Siirry suoraan sisältöön

Biotuotetekniikan koulutus

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Koulutuksen sisältö

Biotuotetekniikan opetus tapahtuu Xamkin Savonlinnan kampuksella ja Kuitulaboratoriossa sekä alan johtavissa yrityksissä. Kuitulaboratorio on teollisuuden prosesseja tutkiva ja kehittävä Xamkin tutkimusyksikkö, jossa panostetaan sellu- ja paperitekniikkaan, biomateriaalien jalostukseen sekä vesiprosesseihin yhdessä yritysten kanssa.

Savonlinnassa on vahvaa metsäteollisuuteen liittyvää yritystoimintaa, jota myös Xamkin omistama Kuitulaboratoriokin palvelee. Kuitulaboratorio ja keväällä 2018 valmistunut Kuitu3 -laajennus toimivat kokeellisena oppimisympäristönä ja opiskelijana sinun on mahdollista tehdä projekti- ja lopputöitä Kuitulaboratorion biotuoteteknologian tutkimushankkeisiin liittyen.

Prosessitekniikan keskeisiä opiskeluaiheita ovat:

- virtaustekniikka ja lämmönsiirto, aineiden erotus- ja puhdistusprosessit
- metsäbioraaka-aineet ja niiden jalostus
- prosessiautomaatio
- materiaalien ja tuotteiden testaus ja analysointi
- prosessisuunnittelu ja -suunnitteluohjelmistot
- ympäristönsuojelu ja kiertotalous

Opintojen tavoite

Biotuotetekniikan ala kehittyy erittäin nopeasti ja alan insinööreillä on todella hyvät työllisyysnäkymät.

Biotuotetekniikka tutkii ja kehittää biomassasta muun muassa muovia ja puuvillaa korvaavia kestäviä tuotteita. Metsäteollisuuden nykyiset paperi-, pakkaus- ja puutuotteet muodostavat alan liiketoiminnan perustan. Näiden rinnalle on kuitenkin tulossa paljon uusia tuotteita, jotka hyödyntävät puun kuituja ja kemiallisia yhdisteitä. Koko tämän alan tekniikkaa kutsutaan biotuotetekniikaksi.

Xamkin insinöörikoulutuksen ytimen muodostavat prosessitekniikat ja erityisesti puuraaka-aineen hyödyntäminen erilaisiksi tuotteiksi. Prosessitekniikalla luonnonvaroista tehdään jokapäiväisessä elämässä tarvittavia lopputuotteita, kuten lehtiä, tekstiilejä, lääkkeitä ja biopolttoaineita.

Biotuotetekniikan insinöörinä olet mukana kehittämässä ja tuottamassa puupohjaisia, uusiutuvia tuotteita ja valmistusprosesseja. Niillä voidaan korvata muita, usein fossiilisia raaka-aineita. Tällä työllä ratkotaan ilmastonmuutoksen haasteita.

TKI ja työelämäyhteistyö

Tutkimustyö ja opetus on integroitu läheisesti toisiinsa, ja opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintojaksoja ja työharjoittelua sekä tehdä opinnäytetyösi laboratorioiden hankkeissa ja projekteissa. Käytettävissäsi ovat laboratorioiden tutkimusvälineet ja laitteet. Laboratorioiden tutkijat ja henkilökunta osallistuvat opetukseen.

Harjoittelua ja projekteja sekä opinnäytetöitä tehdään myös alueen yrityksissä, kuten laitevalmistaja ANDRITZ Oy:ssä, joka sijaitsee lähellä. Harjoittelu- ja opintojaksoja sekä opinnäytetöitä on mahdollista suorittaa myös ulkomailla, joko yrityksissä tai ammattikorkeakoulun partnerioppilaitoksissa ja -yliopistoissa.

Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät

* Opintoja toteutetaan sekä päiväopintoina että monimuoto-opintoina. Monimuotokoulutus soveltuu parhaiten työn ja opiskelun yhdistämiseen.

* Päiväopetusta järjestetään pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin. Monimuoto-opetuksen lähijaksot ovat pääsääntöisesti torstaisin kello 16-20, perjantaisin kello 8-16 ja lauantaisin kello 8-16, noin kahden viikon välein.

* Opetus tapahtuu Savonlinnan kampuksella, Savonlinnan keskustan lähellä, ja Kuitulaboratorion kampuksella. Kampusten välinen etäisyys on noin 3 kilometria. Monimuoto-opetusta on mahdollista seurata myös etäyhteyden välityksellä osittain.

* Opetussuunnitelma on laadittu 4 vuodelle. Harjoittelun suorittaminen kesälukukausina sekä työelämälähtöisen projektin ja opinnäytetyön ajoituksella opiskeluaikaa on mahdollista nopeuttaa jopa vuodella. Lisäksi opintojaksojen suorittamista voi nopeuttaa valitsemalla opintojaksoja aiemmilta vuosiryhmiltä. Työssä opittuja tietoja ja taitoja on mahdollista myös opinnollistaa.

Uramahdollisuudet

Työllisyysnäkymät alan insinööreille ovat todella hyvät, sillä alan koulutuspaikkoja on vähän ja biotuoteteollisuuden ala kehittyy kovaa vauhtia. Biotuote- ja prosessitekniikan osaamista hyödynnetään laajasti teollisessa toiminnassa. Raaka-aineiden jalostaminen, materiaalien tuotantoprosessit, energian tuotanto ja tuotteiden valmistus perustuvat prosessitekniikan osaamiseen.

Prosessitekniikkaa käsitellään koulutuksessa laajasti, jolloin valmistuvana insinöörinä voit työllistyä metsäteollisuuden lisäksi niitä palveleviin yrityksiin, esimerkiksi laitevalmistajien palvelukseen. Lisäksi työllistymismahdollisuuksia on kemian prosessiteollisuuden ja metallurgisen teollisuuden tuotantolaitoksissa, kuten öljynjalostuksessa tai mineraalien rikastuksessa.

Tutkinnon suoritettuasi voit toimia suunnittelu-, kehitys-, käyttö- tai myyntitehtävissä. Myös tehtävät kunnossapidossa tai koulutuksessa ovat mahdollisia. Työnantajayritykset voivat olla suuria metsäteollisuusyrityksiä, kemianteollisuusyrityksiä, suunnittelutoimistoja, laitteita ja kokonaisia tehdasosastoja toimittavia yrityksiä, kuten ANDRITZ, jonka Savonlinnan toimipiste sijaitsee aivan kampuksen läheisyydessä. Myös pienet, tiettyihin tuotteisiin erikoistuneet yritykset tarjoavat runsaasti työllistymismahdollisuuksia. Savonlinnassa toimii useita metsäteollisuudelle laitteistoja - jäteveden puhdistamoja, paperi- ja kartonkitehtaiden kemikaalien sekoitusjärjestelmiä, analyysi- ja ohjausjärjestelmiä, pakkausjärjestelmiä sekä hiilidioksidin talteenottolaitoksia - toimittavia yrityksiä.

Ympäristönsuojelu ja kestävä kehitys liittyvät läheisesti biotuoteteollisuuden toimintaan, ja työpaikka voi löytyä esimerkiksi vesien käsittelyprosesseista.

Biotuotetekniikan insinöörit voivat työskennellä muun muassa
- suunnittelu-, tuotekehitys-, valmistus- ja tutkimustehtävissä - myynnin ja markkinoinnin tehtävissä - teknisinä asiantuntijoina - kunnossapitotehtävissä - projektien johtotehtävissä - tuotannon esimiestehtävissä.
Koulutus antaa myös valmiudet toimia koulutustehtävissä sekä yrityksissä että teknisen alan oppilaitoksissa ja muissa koulutusorganisaatioissa.

Tehtävänimikkeitä voivat olla:
- suunnitteluinsinööri
- tutkimusinsinööri
- projektipäällikkö
- myynti- ja markkinointipäällikkö
- vuoroinsinööri
- käyttöinsinööri
- tuotekehitysinsinööri
- tuotantopäällikkö
- kouluttaja.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Biotuotetekniikan oppimisympäristö on ainutlaatuinen. Teoriaa ja digitaalisia taitoja opit Savonlinnan kampuksen ajanmukaisissa tiloissa. Käytännön laboratoriotöitä tehdään Kuitulaboratorion moderneissa tiloissa:
* kemian laboratorio
* prosessihalli
* pilothalli
* kuitu-, vesi- ja lietelaboratoriot
* pilotointilaitteistot tuotantomittakaavassa
* siirrettävät pilotointilaitteistot tehdaskokeisiin.

Projekteissa on mahdollista tehdä työtä, joka liittyy eri yritysten kehityshankkeisiin.

Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
Tunnus
(BISA23KM)
Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
Tunnus
(BISA21KM)
Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 16.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Tiina Luukkainen
Vastuuopettaja

Tiina Luukkainen

Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Opettajan ja opiskelijoiden kokoama materiaali Learnissa sekä lähiopetuksessa jaettava materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson uusintatentteihin on mahdollista osallistua opettajan määrittäminä uusintatenttipäivinä

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsenäiset tehtävät, tuntitehtävät, kirjallinen tentti, suullinen tentti, opiskelijan aktiivisuus

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Hannele Ylönen
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Opettajan ja opiskelijoiden koostamat ja tekemät opiskelumateriaalit löytyvät opintojakson Learn-alustalta ja Teams-sovelluksesta.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua nopeuttavan opiskeluvaihtoehdon selvittämiseksi.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Voi olla mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi.
• Onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen?
• Millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa?
• Mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen?

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon liittyy alakohtaisen sanaston ja viestimistilanteiden harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Tentit ovat opintojen yhteydessä.

Kansainvälinen yhteistyö

Opinnot voivat helpottaa osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kirjallinen osaaminen
Suullinen osaaminen

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelijan aktiivisuus, itsenäiset tehtävät, tuntitehtävät, suullinen tentti ja kirjallinen tentti. Tentit tehdään kampuksella.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • roo.sv
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Tiina Karvinen
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Opettajan laatima verkko- ja monistemateriaali. Learn-alustan aineistot ja tehtävät. Oppitunneilla ja itsenäisesti laaditut oppimistehtävät.
Suositeltava lisämateriaali:
Pietilä, Anna-Maija: Kontakt. Teknisk svenska (saatavilla myös digikirjana Edita.fi)

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Luennot, opetuskeskustelut, ryhmä- ja parityöt, itsenäiset kirjalliset tehtävät.
Itsenäinen oppimisväylä:
Ammattiruotsin voi suorittaa myös monialaisena verkkototeutuksena kesällä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opiskelija voi neuvotella opettajan kanssa opintojakson sisältöön ja suoritukseen liittyvistä integrointimahdollisuuksista viimeistään opintojakson alussa.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson itsenäiset tehtävät palautettava toteutusaikana, ennen tenttiä. Kurssin lopputentti suoritetaan kurssin lopussa.
Hyväksytty kurssiarvosana edellyttää sekä suullisen että kirjallisen tentin suorittamista hyväksytysti. Molemmat tentit tehdään valvotusti.
Uusinnat järjestetään opiskelijan pyynnöstä. Ensimmäinen uusinta on mahdollinen touko-kesäkuussa ja 2.uusinta tarvittaessa elokuussa.

Opiskelijan työmäärä

Laajuudeltaan 5 op:n kurssi vastaa 135 tuntia opiskelijan työtä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallisen kielitaidon arviointi lopputentin perusteella. Suullinen kielitaito suullisen näytön (tentin) perusteella. Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin virkamiesruotsin taitoarvioinnin kriteereihin.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Ryhmät
  • BISA21KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Tunnet eri bioraaka-aineiden biojalostamokonseptit ja merkityksen uusiutuvan energian käytön lisäämisen ja ilmaston muutoksen torjunnassa. Tunnet merkittävimmät biomassojen jalostusprosessit päävaiheineen ja jatkojalostussteppeineen; kaasutus, pyrolyysi, mädätys, Fischer Tropsch, vetykäsittely, käyminen jne.
Erityisesti tunnet metsä- ja lignoselluloosapohjaisten biomassojen jalostusketjut biopolttoaineiksi. Tunnet ligniinin, hemiselluloosan, uuteaineiden ja mäntyöljyn erotusprosessit sellutehtaalla.
Ymmärrät myös kehittyvien ja tulevaisuuden biojalostamokonseptien mahdollisuudet ja tavoitteet kehittää markkinoille erilaisia biotuotteita, kuten biofibrillejä, ligniinituotteita, biokemikaaleja, biomuoveja ja biokomposiitteja.

Sisältö

Millaisia biopolttoaineita bioraaka-aineista voidaan valmistaa? Mitkä ovat biopolttoaineiden ominaisuudet verrattuna fossiilisiin?
Mistä vaiheista erilaiset biojalostamokonseptit muodostuvat? Mitkä ovat vaiheiden pääprosessiolosuhteet ja pääreaktiot ja muutokset?
Mitä sivutuotteita metsäteollisuusintegraattien biojalostamot voivat tuottaa ja millaisia ovat näiden ominaisuudet?
Mitä ovat metsäbioraaka-aineista saatavat arvokkaat kemikaalit?
Mitä on nano-, mikrokiteinen ja mikroselluloosa?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Metsäteollisuuden raaka-aineet

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Tunnet eri bioraaka-aineiden biojalostamokonseptit ja merkityksen uusiutuvan energian käytön lisäämisen ja ilmaston muutoksen torjunnassa. Tunnet merkittävimmät biomassojen jalostusprosessit päävaiheineen ja jatkojalostussteppeineen; kaasutus, pyrolyysi, mädätys, Fischer Tropsch, vetykäsittely, käyminen jne.
Erityisesti tunnet metsä- ja lignoselluloosapohjaisten biomassojen jalostusketjut biopolttoaineiksi. Tunnet ligniinin, hemiselluloosan, uuteaineiden ja mäntyöljyn erotusprosessit sellutehtaalla.
Ymmärrät myös kehittyvien ja tulevaisuuden biojalostamokonseptien mahdollisuudet ja tavoitteet kehittää markkinoille erilaisia biotuotteita, kuten biofibrillejä, ligniinituotteita, biokemikaaleja, biomuoveja ja biokomposiitteja.

Sisältö

Millaisia biopolttoaineita bioraaka-aineista voidaan valmistaa? Mitkä ovat biopolttoaineiden ominaisuudet verrattuna fossiilisiin?
Mistä vaiheista erilaiset biojalostamokonseptit muodostuvat? Mitkä ovat vaiheiden pääprosessiolosuhteet ja pääreaktiot ja muutokset?
Mitä sivutuotteita metsäteollisuusintegraattien biojalostamot voivat tuottaa ja millaisia ovat näiden ominaisuudet?
Mitä ovat metsäbioraaka-aineista saatavat arvokkaat kemikaalit?
Mitä on nano-, mikrokiteinen ja mikroselluloosa?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurislla tutustutaan laajasti biomassojen jalostuksen yritysmaailmaan ja kurssilla on mahdollisesti yritysvierailuluento.

Esitietovaatimukset

Metsäteollisuuden raaka-aineet

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Vastuuopettaja

Ritva Käyhkö

Ajoitusryhmät
  • Ryhmä A (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä B (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
  • Ryhmä A
  • Ryhmä B

Tavoitteet

Tunnet pääpiirteissään Suomen biotuote- ja kemianteollisuuden prosessit ja niistä saatavat tuotteet. Opintojakson tavoitteena orientoida opiskelija biometsäteollisuuden ja kemianteollisuuden alaan.

Sisältö

Mitä raaka-aineita biotuoteteollisuus käyttää?
Millaisilla eri prosesseilla biojalostamot raaka-aineita jalostaa ja mitä ovat niistä saatavat tuotteet?
Millaista kemianteollisuutta Suomessa on ja millaisia ovat merkittävimmät kemianteollisuuden prosessit ja tuotteet?

Opiskelumateriaali

KnowPulp, KnowPap, ForestBioFact soveltuvin osin, Learnissa jaettu opetusmateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson lähitunneille voi osallistua Teamsin kautta. Jokaisen tulee osallistua opintojakson laboratorioharjoituksiin Kuitu 3:lla ja osallistua ryhmän työselostuksen laatimiseen tai laatia oma työselostus, sekä palauttaa ajoissa kotitehtävät ja pitää omat tuntiesitykset.

TKI ja työelämäyhteistyö

Vierailuluento ja/tai vierailukäynti alan yrityksessä tai tutkimuslaitoksessa mahdollisuuksien mukaan.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksosta ei tenttiä. Palautettavat kotitehtävät ja muut palautettavat tuntiesitysmateriaalit ja työselostukset on oltava palautettuina ennen opintojakson päättymistä.

Varmista, että pääset laboratorioharjoitustunneille, joiden sijoittumisen löydät tuntisuunnitelmasta/lukkarista.

Opiskelijan työmäärä

Lähitunteja 42 tuntia. Opiskelijan työmäärä 135 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

Lähitunnit: Tutustumista alan tiedonlähteisiin ja toimijoihin tuntialustuksin ja tunti- ja kotitehtävien muodossa.

Biotuote -laboratoriotyö. Paperituoteanalyysi -laboratoriotyö

Kuituanalysaattori -laboratoriotyö. Laitteiston tutustumisharjoitus

Vierailu: Vieraillaan alan yrityksessä tai tutkimuslaitoksessa, jos vain saadaan järjestymään

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssista ei erillistä tenttiä. Kaikki kurssin tehtävät tulee olla palautettuna kurssin päätteeksi.

Jokaisen tulee osallistua laboratorioharjoituksiin ja palauttaa niistä (1-5 asteikko) arvoitava työselostus. Kokonaisarvioinnin perusteena on em työselostukset, hyväksytysti ja ajoissa palautetut kotitehtävät (hyväksytty/hylätty) ja arvioitavat henkilökohtaiset tai ryhmäraportit ja tuntiesitykset (1-5 asteikko) .

Lisäksi arvioinnissa huomiodaan tuntiaktiivisuus ja osaamisen kehittyminen sekä asioiden osaamista ja kiinnostusta asioihin osoittava lähitunti- ja verkko-osallistuminen.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aiempaa osaamista

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ryhmät
  • BISA21KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat: selostaa yleisimpien energiamuuntoprosessien toimintaperiaatteet. ratkaista matemaattisesti energianmuuntoprosessien tehoja ja hyötysuhteita. soveltaa termodynamiikan piirroksia energianmuuntoprosessien laskemisessa. höyryturbiinien säätömenetelmät.

Sisältö

Miten toimivat yleisimmät energianmuuntoprosessit, kuten höyryturbiini,kaasuturbiini, vesiturbiini, tuuliturbiini,diesel- ja kaasumoottori,ORC-prosessi jalämpöpumput
Miten energianmuuntoprosessien tehot ja hyötysuhteet lasketaan?
Miten termodynamiikan piirroksia käytetään?
Mitkä ovat höyryturbiinin säätömenetelmät?

Opiskelumateriaali

Kaikki opintomateriaali jaetaan kurssin Learn oppimisalustan kautta.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintomateriaali on saatavissa ja itsenäisesti opiskeltavissa Learnissa. Lopputentti on auki ilmoitetulla aikavälillä viimeisten verkkotuntien jälkeen.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sovittua

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson viimeisten tuntien jälkeen Learn-tentti. Tentin voi uusia 2 kertaa.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksosta 28 h lähi- tai verkko-ohjaustunteja. Verkko-ohjaustunnit Teams-verkkoyhteydellä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustehtävät ja tentti

Esitietovaatimukset

1. Insinöörin perusfysiikka ja –kemia
2. Höyrykattilat

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat: selostaa yleisimpien energiamuuntoprosessien toimintaperiaatteet. ratkaista matemaattisesti energianmuuntoprosessien tehoja ja hyötysuhteita. soveltaa termodynamiikan piirroksia energianmuuntoprosessien laskemisessa. höyryturbiinien säätömenetelmät.

Sisältö

Miten toimivat yleisimmät energianmuuntoprosessit, kuten höyryturbiini,kaasuturbiini, vesiturbiini, tuuliturbiini,diesel- ja kaasumoottori,ORC-prosessi jalämpöpumput
Miten energianmuuntoprosessien tehot ja hyötysuhteet lasketaan?
Miten termodynamiikan piirroksia käytetään?
Mitkä ovat höyryturbiinin säätömenetelmät?

Opiskelumateriaali

Kaikki opintomateriaali jaetaan kurssin Learn oppimisalustan kautta.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintomateriaali on saatavissa ja itsenäisesti opiskeltavissa Learnissa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sovittua

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksosta välikoe ja tentti. Tentin voi uusia 2 kertaa.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksosta 42 h lähi- tai verkko-ohjaustunteja.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustehtävät, välikoe ja tentti

Esitietovaatimukset

1. Insinöörin perusfysiikka ja –kemia
2. Höyrykattilat

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat laskea voimalaitoskattilan lämmönsiirtimien tehon, kattilan hyötysuhteen, palamisreaktiot ja päästöt. Osaat eri kattilatyyppien ominaispiirteet ja toimintaperiaatteet. Osaat kattilan käytön, säilönnän ja kunnossapidon perusteet.

Sisältö

Mitä ovat voimalaitoskattilat? Miten kattilan lämmönsiirtimet, päästöt ja palamisreaktiot lasketaan? Mitä tarkoittaa kattilan käyttö, kunnossapito ja säilöntä.

Opiskelumateriaali

Learnissa jaettu opetusmateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson lähitunteja voi seurata Teamsin kautta, mutta kurssilla paljon termodynamiikan laskuja, joissa lähitunneilla läsnäollessa saa helpommin apua.

TKI ja työelämäyhteistyö

Yritetään järjestää kattilalaitosvierailu

Tentit ja muut määräajat

Kurssin viikkotehtävät tulee palauttaa palautuspäivään mennessä. Kurssissa välikoe ja lopputentti.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä 135 tuntia.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perusteena on palautettavat tehtävät, välikoe ja lopuksi Learn-tentti. Lisäksi huomioin arvioinnissa tuntiaktiivisuuden ja osaamisen kehittymisen sekä asioiden osaamista ja kiinnostusta asioihin osoittavan lähitunti-/ verkko-osallistumisen.

Esitietovaatimukset

Edellytetään perustiedot teknillisestä termodynamiikasta, matematiikasta ja fysiikasta (yhtälöiden ratkaiseminen, perussuureet, yksiköt)

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 16.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Timo Riikilä
Vastuuopettaja

Timo Riikilä

Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Osaat käyttää erilaisia yhtälöitä ja yhtälöryhmiä ongelmanratkaisun välineenä.
Tunnet yleisimmät reaalifunktiot ja niiden perusominaisuudet.
Tunnet logaritmien ja eksponentti funktioiden perusominaisuudet ja eksponentiaalisen kasvun luonteen.
Osaat soveltaa geometrian laskentamenetelmiä koulutusalaasi liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.
Tunnet vektoreiden keskeiset ominaisuudet ja niiden soveltamismahdollisuudet.
Käytät matematiikan apuvälineitä tarkoituksenmukaisesti.
Ymmärrät ja osaat ratkaista oman koulutusalasi matemaattisia sovelluksia.

Sisältö

Miten eri asioiden välisiä riippuvuussuhteita tutkitaan, mallinnetaan ja havainnollistetaan?
Miten voit soveltaa erilaisten yhtälöiden ja yhtälöryhmien ratkaisutaitojasi käytännön ongelmiin?
Miten käsittelet eksponentiaalisen kasvun ja vähenemisen ongelmia?
Miten käytät geometriaa ja vektorilaskentaa oman koulutusalaasi liittyvissä tehtävissä?
Millaisia matematiikan apuvälineitä on olemassa ja miten niitä käytetään?
Miten ratkaiset oman koulutusalasi matemaattisia ongelmia?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalina kurssin Learn-sivulla jaettu materiaali. Materiaali perustuu osittain kirjaan Insinöörin matematiikka, Tuomenlehto ym., 1.-3.painos. Myös muut painokset kelpaavat.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssi sisältää lähiopetusta, ja harjoitustehtäviä. Osa harjoitustehtävistä saattaa olla palautettavia.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä

Tentit ja muut määräajat

Kurssin voi suorittaa välikokeilla, mutta välikokeita ei voi uusia. Jos välikokeita ei läpäise on suoritettava koko kurssin kattava tentti. Tentin saa uusia 2 kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssi on viiden opintopisteen laajuinen, joka vastaa 135 tuntia työskentelyä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssin aihealueisiin kuuluu mm. taso- ja avaruusgeometria, polynomi-, eksponentti- ja logaritmifunktiot, yleinen trigonometria, vektorit, epäyhtälöt ja yhtälöryhmät.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvionti perustuu menestykseen välikokeissa.

Esitietovaatimukset

"Tekniikan alan matematiikan tehovalmennus" -kurssi tai vastaava osaaminen.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Timo Riikilä
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää erilaisia yhtälöitä ja yhtälöryhmiä ongelmanratkaisun välineenä.
Tunnet yleisimmät reaalifunktiot ja niiden perusominaisuudet.
Tunnet logaritmien ja eksponentti funktioiden perusominaisuudet ja eksponentiaalisen kasvun luonteen.
Osaat soveltaa geometrian laskentamenetelmiä koulutusalaasi liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.
Tunnet vektoreiden keskeiset ominaisuudet ja niiden soveltamismahdollisuudet.
Käytät matematiikan apuvälineitä tarkoituksenmukaisesti.
Ymmärrät ja osaat ratkaista oman koulutusalasi matemaattisia sovelluksia.

Sisältö

Miten eri asioiden välisiä riippuvuussuhteita tutkitaan, mallinnetaan ja havainnollistetaan?
Miten voit soveltaa erilaisten yhtälöiden ja yhtälöryhmien ratkaisutaitojasi käytännön ongelmiin?
Miten käsittelet eksponentiaalisen kasvun ja vähenemisen ongelmia?
Miten käytät geometriaa ja vektorilaskentaa oman koulutusalaasi liittyvissä tehtävissä?
Millaisia matematiikan apuvälineitä on olemassa ja miten niitä käytetään?
Miten ratkaiset oman koulutusalasi matemaattisia ongelmia?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalina kurssin Learn-sivulla jaettu materiaali. Materiaali perustuu osittain kirjaan Insinöörin matematiikka, Tuomenlehto ym., 1.-3.painos. Myös muut painokset kelpaavat.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssi sisältää lähiopetusta, ja harjoitustehtäviä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä

Tentit ja muut määräajat

Kurssin voi suorittaa välikokeilla, mutta välikokeita ei voi uusia. Jos välikokeita ei läpäise on suoritettava koko kurssin kattava tentti. Tentin saa uusia 2 kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssi on viiden opintopisteen laajuinen, joka vastaa 135 tuntia työskentelyä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssin aihealueisiin kuuluu mm. taso- ja avaruusgeometria, polynomi-, eksponentti- ja logaritmifunktiot, yleinen trigonometria, vektorit, epäyhtälöt ja yhtälöryhmät.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvionti perustuu menestykseen välikokeissa.

Esitietovaatimukset

"Tekniikan alan matematiikan tehovalmennus" -kurssi tai vastaava osaaminen.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 20.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Timo Riikilä
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Tunnet funktioiden perusominaisuudet ja osaat laskea raja-arvoja. Käytät differentiaali- ja integraalilaskentaa ongelmanratkaisun välineenä.
Osaat muodostaa matemaattisia malleja joistakin oman alasi tekniikan ilmiöistä.
Osaat soveltaa matematiikkaa omalla koulutusalallasi.

Sisältö

Mitä tarkoittavat funktion raja-arvo, derivointi ja integrointi? Mitä ovat funktion määrittely- ja arvojoukot? Miten analysoit funktion kulkua?
Miten voit käyttää differentiaali- ja integraalilaskentaa hyödyksi tekniikan ilmiöissä?
Miten ratkaiset oman koulutusalasi matemaattisia ongelmia?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalina kurssin Learn-sivulla jaettu materiaali. Materiaali perustuu osittain kirjaan Insinöörin matematiikka, Tuomenlehto ym., 1.-3.painos. Myös muut painokset kelpaavat.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssi sisältää lähiopetusta, ja harjoitustehtäviä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä

Tentit ja muut määräajat

Kurssin voi suorittaa välikokein, mutta välikokeita ei voi uusia. Jos ensimmäistä välikoetta ei läpäise, voi suorittaa koko kurssin kattavan tentin. Tentin voi uusia kaksi kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssi on viiden opintopisteen laajuinen, joka vastaa 135 tuntia työskentelyä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi on jaettu kahteen osaan joiden osaamista arvioidaan välikokeilla. Ensimmäisessä osassa käsitellään matriiseja ja derivointia, jälkimmäisessä osassa integrointia ja differentiaaliyhtälöitä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssissa pidetään 2 välikoetta. Arvionti perustuu menestykseen välikokeissa.

Esitietovaatimukset

Edellytetään kurssin ”Insinöörin matematiikka 1” suorittamista tai vastaavaa osaamista.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

30.10.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Timo Riikilä
  • Miia Vilve
Vastuuopettaja

Timo Riikilä

Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää johdonmukaisesti mekaniikkaan liittyviä käsitteitä fysiikassa ja tekniikassa esiintyvien ongelmien ratkaisemiseen teoreettisesti ja kokeellisesti.

Hallitset kemian peruskäsitteet ja peruslaskutoimitukset. Osaat soveltaa kemian tietojasi oman alasi ammatillisissa opinnoissa ja työelämässä.

Sisältö

Mitkä ovat mekaniikan perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait, miten niitä käytetään fysiikassa ja tekniikassa esiintyvien ongelmien ratkaisemiseen ja miten mitataan fysikaalisia suureita, tutkitaan luonnonlakeja ja raportoidaan mittaukset?

Mitkä ovat kemian tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait? Miten aine rakentuu ja mitä erityyppisissä kemiallisessa reaktiossa tapahtuu? Minkälaisia ovat epäorgaaniset ja orgaaniset yhdisteet, miten niitä jaetaan ryhmiin ja nimetään? Minkälaisia ominaisuuksia kemiallisilla aineilla on?

Opiskelumateriaali

Fysiikan osio: Kurssin Learn-sivulla tarjottu materiaali. Materiaali pohjautuu osaltaan kirjaan Insinöörin (AMK) fysiikka, osa 1, Hautala & Peltonen, 12. painos, 2016. Myös vanhemmat painokset käyvät. Tämän kirjan valmistus on kuitenkin lopetettu ja sen tilalla voi käyttää myös uutta kirjaa Tekniikan fysiikka, Kari Suvanto, joka sisältää käytännössä samat asiat.
Kemian osio: Kurssin Learn-sivulla tarjottu materiaali. Materiaali pohjautuu kirjaan Tekniikan kemia, Hänninen, Karppinen, Leskelä & Pohjakallio, 14. uud. painos, 2018. Myös vanhemmat painokset käyvät.

Yksilölliset oppimisväylät

Fysiikan osio: Teoriatunteja ja (palautettavia) kotitehtäviä.
Kemian osio: Teoriatunteja ja harjoitustehtäviä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä.

Tentit ja muut määräajat

Fysiikan osion tenttiä saa uusia 2 kertaa.
Kemian osion tenttiä saa uusia 2 kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 5 opintopistettä eli 135 tuntia opiskelua.

Toteutuksen osien kuvaus

Fysiikan osio sisältää: Suoraviivaisen ja ympyräliikkeen kinematiikka, Newtonin dynamiikka, energia, työ ja teho.
Kemian osio sisältää: Aineen olomuodot, kemiallinen tasapaino, reaktiolämpö, happo-emäsreaktiot, sähkökemia ja korroosio.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin arviointi perustuu fysiikan ja kemian osioiden arvosteluun. Sekä fysiikan että kemian osiossa arvostelun painotus koemenestyksessä.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat johtaa itseäsi, kehittää johtajuuttasi ja valmiuksiasi työyhteisön vastuullisena toimijana.
Osaat analysoida ja kehittää työyhteisön toimintaa ratkaisukeskeisesti ja tuloksellisesti.
Osaat soveltaa johtamisen toimintamalleja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Osaat toimia johtamisroolissa esimiehille tyypillisissä tilanteissa.

Sisältö

Miten johdat itseäsi?
Miten tunnistat erilaisia rooleja, käyttäytymismalleja ja ilmiöitä työyhteisössä?
Miten osaat viestiä ja toimia vastuullisena työyhteisön jäsenenä ja johtaa sitä?
Miten sovellat johtamisen toimintamalleja erilaisissa organisaatioissa?
Miten kehität työyhteisön toimintaa tavoitteellisesti?
Miten osaat toimia esimiehenä muuttuvassa työelämässä?

Opiskelumateriaali

Lähitunteihin liittyvä materiaali ja tehtävät jaetaan Learn-alustan kautta. Lisäksi opintojakson materiaalina on suositus johtamiseen ja työyhteisötaitohin liittyvästä kirjallisuudesta, jotka liittyvät opintojakson palautettaviin tehtäviin. Suositeltu kirjallisuus on saatavailla e-aineistona. Osallistujat voivat hyödyntää tehtävissä myös itse etsimäänsä, luotettavaa ja ajantasaista kirjallisuutta.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksosta lähitunnit lukkarin mukaisesti, joille vahva suositus osallistua. Tarvittaessa Teams-yhteys. Opintojaksoon sovittu vierailuluento UPMn henkilöstöasiantuntijoiden kanssa. Tähän on pakollista lähiosallistua. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan viimesitään ensimmäisten tuntien aluksi.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla yritys asiantuntijavierailuilta.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksossa on viisi arviointiin vaikuttavaa tehtävää, joista kerrotaan tarkemmin opintojaksolla. Ei erillistä tenttiä.

Lisäksi lähituntien yhteydessä voi olla yksilö- ja ryhmätehtäviä.

Määräajat ilmoitetaan ensimmäisten tuntien yhteydessä.

Opiskelijan työmäärä

Lähitunteja 42 tuntia. Lähitunneille Teams yhteys, paitsi UPM sessio (voi olla iltatilaisuus!). Opiskelijan työmäärä on kaikkiaan 135 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakson opetus rakentuu neljän teeman ympärille:

1) Itsensä johtaminen
2) Johtamisen teoriat ja tyylisuunnat
3) Työyhteistaidot
4) Esihenkilön tehtävät ja työkalut

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan palautettujen tehtävien perusteella. Tehtävien pisteytys:

1) Itsensä johtamisen tehtävä (yksilötehtävä): 5 p
2) Omien + oman tiimin työyhteisötaitojen kehittämissuunnitelma 35 p
3) Oman johtajuuden kehittämissuunnitelma 30 p
4) Kirjareferaatti ja pohdintatehtävä 20 p
5) UPM-sessio, 10 p

Arviointiasteikko
Opintojakson arvioinnissa käytetään seuraavaa arviointiasteikkoa:
arvosana 5: 100-90
arvosana 4: 89- 80
arvosana 3: 79-- 70
arvosana 2: 69 - 60
arvosana 1: 59 - 50

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 20.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Ajoitusryhmät
  • Ryhmä A (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä B (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä C (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
Pienryhmät
  • Ryhmä A
  • Ryhmä B
  • Ryhmä C

Tavoitteet

Tunnet lämmönsiirtotekniikkaan ja energiatehokkuuteen liittyvät käsitteet.
Pystyt laskemaan lämmönsiirtoon liittyviä suureita ja mitoittamaan lämmönvaihtimia sekä lämmösiirtoverkkoja.
Tunnet haihdutukseen ja kuivaukseen liittyvät käsitteet sekä pystyt laskemaan näiden laitteiden virtauksia ja päämittoja.

Sisältö

Mitä tarkoittaa lämmönjohtuminen, konvektio ja säteily?
Mitä on huomioitava kokonaislämmönsiirtoa määritettäessä?
Kuinka lämmönsiirtimiä mitoitetaan?
Kuinka lämmönsiirrinverkkoja voidaan optimoida?
Mitä tarkoittaa haihdutus ja lauhdutus ja kuinka niihin liittyviä suureita voidaan laskea?
Mitä tarkoittaa diffuusio ja kosteus?
Kuinka kuivaimiin liittyviä virtauksia voidaan määrittää?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutussuunnitelmassa selvitettään lämmönsiirtimen toimintaa biotuoteteollisuudessa sekä niiden valmistamista. Kursilla on mahdollisesti yritysluento.

Esitietovaatimukset

Virtaustekniikka ja taseet

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Jarkko Männynsalo
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Opit yleisimpien prosessiteollisuudessa käytettävien mekaanisten yksikköprosessien periaatteet ja valittujen prosessien mitoitusmenetelmiä.

Sisältö

Kuinka eri faaseja voidaan erottaa yksikköoperaatioilla?
Kuinka eri faaseja voidaan yhdistää yksikköoperaatioilla?
Kuinka raekokoa voidaan muuttaa yksikköoperaatioilla?
Kuinka raekokoja voidaan analysoida?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä. Suositellaan Pihkala, J. Prosessitekniikka.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja laboratoriotöiden mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti vierailuluennoitsijoita.

Tentit ja muut määräajat

Välikoe, harjoitustyö ja laboratoriotyöt.

Opiskelijan työmäärä

135h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut välikoe ja laboratoriotyöt ja selosteet.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aiempaa osaamista

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Vastuuopettaja

Petteri Paananen

Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Tavoitteet

Tunnet metsäbiotuoteteollisuuden raaka-aineet ja niiden soveltuvuuden eri jalostusprosesseihin.

Sisältö

Mitkä ovat bioraaka-ainelähteet?
Miten laatua ja alkuperätietoa ylläpidetään hankintaprosessissa?
Miten puun hankinnan logistiikka toimii?
Mitkä ovat eri raaka-aineiden ominaisuudet?
Millaisia ominaisuuksia eri puukuiduilla on?
Mitä muita raaka-aineita kemiallinen metsäteollisuus käyttää?
Kuinka kuituraaka-aineiden ominaisuuksia tutkitaan laboratoriossa?

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

28.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Opiskelumateriaali

Jaetaan Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Luennot ja itsenäisesti tehtävät harjoitukset.

TKI ja työelämäyhteistyö

Tutustumista alaan ja yrityksiin.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakso jakaantuu 2 op 1 v. 2 op 2 v. ja 1 op. 3v.

Kansainvälinen yhteistyö

KV-info.

Opiskelijan työmäärä

135 h.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti tehdyt harjoitukset.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 20.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Miia Vilve
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

tunnet orgaanisten yhdisteiden ja funktionaalisten ryhmien systemaattisia perusrakenteita ja ominaisuuksia.osaat nimetä ja piirtää orgaanisia yhdisteitä.
Erotat tärkeimmät biologiset makromolekyylit ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön ja terveyden kannalta.
Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla ja ympäristössä sekä biokemiallisiin ja teknisiin sovelluksiin

Sisältö

Miten tunnistat ja nimeät orgaanisen kemian systemaattiset perusrakenteet ja yhdisteet?
Minkälaisia ovat tärkeimpien funktionaalisten ryhmien ominaisuudet ja reaktiotavat sekä merkitys ympäristössä?
Miten solun energia-aineenvaihdunta toimii?
Mitä ovat entsyymikinetiikka ja vierasainemetabolia solutasolla ja ympäristössä?
Minkälaisia ovat orgaanisen kemian ja biokemian sovellukset?

Opiskelumateriaali

Kurssin Learn-sivulla tarjottu materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työjärjestyksen mukainen opetus, joka sisältää teoriatunteja.
Itsenäinen opiskelu, harjoitustehtävät.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 5 opintopistettä eli 135 tuntia opiskelua.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti

Esitietovaatimukset

Edellytetään kemian perusteiden tuntemista (Insinöörin peruskemia tai vastaava opintojakso)

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA21KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Tavoitteet

Tunnet paperi- ja kartonkilajit sekä niissä käytettävät raaka-aineet
Tunnet paperin jalostuksessa käytettävät osaprossessit ja niiden tekniikat
Tunnet painatustekniikat
Ymmärrät pakkauksen loppukäytön asettamat vaatimukset pakkausten paperille/kartongille

Sisältö

Mitkä ovat paperin jalostuksessa käytettävät prosessit?
Mitkä ovat yleisimmät laminointi- ja päällystysmenetelmät sekä –materiaalit?
Millaisia menetelmiä on käytettävissä painatuksessa?
Kuinka tuotteet voidaan kierrättää?
Mitkä ovat pakkauksen vaatimukset?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Edellytetään perustiedot paperin valmistuksesta, esim. opintojakso ”Paperin ja kartongin valmistus”.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Tunnet paperi- ja kartonkilajit sekä niissä käytettävät raaka-aineet
Tunnet paperin jalostuksessa käytettävät osaprossessit ja niiden tekniikat
Tunnet painatustekniikat
Ymmärrät pakkauksen loppukäytön asettamat vaatimukset pakkausten paperille/kartongille

Sisältö

Mitkä ovat paperin jalostuksessa käytettävät prosessit?
Mitkä ovat yleisimmät laminointi- ja päällystysmenetelmät sekä –materiaalit?
Millaisia menetelmiä on käytettävissä painatuksessa?
Kuinka tuotteet voidaan kierrättää?
Mitkä ovat pakkauksen vaatimukset?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja laboratoriotöiden mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutussuunnitelmassa on suunniteltu yritysvierailu alan yritykseen ja/tai vierailuluento kurssille.
Kurssilla tutustutaan myös pakkausyritykseen harjoitustyössä sekä tehdään kilpailija-analyysi.

Tentit ja muut määräajat

Kurssiin kuuluu:
Pakkauksen esittely
Harjoitustyö
Laboratoriotyö
Muistio excursiosta/yritysvierailusta

Esitietovaatimukset

Edellytetään perustiedot paperin valmistuksesta, esim. opintojakso ”Paperin ja kartongin valmistus”.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 01.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Opiskelija hallitsee projektitoiminnan käsitteet, osaa suunnitella projektin ja sen toteuttamisen sekä saa käsityksen projektihallinnan välineistä, projektidokumentoinnista ja raportoinnista, osaa toimia vastuullisena projektiryhmän jäsenenä sekä koordinoijana. Näiden lisäksi tunnet myös projektin johtamisen periaatteet.

Sisältö

Mitkä ovat projektisuunnittelun, -toteutuksen ja -hallinnan keskeiset toimintatavat? Mitä ovat projektitoimintaan liittyvät käsitteet? Miten suunnittelet, toteutat ja raportoit projektin ja miten arvioit sen onnistumista? Miten käytät eri apuvälineitä projektin suunnittelussa, toteutuksessa, seurannassa ja raportoinnissa? Kuinka työskentelet projektiryhmässä? Kuinka johdat projektia?

Opiskelumateriaali

Risto Pelin: Projektihallinnan käsikirja
SFS-ISO 21500:2012 Ohjeita projektinhallinnasta
SFS-ISO 10006:2018 Laadunhallinta. Ohjeistusta laadunhallintaan projekteissa

Muu opintomateriaali on saatavissa ja itsenäisesti opiskeltavissa Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan keskustelevana vuorovaikutteisena oppimisena, jossa osa asioista käsitellään tunneilla ja osa itsenäisinä tai ryhmäkohtaisina tehtävinä, jotka palautetaan oppimisalustan palautuslinkkeihin.
Tehtävät ovat:
- palautettavat ryhmä- tai yksilökohtaiset viikkotehtävät
- itsenäinen projektisuunnitelma MS Project ohjelmaa soveltaen ja sen esittely tunnilla
- Projektin aika-, resurssi- ja kustannusohjaus ja muutosten hallinta MS Project -ohjelmaa hyödyntäen ja projektin väli- ja loppuraportointiharjoitus

Tehtävät ohjeistetaan opintojakson kuluessa tarkemmin. Tunneille mahdollisuus osallistua Teams-yhteydellä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtävä, jossa laaditaan projektisuunnitelma, voi olla työelämälähtöinen projekti tai muu todelliseen työelämään liittyvä projekti, mutta ei välttämätön.
Asiantuntijavierailuluento, jos järjestyy

Tentit ja muut määräajat

Projektiosaamisen opintojaksolla ei ole välikokeita tai tenttiä.

Opintojakson läpäisy edellyttää läsnäoloa ja aktiivista osallistumista kaikilla lähiopetustunneilla ja kaikkien tehtävien palauttamista aikataulun mukaisesti.

Kansainvälinen yhteistyö

135 tuntia

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksosta 2 *1,5 tuntia/viikko lähiohjaustunteja. MS-project ohjelman käyttötunnit luokassa SA317. Mahdolliset verkko-ohjaustunnit Teams-verkkoyhteydellä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Viikkotehtävät arvioidaan skaalalla: hyväksytty tai täydennettävä.
Projektisuunnitelma ja projektiraportit arvioidaan skaalalla 1-5.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 20.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Miia Vilve
Ajoitusryhmät
  • Ryhmä A (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä B (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä C (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
Pienryhmät
  • Ryhmä A
  • Ryhmä B
  • Ryhmä C

Tavoitteet

Tunnet fysikaalisen kemian keskeiset käsitteet ja ilmiöt termodynamiikan, sähkökemian, kemiallisen kinetiikan ja liuosten ominaisuuksien osalta. Osaat tutkia kemiallista muutosta ja –tasapainoa laboratoriomittauksilla. Hallitset kemiallisen laboratoriotyöskentelyn keskeisimmät periaatteet.

Sisältö

Mitkä ovat keskeiset termodynaamiset käsitteet ja mikä on niiden merkitys prosessien näkökulmasta? Mitkä tekijät vaikuttavat kemialliseen tasapainoon ja reaktionopeuteen? Miten reaktionopeutta kuvataan nopeusyhtälöillä ja miten määritetään nopeusvakio? Mitkä ovat keskeiset sähkökemialliset analyysitekniikat? Mitkä ovat turvallisen laboratoriotyöskentelyn perustyötavat ja periaatteet?

Opiskelumateriaali

Kurssin Learn-sivulla tarjottu materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työjärjestyksen mukainen opetus, joka sisältää teoriatunteja ja laboraatioita.
Itsenäinen opiskelu, harjoitustehtävät ja laboraatioraportit.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 5 opintopistettä eli 135 tuntia opiskelua.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti

Esitietovaatimukset

Insinöörin peruskemia tai vastaavat tiedot.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Jarkko Männynsalo
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat laatia lähtötiedoista prosessikaavioita, selvittämään prosessin taseita, suorittamaan päälaitteiden valintaa ja prosessiteknisiä mitoituksia käyttäen hyväksi suunnitteluohjelmistoja.

Sisältö

Mitä tarkoittaa prosessien mallinnus ja millaisilla työkaluilla prosesseja voidaan mallintaa ja simuloida?
Kuinka malleja voidaan hyödyntää laitemitoituksessa?
Millaisia dokumentteja prosessisuunnittelussa tarvitaan ja millaisilla työkaluilla niitä voidaan tuottaa?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti vierailuluennoitsijoita.

Tentit ja muut määräajat

Palautettavia ja arvioitavia harjoitustöitä 6 kappaletta. Ei välikokeita.

Kansainvälinen yhteistyö

Kurssilla mahdollisesti vaihto-opiskelijoita, jolloin luentokieli on englanti.

Opiskelijan työmäärä

135h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt.

Esitietovaatimukset

Virtaustekniikka ja taseet

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 20.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ajoitusryhmät
  • Ryhmä A (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä B (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä C (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
Pienryhmät
  • Ryhmä A
  • Ryhmä B
  • Ryhmä C

Tavoitteet

Tiedät prosessiteollisuuden perusmittaukset, mekaaniset koneet ja laitteet sekä tiedät käynnissä- ja kunnossapidon menetelmät.

Sisältö

Mitä ovat prosessiteollisuuden perusmittaukset ja niiden toimintaperiaatteet sekä tyypillisimmät asennuksissa huomioitavat asiat?
Kuinka mittauksia diagnosoidaan?
Mikä on koneiden ja laitteiden rakenne?
Millaisia käyttöhyödykejärjestelmiä laitteet tarvitsevat?
Millaisia ovat kunnossapitostrategiat ja kuinka ne soveltuvat eri kohteisiin?

Opiskelumateriaali

KnowPulp, KnowPap soveltuvin osin, Juhani Pihkala Prosessisuureiden mittaustekniikka, Learnissa jaettu opetusmateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson lähitunneille voi osallistua Teamsin kautta. Jokaisen tulee osallistua opintojakson laboratorioharjoituksiin Kuitu 3:lla ja osallistua ryhmän työselostuksen laatimiseen tai laatia oma työselostus, sekä palauttaa ajoissa kotitehtävät ja pitää omat tuntiesitykset.

TKI ja työelämäyhteistyö

Yritysvierailu, missä mittalaitteiden esittelyä, kalibrointia ja mittaussignaalin käsittelyä, jos vain saadaan järjestymään.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksosta ei tenttiä. Palautettavat kotitehtävät ja muut palautettavat tuntiesitysmateriaalit ja työselostukset on oltava palautettuina ennen opintojakson päättymistä.

Varmista, että pääset laboratorioharjoitustunneille, joiden sijoittumisen löydät tuntisuunnitelmasta/lukkarista. Ryhmä jaettu kolmeen A, B ja C pienryhmään.

Opiskelijan työmäärä

Lähitunteja 22 tuntia. Opiskelijan työmäärä 135 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

Lähitunnit: Teoriaa ja laskuja kurssin aihepiiristä, sekä opiskelijoiden tuntiesityksiä.

Mittalaite -laboratoriotyö. Tutustutaan laboratoriossa sakeus-, johtokyky-, lämpötila-, paine- ja virtausmittalaitteisiin

Laiterasti labratyö. Tutustutaan ja tunnistetaan käytännön prosessilaitteita Kuitu 3:n ja Kuitulaboratoriolla.

Opitaan lukemaan PI-kaaviota, ohjausjärjestelmää ja tunnistamaan prosessiin kytkettyjä toimilaitteita

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Jokaisen tulee osallistua mittalaite ja laiterasti laboratorioharjoituksiin ja palauttaa näistä 1-5 asteikolla arvoitavat työselostukset. Kokonaisarvioinnin perusteena on hyväksytysti ja ajoissa palautetut kotitehtävät ja arvioitavat henkilökohtaiset tai ryhmä tuntiesitykset, sekä laboratorioharjoituksista laaditut työselostukset.

Kurssista ei erillistä tenttiä.

Kaikki kurssin tehtävät tulee olla palautettuna kurssin päätteeksi. Lisäksi arvioinnissa huomiodaan tuntiaktiivisuus ja osaamisen kehittyminen sekä asioiden osaamista ja kiinnostusta asioihin osoittava lähitunti- ja verkko-osallistuminen.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aiempaa osaamista

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Ryhmät
  • BISA21KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi:
Tunnistat eri prosessiteollisuuden ja energiantuotannon ympäristövaikutukset tunnet kattilalaitoksen päästömittaukset.
Tiedät keinot vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia.

Sisältö

Miten energiantuotanto vaikuttaa ympäristöön?
Millaisia lupia energiateollisuus tarvitsee?
Miten ympäristövaikutuksia mitataan?
Miten tehdään päästömittauksia?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

1. Insinöörin perusfysiikka ja –kemia
2. Höyrykattilat

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi:
Tunnistat eri prosessiteollisuuden ja energiantuotannon ympäristövaikutukset tunnet kattilalaitoksen päästömittaukset.
Tiedät keinot vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia.

Sisältö

Miten energiantuotanto vaikuttaa ympäristöön?
Millaisia lupia energiateollisuus tarvitsee?
Miten ympäristövaikutuksia mitataan?
Miten tehdään päästömittauksia?

Opiskelumateriaali

Kurssimateriaali jaetaan Learnin kautta.

Oheismateriaali:
KnowPap, KnowPulp, ForestBioFact soveltuvin osin.
https://www.ymparisto.fi Ympäristöhallinnon verkkosivut sovetuvin osin
Environmental Management and Technology in Industry, Laukkanen T, Dahl O, Martikka M

Yksilölliset oppimisväylät

Opintomateriaali on saatavissa ja itsenäisesti opiskeltavissa Learnissa. Arvioinnin perusteena on palautetut tehtävät. Lähitunneille osallistumista suositellaan, koska aihe luonteeltaan ajassa vahvasti muuttuva, joten tunnilla yhdessä keskustelemalla ja tuoreita asiatietoa hakemalla jokainen saa aiheesta mahdollisimman paljon irti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Vierailuluento ja jätevesipuhdistamon mittaus- ja automaatiojärjestelmien demo tai Vierailuluento/-käynti alan toimijan kohteissa tai
Kuitulaboratorion vesilabrassa tai päästöjen tai lietteiden käsittelyyn tai mittaamiseen liittyviä labraharjoitteita.

Nämä riippuvat siitä, mitä onnistutaan järjestämään kevään mittaan.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksosta ei tenttiä. Opintojakson läpäisy edellyttää läsnäoloa ja aktiivista osallistumista kaikilla lähiopetustunneilla ja kaikkien tehtävien palauttamista aikataulun mukaisesti.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia

Toteutuksen osien kuvaus

Lähitunnit 2 *1,5 tuntia viikossa. Kurssin yhteydessä pyritään järjestämään vierailukäynti tai -luento tai harjoitusdemo tai labra- tai päästömittausharjoituksia yhteistyöyrityksen kanssa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Viikkotehtävät arvioidaan skaalalla: hyväksytty tai täydennettävä. Esitykset ja raportit skaalalla 1-5.

Esitietovaatimukset

1. Insinöörin perusfysiikka ja –kemia
2. Höyrykattilat

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 16.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Timo Riikilä
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Tavoitteet

Tunnistat sähköoppiin, magnetismiin, aaltoliikkeeseen ja sähkömagneettiseen säteilyyn liittyvät perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait. Osaat soveltaa käsitteistöä tekniikan alan ongelmien ratkaisemisessa. Osaat tutkia ilmiöitä ja määrittää suureita kokeelliselta pohjalta.

Sisältö

Mitkä ovat sähköoppiin, magnetismiin, aaltoliikkeeseen ja sähkömagneettiseen säteilyyn liittyvät perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait? Miten käsitteistöä sovelletaan tekniikan alan ongelmien ratkaisemisessa? Miten ilmiöitä tutkitaan ja suureita määritetään kokeellisesti?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalina kurssin Learn-sivulla jaettu materiaali. Materiaali perustuu osaltaan kirjoihin Insinöörin (AMK) fysiikka, osat 1 ja 2, Peltonen ym. Kirjaa ei enää valmisteta, mutta oppikirjana voi käyttää uutta kirjasarjaa: "Tekniikan fysiikka, osat 1 ja 2, Kari Suvanto ym., Edita", kaikki painokset käyvät.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssi sisältää lähiopetustunteja ja (palautettavia) harjoitustehtäviä sekä laboratoriotyöskentelyä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä

Tentit ja muut määräajat

Kurssin voi suorittaa välikokein, mutta välikokeita ei voi uusia. Jos ensimmäistä välikoetta ei läpäise, voi suorittaa koko kurssin kattavan tentin. Tentin voi uusia kaksi kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 5 opintopistettä eli 135 tuntia työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi on jaettu välikokein kahteen osa-alueeseen. Ensimmäisessä osassa painotus sähköisiin ilmiöihin ja toisella magnetismiin. Osioihin kuuluu myös pienemmällä painolla aaltoliike ja sähkömagneettinen säteily.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin painotus koemenestyksessä. Kurssiarvosana määräytyy pistemäärän perusteella.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Timo Riikilä
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Tunnistat sähköoppiin, magnetismiin, aaltoliikkeeseen ja sähkömagneettiseen säteilyyn liittyvät perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait. Osaat soveltaa käsitteistöä tekniikan alan ongelmien ratkaisemisessa. Osaat tutkia ilmiöitä ja määrittää suureita kokeelliselta pohjalta.

Sisältö

Mitkä ovat sähköoppiin, magnetismiin, aaltoliikkeeseen ja sähkömagneettiseen säteilyyn liittyvät perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait? Miten käsitteistöä sovelletaan tekniikan alan ongelmien ratkaisemisessa? Miten ilmiöitä tutkitaan ja suureita määritetään kokeellisesti?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalina kurssin Learn-sivulla jaettu materiaali. Materiaali perustuu osaltaan kirjoihin Insinöörin (AMK) fysiikka, osat 1 ja 2, Peltonen ym. Kirjaa ei enää valmisteta, mutta oppikirjana voi käyttää uutta kirjasarjaa: "Tekniikan fysiikka, osat 1 ja 2, Kari Suvanto ym., Edita", kaikki painokset käyvät.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssi sisältää lähiopetustunteja ja harjoitustehtäviä sekä laboratoriotyöskentelyä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssin voi suorittaa välikokein, mutta välikokeita ei voi uusia. Jos ensimmäistä välikoetta ei läpäise, voi suorittaa koko kurssin kattavan tentin. Tentin voi uusia kaksi kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 5 opintopistettä eli 135 tuntia työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi on jaettu välikokein kahteen osa-alueeseen. Kurssilla käsitellään sähköntuotantoon, siirtoon sekä käyttöön liittyviä fysikaalisia ilmiöitä. Lisäksi käsitellään aaltoliikettä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin painotus koemenestyksessä. Kurssiarvosana määräytyy pistemäärän perusteella.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 16.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Miia Vilve
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
Pienryhmät
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Tavoitteet

Pystyt soveltamaan hankkimaasi kemian perustietoa elinympäristömme ilmiöihin. Osaat hankkia luotettavaa tietoa kemiallisten aineiden ominaisuuksista ja tiedät niitä koskevaa lainsäädäntöä. Tunnet kemian laboratorion perustyövälineet ja hallitset kemiallisen laboratoriotyöskentelyn keskeisimmät periaatteet

Sisältö

Miten kemialliset aineet käyttäytyvät joutuessaan ympäristöön? Miten kemikaaleja käsitellään turvallisesti ottaen huomioon niiden fysikaaliset, kemialliset ja terveydelle sekä ympäristölle haitalliset ominaisuudet? Mistä löytyy kemikaaleja koskevaa lainsäädäntöä ja luotettavaa tietoa niiden ominaisuuksista? Mitkä ovat turvallisen laboratoriotyöskentelyn perustyötavat ja periaatteet?

Opiskelumateriaali

Kurssin Learn-sivulla tarjottu materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työjärjestyksen mukainen opetus, joka sisältää teoriatunteja ja laboraatioita.
Itsenäinen opiskelu, harjoitustehtävät ja laboraatioraportit.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 5 opintopistettä eli 135 tuntia opiskelua.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti

Esitietovaatimukset

Insinöörin peruskemia tai vastaavat tiedot.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Miia Vilve
Ajoitusryhmät
  • A (Koko: 10. Avoin AMK: 0.)
  • B (Koko: 10. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
  • A
  • B

Tavoitteet

Pystyt soveltamaan hankkimaasi kemian perustietoa elinympäristömme ilmiöihin. Osaat hankkia luotettavaa tietoa kemiallisten aineiden ominaisuuksista ja tiedät niitä koskevaa lainsäädäntöä. Tunnet kemian laboratorion perustyövälineet ja hallitset kemiallisen laboratoriotyöskentelyn keskeisimmät periaatteet

Sisältö

Miten kemialliset aineet käyttäytyvät joutuessaan ympäristöön? Miten kemikaaleja käsitellään turvallisesti ottaen huomioon niiden fysikaaliset, kemialliset ja terveydelle sekä ympäristölle haitalliset ominaisuudet? Mistä löytyy kemikaaleja koskevaa lainsäädäntöä ja luotettavaa tietoa niiden ominaisuuksista? Mitkä ovat turvallisen laboratoriotyöskentelyn perustyötavat ja periaatteet?

Opiskelumateriaali

Kurssin Learn-sivulla tarjottu materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työjärjestyksen mukainen opetus, joka sisältää teoriatunteja ja laboraatioita.
Itsenäinen opiskelu, harjoitustehtävät ja laboraatioraportit.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 5 opintopistettä eli 135 tuntia opiskelua.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti

Esitietovaatimukset

Insinöörin peruskemia tai vastaavat tiedot.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Virtuaaliopettaja Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikka
  • Jarkko Männynsalo
Vastuuopettaja

Jarkko Männynsalo

Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Tunnet prosessidynamiikan käsitteen ja dynaamisia ilmiöitä aiheuttavat tekijät.
Tunnet säätötekniikan perusteet sekä osaat soveltaa tekniikkaa prosessien ohjauksessa.
Tunnet automaation eri hierarkiatasot sekä automaatiojärjestelmän merkityksen osana kokonaisautomaatiota.

Sisältö

• Prosessien dynamiikka
• Askelvasteeseen ja taselaskentaan perustuva mallintaminen
• Lohkokaavioalgebra
• Siirtofunktiot ja säätöpiiri
• PID-säätö ja sen virittäminen
• Yleisimmät yhdistelmäsäädöt.
• Automaatiojärjestelmien perustuntemus

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja projektitöiden mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Luennoitsijat teollisuusyrityksestä.

Tentit ja muut määräajat

Välikoe, viikkotehtävät ja projektityö.

Opiskelijan työmäärä

135h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut välikoe, viikkotehtävät ja projektityö ja raportti.

Esitietovaatimukset

Virtaustekniikka ja taseet

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 20.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Jarkko Männynsalo
Ryhmät
  • BISA21KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Teet ryhmätyönä prosessitekniikkaan liittyvän esisuunnittelutyön soveltaen aiemmin oppimiansa tietoja ja taitoja.
Tunnet prosessisuunnittelussa sovellettavat menetelmät, kaaviot ja käsitteet. Tunnet keskeisimmät dokumentit ja niiden merkityksen projektityön onnistumisen kannalta. Ymmärrät laskenta- ja arviointimenetelmiä. Osaat arvioida laitemitoituksia eri ratkaisuissa ja tehdä tarvittavia laskelmia mitoitusten pohjaksi. Pystyt laatimaan perusdokumentteja ja kaavioita prosessisuunnittelun eri vaiheissa.
Kykenet keräämään investointiprojektin vaatimat kustannus- ja tuottoarviotiedot siten, että ne oleellisilta osiltaan mahdollistavat investoinnin kannattavuusarvioinnin. Tiedät keskeisimpien parametrimuutosten aiheuttamien riskien tunnistuksen ja vaikutusarvioinnin.

Sisältö

- Prosessisuunnittelun vaiheet ja osa-alueet
- Tuotteen ja markkinoiden kuvaus
- Lohko-, virtauskaaviot sekä soveltuvin osin putkisto ja instrumentointikaaviot
- Laite- ja materiaalivalinnat
- Laite- ja layoutsuunnittelu
- Lupa-asiat
- Laskenta- ja arviointimenetelmät
- Kustannusten arviointimenetelmät
- Kannattavuuden arviointi ja herkkyysanalyysit
- Investointilaskelmat ja esitystavat

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä. Luento ja harjoitusmateriaali on osittain englanninkielistä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävän projektin mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti vierailuluennoitsijoita.

Tentit ja muut määräajat

Hyväksytysti suoritettu tehdassuunnitteluprojekti.

Opiskelijan työmäärä

135h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritettu tehdassuunnitteluprojekti.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 20.10.2023

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Timo Riikilä
Vastuuopettaja

Timo Riikilä

Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Opiskelija saavuttaa ammattikorkeakoulun fysiikan opinnoissa tarvittavan tason ja kehittää fysikaalista ajattelutapaa ja ongelmanratkaisutaitoa kinematiikan sovelluksissa.

Sisältö

Suureet ja yksiköt, SI-järjestelmä, yksikkömuunnokset, suureyhtälöt, graafiset esitykset, vektorisuureet, tasainen liike, tasaisesti kiihtyvä liike, heittoliike.

Opiskelumateriaali

Kurssin Learn-sivulla tarjottu materiaali. Materiaali pohjautuu osaltaan kirjaan Insinöörin (AMK) fysiikka, osa 1, Hautala & Peltonen, 12. painos, 2016. Myös vanhemmat painokset käyvät. Kirjaa ei enää valmisteta. Vaihtoehtoisesti voi käyttää uutta kirjaa: Tekniikan fysiikka, Kari Suvanto. Uusi kirja sisältää käytännössä samat asiat kuin käytöstä poistunut.

Yksilölliset oppimisväylät

Teoriatunteja ja harjoitustehtäviä

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssin tenttiä saa uusia 2 kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 3 opintopistettä eli 81 tuntia opiskelua.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi sisältää fysiikan perusteiden läpikäyntiä (Suureet ja yksiköt, SI-järjestelmä, yksikkömuunnokset, suureyhtälöt, vektorit ja graafiset esitykset). Käsitteitä harjoitellaan kinematiikan sovelluksien kautta.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin arviointi perustuu loppukokeen tulokseen.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 20.10.2023

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Miia Vilve
Vastuuopettaja

Miia Vilve

Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Opiskelija saavuttaa ammattikorkeakoulun kemian opinnoissa tarvittavan tason.

Sisältö

Kemian perusteet mm. atomien rakenne ja elektroniverho, jaksollinen järjestelmä, alkuaineiden kemialliset merkit ja molekyylikaavojen kirjoittaminen, keskeiset kemialliset käsitteet ja yksiköt: esim. mooli, moolimassa, ainemäärä ja pitoisuus

Opiskelumateriaali

Kemian perusteita käsittelevät oppikirjat, esim. lukion kemian oppikirjat ja sähköisesti jaettava materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työjärjestyksen mukainen opetus, joka sisältää teoriatunteja.
Itsenäinen opiskelu, harjoitustehtävät.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 3 opintopistettä eli 81 tuntia opiskelua.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.10.2023

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Timo Riikilä
Vastuuopettaja

Timo Riikilä

Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Lasket luontevasti erilaisilla lausekkeilla
Osaat käsitellä murtolukuja myös lausekemuodossa.
Ymmärrät funktion käsitteen.
Pystyt ratkaisemaan erityyppisiä ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä.
Osaat käsitellä suoran yhtälöä niin matemaattisesti kuin graafisestikin.
Osaat ratkaista yhtälöpareja.
Lasket erilaisilla potenssilausekkeilla ja osaat sieventää niitä.
Osaat käsitellä erilaisia juurilausekkeita.
Käsittelet toisen asteen polynomifunktiota matemaattisesti ja graafisesti.
Tunnet polynomifunktioiden tekijöihin jakamisen menetelmät ja osaat laskea erilaisia laskuoperaatioita polynomifunktiolla.
Osaat ratkaista suorakulmaisia kolmioita.
Tunnet prosenttilaskennan perusperiaatteet.

Sisältö

Miten lausekkeita sievennetään?
Miten murtoluvuilla ja -lausekkeilla lasketaan ja miten niitä sievennetään?
Mitä funktio ja sen kuvaaja tarkoittavat? Mitä ovat funktion nollakohdat? Miten funktioita piirretään?
Miten erilaisia ensimmäisen asteen yhtälöitä ratkaistaan?
Mitä suora tarkoittaa matemaattisesti? Mitä ovat kulmakerroin ja y-akselin leikkauspiste?
Miten lineaarisia yhtälöpareja ratkaistaan?
Miten erilaisia potenssilausekkeita sievennetään? Mitkä ovat potenssilaskusäännöt?
Miten erilaisia juurilausekkeita sievennetään?
Miten ratkaistaan toisen asteen yhtälö?
Mihin diskriminanttia käytetään? Miten toisen asteen funktion kuvaaja piirretään?
Miten polynomeilla lasketaan? Miten polynomeja jaetaan tekijöihin?
Miten suorakulmaisia kolmioita ratkaistaan?
Miten lasketaan erilaisia prosenttilaskuja?

Opiskelumateriaali

Kurssin Learn-sivulla tarjottu materiaali. Materiaali pohjautuu osaltaan kirjaan Insinöörin matematiikka, Tuomenlehto ym., 1.-5. painos, 2018. Muutkin painokset käyvät.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssi sisältää lähiopetusta, ja harjoitustehtäviä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä

Tentit ja muut määräajat

Kurssin tenttiä saa uusia 2 kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssin työmäärä vastaa 3 opintopistettä eli 81 tuntia opiskelua.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi kertaa tai vahvistaa matemaattisia valmiuksia jatkokursseja varten. Sisältöön kuuluu mm. murtolausekkeet, potenssi- ja juurilausekkeet, 1. ja 2. asteen yhtälöiden ratkaiseminen, funktion käsite ja suorakulmaisen kolmion ratkaiseminen.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin arviointi perustuu loppukokeen tulokseen.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Antti Heikkinen
Vastuuopettaja

Antti Heikkinen

Ryhmät
  • BISA21KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Ymmärrät kunnossapidon roolin ja tehtävät teollisuuslaitoksen toiminnan ylläpidossa ja toiminnan varmistuksessa.
Osaat tunnistaa oman alasi tyypillisiä vikaantumisen ja kulumisen mekanismeja sekä keinoja näiden ennaltaehkäisyyn ja korjaamiseen.
Osaat valita soveltuvia kunnossapitomenetelmiä, joilla hallitaan tuotantovälineiden vikaantumista ja vikaantumien seurauksia.
Tunnet kunnossapitotoiminnan johtamisen työkalut.
Osaat toimia vastuullisena kunnossapitotiimin jäsenenä sekä toiminnan koordinoijana asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Sisältö

Kunnossapidon menetelmät: vianetsintä, huolto, tarkastus, testaus, kunnonvalvonta ja modernisointi.
Koneiden ja laitteiden kunnossapidon tarpeet, menetelmät, toteutustavat ja organisointi.
Kunnossapidon toiminnan laatu osana teollisuuslaitoksen toimintaa.
Kunnossapidon strategiat.

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti vierailuluennoitsijoita.

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

135h.

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Oman alan perustiedot

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 16.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
  • Timo Riikilä
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Tunnistat lämpölaajenemiseen, lämpöenergian varastoitumiseen ja lämpöenergian siirtymiseen sekä kaasuihin ja ilman kosteuteen liittyvät perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait.
Tunnet termodynamiikan perusfunktiot ja niihin liittyvät suureet ja käsitteet. Osaat lukea virtausaineiden tilapiirroksia ja ominaisuustaulukoita ja -käyrästöjä ja -kirjastoja. Osaat määrittää stationääriprosessin massa- ja energiataseet. Hahmotat lämpövoimalaitoksien perustyypit ja erilaiset höyry- ja kaasukiertoprosessit.
Osaat soveltaa käsitteistöä tekniikan alan ongelmien ratkaisemisessa.
Osaat tutkia ilmiöitä ja määrittää suureita kokeelliselta pohjalta.

Sisältö

Mitkä ovat lämpölaajenemisen, lämpöenergian varastoitumisen ja lämmönsiirtymisen sekä kaasujen ja ilman kosteuden perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait?
Mitä on termodynamiikka ja mitkä ovat sen keskeiset käsitteet ja suureet ja miten ne liittyvät koneisiin, laitteisiin ja järjestelmiin? Mikä on höyry- tai/ja kaasukiertoprosessi ja miten lämpövoimalaitos toimii?
Miten käsitteistöä sovelletaan tekniikan alan ongelmien ratkaisemisessa?
Miten ilmiöitä tutkitaan ja suureita määritetään kokeellisesti?

Opiskelumateriaali

Ensimmäisen osion kurssimateriaali on jaossa kurssin Learn-alustalla. Ensimmäisen osion materiaali pohjautuu osittain kirjaan "Insinöörin (AMK) fysiikka, osa 1, Hautala ja Peltonen, 2016, 12. painos". Myös muut painokset käyvät. Toisessa osiossa Learnissa jaetut opetusmonisteet, tehtävät ja oheisaineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Ensimmäisessä ja toisessa osiossa materiaali ja tehtävät ratkaisuineen ovat saatavilla Learnissä, joka mahdollistaa itseopiskelun, mutta lähitunneille osallistumista suositellaan. Ensimmäisen osion suoritukseen vaaditaan hyväksytty tentti, joka suoritetaan Learn-tenttinä paikan päällä tai etänä. Opettaja määrittä suoritustavan kurssin edetessä. Toisessa osiossa suoritukseen vaaditaan tietty määrä hyväksytysti palautettuja tehtäviä ja hyväksytysti suoritettu Learn-tentti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä

Tentit ja muut määräajat

Kurssin ensimmäisen osion koetta voi uusia kaksi kertaa. Toisen osion tehtävät tulee olla palautettu opintojakson päättymispäivämäärään mennessä ja tentin voi uusia kaksi kertaa.

Opiskelijan työmäärä

Kurssi on viiden opintopisteen laajuinen joka vastaa 135 tunnin työskentelyä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi sisältää lähiopetusta sekä harjoitustehtäviä. Osa harjoitustehtävistä voi olla palautettavia.

Kurssin ensimmäisessä osiossa käydään läpi termofysiikan perusteita ja käsitteistöä.
Ensimmäisessä osiossa käydään mm. lämpö-opin pääsäännöt, aineen olomuodot, lämpölaajeneminen ja lämpövoimakoneet.

Toisessa osiossa käsitellään: Höyryvoimalaitosprosessi termodynaamisena kiertoprosessina. Voimalaitosprosessin piirrosmerkit. Prosessien laskennan termodynaamiset perusteet. Energia- ja ainetaseet avoimissa virtaussysteemeissä ja erityisesti voimalaitosprosessissa. Termodynaamisten ominaisuustaulukoiden ja –piirrosten käyttöharjoituksia ja sovellusesimerkkilaskuja. Voimalaitosprosessin ja prosessivaiheiden tehojen ja hyötysuhteiden laskenta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin arvosana määrittyy kahden erillisen osan arvioinnista. Osien arviointiin voidaan käyttää koetuloksia sekä osaamista palautettavissa harjoitustehtävissä ja lähitunneilla.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aiempaa osaamista

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat hyödyntää tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia opiskelussa ja tulevissa työtehtävissä tarkoituksenmukaisesti yksilönä sekä ryhmätyöskentelyssä
Ymmärrät sähköistyvän yhteiskunnan toimintaperiaatteet ja ymmärrät sen haasteet ja mahdollisuudet omissa työtehtävissäsi
Tunnet oman alasi järjestelmäkokonaisuudet ja ymmärrät eri tietojärjestelmien sekä tiedon roolit organisaatioiden toiminnassa
Ymmärrät tietoturvan merkityksen ja osaat toimia tietoturvan parantamiseksi

Sisältö

Mitä tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia käytetään ja kuinka niitä hyödynnetään opiskelussa sekä työelämässä?
Mitä organisaatioiden sähköisellä toimintaympäristöllä tarkoitetaan ja kuinka se toimii?
Mitkä ovat tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisen mahdollisuudet sekä vastaavasti haasteet?
Mitä tietoturvalla tarkoitetaan ja kuinka toimitaan tietoturvallisesti opiskelussa sekä työelämässä?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutussuunnitelmassa on selvittää eri yrityksissä käytettäviä ohjelmia ja niiden toimintaa.
Vierailijaluentoa selvitellään myös kursille.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aiempaa osaamista

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 21.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Petteri Paananen
Vastuuopettaja

Jarkko Männynsalo

Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Työelämälähtöisen projektin tavoitteena on lisätä opiskelijan ymmärrystä alan käytännön työtehtävistä, harjaannuttaa soveltamaan opittuja tietoja ja taitoja teollisuuden ja yritysmaailman työympäristöissä.

Sisältö

· Projektiaiheen etsiminen

· Projektista sopiminen toimeksiantajan kanssa

· Projektisuunnitelman laatiminen

· Projektin toteuttaminen suunnitelman mukaisesti

· Tuotosten palauttaminen ja esittely toimeksiantajalle sovitusti.

· Loppuraportin kirjoitus ja palautus ja erillinen esittely ohjaajille.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Hannele Ylönen
Vastuuopettaja

Hannele Ylönen

Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Opettajan ja opiskelijoiden kokoamat ja tekemät opiskelumateriaalit löytyvät opintojakson Learn-alustalta ja Teams-sovelluksesta.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelet työjärjestyksen mukaisesti ja opettajan määrittelemin tehtävin, joista osa on verkossa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso verkkototeutuksena.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon liittyy alakohtasen sanaston ja viestimistilanteiden harjoittelua.

Tentit ja muut määräajat

Osana opintojakson tehtäviä

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä

Lisätietoja opiskelijoille

Viestintätaidot tulee olla suoritettuna ennen kuin voi ryhtyä tekemään tutkimusmenetelmäopintoja, mahdollista kolmannen vuoden syventävää opintoa/seminaarityötä ja opinnäytetyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Luentoihin liittyvät kirjalliset ja suulliset harjoitustehtävät, yksilö- ja ryhmätyöskentely, testit. Opettajan tekemä arviointi, itsearviointi ja vertaisarviointi.
Opintojakson arvioinnissa korostuvat kriteerit b–f.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 16.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Jarkko Männynsalo
Ryhmät
  • BISA23KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Osaat esittää eri ilmiöitä taseiden avulla ja osata soveltaa taseajattelua prosessien aine- ja energiavirtojen laskennassa.
Osaat määritellä virtaustekniikan peruskäsitteet ja laitteet.
Osaat soveltaa virtaustekniikan perusyhtälöitä sekä mitoittaa pumpun ja putkiston virtausteknisesti.

Sisältö

Kuinka prosessien aine- ja energiataseita mallinnetaan ja ratkaistaan matemaattisesti?
Millaisilla käsitteillä ja perusyhtälöillä virtaustekniikkaa kuvataan?
Kuinka määritetään putkiston painehäviöt?
Millaisia pumppuja on käytettävissä virtauksen tuottamiseen ja kuinka ne mitoitetaan?
Millaisia laitteita voidaan käyttää puristuksessa ja tyhjötekniikassa?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja laboratoriotöiden mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti vierailuluennoitsijoita.

Tentit ja muut määräajat

Välikoe (2kpl), harjoitustyö ja laboratoriotyö.

Opiskelijan työmäärä

135h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut välikokeet, harjoitustyö ja laboratoriotyö ja raportti.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Jarkko Männynsalo
Ryhmät
  • BISA23SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat esittää eri ilmiöitä taseiden avulla ja osata soveltaa taseajattelua prosessien aine- ja energiavirtojen laskennassa.
Osaat määritellä virtaustekniikan peruskäsitteet ja laitteet.
Osaat soveltaa virtaustekniikan perusyhtälöitä sekä mitoittaa pumpun ja putkiston virtausteknisesti.

Sisältö

Kuinka prosessien aine- ja energiataseita mallinnetaan ja ratkaistaan matemaattisesti?
Millaisilla käsitteillä ja perusyhtälöillä virtaustekniikkaa kuvataan?
Kuinka määritetään putkiston painehäviöt?
Millaisia pumppuja on käytettävissä virtauksen tuottamiseen ja kuinka ne mitoitetaan?
Millaisia laitteita voidaan käyttää puristuksessa ja tyhjötekniikassa?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on käytettävissä Learnissä.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja laboratoriotöiden mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
Opintoja nopeuttavassa väylässä

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti vierailuluennoitsijoita.

Tentit ja muut määräajat

2 välikoetta ja laboratoriotyö.

Opiskelijan työmäärä

135h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut välikokeet ja laboratoriotyöt ja selosteet.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 30

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Ritva Käyhkö
Ryhmät
  • BISA21KM
    Biotuotetekniikka, monimuotototeutus
  • BISA20SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat:
Analysoida voimalaitoskokonaisuuden toiminnan määrittää voimalaitoskokonaisuuden operointitavat.
Tunnistaa energia-alan toimintaympäristöön ja liiketoimintaan liittyvät yhteiskunnalliset ja taloudelliset tekijät.

Sisältö

Kattilaprosessit ja apulaitteet. Vesi-höyrypiirin komponentit. Voimalaitosprosessit. Polttoaineen käsittely. Kattilaprosessien suunnittelua ja käyttöä määrittävä lainsäädäntö ja turvallisuusohjeet. Taselaskenta, hyötysuhde ja vastaanottokokeet, EN ja ASME standardit. Höyrykattilan pääsäädöt. Höyryturbiinit, lauhduttimet ja säädöt. Energia-alan toimintaympäristö, muutospaineet ja tulevaisuuden skenaariot.

Opiskelumateriaali

Learnissa jaettu opetusmateriaali ja Huhtinen et al, Voimalaitostekniikka

Yksilölliset oppimisväylät

Lähitunnit monimuotojen lukujärjestyksen mukaisesti. Lähitunteja on mahdollista seurata etänä Teamsin kautta ja lähituntien ohjaukset nauhoitetaan. Harjoitustyö osat on mahdollista suorittaa itsenäisesti ja harjoitustyön osaraporttien kautta osoittaa osaamisensa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksosta ei tenttiä. Harjoitustyön osien raportit ja laskennat pitää palauttaa määräaikoihin mennessä.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä 134 tuntia.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perusteena on palautetut Harjoitustyön osat ja ohjaustunneilta muodostunut käsitys osaamisesta ja osaamisen kehittymisestä.

Esitietovaatimukset

1. Insinöörin perusfysiikka ja –kemia
2. Höyrykattilat

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Sähkö-, talo- ja materiaalitekniikan koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 40

Koulutus
  • Biotuotetekniikan koulutus
Opettaja
  • Matti Koivisto
Ryhmät
  • BISA21SP
    Biotuotetekniikka, päivätoteutus

Tavoitteet

Osoitat perehtyneisyyttä liiketoiminnan kokonaisuuteen ja osaat suunnitella yrityksen liiketoimintaa.

Osaat soveltaa ammatillisia tietoja ja taitoja käytännön yritystoimintaa muistuttavissa päätöksentekotilanteissa.

Osaat analysoida yrityksen toimintaa laskelmien ja tunnuslukujen avulla ja käyttää analysoimaasi tietoa päätöksenteon apuna.

Osaat toimia tiimin jäsenenä simuloidussa kilpailutilanteessa, jossa tehdään yrittäjämäisiä päätöksiä käytettävissä olevan ajan ja tietojen puitteissa.

Sisältö

Miten yritys toimii ja mitkä ovat eri toimintojen keskinäiset vuorovaikutussuhteet?

Miten yrityksen toimintaa suunnitellaan, budjetoidaan, toteutetaan ja analysoidaan?

Miten kilpailijat toimivat ja miten niiden toiminta vaikuttaa omaa yritystä koskevaan päätöksentekoon?

Miten työskennellään ryhmässä annettujen aikataulujen ja sovittujen ohjeiden mukaan?

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla käytettävä opintojakson opettajan laatima opiskelumateriaali on kokonaisuudessaan Xamkin oppimisympäristössä.

Yksilölliset oppimisväylät

Mikäli opiskelijalla on riittävän laajaa omakohtaista kokemusta yrittämisestä, hänen on mahdollista suorittaa opintojakso yritystoimintaansa liittyvällä näyttökokeella. Yrityskokemuksen riittävyyden arvioi opintojakson opettaja tapauskohtaisesti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla käytetään lukuisia yritysesimerkkejä valottamaan tarkasteltavia asioita eri näkökulmista.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakso toteutetaan monimuoto-opetuksena, jossa on itsenäisten ja ryhmissä tehtävän opiskelun lisäksi neljä lähiopetuskertaa Savonlinnassa.

Lisätietoja opiskelijoille

OPINTOJAKSON AIKATAULU VIIKKOTASOLLA ON SEURAAVA:
Viikko 36: Opintojakso alkaa (Lähiopetus - Savonlinna) 3 tuntia
Viikko 37: Opiskelijat ilmoittavat ryhmät ja Kotitehtävän 1 dead line (Learn)
Viikko 38: Pelin 1. kierros (vuosi 1): ohjeet (Lähiopetus - Savonlinna) 3 tuntia
Viikko 39: Pelin vuoden 1 tehtävien palautus (Learn)
Viikko 40: Pelin vuoden 1 tulokset ja vuoden 2 tehtävien anto (Learn)
Viikko 41: Pelin vuoden 2 tehtävien palautus (Learn)
Viikko 42: Pelin vuoden 2 tulokset ja vuoden 3 tehtävien anto (Lähiopetus - Savonlinna) 3 tuntia
Viikko 44: Pelin vuoden 3 tehtävien palautus (Learn)
Viikko 45: Pelin vuoden 3 tulokset ja vuoden 4 tehtävien anto (Learn)
Viikko 46: Projektipelin palautuksen dead line
Viikko 47: Pelin vuoden 4 tehtävien palautus (Learn)
Viikko 48: Pelin vuoden 4 tulokset, kierroksen 5 pelaaminen ja kotitehtävä 2 (Lähiopetus - Savonlinna) 3 h
Viikko 49: Kotitehtävän 2 palautus (Learn)
Viikko 50: Yhteenveto ja tulokset (Learn ja Peppi)

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla ei ole tenttiä vaan arviointi perustuu henkilökohtaisiin kotitehtäviin ja ryhmätyönä tehtäviin raportteihin.