Talotekniikan koulutus
Opintojen tavoite
Talotekniikan (LVI) insinöörikoulutuksesta valmistut monipuolisiin rakennus- ja LVI-alan tehtäviin sekä kiinteistöjen energiatehokkuuden hallintaan. Työllisyysnäkymät ovat hyvät, ja töitä löytyy niin uudis- kuin korjausrakentamisen parista.
Koulutuksessa opit vaikuttamaan kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja vähäpäästöisyyteen. Lisäksi opit hallitsemaan sisäilmaston vaikutuksia terveyteen ja viihtyisyyteen. Saat tietoja ja taitoja uusien energiatuotannon vaihtoehtojen valintaan, elinkaariajatteluun ja talotekniikan ympäristövaikutuksien huomioimiseen.
Saat perustiedot myös talotekniikan muilta osa-alueilta:
• automaatiotekniikasta
• rakennustekniikasta
• projektitoiminnasta
Toimintasi lähtökohtina ovat kestävä kehitys, taloudellisuus ja kannattavuus sekä yrittäjyys ja kansainvälisyys.
Koulutuksen sisältö
Talotekniikan opinnot rakentuvat ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta.
Ydinosaamisen opintokokonaisuudet ovat:
• Yhteiset opinnot 30 op
• Tekniikan matematiikka ja fysiikka 20 op
• Sisäilmasto ja ilmastointijärjestelmät 15 op
• Suunnittelun perusteet 20 op
• Vesi- ja viemärijärjestelmät 10 op
• Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät 20 op
• Projektitoimisto 10 op
• Kiinteistöautomaatio 10 op
Täydentäviin opintoihin voit valita 45 op:n laajuiset ammatilliset opinnot. Täydentävän osaamisen opinnoissa voit syventää osaamistasi mm. energiatehokkaaseen ja vähähiiliseen rakentamiseen, suunnittelu- ja valvontaosaamiseen, urakointiin, johtamiseen, kestävään kehitykseen tai esimerkiksi yhteiskunnan digitaaliseen turvallisuuteen liittyen oman mielenkiinnon mukaisesti. Vapaasti valittavia opintoja sisältyy tutkintoon 15 op. Näihin voit sisällyttää mitä tahansa korkeakoulutasoisia opintoja.
Opintoihin kuuluu lisäksi 30 op:n laajuinen harjoittelu, mikä tarkoittaa käytännössä 20 viikon työskentelyä alan työtehtävissä. Opintojen päätteeksi tehdään 15 op:n laajuinen opinnäytetyö.
Talotekniikka takaa, että rakennuksissa on energiatehokkaasti ja vähäpäästöisesti toteutettu terveellinen ja viihtyisä sisäilmasto, johon vaikutetaan lämmitys-, ilmastointi- ja jäähdytysjärjestelmillä sekä toimivat vesi- ja viemärijärjestelmät.
Keskeisin osa talotekniikkaa on LVI-tekniikka, joka Suomessa on korkeatasoista, myös kansainvälisesti vertailtuna. Ajanmukaisen talotekniikan tärkeitä osa-alueita ovat myös energiatehokkuus, vähäpäästöisyys ja rakennusautomaatio.
LVI-tekniikan tavoitteena on aikaansaada ja ylläpitää rakennuksissa haluttu, ulkoisista tekijöistä riippumaton terveellinen ja viihtyisä sisäilmasto energiataloudellisesti. LVI-tekniikan tehtävänä on myös toteuttaa ja ylläpitää rakennusten vesi- ja viemärihuolto terveyttä vaarantamatta ja haittaa aiheuttamatta.
Talotekniikan koulutuksessa opiskelet
• lämmitys- ja energiatekniikkaa
• vesi- ja viemäritekniikkaa
• sisäilma- ja ilmastointitekniikkaa
• rakennussähkö- ja automaatiotekniikkaa.
Xamkin talotekniikan koulutuksessa ei ole suuntautumisvaihtoehtoja. Täydentävän osaamisen valinnaisuudella voit kuitenkin syventää osaamistasi LVI-alan eri osa-alueilla (suunnittelu, urakointi, energiatehokkuus, vähähiilisyys).
Täydentävä osaaminen Xamkissa
Täydentävä osaaminen tarkoittaa opiskelijan valinnaisia opintoja. Täydentävän osaamisen avulla voit syventää tai laajentaa koulutuksen ydinosaamista ja profiloida omaa osaamistasi. Ammatillisten vapaasti valittavien opintojen avulla voit räätälöidä itsellesi yksittäisistä opintojaksoista tai opintokokonaisuuksista henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisen kokonaisuuden. Täydentävän osaamisen tarjonta sisältää kaikille koulutuksille yhteisiä monialaisia verkossa suoritettavia opintokokonaisuuksia, koulutusalan yhteisiä opintokokonaisuuksia sekä yksittäiselle koulutukselle soveltuvia opintokokonaisuuksia.
Muut vapaasti valittavat opinnot kuuluvat täydentävään osaamiseen ja ovat opiskelijan vapaasti valitsemia korkeakoulutasoisia opintojaksoja. Muita vapaasti valittavia opintoja voit valita tutkintoon enintään 15 op. Täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia tai opintojaksoja voit soveltuvin osin suorittaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Täydentävän osaamisen laajuus on koulutuksen ydinopintojen laajuudesta riippuen 45–120 opintopistettä 210 opintopisteen tutkinnossa ja 60–120 opintopistettä 240 opintopisteen tutkinnossa.
Opintojen toteutus
Talotekniikan opintoja voi opiskella joko päivä- tai monimuoto-opintoina Mikkelin kampuksella. Päiväopinnot alkavat syksyllä ja monimuoto-opinnot alkuvuodesta.
Päivätoteutuksessa pohjakoulutusvaatimuksena on toisen asteen tutkinto. Päiväopinnossa opetusta on maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti klo 8–16 välisenä aikana. Opetus toteutetaan lähiopintoina ensimmäisen kolmen vuoden ajan. 4. vuoden syyslukukauden opinnot järjestetään etäopetuksena. Tämän jälkeen opinnäytetyön tekemiselle on varattu aikaa opintojen viimeinen puoli vuotta.
Monimuoto-opinnoissa pohjakoulutusvaatimuksena on toisen asteen tutkinto ja kolmen vuoden työkokemus alalta.
Monimuoto-opinnot on mahdollista suorittaa työn ohella. Opetusta järjestetään loppuviikosta/viikonloppuisin (torstai-iltana sekä perjantai- ja lauantaipäivisin) keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Osa opetuksesta pidetään Mikkelin kampuksella ja osa aikaan ja paikkaan sidottuna etäopetuksena. Lähi- ja etäopetuksen määrä vaihtelee opiskeluvuosittain ja lukukausittain meneillään olevista opintojaksoista riippuen. Lähiopetuksessa pyritään käytännön tekemiseen ja hyödynnetään laboratorioissa työskentelyä. Opetusta järjestetään kolmen ja puolen vuoden ajan, joista viimeinen puoli vuotta (4. vuoden kevät) opetus järjestetään kokonaan etäopetuksena. Tämän jälkeen opinnäytetyön tekemiselle on varattu aikaa opintojen viimeinen puoli vuotta.
Opiskele joustavasti
Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka avulla sinua tuetaan muun muassa opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
Opiskelutapoja on useita:
· luento-opetus
· itsenäiset oppimistehtävät
· tiimityöskentely
· verkko-opiskelu
· projektit yritysten ja yhteisöjen kanssa
· Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hankkeet
· tentit
· käytännön harjoittelu.
Voit opinnoissasi yhdistellä joustavasti eri toteutustapoja, jotka sopivat sinun elämäntilanteeseesi parhaiten.
Uramahdollisuudet
Talotekniikan insinöörit sijoittuvat työmarkkinoille hyvin. Kiinteistöjen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon tarvitaan sekä uudistuotannossa että korjausrakentamisessa jatkuvasti uusia osaajia. Kiristyvien energiamääräysten ja vähäpäästöisyyden vaatimukset ja rakennusten sisäilmaongelmien ratkaiseminen vaativat ammattilaisten työpanosta.
Insinööritutkinnon suoritettuasi voit työllistyä sekä suunnittelu- ja valvontatehtäviin että rakennustyömaille työnjohtotehtäviin ja kiinteistöjen ylläpitoon. Talotekniikkateollisuuden palveluksessa on useita uramahdollisuuksia alan insinööreille. Talotekniikan insinööri voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä. Kansainväliseen toimintaan ja vientiin liittyen on tarjolla tehtäviä myös ulkomailla.
Tehtävänimikkeitä voivat olla mm.
• LVI-suunnittelija
• LVI-valvoja
• LVI-asiantuntija
• projektipäällikkö
• tekninen isännöitsijä
• huoltopäällikkö
• käyttöpäällikkö
• tuotepäällikkö
• markkinointi-insinööri
• tarkastusinsinööri
Pätevyys
Talotekniikan insinööriopintojen opetustarjonta mahdollistaa sinun hankkia Suomen rakentamismääräyskokoelman edellyttämän koulutuksellisen pätevyyden, jolloin voit toimia LVI-alan suunnittelu- ja työnjohtotehtävissä
TKI ja työelämäyhteistyö
Talotekniikan opintoja suoritetaan tiiviissä yhteistyössä alan työelämän toimijoiden kanssa ja talotekniikka-alan yritysten edustajat ovat mukana opetuksessa. Talotekniikan opinnoissa tehdään työelämän projektitoimeksiantoja osana talotekniikan projektitoimistokokonaisuutta. Lisäksi opintoihin sisältyvä harjoittelu suoritetaan alan työtehtävissä.
Työelämäyhteistyötä on myös opintojen loppuun sijoittuva opinnäytetyö, joka tehdään työelämätoimeksiantona. Siinä tutkitaan tai kehitetään esimerkiksi toimeksiantajayrityksen tai -organisaation toimintaa, tuotteita ja markkinoita. Samalla opiskelija hankkii osaamista tutkimus- ja kehittämishankkeen suunnittelusta, toteuttamisesta ja raportoinnista.
Opettajien yhteistyö alan valtakunnallisessa opettajaverkostossa takaa tarvittavan tiedon vaihdon eri ammattikorkeakoulujen välillä.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Talotekniikan koulutuksella on käytössään nykyaikaiset laboratoriotilat, joissa teoriassa opittuja asioita päästään soveltamaan käytännössä. Laboratoriotilojen sisälle on rakennettu pientalo, jossa erilaiset talotekniset järjestelmät ovat esillä tutustumista ja mittauksia varten.