Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opintojen tavoite
Merenkulkuala tarjoaa kiinnostavia ja haasteellisia tehtäviä sekä mahdollisuuden kansainväliselle uralle. Merikapteeni (AMK) -tutkinnon suoritettuasi sinulla on perusvalmiudet aluksen ohjaamiseen sekä käsittely- ja hallintamenetelmiin, ja osaamisen perustana ovat laitteistojen, lastioperaatioiden sekä navigoinnin ja meteorologian hallinta.
Koulutuksen ydintä ovat laiva- ja merikuljetustekniikka sekä kapteenitason merimies- ja johtamistaidot sekä turvallisuus- ja hätätilannevalmiudet.
Kieli- ja navigointitaidot sekä meriradioliikenne ovat olennainen osa merikapteenin työkalupakkia: alusten purkaminen ja lastaaminen sekä kansainvälinen kanssakäyminen ulkomaan satamissa ovat alan arkipäivää. Hyvää kielitaitoa edellyttävät myös monet merenkulkuun liittyvät säädökset, lastiasiakirjat, käyttöohjeet ja viestinnän hoitaminen.
Osa ammattiopinnoista toteutetaan englanninkielisenä.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) tunnetaan säiliöalustoimintojen, meriympäristösuojelun ja alusten käyttötekniikan asiantuntijana. Xamkin merenkulun yksikkö on merenkulkuun, kuljetusosaamiseen ja alusten käyttötekniikkaan erikoistunut koko maata palveleva yksikkö
Koulutuksen sisältö
Merikapteenin opintojen rakenne:
• perusopinnot
• ammattiopinnot
• vapaasti valittavat opinnot
• ohjattu harjoittelu
• opinnäytetyö
Monimuotototeutuksessa opintoja luetaan hyväksi aikaisemman työkokemuksen perusteella.
Opetus ja työharjoittelut kauppalaivoilla toteutetaan käytännön tehtävissä yhdessä alan ammattilaisten kanssa. Työharjoittelut on mahdollista suorittaa kansainvälisten väylien kauppalaivoilla.
Oppimisympäristöinä hyödynnetään
• modernia simulaattorikeskusta
• koulualus Katarinaa
• erilaisia yhteistyöprojekteja.
Koulutus jakautuu Support-, Operational- ja Management-tasoihin. Support-tasolla saat valmiudet toimia aluksen käytännön miehistötehtävissä. Operational-tason koulutus valmistaa sinut työskentelemään alemmissa päällystötehtävissä, ja Management-taso antaa teoreettiset valmiudet toimia kansainvälisen liikenteen ylimmissä päällystötehtävissä.
Ensimmäisenä lukuvuonna suoritat vahtimiehen pätevyyteen vaadittavat opinnot harjoitteluineen. Tämän jälkeen sinulla on mahdollisuus saada ensimmäinen pätevyyskirja, jolla voit vastaanottaa ensimmäiset työt laivalla puolimatruusina.
Vahtiperämiehen opinnot ja osa ohjatusta harjoittelusta suoritetaan kolmannen vuoden loppuun mennessä ja loput ylimmän tason opinnoista ja harjoittelusta seuraavan 1,5 vuoden aikana. Halutessasi voit täydentää koulutustasi tekniikan ja merenkulun muilla opinnoilla ja suorittamalla osan opinnoista vaihto-opiskelijana ulkomailla.
Viimeistään tutkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollista saada vahtiperämiehen pätevyyskirja, jolloin voit toimia ensimmäisissä päällystötehtävissä laivoilla. Myöhemmin laivalla työskenneltyäsi sinulla on mahdollisuus saada yliperämiehen ja merikapteenin pätevyyskirjat.
Olennainen osa merikapteenin työtä ovat hyvät kieli- ja kommunikointitaidot, sillä kansainvälinen kanssakäyminen eri yhteyksissä kuuluu alan arkipäivään. Hyvää kielitaitoa, erityisesti hyvää englannin kielen taitoa edellyttävät myös monet merenkulkuun liittyvät säädökset, lastiasiakirjat, käyttöohjeet ja meriradioliikenteen hoitaminen.
Koulutukseen hyväksyttävän on osoitettava todistus terveydentilastaan.
Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät
Merikapteenin opinnot toteutetaan päivä- tai monimuoto-opintoina. Opinnot sisältävät teoriaopintoja, käytännön harjoituksia ja simulaattorissa suoritettavia harjoituksia. Tämän lisäksi opinnot sisältävät paljon käytännön harjoittelua laivalla.
Pääset toteuttamaan ja harjoittelemaan perusasioita koululaivalla, simulaattoriympäristössä ja harjoittelujaksoilla kauppa-aluksilla. Opetusta saat Kotkan kampuksella ja simulaattorikeskuksella, joka sijaitsee yhteistyökumppanimme tiloissa Kotkan Katariinassa. Opinnot sisältävät useita pitkiä harjoittelujaksoja kauppa-aluksilla. Ensimmäinen niistä on heti ensimmäisen vuoden keväällä. Yhteensä tutkinto sisältää harjoittelua 360 päivää.
Opintojen ohjaus
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat muun muassa opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla on myös opiskelijapalveluneuvojan, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.
BYOD – Bring Your Own Device
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden (esim. kannettavien tietokoneiden) käyttöä.
Uramahdollisuudet
Xamkin merikapteenin koulutus täyttää kansainvälisen STCW-sopimuksen vaatimukset ja antaa valmiudet alusten johtotehtäviin perämiehenä ja päällikkönä maailman meriliikenteessä sekä maaorganisaatioiden erilaisissa hallinto- ja koulutustehtävissä. Voit työllistyä eri alustyyppeihin, kuten erilaisiin rahti- tai matkustaja-aluksiin. Merimiehen valttina on kielitaito. Monipuolisia työuria tarjoavat laivapalvelun lisäksi merenkulun maaorganisaatiot, kuten hallinto-organisaatiot, varustamot, satamaoperaattorit ja telakat. Merenkulkijoita tarvitaan myös alan koulutustehtävissä.
Merikapteeni (AMK) -tutkinnon suorittaneen tehtävänimikkeitä voivat olla
• kapteeni
• päällikkö
• yliperämies
• perämies.
Merikapteenin koulutus tähtää merikapteenin tutkintoon ja koulutuksen aikana hankittavaan vahtiperämiehen pätevyyskirjaan. Koulutus täyttää kansainvälisen STCW-sopimuksen (Standards of Training, Certification, and Watchkeeping) vaatimukset. Pätevyystodistuksen saamisen edellytyksenä ovat STCW:n mukaiset hyväksytyt opinnot ammattikorkeakoulussa ja ohjattu laivaharjoittelu. Merenkulun koulutuksella on yleissopimuksen mukainen laatujärjestelmä.
Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti vahtiperämiehen pätevyyskirjan saamisen edellytyksenä on muun muassa vähintään 18 vuoden ikä, säännösten mukainen koulutus ja siihen liittyvä työharjoittelu.
TKI ja työelämäyhteistyö
Xamkissa kehität asiantuntijuuttasi aidoissa työelämäyhteyksissä. Erilaiset oppimisprojektit tehdään yhteistyössä opiskelijoiden, työelämän edustajien ja opettajien kanssa. Opintojesi aikana voit olla mukana monissa työelämäläheisissä oppimisprojekteissa, monesti myös usealle eri organisaatiolle. Tietosi, taitosi ja asenteesi kehittyvät sekä osaamisesi kasvaa, ja saat ensiarvoisen tärkeitä kontakteja ja yhteyksiä työelämään. Tutustut elinkeinoelämään, ja tiivis yhteistyö avaa sinulle näköalan alueen yrityksiin ja muihin sidosryhmiin jo opintojesi aikana.
Opetus ja työharjoittelut kauppalaivoilla toteutetaan käytännön tehtävissä yhdessä alan ammattilaisten kanssa. Oppimisympäristöinä hyödynnetään modernia simulaattorikeskusta, koulualus Katarinaa ja erilaisia yhteistyöprojekteja. Työharjoittelut on mahdollista suorittaa kansainvälisten väylien kauppalaivoilla.
Xamkin merenkulun yksikkö on merenkulkuun, kuljetusosaamiseen ja alusten käyttötekniikkaan erikoistunut koko maata palveleva yksikkö. Opetus toteutetaan kansainvälisessä toimintaympäristössä yhteistyössä alueen ja alan tutkimus- ja kehitysyhteisöjen, oppilaitosten sekä elinkeinoelämän kanssa. Opetusta järjestetään muun muassa yhteistyössä Kotka Maritime Centren kanssa.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Merikapteenin koulutuksessa hyödynnetään tehokkaasti erilaisia oppimisympäristöjä. Teoriaopintoja järjestetään perinteisissä luokkatiloissa. Käytännön harjoituksia tehdään esimerkiksi simulaattorikeskuksella navigointi- ja radiosimulaattoreita hyödyntäen. Tämän lisäksi harjoitellaan pelastautumisasioita altailla ja pelastautumisasemalla sekä palontorjunta-asioita yhteistyökumppanin simulaattoreilla ja aidoissa tilanteissa. Opintoihin kuuluvaa ohjattua harjoittelua suoritetaan koululaivalla ja erilaisilla kauppa-aluksilla maailmanlaajuisessa meriliikenteessä.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 24
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Alexander Shaub
Vastuuhenkilö
Alexander Shaub
Opiskelijaryhmät
-
MKKT21SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- ARPA laitteiston käytöstä osana meriteiden sääntöjen mukaista aluksen ohjailua
- tutkatekniikan perusteista sekä ARPA laitteiston suorituskyvystä, rajoituksista, toiminnasta ja käytöstä
Sisältö
- tutkatekniikan perusteet
- ARPA-tutkan ominaisuudet ja vaatimukset
- merkinnänpito (käsimerkintäharjoitukset)
- simulaattoriharjoitukset ja osaamisen näyttäminen simulaattorissa
Sisältö perustuu IMO:n mallikursseihin 1.07 ja 1.08.
Opiskelumateriaali
Opiskelu materiaalit ovat Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen. Tutkan teorialuennot luokassa. Tutkan käyttö simulaattorissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla ei suoriteta TKI- tai työelämäyhteistyön opintopisteitä.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin suorittaminen edellyttää 100 %:n osallistumista lähiopetustunneilla ja 100 %:n osallistumista simulaattoriharjoitteluun.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetuksessa, tehtävien ja harjoitusten suorittaminen.
Esitietovaatimukset
- Terrestrinen navigointi 1
- Navigointilaitteet
- Johdanto simulaattoriharjoitteluun
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Arto Harmonen
Vastuuhenkilö
Arto Harmonen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT20SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- aluksen propulsio ja peräsinjärjestelmistä ja niiden toiminnasta eri olosuhteissa
- aluksen hallintalaitteistoista ja niiden toimintaperiaatteista
- aluksen runkotyypeistä ja käyttäytymisestä
- aluksen komentosilta ja laiteintegraatiosta sekä ohjailuinformaatiosta
- aluksen ankkurointi- ja kiinnitysjärjestelmistä
Sisältö
- propulsio- ja peräsinjärjestelmät
- hallintalaitteet
- alusten runkotyypit
- komentosilta- ja laiteintegraatio
- ohjailukokeet
- ankkurointi- ja kiinnitysjärjestelmät sekä ohjailujärjestelmät
Opiskelumateriaali
Learn -materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Täydentyy kurssin aikana
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät
Esitietovaatimukset
Navigointilaitteet
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 02.10.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Arto Harmonen
Vastuuhenkilö
Arto Harmonen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- aluksen ohjailusta ja käsittelystä eri olosuhteissa ulkoisten tekijöiden vaihtuessa.
- aluksen ohjailusta ja käsittelystä eri laivatyypeillä.
- aluksen ankkurointi ja kiinnitys eri olosuhteissa.
- opiskelija hallitsee aluksen käsittelyn eri olosuhteissa ja kykenee hyödyntämään eri alustyypeissä käytettäviä järjestelmiä.
Sisältö
- aluksen ohjailun teoria
- tuulen, virran ja matalan/ahtaan (SQUAT, Bank Effect, Interaction/Suction) kulkuveden vaikutukset
- alusten erilaiset ohjailu- ja propulsio-ominaisuudet
- ohjailukokeet
- R.O.T.
- ohjailu merenkäynnissä, jääkentässä sekä VTS alueella
Opiskelumateriaali
Oheislukemista:
- House D.J., Ship Handling: Theory and Practice, Butterworth-Heinemann; 1 edition (November 1, 2007)
- Standard Club, A Masters Guide to Berthing, 2012
Learn -aineisto
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Määritellään kurssin aikana
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät
Esitietovaatimukset
Aluksen käsittely 1
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Alexander Shaub
Vastuuhenkilö
Alexander Shaub
Opiskelijaryhmät
-
MIKT19SPMerenkulun insinööri, päivätoteutus
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- vaurioituneenaluksen vakavuusasioiden kontrolloinnista.
- vaurioituneen ja vuotavan aluksen vakavuudesta.
- vapaan nestepinnan vaikutuksesta ja osastoinnin merkityksestä.
- IMO:n määräyksistä ja säädöksistä aluksen vakavuudesta.
Sisältö
Vaurioituneen aluksen vakavuusasioihin liittyvät teoria, vapaa nestepinta, vakavuuden ja viippauksen laskeminen vuototilanteen jälkeen, lisätyn painon ja menetetyn uppouman menetelmät, karilleajolaskelmat, määräykset ja säädökset erityisesti vaurioituneeseen laivaan liittyen.
Aika ja paikka
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
Opiskelumateriaali
Opiskelu materiaalit ovat Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen. Luennot luokassa: Vaurioitunut laivan vakavuuden ja kelluvuuden perusteet, kansainväliset vaatimukset, toiminnot estettävä vaurioitunut laivan kaatumiseen ja uppoamiseen, harjoittelutehtävien laskut. Loading NAPA ohjelman harjoittelun.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Toteutus monimuoto-opetuksena OPS-suunnitelman mukaan. Tämä väylä edellyttää vahtiperämiehentutkintoa tai vahtiperämiehen pätevyyskirjaa, vahtikonemestarintutkintoa tai vahtikonemestarin pätevyyskirjaa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla ei suoriteta TKI- tai työelämäyhteistyön opintopisteitä.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin suorittaminen vaatia 100% läsnäolo, harjoitustehtävien suorittaminen ja NAPA harjoittelun 100% osallistuminen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetus prosessissa, tehtävien ja harjoituksien suorittaminen. Välitentit.
Esitietovaatimukset
Aluksen vakavuus 1
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Antti Lanki
- Opettaja Meri1
Vastuuhenkilö
Antti Lanki
Opiskelijaryhmät
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- kemikaalisäiliöalustyypeistä, sekä niiden lastijärjestelmistä
- kemikaalilastien lastauksen, purkamisen ja kuljettamisen toteuttamisesta sekä lastimäärän laskemisesta
- säiliöalustoimintoihin liittyvistä vaaroista, vaaroilta suojautumisesta ja ympäristönäkökohdista
- säiliöaluksien turvallisuuskulttuurista ja -johtamisesta
Sisältö
Säiliöalustyypit ja rakenne, kemikaalien lastinkäsittelyjärjestelmät, -putkistot sekä pumput, lastien fysikaaliset ominaisuudet, terveys-, ympäristö- sekä palo- ja reaktiivisuusvaarat, vaarojen torjuntamenettelyt, käyttöturvallisuustiedotteet, turvallinen lasti- ja vahtitoiminta, meriympäristön suojelu, lasteihin liittyvät laskuharjoitukset.
Opiskelumateriaali
IBC, Safety Guide, (Learn)
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen. Luennot ja harjoitukset.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
N/A
Työhön integroitu oppimisväylä:
N/A
TKI ja työelämäyhteistyö
N/A
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
100% läsnäolo. Hyväksytty suoritus.
Esitietovaatimukset
Öljy- ja kemikaalisäiliöalustoimintojen perusteet BTTP (A-V/1-1-1)
Lisätiedot
100 % osallistuminen vaaditaan.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 24
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Alexander Shaub
Vastuuhenkilö
Alexander Shaub
Opiskelijaryhmät
-
MKKT20SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- käyttää ECDIS-laitteistoa turvalliseen navigointiin
- käyttää ECDIS-laitteistoa ja siihen liittyviä navigointijärjestelmiä päätöksenteossa
Sisältö
- ECDIS, Electronic Chart Display & Information System
- ECDIS-laitteisto ja sen käyttöelektroniset kartat: ENC, RNC
- ECDIS-laitteen rajoitukset
- ECDIS-laitteella reittisuunnittelu, turvallinen reitin seuranta, vastuut
- tehokas navigointi ECDIS-laitteella
Sisältö perustuu IMO:n mallikurssiin 1.27.
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaalit ovat Learn:issa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen. ECDIS järjestelmän tutustuminen luento tunnilla luokassa. ECDIS käyttö ja reittien suunnitelmat simulaattorissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla ei suoriteta TKI- tai työelämäyhteistyön opintopisteitä.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin suorittaminen edellyttää 100% läsnäolo lähiopetuksen tunnilla ja 100% simulaattorin harjoittelujen osallistuminen.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
ECDIS järjestelmän perus tiedon ymmärrys, reittien tekeminen ja ajaminen simulaattorissa.
Esitietovaatimukset
- Terrestrinen navigointi 1
- Navigointilaitteet
- Johdanto simulaattoriharjoitteluun
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Kotka
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Mikko Koho
Vastuuhenkilö
Mikko Koho
Opiskelijaryhmät
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan sinä osaat:
- tulkita keskeisten kauppamerenkulussa käytössä olevien kuljetusasiakirjojen sisältöä.
- ymmärtää asiakirjoille tyypillisiä ilmaisuja ja termejä.
- muodostaa käsityksen eri osapuolten vastuujaosta.
Sisältö
Ymmärrätkö mikä on konossementin (bill of lading) keskeinen sisältö ja ymmärrätkö siihen liittyvät englanninkieliset ehdot?
Ymmärrätkö mikä on sertepartian (charter party) keskeinen sisältö ja ymmärrätkö siihen liittyvät englanninkieliset ehdot?
Oletko tietoinen muista merikuljetuksiin liittyvistä asiakirjoista ja vakuutuksista?
Aika ja paikka
Opiskelija tekee Moodlessa olevat tehtävät.
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali on Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija tekee Learnissa olevat tehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelija tekee Learnissa olevat tehtävät.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelija tekee Learnissa olevat tehtävät.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Sovitaan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
2 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaamisen arviointi perustuu tenttiin.
Esitietovaatimukset
Merenkulun englanti 3
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Anne Gango
- Tuomo Väärä
Vastuuhenkilö
Tuomo Väärä
Opiskelijaryhmät
-
MKKT21SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Fysiikka: Opiskelija ymmärtää opintojakson sisältönä olevien osa-alueiden fysiikan teorian merkityksen käytännön sovelluksissa ja osaamuodostaa ja ratkaista niihin liittyvät keskeisimmät suureyhtälötsoveltaa saamiaan tietoja ammattiaineiden opinnoissa ja työelämässäkäyttää saamiaan tietoja alansa kehityksen seuraamiseen ja uusien sovellusten kehittämiseen
Kemia: Hallitset kemian perusteet ja osaat soveltaa ja syventää kemian tietoja myöhemmissä opinnoissasi ja työelämässä.
Sisältö
Fysiikka: Pistemäisen kappaleen kinematiikka ja dynamiikka, työ, teho ja energia, jäykän kappaleen pyörimisliike ja pyörimisliikkeen dynamiikka, gravitaatio.
Kemia: Aineen rakenne, jaksollinen järjestelmä, kemiallinen sitoutuminen, ainemäärä, kemiallinen reaktio, reaktioyhtälöt, aineen olomuotojen kemia, kaasulait, seokset, protolyysireaktiot, pH. Soveltuvin osin orgaaninen kemia.
Opiskelumateriaali
Fysiikka: Kari Suvanto: Tekniikan fysiikka 1, luvut 1 - 9, EDITA
Kemia: Materiaali Learnissa
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Kurssin osissa erilliset välikokeet, niiden ajankohdat ilmoitetaan Learn-alustalla.
Toteutuksen osien kuvaus
Fysiikka 2,5 op
Kemia 2,5 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytyt välikokeet ja tehtävät.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Lassi Salminen
Vastuuhenkilö
Tuomo Väärä
Opiskelijaryhmät
-
MKKT21SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet funktioiden perusominaisuudet ja osaat laskea raja-arvoja. Käytät differentiaali- ja integraalilaskentaa ongelmanratkaisun välineenä.
Osaat muodostaa matemaattisia malleja joistakin oman alasi tekniikan ilmiöistä.
Osaat soveltaa matematiikkaa omalla koulutusalallasi.
Sisältö
Mitä tarkoittavat funktion raja-arvo, derivointi ja integrointi? Mitä ovat funktion määrittely- ja arvojoukot? Miten analysoit funktion kulkua?
Miten voit käyttää differentiaali- ja integraalilaskentaa hyödyksi tekniikan ilmiöissä?
Miten ratkaiset oman koulutusalasi matemaattisia ongelmia?
Opiskelumateriaali
Tuomenlehto-Holmlund-Huuskonen-Makkonen-Surakka: Insinöörin matematiikka, 1.-3. painos tai uudempi. Edita 2015.
Lisäksi Learn-alustalta löytyvä tekstimateriaali, tehtävät ja AC-nauhoitteet.
Yksilölliset oppimisväylät
Funktio-opin ja raja-arvolaskennan perusteet. Tämä antaa pohjan differentiaalilaskennan opiskelulle.
Derivaatta: Tangentin yhtälö, funktioiden kuvaajien hahmottaminen derivaatan nollakohtien ja kulkukaavion avulla, optimointiongelmien ratkaiseminen. Esimerkiksi näkökentän rajaviiva funktion tangenttisuorana, tuotto- ja kustannusoptimin löytäminen, rakenteiden mittasuhteiden optimointi derivaatan avulla.
Integrointi: Kaarevamuotoisten alueiden/kappaleiden pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen. Painopisteen määrittäminen. Matkan, nopeuden ja kiihtyvyyden väliset riippuvuudet.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson toteutukseen ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Opiskelijan työmäärä
Oppitunnit 60 h.
Kotitehtävät 30 h.
Learn-materiaaliin perehtyminen (mm. AC-nauhoitteet) 20 h.
Kokeet ja niihin valmistautuminen 20 h.
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Edellytetään kurssin ”Insinöörin matematiikka 1” suorittamista tai vastaavaa osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 24
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Perttu Juvonen
- Joni Hietakangas
Vastuuhenkilö
Joni Hietakangas
Opiskelijaryhmät
-
MKKT21SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- ohjatun simulaattoriharjoittelun menettelytavoista
- navigointisimulaattorin ja tutkan peruskäytöstä
Sisältö
Opintoja ja ohjattuja simulaattoriharjoituksia seuraavista asiakokonaisuuksista:
- ohjattu simulaattoriharjoittelu navigointisimulaattorissa
- komentosiltalaitteiden ja -järjestelmien käytön perusteet
- tutkan käytön perusteet
Opiskelumateriaali
Harjoituskirja ja muut ohjaajan materiaalit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistuminen työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Osallistuminen simulaattoriharjoituksiin ja simulaattoriharjoitustehtävien suorittaminen.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei mahdollista.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon voi mahdollisesti sisältyä TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelijan on osallistuttava kaikille simulaattoriharjoituskerroille ja suoritettava simulaattoriharjoitustehtävät hyväksytysti.
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 24
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Tapani Salmenhaara
Vastuuhenkilö
Tapani Salmenhaara
Opiskelijaryhmät
-
MKKT20SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- käyttää ja koordinoida kaikkia taitoja, tietoa, kokemusta ja resursseja, joilla tiimi saavuttaa asetetut tavoitteet ja luo turvallisen toimintaympäristön aluksella kaikissa olosuhteissa
- päätöksentekotekniikoista
Sisältö
- kurssin sisältöä ohjaavat asenteet - eivät pelkät taidot
- keskittyminen tiimityöskentelyyn ja yksilön toimintaan tiimissä
- kulttuurien asenteiden ja käyttäytymisen tunnistaminen
- tilanteiden ja riskien havainnointi
- vuorovaikutteinen toimintatapa
- oppiminen ja tiedon soveltaminen esimerkkitapausten kautta
- tietokonepohjainen oppimisympäristö (Lisensoitu All Academy MRM -koulutus)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Esitietovaatimukset
- Hätätilannetoiminnot 1
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Tero Poutala
Vastuuhenkilö
Tero Poutala
Opiskelijaryhmät
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- merenkulkijan vastuista ja velvollisuuksista aluksella.
- merenkulkija vastuu kuljetusketjun eri vaiheissa.
Sisältö
- perustiedot kansallisesta merenkulkua koskevasta lainsäädännöstä
- merilaki, rikoslaki ja kv-lainsäädäntö
- päällikön ja merenkulkijan vastuut
- laivaisännän vastuut
Opiskelumateriaali
Oheislukemistoa:
- Merenkulun lainsäädäntö, Edita 2020,
- Merioikeus ja Itämeri, Timo Koivurova – Henrik Ringbom – Pirjo Kleemola-Juntunen, Tietosanoma, 2017
- Finlex
- Kuljetusoikeuden perusteet, Talentum, 2003
- Meri- ja satamatyön lait, Edita 2010
- Learn -materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Lisätietoja kurssin aikana
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät
Esitietovaatimukset
- Merityöoikeus
- Ympäristölainsäädäntö
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Olli-Pekka Brunila
Vastuuhenkilö
Olli-Pekka Brunila
Opiskelijaryhmät
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- maailman merenkulkumarkkinoiden toiminnasta
- merenkulun eri osamarkkinoista
- kuljetusmuodoista
- tavaravirroista
Sisältö
Merenkulkumarkkinat, globaali merenkulku ja tavaravirrat, varustamoelinkeino.
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali
Tapaninen, Ulla (2019). Merenkulun logistiikka. Otatieto. (Uusi tai vanha painos)
Merenkulun huoltovarmuus ja Suomen elinkeinoelämä – Toimintaympäristön tarkastelu vuoteen
2030. Saatavilla verkkojulkaisuna:
https://cdn.huoltovarmuuskeskus.fi/app/uploads/2019/01/14160416/Merenkulunhuoltovarmuus.
pdf
Myös muuta materiaalia jaetaan kurssilla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
TKI toiminnan tuloksia jaetaan kurssilla, jos asiat liityvät toteutukseen, mutta muuten TKI:tä ei integroida kurssiin.
Tentit ja muut määräajat
Kurssin läpipääsy edellyttää hyväksyttyä tentin suorittamista.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei
Toteutuksen osien kuvaus
Osaamistavoiteet
Tunnet merenkulun liikenne- ja kuljetusmuodot ja tavaravirrat sekä merikuljetusten roolin kysyntä-toimitusketjussa. Tunnet rahtaustoiminnan perusteet. Tunnet varustamon taloudellisen toiminnan perusteet.
Tieto, ymmärrys ja taito:
Sisältö
Mitkä ovat alustyypit ja niiden käyttöalueet? Mitkä ovat kuljetettavat tavaralajit ja lastit sekä rahtausmuodot? Mitkä ovat kuljetusehdot. Mitä sisältävät merikuljetustilastot. Minkälainen on varustamon liiketoiminta? Mitkä ovat alusten kustannukset? Minkälainen on rahditus ja hinnoittelu?
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suoritustapa ja arviointi
Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt ja 2 tenttiä sekä aktiivinen osallistuminen kurssin tunneilla.
Kiitettävä (5), hyvä (4?3), tyydyttävä (2?1), hylätty. Tenteistä tulee saada 50 % oikein, jotta pääsee kurssista läpi.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 24.10.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Kotka
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Mikko Koho
Vastuuhenkilö
Mikko Koho
Opiskelijaryhmät
-
MKKT21SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Opiskelija vahvistaa valmiuksiaan toimia oman alansa englanninkielisissä viestintätilanteissa. Hän laajentaa englanninkielisen käsitteistön hallintaansa ja pystyy hyödyntämään kielitaitoaan asiantuntijatehtävissä. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvailla asioita, jotka liittyvät merenkulun turvallisuuteen, karttatyöskentelyyn ja navigointiin sekä lastaukseen ja pastin purkamiseen. Opiskelija osaa myös analysoida teknisen raportoinnin kielellisiä erityispiirteitä ja kirjoittaa opinnäytetyön abstraktin.
Sisältö
- merenkulun turvallisuus
- karttatyöskentely ja navigointi
- lastaus ja lastin purkaminen
- tekninen raportointi
- abstrakti
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaalin saa opettajalta.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija tekee hänelle osoitetut tehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Sovitaan tapauskohtaisesti erikseen opiskelijan aloitteesta.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Sovitaan tapauskohtaisesti erikseen opiskelijan aloitteesta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Uusintatentit sovitaan erikseen 12 kk sisällä opintojakson päättymisestä.
Opiskelijan työmäärä
2 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu suulliseen näyttöön ja kirjallisiinn tehtäviinn.
Esitietovaatimukset
Opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on hyväksytysti suoritetut opintojaksot Merenkulun englanti 1 ja Merenkulun englanti 2, tai meneillään oleva suoritus näille opintojaksoille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Roopertti Tikkanen
- Antti Lanki
Vastuuhenkilö
Antti Lanki
Opiskelijaryhmät
-
MKKT20SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- laivoilla yleisimmin käytetyistä merenkulun tietokonesovelluksista ja niiden käytöstä
Sisältö
- Aluksen kunnossapito -ohjelman peruskurssin suorittaminen
- Työaika- ja henkilöstönhallintaohjelman peruskurssin suorittaminen, tai
- muu aluksilla yleisesti käytetty ohjelmisto
Opiskelumateriaali
Opettajan antama opiskelumateriaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjaisessa väylässä opiskelijat osallistuvat lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ei tenttiä.
Esitietovaatimukset
Tietotekniikka
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Tero Poutala
Vastuuhenkilö
Tero Poutala
Opiskelijaryhmät
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- satamista ja niiden toiminnasta.
- merikuljetusketjuun liittyvistä toimijoista ja operaatioista.
- rahdinkuljettajan vastuusta.
- merivakuuttamisesta ja merenkulkuun liittyvistä vakuutuksista.
- soveltaa opittua aluksen päällikön näkökulmasta.
- huolehtia päätöksenteossaan varustamon edun toteutumista vakuutustapahtuman sattuessa.
Sisältö
Rahdinkuljettajan vastuu
Kuljetuslausekkeet
Satamat ja merikuljetusketjuun liittyvät toimijat ja operaatiot ja vastuut
Alus-satama -rajapinta
Satamat, operaattorit ja muut sidosryhmät
Merivakuuttamisen käsitteistö ja riskienhallinnan periaatteet sekä merivakuutusten yleiset ehdot
Vakuutustoiminta ja merenkulkuun liittyvät vakuutukset
Päällikön rooli päätöksenteossa ja varustamon etu vakuutustapahtuman sattuessa
Opiskelumateriaali
Luentomonisteet
Merilaki
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Täydentyy kurssin aikana
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät
Esitietovaatimukset
Merenkulkuoikeus
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 24
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Joni Hietakangas
Vastuuhenkilö
Joni Hietakangas
Opiskelijaryhmät
-
MKKT20SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- GMDSS-järjestelmän yksityiskohtaisesta tuntemisesta ja sen eri osajärjestelmien toiminnasta ja merkityksestä.meriradiotaajuuksien käytön periaatteista
- kaikkien laivaradioaseman laitteiden käytöstä
- hätä- ja turvallisuusliikenteen sekä muun meriradioliikenteen menettelytavoista
- taajuuksien ja kanavien käytöstä
- kaikissa tilanteissa hätä- ja turvallisuusliikenteen sekä muun radioliikenteen hoitamisesta MF-, HF- ja VHF-taajuusalueilla sekä INMARSAT-satelliittipäätteillä kansainvälisen Radio-ohjesäännön määräämällä tavalla
- GMDSS/GOC-tutkinnon (STCW A-IV/1,2) suorittamisesta
Sisältö
- GMDSS-järjestelmän toiminnan periaatteet
- merialueet ja aluksen radiovarustus
- rannikkoradioasemat
- pätevyystodistukset
- radiolupa
- radioaseman kirjallisuus ja sen hyödyntäminen
- radioaseman tarkistukset ja menetelmät radioaseman toimivuuden varmistamiseksi
- digitaaliselektiivikutsujärjestelmä
- MF- HF- ja VHF-radiopuhelin
- kannettavat VHF-puhelimet
- radioaseman antennit
- taajuuksien ja kanavien käyttö
- radiopäivystys
- INMARSAT-laiva-asemat
- SART
- EPIRB
- MSI:n vastaanottomenetelmät: NAVTEX, INMARSAT-EGC ja HF/NBDP
- toiminta hätätilanteissa
- Radio-ohjesäännön määräämät hätä- ja turvallisuusliikenteen menettelytavat MF-, HF- ja VHF-taajuusalueilla sekä INMARSAT-järjestelmässä: hätäliikenne, pikaliikenne, varoitusliikenne, radiomedical-liikenne
- tavallisen radioliikenteen hoitaminen MF-, HF- ja VHF-taajuusalueilla sekä INMARSAT-satelliittipäätteillä
- taajuuksien ja kanavien käyttö
- radiopäiväkirjan pito
- MSI-sanomien vastaanotto ja tulkinta
Opiskelumateriaali
Learn-materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot, oppimis- ja harjoitustehtävät ja simulaattoriharjoitukset.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
N/A
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Traficomin radiotutkinto
Opiskelijan työmäärä
Yhteensä 108 tuntia. Sisältää luennot, simulaattoriharjoittelun, itseopiskelun ja tutkinnon suorittamisen.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla vaaditaan 100 %:n osallistuminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritettu GOC-tutkinnon kirjallinen teoriakoe ja käytännön näyttökoe. Tutkinto suoritetaan Liikenne- ja viestintäviraston valtuuttamalle tutkinnonpitäjälle.
Esitietovaatimukset
Radioenglanti
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
28.11.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Arto Harmonen
Vastuuhenkilö
Arto Harmonen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto ja ymmärrys:
- keskeisestä merenkulkijaa koskevasta työlainsäädännöstä
- keskeisestä merenkulkijaa koskevasta työturvallisuuteen liittyvästä lainsäädännöstä
- merimiesammattiin liittyvistä työturvallisuusriskeistä ja turvallisuusvaatimuksista
Sisältö
- merityösopimuslaki
- työsopimus
- työehtosopimukset
- merityöaikalaki
- palkkaturva
- merimiehen verotus ja eläke
- työsuojelulainsäädäntö
- työturvallisuuslaki
- laivatyön turvallisuustekijät
- keskeiset merenkulun organisaatiot
Opiskelumateriaali
Oheislukemisena: Kröger, T., Siitonen, S. & Steiner, N. 2019. Merenkulun työsuhteet
- Luentomonisteet
- Learn-materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Täydentyy kurssin aikana
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät
Esitietovaatimukset
Työsuojelu ja alus sosiaalisena ympäristönä (A-VI/1-4)
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
22.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Marika Höglund
Vastuuhenkilö
Marika Höglund
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat opiskella tavoitteellisesti kehittäen omaa ammatillista kasvuasi ja ammattialan tuntemusta.
Osaat valita itsellesi parhaiten sopivat opiskelutavat ja osaat edetä kohti tutkintotavoitetta.
Osaat edistää työllistymisvalmiuksiasi.
Sisältö
Opiskelijana ammattikorkeakoulussa:
Millainen XAMK on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Millainen on sinun henkilökohtainen ura- ja opiskelusuunnitelma?
Millainen sinä olet oppijana ja miten kehität opiskelutaitojasi?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan myöhemmin kurssin Learn -alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Kurssiin sisältyvät aloitusviikon pakolliset infot sekä Xamk:n yhteiset Learn -tiedotusalustat.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla ei ole TKI ja työelämäyhteistyötä.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssiin sisältyy aloittavan opiskelijan pakollinen HOPS -keskustelu.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Antti Lanki
Vastuuhenkilö
Antti Lanki
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- paloriskin minimoimisesta ja valmiudesta toimia oikein tulipalon aiheuttamassa hätätilanteessa
- perustiedot palontorjunnasta ja palon sammutuksesta
Sisältö
- palojen ja räjähdysten teoriaa, palokolmio
- laivan palonsammutusorganisaatio ja hätätilannekaavio
- laivan palonsammutuslaitteiden merkinnät, sijainti, niiden laatu ja hätäpoistumisteiden sijainnit
- palonsyttymistyypit ja – lähteet
- syttyvät materiaalit, palovaarat ja palon leviäminen
- valppauden ja havainnoinnin merkitys
- palonsammutustoimenpiteet laivalla tulipalon syttyessä
- liekin- ja savunilmaisimet sekä automaattiset palonilmaisu- ja hälytysjärjestelmät
- paloluokittelu ja sopivat sammutusmenetelmät eri tilanteisiin
- opintojakso sisältää palonsammutusteorian lisäksi kaksipäiväisen miehistötason palonsammutuskoulutuksen palokoulutuskeskuksessa
Opiskelumateriaali
Learn
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot ja harjoitukset. Sisältää palokoulutuksen Upinniemessä.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
N/A
Työhön integroitu oppimisväylä:
N/A
TKI ja työelämäyhteistyö
N/A
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
100% läsnäolo. Hyväksytty suoritus.
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille. Lisäksi opintojakson suorittamisen edellytyksenä on miehistön palonsammutuskurssin hyväksytty suoritus.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Antti Lanki
Vastuuhenkilö
Antti Lanki
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- erilaisista mahdollisista laivaa kohtaavista hätätilanteista: yhteentörmäys, tulipalo, uppoaminen
- yleisimmistä laivalla kuljetettavista hengenpelastuslaitteista
- pelastusveneen ja -lautan varusteista
- henkilökohtaisten hengenpelastuslaitteiden sijoituksesta
- henkilökohtaista pelastautumista koskevista pääperiaatteista
Sisältö
- Pelastusliivien pukeminen
- pelastautumispuvun pukeminen ja käyttö
- turvallinen hyppääminen korkeudesta veteen
- kumossa olevan pelastuslautan kääntäminen oikein päin pelastusliiveihin puettuna
- uiminen pelastusliiveissä
- pinnalla pysyttely ilman pelastusliivejä
- pelastusveneeseen tai -lauttaan nouseminen laivalla ja vedestä käsin pelastusliiveissä
- perustehtävät pelastusveneessä selviytymisen varmistamiseksi
- ajoankkurin käyttäminen
- pelastusveneen varustuksen käyttö
- hätäpaikanmääritys- ja hätäradiolaitteiden käyttö
- käytännön harjoitukset uima-altaalla, avovedessä ja pelastautumisasemalla
Opiskelumateriaali
Learn
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot ja harjoitukset.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
N/A
Työhön integroitu oppimisväylä:
N/A
TKI ja työelämäyhteistyö
N/A
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
100% läsnäolo. Hyväksytty suoritus.
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Opettaja3 Merenkulku
- Antti Lanki
Vastuuhenkilö
Antti Lanki
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- pelastusveneiden ja -lauttojen rakenteista ja varusteista ja ominaisuuksista
- pelastusveneiden- ja lauttojen tehokkaasta käytöstä ennen ja jälkeen laivanjätön mukaan luettuna moottori, huolto ja laskulaitteistot myös kovassa merenkäynnissä
- kaikista omaa ja muiden hädässäolijoiden selviytymistä ja havaittavuutta edistävistä menetelmistä ja toimista pelastusveneessä ja –lautassa
Sisältö
- pelastusveneiden ja -lauttojen rakenteet ja varusteet
- pelastusveneiden ja -lauttojen erityisominaisuudet
- erilaiset pelastusveneiden ja lauttojen laskumekanismit, laskeminen ja nostaminen myös kovassa merenkäynnissä, riskit huomioiden
- pelastusveneen ja -lautan käyttöönotto ja käyttö laivanjätön jälkeen
- pelastusveneiden ja -lauttojen huoltomenettelyt
- pelastusveneen moottorin käynnistäminen ja lisälaitteiden käyttö sekä palonsammuttimen käyttö
- pelastusveneen käsittely kovassa merenkäynnissä
- pelastusveneen varusteiden käyttö
- muonan ja juomaveden annostelu pelastusveneessä
- toimenpiteet pelastusveneen havaittavuuden tehostamiseksi
- helikopteritoimenpiteet pelastustoiminnassa
- hypotermian vaarat ja siltä suojautuminen
- pelastusveneiden käyttö pelastuslauttojen opastuksessa sekä selviytyneiden pelastaminen merestä veneelle tai lautalle
- rantautuminen pelastusveneellä
- pelastusveneen radiolaitteiden ja EPIRB sekä SART-laitteiden käyttö
- pyrotekniset signaalivarusteet ja niiden käyttö
- ensiapuvälineistön käyttö ja ensiavun antaminen
- loukkaantuneiden, vertavuotavien ja shokkiin joutuneiden henkilöiden hoito
- käytännön harjoitukset pelastautumisasemalla ja avovedessä
Opiskelumateriaali
Opettajan aineisto
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot ja harjoitukset.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
N/A
Työhön integroitu oppimisväylä:
N/A
TKI ja työelämäyhteistyö
N/A
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
100% läsnäolo. Hyväksytty suoritus.
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Kotka
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Mikko Koho
Vastuuhenkilö
Mikko Koho
Opiskelijaryhmät
-
MKKT20SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa viestiä englanniksi merenkulun radioliiketeessä rutiini-, kiire- ja hätätilanteissa käyttäen standardifraaseja ja sanastoa (IMO SMCP).
Sisältö
Opintojakso kattaa IMO SMCP -fraasiston seuraavat osiot:
- yleiset menettelytavat
- standardoitu termistö valikoidusti
- standardoidut fraasit valikoidusti (mm. väylällä liikkuminen, satamaan saapuminen ja sieltä lähteminen, ankkurointi, sääolosuhteet, merkkijärjestelmä)
- viestintä kiire- ja hätätilanteessa
Opiskelumateriaali
SMCP-käsikirjan ja tuntiharjoittelumateriaalin saa opettajalta.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija osallistuu säännöllisesti oppitunneille ja tekee hänelle osoitetut tehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Sovitaan tapauskohtaisesti erikseen opiskelijan aloitteesta.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollinen tälle opintojaksolle.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Tentti on opintojakson harjoitustuntien jälkeen. Uusintatentit sovitaan erikseen.
Opiskelijan työmäärä
1,5 op
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu tenttiin.
Esitietovaatimukset
Opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on hyväksytysti suoritetut opintojaksot Merenkulun englanti 1, Merenkulun englanti 2 ja Merenkulun englanti 3, tai meneillään oleva suoritus näille opintojaksoille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Arto Harmonen
Vastuuhenkilö
Arto Harmonen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- keskeisimmistä rahtausmuodoista ja -sopimuksista.
- toimimisesta sopimusten velvoittamalla tavalla aluksen päällikkönä.
- sopimuksien tulkinnasta erityisesti varustamon ja rahtaajan edustajana.
- perusvalmiudet sopimusten laatimisessa sekä niiden soveltamisessa tehtävässään aluksen aluksen päällikkönä.
Sisältö
Rahtausssopimukset ja rahtaustapahtuma
Päällikön vastuu sopimusten soveltamisessa ja toteutumisessa
Opiskelumateriaali
Learn -materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Täydentyy kurssin aikana
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät
Esitietovaatimukset
Merenkulkutalous
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
15.09.2022 - 26.02.2023
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 24
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Perttu Juvonen
- Antti Lanki
Vastuuhenkilö
Antti Lanki
Opiskelijaryhmät
-
MKKT21SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Edeltäviin STCW-säännöstön taulukon A-II/1 mukaisiin opintoihin perustuvien käytännön taitojen oppiminen ja hyväksytyn simulaattoriharjoittelun suorittaminen.
Sisältö
Edeltäviin opintoihin perustuvia ohjattuja simulaattoriharjoituksia seuraavista asiakokonaisuuksista:
- komentosiltalaitteiden ja -järjestelmien käyttö
- terrestrinen ja tutkanavigointi
- vahdinpitomenettelyt komentosillalla
- aluksen ohjailun ja käsittelyn perusteet
- reittisuunnitelman laadinta ja toteutus
- navigointi rannikolla ja rajoitetuissa kulkuvesissä
- näyttökoe
Opiskelumateriaali
Harjoituskirja ja muut ohjaajan materiaalit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistuminen työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Osallistuminen simulaattoriharjoituksiin sekä simulaattoriharjoitustehtävien ja näyttökokeen suorittaminen.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei mahdollista.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon voi mahdollisesti sisältyä TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelijan on osallistuttava kaikille simulaattoriharjoituskerroille sekä suoritettava simulaattoriharjoitustehtävät ja näyttökoe hyväksytysti.
Esitietovaatimukset
Edeltävät opinnot:
- Terrestrinen navigointi 1
- Navigointilaitteet
- Reittisuunnittelu ja meteorologia
- Merivahdinpito
- Aluksen käsittely 1
- Johdanto simulaattoriharjoitteluun
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 24
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Antti Lanki
- Tapani Salmenhaara
Vastuuhenkilö
Antti Lanki
Opiskelijaryhmät
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito STCW-taulukon A-II/2 toiminnosta: Navigaatio päällikkötasolla. Tällä opintojaksolla keskitytään seuraavien pätevyyksien oppimiseen:
- matkasuunnitelman laadinta ja navigoinnin toteutus
- paikanmääritys ja sen tarkkuuden arviointi kaikilla menetelmillä
- kompassivirheen määritys ja korjaus
- etsintä- ja pelastusoperaatioiden koordinointi
- vahdinpitojärjestelyjen ja -menettelyjen laadinta
- turvallisen navigoinnin ylläpito hyödyntämällä navigointilaitteiden ja -järjestelmien tietoa komentamisen päätöksenteossa
- navigoinnin turvallisuuden ylläpito hyödyntämällä ECDIS- ja siihen liittyvien navigointijärjestelmien tietoa komentamisen päätöksenteossa
- sään ja meritieteellisten olosuhteiden ennustus
- navigoinnin hätätilanteisiin reagointi
- aluksen ohjailu ja käsittely kaikissa olosuhteissa
- propulsio- sekä konejärjestelmien ja -palveluiden etähallintalaitteiden käyttö.
Sisältö
Tämä opintojakso sisältää ohjattuja simulaattoriharjoituksia, jotka perustuvat aiemmin suoritettuihin teoriaopintoihin. Harjoitukset on ryhmitelty muodostamaan seuraavien teemojen mukaisia simulaattoriharjoituspäiviä:
- matkasuunnitelmien laadinta ja navigoinnin toteutus
- luotsaustilanteet, MRM ja johtamistaidot
- etsintä- ja pelastusoperaatiot
- aluksen hinausoperaatiot
- aluksen käsittely ja laituriajot eri olosuhteissa
- navigoinnin hätätilanteisiin reagointi
- näyttökoe.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Esitietovaatimukset
Osallistuminen opintojaksoille:
- Simulaattoriharjoitukset yliprm-/päällikkötasolla 1 (209907316)
- Terrestrinen navigointi 2 (209902516)
- ARPA (209902816)
- ECDIS (A-II/1, A-II/2) (209902916)
- Meriradioliikenne, meriradiojärjestelmät ja laivaradiolaitteet (209903316)
- Radioenglanti (888830416)
- Matkan suunnittelu ja meteorologia (209904816)
- Aluksen hallintalaitteistot (209904916)
- Aluksen käsittely 2 (209905016)
- Johtamistaidot (209904716)
- MRM (A-II/1, A-II/2) (209901916)
- Hätätilannetoiminnot 2 (209904116)
Lisätiedot
Tämän opintojakson suorittamiseksi vaaditaan 100 %:n osallistuminen simulaattoriharjoituksiin sekä simulaattoriharjoitustehtävien ja näyttökokeen suorittaminen hyväksytysti.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Kalle Suoniemi
Vastuuhenkilö
Kalle Suoniemi
Opiskelijaryhmät
-
MSVKT20SPMerenkulku, sähkövoimatekniikka, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- CAD-ohjelmiston käyttäminen suunnittelun työkaluna
- lukea, ymmärtää ja tuottaa sähköteknisiä dokumentteja
- havainnoida, tulkita ja ymmärtää valmiin sähköteknisen laitteen kytkentöjä
Sisältö
- CAD-ohjelmiston käyttö
- olemassa olevan asennuksen selvittely
- dokumentaation tuottaminen
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Sähköasennukset
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Lassi Salminen
Vastuuhenkilö
Lassi Salminen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Lasket luontevasti erilaisilla lausekkeilla
Osaat käsitellä murtolukuja myös lausekemuodossa.
Ymmärrät funktion käsitteen.
Pystyt ratkaisemaan erityyppisiä ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä.
Osaat käsitellä suoran yhtälöä niin matemaattisesti kuin graafisestikin.
Osaat ratkaista yhtälöpareja.
Lasket erilaisilla potenssilausekkeilla ja osaat sieventää niitä.
Osaat käsitellä erilaisia juurilausekkeita.
Käsittelet toisen asteen polynomifunktiota matemaattisesti ja graafisesti.
Tunnet polynomifunktioiden tekijöihin jakamisen menetelmät ja osaat laskea erilaisia laskuoperaatioita polynomifunktiolla.
Osaat ratkaista suorakulmaisia kolmioita.
Tunnet prosenttilaskennan perusperiaatteet.
Sisältö
Miten lausekkeita sievennetään?
Miten murtoluvuilla ja -lausekkeilla lasketaan ja miten niitä sievennetään?
Mitä funktio ja sen kuvaaja tarkoittavat? Mitä ovat funktion nollakohdat? Miten funktioita piirretään?
Miten erilaisia ensimmäisen asteen yhtälöitä ratkaistaan?
Mitä suora tarkoittaa matemaattisesti? Mitä ovat kulmakerroin ja y-akselin leikkauspiste?
Miten lineaarisia yhtälöpareja ratkaistaan?
Miten erilaisia potenssilausekkeita sievennetään? Mitkä ovat potenssilaskusäännöt?
Miten erilaisia juurilausekkeita sievennetään?
Miten ratkaistaan toisen asteen yhtälö?
Mihin diskriminanttia käytetään? Miten toisen asteen funktion kuvaaja piirretään?
Miten polynomeilla lasketaan? Miten polynomeja jaetaan tekijöihin?
Miten suorakulmaisia kolmioita ratkaistaan?
Miten lasketaan erilaisia prosenttilaskuja?
Opiskelumateriaali
Learn-alustalta löytyy koko kurssimateriaali: aihepiireittäin jaoteltuna tekstimateriaali,
AC-opetusvideot ja tehtävät.
Yksilölliset oppimisväylät
Miten käsittelet matemaattisia summalausekkeita?
======================================
• Lausekkeen arvo
• Samanmuotoisten termien yhdistäminen
• Sulkujen poistaminen summalausekkeesta
• Summan kertominen ja jakaminen luvulla
• Tekijän erottaminen
======================================
Miten suoritat laskutoimituksia murtoluvuilla?
======================================
• Murtolukujen yhteenlasku
• Murtolukujen vähennyslasku
• Murtolukujen kertolasku
• Murtolukujen jakolasku
======================================
Miten ratkaiset ensimmäisen asteen yhtälön? Miten tulkitset yhtälön kuvaaman ongelman?
======================================
• Yhtälön peruskäsitteitä
• Kaavat sovelluksissa
• Kuvaaja: suora
======================================
Mikä on yhtälöpari? Millaisista ongelmista syntyy yhtälöpareja? Miten se ratkaistaan?
======================================
• ratkaiseminen sijoitusmenettelyllä
• ratkaiseminen yhteenlaskumenettelyllä
• yhtälöparin graafinen tulkinta
======================================
Miten käsittelet potenssilausekkeita? Mitä tarkoittaa negatiivinen potenssi?
======================================
• Neliö ja kuutio
• Eksponenttina nolla
• Eksponenttina negatiivinen luku
• Tulon ja osamäärän potenssi
• Samankantaisten potenssien tulo ja osamäärä
• Potenssin potenssi
======================================
Miten käsitellään juurilausekkeita?
======================================
• Neliöjuuri
• Kuutiojuuri
• Juuret kaavoissa
======================================
Mikä on polynomilauseke? Miten kerrot ja jaat polynomeja keskenään? Mitä ovat binomin neliö ja summan ja erotuksen tulo?
======================================
• Käsitteitä
• Polynomien yhteen- ja vähennyslasku
• Polynomien kertolasku
• Binomin neliö
• Summan ja erotuksen tulo
• Polynomien jakolasku – myös jakokulmaa käyttäen
• Polynomin jakaminen tekijöihin
======================================
Mikä on toisen asteen yhtälö? Miten ratkaistaan erityyppisiä toisen asteen yhtälöitä?
======================================
• Peruskäsitteitä
• Juurtaminen
• Tekijöihin jakaminen yhtälöä ratkaistaessa
• Ratkaisukaava
• Yhtälön juurten reaalisuuden tutkiminen diskriminantin avulla
• Kuvaaja: paraabeli
======================================
Mikä on funktio? Miten piirretään perusfunktioiden kuvaajat (suora ja paraabeli)?
Miten kuvaajia tulkitaan?
======================================
• Funktion käsite
• Ensimmäisen asteen funktion kuvaaja: suora
• Kulmakerroin
• Yhdensuuntaiset suorat
• Nouseva ja laskeva suora
• Toisen asteen funktion kuvaaja: paraabeli
• Nollakohtien ja aukeamissuunnan määrittäminen
======================================
Miten ratkaistaan suorakulmainen kolmio?
======================================
• Pythagoraan lause ja suorakulmaisen kolmion trigonometria
======================================
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson toteutukseen ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Opiskelijan työmäärä
Oppitunnit 36 h.
Kotitehtävät 15 h.
Learn-materiaaliin perehtyminen 15 h.
Koe ja siihen valmistautuminen 10 h.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Terhi Hede
Vastuuhenkilö
Terhi Hede
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- riskien ja hoidon tarpeen arviointiin ihmisen peruselintoiminnoissa sairastumis- ja vammautumistilanteissa
- elimistön rakenne ja toiminta
- hätätilanteen tunnistaminen ja siinä asianmukainen toimiminen, kun ihminen on sairastunut tai vammautunut, eloton, vuotaa verta, shokissa, palovamman tai sähkötapaturman uhri, joutuu liikenneonnettomuuteen
- ensiapupakkauksessa olevien välineiden asianmukainen käyttö
- lisäonnettomuuksien ennaltaehkäisy ja riskien vähentäminen
Sisältö
- ihmisen anatomian ja fysiologian perusteet
- vitaalielintoimintojen arviointi
- tajuttomuuden tunnistaminen ja ensiapu
- elottomuuden tunnistaminen ja peruselvytys
- vammojen paikallistaminen sekä niiden laadun ja vakavuuden arviointi
- vammautuneen raajan ja rangan tukeminen
- verenvuodon tyrehdyttäminen, paineside, kiristysside
- shokkiin joutuneen henkilön tunnistamisen, tutkimisen ja ensiavun perusteet
- sokeritasapainon häiriön tunnistaminen ja hoito
- palovammojen, haavojen ja sähköiskun saaneen ensiapu onnettomuustilanteissa
- uhrien pelastaminen ja kuljetuskuljetusasennon valinta
- jatkuva tilanteen arviointi ja potilaan/ potilaiden äkillisten peruselintoimintojen muutoksien tunnistaminen ja ensiapu
- hälytystilanteessa asianmukainen reagointi ja toiminta
Opiskelumateriaali
https://www.punainenristi.fi/ensiapuohjeet ja oppitunneilla osoitettu oppimateriaali Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Terveydenhuolto 1 (A-VI/1-3)
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ensiapukurssi joka toteutuu EU-direktiivien ja Manilan 2010 sopimuksen vaatimusten mukaisesti.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ensiapu 1 -kurssi, Suomen Punainen Risti. Jos opiskelijalla on voimassa oleva Ensiaputodistus niin hän voi anoa sillä korvaavuutta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Tenttiin liittyvät asiat sovitaan opintojakson alussa lähitunneilla. Tentti tehdään Examissa.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
1op tarkoittaa 27 tuntia opiskelijan työtä mukaanlukien lopputenttiin valmistautuminen.
Toteutuksen osien kuvaus
-
Lisätietoja opiskelijoille
terhi.hede@xamk.fi
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
100% osallistuminen lähiopetukseen ja hyväksytty koesuoritus antaa oikeuden STCW-sertifikaatin saamiseen. Sertifikaati on voimassa 5 vuotta.
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
26.09.2022 - 18.12.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Terhi Hede
Vastuuhenkilö
Terhi Hede
Opiskelijaryhmät
-
MSVKT21SPMerenkulku, sähkövoimatekniikka, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- kyky ryhtyä välittömiin ensiavun ja ensihoidon tehtäviin laivalla tapahtuvassa onnettomuus- tai sairaustapauksessa
- tunnistaa terveyteen ja peruselintoimintoihin kohdistuvat hätätilanteet ja poikkeavuudet
- hallitsee ensiavun ja ensihoidon antamisen
- toiminta sairastuneen tai vammautuneen potilaan voinnin parantamiseksi ja lisävahinkojen ehkäisemiseksi itsenäisesti ja lääkärin ohjeen mukaan, radiomedical maihin
Sisältö
- ensiapupakkaukset, ensihoitovälineet, sairaanhoidolliset välineet
- laiva-apteekkipäätöksen 2015 mukaisesti
- elimistön rakenne ja toiminta
- potilaan luotettava tutkiminen ja löydösten kirjaaminen, normaalien löydösten tunnistaminen
- sairastuneen tai vammautuneen ihmisen tutkiminen
- selkärankavammatKuuma- ja kylmävammat, haavat ja ruhjeet
- murtumat, nyrjähdykset sekä lihasvammat
- pelastettujen henkilöiden ensihoito
- lääkärin ohjeen pyytäminen maista, Radiomedical
- lääkehoidon perusteet laivasairaanhoidossa
- sterilointi laivasairaanhoidossa
- sydänpysähdys, hukuksiin joutuminen ja tukehtuminen
- jatkuva tilanteen arviointi ja potilaan/potilaiden äkillisten peruselintoimintojen muutoksien tunnistaminen ja ensiapu
- toksikologiset vaarat laivoilla ja MFAG:n tai sitä vastaavan kansallisen ohjeistuksen käyttö
Opiskelumateriaali
- Laivasairaanhoidon käsikirja, Työterveyslaitos, Kustannus Oy Duodecim, 2019
- WHO, International Medical Guides for Ships, Geneva, uusin painos.
- Laiva-apteekkipäätös 2015 osoitteessa: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150584
- Learnissa osoitettu oppimateriaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskelu tapahtuu lähiopetuksessa ja ryhmän mukana. Tähän oppimisväylään kuuluu luennot, harjoitukset ja verkko-opinnot. Osa opinnoista on aikaan ja paikkaan sitomatonta. Loppukoe.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelija ottaa yhteyden opettajiin jos opiskelija haluaa sisällyttää, korvata, käytää AHOT-menettelyä tai opinnollistaa tätä opintojaksoa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Tenttien ajankohdat sovimme opintojakson alussa lähitunneilla. Tentin opiskelija voi tehdä Examissa kun lähitunnit ja harjoitukset on hyväksytysti suoritettuina.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
2op on 54 tuntia opiskelijan työnä mukaan lukien tenttiin valmistautuminen.
Toteutuksen osien kuvaus
-
Lisätietoja opiskelijoille
terhi.hede@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoituksiin ja lähiopetukseen osallistuminen 100%, yksilökoe ovat edellytykset opintojakso suorittamiselle ja sertifikaatin saamiselle.
Esitietovaatimukset
Terveydenhuolto 1 (A-VI/1-3)
Lisätiedot
- Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
- Arviointi perustuu opiskelijan oppitunneilla antamaan osaamisen näyttöön.
- Hyväksytysti suoritetusta opintojaksosta opiskelija saa sertifikaatin ”Sairaanhoidollisten toimien suunnittelu ja turvallinen toteuttaminen onnettomuudessa tai muussa hätätilanteessa (STCW A-VI/4-1)" (mukaan lukien Manilan sopimus 2010).
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Terhi Hede
Vastuuhenkilö
Terhi Hede
Opiskelijaryhmät
-
MIKT21SPMerenkulun insinööri, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- kyky ryhtyä välittömiin ensiavun ja ensihoidon tehtäviin laivalla tapahtuvassa onnettomuus- tai sairaustapauksessa
- tunnistaa terveyteen ja peruselintoimintoihin kohdistuvat hätätilanteet ja poikkeavuudet
- hallitsee ensiavun ja ensihoidon antamisen
- toiminta sairastuneen tai vammautuneen potilaan voinnin parantamiseksi ja lisävahinkojen ehkäisemiseksi itsenäisesti ja lääkärin ohjeen mukaan, radiomedical maihin
Sisältö
- ensiapupakkaukset, ensihoitovälineet, sairaanhoidolliset välineet
- laiva-apteekkipäätöksen 2015 mukaisesti
- elimistön rakenne ja toiminta
- potilaan luotettava tutkiminen ja löydösten kirjaaminen, normaalien löydösten tunnistaminen
- sairastuneen tai vammautuneen ihmisen tutkiminen
- selkärankavammatKuuma- ja kylmävammat, haavat ja ruhjeet
- murtumat, nyrjähdykset sekä lihasvammat
- pelastettujen henkilöiden ensihoito
- lääkärin ohjeen pyytäminen maista, Radiomedical
- lääkehoidon perusteet laivasairaanhoidossa
- sterilointi laivasairaanhoidossa
- sydänpysähdys, hukuksiin joutuminen ja tukehtuminen
- jatkuva tilanteen arviointi ja potilaan/potilaiden äkillisten peruselintoimintojen muutoksien tunnistaminen ja ensiapu
- toksikologiset vaarat laivoilla ja MFAG:n tai sitä vastaavan kansallisen ohjeistuksen käyttö
Opiskelumateriaali
- Laivasairaanhoidon käsikirja, Työterveyslaitos, Kustannus Oy Duodecim, 2019
- WHO, International Medical Guides for Ships, Geneva, uusin painos.
- Laiva-apteekkipäätös 2015 osoitteessa: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150584
- Learnissa osoitettu oppimateriaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskelu tapahtuu lähiopetuksessa ja ryhmän mukana. Tähän oppimisväylään kuuluu luennot, harjoitukset ja verkko-opinnot. Osa opinnoista on aikaan ja paikkaan sitomatonta. Loppukoe.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelija ottaa yhteyden opettajiin jos opiskelija haluaa sisällyttää, korvata, käytää AHOT-menettelyä tai opinnollistaa tätä opintojaksoa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Tenttien ajankohdat sovimme opintojakson alussa lähitunneilla. Tentin opiskelija voi tehdä Examissa kun lähitunnit ja harjoitukset on hyväksytysti suoritettuina.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
2op on 54 tuntia opiskelijan työnä mukaan lukien tenttiin valmistautuminen.
Toteutuksen osien kuvaus
-
Lisätietoja opiskelijoille
terhi.hede@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoituksiin ja lähiopetukseen osallistuminen 100%, yksilökoe ovat edellytykset opintojakso suorittamiselle ja sertifikaatin saamiselle.
Esitietovaatimukset
Terveydenhuolto 1 (A-VI/1-3)
Lisätiedot
- Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
- Arviointi perustuu opiskelijan oppitunneilla antamaan osaamisen näyttöön.
- Hyväksytysti suoritetusta opintojaksosta opiskelija saa sertifikaatin ”Sairaanhoidollisten toimien suunnittelu ja turvallinen toteuttaminen onnettomuudessa tai muussa hätätilanteessa (STCW A-VI/4-1)" (mukaan lukien Manilan sopimus 2010).
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
67 % Lähiopetus, 33 % Etäopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Marika Höglund
Vastuuhenkilö
Marika Höglund
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa käyttää oppilaitoksen tietoteknistä ympäristöä. Hänellä on valmiudet hyödyntää tietotekniikkaa opiskelussaan ja hän osaa käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmia koulutusohjelmansa opiskelun vaatimalla tavalla.
Sisältö
Opiskelija osaa käyttää tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmien työelämässä ja opiskelussa tarvittavia toimintoja. Hän pystyy laatimaan PowerPoint -esityksiä. Hän osaa siirtää tietoa (upottaa/linkittää) MS Office -ohjelmien välillä. Opintojaksossa käytetään Microsoft Office -ohjelmia.
Opiskelumateriaali
Opettajan ilmoittama materiaali.
Learnissä oleva kurssiaineisto.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Word: Miten teet merkki- ja kappalemuotoiluja? Miten teet sivuasetuksia?
Miten lisäät ja muotoilet kuvia, WordArt- ja SmartArt-objekteja?
Miten palstoitat tekstin ja laadit ja muotoilet taulukoita ja käytät sarkaimia? Miten käytät, luot ja muotoilet
tyylejä? Miten laadit asiakirjamalliin perustuvia asiakirjoja? Miten
luot ja muotoilet sisällysluettelon ja lähdeluettelon? Miten jaat asiakirjan
osiin?
Excel: Miten laadit taulukon ja muotoilet sen sekä solun sisällön? Miten
käytät funktioita ja luot kaavoja? Miten teet suhteellisen ja absoluuttisen
soluviittauksen ja miten hyödynnät niitä tehokkaassa taulukkolaskennassa?
Miten lisäät työkirjaan kaavioita, yhdistelmäkaavioita ja miten
muotoilet niitä? Miten käsittelet (siirrät, kopioit, poistat, uudelleennimeät,
piilotat, suojaat, muotoilet) työkirjan taulukoita? Miten lajittelet
ja suodatat isoja taulukoita. Miten käytät haku-, jos-, summa.jos-,
laske.jos- ja laske.a-funktioita sekä teet pudotettavia luetteloja? Miten hyödynnät Pivot -toimintoja?
PowerPoint: Miten teet näyttävän diaesityksen, hyödynnät teemoja ja
muotoilet niitä? Miten hyödynnät erilaisia diojen rakennemalleja? Miten teet non-stop
sekä yleisölle pidettäviä esityksiä?
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja koe.
Opintojaksolla käytetään Office 2016 ohjelmia.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Word: Miten teet merkki- ja kappalemuotoiluja? Miten teet sivuasetuksia?
Miten lisäät ja muotoilet kuvia, WordArt- ja SmartArt-objekteja?
Miten palstoitat tekstin ja laadit ja muotoilet taulukoita ja käytät sarkaimia? Miten käytät, luot ja muotoilet
tyylejä? Miten laadit asiakirjamalliin perustuvia asiakirjoja? Miten
luot ja muotoilet sisällysluettelon ja lähdeluettelon? Miten jaat asiakirjan
osiin?
Excel: Miten laadit taulukon ja muotoilet sen sekä solun sisällön? Miten
käytät funktioita ja luot kaavoja? Miten teet suhteellisen ja absoluuttisen
soluviittauksen ja miten hyödynnät niitä tehokkaassa taulukkolaskennassa?
Miten lisäät työkirjaan kaavioita, yhdistelmäkaavioita ja miten
muotoilet niitä? Miten käsittelet (siirrät, kopioit, poistat, uudelleennimeät,
piilotat, suojaat, muotoilet) työkirjan taulukoita? Miten lajittelet
ja suodatat isoja taulukoita. Miten käytät haku-, jos-, summa.jos-,
laske.jos- ja laske.a-funktioita sekä teet pudotettavia luetteloja? Miten hyödynnät Pivot -toimintoja?
PowerPoint: Miten teet näyttävän diaesityksen, hyödynnät teemoja ja
muotoilet niitä? Miten hyödynnät erilaisia diojen rakennemalleja? Miten teet non-stop
sekä yleisölle pidettäviä esityksiä?
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja koe.
Opintojaksolla käytetään Office 2016 ohjelmia.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Word: Miten teet merkki- ja kappalemuotoiluja? Miten teet sivuasetuksia?
Miten lisäät ja muotoilet kuvia, WordArt- ja SmartArt-objekteja?
Miten palstoitat tekstin ja laadit ja muotoilet taulukoita ja käytät sarkaimia? Miten käytät, luot ja muotoilet
tyylejä? Miten laadit asiakirjamalliin perustuvia asiakirjoja? Miten
luot ja muotoilet sisällysluettelon ja lähdeluettelon? Miten jaat asiakirjan
osiin?
Excel: Miten laadit taulukon ja muotoilet sen sekä solun sisällön? Miten
käytät funktioita ja luot kaavoja? Miten teet suhteellisen ja absoluuttisen
soluviittauksen ja miten hyödynnät niitä tehokkaassa taulukkolaskennassa?
Miten lisäät työkirjaan kaavioita, yhdistelmäkaavioita ja miten
muotoilet niitä? Miten käsittelet (siirrät, kopioit, poistat, uudelleennimeät,
piilotat, suojaat, muotoilet) työkirjan taulukoita? Miten lajittelet
ja suodatat isoja taulukoita. Miten käytät haku-, jos-, summa.jos-,
laske.jos- ja laske.a-funktioita sekä teet pudotettavia luetteloja? Miten hyödynnät Pivot -toimintoja?
PowerPoint: Miten teet näyttävän diaesityksen, hyödynnät teemoja ja
muotoilet niitä? Miten hyödynnät erilaisia diojen rakennemalleja? Miten teet non-stop
sekä yleisölle pidettäviä esityksiä?
Suoritustapa: Osallistuminen opetukseen ja koe.
Opintojaksolla käytetään Office 2016 ohjelmia.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla ei ole TKI ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan myöhemmin kurssin Learn -alustalla.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointikriteerien taso 3: osaamisen alkuvaihe:
a) Osaat käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä.
b) Osaat etsiä tietoa opiskeluun liittyen keskeisistä tietolähteistä.
c) Osaat hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
e) Osaat käyttää keskeisiä opiskeluun liittyviä tietoteknisiä ohjelmistoja.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Marko Saxell
- Esa Huuhtanen
Vastuuhenkilö
Marko Saxell
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Työturvallisuuskorttikoulutus: Työturvallisuuskorttikoulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla. Työturvallisuuskorttikurssin suorittaneella on perustiedot yhteisen työpaikan yhteistoiminnasta ja yleisistä vaaroista, tiedot työturvallisuuden keskeisistä periaatteista ja hyvistä käytännöistä, perusvalmiudet omaksua työpaikka- ja työtehtäväkohtainen perehdyttäminen
Tulityökorttikoulutus: Tulityöt ovat erityistä vaaraa aiheuttavia töitä, joita säätelevät monet lait, säädökset ja määräykset. Tulitöitä ohjaava lainsäädäntö edellyttää tulitöihin ryhdyttäessä suunnitelmallisuutta, onnettomuuksien ennalta ehkäisyä ja onnettomuuksiin varautumista henkilöiden, ympäristön ja omaisuuden turvaamiseksi.
Sisältö
Koulutuksen hyväksytystä suorittamisesta myönnetään viisi vuotta (5) voimassa oleva, henkilökohtainen työturvallisuuskortti. Kortin kustannukset (n. 15 euroa) peritään opiskelijalta etukäteen. Maksua ei palauteta, vaikka opintosuoritus jäisi kesken.Oppimateriaalin saa etukäteen kurssimaksun (15 euroa) suoritusta vastaan opintotoimistosta. Tulityökorttikoulutus toteutetaan Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tavoitteiden mukaisesti. Opintojaksoon liittyvä kirjanen "Tulitöihin ryhdyttäessä" jaetaan osanottajille opintojakson alkaessa. Kurssin suorittaminen edellyttää kaikille lähijaksoille osallistumista (100 %).
Opiskelumateriaali
Korttikoulutusmateriaali. Jaetaan koulutuksessa.
Yksilölliset oppimisväylät
Kortit voi suorittaa myös muussa organisaatiossa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Lisätiedot
Työturvallisuuskorttikoulutuksessa hyväksytty/hylätty. Kurssin voi myös suorittaa vapaasti markkinoilta löytyvällä Työturvallisuuskeskuksen valvomalla työturvallisuuskorttikurssilla. Hyväksyttyyn suoritukseen riittää, kun esittää voimassa olevan työturvallisuuskortin (AHOT-menettely).
Tulityökorttikoulutuksessa hyväksytty/hylätty. Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille. Hyväksytysti suoritettu loppukoe. Hyväksyttyyn suoritukseen riittää, kun esittää voimassa olevan tulityökortin (AHOT-menettely).
Opintojakson suoritettuaan opiskelija saa tulityökortin, jonka kustannukset (n. 15 euroa) peritään opiskelijalta etukäteen. Maksua ei palauteta, vaikka opintosuoritus jäisi kesken. Suomessa myönnetty tulityökortti on voimassa Pohjoismaissa ja vastaavasti muissa Pohjoismaissa myönnetty tulityökortti hyväksytään Suomessa.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Tero Poutala
- Tapani Salmenhaara
Vastuuhenkilö
Tapani Salmenhaara
Opiskelijaryhmät
-
MIKT19SPMerenkulun insinööri, päivätoteutus
-
MKKT19SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- turvallisuusjohtamisesta.
- turvallisuusjohtamisjärjestelmistä ja niiden käytöstä ISM säännöstön mukaisesti aluksella.
- turvajohtamisesta.
- turvatoimiin liittyvistä asioista, joita edellytetään satamarakenteen, varustamon tai aluksen turvapäällikön tehtävässä ISPS säännöstön mukaisesti.
Sisältö
SOLAS IX luku, ISM säännöstö
Turvallisuusjohtaminen ja -järjestelmät, turvallisuusjohtamiskäsikirjan rakenne ja käyttö.SOLAS XI-2 luku, ISPS säännöstö
Merenkulun turvauhkat, kuljetusketjun turva, satamarakenteen-, varustamon- ja aluksen turvapäälliköiden vastuut ja valtuudet, turva-arvioinnit ja turvasuunnitelmat, turvalaitteet, turvahallinto, turvatoimet eri turvatasoilla, harjoitukset ja väkijoukkojen hallinta
Turvatoimiasioiden turvapäällikön koulutus. STCW A-VI/5, Training for Ship Security Officer (SSO)
Sisältö turvatoimiasioiden osalta perustuu IMO:n mallikursseihin 3.19, 3.20 ja 3.21
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
- Hätätilannetoiminnot 2
- MRM (A-II/1 ja A-II/2)
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
28.11.2022 - 18.12.2022
Laajuus
0 op
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Perttu Juvonen
Vastuuhenkilö
Perttu Juvonen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- merenkulun turvan edistämisestä kohonneen tietoisuuden kautta
- turvatoimiasioiden tietoisuuden ja valppauden ylläpitämisen tarpeen ja menetelmien ymmärtämisestä
- aluksen turvasuunnitelman mukaisesta toiminnasta
- turvariskien ja -uhkien tunnistamisesta
- aluksen turvatarkastusten järjestämisestä säännöllisesti
- turvalaitteiden ja -järjestelmien oikeasta käytöstä
Sisältö
- turvauhat laiva- ja satamatoiminnoissa
- merenkulun turvapolitiikka
- turvavastuut
- laivan turva-arviointi ja -suunnitelma
- turvalaitteet ja -järjestelmät
- turvauhkien tunnistus, hyväksyntä ja torjunta
- turvatoimenpiteet aluksella
- hätätilannevalmius, -harjoittelu ja -harjoitukset
- turvajohtaminen
Sisältö perustuu IMO:n mallikurssiin 3.26.
Opiskelumateriaali
Learn-materiaalit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistuminen työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Osallistuminen luennoille ja harjoitustehtävien suorittaminen.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa, ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelijan on osallistuttava kaikille luentokerroille ja suoritettava harjoitustehtävät hyväksytysti.
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Kotka
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Leena Griinari
Vastuuhenkilö
Leena Griinari
Opiskelijaryhmät
-
MKKT20SPMerikapteeni, päivätoteutus
-
MKKT22KAMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa hakea tietoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti, tuntee raportin ja opinnäytetyön kirjoitusprosessin sekä tutkimustekstin ominaispiirteet ja osaa soveltaa tietojaan suullisessa ja kirjallisessa raportoinnissa.
Sisältö
- tiedonhankinta
- lähteiden käyttö ja merkitseminen opinnäytetyön rakenteeseen
- kieleen ja ulkoasuun perehtyminen
- suullinen ja kirjallinen raportointi
Opiskelumateriaali
Saatavilla Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Lukujärjestyksen mukainen opetus, osittainen osaamisen tunnistaminen tai aiemmin suorituksen hyväksiluku.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole.
Tentit ja muut määräajat
Kurssilla on kolme erillistä tehtävää, joista yksi on omana aikana tehtävä tentti.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei ole.
Opiskelijan työmäärä
2 op on 54 tuntia töitä.
Toteutuksen osien kuvaus
Xamkin opinnäyteohjeet
Opinnäytetyön opponointi
Tutkimuskirjoitelman tekeminen
Lisätietoja opiskelijoille
Lisätietoja antaa leena.griinari@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssin kolme tehtävää arvioidaan asteikolla 1 - 5.
Kaksi tehtävistä on paritehtäviä ja yksi itsenäisesti tehtävä.
Arvioinnin perusteet ovat tehtävien yhteydessä.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
0 op
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Perttu Juvonen
Vastuuhenkilö
Perttu Juvonen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- hätätilannetoimintatapojen noudattamisesta
- toimenpiteistä meriympäristön saastumisen ehkäisemiseksi
- turvallisten työtapojen noudattamisesta
- tehokkaan kommunikoinnin edistämisestä aluksella
- toimivien ihmissuhteiden edistämisestä aluksella
- väsymyksen hallinnan merkityksestä ja menetelmistä
Sisältö
- turvalliset työtavat
- ihmissuhteet aluksella
- tehokas kommunikointi ja vuorovaikutus
- hätätilannetoimintatavat
- meriympäristön saastumisen ehkäisy
- sosiaaliset vastuut
Sisältö perustuu IMO:n mallikurssiin 1.21.
Opiskelumateriaali
Learn-materiaalit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistuminen työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Osallistuminen luennoille ja harjoitustehtävien suorittaminen.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa, ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelijan on osallistuttava kaikille luentokerroille ja suoritettava harjoitustehtävät hyväksytysti.
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Arto Harmonen
Vastuuhenkilö
Arto Harmonen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- ruorinpidosta ja ruorikomentojen noudattamisesta englannin kielellä
- vastuullisesta näkö- ja kuulotähystyksen pidosta
- turvalliseen vahdinpitoon osallistumisesta
- hätälaitteiden käytöstä ja hätätilannetoimintatapojen soveltamisesta
Sisältö
- alusterminologia ja -määritelmät
- vahdinpitomenettelyt ja -kommunikointi
- merenkulun turvalaitteet ja signaalit
- magneetti- ja hyrräkompassit
- meriteiden säännöt
- tähystäjän tehtävät
- ruorimiehen tehtävät
- hälytysjärjestelmät ja -signaalit sekä hätämerkit
- hätätilannetehtävät
Opiskelumateriaali
Oheislukemisena: Merenkulun perusteet 2, Merimiestaito
- Learn-materiaalit
- Luentomateriaalit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Täydentyy kurssin aikana
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Arto Harmonen
Vastuuhenkilö
Arto Harmonen
Opiskelijaryhmät
-
MSVKT22SPMerenkulku, sähkövoimatekniikka, päivätoteutus
-
MIKT22SPMerenkulun insinööri, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- ruorinpidosta ja ruorikomentojen noudattamisesta englannin kielellä
- vastuullisesta näkö- ja kuulotähystyksen pidosta
- turvalliseen vahdinpitoon osallistumisesta
- hätälaitteiden käytöstä ja hätätilannetoimintatapojen soveltamisesta
Sisältö
- alusterminologia ja -määritelmät
- vahdinpitomenettelyt ja -kommunikointi
- merenkulun turvalaitteet ja signaalit
- magneetti- ja hyrräkompassit
- meriteiden säännöt
- tähystäjän tehtävät
- ruorimiehen tehtävät
- hälytysjärjestelmät ja -signaalit sekä hätämerkit
- hätätilannetehtävät
Opiskelumateriaali
Oheislukemisena: Merenkulun perusteet 2, Merimiestaito
- Learn-materiaalit
- Luentomateriaalit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
n/a
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustelu opettajan kanssa ja tarvittaessa HOPS-suunnittelu yhdessä opintovastaavan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Täydentyy kurssin aikana
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen, hyväksytty tentti, hyväksytyt oppimistehtävät
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Anne Gango
Vastuuhenkilö
Anne Gango
Opiskelijaryhmät
-
MKKT21SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- käytännön työskentelytiedot asiaankuuluvista IMO:n sopimuksista, jotka koskevat merellisen ympäristön suojelua
- suoritettavista varotoimenpiteistä, menetelmistä sekä laitteistoista merellisen ympäristön saastumisen ehkäisemiseksi
Sisältö
- yhteenveto meriympäristön suojeluun liittyvistä määräyksistä ja sopimuksista sekä toimenpiteet aluksella päästöjen ehkäisemiseksi
- laitteistot ja järjestelmät
- MARPOL 73/78 -sopimus
- ilmansuojelu ja erityisalueet
- Oil Pollution Act (OPA)
- vaarallisten nestemäisten aineiden luokitteluperusteet (GESAMP)
- P&A-manuaali
- Marpol-tarkastukset
- antifouling-maalit
Opiskelumateriaali
Learnissa olevat materiaalit.
Yksilölliset oppimisväylät
Kaikilla tavoilla opiskeltaessa lopputentti.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Lopputentti, jonka ajankohta ilmoitetaan Learnissa.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
28.11.2022 - 18.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Logistiikan ja merenkulun koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Merenkulun koulutus, merikapteeni
Opettaja
- Arto Harmonen
Vastuuhenkilö
Arto Harmonen
Opiskelijaryhmät
-
MKKT22SPMerikapteeni, päivätoteutus
Tavoitteet
Tieto, ymmärrys ja taito:
- öljy- ja kemikaalisäiliöalustyypeistä, sekä niiden lastijärjestelmistä ja lastien ominaisuuksista
- säiliöalustoimintoihin liittyvien vaarojen ja vaaroilta suojautumisen perusteista
- säiliöaluksien turvallisuuskulttuurin ja -johtamisen perusteista
Sisältö
- säiliöalustyypit ja rakenne
- lastinkäsittelyjärjestelmät
- lastien fysikaaliset ominaisuudet
- terveys-, ympäristö- sekä palo- ja reaktiivusuusvaarat
- perustiedot vaarojen hallitsemiseksi
- käyttöturvallisuustiedotteet
- turvallisen lasti- ja vahtitoiminnan perusteet ja meriympäristön suojelu
Opiskelumateriaali
Tunneilla jaettava materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen.
Luennot sekä oppimis- ja harjoitustehtävät.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Lisätiedot
Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetus- ja harjoituskerroille.