Siirry suoraan sisältöön

Sosionomikoulutus

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
sosionomi (AMK)

Laajuus:
210 op

Koulutuksen sisältö

Opetussuunnitelma perustuu seuraaviin valtakunnallisesti määriteltyihin sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen sosionomin (AMK) osaamisalueisiin:
• eettinen osaaminen
• asiakastyön osaaminen
• sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen
• kriittinen ja osallistava yhteiskuntaosaaminen
• sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen
• tutkimus- ja kehittämisosaaminen
• johtamisosaaminen.

Ensimmäisen opiskeluvuotesi aikana perehdyt sosiaalialan eettiseen ja monitieteiseen tietoperustaan eli alaan liittyvään teoriatietoon. Saat valmiuksia ammatilliseen vuorovaikutukseen ja tavoitteelliseen työskentelyyn asiakkaan ja asiakasryhmien kanssa. Ensimmäisenä lukuvuotena suoritat myös ensimmäisen harjoittelun.

Toisena opiskeluvuotena perehdyt sosionomin erilaisiin asiakassektoreihin, menetelmiin ja työtehtäviin. Harjoittelusi aikana vahvistat ja sovellat ohjaustaitojasi valitsemallasi työkentällä.

Kolmantena opiskeluvuotena voit profiloida ammattitaitoasi valitsemalla itseäsi kiinnostavan syventävän ja täydentävän opintokokonaisuuden. Opit hallitsemaan suurempia tehtäväkokonaisuuksia ja soveltamaan hankkimiasi tietoja ja taitoja sosiaalialan kehittämistehtävien suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Kolmantena opiskeluvuotenasi suoritat ammatillista suuntautumistasi tukevan syventävän harjoittelun. Opinnäytetyössäsi etenet suunnitelma- ja toteutusvaiheeseen.

Mikäli haluat sosionomi (AMK) -tutkinnollasi kelpoisuuden varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin, tulee sinun tehdä vähintään 60 opintopisteen laajuiset kelpoisuuden tuottavat opinnot.

Opintojen rakenne

Opetussuunnitelmassa on ydinosaamiseen kuuluvia pakollisia opintoja ja täydentävään osaamiseen liittyviä valinnaisia opintoja. Tutkinnon laajuus on 210 op ja normisuoritusaika 3¬–3.5 vuotta. Harjoittelun osuus on suuri, 45 op.

Opinnot rakentuvat seuraavasti:
• Ydinosaaminen 135 op:
o Tietoperusta ja työorientaatio 20 op
o Ammatillinen vuorovaikutus 20 op
o Ohjaus lapsi- ja perhetyössä 20 op
o Ohjaus kuntouttavassa työssä 20 op
o Asiantuntijana vaikuttaminen 10 op
o Tutkimus- ja kehittämisosaaminen sosiaalialalla 15 op
o Opinnäytetyö 15 op
o Kieli- ja viestintätaidot 15 op
• Harjoittelu 45 op
• Täydentävä osaaminen ja Valinnaiset opinnot 30 op

Täydentävien ja valinnaisten opintojen tarjonta on laaja. Voit hyödyntää myös muiden koulutusalojen opintoja.


Opintojen tavoite

Sosionomi on läsnä asiakkaiden arjessa ja auttaa, ohjaa ja tukee erilaisissa elämäntilanteissa auttaen lapsen, nuoren ja aikuisen kasvua ja hyvän elämän etsintää. Hän tukee eri-ikäisten asiakkaiden itsenäistä selviytymistä ja elämänhallintaa.

Opit kohtaamaan erilaisissa, haastavissakin elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja tukemaan heitä elämän käännekohdissa. Osaat asettua tasaveroiseen vuorovaikutussuhteeseen asiakkaasi ja hänen läheistensä kanssa.

Asiakkaiden tukemisessa ja kuntoutumisessa hyödynnät vuorovaikutuksen, kasvatuksen ja ohjauksen keinoja. Osaat ohjata asiakkaitasi palvelujärjestelmässä ja tunnet sitä koskevan lainsäädännön.

Tutkinnon suoritettuasi osaat soveltaa opintojesi aikana hankkimiasi sosiaalialan tietoa ja taitoja käytännön asiakastyössä ja sosiaalialan kehittämistehtävissä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämäläheinen oppimisprojekti voi syntyä myös tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa (TKI). TKI-hankkeet ovat laajoja kehittämisprojekteja, joissa pääset mukaan monialaiseen yhteistyöhön alueen toimijoiden, korkeakoulun henkilöstön ja (monialaisten) opiskelijatiimien kanssa. TKI:n ja opetuksen yhteistyö antaa sinulle oppimismahdollisuuksia, jotka kytkeytyvät alueellisiin, kansallisiin tai kansainvälisiin yhteistyöverkostoihin.

Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät

Sosionomitutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Opintojen keskimääräinen suoritusaika on 3,5 vuotta mutta opiskeluaika muotoutuu henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaan.

Viikkotasolla opintosi sisältävät luentoja, pienryhmätyöskentelyä, mahdollisesti asiakastilanteiden simulointeja, tutustumista tulevaan työkenttään ja harjoitteluja.
Opinnoissa vaihtelevat erilaiset oppimistavat ja -ympäristöt. Tarjolla on lähiopetusta, verkko-opintoja, itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä, tenttejä, ryhmätyöskentelyä, työelämäpäiviä ja työelämän projekteja, sosiaalialan työtilanteiden simulointia sekä käytännön harjoittelua.

Osan opintojaksoista voit suorittaa verkko-opetuksena tai valita opintojaksoja muista koulutuksista tai korkeakouluista. Opintoja voit suorittaa sekä Mikkelin että Kouvolan kampuksilla.

Opinnoissasi korostuvat itsenäinen opiskelu ja sosiaalialan ongelmien ja haasteellisten asiakastilanteiden käsittely ryhmissä. Näin opit selvittämään vaativiakin asiakastilanteita sekä itsenäisesti että osana tiimiä.

Xamkin sosionomiopintojen aikana teet yhteistyötä työelämän kanssa esimerkiksi erilaisten projektien, työelämäpäivien ja harjoittelun kautta heti opintojen alusta asti.
Harjoitteluissa ja työelämän kanssa tehtävässä yhteistyössä pääset perehtymään sosionomin erilaisiin työtehtäviin ja työpaikkoihin ammattilaisen ohjauksessa. Harjoittelun kautta on myös mahdollisuus työllistyä oman alan töihin.

Opiskele joustavasti

Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka aikana sinua tuetaan mm. opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
Aiempi osaamisesi kartoitetaan henkilökohtaisessa HOPS-keskustelussa ja sinua ohjataan hyväksilukuprosessissa.

Opintojen ohjaus

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat mm. opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla on myös opintosihteerien, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Työviikkopohjainen opiskelu päivätoteutuksessa

Sosionomikoulutuksen päivätoteutus on suunniteltu työviikkopohjaisen lähiopetuksen varaan. Lähiopetusta on enemmän kuin monimuotototeutuksessa, mutta ei kuitenkaan joka päivä. Itsenäinen tiedonhankinta, verkko-opiskelu ja laajat tehtävät edellyttävät itseohjautuvuutta ja opiskelutaitoja opetuksen ja ohjauksen tukemana.

Lähiopetus on yleensä luentoja, seminaareja, harjoituksia ja ryhmätyöskentelyä. Lähiopetus painottuu kahtena ensimmäisenä opiskeluvuotena erityisesti kaikille yhteisissä opinnoissa. Opiskelijalla on enemmän valinnanmahdollisuuksia ja vaihtoehtoisia suoritustapoja verkko-opinnoissa ja täydentävissä opinnoissa.
Ensimmäisen ja toisen vuoden harjoittelujaksot on sijoitettu työjärjestykseen kaikille samaan aikaan, mutta kolmannen ja neljännen harjoittelun ajankohdan opiskelija ajoittaa itse opintojen loppupuolelle.

Miten koulutuksessa on käytännössä mahdollista nopeuttaa opintoja?

Opintoja voi nopeuttaa osin hyväksilukemalla opintoja, mutta ennen kaikkea suorittamalla opintoja eri ryhmien toteutuksissa, vaihtoehtoisilla suoritustavoilla ja verkkototeutuksilla. Myös kesäopintojen ja muiden ammattikorkeakoulujen verkko-opintojen tarjonnan laajentuessa opintoja voi etsiä itse, kunhan tarkistaa koulutusvastaavalta, voidaanko ne hyväksilukea tutkintoon. Nopeuttamisen mahdollisuuksia on hyvä suunnitella opiskelijavastaavan kanssa. Joissain jaksoissa on edeltävyysehtoja, jolloin tietyt opinnot on suoritettava ensin pohjaksi. Tutkinnon suorittaminen on ajoitettu opetussuunnitelmassa kolmelle ja puolelle vuodelle ja yleensä nopeuttaminen lyhentää aikaa puolesta vuodesta yhteen vuoteen.

Miten koulutuksessa on käytännössä mahdollista yhdistää työssäkäynti ja opiskelu sekä hyödyntää työssäkäyntiä osana opintoja?

Mikäli sinulla on koulutusta vastaava sosiaalialan työpaikka ja toimit tehtävissä, missä voisit työskennellä sosionomina, voit tehdä osan opinnoistasi opinnollistamalla työtäsi. Tällöin neuvotelet etukäteen opettajien kanssa erilaisista suoritustavoista.

Harjoittelujaksoja hyväksiluetaan sosiaalialan työkokemuksella tai voit suorittaa niitä omassa työssäsi tietyin ehdoin. Silloin arvioidaan työsuhteesi kestoa, työtehtäviäsi sekä osaamistasi. Projektiopinnot ja opinnäytetyö on mahdollista tehdä omassa työssäsi, mikäli tavoitteet täyttyvät.  


BYOD – Bring Your Own Device

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita).

Uramahdollisuudet

Sosionomien työtilanne on hyvä. Työpaikka voi löytyä mitä moninaisimmista paikoista, joihin laaja-alainen tutkintosi antaa kelpoisuuden ja valmiudet. Valmistuttuasi voit työskennellä kasvatus- ja ohjaustehtävissä, sosiaalisen tuen ja kuntoutuksen tehtävissä, alan esimiestehtävissä sekä kehittämistehtävissä tai voit toimia sosiaalialan yrittäjänä. Työpaikkasi voi olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilta.

Sosionomien työpaikat ovat varhaiskasvatuksessa eli esimerkiksi päiväkodeissa, lastensuojelussa, perhetyössä sekä oppilas- ja opiskelijahuollossa. Työpaikkasi voi olla myös vammaispalveluissa, vanhuspalveluissa sekä aikuisten parissa esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa, päihde- ja kriminaalityössä tai mielenterveystyössä.
Järjestöjen, yhdistysten sekä yksityisten sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritysten tuottamien sosiaalipalvelujen merkitys sosionomien työllistäjinä on kasvanut. Voit myös työllistää itsesi sosiaalialan yrittäjänä.

Sosiaalipalveluiden lisäksi voit työskennellä useissa muissakin työtehtävissä – esimerkiksi terveydenhuollossa, Kelassa, työvoimapalveluissa ja nuorisotoimessa.
Sinusta voi tulla esimerkiksi:
• varhaiskasvatuksen sosionomi
• sosiaaliohjaaja
• vastaava ohjaaja
• palveluohjaaja
• lastensuojelulaitoksen ohjaaja
• asumispalveluyksikön ohjaaja
• päihdetyön ohjaaja
• vammaistyön ohjaaja
• vammaispalveluohjaaja
• kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja
• kotipalvelun ohjaaja
• koulukuraattori
• projektityöntekijä
• järjestötyöntekijä
• palvelukodin johtaja
• vanhustyön johtaja
• perhetyöntekijä
• kuntoutusohjaaja
• lastensuojelulaitoksen ohjaaja tai johtaja
• perhepäivähoidon ohjaaja
• projektipäällikkö tai -sihteeri
• päivä- tai työtoiminnan ohjaaja
• yrittäjä

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki astui voimaan 1.3.2016. Uuden lain myötä sosiaalityöntekijän, sosionomin ja geronomin ammateista tuli laillistettuja sosiaalihuollon ammatteja.

Sosionomin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeudet Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Lisätietoa ammattioikeuksista on tarjolla Valviran sivuilla.
1.9.2018 voimaan astuneessa varhaiskasvatuslain 26 ja 27 §:ssä määritetään Sosionomin (amk) kelpoisuudesta varhaiskasvatuksen opettajan ja varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin.

Sosionomi, monimuotototeutus
Tunnus
(SOMI24KM)

Sosionomi, monimuotototeutus
Tunnus
(SOKT24KM)
Sosionomi, monimuotototeutus
Tunnus
(SOKT23KM)

Sosionomi, monimuotototeutus
Tunnus
(SOMI23KM)
Sosionomi, monimuotototeutus
Tunnus
(SOMI22KM)

Sosionomi, monimuotototeutus
Tunnus
(SOKT22KM)
Sosionomi, monimuotototeutus
Tunnus
(SOKT21KM)

Sosionomi, monimuotototeutus
Tunnus
(SOMI21KM)
Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Katriina Kärkkäinen
Vastuuopettaja

Katriina Kärkkäinen

Ryhmät
  • SOKT23KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla käytettävä oppikirja on Way to Welfare, English for Social Services. Kirsi Saarinen, Juha Saarinen. Otava.

Yksilölliset oppimisväylät

Ei erillisiä yksilöllisiä oppimisväyliä. Opiskelija voi tarvittaessa suorittaa opintojakson näytöllä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kaikki opintojakson sisällöt nivoutuvat kiinteästi sosiaalialan työelämätilanteisiin.

Tentit ja muut määräajat

Tentin ajankohta ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

5 op= piskelijan työmäärä on 135 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu suulliseen esitykseen ja kirjalliseen kokeeseen.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mariya Loginova
Vastuuopettaja

Mariya Loginova

Ryhmät
  • SOMI23KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Opettajan ja opiskelijoiden tekemät opiskelumateriaalit löytyvät opintojakson Learn-alustalta ja Teams-sovelluksesta.

Tentit ja muut määräajat

Tentit opintojen yhteydessä

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsenäiset tehtävät, tuntitehtävät, kirjallinen tentti, suullinen tentti, opiskelijan aktiivisuus

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Elina Halonen
Ryhmät
  • SOMI23SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Verkkomateriaali Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija osalllistuu työjärjestyksen mukaiseen opetukseen.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua nopeuttavan opiskeluvaihtoehdon selvittämiseksi.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi:
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

TKI ja työelämäyhteistyö

Alakohtaisen englanninkielisen viestinnän harjoituksia työelämän tarpeisiin.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävät ja tentti opintojakson lopussa.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä.

Toteutuksen osien kuvaus

Keskeinen ammattisanasto
Viestintä ammattiin liittyvissä käytännön tilanteissa
Tiedonhankinta

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtävät ja tentti
Arviointi perustuu eurooppalaisen viitekehyksen tasoon B2

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 30.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Tarmo Ahvenainen
Ryhmät
  • SOKT23SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Oppikirja: Way to Welfare: English for Social Services. Kirsi Saarinen, Juha Saarinen. Otava
Opettajan Learnissa jakama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Jos opiskelija kokee hallitsevansa opintjakson sisällön, hän voi hakea näyttömenettelyä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Koko opintojakson sisältö nivoutuu tiiviisti sosiaalialan työelämätilanteisiin.

Opiskelijan työmäärä

5 op= 135 h opiskelijan työtä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallinen kotitentti 25%
Kirjoitustentti luokassa tai akvaariossa. 25%
Suullinen esitys 25%
Vapaavalintaisesti raportti tai suullinen ryhmäsimulaaltio 25%
Yksittäisten suoritusten arviointi perustuu Euroopan Neuvoston taitotasoasteikkoon: B1 arvosana 1-2, B2 arvosana 3-4, C1 arvosana 5.
Muut pakolliset opppimisalustan tehtävät suoritettuna (hyväksytty/hylätty)

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • roo.sv
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mira Kettunen
Vastuuopettaja

Mira Kettunen

Ryhmät
  • SOKT22KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoama materiaali Learn-alustalla

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssiin kuuluu alakohtaisten tilanteiden ja sanaston harjoittelua

Tentit ja muut määräajat

Tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälisyys on osa opetusta

Opiskelijan työmäärä

135 h

Lisätietoja opiskelijoille

Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
- ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
- käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
- puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset virheet ääntämisessä tai lauserytmissä eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
- ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
- osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
- osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut)
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • roo.sv
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Anna-Elina Hirvonen
Vastuuopettaja

Anna-Elina Hirvonen

Ryhmät
  • SOMI22KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoama materiaali ryhmän verkkosivustolla Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Tämä on sosiaalialan ammattiruotsin kurssi, joka sisältää lukujärjestykseen merkittyä lähiopetusta ja verkkotehtäviä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla harjoitellaan alakohtaista sanastoa ja viestintätilanteita työelämän tarpeisiin.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on kirjallinen tentti ja suullinen testi. Kirjallinen tentti on tarkoitus pitää lukujärjestykseen merkityllä viimeisellä opetuskerralla kampuksella. Uusintatentit ovat Examissa.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op vastaa 135 tuntia opiskelijatyötä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tutkintotodistukseen tulee kurssisuorituksen lisäksi erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1 - 3 (tyydyttävä taito) tai 4 - 5 (hyvä taito). Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

02.01.2024 - 12.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • roo.sv
Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mira Kettunen
Ryhmät
  • SOKT22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 28.03.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • roo.sv
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Minna Lampinen
Ryhmät
  • SOMI22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoama materiaali ja verkkotehtävät Learnissa sekä lähiopetuksessa jaettava materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ammattiruotsin opintojaksosta on olemassa myös monialainen verkkototeutus.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon liittyy alakohtaisen sanaston ja viestintätilanteiden harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tehtävät tulee suorittaa annetun aikataulun mukaisesti ennen opintojakson päättymistä. Suullinen tentti pidetään viikolla 12 Teamsissa. Kirjallinen tentti on viikolla 10 kampuksella. Opintojakson varsinaisen tentin lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus kahteen uusintasuorituskertaan, joista ensimmäinen järjestetään viikolla 13. Toisesta uusintakerrasta sovitaan opintojakson alussa. Opiskelijan velvollisuus on huolehtia, että uusintatentit tulevat hoidetuksi ajallaan.

Opiskelijan työmäärä

5 opintopistettä tarkoittaa keskimäärin 135 tuntia opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Toteutus koostuu kolmesta teemasta: Jag som studerande, Mot arbetslivet ja Min bransch. Teemojen sisällöt testataan sekä kirjallisessa että suullisessa kokeessa.

Lisätietoja opiskelijoille

Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
- ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
- käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
- puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset virheet ääntämisessä tai lauserytmissä eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
- ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
- osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
- osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut)
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 23.02.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 15

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
  • Metsätalouden koulutus
  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Leila Sikanen
Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Koulutuksen suoritettuasi hallitset ensiavun antamisen perusteet koulutuksen sisällön mukaisissa aiheissa.

Sisältö

• Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
• Hätäensiavun perusteet
• Tajuttomalle annettava ensiapu
• Peruselvytys
• Vierasesine hengitysteissä
• Verenkierron häiriötila (sokki)
• Haavat
• Tavallisimmat sairauskohtaukset
• Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat
• Nivelvammat ja murtumat
• Myrkytykset

Lähiopetuksessa 100 % läsnäolovelvollisuus (SPR:n ohje).

Opiskelumateriaali

Kontaktitunneilla jaettava materiaali, oppikirjana voi käyttää SPR:n Ensiapu - kirjaa.

Yksilölliset oppimisväylät

Ei mahdollista tällä opintojaksolla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly oppilaitoksen ulkopuolista harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksoon sisältyy eri osioiden välitestit, jotka tulee suorittaa hyväksytysti.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

8 tuntia lähiopintoja, joissa 100% läsnäolovelvollisuus. 19 tuntia itsenäistä opiskelua.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakson suorittanut osaa ensiavun antamisen perusteet seuraavissa aihealueissa:
Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
Hätäensiavun perusteet: Tajuttomalle annettava ensiapu, Peruselvytys, Vierasesine hengitysteissä ja suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen ja ensiapu verenkierron häiriötilassa (sokki).
Erilaisten haavojen ensiapu
Tavallisimmat sairauskohtaukset ja ensiapu niissä tilanteissa
Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Nivelvammat ja murtumat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Myrkytykset ja ensiapu erilaisissa myrkytystilanteissa
Valinnaisaiheita

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään kymmenen (10).
100 % läsnäolovelvoite, ja aktiivinen osallistuminen harjoitteisiin vaaditaan.
HUOM! SPR:n verkko-opinnot on suoritettava ennen lähiopetuspäivää. Ohjeet alustalle kirjautumiseen ja suorittamiseen saa toteutuksen alkaessa. Opiskelijalle tulee maksettavaksi e-lomakkeella (opettaja lähettää spostitse) SPR:n koulutuslisenssimaksu 11,40 €, joka sisältää mobiilikortin.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana ja testaukset.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

04.03.2024 - 12.04.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 15

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
  • Metsätalouden koulutus
  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Leila Sikanen
Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Koulutuksen suoritettuasi hallitset ensiavun antamisen perusteet koulutuksen sisällön mukaisissa aiheissa.

Sisältö

• Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
• Hätäensiavun perusteet
• Tajuttomalle annettava ensiapu
• Peruselvytys
• Vierasesine hengitysteissä
• Verenkierron häiriötila (sokki)
• Haavat
• Tavallisimmat sairauskohtaukset
• Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat
• Nivelvammat ja murtumat
• Myrkytykset

Lähiopetuksessa 100 % läsnäolovelvollisuus (SPR:n ohje).

Opiskelumateriaali

Kontaktitunneilla jaettava materiaali, oppikirjana voi käyttää SPR:n Ensiapu - kirjaa.

Yksilölliset oppimisväylät

Ei mahdollista tällä opintojaksolla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly oppilaitoksen ulkopuolista harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksoon sisältyy eri osioiden välitestit, jotka tulee suorittaa hyväksytysti.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

8 tuntia lähiopintoja, joissa 100% läsnäolovelvollisuus. 19 tuntia itsenäistä opiskelua.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakson suorittanut osaa ensiavun antamisen perusteet seuraavissa aihealueissa:
Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
Hätäensiavun perusteet: Tajuttomalle annettava ensiapu, Peruselvytys, Vierasesine hengitysteissä ja suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen ja ensiapu verenkierron häiriötilassa (sokki).
Erilaisten haavojen ensiapu
Tavallisimmat sairauskohtaukset ja ensiapu niissä tilanteissa
Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Nivelvammat ja murtumat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Myrkytykset ja ensiapu erilaisissa myrkytystilanteissa
Valinnaisaiheita

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään kymmenen (10).
100 % läsnäolovelvoite, ja aktiivinen osallistuminen harjoitteisiin vaaditaan.
HUOM! SPR:n verkko-opinnot on suoritettava ennen lähiopetuspäivää. Ohjeet alustalle kirjautumiseen ja suorittamiseen saa toteutuksen alkaessa. Opiskelijalle tulee maksettavaksi e-lomakkeella (opettaja lähettää spostitse) SPR:n koulutuslisenssimaksu 11,40 €, joka sisältää mobiilikortin.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana ja testaukset.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

29.04.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 15

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
  • Metsätalouden koulutus
  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Leila Sikanen
Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Koulutuksen suoritettuasi hallitset ensiavun antamisen perusteet koulutuksen sisällön mukaisissa aiheissa.

Sisältö

• Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
• Hätäensiavun perusteet
• Tajuttomalle annettava ensiapu
• Peruselvytys
• Vierasesine hengitysteissä
• Verenkierron häiriötila (sokki)
• Haavat
• Tavallisimmat sairauskohtaukset
• Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat
• Nivelvammat ja murtumat
• Myrkytykset

Lähiopetuksessa 100 % läsnäolovelvollisuus (SPR:n ohje).

Opiskelumateriaali

Kontaktitunneilla jaettava materiaali, oppikirjana voi käyttää SPR:n Ensiapu - kirjaa.

Yksilölliset oppimisväylät

Ei mahdollista tällä opintojaksolla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly oppilaitoksen ulkopuolista harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksoon sisältyy eri osioiden välitestit, jotka tulee suorittaa hyväksytysti.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

8 tuntia lähiopintoja, joissa 100% läsnäolovelvollisuus. 19 tuntia itsenäistä opiskelua.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakson suorittanut osaa ensiavun antamisen perusteet seuraavissa aihealueissa:
Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
Hätäensiavun perusteet: Tajuttomalle annettava ensiapu, Peruselvytys, Vierasesine hengitysteissä ja suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen ja ensiapu verenkierron häiriötilassa (sokki).
Erilaisten haavojen ensiapu
Tavallisimmat sairauskohtaukset ja ensiapu niissä tilanteissa
Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Nivelvammat ja murtumat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Myrkytykset ja ensiapu erilaisissa myrkytystilanteissa
Valinnaisaiheita

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään kymmenen (10).
100 % läsnäolovelvoite, ja aktiivinen osallistuminen harjoitteisiin vaaditaan.
HUOM! SPR:n verkko-opinnot on suoritettava ennen lähiopetuspäivää. Ohjeet alustalle kirjautumiseen ja suorittamiseen saa toteutuksen alkaessa. Opiskelijalle tulee maksettavaksi e-lomakkeella (opettaja lähettää spostitse) SPR:n koulutuslisenssimaksu 11,40 €, joka sisältää mobiilikortin.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana ja testaukset.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 15

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
  • Metsätalouden koulutus
  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Teea Lång
Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Koulutuksen suoritettuasi hallitset ensiavun antamisen perusteet koulutuksen sisällön mukaisissa aiheissa.

Sisältö

• Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
• Hätäensiavun perusteet
• Tajuttomalle annettava ensiapu
• Peruselvytys
• Vierasesine hengitysteissä
• Verenkierron häiriötila (sokki)
• Haavat
• Tavallisimmat sairauskohtaukset
• Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat
• Nivelvammat ja murtumat
• Myrkytykset

Lähiopetuksessa 100 % läsnäolovelvollisuus (SPR:n ohje).

Opiskelumateriaali

Kontaktitunneilla jaettava materiaali, oppikirjana voi käyttää SPR:n Ensiapu - kirjaa.

Yksilölliset oppimisväylät

Ei mahdollista tällä opintojaksolla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly oppilaitoksen ulkopuolista harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksoon sisältyy eri osioiden välitestit, jotka tulee suorittaa hyväksytysti.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

8 tuntia lähiopintoja, joissa 100% läsnäolovelvollisuus. 19 tuntia itsenäistä opiskelua.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakson suorittanut osaa ensiavun antamisen perusteet seuraavissa aihealueissa:
Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
Hätäensiavun perusteet: Tajuttomalle annettava ensiapu, Peruselvytys, Vierasesine hengitysteissä ja suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen ja ensiapu verenkierron häiriötilassa (sokki).
Erilaisten haavojen ensiapu
Tavallisimmat sairauskohtaukset ja ensiapu niissä tilanteissa
Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Nivelvammat ja murtumat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Myrkytykset ja ensiapu erilaisissa myrkytystilanteissa
Valinnaisaiheita

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään kymmenen (10).
100 % läsnäolovelvoite, ja aktiivinen osallistuminen harjoitteisiin vaaditaan.
HUOM! Learn-alustan tehtävät on suoritettava ennen kontaktitunteja.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana ja testaukset.

Ilmoittautumisaika

18.03.2024 - 28.03.2024

Ajoitus

13.05.2024 - 18.08.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Leila Pekonen
Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Opintojakson käytyäsi:Tunnistat lapsen ja nuoren kasvun ja oppimisen yksilöllisiä ja erityisiä tarpeita.Osaat tukea lapsen ja nuoren yksilöllistä kehitystä ja oppimisvalmiuksia.Tunnet erityiskasvatuksen palvelujärjestelmän varhaiskasvatuksesta perusopetukseen.Osaat määritellä erityiskasvatuksen peruskäsitteitä sekä kuvata varhaiserityiskasvatuksen ja erityiskasvatuksen ammatillisia käytäntöjä.Osaat huomioida perhelähtöisyyden erityiskasvatuksen käytännöissä.Tunnet keskeisiä erityiskasvatuksen työmenetelmiä.

Sisältö

Millaisia erityisen tuen tarpeita lapsella ja nuorella voi olla?Miten lapsen ja nuoren kehitystä ja oppimisvalmiuksia voidaan tukea?Millainen on erityiskasvatuksen palvelujärjestelmä ja mikä lainsäädäntö ja normisto ohjaavat erityiskasvatusta?Mitä ovat erityiskasvatuksen ydinkäsitteet?Miten perheen näkökulma huomioidaan erityiskasvatuksen kuntouttavissa käytänteissä?Miten keskeisiä työmenetelmiä käytetään erityiskasvatuksessa?

Opiskelumateriaali

- Learn-alustan opiskelumateriaali
- Pihlaja, P., Viitala, R., Paakkolanvaara, J. & Hiltunen, J. 2022. Varhaiserityiskasvatus. 3., uudistettu painos. Jyväskylä: PS-Kustannus.
- Määttä, P. & Rantala, A. 2022. Tavallisen erityinen lapsi: Kasvun ja hyvinvoinnin tukeminen yhdessä. 3.,uudistettu painos. Jyväskylä: PS-kustannus.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:

Opintojakso toteutetaan kokonaan Learn verkko-oppimisympäristössä. Opiskelijan tulee kirjautua Learn-alustalle viikon kuluessa opintojakson aloituspäivämäärästä.

Verkko-opinnot sisältävät itsenäistä opiskelua, verkkotenttejä ja/tai oppimistehtäviä verkossa

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson sisällöissä huomioitu työelämästä nousevat tarpeet oppimistehtävissä.

Koska kyseessä kesällä toteutuva verkkokurssi, opintojakso ei sisällä vierailijoita työelämästä.

Tentit ja muut määräajat

Määräajat informoidaan opintojakson alkaessa Learn-alustalla. Kaikki opintojakson suoritukset tulee tehdä opintojakson toteutuksen aikana.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei ole.

Opiskelijan työmäärä

Verkko-opiskelu 5op vastaa keskimäärin 135h opiskelijan työtä

Toteutuksen osien kuvaus

Kuvattu Learn-alustalla.

Lisätietoja opiskelijoille

Verkkokurssi. Kaikki suoritukset tulee tehdä opintojakson toteutuksen aikana.
Opiskelu painottuu itsenäiseen työskentelyyn.
Opintojaksolla on määräaikoja, joten tarkista ne heti opintojakson Learn-alustan avautuessa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

a. Osaat käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä. b. Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä. c. Osaat hahmottaa erityiskasvatuksen tehtäväkokonaisuuksia. d. Osaat perustella toimintaasi erityiskasvatuksessa huomioiden lasten ja nuorten yksilölliset tarpeet ja tilanteet.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävät/tentti arvioidaan asteikolla 0-5 ja/ tai asteikolla Hyväksytty/ Täydennettävä.

Tarkemmat arviointiperusteet Learn-alustalla opintojakson alkaessa.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

21.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 5

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Anne Ulmanen
Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

• Osaat arvioida ikääntyvän ihmisen psyykkisten, fyysisten ja sosiaalisten muutosten yhteyden elämän mielekkyyteen.
• Osaat toivon ja resilienssin merkityksen ikääntyvän ihmisen elämänkulussa.
• Osaat arvioida surun, menetysten, kriisin ja trauman yhteyttä ikääntyvän ihmisen selviytymiseen.
• Osaat tyypillisimmät ikääntyvän ihmisen mielenterveyden häiriöt, sairaudet ja niiden hoidon.
• Osaat ikääntyvän ihmisen arvostavan kohtaamisen.

Sisältö

• Miten ikääntyvän ihmisen kokemus elämän mielekkyydestä rakentuu?
• Miten vahvistetaan toivoa ja resilienssiä ikääntyvän ihmisen elämänkulussa?
• Miten elämän surut, kriisit ja traumaattiset tilanteet vaikuttavat ikääntyvän ihmisen selviytymiseen?
• Miten mielialahäiriöt, itsetuhoisuus, sekavuustilat ja muistihäiriöt vaikuttavat ikääntyvän ihmisen elämänhallintaan?
• Miten voit arvioida ikääntyneen mielenterveyteen liittyviä tekijöitä.
• Miten kohtaat ikääntyvän ihmisen arvostavasti, yksilöllisesti, voimavaralähtöisesti ja vahvistaen hänen itsemääräämisoikeutensa toteutumista.
• Miten tunnistat ja otat puheeksi vaikeat asiat ja kykenet samantahtiseen vuorovaikutukseen ikääntyvän ihmisen kanssa.
• Miten varmistat tarkoituksenmukaisen avun ikääntyvälle ihmiselle.

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali osoitetaan Learn-alustalla opintojakson alkaessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelu tapahtuu verkossa. Opiskelija voi suorittaa opintojaksoa oman aikataulunsa mukaisesti 2kk aikana.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla on kiinteä yhteys työelämään, opintojaksolla käsitellään esimerkkitapauksia.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tehtävät ja tietotestit tulee palauttaa annettuihin aikamääreisiin mennessä. Opiskelijalla on oikeus uusia hylätty suoritus. Opintojakso arvioidaan hyväksytty-hylätty-asteikolla, eli kaikista tehtävistä/tietotesteistä opiskelijan on saatava hyväksytty, jotta opintojakson saa suoritettua.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 81h, joka jakautuu tehtävien tekemiseen ja itseopiskeluun. (1 opintopiste = 27h opiskelijan työaikaa)

Lisätietoja opiskelijoille

Xamkin tutkinto-opiskelijoista ensisijaisesti sairaanhoitaja- ja sosionomiopiskelijoille.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiperusteet kuvataan Learn-alustalla

Ilmoittautumisaika

08.04.2024 - 21.04.2024

Ajoitus

09.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 10

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Anne Ulmanen
Ryhmät
  • VV2024-2025
    Valinnaiset opinnot 2024-2025
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

• Osaat arvioida ikääntyvän ihmisen psyykkisten, fyysisten ja sosiaalisten muutosten yhteyden elämän mielekkyyteen.
• Osaat toivon ja resilienssin merkityksen ikääntyvän ihmisen elämänkulussa.
• Osaat arvioida surun, menetysten, kriisin ja trauman yhteyttä ikääntyvän ihmisen selviytymiseen.
• Osaat tyypillisimmät ikääntyvän ihmisen mielenterveyden häiriöt, sairaudet ja niiden hoidon.
• Osaat ikääntyvän ihmisen arvostavan kohtaamisen.

Sisältö

• Miten ikääntyvän ihmisen kokemus elämän mielekkyydestä rakentuu?
• Miten vahvistetaan toivoa ja resilienssiä ikääntyvän ihmisen elämänkulussa?
• Miten elämän surut, kriisit ja traumaattiset tilanteet vaikuttavat ikääntyvän ihmisen selviytymiseen?
• Miten mielialahäiriöt, itsetuhoisuus, sekavuustilat ja muistihäiriöt vaikuttavat ikääntyvän ihmisen elämänhallintaan?
• Miten voit arvioida ikääntyneen mielenterveyteen liittyviä tekijöitä.
• Miten kohtaat ikääntyvän ihmisen arvostavasti, yksilöllisesti, voimavaralähtöisesti ja vahvistaen hänen itsemääräämisoikeutensa toteutumista.
• Miten tunnistat ja otat puheeksi vaikeat asiat ja kykenet samantahtiseen vuorovaikutukseen ikääntyvän ihmisen kanssa.
• Miten varmistat tarkoituksenmukaisen avun ikääntyvälle ihmiselle.

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali osoitetaan Learn-alustalla opintojakson alkaessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelu tapahtuu verkossa. Opiskelija voi suorittaa opintojaksoa oman aikataulunsa mukaisesti 2kk aikana.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla on kiinteä yhteys työelämään, opintojaksolla käsitellään esimerkkitapauksia.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla eteneminen on vaiheistettu. Edellisen aktiviteetin suorittaminen on ehto seuraavan aktiviteetin avautumiselle. Lopuksi pääset tekemään loppukokeen ja sen tehtyäsi hyväksytysti, olet suorittanut koko opintojakson. Opettaja käy merkitsemässä n. kerran kuukaudessa suoritukset opintorekisteriin.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 81h, joka jakautuu tehtävien tekemiseen ja itseopiskeluun. (1 opintopiste = 27h opiskelijan työaikaa)

Toteutuksen osien kuvaus

1. Mielenterveyden edistäminen
2. Toivo ja resilienssi
3. Vuorovaikutus
4. Mielenterveyden häiriöt
5. Suru ja kriisit
6. Kokoava tehtävä
7. LOPPUKOE

Lisätietoja opiskelijoille

Xamkin tutkinto-opiskelijoista ensisijaisesti sairaanhoitaja- ja sosionomiopiskelijoille.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiperusteet kuvataan Learn-alustalla

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

10 op

TKI-osuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mauno Saksio
  • Leila Pekonen
Ryhmät
  • SOMI21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat arvioida ja kartoittaa oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita.
Osaat suunnitella ja kehittää sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa.
Osaat kartoittaa omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuuksien mukaan osaat soveltaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoida kehittämistyötä.
Osaat tunnistat esimiestyön sisällöt ja vastuut.
Osaat tunnistaa vaikuttamistyön merkityksen osana sosiaalialan työtä.
Osaat arvioida monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä.

Sisältö

Miten arvioit ja kartoitat oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita?
Miten suunnittelet ja kehität sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa?
Miten kartoitat omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä sovellat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoit kehittämistyötä?
Mitä ovat esimiestyön sisällöt ja vastuut?
Mitä on vaikuttamistyö osana sosiaalialan työtä?
Miten arvioit monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä?

Opiskelumateriaali

Harjoittelun teemaan, asiakasryhmään ja harjoittelupaikkaan liittyvä opiskelijan itse valitsema kirjallisuus ja tutkimustieto.

Opiskelijan työmäärä

1op vastaa 27h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Jokaiseen harjoittelujaksoon liittyy oppimistehtäviä, joita palautat ennen harjoittelua, harjoittelun aikana ja harjoittelun jälkeen.
Tehtävien hyväksytty suorittaminen on osa hyväksytyn harjoittelujakson suorittamista.

Lisätietoja opiskelijoille

SOMI21SP johtamisen ja kehittämisen harkka syksyllä 2024 oman hopsin mukaisesti.

Harjoitteluja voi toteuttaa oman yksilöllisen aikataulun mukaisesti huolehtien siitä, että ennen harjoittelua on hankkinut riittävän harjoittelussa tarvittavan tietoperustan ja edeltävyysehdot täyttyvät.

Ilmoita harjoittelustasi aina viimeistään 1kk ennen harjoittelun alkamista harjoittelukoordinaattorille.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoittelun hyväksytty suorittaminen edellyttää käytännössä suoritetun osuuden lisäksi oppimistehtävien palauttamista määräajassa.

Esitietovaatimukset

Syventävät ammattikäytännöt -harjoittelu

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 29.12.2024

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Tia-Marika Sohlman
Ryhmät
  • SOKT21KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat arvioida ja kartoittaa oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita.
Osaat suunnitella ja kehittää sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa.
Osaat kartoittaa omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuuksien mukaan osaat soveltaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoida kehittämistyötä.
Osaat tunnistat esimiestyön sisällöt ja vastuut.
Osaat tunnistaa vaikuttamistyön merkityksen osana sosiaalialan työtä.
Osaat arvioida monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä.

Sisältö

Miten arvioit ja kartoitat oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita?
Miten suunnittelet ja kehität sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa?
Miten kartoitat omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä sovellat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoit kehittämistyötä?
Mitä ovat esimiestyön sisällöt ja vastuut?
Mitä on vaikuttamistyö osana sosiaalialan työtä?
Miten arvioit monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä?

Yksilölliset oppimisväylät

Yksilöllinen aika, ilmoittautuminen Learnissa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Esitietovaatimukset

Syventävät ammattikäytännöt -harjoittelu

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Eija Vikman
  • Tia-Marika Sohlman
Ryhmät
  • SOKT21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat arvioida ja kartoittaa oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita.
Osaat suunnitella ja kehittää sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa.
Osaat kartoittaa omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuuksien mukaan osaat soveltaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoida kehittämistyötä.
Osaat tunnistat esimiestyön sisällöt ja vastuut.
Osaat tunnistaa vaikuttamistyön merkityksen osana sosiaalialan työtä.
Osaat arvioida monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä.

Sisältö

Miten arvioit ja kartoitat oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita?
Miten suunnittelet ja kehität sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa?
Miten kartoitat omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä sovellat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoit kehittämistyötä?
Mitä ovat esimiestyön sisällöt ja vastuut?
Mitä on vaikuttamistyö osana sosiaalialan työtä?
Miten arvioit monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä?

Yksilölliset oppimisväylät

Ilmoittautuminen Learnissa

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Syventävät ammattikäytännöt -harjoittelu

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 31.03.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Leila Pekonen
Vastuuopettaja

Leila Pekonen

Ryhmät
  • SOMI21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat johtaa itseäsi, kehittää johtajuuttasi ja valmiuksiasi työyhteisön vastuullisena toimijana.
Osaat analysoida ja kehittää työyhteisön toimintaa ratkaisukeskeisesti ja tuloksellisesti.
Osaat soveltaa johtamisen toimintamalleja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Osaat toimia johtamisroolissa esimiehille tyypillisissä tilanteissa.

Sisältö

Miten johdat itseäsi?
Miten tunnistat erilaisia rooleja, käyttäytymismalleja ja ilmiöitä työyhteisössä?
Miten osaat viestiä ja toimia vastuullisena työyhteisön jäsenenä ja johtaa sitä?
Miten sovellat johtamisen toimintamalleja erilaisissa organisaatioissa?
Miten kehität työyhteisön toimintaa tavoitteellisesti?
Miten osaat toimia esimiehenä muuttuvassa työelämässä?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan opintojakson alkaessa Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina ja opintojaksoon sisältyy lukujärjestyksen mukaista opetusta ja yhdessä oppimista.
Ensisijaisesti osallistut verkkotunneille, opiskelet pienryhmässä ja teet oppimistehtävät.

Opintojaan nopeuttavat voivat tulla mukaan toteutukselle ja opiskella opintojakson itsenäisesti osallistumalla tenttiin ja tekemällä oppimistehtävät.

Opiskelutavan valinta tehdään viikolla 2 / 2024 ja ilmoittautuneet saavat tästä erilliset ohjeet sähköpostitse ennen opintojakson alkua.

TKI ja työelämäyhteistyö

X

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on tentti ja/tai oppimistehtäviä riippuen opiskelijan valitsemasta toteutustavasta.

Kansainvälinen yhteistyö

x

Opiskelijan työmäärä

5 op vastaa 135 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakson teemoja ovat
- itsensä johtaminen, osaava henkilöstö
- johtamisen teorioita ja tyylisuuntia
- työyhteisötaidot, työyhteisön kehittäminen
- esihenkilötyö (lähiesihenkilön rooli, tehtävät ja tyyli)
- esihenkilö muuttuvassa työelämässä, hyvinvoiva työntekijä

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina ja opintojaksoon sisältyy lukujärjestyksen mukaista opetusta ja yhdessä oppimista viikoilla 3-8.
Opintojaan nopettavilla on mahdollista tehdä opintojakso itsenäisesti verkossa oppimistehtäviä tehden ja osallistumalla tenttiin.

Opiskelutavan valinta tehdään viikolla 2 / 2024 ja ilmoittautuneet saavat tästä erilliset ohjeet Tervetuloa kirjeenä - sähköpostitse ennen opintojakson alkua.

Jos opintojakson aikana työskentelet sosiaalialan esimiestehtävissä, voit sopia viikon 2 / 2024 aikana opettajan kanssa työhön integroidusta vaihtoehdosta erikseen. Työhön integroitu vaihtoehto edellyttää sinulta itsenäistä toteutussuunnitelman tekemistä suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Osoitat osaamisesi yhdessä opettajan kanssa ennalta sovitulla tavalla.

Osaamisen tunnistamiseen (HOT) liittyvissä asioissa ole yhteydessä opettajaan viimeistään viikolla 2/2024.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan 0-5.
Tarkemmat arviointikriteerit Learn-alustalla.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

02.01.2024 - 31.03.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Tuomo Paakkonen
Ryhmät
  • SOKT21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat johtaa itseäsi, kehittää johtajuuttasi ja valmiuksiasi työyhteisön vastuullisena toimijana.
Osaat analysoida ja kehittää työyhteisön toimintaa ratkaisukeskeisesti ja tuloksellisesti.
Osaat soveltaa johtamisen toimintamalleja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Osaat toimia johtamisroolissa esimiehille tyypillisissä tilanteissa.

Sisältö

Miten johdat itseäsi?
Miten tunnistat erilaisia rooleja, käyttäytymismalleja ja ilmiöitä työyhteisössä?
Miten osaat viestiä ja toimia vastuullisena työyhteisön jäsenenä ja johtaa sitä?
Miten sovellat johtamisen toimintamalleja erilaisissa organisaatioissa?
Miten kehität työyhteisön toimintaa tavoitteellisesti?
Miten osaat toimia esimiehenä muuttuvassa työelämässä?

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali tarjotaan Learn-alustalla luentojen ja muun kirjallisen lähdemateriaalin kautta. Lähdemateriaalissa on kirjallisuutta ja nettilähteitä. Opiskeliumateriaali avataan opiskelijoiden käyttöön opintojakson alkaessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso suoritetaan osittain verkossa ja osittain lähiopetuksena. Opintojakson aloitus ja teorialuennot pidetään verkko-opetuksena. Opintojaksolla sovelletaan teoriasisältöjä käytännön kysymyksiin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen tapahtuu opintojakson lopussa suullisen ryhmätentin kautta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson suullinen tentti yhdistää teoriatietoa työelämän käytännöllisiin johtamisen kysymyksiin.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla ei ole erillisiä kirjallisia tehtäviä. Opintojakso tentitään suullisella ryhmätentillä, joka on jakson lopussa ja se ilmoitetaan kullekin ryhmälle jakson alkaessa. Tenttiajat on merkitty työjärjestykseen, kullekin ryhmälle on käytössä yksi työjärjestykseen laitetuista suullisen tenttien ajoituksista. Tenttikysymykset ilmoitetaan ryhmille jakson alkaessa, jotta ryhmät pääsevät aloittamaan tiedollisen ja valmistautumisen ja ratkaisukeskeisen työskentelyn tenttikysymysten suhteen suullisen tenttin osalta jo hyvissä ajoin.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia

Toteutuksen osien kuvaus

Opetuksessa käsitellään itsensä johtamisen aihealuetta,
johtamistyylien ja johtamisen teorian aihealuetta,
työyhteisön toimivuuden aihealuetta sekä esimiehen tehtävien ja työkalujen aihealuetta.

Lisätietoja opiskelijoille

Osittainen verkototeutus.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija osaa
käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä,
etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä,
hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia ja toimia ratkaisukeskeisesti johtamiseen ja työyhteisön toimivuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

25.09.2023 - 24.11.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 10

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Eija Karjalainen
Vastuuopettaja

Eija Karjalainen

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

1. Tunnet lasten ja nuorten käytöshäiriön taustasyitä yksilössä ja kasvuympäristössä.
2. Tiedät lasten ja nuorten käytöshäiriön piirteitä ja ilmenemismuotoja.
3. Tunnet lasten ja nuorten käytöshäiriön psykososiaalisen tuen ja kuntoutuksen toteutustapoja.

Sisältö

1. Millaisia yksilö- ja ympäristötekijöitä on voitu tunnistaa lasten ja nuorten käytöshäiriön taustalta?
2. Miten lapsen ja nuoren käytöshäiriö ilmenee?
3. Miten käytöshäiriöistä lasta ja nuorta voidaan tukea ja kuntouttaa psykososiaalisin keinoin?

Aika ja paikka

Ei ole.

Opiskelumateriaali

Learnissa oleva aineisto ja muu opettajan osoittama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson toteutetaan kokonaan verkko-oppimisympäristössä Learnissa sisältäen kirjallista aineistoa, verkkoluentoja, oppimistehtäviä ja oppimispäiväkirjatyöskentelyä. Opintojaksolle tulee kirjautua kahden viikon kuluessa aloituksesta, mutta sen jälkeen opiskeluaikataulu on yksilöllinen.


Työhön integroitu oppimisväylä: Kaikissa tehtävissä voi halutessaan hyödyntää omaa esim. lastensuojelun tai erityiskasvatuksen työkokemusta peilauspintana.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla ei ole tenttiä.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei ole.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Opiskelijan työmäärä

Sisältää itsenäistä työskentelyä 135 h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
d. toimia asiakkaiden kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan menetelmiä
g. perustella toimintaa alasi eettisten periaatteiden mukaisesti

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytyt tehtävät arvioidaan numeraalisesti asteikolla 1-5. Koko opintojakson arvosana 1-5 muodostuu kolmen tehtävän arvosanoista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaat
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
d. toimia asiakkaiden kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan menetelmiä
g. perustella toimintaa alasi eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 30.11.2023

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Sosionomikoulutus, kouluhyvinvointi ja kuraattorityö
  • Sosionomikoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
Opettaja
  • Sirpa Gardemeister
Vastuuopettaja

Sirpa Gardemeister

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

opiskelija: -tuntee lääkehoitoa koskevat säädökset -tuntee lääkehoidon prosessin -hallitsee yleisimmät lääkemuodot ja lääkitsemistavat -pystyy toteuttamaan turvallisesti ja aseptisesti potilaan/asiakkaan lääkehoidon oman työtehtävänsä edellyttämässä laajuudessa -pystyy antamaan potilaalle/asiakkaalle määräysten mukaiset, virheettömät lääkeannokset -hallitsee peruslääkematematiikan -tunnistaa ja osaa huomioida lääkkeiden vaikutukset sekä tiedottaa niistä -

Sisältö

Lääkehoitoa koskevat säädökset ja niissä osoitetut lääkehoitoa toteuttavan hoitajan oikeudet ja velvollisuudet Lääkehoidon prosessi sekä laitos- että avohoidossa Lääkemuodot ja lääkitsemistavat Potilaan/asiakkaan lääkehoidon toteuttaminen turvallisesti ja aseptisesti oman työtehtävän edellyttämässä laajuudessa Potilaalle/asiakkaalle määräysten mukaisten, virheettömien lääkeannosten antaminen Peruslääkematematiikka Yleisimmät lääkkeiden haitalliset, yhteis- ja sivuvaikutukset sekä niistä tiedottaminen Lääkkeiden annostaminen p.o. ja s.c. Opintojaksoon sisältyy laboraatioita 4 h, joiden aikana on harjoiteltu lääkehoidon aseptiikka lääkeannosten jakelu ristikkotarjottimelle sekä dosettiin Pharmaca Fennican/sfinx-pharaon käyttö s.c.injektion antaminen

Opiskelumateriaali

Verkko-materiaali + lääkehoidon lähihoitajatason oppikirja, Esim Saano & Taam-Ukkonen, Turvallinen lääkehoito, Sanomapro TAI Thurman & Sinisalo, Lääkehoito hoiva- ja hoitotyössä, Edita

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelija osallistuu verkko-opetukseen ja kontaktiopetukseen yhden kerran kahdesta vaihtoehtopäivästä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso antaa hyvän pohjan lääkehoidon toteuttamiselle työelämässä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on verkkotenttejä sekä Examissa suoritettava varsinainen tentti. Uusintamahdollisuuksia on kaksi erikseen ilmoitettavina ajanjaksoina.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

3 x 27 tuntia jakautuen verkko-osioon ja käytännön harjoitteisiin. Kontaktiopetusta on yhtenä päivänä noin 3 tuntia, ja siihen on velvoite osallistua. Lähitunnit sijoittuvat marraskuun alkuun, ja siihen on tarjolla kaksi vaihtoehtopäivää. Opiskelija osallistuu niistä jompaankumpaan.

Toteutuksen osien kuvaus

Opiskelija suorittaa verkko-opiskeluosuuden välitentteineen, ja osallistuu hyväksyttyjen tenttien ( 80%) jälkeen käytännön harjoitteisiin. Opintojakson lopputentin voi tehdä myös harjoitusten jälkeen.

Lisätietoja opiskelijoille

Verkkomateriaali on suoritettava ennen käytännön harjoituksia.

Opintojakso antaa pohjan työyksikössä suoritettavalle lääkkeenjakoluvalle. Opintojakso ei siis itsessään ole lääkkeenjakolupa, vaan työyksikkö järjestää lisäksi näytöt lääkkeenjaosta sekä injektioista.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hväksytysti suoritetut teoria- ja lääkematematiikan verkkotentit sekä laborointeihin osallistuminen

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija:
-tunnistaa lääkehoitoa koskevat säädökset, lääkehoitoon liittyvät käsitteet ja lääkehoidon prosessin
-hallitsee yleisimmät lääkemuodot ja lääkitsemistavat
-osaa toteuttaa turvallisesti ja aseptisesti asiakkaan lääkehoidon oman työtehtävänsä edellyttämässä laajuudessa
-osaa antaa potilaalle/asiakkaalle määräysten mukaiset, virheettömät lääkeannokset
-osaa toimia vastuullisesti työyksikössä lääkehoidon osalta

Ilmoittautumisaika

18.03.2024 - 28.03.2024

Ajoitus

01.05.2024 - 31.07.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Harri Mäkinen
  • Osku Kiri
Ryhmät
  • SOKT22SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • SOKT22KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Olet perehtynyt mediakasvatuksen teoreettiseen perustaan, käsitteisiin, määritelmiin ja keskeisimpiin lajityyppeihin.
Sinulla on käsitys mediakasvatuksen tavoitteista ja sinulla on näkemys niiden soveltamisesta käytäntöön.
Sinä kykenet tarkastelemaan kriittisesti omaa mediasuhdettasi ja sinulla on välineitä kehittää omaa medialukutaitoasi.
Sinulla on näkemys tarjolla olevista (sosiaalisen median) mediatuotantovälineistä.
Sinä kykenet luomaan pienimuotoisen mediatuotteen.

Sisältö

Mitä ovat mediakasvatuksen teoreettinen perusta, tavoitteet ja käsitteet (media, mediakasvatus, medialukutaito, mediakulttuuri).
Minkälainen on Suomalaisen mediakasvatuksen historia.
Minkälaisia ovat yksilön mediasuhde ja median vaikutukset.
Mitä ovat mediakasvatuksen menetelmät: mediatekstien analyysi ja tulkinta sekä mediatuotanto.
Minkälaisia sosiaalisen median mediatuotantovälineitä on olemassa.
Mitkä ovat mediatuotannon perusteet.

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla ilmoitettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson ihannemitoitus on yhdeksän viikkoa, ja opiskelija voi sovittaa opinnot työviikkoonsa sopiviksi katsomiinsa ajankohtiin.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Kokonaan itsenäisesti verkossa opiskeltavana opintojaksona opiskelija voi aikatauluttaa työskentelynsä haluamallaan tavalla ja suorittaa opintojakson yhdeksän viikon ihannemitoitusta nopeammin.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

Kyseessä on kokonaan verkossa suoritettava opintojakso.
Opintojakson suorittaminen edellyttää opiskelijalta mahdollisuutta käyttää pilvipalveluita (Office 365 ja Googlen palvelut).

Totetutus on tarkoitettu avoimen amk:n opiskelijoille ja tutkinto-opiskelijoille.

Arviointiasteikko

1-5

Lisätiedot

Verkkototeutus

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Harri Mäkinen
  • Osku Kiri
Ryhmät
  • SOKT21SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • SOKT21KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

• Olet syventänyt näkemystäsi jostakin mediakasvatuksen teoreettisesta tai käytännöllisestä teemasta.
• Kykenet arvioimaan kriittisesti valitsemasi mediakasvatuksen teeman tavoitteita ja menetelmiä kyseisen teeman toimintaympäristöissä.
• Osaat laatia suunnitelman, miten sovellat tarkastelemasi mediakasvatuksen teeman tavoitteita ja menetelmiä käytäntöön.

Sisältö

Valitset 1 – 2 vapaavalintaista mediakasvatuksen teemaa seuraavasta joukosta:
1. Mitä on lasten mediakasvatus (2,5 op)
2. Mitä on nuorten mediakasvatus (2,5 op)
3. Mitä on aikuisten mediakasvatus (2,5 op)
4. Mitä ovat sosiaalinen media ja digitaalinen toimijuus (2,5 op)
5. Miten toteutan ja teen syventävän media-analyysin ja -tuotanto projektin (5 op)
6. Miten toteutan mediakasvatuksen kehittämisprojektin (5 op)

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla erikseen ilmoitettavat aineistot

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso on rakennettu flipped classroom -menetelmän mukaisesti. Opintojakson aikana opiskelija perehtyy itsenäisesti kunkin teeman materiaaleihin ennen osallistumista lähitapaamiseen. Lähitapaamisella keskustellaan pienryhmissä siitä, miten kukin opiskelija on ymmärtänyt teeman sisällöt ja kootaan pienryhmän näkemykset yhteen. Lopulta lähitapaamisen päätteeksi pienryhmät puretaan ja pienryhmien tuloksista keskustellaan yhteisesti.

Opintojaksolla käsitellään mm. seuraavia teemoja:
- Median vaikutukset
- Kriittinen ajattelu ja media-analyysi
- Diginatiivimyytti ja sen vasta-argumentit
- Digitaalinen vanhemmuus
- Digitaalinen kuilu ja digitaalinen syrjäytyminen

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso sisältää viisi (5) koko ryhmän yhteistä tapaamista:
- Ensimmäisellä tapaamisella käynnistetään kurssi ja perehdytään kurssin työskentelytapoihin.
- Toisella, kolmannella, neljännellä ja viidennellä kerralla käydään yhteisesti kurssin opiskelumenetelmien mukaisesti mediakasvatuksen syventäviä teemoja läpi.
- Viimeisellä, viidennellä kerralla on myös kurssin yhteenveto- ja palautekeskustelu.

Tapaamisten päivämäärät kevätlukukaudella 2024:
- Aloitustapaaminen torstaina18.1. klo 12.45–16
- Toinen tapaaminen perjantaina 16.2. klo 12.45–16
- Kolmas tapaaminen tiistaina 12.3. klo 12.45–16
- Neljäs tapaaminen keskiviikkona 10.4. klo 12.45–16
- Opintojakson päätös 15.5. klo 12.45–16
Lähitapaamisten ohella kurssilla pidetään tarpeen mukaan reaaliaikaisia Teams-tapaamisia. Tapaamisista sovitaan kurssilla.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Esitietovaatimukset

Mediakasvatuksen perusteet 5 op ja Sosiaalialan mediatuotanto 5 op

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 31.12.2026

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Johanna Jussila
Ryhmät
  • SOKT23SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Opiskelumateriaali

ei materiaalia

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelijavastaavan opinto- ja uraohjausta koko opintojen ajan. Ensimmäisen lukukauden aikana orientaatioviikko ja reilusti ohjaustunteja. Myöhemmin opinnoissa tunnit 1-2 kertaa lukukaudessa. Koko opintojen ajan myös henkilökohtaista ohjausta opiskelijan pyynnöstä.
Lisäksi uraohjaukseen liittyviä vuosittaisia tehtäviä.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

28.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 31.12.2026

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Karoliina Rötkö
  • Lea Saari-Kääriäinen
Vastuuopettaja

Karoliina Rötkö

Ryhmät
  • SOMI23SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Opiskelumateriaali

Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen lähiopetukseen, joka sisältää tehtäviä, ryhmätehtäviä, harjoituksia, luentoja jne.

Nopeuttajat voivat tehdä Itsenäisesti perehtyen osoitettavaan materiaaliin ja tehden alustan oppimistehtävät. Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisten oppimistehtävien mukaan.

Tentit ja muut määräajat

Ei

Kansainvälinen yhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan osallistutaan kv-viikon ym. ohjelmaan ja mahdollisuuksien mukaan suositaan vierailijoita (KV-vaihdossa olleet ym.)

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 5op, 135 h. Opintojakso koostuu osasuorituksista, jotka tehdään eri lukuvuosina.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty / täydennettävä

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 21.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 31.07.2027

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Karoliina Rötkö
  • Lea Saari-Kääriäinen
Vastuuopettaja

Lea Saari-Kääriäinen

Ryhmät
  • SOMI24KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdolliset nopeuttajat (esim. avoimen kautta tutkintoon tulleet tai somi24km nopeammin etenevät) voivat liittyä tämän ryhmän mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kontaktiopetukseen sisällytetään mahdollisuuksien mukaan työelämävierailijoita eri sosiaalialan työpaikoista, järjestöistä, yritysmaailmasta ja hanketyöstä.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien palautuspäivämäärät kuvataan Learn alustalla.
Tehtävät jakautuvat koko opintojen ajalle ja niitä käydään läpi kunkin vuoden ko. opintojen alussa.
Opintojaksolla ei ole tenttiä.

Kansainvälinen yhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan osallistutaan sosionomikoulutuksen kansainvälisyysviikon ohjelmaan ja kuullaan vaihtotarinoita.

Opiskelijan työmäärä

5 op. Työmäärä jakautuu siten, että 1.vuonna suoritetaan 2 op, toisena vuonna 1 op ja kolmantena opiskeluvuotena 2 op.

Toteutuksen osien kuvaus

1. vuosi 2 op Orientaatio amk opintoihin:
2. vuosi 1 op Oma opinto-ja urasuunnittelu, Työelämämätaidot ja Eettinen osaaminen
3. vuosi 2 op Oman osaamisen markkinointi

Opintojaksolla vaihtelee itsenäinen työskentely, ohjeistettu pienryhmätyöskentely sekä yhteinen ammatillinen reflektointi kustakin konaisuudesta.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija osaa
· etsiä tietoa opiskeluun ja urasuunnitteluun keskeisistä tietolähteistä
· käyttää keskeisiä opiskeluun, urasuunnitteluun ja työnhakuun liittyviä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
· toimia opiskelijatiimin ja yhteisön jäsenenä tavoitteellisesti.
· perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Laadullinen arviointi, opiskelijan itse- ja vertaisarviointi

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.12.2026

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Miia Heikkinen
Ryhmät
  • SOKT24KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Opiskelumateriaali

Täydentäviä verkossa opiskeltavia opintojaksoja
· Opiskelutaidot - Minä vastuullisena opiskelijana 3op
· Opiskelukyky ja opiskelijan hyvinvointi 2op

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oman ammatillisen kehittymisen reflektio

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

05.01.2024 - 28.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Osku Kiri
Vastuuopettaja

Osku Kiri

Tavoitteet

- Olet perehtynyt pelikasvatuksen sekä pelisivistyksen käsitteisiin
- Olet perehtynyt digitaaliseen pelaamiseen yhteiskunnallisena mediakulttuurin ilmiönä, digitaalisen pelaamisen käsitteisiin, määritelmiin ja keskeisimpiin lajityyppeihin.
- Sinulla on käsitys digitaalisen pelaamisen erilaisista funktioista.
- Olet perehtynyt siihen, miten digitaalista pelaamista voidaan hyödyntää sosiaalialalla.
- Kykenet tarkastelemaan kriittisesti digitaalista pelaamista ja olet perehtynyt hyvinvoinnin kannalta sen kielteisiin ilmiöihin.
- Sinulla on kosketus digitaaliseen pelaamiseen oman toiminnan kautta.

Sisältö

- Mitä ovat pelikasvatuksen, pelisivistyksen, digitaalisen pelaamisen ja pelikulttuurin käsitteet, määritelmät ja keskeisimmät lajityypit?
- Mitä on digitaalinen pelaaminen kulttuurisena ja mediakulttuurisena ilmiönä?
- Millaista on digitaalinen pelaaminen sosiaalialan toimintaympäristössä?
- Millaisia ovat digitaalisen pelaamisen hyvinvoinnin kannalta myönteiset ja kielteiset ilmiöt?

Opiskelumateriaali

Opintojakson aikana erikseen ilmoitettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan monimuoto-opintoina, joissa kuukausittaiset lähitapaamiset ja itsenäinen etätyöskentely vuorottelevat. Opintojakson lähitapaamiset tapahtuvat Kotkan kampuksella, mutta jakso on opiskeltavissa myös muilta kampuksilta käsin.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson suorittaminen ei edellytä edeltäviä mediakasvatuksen opintoja,

Opintojakso sisältää yhteisiä tapaamista, jotka ryhmittyvät tiedollisiin ja toiminnallisiin osiin. Tiedollisissa osissa tarkastellaan digitaalista pelaamista erilaisista sosiaalialaa koskevista näkökulmista. Toiminnalliset osat koostuvat omasta pelaamisesta ja pelaamisen reflektiosta.

Jakson opettajat sijoittavat lähitapaamisten ajat viikoille 2-8 ( 8.1.-23.2) niin, että päällekkäisyyttä muiden opintojen kanssa on mahdollisimman vähän.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

08.04.2024 - 21.04.2024

Ajoitus

09.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Riitta-Liisa Jukarainen
  • Leila Pihlaja
Ryhmät
  • VV2024-2025
    Valinnaiset opinnot 2024-2025
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Työelämässä saatat kohdata henkilöitä, joilla on eri kehitysvammoja. Tästä syystä perustiedot kehitysvammaisuudesta on hyvä hallita. Tällä opintojaksolla voit hankkia hyvät perustiedot kehitysvammaisuudesta tai täydentää aiempia tietojasi.
Voit kohdata myös perheitä, joihin on syntymässä tai joissa on kehitysvammainen lapsi. Tieto kehitysvammaisuutta aiheuttavista tekijöistä ja niihin liittyvistä geenitutkimuksista auttaa perheen kohtaamisessa. Laadukas ensitieto sekä taito kohdata ja tukea perhettä on tässä tilanteessa tärkeää ja merkityksellistä.

Sisältö

-Perustiedot kehitysvammaisuudesta
-Kehitysvammaisuuden syyt
-Perustiedot erilaisista kehitysvammoista
-Kehitysvammaisuuden toteaminen
-Hyvä ensitieto
-Perheen tukeminen ja kohtaaminen

Opiskelumateriaali

1. Arvio Maria, Aaltonen Seija ja Lähdetie Jaana (toim.) 2022. Kehitysvammainen potilaana. Duodecim. Helsinki.
2. Kaski, Markus (toim.) 2012. Kehitysvammaisuus. SanomaPro Oy. Helsinki. 5 uudistettu painos tai uudempi.
Lisäksi alustalle linkitetty verkkomateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Verkko-opinnot
Opintojaksolla voit hankkia hyvät perustiedot kehitysvammaisuudesta tai täydentää aiempia tietojasi.
Saat myös valmiuksia kohdata perheitä, joihin on syntymässä tai joissa on kehitysvammainen lapsi.

TKI ja työelämäyhteistyö

ei ole

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tekemiseen on varattu aikaa 3 kk

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 135 tuntia, 5 op. Viikoittainen työtuntimäärä on noin 10 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

1) itsenäinen kirjallisuuteen tutustuminen
2) verkkotentit
3) case työskentely

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Verkkotentit numeerinen arviointi 1 - 5
Muut tehtävät hyväksytty/täydennettävä

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 15.12.2024

Ajoitus

09.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Mauno Saksio
Ryhmät
  • VV2024-2025
    Valinnaiset opinnot 2024-2025
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Osallistujalla on perustietoa ja työvälineitä rahapeliongelman kohtaamiseen asiakas- ja potilastyössä.

Sisältö

- Rahapeliongelmien kohtaamisen perusteet 2 op
- Hoito- ja kuntoutusmenetelmät rahapeliongelmissa 2 op
- Rahapelaajan läheiset 1 op

Koulutuksen alussa opiskelija laatii yksilölliset oppimistavoitteensa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

18.03.2024 - 28.03.2024

Ajoitus

13.05.2024 - 19.08.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Johanna Hirvonen
Vastuuopettaja

Johanna Hirvonen

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Tunnet rakenteellisen sosiaalityön keskeiset käsitteet, perusteet, historiallisen taustan ja paikan sosiaalityössä.
Osaat kuvata rakenteellisen sosiaalityön tavoitteet suomalaisessa hyvinvointivaltiossa.
Osaat käyttää rakenteellisen työn keinoja.
Ymmärrät hyvinvointi- ja vaikutustiedon merkityksen ja mahdollisuudet tiedolla vaikuttamisessa.
Osaat hyödyntää asiakkaan osallisuuden huomioivia tiedonkeruun ja vaikuttamisen menetelmiä osana rakenteellista sosiaalityötä.
Osaat vaikuttaa eri intressiryhmiin rakenteellisen työn keinoin, perusteluin ja informaatiosisällöin.

Sisältö

Mitä ovat rakenteellisen sosiaalityön keskeiset käsitteet ja perusteet, historiallinen tausta ja paikka sosiaalityössä?
Miten kuvaat rakenteellisen sosiaalityön tavoitteet suomalaisessa hyvinvointivaltiossa?
Miten käytät rakenteellisen työn keinoja?
Mitkä ovat hyvinvointi- ja vaikutustiedon merkitys ja mahdollisuudet tiedolla vaikuttamisessa?
Miten hyödynnät asiakkaan osallisuuden huomioivia tiedonkeruun ja vaikuttamisen menetelmiä osana rakenteellista sosiaalityötä?
Miten vaikutat eri intressiryhmiin rakenteellisen sosiaalityön keinoin, perusteluin ja informaatiosisällöin?

Opiskelumateriaali

Opettajan opintojakson alussa ilmoittama materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso opiskellaan verkko-opintoina.

TKI ja työelämäyhteistyö

Osan opintojakson tehtävistä voi kytkeä omaan työhön.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson sisältyy välitesti opintojakson Learn-alustalla.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 135 tuntia, joka vastaa yli kolmea täyttä työviikkoa.

Toteutuksen osien kuvaus

1. Mitä rakenteellinen sosiaalityö on? 1 op
2. Rakenteellisen sosiaalityön juuret, nykytila ja tulevaisuudennäkymät, 1 op: Reflektiivinen keskustelutehtävä ja tulevaisuuden muistelu rakenteelliseen sosiaalityöhön liittyen opintojakson Learn-verkkoalustalla
3. Osallisuus rakenteellisessa sosiaalityössä ja rakenteellisen sosiaalityön menetelmät, 1 op: Menetelmätehtävä ja tehtävän vertaiskommentointi opintojakson Learn-verkkoalustalla
4. Tiedolla vaikuttaminen ja johtaminen, 2 op: Vaikuttamis- ja viestintätehtävä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Välitesti: hyväksytty - hylätty
Oppimistehtävät: 1 - 5
Opintojakso arvioidaan numeerisesti. Opintojakson kokonaisarvosana määräytyy numeerisesti arvioitavien oppimistehtävien keskiarvon perusteella.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Xentre – yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö (YRI)

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Perttu Noponen
Vastuuopettaja

Perttu Noponen

Ryhmät
  • SOMI21KM
    Sosionomi, monimuoto
  • SOKT21KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat soveltaa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön vaatimia asioita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana

Sisältö

Mitä laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista ja terveydenhuollosta määrää yrityksen perustamisesta, toiminnasta ja toiminnan valvonnasta?
Millaisia asioita huomioidaan omavalvontasuunnitelmaan, rekisteriotteeseen ja rekisteröinti- ja lupahakemukseen?
Mitä yritystoiminnassa tulee huomioida sosiaalihuollon asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista?
Mitä lait määräävät sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja millaista ammattipätevyyttä sosiaali- ja terveydenhuollon yrityksissä tulee olla?
Mitä sosiaali- ja terveysalan yrittäjän tulee huomioida laista julkisista hankinnoista?
Miten palvelun tuottaja toimii asiakasseteli-, henkilökohtaisen budjetointi- ja puitesopimuskäytäntöjen suhteen?

Laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista
Laki ja asetus yksityisistä terveydenhuollosta
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista ja laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
Laki sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä
Laki julkisista hankinnoista

Opiskelumateriaali

Laki hyvinvointialueesta
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä.
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä.
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 922/2011.
Laki yksityisestä terveydenhuollosta.
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista.
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista.

Tarkennukset opiskelumateriaaleihin ilmoitetaan jakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson toteutus tapahtuu verkossa ja oppimistehtävinä. Opintojakson pakollinen info teamsissa vko:lla 37.

Opintojaksolla tarkastellaan sosiaali- ja terveysalan lainsäädäntöä hyvinvointialueiden otettua järjestämisvastuun julkisista sote-palveluista. Opintojaksolla tarkastellaan myös yksityistä sote-palvelutuotantoa ohjaava lainsäädäntöä. Edelleen jaksolla käsitellään asiakkaan asemaan ja oikeuksiin sekä sote-alan henkilöstöön liittyvää lainsäädäntöä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso ei sisällä TKI- tai työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson pakollinen info teamsissa vko:lla 37.
Tehtävät palautetaan 30.10.2023 mennessä.

Opiskelijan työmäärä

Opintopistemäärään pohjautuva opiskelijan laskennallinen työmäärä 1 op = 27 h. Jakson laajuus on 2 op.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kukin kirjallinen tehtävä arvioidaan numeerisesti T1-K5. Jakson arvosana on tehtävistä saatujen arvioiden keskiarvo.

Esitietovaatimukset

Ammatilliset perusopinnot siltä osin, että opiskelija tuntee palvelujärjestelmän ja siihen liittyvät laatusuositukset sekä palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 80

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Perttu Noponen
Vastuuopettaja

Perttu Noponen

Ryhmät
  • SOMI21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat soveltaa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön vaatimia asioita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana

Sisältö

Mitä laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista ja terveydenhuollosta määrää yrityksen perustamisesta, toiminnasta ja toiminnan valvonnasta?
Millaisia asioita huomioidaan omavalvontasuunnitelmaan, rekisteriotteeseen ja rekisteröinti- ja lupahakemukseen?
Mitä yritystoiminnassa tulee huomioida sosiaalihuollon asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista?
Mitä lait määräävät sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja millaista ammattipätevyyttä sosiaali- ja terveydenhuollon yrityksissä tulee olla?
Mitä sosiaali- ja terveysalan yrittäjän tulee huomioida laista julkisista hankinnoista?
Miten palvelun tuottaja toimii asiakasseteli-, henkilökohtaisen budjetointi- ja puitesopimuskäytäntöjen suhteen?

Laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista
Laki ja asetus yksityisistä terveydenhuollosta
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista ja laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
Laki sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä
Laki julkisista hankinnoista

Opiskelumateriaali

Laki hyvinvointialueesta
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä.
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä.
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 922/2011.
Laki yksityisestä terveydenhuollosta.
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista.
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista.

Tarkennukset opiskelumateriaaleihin ilmoitetaan jakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson toteutus tapahtuu verkossa ja oppimistehtävinä.

Opintojaksolla tarkastellaan sosiaali- ja terveysalan lainsäädäntöä hyvinvointialueiden otettua järjestämisvastuun julkisista sote-palveluista. Opintojaksolla tarkastellaan myös yksityistä sote-palvelutuotantoa ohjaava lainsäädäntöä. Edelleen jaksolla käsitellään asiakkaan asemaan ja oikeuksiin sekä sote-alan henkilöstöön liittyvää lainsäädäntöä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso ei sisällä TKI- tai työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävät palautetaan 1.4.2024 mennessä.

Opiskelijan työmäärä

Opintopistemäärään pohjautuva opiskelijan laskennallinen työmäärä 1 op = 27 h. Jakson laajuus on 2 op.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjalliset tehtävät arvioidaan numeerisesti T1-K5. Jakson arvosana on tehtävistä saatujen arvioiden keskiarvo.

Esitietovaatimukset

Ammatilliset perusopinnot siltä osin, että opiskelija tuntee palvelujärjestelmän ja siihen liittyvät laatusuositukset sekä palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 100

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Seija Nissinen
Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Tunnet taloudellista huono-osaisuutta ilmiönä ja sitä synnyttäviä mekanismeja.
Tunnet taloudellisen toimintakyvyn sekä talousohjauksen ja -neuvonnan keskeiset käsitteet.
Tunnet talousohjauksen ja -neuvonnan keskeiset palvelut ja tuen muodot.
Osaat ohjaus- ja neuvontatyössä tunnistaa, ottaa puheeksi ja tukea henkilökohtaisen talouden hallintaa, taloustaitoja ja taloudellista toimintakykyä.

Sisältö

Mitä tarkoittaa taloudellinen huono-osaisuus ilmiönä ja mitkä mekanismit synnyttävät sitä?
Mitä tarkoitetaan taloudellisella toimintakyvyllä sekä talousohjauksella ja -neuvonnalla?
Mitkä ovat talousohjauksen ja -neuvonnan keskeiset palvelut ja tuen muodot?
Miten tunnistat, otat puheeksi ja tuet henkilökohtaisen talouden hallintaa, taloustaitoja ja taloudellista toimintakykyä?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan opintojakson Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan kokonaan Learn-verkko-oppimisympäristössä. Ei erillisiä oppimisväyliä. Opintojaksoon sisältyy itseopiskelua sekä keskustelua ja palautteen antoa verkkoalustalla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon sisältyy tiedonhankinta-/haastattelutehtävä työelämässä. Sisällöt ja tehtävät ovat sovellettavissa osallistujan omaan työhön ja sen kehittämiseen.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakso sisältää Learn-alustalla suoritettavan tentin ja testin. Kuvataan opintojakson alustalla.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei ole.

Opiskelijan työmäärä

135 h opiskelijan työtä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/ täydennettävä/ hylätty. Kaikista oppimistehtävistä tulee saada hyväksytty suoritus.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.11.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

25 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Marko Raitanen
  • Sami Norrbacka
Vastuuopettaja

Marko Raitanen

Ryhmät
  • SOKT22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Esitellään opintojaksoalustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Lähiopetusta toteutusajan puitteissa. Korvaavien korkeakouluopintojen hyväksiluku on mahdollista ja sovittavissa tapauskohtaisesti opintojakson alkaessa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei työelämän toimeksiantoa ja siitä kirjallista sitoumusta.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien/ tentin palauttamisen takarajoja on useita, määritetty opintojakson keston sisälle. Käydään tarkemmin läpi opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

5op = 135h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Tiedonhankinta ja raportointi (1op): Tiedonhankinta ja tutkimustiedonhaku, raportointi, kirjallisuuskatsaus.
Tutkimisen ja kehittämisen perusteet (1op): Tutkimusetiikka, opinnäytetyön analyysi.
Kvalitatiivinen tutkimusote (1op): Haastatteluaineiston analyysi.
Kvantitatiivinen tutkimusote (1op): kysely, saatekirje, vertaiskommentointi ja tulosten raportointi.
Kehittäminen (1op): Aihepaperi ja opponointi.

Lisätietoja opiskelijoille

marko.raitanen@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Koko Xamkille yhteinen osio (ensimmäiset 2op) tulee olla hyväksytysti suoritettuna ja kokonaisarvosana muodostuu koulutusalakohtaisen osion (seuraavat 3op) perusteella.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Elina Härkönen
  • Kati Vapalahti
Vastuuopettaja

Kati Vapalahti

Ryhmät
  • SOMI22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla ilmoitettava materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso muodostuu XAMKin yhteisestä verkkototeutuksesta (2 op) ja sosiaalialan alakohtaisesta toteutuksesta (3 op), joka voidaan suorittaa osallistumalla kontaktiopetukseen, perehtymällä alustalla olevaan materiaaliin ja tekemällä oppimistehtävät.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson tehtävät voi hyödyntää omassa opinnäytetyössä soveltuvin osin.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia, joka jakautuu seuraavasti:
54 tuntia Xamkin yhteistä opisteluosuutta
81 tuntia sosiaalialan omaa alakohtaista opiskeluosuutta

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi 1-5 / täydennettävä
Osaat
- käyttää asiantuntevasti tutkimus- ja kehittämistoiminnan ammattikäsitteitä
- arvioida käyttämiäsi tietolähteitä kriittisesti
- valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmä ja tekniikat ja perustella valintaasi
- soveltaa kriittisesti tutkimuseettisiä periaatteita

Opintojakson hyväksyttyä arvosanaa ei voi korottaa.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Elina Härkönen
  • Kati Vapalahti
Vastuuopettaja

Kati Vapalahti

Ryhmät
  • SOMI23KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla kerrottava materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson suoritukseen kuuluu XAMKin yhteinen verkkototeutus (2 op) ja sosiaalialan alakohtainen toteutus (3 op), jotka voidaan suorittaa osallistumalla kontaktiopetukseen Mikkelin kampuksella lukujärjestyksen mukaisissa luokissa ja osa Teams-webinaareina, kuuntelemalla etukäteen valmistettuja videotallenteita ja tekemällä annetut tehtävät.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson tehtävät voi hyödyntää omassa opinnäytetyössä soveltuvin osin.

Opiskelijan työmäärä

135 työtuntia

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi 1-5/täyd.
Opintojakson numero määräytyy alakohtaisen osion tehtävien arvosanojen keskiarvosta.

Kiitettävä K5
-tehtävän kaikki osa-alueet on käsitelty laajasti ja monipuolisesti
-lähdemateriaalin monipuolinen käyttö
-työ on hyvin jäsennelty ja loogisesti etenevä
-teoriaa tuetaan osuvilla esimerkeillä
-sisältää erinomaista havainnollistamista
-tehtävä on laadittu kirjoittamisohjeiden mukaisesti.

Hyvä H3-4
-tehtävänosa-alueita on käsitelty laajasti, lähteitä hyödyntäen, joidenkin asioiden käsittely suppeampi kuin kiitettävässä
-sisältö looginen, jäsennelty ja selkeä
-esimerkeissä ja havainnollistamisessa pieniä puutteita
-kirjoittamisohjeita on noudatettu pääsääntöisesti

Tyydyttävä (T1-2)
-asian käsittely yksipuolista ja puutteellista
-sisältö osittain epäjohdonmukainen
-esimerkeissä ja havainnollistamisessa selviä puutteita
-kirjoittamisohjeiden noudattamisessa useita puutteita

Hylätty (0)
-tehtäväohjetta ei ole noudatettu
-perustu mutu-tietoon (musta tuntuu)
-sekava ja epälooginen

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 27.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

30 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Marko Raitanen
  • Sami Norrbacka
Ryhmät
  • SOKT23KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on saatavissa Learnissa: verkkolinkkejä sekä H5P-videoita.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson suoritukseen kuuluu XAMKin yhteinen osio (2 op) ja sosiaalialan alakohtainen osio (3 op). Pienryhmätyöskentelyn vuoksi opintojaksolla on määräaikoja. Opiskelusi rytmittyvät opintojakson alkamis- ja päättymispäivän sisällä ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Tentit ja muut määräajat

Myöhästyneet palautukset johtavat automaattisesti hylättyyn kurssisuoritukseen. Hylätyksi tulleiden on suoritettava opintojakso seuraavassa toteutuksessa. Perusteluna pienryhmätyöskentelyn ja vertaisarvioinnin kaltaisten pedagogisten keinojen mahdollistaminen.

Opiskelijan työmäärä

1op on 27h opiskelijan työtä, yhteensä 5op (135h)

Toteutuksen osien kuvaus

Yhteinen kaikille pakollinen virtuaalinen osuus (2op) sekä opiskelijan oman alan soveltava osuus (3op).

Lisätietoja opiskelijoille

Saat opintojakson aloitusinformaation (ohjelma, opiskelualusta, tehtävät) sähköpostilla hieman ennen opintojakson aloituspäivää. Opinnot toteutuvat Learn- oppimisympäristössä sekä Teamsissa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Xamkin arviointikehikon mukaan.
Yhteinen osio hyväksytty-täydennettävä-hylätty.
Alakohtainen osio 1-5, josta määräytyy koko opintojakson arvosana.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Osku Kiri
Vastuuopettaja

Osku Kiri

Ryhmät
  • SOKT23SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Kurssilla jaettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus.

Tentit ja muut määräajat

Mahdolliset uusinnat toteutuksella määritellyillä tavoilla.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

osku.kiri@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perusteena ovat kurssin osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät. Arvioinnin perusteiden ja arviointimenetelmien tarkempi kuvaus löytyy kurssin Learn-alustalta.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 10.09.2023

Ajoitus

11.09.2023 - 30.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Fysioterapeuttikoulutus
  • Degree Programme in Digital International Business
Opettaja
  • Markus Hamunen
Vastuuopettaja

Heljä Uusitalo

Ryhmät
  • AVKTSO23SPOV
    Avoin amk, polkuopinnot, Kotka, sosionomi, verkko, 2023S
  • IBKV23SP
    Digital international business, full-time studies
  • AVSAFT23SPOM
    Avoin amk, Fysioterapeutti (AMK), polku, monimuoto
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali on saatavilla opintojakson Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Itsenäisesti verkossa suoritettava opintojakso, johon kuuluu erilaisia oppimistehtäviä ja yksi Teams-tapaaminen kurssin alkuun aloitus- ja suorittamisinfona.


Työviikkopohjainen oppimisväylä: etenet itsenäisesti verkossa suoritettavan opintojakson.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: keskustele ja suunnittele opettajan kanssa tästä vaihtoehdosta.

Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa


Kaikki oppimisväylät sovitaan opettajan kanssa opintojakson alkaessa

TKI ja työelämäyhteistyö

Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä.

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan kurssin alussa.

Opiskelijan työmäärä

5 x 27 tuntia = 135 tuntia

Lisätietoja opiskelijoille

Markus Hamunen, markus.hamunen@xamk.fi
Elsa Peltoranta, elsa.peltoranta@xamk.fi
Heljä Uusitalo, helja.uusitalo@xamk.fi
Jenni Klingberg, jenni.klingberg@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arvosana määräytyy arvioitavien tehtävien perusteella. Tarkemmat tiedot opintojakson Learn-alustalla.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Paula Ronkainen
Ryhmät
  • SOMI23SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Materiaalit Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso koostuu lähiopetuksesta ja itsenäisestä työskentelystä sekä pari- ja ryhmätehtävistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Aihepiirit ja sanasto tehtävissä.

Tentit ja muut määräajat

Tentti, raportti ja esitys. Ajat annetaan tunnilla.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä = 135 tuntia, joka koostuu lähiopetuksesta, itsenäisestä, ryhmä- ja parityöskentelystä, tentistä, raportista ja esityksestä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivisuus, osallistuminen lähiopetukseen, tentti, kirjallinen raportti ja esitys.

Ilmoittautumisaika

15.01.2024 - 19.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Paula Ronkainen
Ryhmät
  • SOMI24KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Materiaalit Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opetus koostuu lähiopetuksesta ja verkossa tapahtuvassa oppimisesta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Aihepiirit ja sanasto tehtävissä.

Tentit ja muut määräajat

Tentti, raportti ja esitys. Ajat annetaan tunnilla.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä = 135 tuntia, joka koostuu lähiopetuksesta, verkkotyöskentelystä, tehtävistä, tentistä, raportin tekemisestä ja esityksestä.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Osku Kiri
Ryhmät
  • SOKT24KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Kurssilla jaettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suomeksi
Arvioinnin perusteena ovat kurssin osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät. Arvioinnin perusteiden ja arviointimenetelmien tarkempi kuvaus löytyy kurssin Learn-alustalta.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 10.09.2023

Ajoitus

11.09.2023 - 30.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Fysioterapeuttikoulutus
  • Degree Programme in Digital International Business
Opettaja
  • Elsa Peltoranta
Vastuuopettaja

Elsa Peltoranta

Ryhmät
  • AVKTSO23SPOV
    Avoin amk, polkuopinnot, Kotka, sosionomi, verkko, 2023S
  • IBKV23SP
    Digital international business, full-time studies
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali on saatavilla opintojakson Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Itsenäisesti verkossa suoritettava opintojakso, johon kuuluu erilaisia oppimistehtäviä ja yksi Teams-tapaaminen kurssin alkuun aloitus- ja suorittamisinfona.


Työviikkopohjainen oppimisväylä: etenet itsenäisesti verkossa suoritettavan opintojakson.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: keskustele ja suunnittele opettajan kanssa tästä vaihtoehdosta.

Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa


Kaikki oppimisväylät sovitaan opettajan kanssa opintojakson alkaessa

TKI ja työelämäyhteistyö

Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä.

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan kurssin alussa.

Opiskelijan työmäärä

5 x 27 tuntia = 135 tuntia

Lisätietoja opiskelijoille

Markus Hamunen, markus.hamunen@xamk.fi
Elsa Peltoranta, elsa.peltoranta@xamk.fi
Heljä Uusitalo, helja.uusitalo@xamk.fi
Jenni Klingberg, jenni.klingberg@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arvosana määräytyy arvioitavien tehtävien perusteella. Tarkemmat tiedot opintojakson Learn-alustalla.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 10.09.2023

Ajoitus

11.09.2023 - 30.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Fysioterapeuttikoulutus
  • Degree Programme in Digital International Business
Opettaja
  • Heljä Uusitalo
Vastuuopettaja

Heljä Uusitalo

Ryhmät
  • AVKTSO23SPOV
    Avoin amk, polkuopinnot, Kotka, sosionomi, verkko, 2023S
  • IBKV23SP
    Digital international business, full-time studies
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali on saatavilla opintojakson Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Itsenäisesti verkossa suoritettava opintojakso, johon kuuluu erilaisia oppimistehtäviä ja yksi Teams-tapaaminen kurssin alkuun aloitus- ja suorittamisinfona.


Työviikkopohjainen oppimisväylä: etenet itsenäisesti verkossa suoritettavan opintojakson.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: keskustele ja suunnittele opettajan kanssa tästä vaihtoehdosta.

Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa


Kaikki oppimisväylät sovitaan opettajan kanssa opintojakson alkaessa

TKI ja työelämäyhteistyö

Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä.

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan kurssin alussa.

Opiskelijan työmäärä

5 x 27 tuntia = 135 tuntia

Lisätietoja opiskelijoille

Markus Hamunen, markus.hamunen@xamk.fi
Elsa Peltoranta, elsa.peltoranta@xamk.fi
Heljä Uusitalo, helja.uusitalo@xamk.fi
Jenni Klingberg, jenni.klingberg@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arvosana määräytyy arvioitavien tehtävien perusteella. Tarkemmat tiedot opintojakson Learn-alustalla.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 30.11.2023

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Xentre – yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö (YRI)

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Tuomo Paakkonen
Vastuuopettaja

Tuomo Paakkonen

Ryhmät
  • SOMI21KM
    Sosionomi, monimuoto
  • SOKT21KM
    Sosionomi, monimuoto
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Osaat määritellä yhteiskunnallisesti vastuullisen ja vaikuttavan liiketoiminnan ulottuvuudet.
Ymmärrät yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yrityksen erityispiirteet, niiden eron ja merkityksen yhteiskunnassa.
Tunnistat yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitsevia ongelmia ja osaat kehittää ideoita ja ratkaisumalleja negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Osaat kehittää vastuullisen, arvopohjaisen liiketoimintamallin yhteiskunnalliselle tai sosiaaliselle yritykselle.

Sisältö

Miten määrittelet yhteiskunnallisen ja vastuullisen liiketoiminnan edellytykset, toiminnan muodot ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mahdollisuudet yhteiskunnassa?
Miten määrittelet yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yritysten erityispiirteet, toiminnan erot ja yhteiskunnallisen merkityksen?
Miten tunnistat yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitsevia ongelmia ja osaat kehittää ideoita ja ratkaisumalleja negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Miten osaat kehittää vastuullisen, arvopohjaisen liiketoimintamallin yhteiskunnalliselle tai sosiaaliselle yritykselle.

Opiskelumateriaali

Nurmio A, Turkki T 2010(toim.): Elinvoimainen Suomi. Sitra, raportti.
Kostilainen H 2019: Yhteiskunnallisia yrityksiä koskeva selvitys. TEM.
Melkas H, Puumalainen K 2015: Yhteiskunnallinen yrittäjyys innovatiivisessa arvonluonnissa. LUT raportti.
Salmi E 2018: Ilona –sosiaalinen yrittäjyys väylänä mielekkääseen työhön- valmisteluhankkeen väliraportti. Silta-Valmennusyhdistys ry.
Luentodiat.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksolla tarkastellaan yhteiskunnallisten ja sosiaalisten yritysten liiketoiminnan erityispiirteitä. Luennoilla tarkastellaan näitä yrityksiä yhteiskunnallisten haasteiden ja ongelmien ehkäisijöinä näihin ongelmiin ratkaisujen tuojina.
Opetuksessa pohditaan erilaisia yhteiskunnallisia haasteita ja kysymyksiä, joiden ratkaisuiksi tuotettuja liikeideoita arvioidaan olemassa olevien yritysten toimintojen kautta. Jaksolla pohditaan myös uusia vaihtoehtoisia yritysideoita.

TKI ja työelämäyhteistyö

Perehtyminen toimiviin yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin yrityksiin.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien viimeinen palautuspäivä on 26.11.

Opiskelijan työmäärä

Normaali opintopistemäärään pohjautuva opiskelijan työmäärä.

Lisätietoja opiskelijoille

Opetus on verkko-opetusta.

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aikaisempaa osaamista.

Suositus: Yrityksen perustaminen 3 op

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

03.01.2024 - 31.03.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Tuomo Paakkonen
Ryhmät
  • SOKT21SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • SOMI21SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Osaat määritellä yhteiskunnallisesti vastuullisen ja vaikuttavan liiketoiminnan ulottuvuudet.
Ymmärrät yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yrityksen erityispiirteet, niiden eron ja merkityksen yhteiskunnassa.
Tunnistat yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitsevia ongelmia ja osaat kehittää ideoita ja ratkaisumalleja negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Osaat kehittää vastuullisen, arvopohjaisen liiketoimintamallin yhteiskunnalliselle tai sosiaaliselle yritykselle.

Sisältö

Miten määrittelet yhteiskunnallisen ja vastuullisen liiketoiminnan edellytykset, toiminnan muodot ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mahdollisuudet yhteiskunnassa?
Miten määrittelet yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yritysten erityispiirteet, toiminnan erot ja yhteiskunnallisen merkityksen?
Miten tunnistat yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitsevia ongelmia ja osaat kehittää ideoita ja ratkaisumalleja negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Miten osaat kehittää vastuullisen, arvopohjaisen liiketoimintamallin yhteiskunnalliselle tai sosiaaliselle yritykselle.

Opiskelumateriaali

Nurmio A, Turkki T 2010(toim.): Elinvoimainen Suomi. Sitra, raportti.
Kostilainen H 2019: Yhteiskunnallisia yrityksiä koskeva selvitys. TEM.
Melkas H, Puumalainen K 2015: Yhteiskunnallinen yrittäjyys innovatiivisessa arvonluonnissa. LUT raportti.
Salmi E 2018: Ilona –sosiaalinen yrittäjyys väylänä mielekkääseen työhön- valmisteluhankkeen väliraportti. Silta-Valmennusyhdistys ry.
Luentodiat.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksolla tarkastellaan yhteiskunnallisten ja sosiaalisten yritysten liiketoiminnan erityispiirteitä. Luennoilla tarkastellaan näitä yrityksiä yhteiskunnallisten haasteiden ja ongelmien ehkäisijöinä näihin ongelmiin ratkaisujen tuojina.
Opetuksessa pohditaan erilaisia yhteiskunnallisia haasteita ja kysymyksiä, joiden ratkaisuiksi tuotettuja liikeideoita arvioidaan olemassa olevien yritysten toimintojen kautta. Jaksolla pohditaan myös uusia vaihtoehtoisia yritysideoita.

TKI ja työelämäyhteistyö

Perehtyminen toimiviin yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin yrityksiin.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien viimeinen palautuspäivä on 12.3.

Opiskelijan työmäärä

Normaali opiskelijan opintoviikkopohjainen tuntimäärä.

Lisätietoja opiskelijoille

Opetus on verkko-opetusta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtäväarviointi on laadullinen ja perustuu ja perustuu teoriatietämykseen ja sen soveltamiskykyyn käytännön kysymyksissä.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aikaisempaa osaamista.

Suositus: Yrityksen perustaminen 3 op