Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
Opintojen tavoite
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööritutkinnon suoritettuasi sinua odottavat mielenkiintoiset tehtävät sähkösuunnittelun, -käytön tai myynnin parissa. Valmistuttuasi pystyt suunnittelemaan ja johtamaan rakennusten ja teollisuuden sähkö- ja automaatioprojekteja. Voit toimia myös sähköntuotannon ja -siirron parissa. Sähköalan insinöörejä tarvitaan nyt ja etenkin tulevaisuudessa!
Koulutuksen pääpaino on sähkövoimatekniikassa, mutta opiskeluun sisältyvät kattavasti myös elektroniikka, automaatiotekniikka ja sähkösuunnittelu. Läpi koko koulutuksen energiatalous ja -tehokkuus ovat keskeisiä opiskeltavia asioita. Käytännönläheisissä opinnoissa ja harjoitteluissa saat vahvan tuntuman työelämään.
Mikkelin kampuksen omat laboratoriot ja korkealuokkaiset laitteet tarjoavat erinomaiset olosuhteet sähkötekniikan insinöörikoulutukselle. Opiskelu on käytännönläheistä, ja yhteistyötä tehdään tiiviisti niin yritysten kuin muiden korkeakoulujen kanssa samalla kampuksella.
Tutkinnon suoritettuasi sinulla on laajat tiedot ja taidot sähköalasta. Osaat muun muassa suunnitella ja johtaa sähköasennuksia. Pystyt suunnittelemaan uusiutuviin energialähteisiin perustuvia järjestelmiä. Koulutukseen kuuluu asennusmääräys SP1-koe, jonka suoritettuasi ja riittävän työkokemuksen hankittuasi voit hakea asennusoikeuksia Setiltä.
Koulutuksen sisältö
Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot koostuvat ydinosaamisesta, täydentävästä osaamisesta ja vapaasti valittavista opintojaksoista. Lisäksi koulutukseen sisältyvät harjoittelu ja opinnäytetyö.
Opintojen rakenne:
• matemaattis-luonnontieteellinen perusosaaminen 15 op
• sähkötekninen perusosaaminen 15 op
• syventävä sähkötekninen perusosaaminen 25 op
• syventävä matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 15 op
• automaatio 20 op
• sähkötekniikan projektitoimisto 15 op
• sähkösuunnittelu 15 op
• moottorit, ohjaukset ja suunnittelu 15 op
• sähkövoima 15 op
• sähköinsinöörin syventävät opinnot 15 op
• vaihtoehtoiset ammattiopinnot 15 op
• vapaasti valittavat opinnot 15 op
• harjoittelu 30 op
• opinnäytetyö 15 op
Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksen keskeisiä ammattiopintoja ovat sähkösuunnittelu, joka sisältää paljon harjoituksia tietokoneella, ja sähkökäytöt, joka koostuu teoriaopetuksesta ja laboratoriotöistä. Sähkölaitokset-kokonaisuus toteutetaan samalla tavalla, ja siihen kuuluu myös valtakunnallinen SP1-tutkinnon suorittaminen.
Automaatio koostuu automaatiotekniikasta, ohjelmoitavista logiikoista ja automaatiosuunnittelusta. Merkittävän osan opiskelusta muodostaa työskentely Mikkelin kampuksen hyvin varustelluissa laboratorioissa.
Vaihtoehtoisilla ja vapaasti valittavilla opinnoilla voit hankkia erikoisosaamista haluamaltasi osa-alueelta.
Opintojen toteutus
Päivätoteutuksen opinnot toteutetaan lähiopetuksena, laboratoriotyöskentelynä, harjoitustöinä ja digiopetuksena Mikkelin kampuksella. Opinnot kestävät neljä vuotta. Kesäisin on mahdollisuus harjoitteluun, ja neljäntenä vuotena tehdään opinnäytetyö.
Opintoja järjestetään myös monimuotokoulutuksena. Monimuoto-opinnoissa pohjakoulutusvaatimuksena on toisen asteen tutkinto ja kolmen vuoden työkokemus alalta. Myös toisen alan insinöörin tai teknikon tutkinto käy pohjakoulutuksesta.
Monimuotokoulutus on mahdollista opintojen suorittamisen työn ohella. Lähiopetusta järjestetään Mikkelin kampuksella viikonloppuisin syksystä 2020 alkaen. Opinnot ajoittuvat torstai-iltaan sekä perjantai- ja lauantaipäiviin keskimäärin joka toinen viikonloppu.
Lähiopetusta järjestetään kolmen ja puolen vuoden ajan.
Aikaisemmin hankittu osaaminen voidaan lukea osaksi tutkintoa, millä tavoin on mahdollista nopeuttaa valmistumista. Lisäksi Xamkin tarjoamien verkkokurssien suorittaminen osana tutkintoa nopeuttaa valmistumista.
Uramahdollisuudet
Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus valmentaa sinut sähkölaitoksien, teollisuuden sähkökäyttöjen sekä kiinteistöjen sähköasennusten ja sähköisen talotekniikan asiantuntijaksi. Insinööri (AMK) -tutkinnon suoritettuasi sinua odottavat mielenkiintoiset tehtävät sähkösuunnittelun, -käytön tai myynnin parissa. Valmistuttuasi pystyt suunnittelemaan ja johtamaan rakennusten ja teollisuuden sähkö- ja automaatioprojekteja. Voit toimia myös sähköntuotannon ja -siirron parissa.
Työpaikkasi voi olla sähkölaitoksella, suunnittelutoimistossa, teollisuudessa, sähköurakoinnissa tai kuntien ja valtion palveluksessa. Sähköinsinöörin tutkinto on korkealle arvostettu näyttö ammatillisesta osaamisesta. Työllistyminen on vakaata, ja urakehitys voi viedä sinut erittäin vaativiin ja hyvin palkattuihin tehtäviin. Tutkinnon suorittaminen antaa erinomaiset mahdollisuudet sijoittua myös sähköalan johtotehtäviin.
Tehtävänimikkeitä voivat olla
- kouluttaja
- käyttöinsinööri
- käyttöpäällikkö
- käytönjohtaja
- projekti-insinööri
- suunnitteluinsinööri
- verkkosuunnittelija
- yrittäjä
Pätevyys
SP1-tutkinto
Sähköturvallisuuden omaksuminen on erittäin tärkeää. Sähköturvallisuutta opiskellaan koko opintojen ajan. Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus suorittaa viranomaisten edellyttämä ja sähköturvallisuuslaissa määritelty valtakunnallinen SP1-tutkinto, jolla saa riittävän työkokemuksen jälkeen korkeimman pätevyyden sähköalalla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten ja sähkölaitosten kanssa. Merkittävää yhteistyötä tehdään maanlaajuisesti toimivan ABB:n kanssa.
Yritysyhteistyö näkyy opinnäytetöiden ja pienempien projektien kautta. Alueellinen vaikuttavuus on suurta. Paikallisten sähköliikkeiden ja teollisuuden sähköalan henkilökunta on tuttua, mikä helpottaa projektien saatavuutta.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Sähkö- ja automaatiotekniikan laboratorioissa käydään sähkön ja automaation ilmiöitä läpi konkreettisten ongelmien kautta. Moottorin säätäminen tutkitaan perin pohjin, samoin säätölaitteet.
Laboratoriot ovat uusia, samoin niiden laitteisto. Laboratorioiden tekniikka on nykyaikainen ja päivitetään uusien tekniikoiden myötä.
Laboratorioissa on käytettävissä erittäin kattavat mittalaitteet, jotka ovat opiskelijoiden käytössä myös koulun ulkopuolisiin töihin.