Siirry suoraan sisältöön

Mielenterveyshoitotyön koulutus (ylempi amk)

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
sosionomi (ylempi AMK)
sairaanhoitaja (ylempi AMK)
terveydenhoitaja (ylempi AMK)
ensihoitaja (ylempi AMK)

Laajuus:
90 op

Opintojen tavoite

Mielenterveyshoitotyön ylempi AMK-tutkinto on laaja-alainen ylempi korkeakoulututkinto, joka antaa sinulle valmiudet toimia asiantuntijan tehtävissä, esimiestyössä sekä kehittämistehtävissä sosiaali- ja terveysalalla.

Koulutuksen sisältö

Koulutus on suunnattu mielenterveyshoitotyön ja mielenterveystyön tehtävissä toimiville ammattilaisille, sairaanhoitajille, ensihoitajille ja terveydenhoitajille ja sosionomeille sosiaali- ja terveysalalla. Koulutuksen avulla vahvistat ydinosaamistasi kehittyvässä asiantuntijuudessa ja mielenterveyshoitotyön sekä mielenterveystyön lähiesimiestyössä, vaativassa erityisosaamisessa, asiantuntijuuden kehittämisessä sekä näyttöön perustuvassa toiminnassa. Koulutus antaa valmiudet osaamisen kehittämisessä ja arvioinnissa, työelämän ja ammattialan tutkimuksellisessa kehittämisessä sekä esimies- ja johtamistyössä.

Täydentävän osaamisen saat hankittua koko Xamkin Master Schoolin yhteisestä, monialaisesta täydentävän osaamisen opintotarjonnasta. Valintojesi kautta voit painottaa kehittämis- tai johtamisosaamista omien tavoitteidesi mukaan. Mahdolliset valittavat opintojaksot liittyvät mm. tutkimus- ja kehittämisosaamiseen, johtamiseen, laatutyöhön, ammatilliseen viestintään sekä potilas ja asiakasohjaukseen.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Se tarkoittaa, että lähiopetus, erityisasiantuntijoiden luento-opetus, itsenäinen opiskelu, ryhmätyöskentely, verkkoympäristössä opiskelu, sekä teorian ja käytännön integroivat oppimistehtävät muodostavat innostavan ja laadukkaan kokonaisuuden.

Opintojen alussa osaaminen rakentuu tutkintokohtaisen kaikille yhteisen ydinosaamisen kautta. Opintojen edetessä lisääntyy Master Schoolin täydentävän osaamisen merkitys henkilökohtaisen osaamisen rakentumisessa.

Master Schoolissa oppimisen ja osaamisen tuottaminen on vahvasti sekä yksilöllinen että yhteisöllinen prosessi. Master School vastaa yksilöllisiin kehittymistarpeisiin erityisesti mielekkäillä yhteisöllisillä ja työelämäläheisillä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprosesseilla, mutta myös opintojen yksilöllisillä suoritustavoilla. Monialaisuuteen liittyen yhteisöllisiä osaamisen kehittymisprosesseja edistetään eri koulutusalojen, myös työelämäkumppaneille avoimissa, oppivissa yhteisöissä.

Ydinosaaminen 40 op
• Kehittyvä mielenterveyshoitotyön asiantuntijuus
• Lähiesimiestyö

Opinnäytetyö 30 op

Täydentävä osaaminen 20 op

Täydentävän osaamisen opinnot voit valita kaikille YAMK-opiskelijoille yhteisestä, monialaisesta Master School -tarjonnasta.

Tarjolla on sekä suomen- että englanninkielisiä opintoja seuraavista kokonaisuuksista:
• Digitaalisuus ja teknologia yhteiskunnassa
• Kansainväliset toimintaympäristöt ja viestintä
• Johtaminen ja yrittäjyys
• Tutkimus ja kehittäminen
• Kieliopinnot

Täydentäviä opintoja voit suorittaa myös muiden korkeakoulujen ylempien korkeakoulututkintojen tasoisista opinnoista (YAMK tai maisteriohjelmat).

Täydentäviin opintoihin voidaan hyväksilukea myös aiemmin suoritettuja, ylempien korkeakoulututkintojen tasoisia opintoja, mikäli ne sopivat suoritettavan tutkinnon tavoitteisiin. Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukemisesta voit kysyä lisää koulutusvastaavalta.

Opintojen toteutus

Opiskeluaika on noin 1,5–2 vuotta ja opiskelupaikkana on pääosin Xamkin Kotkan kampus. Lähiopetusta on keskimäärin neljänä päivänä kuukaudessa orientaatiovaiheessa, myöhemmin toteutuu pääosin verkossa. Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa ja voit halutessasi kytkeä oppimistehtäviä ja opinnäytetyön työpaikkasi kehittämiseen.

Opiskele joustavasti
Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka aikana sinua tuetaan mm. opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.

Opintojen ohjaus
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat mm. opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla on myös opintosihteerien, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Lue lisää opiskelijan hyvinvoinnista.

BYOD – Bring Your Own Device

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita).

Uramahdollisuudet

Tutkinto tuottaa kelpoisuuden ylempää korkeakoulututkintoa edellyttäviin tehtäviin.

Tehtävänäsi voi olla:
• erilaiset esimiestehtävät
• erilaiset mielenterveyshoitotyön (mielenterveystyön) asiantuntijatehtävät
• projekti-/hankepäällikön tehtävät

Tehtävänimikkeitä
• Asiantuntija
• Osastonhoitaja, palveluesimies, hoitotyön johtaja
• Suunnittelija, kehittämispäällikkö

TKI ja työelämäyhteistyö

Master Schoolissa toteutettavat ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot on kehitetty työelämäläheisiksi tutkinnoiksi erotukseksi yliopistojen teoreettisemmista maisteritutkinnoista.

Mielenterveyshoitotyön (mielenterveystyön) kehittäminen ja johtaminen, ylempi AMK-tutkinto-opiskelijoiden omat työpaikat ovat koulutuksen keskeisin työelämäyhteys. Sekä erilaiset opintojaksojen tehtävät että opinnäytetyö on mahdollista kiinnittää opiskelijan työpaikan tarpeisiin sekä Xamkin kansallisiin ja kansainvälisiin kehittämishankkeisiin.

Työelämäläheisyys näkyy kumppaneiden aktiivisena osallistumisena koulutuksen eri vaiheissa.

Master School perustuu siihen, että opiskelija löytää tutkimus- ja kehittämistoiminnan imun opintojen alusta lähtien. Tavoitteena on, että opinnot rakentuvat strategisten tutkimus- ja kehittämiskysymysten tai innovaatioiden ja omien kehittymistarpeiden ympärille.
Tutkimus- ja kehittämiskysymykset voivat liittyä opiskelijan omaan taustaorganisaatioon, oman alan kehittämiseen tai laajempaan korkeakoulun ja työelämän yhteisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin tai alueen strategisiin haasteisiin. Oppiminen on tutkivaa, kehittävää ja innovaatioita edistävää.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Opetus toteutuu pääosin verkkototeutuksena.

Mielenterveyshoitotyö, ylempi amk
Tunnus
(MIEKT24SY)
Mielenterveyshoitotyö, ylempi amk
Tunnus
(MIEKT23SY)
Mielenterveyshoitotyö, ylempi amk
Tunnus
(MIEKT22SY)
Mielenterveyshoitotyö, yamk
Tunnus
(MIEKT21SY)

Ajoitus 01.01.2025 - 01.05.2025 Toteutuksen tunnus MIE0EI22-3004 Ryhmät MIEKT24SY
Ajoitus 02.08.2024 - 01.11.2024 Toteutuksen tunnus MIE0EI17-3004 Ryhmät MIEKT24SY
Ajoitus 01.01.2025 - 01.05.2025 Toteutuksen tunnus MIE0EI20-3005
Ajoitus 03.03.2025 - 30.05.2025 Toteutuksen tunnus MIE0EI19-3003 Ryhmät MIEKT24SY
Ajoitus 01.08.2024 - 31.12.2024 Toteutuksen tunnus MIE0EI23-3004 Ryhmät MIEKT24SY
Ajoitus 01.08.2024 - 31.12.2024 Toteutuksen tunnus MIE0EI18-3004 Ryhmät MIEKT24SY
Ajoitus 01.08.2025 - 31.12.2025 Toteutuksen tunnus MIE0EI17-3005 Ryhmät MIEKT25SY
Ajoitus 01.08.2025 - 31.12.2025 Toteutuksen tunnus MIE0EI24-3003 Ryhmät MIEKT24SY