Graafisen muotoilun koulutus
Opintojen tavoite
Graafinen muotoilija on luova visualisoija ja viestin näkyväksi tekijä. Perinteisen printti- ja digimedian lisäksi graafinen muotoilija hallitsee visuaalista osaamista monipuolisesti monissa eri kanavissa.
Valmistuttuasi osaat monipuolisesti hyödyntää ja soveltaa suunnitteluprosesseissa ammattialasi suunnitteluvälineitä, -ohjelmia ja -menetelmiä. Yhdistät käytännön tekemiseen taiteellisuutta ja luovaa ajattelua sekä teknistä ja teoreettista osaamista. Hallitset laajoja visuaalisen viestinnän kokonaisuuksia ja pystyt arvioimaan kriittisesti graafisen suunnittelun merkitystä ja mahdollisuuksia eri medioissa sekä kehittämään niitä.
Osaat toimia oman alasi asiantuntijana monialaisissa työympäristöissä ja kehitystiimeissä sekä yhteistyössä muiden visuaalisten osaajien, kuten mm. copywritereiden, valokuvaajien, audiovisuaalisen median, tuotesuunnittelun ja palvelumuotoilun sekä mainonnan ja markkinoinnin toteuttajien kanssa.
Koulutuksen sisältö
Graafisen suunnittelun opinnoissa perehdytään laaja-alaisesti visuaalisen viestinnän osa-alueisiin kuten painettuun graafiseen suunnitteluun, digitaaliseen julkaisemiseen ja web-suunnitteluun.
Koulutuksen ydinopintoja ovat sommittelu, kuvitus, taitto, typografia, valokuvaus ja informaatiografiikka sekä eri ympäristöjen tekniset vaatimukset. Ydinopintojen osaamista sovelletaan viestintään, yritysgrafiikkaan ja brändin rakentamiseen sekä mainontaan, markkinointiin ja julkaisusuunnitteluun.
Ydinosaamisessa kehitetään monipuolisesti muotoilun perustaitoja ja -tietoja, joita jokainen muotoilija erikoisalastaan riippumatta tarvitsee ammattinsa harjoittamisessa.
Opintokokonaisuuksia ovat
YDINOSAAMINEN
• Ammattina muotoilu
• Kielet
• Pajat
• Taiteen soveltaminen
• Visualisointi
• Menetelmät
• Luova talous
• Harjoittelu
• Opinnäytetyö
TÄYDENTÄVÄ OSAAMINEN
• Graafinen muotoilu 15 op
• Yritysgrafiikka 15 op
• Mainostoimisto 15 op
• TKI-projekti 15 op
• Harjoittelu 15 op
• Valinnaiset opinnot 30 op
Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät
Opintojen alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka aikana sinua tuetaan mm. opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
Oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämäntilanteissa. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä ja työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä
Opintojen nopeuttaminen tapahtuu esimerkiksi valitsemalla itsenäisiä suoritustapoja, jotka voivat olla mm. verkkototeutuksia tai opintoja jonkin toisen ryhmän työjärjestyksestä. Itsenäisesti suoritettavat oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaiseen oppimisväylään suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti. Oppimistehtävät ovat itsenäisen toteutuksen mukaiset.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi tai projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi tai projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus ja muoto määräytyvät opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Opintojen ohjaus
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa.
Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat mm. opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla on myös opiskelijapalveluneuvojan, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.
BYOD – Bring Your Own Device
Opiskelijoille BYOD tarkoittaa konkreettisesti sitä, että opiskelussa hyödynnetään pääsääntöisesti omia päätelaitteita, kuten kannettavat tietokoneet. Xamkin uusilta opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden eli kannettavien tietokoneiden käyttöä.
Lisätietoja löydät Xamkin verkkosivulta.
Uramahdollisuudet
Graafinen muotoilija työskentelee printti- ja digitaalisen median sekä web-suunnittelun parissa esimerkiksi mainos- ja suunnittelutoimistossa, kustantamossa, kirjapainossa tai sanoma- ja aikakauslehdessä esimerkiksi graafikkona, taittajana, kuvittajana, suunnittelijana, taiteellisena johtajana, visuaalisen viestinnän suunnittelijana tai web-graafikkona. Voit myös työskennellä itsenäisenä yrittäjänä.
Graafisena suunnittelijana voit toimia yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa monialaisissa tiimeissä, sekä yksityisen ja julkisen sektorin projekti- ja kehitystoiminnassa tai yrittäjänä omassa muotoiluyrityksessä. Opinnot antavat sinulle vaihtoehtoja toteuttaa kiinnostuksen kohteidesi mukaisia urapolkuja.
Ammattinimikkeitä
• graafinen suunnittelija
• graafinen muotoilija
• graafikko
• AD
• kuvittaja
• pakkaussuunnittelija
• taittaja
• web-graafikko
• julkaisu- ja kirjagraafikko
• yrittäjä
TKI ja työelämäyhteistyö
Graafisessa muotoilussa tehdään yhteistyötä ammattikorkeakoulun sisällä eri koulutusalojen kanssa sekä yhteistyöoppilaitosten ja yritysten kanssa niin kotimaisissa kuin kansainvälissäkin verkostoissa. Muotoilua hyödyntävien yritysten ja asiantuntijoiden kanssa on alueellisia partnerisopimuksia.
Opintojen aikana osallistut erilaisiin työelämäprojekteihin, joissa toteutat opintomoduulin teemaan liittyviä toimeksiantoja yhteistyössä opiskelijakollegoiden ja alan toimijoiden kanssa.
Voit suorittaa harjoittelun ja tehdä opinnäytetyön erilaisissa luovien alojen TKI-hankkeissa ja työelämäyhteistyössä.
Tehtävänäsi voivat olla erilaisten esiselvitysten tekeminen ja toimeksiantojen toteuttaminen osana asiantuntijaryhmää. Voit osallistua opintojen loppuvaiheessa moduuliin, jonka opinnot ovat osa TKI-toimintaa ja jossa syvennytään ajankohtaisiin teema- ja aihealueisiin.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Kouvolan kampuksella on erilaisiin muotoilutoimeksiantoihin sopivia suunnittelutiloja sekä tietokoneluokkia, jotka on varustettu ajanmukaisilla ja alan kannalta tarpeellisilla visualisointi-, 3D-mallinnus- ja dokumentointiohjelmistoilla. Ohjelmistoina ovat alalla yleisesti käytettävät suunnitteluohjelmistot.
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Graafinen muotoilu, päivätoteutus
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Miikka-Petteri Lesonen
- Saara Kumpulainen
Vastuuhenkilö
Marjo Suviranta
Opiskelijaryhmät
-
GRKV19SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- Tunnet animaation periaatteet.
- Osaat animoida realistisesti ja uskottavasti liikkuvia objekteja ja hahmoja.
- Osaat käyttää tarvittavia ohjelmistoja perinteisen ja interaktiivisen animaation tekemiseen.
- Ymmärrät animaation eri toteutustapoja.
Sisältö
- Mitä on 2D animaatio?
- Miten hyödynnetään animaation 12 perusperiaatetta kuten ennakoimista ja venymistä ja litistymistä?
- Kuinka animoida hahmon kävely- ja juoksusyklit?
- Kuinka luoda interaktiivisia animaatioita?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opintojakson opettajaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Yritysyhteistyö
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Photoshopin perustaidot.
Lisätiedot
Kurssi “Animaatio” sijaitsee opiskelujen alkuvaiheessa. Arvostelu painottuu kriteereihin a, c ja e.
Opiskelija, joka on saavuttanut tason 3 pystyy:
a. käyttämään animoimiseen liittyvää sanastoa systemaattisesti.
c. hahmottamaan animoinnin kokonaisuutena suunnittelusta valmiiseen animaatioon.
e. käyttämään animoinnin tekniikoita, periaatteita ja ohjelmia.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Englanti
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Sarah-Jane Leavey
Vastuuhenkilö
Sarah-Jane Leavey
Opiskelijaryhmät
-
GRKV21SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- Hahmotat kuvankäsittely-ohjelman mahdollisuudet kuvittajan ja kuvankäsittelijän työvälineenä
- olet tietoinen kuvankäsittely-ohjelman ja digimaalauksen yhteistoiminnasta
- osaat käyttää kuvankäsittely-ohjelmaa monipuolisesti
- pystyt hyödyntämään ohjelmaa digimaalauksessa oman ilmaisun välineenä
- hallitset digimaalauksen
- osaat julkaista kuvia eri alustoille: web, printti, mobiili jne.
Sisältö
- Miten kuvankäsittely-ohjelmaa käytetään kuvittamisessa ja mitkä ovat oikeat työtavat ja välineet?
- Miten digimaalataan kuvankäsittely-ohjelmassa?
- Miten kuvankäsittely-ohjelmaa voi hyödyntää luovassa kuvankäsittelyssä?
- Mitkä ovat oikeat työtavat suunnittelussa ja tallennuksessa?
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkoon perustuva oppimisreitti
Osallistut opetus- ja ohjaustilaisuuksiin aikataulun mukaisesti. Opintoaikataulusi määräytyy ajoitettujen ryhmätilaisuuksien ja itseopiskelujen perusteella.
Oppimisreitti, joka nopeuttaa opintoja
Jos olet hankkinut aiheesta aikaisempaa oppimista (kokonaan / osittain), ota ennen kurssia vastuuopettajaan yhteyttä. Näin voitte keskustella siitä, onko sinulla tarvittava pätevyys ja mitkä ovat menetelmät kyseisen pätevyyden osoittamiseksi. Jos et pysty osallistumaan kaikkiin lähiopetustilaisuuksiin muiden kurssien takia, sinun on suoritettava oppimistehtävät itsenäisesti.
Työperusteinen oppimisreitti
Sinun on otettava yhteyttä kurssin opettajaan ennen kurssia sopiaksesi kehitystehtävistä, jotka suoritat työpaikallasi. Sinun on todistettava oppimasi sekä teoreettisesti että käytännössä pitämällä esitys Opetajalle.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Sami Helin
Vastuuhenkilö
Sami Helin
Opiskelijaryhmät
-
BTMKV22KPBiotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
Tavoitteet
Yleisesti
Osaat aksonometrian ja deskriptiivisen geometrian perusteet ja yhden pakopisteen perspektiivikuvan piirtämisen kolmesta eri projektiosta.
Osaat piirtää ympyrä-, ellipsi- ja vapaita käyriä perspektiivissä vapaalla kädellä.
Hallitset mittasuhteet perspektiivikuvassa.
Osaat käyttää viivanpaksuutta tehokeinona.
Osaat käyttää esitysteknisiä (apu)keinoja uskottavien esityskuvien toteuttamiseksi vapaalla kädellä.
Osaat yhdistää kuvia ja tekstiä esittelyplansseissa.
Hallitset varjojen ja varjostusten käytön perusteet perspektiivikuvassa.
Osaat piirtää ihmisen (nainen, mies, lapsi) anatomisesti oikein ja tyylitellen.
Sisältö
Yleisesti
Miten teet eurooppalaisen yhden käännön menetelmän?
Kuinka merkitset standardin mukainen mitoituksen?
Kuinka piirrät perspektiivikuvan?
Miten idea visualisoidaan käsin piirtämällä?
Miten toteutat väritettyjä sisä- ja/tai ulkonäkymiä?
Miten esitetään pieni esine aksonometrisenä esityskuvana ja projektioina?
Miten toteutetaan esitysplanssi?
Muodissa ja puvustuksessa erityisesti
Miten esitetään väritettyjä esityskuvia vaatemalleista ihmisen päällä tai erilaisia materiaaleja ja pintamuotoja eri välineillä?
Graafisessa muotoilussa
- Miten kuvitat tekstin ja tarinan pohjalta?
- Miten suunnittelet ja toteutat tarkoituksenmukaisen kuvituksen?
- Kuinka valitset oikean kuvitustekniikan?
- Miten huomioit kohderyhmän kuvitusprosessissa?
- Mitkä ovat julkaisemisen asettamat rajoitukset?
- Miten hallitset kuvitusprosessin?
Puumuotoilussa, sisustusarkkitehtuurissa ja kalustesuunnittelussa
- Miten piirrät perspektiivikuvia ihmisistä, tiloista ja tuotteista.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 20
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Esko Ahola
Vastuuhenkilö
Esko Ahola
Opiskelijaryhmät
-
MPKV22KPMuoti ja puvustus, päivätoteutus
Tavoitteet
Yleisesti
Osaat aksonometrian ja deskriptiivisen geometrian perusteet ja yhden pakopisteen perspektiivikuvan piirtämisen kolmesta eri projektiosta.
Osaat piirtää ympyrä-, ellipsi- ja vapaita käyriä perspektiivissä vapaalla kädellä.
Hallitset mittasuhteet perspektiivikuvassa.
Osaat käyttää viivanpaksuutta tehokeinona.
Osaat käyttää esitysteknisiä (apu)keinoja uskottavien esityskuvien toteuttamiseksi vapaalla kädellä.
Osaat yhdistää kuvia ja tekstiä esittelyplansseissa.
Hallitset varjojen ja varjostusten käytön perusteet perspektiivikuvassa.
Osaat piirtää ihmisen (nainen, mies, lapsi) anatomisesti oikein ja tyylitellen.
Sisältö
Yleisesti
Miten teet eurooppalaisen yhden käännön menetelmän?
Kuinka merkitset standardin mukainen mitoituksen?
Kuinka piirrät perspektiivikuvan?
Miten idea visualisoidaan käsin piirtämällä?
Miten toteutat väritettyjä sisä- ja/tai ulkonäkymiä?
Miten esitetään pieni esine aksonometrisenä esityskuvana ja projektioina?
Miten toteutetaan esitysplanssi?
Muodissa ja puvustuksessa erityisesti
Miten esitetään väritettyjä esityskuvia vaatemalleista ihmisen päällä tai erilaisia materiaaleja ja pintamuotoja eri välineillä?
Graafisessa muotoilussa
- Miten kuvitat tekstin ja tarinan pohjalta?
- Miten suunnittelet ja toteutat tarkoituksenmukaisen kuvituksen?
- Kuinka valitset oikean kuvitustekniikan?
- Miten huomioit kohderyhmän kuvitusprosessissa?
- Mitkä ovat julkaisemisen asettamat rajoitukset?
- Miten hallitset kuvitusprosessin?
Puumuotoilussa, sisustusarkkitehtuurissa ja kalustesuunnittelussa
- Miten piirrät perspektiivikuvia ihmisistä, tiloista ja tuotteista.
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali päivitetään opintojakson Learn-alustalla lähikertojen edetessä. Erityisiä kurssikirjoja tms. kirjallista opiskelumateriaalia ei ole määritelty, koska aihealueeseen (Fashion illustration) on olemassa runsaasti, erityisesti englanninkielistä materiaalia, sekä painettuina kirjoina että Internetistä löytyvänä materiaalina.
Opiskelumateriaaleihin lasketaan myös vaaditut piirustus- ja maalausvälineet, jotka opiskelijan tulee hankkia tehtävien suorittamiseksi.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.
Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä
TKI ja työelämäyhteistyö
Esitystekniikka-opintojakso toteutetaan opintojen alussa, 1. opintovuotena ja pääsääntöisesti lähiopetuksena. Työelämäyhteistyötä ei toteuteta.
Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on usein vahvistamatonta, mutta suunnitelmissa toteuttaa.
Kirjoita kuvauskenttään suunnitelma esim. mahdollisten ulkopuolisten luennoitsijoiden/asiantuntijoiden vierailuista, työelämävierailuista tai työelämä-/TKI-projekteista. Voit päivittää toteutussuunnitelmaa tuolta osin, kun suunnitelmat vahvistuvat.
Tarvittaessa lukujärjestykseen voit merkitä ohjaustunteja, joita voit myös käyttää työelämäprojekteihin tai -vierailuihin.
Mikäli työelämävierailut/asiantuntijaluennot vaativat lukujärjestysmerkintöjä, voit sopia niiden sijoittamisesta lukujärjestykseen toteutuksen opiskelijoiden kanssa. Lukujärjestyssuunnittelijat avustavat tarvittaessa.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 22
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Tarja Brola
- Nina Palmros
Vastuuhenkilö
Tarja Brola
Opiskelijaryhmät
-
GRKV22SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
Yleisesti
Osaat aksonometrian ja deskriptiivisen geometrian perusteet ja yhden pakopisteen perspektiivikuvan piirtämisen kolmesta eri projektiosta.
Osaat piirtää ympyrä-, ellipsi- ja vapaita käyriä perspektiivissä vapaalla kädellä.
Hallitset mittasuhteet perspektiivikuvassa.
Osaat käyttää viivanpaksuutta tehokeinona.
Osaat käyttää esitysteknisiä (apu)keinoja uskottavien esityskuvien toteuttamiseksi vapaalla kädellä.
Osaat yhdistää kuvia ja tekstiä esittelyplansseissa.
Hallitset varjojen ja varjostusten käytön perusteet perspektiivikuvassa.
Osaat piirtää ihmisen (nainen, mies, lapsi) anatomisesti oikein ja tyylitellen.
Sisältö
Yleisesti
Miten teet eurooppalaisen yhden käännön menetelmän?
Kuinka merkitset standardin mukainen mitoituksen?
Kuinka piirrät perspektiivikuvan?
Miten idea visualisoidaan käsin piirtämällä?
Miten toteutat väritettyjä sisä- ja/tai ulkonäkymiä?
Miten esitetään pieni esine aksonometrisenä esityskuvana ja projektioina?
Miten toteutetaan esitysplanssi?
Muodissa ja puvustuksessa erityisesti
Miten esitetään väritettyjä esityskuvia vaatemalleista ihmisen päällä tai erilaisia materiaaleja ja pintamuotoja eri välineillä?
Graafisessa muotoilussa
- Miten kuvitat tekstin ja tarinan pohjalta?
- Miten suunnittelet ja toteutat tarkoituksenmukaisen kuvituksen?
- Kuinka valitset oikean kuvitustekniikan?
- Miten huomioit kohderyhmän kuvitusprosessissa?
- Mitkä ovat julkaisemisen asettamat rajoitukset?
- Miten hallitset kuvitusprosessin?
Puumuotoilussa, sisustusarkkitehtuurissa ja kalustesuunnittelussa
- Miten piirrät perspektiivikuvia ihmisistä, tiloista ja tuotteista.
Opiskelumateriaali
Learn alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.
TKI ja työelämäyhteistyö
Tällä toteutuksella ei ole TKI tai työelämäyhteistyötä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Panu Vuoristo
Vastuuhenkilö
Panu Vuoristo
Opiskelijaryhmät
-
BTMKV22KPBiotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta
Sisältö
Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?
Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- KY Opettaja
- Panu Vuoristo
Vastuuhenkilö
Panu Vuoristo
Opiskelijaryhmät
-
MPKV22KPMuoti ja puvustus, päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta
Sisältö
Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?
Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Englanti
Paikat
10 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Panu Vuoristo
Vastuuhenkilö
Suvi Pylvänen
Opiskelijaryhmät
-
GDKV22KMGame design, part-time studies
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta
Sisältö
Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?
Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Petri Hurme
Vastuuhenkilö
Petri Hurme
Opiskelijaryhmät
-
GRKV22SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta
Sisältö
Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?
Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.
Opiskelumateriaali
Luentomateriaalit, julkaistaan Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei liity TKI- tai työelämäyhteistyötä.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Veli-Matti Hilli
Vastuuhenkilö
Sanna Haapanen
Opiskelijaryhmät
-
GRKV21SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
Suomeksi
- osaat tuottaa havainnollisesti ja kuvallisesti selkeää informaatiografiikkaa
- hallitse informaatiografiikan mahdollistamat visuaaliset esitystavat
- tunnet perinteiset informaatiografiikan esitystavat ja osaat luoda myös uusia innovatiivisia visualisointeja
- ymmärrät informaatiografiikan merkityksen osana kokonaisviestintää
- hallitset kuvituksen ja infomaatiografiikan yhteyden
Sisältö
- miten suunnittelet ja pelkistät informaation grafiikaksi?
- kuinka valitset työvälineet tehtävän ratkaisemiseksi?
- kuinka suunnittelet kartat, käyttöohjeet, symbolit sanattomasti?
- miten esität visuaalisesti laadullisen ja määrällisen tiedon?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Yritys yhteistyö projekteja.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
3 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Tarja Brola
Vastuuhenkilö
Tarja Brola
Opiskelijaryhmät
-
GRKV20SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- hallitset julistesuunnittelun perusteet
- osaat suunnitella julisteita käyttökohteen mukaan
- osaat valita toteutusmenetelmän tarkoituksenmukaisesti
- osaat suunnitella julisteen asiakaslähtöisesti
- hahmotat värin, sommittelun ja tekniikan merkityksen julisteen suunnittelussa
- hallitset ilmaisutapoja julistesuunnittelussa
Sisältö
- Miten toimiva juliste suunnitellaan?
- Miten viesti visualisoidaan ja pelkistetään?
- Kuinka erilaiset julistetyypit eroavat toisistaan?
- Miten valita sopiva ja tarkoituksenmukainen tekniikka?
- Kuinka kohderyhmän ja asiakkaan tarpeet tulisi huomioda suunnittelussa?
Opiskelumateriaali
Materiaali learn alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opintojakson opettajaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Yritysyhteistyö.
Kansainvälinen yhteistyö
Kansainvälinen projekti.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135 tuntia opiskelijan työtä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioidaan: oppimistehtävät ja kehittyminen
Perusteet: harjoitustehtävien taso ja kehittyminen
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty’
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 22
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Nina Palmros
Vastuuhenkilö
Nina Palmros
Opiskelijaryhmät
-
BTMKV22KPBiotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
Tavoitteet
- osaat kuvan tekemisen perinteisiä ja uusia tekniikoita, välineitä ja materiaaleja
- osaat tehdä havaintoja visuaalisesta ympäristöstä sekä näet kokonaisuuksia että yksityiskohtia
- ymmärrät sommittelun, valon, värin, muodon, tilan ja liikkeen
merkityksen
- osaat puhua kuvista ja tulkita niitä omien kokemustesi pohjalta
- osaat hyödyntää visuaalisen ilmaisun mahdollisuuksia omalla alallasi
Sisältö
Mitkä ovat yleisimmät kuvan tekemisen perinteiset ja uudet tekniikat, välineet ja materiaalit?
- Miten kuvaat ihmisen rakennetta ja mittasuhteita?
- Osaatko kertoa työskentelyprosessistasi, materiaalien ja tekniikoiden käytöstäsi muille?
- Kuinka osaat ilmaista itseäsi kuvien avulla?
- Miten hyödynnät saatavissa olevaa tietoa?
- Miten näyttelyihin tutustuminen vie sinua eteenpäin työskentelyssäsi?
Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.
Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.
Opiskelumateriaali
Opettajan jakama materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole
Opiskelijan työmäärä
5 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 22
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Nina Palmros
Vastuuhenkilö
Nina Palmros
Opiskelijaryhmät
-
MPKV22KPMuoti ja puvustus, päivätoteutus
Tavoitteet
- osaat kuvan tekemisen perinteisiä ja uusia tekniikoita, välineitä ja materiaaleja
- osaat tehdä havaintoja visuaalisesta ympäristöstä sekä näet kokonaisuuksia että yksityiskohtia
- ymmärrät sommittelun, valon, värin, muodon, tilan ja liikkeen
merkityksen
- osaat puhua kuvista ja tulkita niitä omien kokemustesi pohjalta
- osaat hyödyntää visuaalisen ilmaisun mahdollisuuksia omalla alallasi
Sisältö
Mitkä ovat yleisimmät kuvan tekemisen perinteiset ja uudet tekniikat, välineet ja materiaalit?
- Miten kuvaat ihmisen rakennetta ja mittasuhteita?
- Osaatko kertoa työskentelyprosessistasi, materiaalien ja tekniikoiden käytöstäsi muille?
- Kuinka osaat ilmaista itseäsi kuvien avulla?
- Miten hyödynnät saatavissa olevaa tietoa?
- Miten näyttelyihin tutustuminen vie sinua eteenpäin työskentelyssäsi?
Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.
Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.
Opiskelumateriaali
Opettajan jakama materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole
Opiskelijan työmäärä
5 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
2 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Palvelumuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Sami Helin
- Marjo Suviranta
Vastuuhenkilö
Marjo Suviranta
Opiskelijaryhmät
-
SKKV21SPSisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus
Tavoitteet
Liittyy Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op) -opintojaksoon. Osaat havainnoida ympäristöäsi ja kerätä tietoa kentältä oikeista palveluympäristöistä erilaisilla menetelmillä. Osaat selvittää ja tunnistaa käyttäjien tarpeita ja ottaa ne huomioon suunnittelutyössäsi. Osaat tutkia ja analysoida kehitettävää tuotetta tai palvelua suhteutettuna käyttötarkoitukseensa ja tehdä parannusehdotuksia.
Sisältö
Yleisesti
- Miten tunnistat käyttäjien tarpeita ja mieltymyksiä?
- Miten käyttäjät osallistetaan suunnitteluun niin, että käyttötarkoitus tulee samalla huomioiduksi?
- Miten tuotteen ergonomisuus ja käytettävyys suhteutetaan käyttötarkoitukseensa?
- Miten suunnittelet käyttäjää palvelevan ja ajan henkeen soveltuvan tuotteen tai palvelun?
Opiskelumateriaali
Työterveyslaitos http://www.ttl.fi/fi/ergonomia/Sivut/default.aspx
Työterveyslaitoksen tiedotteita useista eri aihealueista
Seppo Väyrynen, Nina Nevala, Minna Päivinen Tammer paino 2004, Ergonomia ja käytettävyys suunnittelussa ja käyttäjätutkimuksen menetelmät
Hyysalo, Sampsa, 2006, Käyttäjätieto ja käyttäjätutkimuksen menetelmät
Opintojakson opetusmateriaalit
RT-kortit
www.TTL.fi
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan
TKI ja työelämäyhteistyö
Käyttäjätietoa ja -ymmärrystä haetaan ja tutkitaan yhteistyössä yritysten kanssa. Opiskelija hakee soveltuvat yhteistyöyritykset omaan tiedonhankinta ja tutkimustyöhönsä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135 tuntia opiskelijan työtä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioidaan: oppimistehtävät ja oppilaan itsereflektio.
Perusteet: asiasisältö, harjoitustehtävien taso ja oppilaan oma arvio oppimisesta.
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Sami Helin
- Marjo Suviranta
Vastuuhenkilö
Marjo Suviranta
Opiskelijaryhmät
-
GRKV21SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
Liittyy Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op) -opintojaksoon. Osaat havainnoida ympäristöäsi ja kerätä tietoa kentältä oikeista palveluympäristöistä erilaisilla menetelmillä. Osaat selvittää ja tunnistaa käyttäjien tarpeita ja ottaa ne huomioon suunnittelutyössäsi. Osaat tutkia ja analysoida kehitettävää tuotetta tai palvelua suhteutettuna käyttötarkoitukseensa ja tehdä parannusehdotuksia.
Sisältö
Yleisesti
- Miten tunnistat käyttäjien tarpeita ja mieltymyksiä?
- Miten käyttäjät osallistetaan suunnitteluun niin, että käyttötarkoitus tulee samalla huomioiduksi?
- Miten tuotteen ergonomisuus ja käytettävyys suhteutetaan käyttötarkoitukseensa?
- Miten suunnittelet käyttäjää palvelevan ja ajan henkeen soveltuvan tuotteen tai palvelun?
Opiskelumateriaali
Työterveyslaitos http://www.ttl.fi/fi/ergonomia/Sivut/default.aspx
Työterveyslaitoksen tiedotteita useista eri aihealueista
Seppo Väyrynen, Nina Nevala, Minna Päivinen Tammer paino 2004, Ergonomia ja käytettävyys suunnittelussa ja käyttäjätutkimuksen menetelmät
Hyysalo, Sampsa, 2006, Käyttäjätieto ja käyttäjätutkimuksen menetelmät
Opintojakson opetusmateriaalit
www.TTL.fi
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan
TKI ja työelämäyhteistyö
Käyttäjätietoa ja -ymmärrystä haetaan ja tutkitaan yhteistyössä yritysten kanssa. Opiskelija hakee soveltuvat yhteistyöyritykset omaan kehitystyöhönsä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135 tuntia opiskelijan työtä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioidaan: oppimistehtävät ja oppilaan itsereflektio.
Perusteet: asiasisältö, harjoitustehtävien taso ja oppilaan oma arvio oppimisesta.
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Leena Muotio
- Petri Hurme
Vastuuhenkilö
Petri Hurme
Opiskelijaryhmät
-
GRKV21SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- hallitset aikakausilehden suunnittelun perusteet
- hallitset tarvittavat ohjelmistot julkaisujen tuottamiseen
- osaat tuottaa lehtijournalismissa tarvittavaa kuvitusta ja suunnitella toimivan typografisen hierarkian
- olet tietoinen lehtijulkaisun historiasta ja nykyisistä sekä tulevaisuuden suuntalinjoista
- osaat toimia julkaisutyöryhmän jasenenä
- ymmärrät aikataulun merkityksen ammattialalla
- ymmärrät digijulkaisun menetelmät
- osaat painotekniikat ja valita painon, sekä laatia painotarjouspyynnön
Sisältö
- Miten toimiva ja trendikäs aikakausijulkaisu suunnitellaan?
- Miten tuotetaan painokelpoinen julkaisu?
- Miten huomioit kuvan ja typografian rooli lehtityössä
- Miten toimit työryhmän aktiivisena jäsenenä?
- Miten organisoidaan ja aikataulutetaan lehtiprojekti?
- Kuinka kohderyhmän tarpeet tulisi huomioda suunnittelussa?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali jaetaan opintojakson Learn-alustalla
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla ei toteuteta TKI- ja työelämäyhteistyötä
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 06.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Tarja Brola
Vastuuhenkilö
Tarja Brola
Opiskelijaryhmät
-
GRKV20SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- osaat suunnitella yritykselle ilmeen ja ohjeiston
- olet tietoinen ilmeen merkityksestä markkinoinnissa
- osaat hakea tietoa ja tehdä valintoja päätösten tueksi
- osaat toimia asiakas- ja kohderyhmälähtöisesti
Sisältö
Miten suunnitellaan yritykselle ilme?
- Miten rakennat graafisen ohjeiston?
- Kuinka huomioit kohderyhmän/asiakkaan tarpeet suunnittelussa?
- Miten ja mistä haet tietoa työskentelysi taustaksi?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Yritysyhteistyö.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135 tuntia opiskelijan työtä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioidaan: oppimistehtävät ja kehittyminen
Perusteet: harjoitustehtävien taso ja kehittyminen
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
19.10.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Elsa Hulkkonen
Vastuuhenkilö
Elsa Hulkkonen
Opiskelijaryhmät
-
BTMKV22KPBiotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
Tavoitteet
- osaat havainnoida ja analysoida kolmiulotteisuutta
- ymmärrät kolmiulotteisen sommittelun tärkeimpiä käsitteitä
- ymmärrät ihmisen vartalon rakenteen ja toiminnan plastisen sommittelun näkökulmasta (kuvanveisto)
- hallitset perusteet tavallisimpien plastisen sommittelun materiaalien käytöstä (kuten savi ja kipsi)
- osaa soveltaa kolmiulotteisen sommittelun periaatteita oman alan suunnittelutehtävissä
Sisältö
Kuinka hahmottaa kolmiulotteista maailmaa?
Kolmiulotteisen sommittelun perusperiaatteet?
Mistä materiaaleista ja millä tekniikoilla kannattaa tutkia kolmiulotteisia muotoja?
Miten muovaan kiinnostavia ja jännitteisiä muotoja?
Kuinka voin hyödyntää saavuttamaani taiteellista ymmärrystä ammatissani?
Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja. sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.
Opiskelumateriaali
Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135h opiskelijan työtä (1op = 27h)
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson kontaktitapaamisten aikana pidetään luentoja ja tehdään oppimistehtäviä. Arvioinnin kohteena olevista oppimistehtävistä osa toteutetaan itsenäisesti ja osa osittain ohjatusti annetun aikataulun mukaisesti.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointimenetelmänä käytetään suullista ja/tai kirjallista palautetta, itsearviointia, reflektointia ja vertaisarviointia.
Arvioinnin perusteet on selvitetty opetussuunnitelmaan pohjautuvien tehtävänantojen yhteydessä.
Aktiivinen osallistuminen tärkeää.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Elsa Hulkkonen
- Iida Silvennoinen
Vastuuhenkilö
Elsa Hulkkonen
Opiskelijaryhmät
-
MPKV22KPMuoti ja puvustus, päivätoteutus
Tavoitteet
- osaat havainnoida ja analysoida kolmiulotteisuutta
- ymmärrät kolmiulotteisen sommittelun tärkeimpiä käsitteitä
- ymmärrät ihmisen vartalon rakenteen ja toiminnan plastisen sommittelun näkökulmasta (kuvanveisto)
- hallitset perusteet tavallisimpien plastisen sommittelun materiaalien käytöstä (kuten savi ja kipsi)
- osaa soveltaa kolmiulotteisen sommittelun periaatteita oman alan suunnittelutehtävissä
Sisältö
Kuinka hahmottaa kolmiulotteista maailmaa?
Kolmiulotteisen sommittelun perusperiaatteet?
Mistä materiaaleista ja millä tekniikoilla kannattaa tutkia kolmiulotteisia muotoja?
Miten muovaan kiinnostavia ja jännitteisiä muotoja?
Kuinka voin hyödyntää saavuttamaani taiteellista ymmärrystä ammatissani?
Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja. sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.
Opiskelumateriaali
Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Avain ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Kurssilla ei ole ensisijaista TKI tai työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Kurssilla ei ole erillistä tenttiä
Kansainvälinen yhteistyö
Kurssilla ei ole kansainvälistä yhteistyötä
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135h opiskelijan työtä (1op = 27h)
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso toteutetaan kahdessa osassa:
Muodonanto, perusteet ja Muodonanto, ammatillinen. Kurssin aikana tutustutaan mm. kolmiulotteiseen työskentelyyn.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson kontaktitapaamisten aikana pidetään luentoja ja tehdään oppimistehtäviä. Arvioinnin kohteena olevista oppimistehtävistä osa toteutetaan itsenäisesti ja osa osittain ohjatusti annetun aikataulun mukaisesti.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointimenetelmänä käytetään suullista ja/tai kirjallista palautetta, itsearviointia, reflektointia ja vertaisarviointia.
Arvioinnin perusteet on selvitetty opetussuunnitelmaan pohjautuvien tehtävänantojen yhteydessä.
Aktiivinen osallistuminen tärkeää.
Arvioinnissa korostetaan mm. luovaa ja kokeilevaa ajattelua sekä kolmiulotteista hahmotuskykyä.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
42 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Heli Abdel-Rahman
- Esa Hämäläinen
- Marjo Kivilompolo
Vastuuhenkilö
Heli Abdel-Rahman
Opiskelijaryhmät
-
GRKV22SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
-
SKKV22SPSisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus
Tavoitteet
Opit muotoiluprosessin toimintatapoja. Opit hyödyntämään erilaisia ideointimenetelmiä etsiessäsi uusia, käyttäjälähtöisiä ratkaisuja.
Opit tarkkailemaan ympäristöäsi.
Mitä ihmiset haluavat ja tarvitsevat elämäänsä?
Miten muotoilija voi parantaa elämän laatua?
Luonnosten ja muiden visuaalisten esittämistapojen avulla opit helpottamaan ongelmanratkaisua ja ajattelua.
Sisältö
Miten muotoiluprosessi toimii ja miten siinä tuotetaan uusia ideoita?
Miten visualisoit ideasi ja kehität sen edelleen luonnoksesta prototyypiksi ja tuotteeksi?
Opiskelumateriaali
Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Avain ilmoitetaan ennen opintojakson alkua.
Yksilölliset oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso jakautuu 2 osaan:
Ensin toteutuu teoria-osa (3 op), joka koostuu luennoista ja oppimistehtävistä, joissa käsitellään muotoilualaa yleisesti ja muotoiluprosessin eri vaiheita, riippumatta eri koulutusten substanssialasta.
Sen jälkeen toteutuu substanssi-osa (2 op), jonka aikana käsitellään muotoiluprosessin eri vaiheita ja alan käytänteitä kunkin koulutuksen näkökulmasta ja tehdään oppimistehtäviä. Ryhmien toteutukset ovat erikseen, kummankin ryhmän substanssiopettajan johdolla.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla pidetään aiheeseen liittyviä luentoja, tehdään lyhyitä oppimistehtäviä ja ekskursio.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
22 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- KY Opettaja
- Anu Vainio
- Sabine Suorsa
Vastuuhenkilö
Sabine Suorsa
Opiskelijaryhmät
-
SKKV20SPSisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus
Tavoitteet
- Tunnistat yrittäjyyden merkityksen uravaihtoehtona muotoilun alalla.
- Osaat havaita ja arvioida muuttuvan toimintaympäristön ja verkostojen tarjoamia mahdollisuuksia oman yritystoiminnan kehittämiseksi.
- Osaat tuotteistaa, kaupallistaa ja markkinoida tuote- tai palveluideasi.
- Tunnistat yritystoiminnan riskit ja osaat varautua niihin.
- Osaat tehdä perustettavan yrityksen viranomaisilmoitukset.
Sisältö
- Minkälaisia valmiuksia yrittäjä tarvitsee?
- Miten yritysidea löytyy?
- Miten idea tuotteistetaan, kaupallistetaan ja markkinoidaan?
- Mihin toimiva liikeidea perustuu?
- Miten analysoit markkinoita?
- Minkälaisia laskelmia on tehtävä ennen yritystoiminnan aloittamista?
- Miten suunnittelet asiakaslähtöistä markkinointia?
- Mitkä ovat yritystoiminnan riskejä ja miten suunnittelet riskienhallintaa?
- Mitkä ovat yrityksen käytännön perustamistoimet?
Opiskelumateriaali
Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Avain ilmoitetaan ennen opintojakson alkua.
Yksilölliset oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso jakautuu 2 osaan:
Ensin toteutuu teoria-osa (3 op), joka koostuu luennoista ja oppimistehtävistä, joissa käsitellään muotoilualaa yleisesti ja muotoiluprosessin eri vaiheita, riippumatta eri koulutusten substanssialasta.
Sen jälkeen toteutuu substanssi-osa (2 op), jonka aikana käsitellään muotoiluprosessin eri vaiheita ja alan käytänteitä kunkin koulutuksen näkökulmasta ja tehdään oppimistehtäviä.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla pidetään aiheeseen liittyviä luentoja, tehdään lyhyitä oppimistehtäviä ja ekskursio.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
13.09.2022 - 31.12.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Tarja Brola
- Katariina Silvola
Vastuuhenkilö
Katariina Silvola
Opiskelijaryhmät
-
GRKV22SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Sisältö
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Opiskelumateriaali
www.lux.xamk.fi
open.learn.fi: Verkko-orientaatio Xamk ja Digitaaliset oppimisympäristöt
Yksilölliset oppimisväylät
Tarjolla on kolme oppimisväylää: 1) työviikkopohjainen oppimisväylä, 2) opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä 3) työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
1) Työviikkopohjainen oppimisväylä
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
2) Opintoja nopeuttava oppimisväylä
Opintojen nopeuttaminen tapahtuu esimerkiksi valitsemalla itsenäisiä suoritustapoja, jotka voivat olla mm. verkkototeutuksia, tai valitsemalla opintoja jonkin toisen ryhmän työjärjestyksestä. Itsenäisesti suoritettavat oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaiseen oppimisväylään suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti. Oppimistehtävät ovat kuitenkin itsenäisen toteutuksen mukaiset. Jos sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, tutustu osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen.
3) Työhön integroitu oppimisväylä
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus ja muoto määräytyvät opintojakson oppimistavoitteiden mukaan. Tutustu osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen.
TKI ja työelämäyhteistyö
--
Lisätietoja opiskelijoille
Toteutustapa
80% Lähiopetus, 20% Virtuaaliopetus
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen kontaktitunneille ja tehtävien suorittaminen.
Itsearviointi, vertaisarviointi ja opettajan antama arviointi.
Hyväksytyn suorituksen saa osallistumalla kontaktitunneille ja tekemällä harjoitustehtävät.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- KY Opettaja
Vastuuhenkilö
Sanna Haapanen
Opiskelijaryhmät
-
GRKV19SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- hahmotat portfolion suunnitteluprosessin ja rakenteen
- olet tietoinen portfolion ammatillisista perusteista
- osaat käsikirjoittaa sisällön, sekä valita ja valmistella kuvamateriaalin
- osaat käyttää ja julkaista WordPress-ohjelmalla
- pystyt hyödyntämään eri työkaluja ja ohjelmistoja oman portfoliosivustosi tekemisessä
- ymmärrät portfolion julkaisun perusteet
Sisältö
- Miten suunnitella toimiva ja tarkoituksenmukainen ammatillinen portfolio?
- Miten käsikirjoittaa portfolio ja valita sekä käsitellä kuvat siihen?
- Miten valita ja käyttää julkaisualustaa?
- Miten käyttää ja valita julkaisuun tarvittavat välineet ja ohjelmat?
- Kuinka kohderyhmä tulisi huomioda suunnittelussa?
Opiskelumateriaali
Videot, linkit ja tutoriaalit Learnissä.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan
TKI ja työelämäyhteistyö
Toteutukseen ei sisälly TKI ja työelämäyhteistyötä
Lisätietoja opiskelijoille
Perusteet tehdään yhdessä. Opiskelijat suorittavat tehtäviä myös itsenäisesti ohjeistuksien ja videoiden avulla. Lähipäivillä töistä saa palautetta ja syvennetään osaamista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Valmis digitaalinen portfolio (WordPress tai muu alusta)
WordPress demosivusto
Esitietovaatimukset
Edeltävä osaaminen:
Graafisen suunnittelun ohjelmat
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
22 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- KY Opettaja
Vastuuhenkilö
Heli Abdel-Rahman
Opiskelijaryhmät
-
SKKV21SPSisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus
Tavoitteet
- Osaat reflektoida osaamisesi kehittymistä.
- Hahmotat portfolion suunnitteluprosessin ja rakenteen.
- Olet tietoinen portfolion ammatillisista perusteista
- Osaat käsikirjoittaa sisällön, sekä valita ja valmistella kuvamateriaalin.
- Osaat käyttää eri työkaluja ja ohjelmistoja portfolion luontiin.
- Pystyt hyödyntämään eri työkaluja ja ohjelmistoja oman portfoliosivustosi tekemisessä
- Ymmärrät portfolion julkaisun perusteet
Opiskelija palauttaa työt ajallaan määräaikaan mennessä.
Sisältö
- Miten reflektoit osaamisesi kehittymistä?
- Miten suunnitella toimiva ja tarkoituksenmukainen ammatillinen portfolio?
- Miten tehdä verkkoportfolio ja videoportfolio?
- Miten käsikirjoittaa portfolio ja valita sekä käsitellä kuvat siihen?
- Miten valita ja käyttää julkaisualustaa?
- Miten käyttää ja valita julkaisuun tarvittavat välineet ja ohjelmat?
- Kuinka kohderyhmä tulisi huomioida suunnittelussa?
Opiskelumateriaali
Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.09.2022 - 16.12.2022
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
T&K-osuus
7 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 22
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Esko Ahola
- Leena Muotio
- Seija Kiuru-Lavaste
Vastuuhenkilö
Esko Ahola
Opiskelijaryhmät
-
MPKV20KPMuoti ja puvustus, päivätoteutus
Tavoitteet
- tunnet projektityöskentelyn vaiheet
- osaat suunnitella ja aikatauluttaa projektin
- osaat toimia projektissa oman alan asiantuntijana
- omaksut analyyttisen, kriittisen, tutkivan ja reflektoivan työskentelyotteen oman alasi tutkimus- ja kehittämistyössä
- osaat soveltaa luovasti ja kriittisesti tietotaitoasi valitussa muotoiluprojektissa
- osaat asettaa tavoitteet, luoda tutkimuskysymykset ja valita kehittämiskohteeseesi soveltuvat tutkimusmenetelmät
- opit analysoimaan, kuinka valittuja menetelmiä sovelletaan tutkimuskysymyksen ratkaisemiseksi
- osaat laatia tutkimussuunnitelman
Opintojaksolla kirjoitat tutkimussuunnitelmaan perustuvan tutkielman, joka on muodoltaan opinnäytetyön kaltainen, mutta sivumäärältään suppeampi (noin 20 sivua).
- hallitset lähdeviite- ja luettelointitekniikan sekä muut tutkivan kirjoittamisen ohjeet
- osaat laatia lähdeluettelon kriittisesti
- osaat arvioida tutkimuksesi luotettavuutta
Tämä opintokokonaisuus tulee tehdä ennen opinnäytetyön aloittamista.
Sisältö
Mitä vaiheita projektityöskentely sisältää?
Miten projekti suunnitellaan ja aikataulutetaan?
Mitä tehtäviä ja rooleja sinulla on muotoilun edustajana?
Miten projekti toteutetaan ja raportoidaan kriittisellä, tutkivalla ja reflektoivalla tutkimusotteella?
Miten ammattialan TKI-projekti ja siihen liittyen tutkimukseen tarvittavat oppimistehtävät ja tutkimussuunnitelma sekä projektin tutkielma toteutetaan?
Opiskelumateriaali
Verkkomateriaalit, alan kirjallisuus ja opettajien kokoama sekä jakama aineisto. Opiskelijat kokoavat myös itse ryhmälle jaettavaa materiaalia.
Yksilölliset oppimisväylät
Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.
Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx
Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa
TKI ja työelämäyhteistyö
Projektit tehdään kokonaan yhteistyössä työelämän kanssa.
Tentit ja muut määräajat
Projektien eteneminen määrittää aikataulun ja niiden mukaan edetään.
Kansainvälinen yhteistyö
Tki ja kansainvälinen yhteistyö selviää projektien myötä.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan tekemä työmäärä on 27 tuntia yhtä opintopistettä kohden.
10 x 27 t, yhteensä 270 t, josta kontaktiopetuksen osuus on 100-120 t ja loppu itsenäistä työskentelyä projekteissa sekä projektitutkielman kirjoittamista.
Toteutuksen osien kuvaus
Projektin suunnittelu ja toteutus 7 op
Projektitutkielma 3 op
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelija voi ehdottaa myös itse projektia. Ohjaajat esittelevät oppilaitokselle tulleita ehdotuksia. Projektja voi tehdä myös ryhmätyönä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Prokektin suorittaminen hyväksytysti ja projektitukielman kirjoittaminen.
Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
50 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Jaana Hermunen
Vastuuhenkilö
Jaana Hermunen
Opiskelijaryhmät
-
BTMKV22KPBiotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
-
MPKV22KPMuoti ja puvustus, päivätoteutus
Tavoitteet
Taidehistoria:
Osaat tunnistaa pääpiirteet eri taidekausista ja osaat taidehistorian aikajanan.
Muotoilun historia:
Tiedät pääpiirteittäin muotoilun historian kehityksen ja siihen liittyen myös oman ammattialasi historian.
Sisältö
Taidehistoria:
- Miten taidekaudet sijoittuvat ajallisesti?
- Mitkä ovat eri taidekausien tuntomerkit?
Muotoilun historia:
- Mikä on eri tyylikausien kronologia
- Mitkä ovat eri tyylikausien tuntomerkit?
- Mikä on muotoilun yhteiskunnallinen merkitys?
Ammattialaan sovelletut tehtävät, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
50 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Laura Hakanen
- KY Opettaja
Vastuuhenkilö
Heli Abdel-Rahman
Opiskelijaryhmät
-
SKKV20SPSisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus
Tavoitteet
Tulevaisuusajattelussa hahmotat mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuksia, joita lähdet toteuttamaan omassa suunnitteluprosessissasi.
Tunnet erilaisia tulevaisuudentutkimusmenetelmiä, joita opettelet soveltamaan oman työsi ja ammattialasi kehittämisessä.
Sisältö
Mitä menetelmiä on olemassa tulevaisuuden hahmottamiseksi?
Millaisia mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuksia hahmotat omalla alallasi?
Miten lähdet toteuttamaan niitä omassa ammatissasi?
Opiskelumateriaali
Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Oppimistehtävän arviointi
Aktiivinen osallistuminen opetukseen
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 21.10.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
22 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- KY Opettaja
Vastuuhenkilö
Heli Abdel-Rahman
Opiskelijaryhmät
-
BTMKV22KPBiotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
Tavoitteet
- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.
Sisältö
- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?
Opiskelumateriaali
Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 25
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Frans Silvennoinen
Vastuuhenkilö
Heli Abdel-Rahman
Opiskelijaryhmät
-
MPKV22KPMuoti ja puvustus, päivätoteutus
Tavoitteet
- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.
Sisältö
- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?
Opiskelumateriaali
Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.
Opiskelijan työmäärä
5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Brenda Jiménez
Vastuuhenkilö
Brenda Jiménez
Opiskelijaryhmät
-
GDKV22SPGame design, full-time studies
Tavoitteet
- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.
Sisältö
- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- KY Opettaja
Vastuuhenkilö
Sanna Haapanen
Opiskelijaryhmät
-
GRKV22SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.
Sisältö
- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Kouvola
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
- Degree Programme in Game Design
Opettaja
- Opettaja4 Yhteiset_opinnot
Vastuuhenkilö
Miia Karttunen
Opiskelijaryhmät
-
GRKV22SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
-
GDKV22SPGame design, full-time studies
Tavoitteet
Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Sisältö
Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?
Opiskelumateriaali
Learn-alusta ja sinne koottu materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Tämä on muotoilun koulutusten yhteinen Viestintätaidot-toteutus (suunnattu erityisesti GDKV22SP- ja GRKV22SP-ryhmille mutta sopii myös muille samojen alojen ja lähialojen opiskelijoille).
TKI ja työelämäyhteistyö
Alakohtaisen viestinnän harjoituksia työelämän tarpeisiin, integraation ammatillisiin opintojaksoihin (yhteiset tehtävät)
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson aikana voidaan pitää opintojakson aikataulun puitteissa.
Opiskelijan työmäärä
135 tuntia opiskelijan työtä (oppitunnit, tehtävät, itsenäinen työ, tiimityö)
Toteutuksen osien kuvaus
- kirjallinen viestintä omalla alalla
- suullinen viestintä omalla alalla
- tiedonhaku ja lähteiden käyttö
- ryhmäviestintä, kokous- ja neuvottelutaito
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittautumisen jälkeen odota, että ilmoittautumisaika päättyy. Sen jälkeen opettaja hyväksyy ilmoittautumisesi. Saat opintojakson aloitusinformaation (ohjelma, opiskelualusta, tehtävät) opintojakson ensimmäisellä lähitapaamisella. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä opettajaan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu opintojakson tehtävien suorittamiseen ja aktiiviseen osallistumiseen. Yksityiskohtaisempi kuvaus arvioinnin kohteista saatavilla opintojakson Learn-alustalla.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 22
Tutkinto-ohjelma
- Biotuotemuotoilun koulutus
- Graafisen muotoilun koulutus
- Muodin ja puvustuksen koulutus
- Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
- Diego Carlozzo
- Nina Palmros
Vastuuhenkilö
Nina Palmros
Opiskelijaryhmät
-
SKKV22SPSisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet väriteorioita ja osaat soveltaa niitä muotoilun suunnittelutehtävissä.
Suoritettuasi opintojakson osaat hyödyntää värin tuottamia mielikuvia ja värin muuntautumiskykyä.
Tiedät värin subtraktiivisen, additiivisen ja optisen sekoittumistavan.
Ymmärrät värin syntymekanismin.
Ymmärrät värien historian merkityksen sekä värin kulttuurisidonnaisuuden.
Ymmärrät värin merkityksen muotoilussa ja viestinnässä.
Sisältö
Millaisia väriin liittyviä ilmiöitä on olemassa?
Millaisia ominaisuuksia liitetään väriin?
Miten puhumme väreistä niiden oikeilla termeillä?
Miten väriä sovelletaan suunnittelussa ja tuotteiden muotoilussa?
Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistyvät materiaalipajojen harjoituksiin.
Opiskelumateriaali
Harald Arnkil. 2008. Värit havaintojen maailmassa.Toinen painos. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy. Taideteollisen korkeakoulun julkaisuja B 85. ISBN 978-951-558-237-9.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole
Opiskelijan työmäärä
5 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Suvi Pylvänen
Vastuuhenkilö
Suvi Pylvänen
Opiskelijaryhmät
-
GRKV21SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- Osaat suunnitella ja toteuttaa verkkosivuja asiakkaan ja käyttäjän tarpeet huomioiden.
- Ymmärrät saavutettavuuden, käytettävyyden ja käyttökokemuksen periaatteet.
- Ymmärrät verkon tuomat rajoitteet ja mahdollisuudet.
- Olet syventänyt koodausosaamistasi.
Sisältö
- Kuinka ottaa huomioon loppukäyttäjän ja asiakkaan tarpeet ja toiveet suunnittelussa?
- Kuinka huomioida saavutettavuuden, käytettävyyden ja käyttökokemuksen periaatteet suunniteltaessa verkkosivuja?
- Miten suunnittelet sivuston, joka toimii näytön resoluutiosta riippumatta?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali julkaistaan opintojakson Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkoon perustuva oppimisreitti
Osallistut opetus- ja ohjaustilaisuuksiin aikataulun mukaisesti. Opintoaikataulusi määräytyy ajoitettujen ryhmätilaisuuksien ja itseopiskelujen perusteella.
Oppimisreitti, joka nopeuttaa opintoja
Jos olet hankkinut aiheesta aikaisempaa oppimista (kokonaan / osittain), ota ennen kurssia vastuuopettajaan yhteyttä. Näin voitte keskustella siitä, onko sinulla tarvittava pätevyys ja mitkä ovat menetelmät kyseisen pätevyyden osoittamiseksi. Jos et pysty osallistumaan kaikkiin lähiopetustilaisuuksiin muiden kurssien takia, sinun on suoritettava oppimistehtävät itsenäisesti.
Työperusteinen oppimisreitti
Sinun on otettava yhteyttä kurssin opettajaan ennen kurssia sopiaksesi kehitystehtävistä, jotka suoritat työpaikallasi. Sinun on todistettava oppimasi sekä teoreettisesti että käytännössä pitämällä esitys Game Design näyttöpäivässä (show & tell day).
TKI ja työelämäyhteistyö
Opinnoilla toteutetaan verkkosivustosuunnitelma asiakkaalle.
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelijat suorittavat tehtäviä ryhmissä ohjeistuksen avulla. Lähipäivillä töistä saa palautetta ja syvennetään osaamista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Toteutetut harjoitukset ja sivustosuunnitelma.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 19.12.2022
Laajuus
5 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kulttuurin koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 23
Tutkinto-ohjelma
- Graafisen muotoilun koulutus
Opettaja
- Veli-Matti Hilli
Vastuuhenkilö
Sanna Haapanen
Opiskelijaryhmät
-
GRKV20SPGraafinen muotoilu, päivätoteutus
Tavoitteet
- osaat suunnitella yritykselle visuaalista viestintään
- ymmärrät graafisen ohjeiston merkityksen yrityksen viestinnässä
- osaat suunnitella sekä yrityksen että asiakkaan huomioivaa viestintää
- ymmärrät visuaalisuuden brändin peruselementtinä
Sisältö
- Miten hallitset yritysgrafiikan visuaalisen viestinnän kokonaissuunnittelun?
- Miten suunnittelet yritykselle asiakaslähtöisesti?
- miten käytät visuaalisia elementtejä?
- Miten hallitset brändin suunnittelun perusteet?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Yhteistyö projekteja.
Arviointiasteikko
1-5