Siirry suoraan sisältöön

Ekologisen muotoilun koulutus

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
muotoilija (AMK)

Laajuus:
240 op

Opintojen tavoite

Työssäsi olet mukana luomassa ilmastopositiivista ja ympäristöystävällistä tulevaisuudenkuvaa yhteistyössä edelläkävijäorganisaatioiden ja -valmistajien kanssa.

Muotoilijana vaikutat houkuttavan, laadukkaan ja kestävän tulevaisuuden luomiseen. Muotoilu edistää monimuotoisuutta huomioiden eri käyttäjien tarpeet ja kannustaa ihmisiä tekemään arjessa vastuullisia valintoja.

Ymmärrät, että muotoiluprosessi on ongelmanratkaisua, tiedonhankintaa, ideointia ja konseptointia, sillä päätökset ympäristövaikutuksista tehdään jo suunnitteluvaiheessa.

Ekologisen muotoilun koulutus antaa sinulle hyvät edellytykset toimia suunnittelu- ja kehitystehtävissä sekä kehittää omaa kilpailukykyäsi ja osaamistasi monialaisissa ammattitiimeissä ja kansainvälisissä verkostoissa.

Koulutuksen sisältö

Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä (op), ja se koostuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksista. Ydinosaamisen laajuus on 135 op, täydentävän osaamisen laajuus on 105 op.

Koulutuksen ydinosaamisen opintokokonaisuudet ovat
• Yhteiset opinnot 15 op
• Muotoilija 15 op
• Taiteen soveltaminen 15 op
• Visualisointi 15 op
• Luova talous 15 op
• Harjoittelu 30 op
• Opinnäytetyö 15 op

Valmistuttuasi hallitset laajasti ekologisessa muotoilussa käytettäviä menetelmiä ja ymmärrät, miten ihmislähtöinen suunnittelu, ongelmanratkaisu, ideointi ja konseptointi toteutetaan.

Ammattiosaamisesi perustuu erilaisten muotoilun työkalujen hallintaan sekä materiaali- ja menetelmäosaamiseen. Kulttuurin tuntemus luo pohjaa muotoilun kokonaisvaltaiselle ymmärrykselle.

Yhteisten opintojen aikana kehität viestintätaitoja, ja työpajoissa opit ymmärtämään kullekin materiaalille luontevan käyttökohteen, muodon ja valmistusmenetelmän. Taiteen soveltamisopinnoissa harjaannut näkemään ja kehittämään toimivia visuaalisia ratkaisuja muotoilualalla. Visualisointiopintojen aikana opit käyttämään digitaalisia visualisointi- ja 2D- sekä 3D-ohjelmistoja ja luonnostelemaan käsin piirtämällä.

Koulutuksen sisällöissä painottuu analyyttinen toimintaote ja kriittinen tiedon soveltaminen muotoilun tukena. Toimiaksesi työelämässä sinun tulee tuntea luovan talouden tunnuspiirteitä. Saat opinnoissasi myös valmiuksia toimia muotoiluyrittäjänä.

Koulutuksen täydentävän osaamisen laajuus on 105 opintopistettä ja sen opintokokonaisuudet ovat:
• Materiaalin kestävä käyttö suunnittelussa 15 op
• Digitaalinen tuotemuotoilu 15 op
• Kestävä kehitys muotoilussa 15 op
• Vastuullinen muotoilu 15 op
• TKI - Tutkimus, kehitys ja innovaatio 15 op

Valmistuttuasi osaat biopohjaisten materiaalien peruskäsitteet ja niiden ominaisuudet. Osaat tehdä luovia kokeiluja ja eritasoisia hahmomalleja ja prototyyppejä uusien ideoiden pohjalta hyödyntäen erilaisia materiaaleja ja teknologioita uudella tavalla.

Digitaalisen tuotemuotoilun opinnoissa kehität kykyä luoda realistisia ja esteettisesti miellyttäviä 3D-malleja 3D-mallinnus- ja -valmistusmenetelmillä ja virtuaalisia esityksiä valituilla laajennetun todellisuuden menetelmillä. Osaat soveltaa opittua tietoa ja taitoa työelämäprojekteissa.

Kestävä kehitys muotoilussa -opintokokonaisuuden suoritettuasi hahmotat tuotteiden ja palveluiden ympäristövaikutuksia koko niiden elinkaaren ajan ja ymmärrät kiertotalouden periaatteet kestävän kehityksen kontekstissa. Osaat suunnitella kestäviä ratkaisuja ja arvioida niiden vaikutuksia liiketoimintaan keskittyen käytännön esimerkkeihin.

Suoritettuasi Vastuullinen muotoilu -opintokokonaisuuden ymmärrät muotoilun vaikutuksen rakennetun ympäristön tulevaisuuden haasteiden, kuten ilmastokriisin ratkaisemisessa. Ymmärrät, millä tavalla ekologisella muotoilulla voidaan edistää kestävyyttä ja miten se hyödyttää kulttuuria, yhteiskuntaa, ympäristöä ja yrityksiä. Lisäksi ymmärrät, miten luodaan keinoja esteettömän ja esteettisen kokonaisuuden suunnittelulle ja toteutuksille, jotka säilyvät sukupolvelta toiselle. Osaat suunnitella tuotteen, palvelun tai sovelluksen huomioiden ekologiset, taloudelliset, eettiset ja esteettiset vaatimukset.

TKI - Tutkimus, kehitys ja innovaatio -opintokokonaisuuden suoritettuasi ymmärrät projektin keskeiset osatekijät ja vaiheet ja projektiorganisaation ja -johtamisen, tiimityön sekä avainroolien merkityksen projektien onnistumisessa. Osaat lisäksi raportoida ja arvioida projektin hallintaan liittyviä valintoja sekä hyödyntää ongelmanratkaisun tekniikoita.


Täydentävä osaaminen Xamkissa

Täydentävä osaaminen tarkoittaa opiskelijan valinnaisia opintoja. Täydentävän osaamisen avulla voit syventää tai laajentaa koulutuksen ydinosaamista ja profiloida omaa osaamistasi. Ammatillisten vapaasti valittavien opintojen avulla voit räätälöidä itsellesi yksittäisistä opintojaksoista tai opintokokonaisuuksista henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisen kokonaisuuden. Täydentävän osaamisen tarjonta sisältää kaikille koulutuksille yhteisiä monialaisia verkossa suoritettavia opintokokonaisuuksia, koulutusalan yhteisiä opintokokonaisuuksia sekä yksittäiselle koulutukselle soveltuvia opintokokonaisuuksia.

Muut vapaasti valittavat opinnot kuuluvat täydentävään osaamiseen ja ovat opiskelijan vapaasti valitsemia korkeakoulutasoisia opintojaksoja. Muita vapaasti valittavia opintoja voit valita tutkintoon enintään 15 op. Täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia tai opintojaksoja voit soveltuvin osin suorittaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Täydentävän osaamisen laajuus on koulutuksen ydinopintojen laajuudesta riippuen 45–120 opintopistettä 210 opintopisteen tutkinnossa ja 60–120 opintopistettä 240 opintopisteen tutkinnossa.

Opintojen toteutus

Päiväopiskelu on päätoimista, ja lähiopetus toteutetaan arkipäivisin

Opinnoissa vaihtelevat erilaiset oppimistavat ja ympäristöt lähiopetuksesta itsenäisesti tehtäviin oppimistehtäviin ja tentteihin, ryhmätyöskentelyyn, verkko-opintoihin, työelämän projekteihin ja hankkeisiin sekä käytännön harjoittelussa tapahtuvaan oppimiseen. Opinnot suoritetaan Kouvolan kampuksella. Opiskelu vaatii omaa itsenäistä työskentelyä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Kun sinulla on viimeisen 10 vuoden ajalta aiempaa työkokemus ja/tai muuta alan osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Tämä vaihtoehto sopii itseohjautuvalle, päämäärätietoiselle ja itsenäiseen työskentelyyn kykenevälle opiskelijalle.

Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai opintokokonaisuuden työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus ja muoto määräytyvät opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.


Opiskele joustavasti 

Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka avulla sinua tuetaan muun muassa opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan. 

Opiskelutapoja on useita:  
· luento-opetus 
· itsenäiset oppimistehtävät 
· tiimityöskentely 
· verkko-opiskelu 
· projektit yritysten ja yhteisöjen kanssa  
· Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hankkeet 
· tentit 
· käytännön harjoittelu.

Voit opinnoissasi yhdistellä joustavasti eri toteutustapoja, jotka sopivat sinun elämäntilanteeseesi parhaiten.

Uramahdollisuudet

Innovatiivisilla muotoilijoilla on monenlaisia ura- ja erikoistumismahdollisuuksia muotoilua hyödyntävillä toimialoilla. Ekologisena muotoilijana voit toimia yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa monialaisissa tiimeissä sekä yksityisen ja julkisen sektorin projekti- ja kehitystoiminnassa tai yrittäjänä omassa muotoiluyrityksessä.

Opinnot antavat sinulle vaihtoehtoja toteuttaa omien kiinnostuksesi kohteiden mukaisia urapolkuja.

Sinusta voi tulla:
• muotoilija
• tuotemuotoilija
• kalustemuotoilija
• puutuotemuotoilija
• yrittäjä
• kiertotalousasiantuntija
• vastuullisuusasiantuntija
• innovaattori
• projektipäällikkö
• tuotekehityspäällikkö
• tutkimuspäällikkö

TKI ja työelämäyhteistyö

Ekologisessa muotoilussa tehdään yhteistyötä eri koulutusalojen välillä Xamkissa, sekä kumppanioppilaitosten ja -yritysten kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla.
Täydentävän osaamisen ammatillisia opintoja toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa. Opintojen aikana osallistut erilaisiin projekteihin, jotka sisältävät opintokokonaisuuden teemaan liittyviä suunnittelutoimeksiantoja yhteistyössä opiskelijatovereidesi ja alan toimijoiden kanssa.

Voit suorittaa harjoittelun erilaisissa työelämäprojekteissa alan yrityksissä tai Xamkin TKI-projekteissa. Tehtäviisi voi kuulua esiselvitysten tekeminen ja toimeksiantojen toteuttaminen osana asiantuntijaryhmää. Opintojen loppuvaiheessa opetussuunnitelmaan sisältyy opintokokonaisuus, joka on osa TKI-toimintaa ja jossa keskitytään alan kannalta relevantteihin aiheisiin ja teemoihin.

Opinnäytetyöt ovat aina aitoja alan työelämäprojekteja. Opiskelijana voit kehittää myös omaa yritystoimintaa.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Xamkissa on käytössä nykyaikaiset alalla yleisesti käytettävät ohjelmistot ja laitteet laajennetun todellisuuden virtuaaliesitysten tuottamiseen, 3D-skannaukseen, 3D-tulostukseen, laserleikkaukseen, CNC-koneistukseen sekä perinteisiä puu-, muovi- ja metallipajojen koneita.

VR-laitteiden ja ohjelmistokirjastojen avulla voit tutustua metaversumeihin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Oppimisympäristöissä voit toteuttaa opiskelun aikana ideoistasi pienoismalleja ja prototyyppejä konsepteista lopputuotteiksi saakka.

Ekologinen muotoilu, päivätoteutus
Tunnus
(EMUKV25KP)

Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus XY00EX57-3054 Ryhmät EMUKV25KP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus MU00EZ90-3003 Ryhmät EMUKV25KP EDKV25KP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus MU00EZ91-3003 Ryhmät EMUKV25KP
Ajoitus 13.01.2025 - 18.12.2026 Toteutuksen tunnus XY00EX56-3061 Ryhmät EMUKV25KP
Ajoitus 06.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus XY00EX59-3055 Ryhmät EMUKV25KP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus MU00EZ94-3001 Ryhmät EMUKV25KP
Ajoitus 01.09.2025 - 31.12.2025 Toteutuksen tunnus MU00EZ98-3001 Ryhmät EMUKV25KP