Rakennustekniikan koulutus
Opintojen tavoite
Rakennusala tarjoaa sinulle hyvin palkatun, arvostetun ja monipuolisen tehtäväkentän.
Rakentamista ja korjaamista tulee aina olemaan. Tulevaisuuden työllistymisnäkymäsi ovat hyvät. Uusia rakennusalan osaajia tarvitaan muun muassa tuotantoon, erilaisiin asiantuntijatehtäviin, rakennustuoteteollisuuteen ja kiinteistön hallintaan.
Rakennusinsinöörin tavallisimpia tehtäväalueita ovat rakenteiden ja rakennusten suunnittelu, tuotantolaitoksen tai työmaan tuotannonsuunnittelu ja työnjohtotehtävät sekä korjausrakentamisen kuntotutkimus- ja suunnittelutehtävät. Suomalaista rakennusosaamista arvostetaan myös maailmalla.
Rakennusinsinöörinä voit työskennellä rakennusalan asiantuntija-, johtamis- ja kehittämistehtävissä. Ymmärrät rakennetun ympäristön kokonaisuuden ja hallitset sen rakentamiseen ja ylläpitämiseen liittyviä osa-alueita. Työskentely tapahtuu useimmiten tiimeissä: toimistossa, teollisuudessa tai rakennustyömailla.
Opinnoissasi hankit myös itsellesi tietotekniset valmiudet sekä neuvottelu- ja yhteistyötaitoja, joiden avulla pystyt viestimään työelämässä sekä kirjallisesti että suullisesti. Rakennusalalla sinulla on mahdollisuus olla mukana varmistamassa rakennuskantamme ja ympäristöstämme elinvoimaisuutta.
Koulutuksen sisältö
Rakennusinsinöörin tutkinto koostuu rakennustekniikan ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta sekä yhteisistä opinnoista.
Ydinosaaminen 175 op
• rakentamistekniikan ydinosaaminen 120 op
• yhteiset opinnot 40 op
• opinnäytetyö 15 op
Täydentävä osaaminen 20 op
Työharjoittelu 30 op
Vapaasti valittavat opinnot 15 op
Rakennustekniikan koulutuksen sisältö on laadittu vastaamaan rakennusalan insinööri (AMK) -tutkinnon suorittaneen koulutus- ja pätevyysvaatimuksia. Opintovalinnoilla sinulla on mahdollisuus suorittaa useiden eri vaatimusluokan pätevyyksien teoriaopintoja.
Insinööriopintoihin kuuluu myös matemaattisia sekä viestintä- ja kieliopintoja. Nämä opinnot toteutetaan yleensä ensimmäisen ja toisen opintovuoden aikana yhdessä ammattiopintojen kanssa. Ammatillisten opintokokonaisuuksien opintojaksot toteutetaan pääosin luokkaopetuksena (luennot, harjoitukset, oppimistehtävät) tai laboratorio- ja projektityöopetuksena käyttäen sähköisiä oppimisympäristöjä.
Opinnäytetyö tehdään yleensä aina työelämän tilauksesta, tavallisimmin työnantajan ja oppilaitoksen yhteistyönä. Opinnäytetyö voidaan tehdä myös opetus- tai tutkimuslaboratoriossa tilauksesta tai tutkimushankkeen osana.
Opintojen toteutus
Aidot työelämäyhteydet ja työelämän oppimisprojektit ovat osa opintojasi ja ammatillista kehittymistäsi sekä tärkeitä tulevaisuuden työllistymisen kannalta. Projekteissa opit tuntemaan alueen yrityksiä ja muita sidosryhmiä sekä tunnistamaan niiden tarjoamia mahdollisuuksia jo opintojesi aikana. Työelämäyhteydet näkyvät myös muun muassa opintojaksojen ekskursioina, tehdasvierailuna, vierailevina luennoitsijoina sekä myöhemmin harjoittelussa ja opinnäytetöissä.
Rakennustekniikan koulutuksen työviikkopohjainen opetussuunnitelma tarjoaa sinulle kolmen ja puolen vuoden aikana lähiopetusta ammattitaitoisten opettajien johdolla. Opintojen alussa hankit teknillisiin opintoihin vaadittavia matemaattis-luonnontieteellisiä perustaitoja samalla, kun syvennyt talonrakennustekniikan ja rakennetekniikan perusopintoihin. Lähiopetus sisältää teorialuentojen lisäksi laskuharjoituksia, mittaus- ja laboratoriotöitä, erilaisia ryhmätöitä sekä itsenäisiä oppimistehtäviä, joiden tekemistä erilaiset tietotekniset ratkaisut tukevat. Ryhmissä ja itsenäisesti tehtävät oppimistehtävät kannustavat sinua itsenäiseen tiedonhankintaan ja -käsittelyyn sekä tavoitteelliseen tiimityöskentelyyn.
Halutessasi sinulla on mahdollisuus nopeuttaa valmistumistasi sisällyttämällä opinnäytetyön teko neljännen vuoden syksyn aikatauluun. Myös aikaisemmin hankitun, soveltuvan osaamisen hyödyntäminen opinnoissasi voi lyhentää opintojesi kokonaiskestoa. Jos olet alan töissä opintojesi aikana, voi olla mahdollista suorittaa joitain opintojen osia työelämään integroituna.
Opettajat pyrkivät edistämään mielekästä oppimista ja auttamaan henkilökohtaisen motivaation kehittymistä. Oppimisprosessissa pyritään avoimeen vuorovaikutukseen sinun ja opettajan välillä. Opiskelijana olet kuitenkin itse päävastuussa omasta oppimisestasi. Onnistut, kun sinulla on halu oppia tulevassa ammatissasi vaadittavia tietoja ja taitoja sekä myös harjoitella niitä. Oppimisesi kulmakivinä ovat osallistuminen opetukseen, aktiivisuus ja kyky itsenäiseen työskentelyyn.
Opintojen toteutustavat määritellään tarkemmin opintojaksojen kuvauksissa (mahdolliset läsnäolovaatimukset, pakolliset tehtävät, aikataulut jne).
Mahdollisia toteutustapoja:
• Työviikkopohjaisessa opiskelussa osallistut lähiopetukseen ja opiskelet työjärjestyksen mukaan. Opetus koostuu teoriaopinnoista, harjoitustöistä ja laboratoriotyöskentelystä. Materiaali on usein verkossa, ja kotona teet annetut tehtävät. Tavoitteesi on valmistuminen opetussuunnitelman mukaisesti neljässä vuodessa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä
Jos haluat nopeuttaa opintoja ja päästä nopeammin työelämään, se on mahdollista suorittamalla opintoja ylempien vuosikurssien opetustarjonnasta tai suorittamalla Xamkin tai muiden korkeakoulujen verkko-opintoja. Opintoja nopeuttava oppimispolku sopii itseohjautuvalle, päämäärätietoiselle ja itsenäiseen työskentelyyn kykenevälle opiskelijalle. Nopeutettujen opintojen suunnittelussa sinua auttaa opiskelijavastaavasi (OVA). Ota asia esille HOPS-keskusteluissa.
Opintojen ohjaus
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat muun muassa opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla ovat myös opiskelijapalveluneuvojan, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijan, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Lue lisää opiskelijan hyvinvoinnista.
BYOD – Bring Your Own Device
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden (esim. kannettavien tietokoneiden) käyttöä. Lisätietoja löydät Xamkin verkkosivulta.
Uramahdollisuudet
Rakennusinsinöörin tavallisimpia tehtäväalueita ovat rakenteiden ja rakennusten suunnittelu, tuotantolaitoksen tai työmaan tuotannonsuunnittelu ja työnjohtotehtävät sekä korjausrakentamisen kuntotutkimus- ja suunnittelutehtävät. Suomalaista rakennusosaamista arvostetaan myös maailmalla.
Muita tyypillisiä tehtäviä ovat rakennuttajaorganisaatioiden tehtävät sekä rakennusliikkeiden tai rakennustuoteteollisuuden myynti- ja markkinointitehtävät.
Lisäksi alalla on erilaisia asiantuntijatehtäviä ja viranomaistehtäviä. Opinnot antavat valmiuksia myös opetustehtäviin tai yrittäjyyteen.
Tyypillisiä tehtävänimikkeitä voivat olla
• asiantuntija tai konsultti
• hankintainsinööri tai -päällikkö
• laskentainsinööri tai -päällikkö
• myynti-insinööri, tuotepäällikkö
• projekti-insinööri tai -päällikkö
• rakennesuunnittelija
• rakennustarkastaja
• suunnitteluinsinööri tai -päällikkö
• tuotantoinsinööri tai -päällikkö
• työmaainsinööri tai -päällikkö
• työnjohtaja
• yrittäjä, toimitusjohtaja
Rakennusalan työtehtäviin liittyy useita vastuutehtäviä ja pätevyysvaatimuksia. Koulutus on suunniteltu vastaamaan alan suunnittelija- ja vastuuhenkilöiden keskeisiä koulutus- ja tutkintovaatimuksia.
TKI ja työelämäyhteistyö
Koulutuksen keskeisimmät yhteistyökumppanit ovat alueen rakentamisessa toimivat yritykset ja kunnat. Työelämäyhteistyö kehittyy opettajien ja opiskelijoiden aktiivisessa yhteistoiminnassa. Tärkeimmät alueelliset yhteistyöyritykset ovat rakennusalan urakoitsijayrityksiä, suunnittelutoimistoja, kuntia ja kiinteistöjen omistajia.
Yhteistyötä kehitetään yritysten lisäksi rakennus- ja betonilaboratorion kautta myös betoninkoestus-, kuntotutkimus- ja rakennetutkimusprojekteissa. Yhteistyö on tiivistä myös Rakennusteollisuuden ja muiden vastaavien organisaatioiden kanssa (mm. ammattikorkeakoulujen ja RT ry:n korkeakouluverkosto). Toisen koulutusasteen yhteistyötä tehdään erityisesti kaakkoissuomalaisten ammattiopistojen kanssa.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tarjoaa erinomaiset ja monipuoliset puitteet oppimisellesi. Merkittävä osa oppimisestasi tapahtuu luokkahuoneen ulkopuolella. Oppimisympäristöinäsi ovat muun muassa innovaatio- ja projektiympäristöt, monipuoliset simulaatioympäristöt, erilaiset opetusravintolat, verkkoympäristöt (E-kampus) sekä työelämä ja TKI-hankkeet. Lisäksi voit toteuttaa oppimistasi myös kahdessa aidossa alueellisessa ympäristössä: metsässä ja merellä.
Rakennustekniikan koulutuksen opintojaksoissa toteutustavasta riippumatta hyödynnetään E-kampuksen perusjärjestelmiä (mm. Learn-verkko-oppimisympäristöä). Ryhmätöiden tekeminen ja tiedostojen jakaminen onnistuu joustavasti. Opintojaksokohtaisesti tarjolla on alaan liittyviä järjestelmiä ja digitaalisia ympäristöjä (e-kirjat ja -tietokannat, rakennusalan suunnittelu- ja projektinhallintaohjelmistot). E-kampuksen verkkotyövälineet, opiskelijaintranet ja somekanavat lisäävät mahdollisuutta monipuoliseen ja nopeaan viestintään sekä yhteiseen tekemiseen.
Projektioppiminen aloitetaan jo ensimmäisen vuoden opiskeluun liittyvien projektien avulla. Myöhemmin projektioppimisen oppimisympäristönä voi olla valintasi mukaan myös opiskelijoiden johtama osuuskuntamuotoinen projektitoimisto, jolla on omat toimitilat Metsolan kampuksella. Oppimisympäristöjä kehitetään TKI-hankkeissa. Lisäksi koulutusohjelman betoni- ja rakennuslaboratorion tutkimus- ja kehittämishankkeita voidaan liittää osaksi opetusta.
Tutkinto-opiskelu työn ohella on mahdollista monimuotoryhmissä, joissa luentoja järjestetään lähi- ja etäopiskeluna. Luentotallenteista voidaan tarvittaessa kerrata opetuksen yksityiskohtia. Käytössä ovat muun muassa Learn- ja Acrobat Connect -oppimisympäristöt.