaluvut 6.1 Raskauden ajan hätätilanteita sekä 6.2 Gynekologiset hätätilanteet. Teoksessa Kuisma, M. et.al. 2013. Ensihoito. SanomaPro:Helsinki. s. 630-645
Lehtonen, J. 2005. tai uudempi. Luku 4 Raskaus ja synnytys. Teoksessa Castren, M. et.al. 2005 tai uudempi. Ensihoidon perusteet. Pelastusopisto & Suomen Punainen Risti s. 741-753
Ensihoidon taskuopas 2015 tai uudempi. Raskaus ja naistentaudit.

SYVENTÄVÄÄ MATERIAALIA
*Vauvan odotus 2020 -kirjanen. Vau.fi: Sandviks (jaetaan ensimmäisellä oppitunnilla)
*Vauvan syntymä -kirjanen. Vau.fi: Sandviks (digikirja annetaan opintojaksolle ilmoittautuneille)
*Learnin syventävät materiaalit (asiantuntijaluennot, opetusvideot, artikkelit, oppimistehtävät, H5P-virtuaalisimulaatiot, osatentit)
*Terveyskylän naistalon materiaalit https://www.terveyskyla.fi/naistalo


LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Tony Dunderfelt: Elämänkaari psykologia. WSOYpro.
Storvik-Sydänmaa S., Talvensaari, H., Kaisvuo T. & Uotila, N. (2012 tai uudempi painos Lapsen ja perheen hoitotyö) Lapsen ja nuoren hoitotyö. SanomaPro.
Ja Learnissa oleva materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Äitiys- ja naisenhoitotyö (1,5 op) & Seksuaali- ja lisääntymisterveys (2 op) & Naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu (1 op)

Opintojakso jakautuu viiteen osioon, joita ohjaavana läpileikkaavana teemana on seksuaaliterveyden edistäminen hoitotyössä.

1. Naisen terveys
2. Naisen hedelmällisyys
3. Naisen sairaudet
4. Naiseen kohdistuva väkivalta
5. Nainen äitinä

LIsäksi ensihoitajat opiskelevat osion 6, "ensihoitajien erikoisuuksia".

TYÖVIIKKOPOHJAINEN OPPIMISVÄYLÄ:
Opintojakso alkaa INFO-tunneilla kampuksella, jonka tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen (ei läsnäolovelvoitetta).

Kuhunkin osioon liittyvä orientoiva teoria opiskellaan itsenäisinä verkko-opintoina learn-alustalla. Kunkin osion päättää LIVE-ZOOM -istunto (1-5), missä asiantuntijaluentojen lisäksi opittua reflektoidaan pienryhmäkeskusteluissa.

Opintojaksoon linkittyy naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu: opintokäynnit synnytyssaliin, äitiyspoliklinikalle, lapsivuodeosastolle ja äitiysneuvolaan. Äitiysneuvolakäynnin demonstraation ohjattu työpaja / sikiön ulosauton otteet. Sairaalan ulkopuolisen synnytyksen simulaatio. Raskaana olevan perheen tapaaminen. Ehkäisyhaastattelu perhesuunnitteluneuvolassa, ohjaaminen gynekologisessa perustutkimuksessa, seksuaalisuuden puheeksi ottaminen, rintojen tutkiminen, lähisuhdeväkivallan tunnistaminen.

OPINTOJA NOPEUTTAVA OPPIMISVÄYLÄ:
Sisällyttäminen, korvaaminen, aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, työn opinnollistaminen - ota yhteyttä opettajaan.

TYÖHÖN INTEGROITU OPPIMISVÄYLÄ:
Opintokäyntien korvaaminen aikaisemmin hankitun osaamisen kautta (esim. doula -toiminta) - ota yhteyttä opettajaan.


Työviikkopohjainen väylä:
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Opintojaksoinfo: kampuksella työjärjestyksen mukaisesti 100 % osallistuminen
Verkko-opiskelu: työjärjestyksen mukaisesti luennot, sähköiset oppitunnit ja kertaustehtävät
Seminaaripäivät: kampuksella työjärjestyksen mukaisesti: ennakkotehtävän tekeminen pienryhmissä ja 100 % osallistuminen seminaaripäiviin
Näyttökoe: kampuksella työjärjestyksen mukaisesti pienryhmissä 1 h / ryhmä 100 % osallistuminen

Opintoja nopeuttava väylä:
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Ei ole käytössä tällä toteutuksella (päivätotetutus).

TKI ja työelämäyhteistyö

Äitiys- ja naisenhoitotyö (1,5 op) & Seksuaali- ja lisääntymisterveys (2 op) & Naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu (1 op)

opintokäynnit äitiysneuvolaan ja synnytysosastolle
Tunne rintasi -järjestön edustajan vierailu
työelämäasiantuntijoiden (mm. väkivaltatyöntekijä, naisen sairaudet) luennot


LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Prekliininen harjoittelu 1 op suoritetaan työelämäyhteistyönä 100 % osallistuminen.

Tentit ja muut määräajat

Äitiys- ja naisenhoitotyö (1,5 op) & Seksuaali- ja lisääntymisterveys (2 op) & Naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu (1 op)

verkkotentti tehdään ja oppimispäiväkirja palautetaan opintojakson lopussa annettuna määräpäivänä


LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Verkko-opiskelun suorittaminen (luennot, sähköiset oppitunnit ja kertaustehtävät) työjärjestyksen mukaisesti.
Seminaaripäivien suorittaminen työjärjestyksen mukaisesti ja niihin liittyvän ennakkotehtävän tekeminen itsenäisenä opiskeluna.
Näyttökokeen suorittaminen työjärjestyksen mukaisesti.

Kansainvälinen yhteistyö

Äitiys- ja naisenhoitotyö (1,5 op) & Seksuaali- ja lisääntymisterveys (2 op) & Naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu (1 op)

Skotlantilaisen vaihto-opettajan asiantuntijaluento (imetys)

Digitalisaatio ja yrittäjyys ilmenevät tällä opintojaksolla pyrkimyksenä linkittyä TKI-hankkeeseen, jossa kehitetään virtuaalisia äitiysneuvolapalveluita. Osallisena on äitiyshuollon palveluita tuottavia SME-yrityksiä sekä digitaalisia sovelluksia kehittäviä partnereita.


LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ: -

Opiskelijan työmäärä

Äitiys- ja naisenhoitotyö (1,5 op) & Seksuaali- ja lisääntymisterveys (2 op) & Naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu (1 op)

Työviikkopohjainen väylä:
Itsenäisesti tai ryhmässä tapahtuvaa työskentelyä, verkkoluennot, ohjatut harjoitukset, opintokäynnit, simulaatiot, verkko-opinnot, yhteistoiminnallinen oppiminen.
Toteutuksesta 66 % on aikaan ja paikkaan sitomatonta orientoivaa itsenäistä verkko-oppimista.
Lähiopetustunnit työjärjestyksen mukaan.


LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
4,5 op = 121,5 tuntia
Opintojaksoinfo kampuksella 4 h
Ohjattu verkko-opiskelu 36 h
Seminaaripäivät kampuksella 24 h
Näyttökoe kampuksella 1 h
Harjoituspäivä kampuksella työelämäyhteistyönä 8 h
Itsenäinen opiskelu 49,5 h, joka sisältää seminaaripäivien ennakkotehtävän tekemisen, harjoituspäivään ja näyttökokeeseen valmistautumisen sekä muun itsenäisen opiskelun.

Toteutuksen osien kuvaus

LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ LAAJUUS 4,5 OP
1. Lasten ja nuorten sairaanhoito 2,5 op, jossa käydään läpi lapsen ja nuoren kasvu ja kehitys, lasten kaltoinkohtelu, eri ikäisen lapsen sairastuminen, perhehoitotyö, lasten lääke ja nestehoidon erityispiirteet sekä tavallisimmat lasten ja nuorten akuutit ja pitkäaikaiset sairaudet.
2. Kehitysvammaisuus = vammaistyön teoria 1 op, jossa käydään läpi keskeiset vammaistyön työmenetelmät, keskeiset vammaisryhmät sekä kuntoutuksessa ja tukemisessa käytettävät työmenetelmät.
3. Prekliininen harjoittelu 1 op, joka toteutetaan työelämäyhteistyönä Kotkan opetustoimen kanssa XAMKn kampuksella.

Lisätietoja opiskelijoille

Äitiys- ja naisenhoitotyö (1,5 op) & Seksuaali- ja lisääntymisterveys (2 op) & Naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu (1 op)

opettaja: kätilö Jussi Hänninen 044-702 83 73 jussi.hanninen@xamk.fi


LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ: katja.villikka@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Äitiys- ja naisenhoitotyö (1,5 op) & Seksuaali- ja lisääntymisterveys (2 op) & Naisen hoitotyön kliininen oppilaitosharjoittelu (1 op)

Osaaminen osoitetaan oppimispäiväkirjalla ja verkkotentillä.


LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Arviointi muodostuu seuraavista osista:
1. Lasten ja nuorten sairaanhoidon teoria: 2,5 op: osaaminen osoitetaan verkossa tehtävillä harjoitustehtävillä 20 % (T1-K5, hylätty), näyttökokeessa 20 % (T1-K5, hylätty) ja seminaaripäivissä 60 % (T1-K5, hylätty) = perhehoitotyöseminaari 20 %, T1-K5 (ennakkotehtävä 50 %, aktiivisuus esityksessä ja keskustelussa 50 %), lasten kipuseminaari 20 %, T1-K5 (ennakkotehtävä 50 %, aktiivisuus esityksessä ja keskustelussa 50 %) ja lasten hoitotyön seminaari 20 %, T1-K5 (ennakkotehtävä 50 %, aktiivisuus esityksessä ja keskustelussa 50 %).
2. Kehitysvammaisuus = vammaistyön teoria 1 op: osaaminen osoitetaan verkossa tehtävällä harjoitustehtävällä (100 %, T1-K5, hylätty).
3. Prekliininen harjoittelu 1 op: hyväksytty / hylätty (100 % osallistuminen harjoituspäivään)

Arvioinnin perusteet:
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Hylätty: Verkko-opiskelun harjoitustehtävissä alle 50 % oikein kysytyistä asioita, ei osallistu seminaaripäiviin ja/tai näyttökokeessa alle 70 % oikein.
TI-T2:
Osaat perusasioita lapsen ja nuoren motorisesta ja psykologisesta kehityksestä sekä lasten ja nuorten sairaanhoidosta, mutta tiedon soveltaminen näyttökokeessa on puutteellista. Osallistuminen seminaaripäivissä on vähäistä. Harjoitustehtävien tarkemmat pisterajat ilmoitetaan opintojakson alussa.
H3-H4:
Osaat perusasiat pääosin hyvin lapsen ja nuoren motorisesta ja psykologisesta kehityksestä sekä lasten ja nuorten sairaanhoidosta. Näyttökokeessa osaat melko hyvin tai hyvin soveltaa tietoa käytäntöön. Osallistuminen seminaaripäivissä on aktiivista tai melko aktiivista. Harjoitustehtävien tarkemmat pisterajat ilmoitetaan opintojakson alussa.
K5:
Osaat perusasiat erittäin hyvin lapsen ja nuoren motorisesta ja psykologisesta kehityksestä sekä lasten ja nuorten sairaanhoidosta. Näyttökokeessa osaat soveltaa tietoa erittäin hyvin käytäntöön Osallistuminen seminaaripäiviin on erittäin aktiivista. Harjoitustehtävien tarkemmat pisterajat ilmoitetaan opintojakson alussa.

Esitietovaatimukset

Hoitotyön ammatillinen toiminta, Kliinisen hoitotyön perusteet-harjoittelu, Kliininen hoitotyö I, Kliininen harjoittelu 1 ja 2 suoritettu

Ilmoittautumisaika

08.04.2024 - 21.04.2024

Ajoitus

09.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 10

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Miia Myllymäki
Ryhmät
  • VV2024-2025
    Valinnaiset opinnot 2024-2025
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Tavoitteena on, että opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- syventää osaamistaan peruselintoimintojen arvioinnissa.
- syventää osaamistaan peruselintoimintahäiriöiden hoidossa.

Sisältö

- Hengitys- ja verenkiertoelimistön anatomian ja fysiologian kertaus
- Potilaan peruselintoimintojen arviointi ABCDE- menetelmää hyödyntäen
- Potilaan peruselintoimintahäiriöiden hoitokeinot

Opintojaksolla käydään läpi myös NEWS- pisteytysjärjestelmää ja sen käyttöä potilaan peruselintoimintojen arvioinnissa

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla osoitettu materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan kokonaan verkko-opetuksena.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso ei sisällä harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakso arvioidaan tentin perusteella hyväksytty/hylätty.

Opiskelijan on mahdollista suorittaa tentti oman aikataulunsa mukaan opintojakson aukeamisen jälkeen.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojakso ei sisällä varsinaista kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 135h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu eri peruselintoimintoihin liittyvistä osioista. Opintojakson lopussa opiskelija suorittaa opiskelemansa materiaalin perusteella verkkotentin.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso on suunnattu sisällöltään hoitoalan opiskelijoille ja hoitoalalla jo työskenteleville.

Opintojakso tarjoaa perustietoa peruselintoimintojen arvioinnista ja hoitokeinoista, pohjautuen ABCDE- protokollaan.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty- periaatteella.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 17.11.2023

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 45

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Katri Rissanen
  • Satu Untolahti
  • Satu Sällilä
  • Sari Engelhardt
Vastuuopettaja

Sari Engelhardt

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Potilasturvallisuus

Ymmärrät potilasturvallisuuden merkityksen hoitotyön ympäristöissä.
Hallitset potilasturvallisuuden keskeisen tietoperustan.
Osaat edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.
Osaat toimia välittömästi tilanteen vaatimalla tavalla vaaratapahtuman ilmetessä.

Ergonomia

Tunnet hoitotyön ergonomiaan liittyvän lainsäädännön ja osaat toimia sen mukaisesti.
Osaat toimia asiakaslähtöisesti avustustilanteessa.
Tunnet kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
Osaat huomioida ympäristön turvallisuuden ja riskit siirto- ja avustustilanteissa.
Osaat raportoida ja kirjata potilaan avustustilanteen toimintakykylähtöisesti.

Tiedonhallinta terveydenhuollossa

Osaat noudattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä ohjaavia säädöksiä.
Osaat noudattaa nettietikettiä, sähköposteja koskevia sääntöjä ja menettelyjä, huomioida kyberturvallisuuden sekä käyttää turvallisesti sosiaalista mediaa, sekä terveydenhuollon sähköisiä tietopalveluita ammattilaisen näkökulmasta.

Näyttöön perustuva hoitotyö

Ymmärrät, mitä tarkoittaa näyttöön perustuva työ sairaanhoitajan työskentelyssä ja päätöksenteossa.
Osaat tehdä tiedonhakua yleisimmistä terveystieteiden tietokannoista ja lukea tieteellisiä julkaisuja.
Osaat käyttää terveydenhuollon informaatioteknologiaa, sähköisiä tietokantoja ja raportointityökaluja.
Osaat hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa työssäsi.

Dokumentointi

Osaat suunnitella hoitotyön tarpeen määritystä, hoitotyön diagnosointia, hoitotyön suunnittelua, interventioita ja tulosten arviointia.
Osaat kirjata tarkoituksenmukaisesti asiakkaan/ potilaan hoitoprosessin.
Osaat käyttää asiakkaan/ potilaan hoitotyön kirjaamisessa hoitotyön prosessia; arvioida hoitotyön tarvetta käyttäen hoidon tarveluokitusta (SHTaL), suunnitella ja toteuttaa hoitoa käyttäen hoitotyön toimintoluokitusta (SHToL) ja arvioida hoidon tulosta käyttäen hoidon tulosluokitusta (SHTuL).

Sisältö

Potilasturvallisuus

Mistä rakentuu organisaation potilasturvallisuuskulttuuri?
Mikä on potilasturvallisuutta koskeva lainsäädäntö?
Mitä sisältävät potilasturvallisuuden osa-alueet: laiteturvallisuus, hoidon turvallisuus, lääkehoidon turvallisuus?
Miten vaaratapahtumia ehkäistään hoidossa?
Miten toimit vaaratapahtuman ilmetessä?
Miten potilasturvallisuutta varmistetaan tehokkaalla tiimityöllä, systemaattisella työskentelyllä ja potilasturvallisuutta uhkaaviin riskitilanteisiin puuttumalla?

Ergonomia

Mitä on hoitotyön ergonomiaan liittyvä lainsäädäntö ja miten toimit sen mukaisesti?
Miten tutkit potilaan toimintakyvyn ja voimavarat avustustilanteessa?
Miten valitset turvallisen avustustavan ja apuvälineet potilaan toimintakyvyn mukaan?
Mitkä ovat kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja miten toimit niiden mukaisesti?
Miten huomioit ympäristön turvallisuuden ja riskit siirto- ja avustustilanteissa?
Miten raportoit ja kirjaat potilaan avustustilanteen toimintakykylähtöisesti?

Tiedonhallinta terveydenhuollossa

Mihin lakeihin ja asetuksiin terveydenhuollon tietosuoja ja tietoturva perustuvat?
Miten tietosuoja ja tietoturva toteutuvat erilaisissa asiakkaan/potilaan hoidon ympäristöissä?
Mikä on salassapitovelvollisuuden sisältö?
Mitä kuuluu nettietikettiin, sähköposteja koskeviin sääntöihin ja menettelyihin, turvalliseen sosiaaliseen mediaan sekä terveydenhuollon sähköisten tietopalveluiden käyttöön ammattilaisen näkökulmasta?

Näyttöön perustuva toiminta

Mikä on sairaanhoitajan rooli näyttöön perustuvassa toiminnassa?
Miten toteutat turvallista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa hoitotyötä?
Miten hyödynnät hoitosuosituksia ja yhtenäisiä käytäntöjä hoitotyössä?
Miten toteutat tiedonhakuja terveystieteiden yleisimmistä tietokannoista?
Miten luet ja arvioit tieteellisiä julkaisuja?

Dokumentointi

Miten kirjaat hoitoprosessin suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin asiakaslähtöisesti?
Miten käytät rakenteista hoitokertomustietoa, FinCC-luokituskokonaisuus (SHTaL, SHToL, SHTuL) ja kirjaat vapaata tekstiä?
Miten asiakas- ja potilastietojärjestelmät, hoitokertomus sekä toiminnanohjausjärjestelmät näyttäytyvät eri hoitotyön toimintaympäristöissä?
Miten hyödynnät Omatietovarantoa?

Opiskelumateriaali

POTILASTURVALLISUUS: Learn- materiaali, Oppiportin verkko-koulutukset
TIEDONHALLINTA: Learn-materiaali, Oppiportin verkkokoulutukset
DOKUMENTOINTI: Learn-materiaali
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Learnin materiaalit
ERGONOMIA: Learnin materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

POTILASTURVALLISUUS: satu.untolahti@xamk.fi
TIEDONHALLINTA JA DOKUMENTOINTI: satu.untolahti@xamk.fi
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: sari.engelhardt@xamk.fi
ERGONOMIA: satu.sallila@xamk.fi

TKI ja työelämäyhteistyö

POTILASTURVALLISUUS: ei
TIEDONHALLINTA: tietosuojavastaavan luento
DOKUMENTOINTI: ei
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: ei sisälly
ERGONOMIA: ei

Tentit ja muut määräajat

POTILASTURVALLISUUS: Oppiportin verkkokoulutusten todistusten palautus opintojakson päättymiseen mennessä.
TIEDONHALLINTA: Oppiportin verkkokoulutusten todistusten palautus opintojakson päättymiseen mennessä.
DOKUMENTOINTI: Oppimistehtävän ja tentin palautus määräaikaan mennessä
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Oppimistehtävien suoritus määräajassa.
ERGONOMIA: Oppimistehtävän suoritus määräajassa

Kansainvälinen yhteistyö

POTILASTURVALLISUUS. ei
TIEDONHALLINTA JA DOKUMENTOINTI: ei
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: ei
ERGONOMIA: ei

Opiskelijan työmäärä

POTILASTURVALLISUUS. 0,5op = 13h opiskelijan työtä
TIEDONHALLINTA 0,5 op = 13h opiskelijan työtä
DOKUMENTOINTI 1 op = 27h opiskelijan työtä
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: 1,5 op = 40 h opiskelijan työtä
ERGONOMIA: 0,5op = 13h opiskelijan työtä

Toteutuksen osien kuvaus

POTILASTURVALLISUUS 0,5op: Saat valmiudet pohtia ja toteuttaa hoitotyötä turvallisuus näkökulma huomioiden.
TIEDONHALLINTA 0,5 op: Saat valmiudet pohtia ja toteuttaa hoitotyötä tietosuoja ja -turva näkökulman huomioiden.
DOKUMENTOINTI 1 op: Saat valmiudet suunnitella ja kirjata hoitotyötä prosessin mukaisesti FinCC-luokitusta käyttäen
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ 1,5 op: Opit käyttämään tieteellisiä tietokantoja ja saat valmiudet hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa hoitotyössä
ERGONOMIA: Saat valmiuksia pohtia ja toteuttaa hoitotyön ergonomiaa ja perehtyä alaan liittyvään tutkimustietoon

Lisätietoja opiskelijoille

POTILASTURVALLISUUS: Opiskelu toteutuu itsenäisenä verkko-opiskeluna.
TIEDONHALLINTA: Asiantuntijaluento, itsenäinen verkko-opiskelu
DOKUMENTOINTI: Ryhmässä tehtävä oppimistehtävä työpajatyöskentelynä
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Tiedonhaun työpajatyöskentelyä, itsenäistä verkko-opiskelua ja parin kanssa oppimistehtävän työstäminen sekä esittäminen.
ERGONOMIA: Verkko-opiskelu ja näyttöön perustuvan hoitotyön tehtävään integroituva ergonomian näkökulma

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

POTILASTURVALLISUUS: Hyväksytty-hylätty
TIEDONHALLINTA: Hyväksytty-hylätty
DOKUMENTOINTI: Arvioitava oppimistehtävä (hyväksytty/hylätty), tentti (T1-K5)
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Arvioitava oppimistehtävä (T1-K5)
ERGONOMIA: Hyväksytty-hylätty

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 28.04.2024

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Jarno Hämäläinen
  • Satu Untolahti
  • Satu Sällilä
  • Sari Engelhardt
Vastuuopettaja

Satu Untolahti

Ryhmät
  • EHKT24KM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Potilasturvallisuus

Ymmärrät potilasturvallisuuden merkityksen hoitotyön ympäristöissä.
Hallitset potilasturvallisuuden keskeisen tietoperustan.
Osaat edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.
Osaat toimia välittömästi tilanteen vaatimalla tavalla vaaratapahtuman ilmetessä.

Ergonomia

Tunnet hoitotyön ergonomiaan liittyvän lainsäädännön ja osaat toimia sen mukaisesti.
Osaat toimia asiakaslähtöisesti avustustilanteessa.
Tunnet kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
Osaat huomioida ympäristön turvallisuuden ja riskit siirto- ja avustustilanteissa.
Osaat raportoida ja kirjata potilaan avustustilanteen toimintakykylähtöisesti.

Tiedonhallinta terveydenhuollossa

Osaat noudattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä ohjaavia säädöksiä.
Osaat noudattaa nettietikettiä, sähköposteja koskevia sääntöjä ja menettelyjä, huomioida kyberturvallisuuden sekä käyttää turvallisesti sosiaalista mediaa, sekä terveydenhuollon sähköisiä tietopalveluita ammattilaisen näkökulmasta.

Näyttöön perustuva hoitotyö

Ymmärrät, mitä tarkoittaa näyttöön perustuva työ sairaanhoitajan työskentelyssä ja päätöksenteossa.
Osaat tehdä tiedonhakua yleisimmistä terveystieteiden tietokannoista ja lukea tieteellisiä julkaisuja.
Osaat käyttää terveydenhuollon informaatioteknologiaa, sähköisiä tietokantoja ja raportointityökaluja.
Osaat hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa työssäsi.

Dokumentointi

Osaat suunnitella hoitotyön tarpeen määritystä, hoitotyön diagnosointia, hoitotyön suunnittelua, interventioita ja tulosten arviointia.
Osaat kirjata tarkoituksenmukaisesti asiakkaan/ potilaan hoitoprosessin.
Osaat käyttää asiakkaan/ potilaan hoitotyön kirjaamisessa hoitotyön prosessia; arvioida hoitotyön tarvetta käyttäen hoidon tarveluokitusta (SHTaL), suunnitella ja toteuttaa hoitoa käyttäen hoitotyön toimintoluokitusta (SHToL) ja arvioida hoidon tulosta käyttäen hoidon tulosluokitusta (SHTuL).

Sisältö

Potilasturvallisuus

Mistä rakentuu organisaation potilasturvallisuuskulttuuri?
Mikä on potilasturvallisuutta koskeva lainsäädäntö?
Mitä sisältävät potilasturvallisuuden osa-alueet: laiteturvallisuus, hoidon turvallisuus, lääkehoidon turvallisuus?
Miten vaaratapahtumia ehkäistään hoidossa?
Miten toimit vaaratapahtuman ilmetessä?
Miten potilasturvallisuutta varmistetaan tehokkaalla tiimityöllä, systemaattisella työskentelyllä ja potilasturvallisuutta uhkaaviin riskitilanteisiin puuttumalla?

Ergonomia

Mitä on hoitotyön ergonomiaan liittyvä lainsäädäntö ja miten toimit sen mukaisesti?
Miten tutkit potilaan toimintakyvyn ja voimavarat avustustilanteessa?
Miten valitset turvallisen avustustavan ja apuvälineet potilaan toimintakyvyn mukaan?
Mitkä ovat kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja miten toimit niiden mukaisesti?
Miten huomioit ympäristön turvallisuuden ja riskit siirto- ja avustustilanteissa?
Miten raportoit ja kirjaat potilaan avustustilanteen toimintakykylähtöisesti?

Tiedonhallinta terveydenhuollossa

Mihin lakeihin ja asetuksiin terveydenhuollon tietosuoja ja tietoturva perustuvat?
Miten tietosuoja ja tietoturva toteutuvat erilaisissa asiakkaan/potilaan hoidon ympäristöissä?
Mikä on salassapitovelvollisuuden sisältö?
Mitä kuuluu nettietikettiin, sähköposteja koskeviin sääntöihin ja menettelyihin, turvalliseen sosiaaliseen mediaan sekä terveydenhuollon sähköisten tietopalveluiden käyttöön ammattilaisen näkökulmasta?

Näyttöön perustuva toiminta

Mikä on sairaanhoitajan rooli näyttöön perustuvassa toiminnassa?
Miten toteutat turvallista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa hoitotyötä?
Miten hyödynnät hoitosuosituksia ja yhtenäisiä käytäntöjä hoitotyössä?
Miten toteutat tiedonhakuja terveystieteiden yleisimmistä tietokannoista?
Miten luet ja arvioit tieteellisiä julkaisuja?

Dokumentointi

Miten kirjaat hoitoprosessin suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin asiakaslähtöisesti?
Miten käytät rakenteista hoitokertomustietoa, FinCC-luokituskokonaisuus (SHTaL, SHToL, SHTuL) ja kirjaat vapaata tekstiä?
Miten asiakas- ja potilastietojärjestelmät, hoitokertomus sekä toiminnanohjausjärjestelmät näyttäytyvät eri hoitotyön toimintaympäristöissä?
Miten hyödynnät Omatietovarantoa?

Opiskelumateriaali

POTILASTURVALLISUUS: Learn- materiaali, Oppiportin verkko-koulutukset
TIEDONHALLINTA: Oppiportin verkkokoulutukset, opintojakson muu materiaali luettavissa Learnissa
DOKUMENTOINTI: Opintojakson materiaali luettavissa Learnissa
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Learnin materiaalit
ERGONOMIA: Learnin materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

POTILASTURVALLISUUS: satu.untolahti@xamk.fi
TIEDONHALLINTA JA DOKUMENTOINTI: satu.untolahti@xamk.fi
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: sari.engelhardt@xamk.fi
ERGONOMIA: satu.sallila@xamk.fi

TKI ja työelämäyhteistyö

POTILASTURVALLISUUS: ei
TIEDONHALLINTA: tietosuojavaltuutetun luento
DOKUMENTOINTI: ei
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: ei sisälly
ERGONOMIA: ei

Tentit ja muut määräajat

POTILASTURVALLISUUS: Oppiportin verkkokoulutusten todistusten palautus opintojakson päättymiseen mennessä.
TIEDONHALLINTA: Oppiportin verkkokoulutusten todistusten palautus opintojakson päättymiseen mennessä.
DOKUMENTOINTI: Tehtävän palautus määräaikaan mennessä
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Oppimistehtävien suoritus määräajassa.
ERGONOMIA: Oppimistehtävän suoritus määräajassa

Kansainvälinen yhteistyö

POTILASTURVALLISUUS. ei
TIEDONHALLINTA JA DOKUMENTOINTI: ei
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: ei
ERGONOMIA: ei

Opiskelijan työmäärä

POTILASTURVALLISUUS. 0,5op = 13h opiskelijan työtä
TIEDONHALLINTA 0,5 op = 13h opiskelijan työtä
DOKUMENTOINTI 1 op = 27h opiskelijan työtä
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: 1,5 op = 40h opiskelijan työtä
ERGONOMIA: 0,5op = 13h opiskelijan työtä

Toteutuksen osien kuvaus

POTILASTURVALLISUUS 0,5op: Saat valmiudet pohtia ja toteuttaa hoitotyötä turvallisuus näkökulma huomioiden.
TIEDONHALLINTA 0,5 op: Saat valmiudet pohtia ja toteuttaa hoitotyötä tietosuoja ja -turva näkökulman huomioiden.
DOKUMENTOINTI 1 op: Saat valmiudet suunnitella ja kirjata hoitotyötä prosessin mukaisesti FinCC-luokitusta käyttäen
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ 1,5 op: Opit käyttämään tieteellisiä tietokantoja ja saat valmiudet hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa hoitotyössä
ERGONOMIA: Saat valmiuksia pohtia ja toteuttaa hoitotyön ergonomiaa ja perehtyä alaan liittyvään tutkimustietoon

Lisätietoja opiskelijoille

POTILASTURVALLISUUS: Opiskelu toteutuu itsenäisenä verkko-opiskeluna.
TIEDONHALLINTA: Asiantuntijaluento, itsenäinen verkko-opiskelu
DOKUMENTOINTI: Dokumentoinnin verkko-oppimisalustalle toteutettava tehtävä (työpaja), itsenäinen verkko-opiskelu
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Tiedonhaun työpajatyöskentelyä, itsenäistä verkko-opiskelua ja parin kanssa oppimistehtävän työstäminen sekä esittäminen.
ERGONOMIA: Verkko-opiskelu ja näyttöön perustuvan hoitotyön tehtävään integroituva ergonomian näkökulma

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

POTILASTURVALLISUUS: Hyväksytty-hylätty
TIEDONHALLINTA JA DOKUMENTOINTI: 1-5 (arvioitava tehtävä (hoitosuunnitelma), tentti)
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Arvioitava oppimistehtävä (T1-K5)
ERGONOMIA: Hyväksytty-hylätty

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

04.03.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

1.5 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Katja Villikka
  • Jarno Hämäläinen
Vastuuopettaja

Katja Villikka

Ryhmät
  • EHKT22KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Yrittäjyys
- Omaat perusedellytykset toimia sosiaali- ja terveysalan itsenäisenä yrittäjänä.

Johtaminen
- Osaat työskennellä voimassa olevan lainsäädännön ja informaatio-ohjauksen mukaisesti.
- Ymmärrät oman roolisi organisaation maineen, brändin, imagon ja asiakkaan palvelukokemuksen rakentamisessa
- Osaat arvioida hoitotyön laatua kehittääksesi asiakkaan/potilaan hoitoa ja omaa työskentelyäsi.
- Ymmärrät oman toimintasi vaikutuksen organisaation toiminnan laatuun.
- Osaat työskennellä kustannustietoisesti ja kestävän kehityksen periaatteidenmukaisesti.
- Kykenet yhteistyössä työyhteisön kanssa tunnistamaan hoitotyön ja organisaation kehittämis- ja muutostarpeita.
- Kykenet osallistumaan ryhmän jäsenenä kehittämis-, innovaatio- ja tutkimusprosesseihin.
- Osaat priorisoida työtehtäviä joustavasti tilanteen mukaan.
- Osaat motivoida työyhteisön jäseniä ja antaa sekä ottaa vastaan palautetta.
- Tunnistat oman ja työntekijän jaksamisen rajat, osaat hakea ja ohjata työntekijän hakemaan tukea ja osaat käyttää saatavilla olevia tukimuotoja.

Sisältö

Yrittäjyys
- Mitkä ovat sosiaali- ja terveysalan yritystoiminnan perusteet?
- Mikä on yritystoiminnan merkitys osana palvelutuotantoa?

Johtaminen
- Miten sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus vaikuttaa palveluiden järjestämiseen?
- Miten arvioit ja kehität potilas- ja asiakaslähtöisiä palveluja?
- Miten arvioit, kehität ja seuraat oman alasi palvelujen laatua ja tuloksellisuutta sosiaali- ja terveysalan muuttuvassa ympäristössä?
- Miten toimit työyhteisön jäsenenä ja miten johdat tiimin toimintaa työvuorossasi?
- Miten priorisoit ja organisoit toimintaasi?
- Miten edistät työhyvinvointia työyhteisössäsi?
- Miten perehdytät, mentoroit ja ohjaat työtovereita ja opiskelijoita?

Opiskelumateriaali

Kaikki tarvittava materiaali jaetaan lähitunneilla tai Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Ennen opintojakson alkua pidetään info 2 h, jossa opiskelija valitsee suorittaako opintojakson työviikkopohjaisesti yhteisöllisesti (pakolliset lähipäivät 3 + verkko-opiskelu) vai kokonaan itsenäisesti verkko-opintoina.

Työviikkopohjainen väylä:
Lähiopetustunnit työjärjestyksen mukaisesti, joka koostuu kolmesta lähiopetuksen teemapäivästä, joilla teemme osan oppimistehtävistä ja verkko-opiskelu työjärjestyksen mukaisesti sekä itsenäinen opiskelu, joka on varattu lähipäivien ennakkotehtävien tekemiseen ryhmässä sekä itsenäisten oppimistehtävien tekemiseen ja annettuun materiaaliin perehtymiseen verkossa.

Itsenäiset verkko-opinnot:
Verkko-opintoina opintojakson voi suorittaa viikoilla 17-26 infotunnilla annetun aikataulun mukaisesti. Verkko-opinnoissa perehtyminen annettuun materiaaliin ja oppimistehtävien tekeminen tehdään omaan tahtiin annetun aikataulun puitteissa.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Tentit ja muut määräajat

Lähitunnit työjärjestyksen mukaisesti.

Toteutustapojen tarkempi aikataulu käydään läpi opintojaksoinfossa.

Opintojaksoa ei voi suorittaa tenttimällä, mutta voit toki korottaa arvosanaa täydentämällä oppimistehtäviä saamasi palautteen perusteella. Annetut tehtävät tulee palauttaa annetun aikataulun puitteissa.

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

Työviikkopohjainen väylä:
infotunti 2 h
lähitunnit 24 h, joilla läsnäolo ja aktiivisuus lähitunneilla vaikuttavat arvosanaan!
verkko-opiskelu 16 h, joka sisältää verkossa aineiston lukemisen ja oppimistehtävien tekemisen
itsenäinen opiskelu 39 h, joka sisältää lähipäivien ennakkotehtävien tekeminen ja muun itsenäisen materiaaleihin tutustumisen

Itsenäiset verkko-opinnot:
Infotunti 2 h ja itsenäinen opiskelu verkossa 79 tuntia (= itsenäinen perehtyminen verkossa annettuun materiaaliin ja oppimistehtävien tekeminen).

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu viidestä aihekokonaisuudesta, jotka ovat:
1. Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä ja sen poliittis-hallinnollinen ohjaus ja valvonta
2. Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyys
3. Hoitotyön lähijohtaminen
4. Hoitotyön laatu sekä laadun parantaminen ja työn kehittäminen
5. Työelämä- ja työyhteisötaidot sekä työsuhde

Lisätietoja opiskelijoille

katja.villikka@xamk.fi

Jos haet hyväksi lukua, sisällyttämistä tai aikaisemman osaamisen tunnistamista (AHOT), tee hakemus hyvissä ajoissa ENNEN opintojakson alkua. Pääsääntö hyväksi lukemisessa on, että yrittäjyyden ja johtamisen AMMATTIKORKEAKOULU ja YLIOPISTO tasoisia opintoja voidaan hyväksi lukea osittain, mutta sosiaali- ja terveysalan johtamiseen ja yrittäjyyteen liittyvät asiat tulee sisältyä näihin opintoihin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Työviikkopohjainen väylä:
Arvosanaan vaikuttaa osallistuminen lähitunneille (huomaa, että tunnilla tehdään osa niistä tehtävistä yhdessä, joita verkkototeutuksella tehdään itsenäisesti eli jos et ole paikalla, vaikuttaa tämä arvosanaan = 33 %), aktiivisuus lähitunneilla (33 %) ja itsenäiset oppimistehtävät 0-K5 = 33 %). Näiden keskiarvo muodostaa kokonaisarvosanan opintojaksosta.

Itsenäiset verkko-opinnot:
Arvosana muodostuu kokonaisuudessaan (100 %) oppimistehtävien pohjalta. Opintojakson jokaisesta tehtävästä saa arvosanan 0-K5. Näiden keskiarvo muodostaa kokonaisarvosanan opintojaksosta. pohjalta. Oppimistehtävät ja verkkotentit tulee palauttaa ennalta määrättynä ajankohtana, jotta ne otetaan arvioitavaksi.

Arviointi perusteet:
Työviikkopohjainen väylä:
Hylätty: Oppimistehtävien keskiarvo jää alle T1. Et ole osallistunut lainkaan lähitunneille.
TI-T2: Osaat perusasioita jonkin verran, mutta sinulla on vielä selviä puutteita tiedoissa ja niiden soveltamisessa käytäntöön. Osallistuminen ja aktiivisuus lähitunneilla on vähäistä ja osalle lähitunneista et ole lainkaan.
H3-H4: Osaat perusasiat hyvin, mutta sinulla on jonkin verran puutteita tiedon soveltamisessa käytäntöön. Osallistuminen lähitunneille ja aktiivisuus lähitunneilla on melko hyvää tai hyvää.
K5: Osaat perusasiat erittäin hyvin ja sinulla on hyvä kyky soveltaa tietoa käytäntöön ja pohtia monipuolisesti yrittäjyyteen ja johtamiseen liittyviä asioita eri näkökulmista. Osallistuminen kaikille lähitunneille ja aktiivisuus lähitunneilla on erittäin hyvää.

Itsenäiset verkko-opinnot:
Hylätty: Oppimistehtävien keskiarvo jää alle T1.
TI-T2: Osaat perusasioita jonkin verran, mutta sinulla on vielä selviä puutteita tiedoissa ja niiden soveltamisessa käytäntöön.
H3-H4: Osaat perusasiat hyvin, mutta sinulla on jonkin verran puutteita tiedon soveltamisessa käytäntöön.
K5: Osaat perusasiat erittäin hyvin ja sinulla on hyvä kyky soveltaa tietoa käytäntöön ja pohtia monipuolisesti yrittäjyyteen ja johtamiseen liittyviä asioita eri näkökulmista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

7 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

43 % Lähiopetus, 57 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Pirjo Heimo
  • Leena Kosunen
  • Johanna Koskenniemi
  • Susanna Suvimaa
Vastuuopettaja

Leena Kosunen

Ryhmät
  • EHKT23KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät sisätauti- ja syöpäpotilaan hoitopolun ja hoidon erityispiirteet.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun sisätauti- ja syöpäpotilaiden hoidossa.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa keskeisimmistä sisätaudeista ja syöpäsairauksista.
Osaat arvioida systemaattisesti hoidon tarpeen.
Osaat kliinisessä hoitotyössä tarvittavat keskeiset hoitotyön toiminnot ja diagnostiset tutkimukset.
Ymmärrät sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteet farmakologiaa hyödyntäen.
Sovellat lääkehoidon osaamistasi potilaan ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat ohjata potilasta kuntoutumista edistävien periaatteiden mukaisesti.
Osaat soveltaa säteilyturvallisuuden periaatteita.
Osaat turvallisen verensiirron periaatteet.
Osaat kirjata, raportoida ja konsultoida ISBAR-mallin mukaisesti.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun sisätauti- ja syöpäpotilaiden hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.

Sisältö

Mitä ovat yleisimmät sisätaudit ja syöpäsairaudet?
Miten potilaan hoitopolku etenee diagnosoinnista hoitoon?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa sisätauti- ja syöpäpotilaan hoitotyössä?
Mitkä ovat sisätautipotilaan ja syöpäpotilaan hoidossa käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot ja diagnostiset tutkimukset?
Miten toteutetaan, seurataan ja arvioidaan lääkkeellistä hoitoa keskeisissä sisätaudeissa ja syöpäsairauksissa?
Miten toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Miten sovellat säteilyturvallisuuden periaatteita?
Miten toteutat verensiirron turvallisesti?
Miten kirjaat, raportoit ja konsultoit ISBAR-mallin mukaisesti?
Miten hoitoelvytys toteutetaan?

Opiskelumateriaali

- Learnissä osoitettu materiaali
Lisäksi mm.
-Outi Ahonen; Mari Blek-Vehkaluoto; Sirkka Ekola; Sanna Partamies; Virpi Sulosaari; Tuija Uski-Tallqvist. Sanoma Pro 2019. Kliininen hoitotyö. Sisätauteja, kirurgisia sairauksia ja syöpätauteja sairastavan hoitotyö
- Holmström Peter; Korhonen Liisa; Kuusisto Milla; Lätti Anne; Rintamäki Reeta; Tauriainen Milla; Kimpimäki Katja; Muller Eduard. Sisätaudit. Sanoma Pro Oy 2022. 8. uudistettu painos
- Saano S & Taam-Ukkonen M. Lääkehoidon käsikirja (soveltuvin osin). 2020. Sanoma Pro Oy 2022. 9. uudistettu painos
- Nurminen M-L. 2012. Lääkehoito (soveltuvin osin). Sanoma Pro Oy 2012
- Opettajan erikseen suosittamat käypä hoito suositukset ja hoitosuositukset

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskeluun sisältyy kontaktiopetusta ja itsenäistä verkkotyöskentelyä. Opintojakson suorittamiseen sisältyy harjoitustenttejä, oppimistehtäviä ja prekliinistä harjoittelua koululla, joissa vaaditaan 100 % läsnäolo. Exam-tentti (loppukoe). Osaamisen arviointi.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista, koska opintojaksolla paljon käytännön harjoituksia

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdolliset työelämän asiantuntijaluennot tai työelämävierailut.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson loppukoe tehdään Examissa ja se tulee suorittaa opintojakson aikana. Prekliinisten harjoitusten osaamisen arviointi suoritetaan ennalta ilmoitettuna ajankohtana koululla tapahtuvien harjoitusten jälkeen. Opintojakson aikataulu ilmoitetaan Learnissä.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

7 x 27 h, yhteensä 189 h

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävyysehdot:
Suoritettu hyväksytysti tai suoritus menossa yhtäaikaisesti
-Anatomia, fysiologia ja patologia 5 op
-Kliinisen hoitotyön perusteet 5 op
-Potilasturvallisuus ja lääkehoito 5 op
-Prekliininen harjoittelu, hoitotyön perusteet 4 op
-Kliininen harjoittelu, hoitotyön perusteet

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kaikki Learnin harjoitustentit ja oppimistehtävät hyväksytysti suoritettu (hylätty- hyväksytty).
Prekliinisen harjoittelun osaamisen arviointi
Exam-tentti numeerinen arviointi 1-5.

Esitietovaatimukset

Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuus

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 21.04.2024

Opintopistemäärä

7 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

43 % Lähiopetus, 57 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Pirjo Heimo
  • Leena Kosunen
  • Johanna Koskenniemi
  • Susanna Suvimaa
Vastuuopettaja

Leena Kosunen

Ryhmät
  • EHKT23SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Ymmärrät sisätauti- ja syöpäpotilaan hoitopolun ja hoidon erityispiirteet.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun sisätauti- ja syöpäpotilaiden hoidossa.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa keskeisimmistä sisätaudeista ja syöpäsairauksista.
Osaat arvioida systemaattisesti hoidon tarpeen.
Osaat kliinisessä hoitotyössä tarvittavat keskeiset hoitotyön toiminnot ja diagnostiset tutkimukset.
Ymmärrät sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteet farmakologiaa hyödyntäen.
Sovellat lääkehoidon osaamistasi potilaan ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat ohjata potilasta kuntoutumista edistävien periaatteiden mukaisesti.
Osaat soveltaa säteilyturvallisuuden periaatteita.
Osaat turvallisen verensiirron periaatteet.
Osaat kirjata, raportoida ja konsultoida ISBAR-mallin mukaisesti.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun sisätauti- ja syöpäpotilaiden hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.

Sisältö

Mitä ovat yleisimmät sisätaudit ja syöpäsairaudet?
Miten potilaan hoitopolku etenee diagnosoinnista hoitoon?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa sisätauti- ja syöpäpotilaan hoitotyössä?
Mitkä ovat sisätautipotilaan ja syöpäpotilaan hoidossa käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot ja diagnostiset tutkimukset?
Miten toteutetaan, seurataan ja arvioidaan lääkkeellistä hoitoa keskeisissä sisätaudeissa ja syöpäsairauksissa?
Miten toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Miten sovellat säteilyturvallisuuden periaatteita?
Miten toteutat verensiirron turvallisesti?
Miten kirjaat, raportoit ja konsultoit ISBAR-mallin mukaisesti?
Miten hoitoelvytys toteutetaan?

Opiskelumateriaali

- Learnissä osoitettu materiaali
Lisäksi mm.
-Outi Ahonen; Mari Blek-Vehkaluoto; Sirkka Ekola; Sanna Partamies; Virpi Sulosaari; Tuija Uski-Tallqvist. Sanoma Pro 2019. Kliininen hoitotyö. Sisätauteja, kirurgisia sairauksia ja syöpätauteja sairastavan hoitotyö
- Holmström Peter; Korhonen Liisa; Kuusisto Milla; Lätti Anne; Rintamäki Reeta; Tauriainen Milla; Kimpimäki Katja; Muller Eduard. Sisätaudit. Sanoma Pro Oy 2022. 8. uudistettu painos
- Saano S & Taam-Ukkonen M. Lääkehoidon käsikirja (soveltuvin osin). 2020. Sanoma Pro Oy 2022. 9. uudistettu painos
- Nurminen M-L. 2012. Lääkehoito (soveltuvin osin). Sanoma Pro Oy 2012
- Opettajan erikseen suosittamat käypä hoito suositukset ja hoitosuositukset

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskeluun sisältyy kontaktiopetusta ja itsenäistä verkkotyöskentelyä. Opintojakson suorittamiseen sisältyy harjoitustenttejä, oppimistehtäviä ja prekliinistä harjoittelua koululla, joissa vaaditaan 100 % läsnäolo. Exam-tentti (loppukoe). Osaamisen arviointi.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista, koska opintojaksolla paljon käytännön harjoituksia

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdolliset työelämän asiantuntijaluennot tai työelämävierailut.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson loppukoe tehdään Examissa ja se tulee suorittaa opintojakson aikana. Prekliinisten harjoitusten osaamisen arviointi suoritetaan ennalta ilmoitettuna ajankohtana koululla tapahtuvien harjoitusten jälkeen. Opintojakson aikataulu ilmoitetaan Learnissä.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

7 x 27 h, yhteensä 189 h

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävyysehdot:
Suoritettu hyväksytysti tai suoritus menossa yhtäaikaisesti
-Anatomia, fysiologia ja patologia 5 op
-Kliinisen hoitotyön perusteet 5 op
-Potilasturvallisuus ja lääkehoito 5 op
-Prekliininen harjoittelu, hoitotyön perusteet 4 op
-Kliininen harjoittelu, hoitotyön perusteet

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kaikki Learnin harjoitustentit ja oppimistehtävät hyväksytysti suoritettu (hylätty- hyväksytty).
Prekliinisen harjoittelun osaamisen arviointi
Exam-tentti numeerinen arviointi 1-5.

Esitietovaatimukset

Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuus

Ilmoittautumisaika

08.04.2024 - 21.04.2024

Ajoitus

09.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Koulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Miia Myllymäki
Ryhmät
  • VV2024-2025
    Valinnaiset opinnot 2024-2025
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Tehohoitotyö on erityisosaamista vaativa erikoissairaanhoidon ala. Tehohoitotyössä vakavasti sairaita potilaita tarkkaillaan keskeytymättä, heidän elintoimintojaan valvotaan ja tarvittaessa pidetään yllä erikoislaittein. Opintojaksolla saat perusteita kriittisesti sairaan potilaan hoitotyöhön teho-osastolla.
– Tunnet yleisimmin tehohoidossa käytettävät hoitomenetelmät
– Tiedät potilasturvallisuuden kannalta oikeat toimintatavat tehohoitotyössä
– Kykenet arvioimaan kriittisesti sairaan potilaan tilaa monitoroinnin, kliinisen tilan arvioinnin ja keskeisimpien tutkimustulosten perusteella
– Osaat tehdä hoitotyössä tarvittavia ratkaisuja potilaan tilan ja annetun hoidon vaikutusta arvioimalla
– Osaat tukea kriittisesti sairaan potilaan omaisia
– Kykenet monialaiseen ja -ammatilliseen yhteistyöhön tehohoitoa tarvitsevan potilaan hoidossa
– Tiedostat aikaisemman teoriaperustan ja näyttöön perustuvan tiedon merkityksen kriittisesti sairaan potilaan hoitotyössä

Sisältö

– Hoitoympäristö ja turvallisuus (1 op) – Neste-, lääkehoito ja ravitsemus (1 op) – EKG tulkinta ja sydänpotilas (1 op) – Hengitysvajaus (1 op) – Kokonaisvaltainen tehohoitotyö (1 op)

Opiskelumateriaali

Learnissa osoitettu oppimateriaali.

Lisäksi soveltuvin osin:
Ritmala-Castrén M., Lönn M., Lundgrén-Laine H., Meriläinen M., Peltomaa M.(toim.) Teho- ja valvontahoitotyön opas. 2017. 2 uudistettu painos.
Soveltuvin osin:.
Karlsson S., Tero Ala-Kokko T., Ville Pettilä V., Minna Tallgren M., Mika Valtonen M. (toim.) Tehohoito-opas. 5. uudistettu painos.
Käypähoito-suositukset.

Yksilölliset oppimisväylät

Itsenäinen työskentely. Opiskelu tapahtuu täysin verkossa.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on lopputentti verkkotenttinä.

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

Yksi opintopistettä vastaa 27 tunnin työmäärää. 5op = 135h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

– Hoitoympäristö ja turvallisuus (1 op)
– Neste-, lääkehoito ja ravitsemus (1 op)
– EKG tulkinta ja sydänpotilas (1 op)
– Hengitysvajaus (1 op)
– Kokonaisvaltainen tehohoitotyö (1 op)

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson lopussa lopputentti, jossa 80% tulee olla oikein. Sen perusteella opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Esitietovaatimukset

Soveltuu sairaanhoitajaopintojen loppuvaiheen vaihtoehtoisiin ammattiopintoihin.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

02.10.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Sami Norrbacka
  • Sari Engelhardt
Vastuuopettaja

Sari Engelhardt

Ryhmät
  • EHKT22KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Learnin materiaalit ja muu opettajan osoittama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:

Opiskelijan tulee olla läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla, jolloin annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta. Lähiopetus järjestetään tukemaan Learnissa olevia materiaaleja ja omaa opinnäytetyöprosessin aloittamista.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:

Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:

Ei käytössä tässä toteutuksessa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tehtävät tulee suorittaa annetun määräajan puitteissa. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Opiskelijan työmäärä

5 x 27 h = 135 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen koostuu seuraavista osista:
-Tiedonhankinta ja raportointi (1 op.)
- Tutkiminen ja kehittäminen (1 op.) - suoritetaan itsenäisesti verkossa
- Alakohtainen soveltaminen (3 op.) - toteutetaan online-opetuksena, jossa läsnäolovelvoite on 75%

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle osallistumisen edeltävyysehtona on, että seuraavat opinnot ovat suoritetut:
Hoitotyön ammatilliset perusteet + harjoittelu (35 op.)
Terveyden edistämisen opintokokonaisuus (10 op.)
Kliininen hoitotyö 1 (20 op.) + osa Kliininen harjoittelu 1:stä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen määräajassa ja aktiivinen osallistuminen opetukseen (75% läsnäolovelvoite).

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 17.03.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Sami Norrbacka
  • Sari Engelhardt
Vastuuopettaja

Sari Engelhardt

Ryhmät
  • EHKT22SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Learnin materiaalit ja muu opettajan osoittama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:

Opiskelijan tulee olla läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla, jolloin annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta. Lähiopetus järjestetään tukemaan Learnissa olevia materiaaleja ja omaa opinnäytetyöprosessin aloittamista.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:

Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:

Ei käytössä tässä toteutuksessa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tehtävät tulee suorittaa annetun määräajan puitteissa. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Opiskelijan työmäärä

5 x 27 h = 135 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen koostuu seuraavista osista:
-Tiedonhankinta ja raportointi (1 op.)
- Tutkiminen ja kehittäminen (1 op.) - suoritetaan itsenäisesti verkossa
- Alakohtainen soveltaminen (3 op.) - toteutetaan lähi- ja online-opetuksena, jossa läsnäolovelvoite on 75%

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle osallistumisen edeltävyysehtona on, että seuraavat opinnot ovat suoritetut:
Hoitotyön ammatilliset perusteet + harjoittelu (35 op.)
Terveyden edistämisen opintokokonaisuus (10 op.)
Kliininen hoitotyö 1 (20 op.) + osa Kliininen harjoittelu 1:stä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen määräajassa ja aktiivinen osallistuminen opetukseen (75% läsnäolovelvoite).

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

02.10.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Sari Virkki
  • Linda Metsälä
  • Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja

Johanna Koskenniemi

Ryhmät
  • EHKT22KP
    Ensihoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä.
Osaat huomioida asiakkaan / potilaan taustan ja kulttuurin hoitotyössä.
Ymmärrät moniammatillisen yhteistyön merkityksen kokonaishoidossa.
Tunnet asiakkaan/potilaan hoitopolun, ja osaat palveluohjaamisen perusteet.
Ymmärrät yksityisen, julkisen ja 3. sektorin toiminnan osana asiakkaan hoito- ja palveluketjua.
Osaat hyödyntää digitaalisia ratkaisuja vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä.
Osaat arvioida kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen.
Vahvistat asiakkaan/potilaan taitoja omahoitoon ja sähköisten palveluiden käyttöön.
Hallitset rokotusosaamisen perusteet ja tunnet kansallisen rokotusohjelman.
Tunnet rokotuksilla ehkäistävien tartuntatautien ehkäisyn, oireet ja hoidon.

Sisältö

Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä?
Miten huomioit asiakkaan / potilaan taustan ja kulttuurin kohtaamisessa ja vuorovaikutuksessa?
Mitkä ovat eri ammattiryhmien roolit ja vastuut vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä?
Miten ohjaat asiakasta ja hänen läheisiään tarvittavien palveluiden saamisessa?
Mitä tarkoittaa keskitetty asiakas- ja palveluohjaus?
Mitä tarkoittaa hoito- ja palvelusuunnitelma?
Miten hyödynnät digitaalisia ratkaisuja vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä?
Miten teet kiireellisen hoidon tarpeen arvioinnin?
Miten toteutat kuntoutumista ja terveyttä edistävää hoitotyötä?
Miten toteutat rokotuksia asianmukaisesti ja turvallisesti?
Mitä rokotuksia kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan?
Miten ohjaat asiakasta/potilasta rokottamiseen liittyvissä asioissa?
Millaisia tartuntatauteja vastaan rokotetaan?

Opiskelumateriaali

- Ikonen, E-R. 2015. Kehittyvä kotihoito. Helsinki: Edita.
- Rokotusosaaminen: (Metropolian Moodle: Valtakunnallinen Rokotusosaamisen perusteet koulutuskokonaisuus).
- Muu opintojaksolla osoitettu materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso rakentuu seuraavasti:
-Kulttuurin merkitys hoitotyössä 1 op: itsenäinen opiskelu, verkkotehtävät
-Rokotusosaaminen 2 op: Itsenäinen opiskelu (Metropolian Moodle: Valtakunnallinen Rokotusosaamisen perusteet koulutuskokonaisuus).
-Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito 2 op: Asiantuntijaluennot, itsenäinen opiskelu, case-opetus, ryhmätehtävät
-Prekliininen harjoittelu 1 op: aktiivinen osallistuminen työjärjestyksen mukaisesti harjoitustunnille. 100 % läsnäolovelvoite!

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: -

Työhön integroitu oppimisväylä: -

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämän edustajien luennot 3 t

Tentit ja muut määräajat

Rokotusosaamisen verkkotentin voi uusia kaksi kertaa kevään 2023 aikana itse valittuna ajankohtana.
Kulttuurin, vastaanotto- ja kotisairaanhoitotyön tenttien tarkemmat tiedot Learn-alustalla.

Opiskelijan työmäärä

- Kulttuurin merkitys hoitotyössä 1 op = 27 h
- Rokotusosaaminen 2 op = 54 h
- Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito 2 op = 54 h
- Prekliininen harjoittelu 1 op = 54 h

Lisätietoja opiskelijoille

- Kulttuurin merkitys hoitotyössä 1 op: johanna.koskenniemi@xamk.fi
- Rokotusosaaminen 2 op: linda.metsala@xamk.fi
- Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito 2 op: johanna.koskenniemi@xamk.fi, linda.metsala@xamk.fi
- Prekliininen harjoittelu 1 op suoritetaan koululla, jossa läsnäolovelvoite 100 %.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Kulttuurin merkitys hoitotyössä 1 op: hyväksytty/hylätty
- Rokotusosaamisen perusteiden 2 op: hyväksytty/hylätty
- Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito 2 op: hylätty/1-5
- Prekliininen harjoittelu 1 op: aktiivinen osallistuminen työjärjestyksen mukaisesti harjoitustunnille. 100 % läsnäolovelvoite!

Edeltävyysehtona Hoitotyön ammatilliset perusteet (poislukien Opinto- ja urasuunnittelu), Kliininen hoitotyö I.

Esitietovaatimukset

On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On suorittanut Terveyden edistämisen opintokokonaisuuden. On osallistunut Kliininen hoitotyö I opintokokonaisuuteen.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 17.03.2024

Opintopistemäärä

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Ensihoitajakoulutus
Opettaja
  • Linda Metsälä
  • Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja

Johanna Koskenniemi

Ryhmät
  • EHKT22SM
    Ensihoitaja, monimuoto

Tavoitteet

Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä.
Osaat huomioida asiakkaan / potilaan taustan ja kulttuurin hoitotyössä.
Ymmärrät moniammatillisen yhteistyön merkityksen kokonaishoidossa.
Tunnet asiakkaan/potilaan hoitopolun, ja osaat palveluohjaamisen perusteet.
Ymmärrät yksityisen, julkisen ja 3. sektorin toiminnan osana asiakkaan hoito- ja palveluketjua.
Osaat hyödyntää digitaalisia ratkaisuja vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä.
Osaat arvioida kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen.
Vahvistat asiakkaan/potilaan taitoja omahoitoon ja sähköisten palveluiden käyttöön.
Hallitset rokotusosaamisen perusteet ja tunnet kansallisen rokotusohjelman.
Tunnet rokotuksilla ehkäistävien tartuntatautien ehkäisyn, oireet ja hoidon.

Sisältö

Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä?
Miten huomioit asiakkaan / potilaan taustan ja kulttuurin kohtaamisessa ja vuorovaikutuksessa?
Mitkä ovat eri ammattiryhmien roolit ja vastuut vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä?
Miten ohjaat asiakasta ja hänen läheisiään tarvittavien palveluiden saamisessa?
Mitä tarkoittaa keskitetty asiakas- ja palveluohjaus?
Mitä tarkoittaa hoito- ja palvelusuunnitelma?
Miten hyödynnät digitaalisia ratkaisuja vastaanottotyössä ja kotona toteutettavassa hoitotyössä?
Miten teet kiireellisen hoidon tarpeen arvioinnin?
Miten toteutat kuntoutumista ja terveyttä edistävää hoitotyötä?
Miten toteutat rokotuksia asianmukaisesti ja turvallisesti?
Mitä rokotuksia kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan?
Miten ohjaat asiakasta/potilasta rokottamiseen liittyvissä asioissa?
Millaisia tartuntatauteja vastaan rokotetaan?

Opiskelumateriaali

- Ikonen, E-R. 2015. Kehittyvä kotihoito. Helsinki: Edita.
- Rokotusosaaminen: (Metropolian Moodle: Valtakunnallinen Rokotusosaamisen perusteet koulutuskokonaisuus).
- Muu opintojaksolla osoitettu materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso rakentuu seuraavasti:
-Kulttuurin merkitys hoitotyössä 1 op: itsenäinen opiskelu, verkkotehtävät
-Rokotusosaaminen 2 op: Itsenäinen opiskelu (Metropolian Moodle: Valtakunnallinen Rokotusosaamisen perusteet koulutuskokonaisuus).
-Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito 2 op: Asiantuntijaluennot, itsenäinen opiskelu, case-opetus, ryhmätehtävät
-Prekliininen harjoittelu 1 op: aktiivinen osallistuminen työjärjestyksen mukaisesti harjoitustunnille. 100 % läsnäolovelvoite!

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: -

Työhön integroitu oppimisväylä: -

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämän edustajien luennot 3 t

Tentit ja muut määräajat

Rokotusosaamisen verkkotentin voi uusia kaksi kertaa kevään 2023 aikana itse valittuna ajankohtana.
Kulttuurin, vastaanotto- ja kotisairaanhoitotyön tenttien tarkemmat tiedot Learn-alustalla.

Opiskelijan työmäärä

- Kulttuurin merkitys hoitotyössä 1 op = 27 h
- Rokotusosaaminen 2 op = 54 h
- Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito 2 op = 54 h
- Prekliininen harjoittelu 1 op = 54 h

Lisätietoja opiskelijoille

- Kulttuurin merkitys hoitotyössä 1 op: johanna.koskenniemi@xamk.fi
- Rokotusosaaminen 2 op: linda.metsala@xamk.fi
- Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito 2 op: johanna.koskenniemi@xamk.fi, linda.metsala@xamk.fi
- Prekliininen harjoittelu 1 op suoritetaan koululla, jossa läsnäolovelvoite 100 %.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Kulttuurin merkitys hoitotyössä 1 op: hyväksytty/hylätty
- Rokotusosaamisen perusteiden 2 op: hyväksytty/hylätty
- Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito 2 op: hylätty/1-5
- Prekliininen harjoittelu 1 op: aktiivinen osallistuminen työjärjestyksen mukaisesti harjoitustunnille. 100 % läsnäolovelvoite!

Edeltävyysehtona Hoitotyön ammatilliset perusteet (poislukien Opinto- ja urasuunnittelu), Kliininen hoitotyö I.

Esitietovaatimukset

On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On suorittanut Terveyden edistämisen opintokokonaisuuden. On osallistunut Kliininen hoitotyö I opintokokonaisuuteen.