Siirry suoraan sisältöön

Prosessiautomaation projektitoiminnan koulutus (ylempi amk)

Tutkinto:
Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (ylempi AMK)

Laajuus:
60 op

Opintojen tavoite

Haluatko kehittyä prosessiautomaation asiantuntijana? Prosessiautomaatioalan YAMK-koulutus antaa sinulle hyvät valmiudet prosessiteollisuuden automaatioprojektien suunnittelu- ja kehitystyöhön sekä projektijohtamiseen.

Aloita tammikuussa 2025 Xamkissa Prosessiautomaation projektitoiminta YAMK-koulutus!

Koulutus on suunniteltu vastaamaan teollisen tuotannon muutoksiin. Kustannuksiltaan kilpailukykyisten energialähteiden ja teollisuuden tarvitsemien käyttöhyödykkeiden saatavuus ja työskentelyvalmius muuttuvassa maailmassa haastavat alan liiketoimintaa. Prosessiteollisuuden automaatio on yksi aloista, jolla voidaan varmistaa oman tuotantotoiminnan säilymistä Suomessa sekä korkeatasoista projektiosaamista vientiteollisuuteen.

Prosessiteollisuuden automaatioprojekteissa keskeisinä tavoitteina ovat yleensä tuotannon ja tuotteiden laadun parantaminen sekä raaka-aineiden, energialähteiden ja muidenkin kustannusten säästöt. Tärkeitä tavoitteita ovat myös toiminnallisen turvallisuuden parantaminen, tuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen sekä päästöjen ja jätteiden vähentäminen ja hyödyntäminen. Prosessiautomaatio on aina sidoksissa tuotantoprosesseihin.

YAMK-koulutus on suunniteltu automaatio-, sähkö- tai prosessi-insinöörikoulutuksen tai muun vastaavan taustakoulutuksen saaneille, jotka käsittelevät prosessiautomaatioasioita ja haluavat täydentää osaamistaan prosessiautomaation projektitoiminnassa.

Koulutuksessa saat hyvät valmiudet prosessiautomaatioprojektien suunnittelu- ja kehitystyöhön sekä projektijohtamiseen. Osaajatarvetta on erityisesti teollisuuden palvelu-, laitetoimittaja- ja tuotantoyrityksissä niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin projekteissa.

Monimuotokoulutus mahdollistaa opiskelun työn ohessa.

Koulutuksen sisältö

Yamk-koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä (op), joka jakautuu ydinosaamiseen (25 op), täydentävään osaamiseen (5 op) sekä opinnäytetyöhön (30 op).

Pääosin ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opintojaksot on aikataulutettu opintojen ensimmäiselle vuodelle ja opinnäytetyö toiselle opiskeluvuodelle.

Ydinosaaminen koostuu seuraavista opintojaksoista:

- Prosessiautomaatioprojektit tuotantolaitoksissa, 5 op
- Mittaus-, ohjaus- ja säätösuunnittelu, 5 op
- Tekninen viestintä, 5 op
- Matemaattiset menetelmät automaatiossa, 5 op
- Prosessiteollisuuden säätötekniikka, 5 op


Täydentävä osaaminen, 5 op

Täydentävän osaamisen opinnot voit valita kaikille YAMK-opiskelijoille yhteisestä, monialaisesta Master School -tarjonnasta.

Tarjolla on sekä suomen- että englanninkielisiä opintoja seuraavista kokonaisuuksista:  

- Tutkimus ja kehittäminen
- Johtaminen ja yrittäjyys
- Kansainväliset työympäristöt
- Digitaalisuus, tieto ja verkostot.


Täydentäviä opintoja voit suorittaa myös muiden korkeakoulujen ylempien korkeakoulututkintojen tasoisista opinnoista (YAMK tai maisteriohjelmat).  

Täydentäviin opintoihin voidaan lukea hyväksi myös aiemmin suoritettuja, ylempien korkeakoulututkintojen tasoisia opintoja, mikäli ne sopivat suoritettavan tutkinnon tavoitteisiin.

Opintojen toteutus

Koulutus on suunniteltu työelämässä oleville opiskelijoille, joten se toteutetaan lähes täysin verkossa tapahtuvana etäopetuksena. Koko koulutuksen aikana on yhteensä vain kolme läsnäoloa vaativaa lähiopetuspäivää (kaksi ensimmäisen opiskeluvuoden syyslukukaudella ja yksi ensimmäisen vuoden kevätlukukaudella). Lähipäivät järjestetään lauantaisin klo 9–16 ja ne pidetään Xamkin Kotkan kampuksella.



Koulutuksen pääasialliset opiskelumuodot ovat yhteiset verkkotapaamiset ja itsenäinen työskentely. Verkkotapaamiset, jotka sisältävät luentoja, harjoituksia ja ryhmätöitä, toteutetaan ensimmäisen opiskeluvuoden aikana noin joka toinen viikko klo 16–19. Verkkotapaamisia on koulutuksen aikana yhteensä n. 15 - 20 kertaa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Koulutus on monialaista ja opintojen aikana tutustut eri alojen ammattilaisiin. He – yhdessä opettajien kanssa – haastavat sinua tarvittaessa kriittiseen ajatteluun ja argumentointiin. Saat siis uusia näkemyksiä omaan alaasi ja kehität samalla muita aloja.

Opiskelun aikana saatu monen eri alan asiantuntijaverkosto kantaa hedelmää myös opintojen jälkeen. Tätä ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneet pitävät yhtenä Master Schoolin tärkeimmistä asioista.

Tarjolla kehittävä ote työhön

Master Schoolissa opit hankkimaan ja käsittelemään oman alasi tutkimustietoa ja soveltamaan sitä työssäsi. Oppiminen on tutkivaa, kehittävää ja innovaatioita edistävää.

Voit halutessasi tehdä kehittämistöitä ja muita tehtäviä Xamkin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) hankkeissa. TKI-asiantuntijat ovatkin tärkeä osa Xamkin Master Schoolia, joista rakentuu hyvä verkosto myös työelämään. Xamkissa on Suomen ammattikorkeakoulujen laajin TKI-toiminta, hankkeita on vuositasolla käynnissä lähes 300.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Opinnoissa käytetään Moodle-pohjaista oppimisalustaa learn.xamk.fi.

Opiskelumateriaalit järjestetään opintojaksojen mukaisina kokonaisuuksina alustalle. Materiaaleja ovat esim. luentoesitykset, videotallenteet, interaktiiviset tehtävät ja muu kirjallinen materiaali.

Prosessiautomaation projektitoiminta, ylempi amk
Tunnus
(PPKT25KY)
Prosessiautomaation projektitoiminta, ylempi amk
Tunnus
(PPKT24KY)

Ajoitus 02.09.2024 - 20.12.2024 Toteutuksen tunnus PP00EV22-3001 Ryhmät PPKT24KY
Ajoitus 06.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus PP00FI85-3001 Ryhmät PPKT25KY
Ajoitus 06.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus PP00FI86-3001 Ryhmät PPKT25KY
Ajoitus 06.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus PP00EV20-3002 Ryhmät PPKT25KY
Ajoitus 01.09.2025 - 19.12.2025 Toteutuksen tunnus PP00EV21-3002 Ryhmät PPKT25KY