Terveydenhoitajakoulutus
Koulutuksen sisältö
Terveydenhoitajatutkinnon opetussuunnitelman perustana ovat EU-direktiivit yleissairaanhoitajuudesta (180 op) sekä valtakunnallisesti määritellyt terveydenhoitajatyön osaamiskuvaukset. Opintoihin sisältyy myös ammattikorkeakoulun yhteisiä osaamisalueita. Osaamisalueet sisältyvät moduuleihin ja opintojaksoihin.
Ammattikorkeakoulututkinnon yhteinen osaaminen koostuu seuraavista osaamisalueista:
• Oppimisen taidot
• Eettinen osaaminen
• Työyhteisöosaaminen
• Innovaatio-osaaminen
• Kansainvälistymisosaaminen.
Terveydenhoitajan tutkintokohtainen osaaminen koostuu seuraavista osaamisalueista:
• Terveyttä edistävä terveydenhoitajatyö
• Yksilön, perheen ja yhteisön terveydenhoitajatyö
• Terveellisen ja turvallisen ympäristön edistäminen
• Yhteiskunnallinen terveydenhoitajatyö
• Terveydenhoitajatyön johtaminen ja kehittäminen.
Koulutuksen aikana harjoitellaan erilaisia hoito- ja ohjaustilanteita. Nykyaikaiset simulaatio- ja harjoittelutilat uudenaikaisilla laitteilla ja välineillä varustettuna mahdollistavat todentuntuiset oppimisympäristöt.
Opiskelusta noin kolmasosa on harjoittelua sellaisissa yksiköissä, joissa sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat työskentelevät. Harjoitteluja suoritetaan perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa ja terveysalan yrityksissä sekä kolmannen sektorin toimipisteissä.
Tutkinto rakentuu ydinosaamisesta ja täydentävästä osaamisesta. Ydinosaamista ovat ne tiedot, taidot ja pätevyys, jotka sairaanhoitajan on hallittava työelämässä ja jotka ovat pohja uuden oppimiselle. oppimistilanteet. Täydentävät opinnot sisältävät terveydenhoitajan ammatillisen osaamisen opintokokonaisuudet.
Terveydenhoitajan opinnot muodostuvat seuraavista moduuleista:
Ydinosaaminen:
• Hoitotyön ammatilliset perusteet
• Kieli- ja viestintäopinnot
• Terveyden edistäminen
• Näyttöön perustuva hoitotyö
• Kliininen hoitotyö
• Opinnäytetyö
• Kliininen harjoittelu
Täydentävä osaaminen:
• Maailman terveys ja kansanterveystyö
• Terveydenhoitajatyö
• Terveydenhoitajatyön harjoittelu
Vapaasti valittavat opinnot
Valinnaisissa opinnoissa on tarjolla esimerkiksi innovaatio- ja yrittäjyysopinnot, digitaalisen tiedon hallinta ja palvelut sekä Venäjä-opintoja. Kieli- ja viestintäopinnot auttavat sinua viestimään suullisesti ja kirjallisesti sairaanhoitajan ammatissa. Kykenet kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen ruotsin ja englannin kielellä.
Opintojen tavoite
Terveydenhoitajana osaat edistää ja ylläpitää yksilöiden, perheiden, työyhteisöjen ja muiden yhteisöjen, väestön ja ympäristön terveyttä sekä hoitaa ja ehkäistä sairauksia. Osaat lisätä ja vahvistaa asiakkaiden voimavaroja, itsehoitoa ja kykyä elää terveellisesti.
Terveydenhoitajana osaat ottaa vastuun omasta toiminnastasi ja tunnet osaamisesi rajat. Osaat työskennellä sekä itsenäisesti että asiantuntijana yhteistyössä monialaisissa ja moniammatillisissa työryhmissä. Tunnet sosiaali- ja terveydenhuoltoa ohjaavan lainsäädännön ja ammattieettiset periaatteet. Lisäksi sinulla on kyky omaksua hoitotieteellistä ja monialaista tietoa sekä soveltaa sitä käytännön terveydenhoitajatyössä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Lähes puolet terveydenhoitajaopinnoista tapahtuu työelämäyhteistyössä. Harjoittelut eri toimintaympäristöissä vahvistavat työelämätaitojasi ja toimimista monialaisissa verkostoissa. Opinnäytetyöt liittyvät alueellisiin kehittämishankkeisiin tai muulla tavoin vastaavat työelämän kehittämistarpeisiin.
Tutkimus- ja kehitystoiminnan (TKI) ja opetuksen yhteistyö antaa sinulle oppimismahdollisuuksia ja kokemuksia käyttäjälähtöisistä kehittämistehtävistä, jotka kytkeytyvät alueellisiin, kansallisiin tai eurooppalaisiin yhteistyöverkostoihin.
Terveydenhoitajakoulutus kuuluu Xamkin tutkimustoiminnan Kestävän hyvinvoinnin painoalaan. Sen keskeisiä tavoitteita ovat yksittäisten ihmisten ja kokonaisten yhteisöjen hyvinvoinnin edistäminen sekä uusien palvelumallien kehittäminen. Tutkimus- ja kehityshankkeissa pääset mukaan monialaiseen yhteistyöhön alueen toimijoiden, korkeakoulun henkilöstön ja (monialaisten) opiskelijatiimien kanssa.
Aalto-yliopisto yhteistyökumppanina avaa uusia koulutuksen ja TKI-toiminnan mahdollisuuksia esimerkiksi digitalisaation, hoitoympäristöjen esteettisyyden kehittäminen.
Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät
Terveydenhoitajan opinnot toteutetaan päiväopintoina. Teoriaopiskelu sisältää lähi-, verkko- ja itsenäistä opiskelua. Opinnot toteutuvat yksilö- ja ryhmätehtävinä, seminaareina sekä näyttö- ja kirjallisina kokeina, verkko-opintoina, simulaatioina ja projekteina.
Verkko-opiskelu tarjoaa ajan ja paikan suhteen vapaita ja mielekkäitä oppimismahdollisuuksia. Useilla Xamkin opintojaksoilla verkko-oppimisympäristöt toimivat myös perinteisen luokkaopetuksen tukena. Xamkissa on käytössä Moodle-oppimisympäristö ja verkkokokousjärjestelmät Adobe Connect ja Skype for Business, joita käytetään opetuksessa.
Opinnot ovat käytännönläheisiä ja työelämälähtöisiä. Sinulla on mahdollisuus opiskella hoito- ja terveydenhoitajatyötä ja niihin liittyviä kädentaitoja sekä asiakastilanteita simulaatio-opetuksessa. Opiskelustasi noin kolmasosa on käytännön harjoittelua.
Opiskele joustavasti
Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), joka tukee ja ohjaa sinua tuetaan mm. opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella on tarkoitus tehdä opiskelusta mielekästä. Voit osoittaa ja näyttää aiemmin hankitun osaamisesi, jolloin voit keskittyä uuden oppimiseen ja kehittämään asioita ja osaamista, jotka vaativat lisää opiskelua. Oleellista on, että osaaminen vastaa tutkinnon ja opintojakson tavoitteita.
Työviikkopohjainen opiskeluOsallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opinnot sisältävät lähi- ja verkko-opiskelua sekä harjoittelua ja simulaatioita eri toimintaympäristöissä.
Miten koulutuksessa on käytännössä mahdollista nopeuttaa opintoja?
Voit nopeuttaa opintojasi opintojen eri vaiheissa opintojaksojen edeltävyysehtojen asettamissa rajoissa. Opintoja nopeuttaessasi kannattaa tehdä hyvää etukäteissuunnittelua, koska oppiminen ja etenkin osaamisen saavuttaminen vaativat aikaa. Voit valita itsenäisiä suoritustapoja, kuten verkkototeutuksia, ja valita opintoja koulutusalasi muiden ryhmien toteutuksista sekä suorittaa kesäopintoja. Opintojen nopeuttaminen edellyttää sinulta hyvää ajankäytön suunnittelua ja valmiutta itsenäiseen opiskeluun. Mikäli sinulla on opintojaksoon liittyvää aiempaa osaamista, esimerkiksi opintoja tai työkokemusta, on mahdollista, että se hyväksiluetaan joko kokonaan tai osittain.
Miten koulutuksissa on käytännössä mahdollista yhdistää työssäkäyntiä ja opiskelua?
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi tai projektissa joko kokonaan tai osittain. Kun sinulla on vähintään 140 opintopistettä suoritettuna, saat tehdä sairaanhoitajan sijaisuutta. Näitä sijaisuuksia voidaan hyväksilukea sinulle osaksi harjoitteluja.
Opintojen ohjaus
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat muun muassa opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla on myös opintosihteerien, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.
Uramahdollisuudet
Heti valmistumisen jälkeen lähes 100-prosenttinen työllistyminen
Terveydenhoitajana työskentelet erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiossa, järjestöissä tai yksityisellä sektorilla. Työpaikkasi voi olla esimerkiksi äitiys- tai lastenneuvola, koulu- tai opiskeluterveydenhuolto, työterveyshuolto, kotihoito, sairaaloiden vuodeosastolla, erilaisissa kuntoutus- ja hoivakodeissa tai lääkäriasemilla. Voit työllistyä myös suunnittelutehtäviin tai yrittäjäksi
.
Terveydenhoitajat työllistyvät hyvin, ja heille on tarjolla monipuolisia työllistymismahdollisuuksia kotimaassa ja ulkomailla. Terveydenhoitajakoulutuksessa saat sekä sairaanhoitajan että terveydenhoitajan tutkinnon.
Terveydenhoitajan ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö.
Terveydenhoitajan (AMK) laillistetaan terveydenhuollon ammattihenkilöiksi. Terveydenhoitajan tutkinnon suorittanut laillistetaan sekä sairaanhoitajan (AMK) että terveydenhoitajan (AMK) tutkinnon suorittaneeksi ammattihenkilöksi. Koulutus täyttää Euroopan neuvoston sairaanhoitajakoulutuksesta antamien kriteerien vaatimukset ja sisältää yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan koulutuksen.
Terveydenhoitajan ja sairaanhoitajan ammateissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeudet molempiin ammattinimikkeisiin Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Terveydenhoitajakoulutuksessa opitaan paljon simulaatioiden ja verkko-opintojen avulla.
Xamkin kampuksilla on simulaatiotilat nykyaikaisine laitteineen, esimerkiksi sairaala eri toimintaympäristöineen, neuvolaympäristö, sairaanhoitajan vastaanotto,
toimintakykylaboratorio ja kodinomainen ympäristö. Terveydenhoitajakoulutukseen sisältyy runsaasti harjoittelua, joka toteutuu erilaisissa hoitoyksiköissä ja -ympäristöissä.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 24.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Marjo Piispa
- Mari Penttilä
- Leena Kosunen
Vastuuopettaja
Leena Kosunen
Ryhmät
-
THKV21SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat soveltaa tietoja anatomiasta ja fysiologiasta, patofysiologiasta, soveltavasta farmakologiasta sekä lääkehoidon toteuttamisesta suunnitellessaan, toteuttaessaan ja arvioidessaan potilaan turvallista lääkehoitoa.
Osaat arvioida kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen.
Osaat järjestelmällisesti arvioida välittömän hoidon tarpeen ja toimia välitöntä hoitoa tarvitsevissa sekä hätätilanteissa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja- ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa kriittisesti sairastuneen potilaan hoidossa.
Osaat soveltaa iv-nestehoidon perusteita akuuttipotilaan hoitotyössä.
Osaat soveltaa tietojasi vammautumisesta toteuttaessaan vammautuneen henkilön hoitotyötä.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä.
Osaat aloittaa itsenäisesti välittömät pelastustoimet ja toteuttaa toimenpiteitä kriisi- ja katastrofitilanteissa.
Sisältö
Miten arvioit kiireellistä hoitoa tarvitsen potilaan hoidon tarvetta? (Kiireellisen hoidon tarpeen arviointi, ABCDE, News, päivystyspotilaan hoidon tarpeen arviointi)
Miten toimit hoitaessasi kiireellistä ja/tai tehohoitoa hoitoa tarvitsevia potilaita sekä hätätilanteissa?
Miten arvioit akuutisti äkillisesti/kriittisesti sairastuneen potilaan ravintoaineiden tarvetta ja miten seuraat nestekulutusta/nestetasapainoa?
Miten sovellat iv-nestehoidon perusteita?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit akuutti- ja tehohoitoa vaativaa potilaan lääkehoitoa soveltavaa farmakologiaa hyödyntäen?
Miten tuet vammautuneen ihmisen toimintakykyä akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten huomiot eettiset kysymykset akuutti- ja tehohoitotyössä?
Miten toimit toiminta onnettomuustilanteessa?
Miten toimit kriisi- ja katastrofitilanne sekä kemikaali-, biologinen riski-, säteily- tai ydinonnettomuudessa?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Opiskelumateriaali
- Alanen P, Hakio N & Koskela T. Tehohoitotyö. 2022. Sanoma Pro.
- Kuisma M., Holmström P. et. al, Ensihoito, Sanoma Pro Oy, 2017.
- Akuuttihoito-opas, Markku Mäkijärvi, Veli-Pekka Harjola, Hannu Päivä, Juha Valli, Eija Vaula (toim.) uudistettu 2018, Duodecim
- Tehohoito-opas, Sari Karlsson, Tero Ala-Kokko, Ville Pettilä, Minna Tallgren, Mika Valtonen (toim.) 5., uudistettu painos 2017, tai uudempi
- Teho- ja valvontahoitotyön opas, Ritmala-Castren, Lönn, Lundgren-Laine, Meriläinen & Peltomaa. (toim.) 2017, tai uudempi
- Käypähoitosuositukset soveltuvin osin
- Learnissa oleva ja osoitettu oppimateriaali
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakson aloituksen jälkeen teorian opiskelun saa suorittaa omaan tahtiin. Opintojaksoon sisältyy oppimista tukevia teoriapajoja ja itsenäisesti tehtäviä oppimistehtäviä ja harjoitustenttejä. Opintojakson tentti on Exam-tentti.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdolliset työelämän asiantuntijaluennot tai työelämävierailut.
Tentit ja muut määräajat
Exam-tentti. Oppimistehtävien määräajat kerrotaan opintojakson alussa Learnissä. Tenttiasiat käydään läpi opintojakson alussa lähitunneilla sekä kirjataan Learniin.
Harjoitustentit oltava tehtynä ennen opintojaksoon tiiviisti kuuluvaa prekliinistä harjoittelu 2:ta (2 op) (erillinen ilmoittautuminen).
Opiskelijan työmäärä
5 x 27 h , yhteensä 135 h
Toteutuksen osien kuvaus
-
Lisätietoja opiskelijoille
EDELTÄVYYSEHDOT: Hyväksytysti suoritetut opintojaksot
-Anatomia, fysiologia ja patofysiologia 5op
-Kliinisen hoitotyön perusteet 5op
-Hoitotyön ammatilliset perusteet harjoittelu 1 4op
-Hoitotyön ammatilliset perusteet harjoittelu 2 6op
-Sisätautien hoitotyö 5op
-Kirurginen ja perioperatiivinen hoitotyö 5 op (voi suorittaa yhtäaikaisesti akuutti- ja tehohoitotyön kanssa)
-Prekliininen 1 harjoittelu (osat: sisätaudit 2 op, kirurginen ja perioperatiivinen -hoitotyö 2 op)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelijalle osoitettujen oppimistehtävien tekeminen. Arviointi: täydennettävä-hyväksytty.
Exam-tentti. Arviointi: hyl-1-5.
Esitietovaatimukset
Ensimmäisen lukuvuoden opinnot, sisätautisen-, kirurgisen- ja gerontologisen hoitotyön teoriat
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 11.11.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Kouvola
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Marja-Liisa Siren-Huhtinen
Vastuuopettaja
Marja-Liisa Siren-Huhtinen
Ryhmät
-
THKV21SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?
Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?
Opiskelumateriaali
Opettajan määräämä materiaali, verkkotehtävät Learnissa sekä lähiopetuksessa jaettava materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
sovittavissa
TKI ja työelämäyhteistyö
sovittavissa
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
- ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
- käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
- puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset virheet ääntämisessä tai lauserytmissä eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
- ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
- osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
- osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut)
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Mikkeli
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Riikka Kettunen
Vastuuopettaja
Riikka Kettunen
Ryhmät
-
THMI21KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?
Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?
Opiskelumateriaali
Opettajan kokoama materiaali Learnissa sekä lähiopetuksessa jaettava materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ammattiruotsi-opintojaksosta on olemassa myös verkkototeutus, joka toteutetaan kesäopintoina.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon liityy alakohtaisen viestinnän harjoituksia työelämän tarpeisiin.
Opiskelijan työmäärä
5 opintopistettä tarkoittaa keskimäärin 135 tuntia opiskelijan työtä.
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Taina Lehtonen
Vastuuopettaja
Taina Lehtonen
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Saavutat ihmiskehon rakenteesta ja toiminnasta sellaisen ymmärtämiseen perustuvan kokonaiskäsityksen, että pystyt tietojasi soveltamalla perustelemaan toimintasi hoitotyössä ja terveyden edistämisessä.
Ymmärrät elinjärjestelmien toiminnan.
Ymmärrät sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Ymmärrät kivun fysiologiaa, eri kudosten kipuherkkyyttä, kivun kokemista.
Sisältö
Millainen on verenkierron, hengityksen, ruuansulatuksen, virtsanerityksen, lisääntymisen, tuki- ja liikuntaelimistön, aistien, hermoston, hormonierityksen ja ihon rakenne, toiminta ja säätely?
Miten elinjärjestelmä toimii?
Mitä ovat sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä?
Mitä on kivun fysiologia, eri kudosten kipuherkkyys, kivun kokeminen?
Aika ja paikka
Opintojakso on mahdollista suorittaa omaan tahtiin opiskellen.
Opiskelumateriaali
Learnissa on opiskelumateriaalia, tehtäviä ja opetusnauhoitteita , joita kannattaa ensisijaisesti hyödyntää koska niihin on koottu keskeinen opiskeltava aines.
Opintojakson aiheisiin laajemmin syventyessään voi käyttää mitä tahansa ammattikorkeakoulun tasoista anatomian ja fysiologian oppikirjaa.
Suosittelen: Leppäluoto, Kettunen, Rintamäki, Vakkuri, Vierimaa, Lätti: Anatomia ja fysiologia- Rakenteesta toimintaan. (Uusin painos – myös vanhemmat painokset käyvät) Sanoma Pro Oy (ISBN 978-952-63-5311-1)
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso toteutetaan Learnissa ja opintojaksoon liittyy viikoittain vuorovaikutteista opetusta ja ohjausta verkossa Adobe Connect järjestelmän kautta toteutettuna webinaareina. Webinaarit ovat aikaan sidottuja ja työjärjestykseen merkittyjä. Niihin voi osallistua kotikoneelta ja ne äänitetään, joten niitä voi katsoa nauhoitteena ellei pääse osallistumaan kyseisenä ajankohtana.
Opintojaksoon kuuluu palautettavia tehtäviä ja oppimistenttejä Learnissa sekä lopputentti. Tenttien ajankohdat voi itse sopia/ määrittää.
Tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta on esitetty Learnissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opintojakso on mahdollista suorittaa omaan tahtiin opiskellen.
Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly harjoittelua.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson tehtävien , oppimistenttien ja lopputentin aikataulutus on esittetty Learn alustalla ja sinä noudatetaan tutkintosäännön määräyksiä.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojaksolla ei ole erityistä kansainvälisen yhteistyön tavoitetta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelija voi vaikuttaa omaan työmääräänsä koska opintojaksolla voi opiskella omalla tahdillaan. Learnin materiaalit ovat käytettävissä jatkuvasti opetusnauhoitteineen ja opiskelija voi hyödyntää useiden toteutusten opetuksia.
Toteutuksen osien kuvaus
ei ole osia
Lisätietoja opiskelijoille
taina.lehtonen@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi perustuu oppimistentteihin ja lopputenttiin. Lisäksi tulee opiskelijan palauttaa määräajassa Learnissa palautettavaksi merkityt tehtävät.
Arviointikriteerit on esitetty Learnissa.
Hylätty (0)
Opiskelijalla on suuria vaikeuksia perustietojen hallinnassa eikä opitun soveltaminen onnistu.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija hallitsee peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hänellä on selviä vaikeuksia soveltaa tietojaan ja elinjärjestelmien väliset yhteydet eivät hahmotu. Opiskelija tunnistaa elimistön perusrakenteet vain yksinkertaisista ja ennestään tutuista kuvista ja malleista. Opiskelijalla on vaikeuksia ymmärtää elimistön toiminnan säätelyn lainalaisuuksia. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija hallitsee peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hän osaa soveltaa tietojaan mutta hänellä on vielä vaikeuksia hahmottaa elinjärjestelmien välisia yhteyksiä. Opiskelija hahmottaa anatomiset rakenteet kolmiuloitteisesti mutta hänellä on vaikeuksia tehdä päätelmiä rakenteista uudessa kontekstissa. Opiskelija hallitsee elinjärjestelmien säätelyn perusperiaatteet. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee erinomaisesti peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hän osaa soveltaa tietojaan ja näkee elinjärjestelmien väliset yhteydet sujuvasti. Opiskelija hahmottaa anatomiset rakenteet kolmiuloitteisesti ja kykenee tekemään päätelmiä rakenteista perustietojensa varassa haastavissakin uusissa kontekteissa. Opiskelija kykenee tarkastelemaan elintoimintoja ja niiden säätelyä useista näkökulmista. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Taina Lehtonen
Vastuuopettaja
Taina Lehtonen
Ryhmät
-
THMI23KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Saavutat ihmiskehon rakenteesta ja toiminnasta sellaisen ymmärtämiseen perustuvan kokonaiskäsityksen, että pystyt tietojasi soveltamalla perustelemaan toimintasi hoitotyössä ja terveyden edistämisessä.
Ymmärrät elinjärjestelmien toiminnan.
Ymmärrät sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä.
Ymmärrät kivun fysiologiaa, eri kudosten kipuherkkyyttä, kivun kokemista.
Sisältö
Millainen on verenkierron, hengityksen, ruuansulatuksen, virtsanerityksen, lisääntymisen, tuki- ja liikuntaelimistön, aistien, hermoston, hormonierityksen ja ihon rakenne, toiminta ja säätely?
Miten elinjärjestelmä toimii?
Mitä ovat sairauksien syntymekanismit ja niiden aiheuttamat muutokset elimistössä?
Mitä on kivun fysiologia, eri kudosten kipuherkkyys, kivun kokeminen?
Aika ja paikka
Opintojakso on mahdollista suorittaa omaan tahtiin opiskellen.
Opiskelumateriaali
Learnissa on opiskelumateriaalia, tehtäviä ja opetusnauhoitteita , joita kannattaa ensisijaisesti hyödyntää koska niihin on koottu keskeinen opiskeltava aines.
Opintojakson aiheisiin laajemmin syventyessään voi käyttää mitä tahansa ammattikorkeakoulun tasoista anatomian ja fysiologian oppikirjaa.
Suosittelen: Leppäluoto, Kettunen, Rintamäki, Vakkuri, Vierimaa, Lätti: Anatomia ja fysiologia- Rakenteesta toimintaan. (Uusin painos – myös vanhemmat painokset käyvät) Sanoma Pro Oy (ISBN 978-952-63-5311-1)
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso toteutetaan Learnissa ja opintojaksoon liittyy vuorovaikutteista opetusta ja ohjausta verkossa . Webinaarit ovat aikaan sidottuja ja työjärjestykseen merkittyjä. Niihin voi osallistua kotikoneelta ja ne äänitetään, joten niitä voi katsoa nauhoitteena ellei pääse osallistumaan kyseisenä ajankohtana.
Opintojaksoon kuuluu palautettavia tehtäviä ja arvioitavia suorituksia. Tenttien ajankohdat voi itse sopia/ määrittää.
Tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta on esitetty Learnissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opintojakso on mahdollista suorittaa omaan tahtiin opiskellen.
Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly harjoittelua.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson tehtävien , oppimistenttien ja lopputentin aikataulutus on esittetty Learn alustalla ja sinä noudatetaan tutkintosäännön määräyksiä.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojaksolla ei ole erityistä kansainvälisen yhteistyön tavoitetta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojaksolla ei ole käytössä työhön integroitu opintoväylä koska opintojakson opintoaines on soveltavalla tasolla esille tulevaa työelämässä.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelija voi vaikuttaa omaan työmääräänsä koska opintojaksolla voi opiskella omalla tahdillaan. Learnin materiaalit ovat käytettävissä jatkuvasti opetusnauhoitteineen ja opiskelija voi hyödyntää useiden toteutusten opetuksia.
Toteutuksen osien kuvaus
ei ole osia
Lisätietoja opiskelijoille
taina.lehtonen@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi perustuu opintojakson suorituksiin ja tentteihin . Lisäksi tulee opiskelijan palauttaa määräajassa Learnissa palautettavaksi merkityt tehtävät.
Tarkemmat arviointikriteerit on esitetty Learnissa.
Hylätty (0)
Opiskelijalla on suuria vaikeuksia perustietojen hallinnassa eikä opitun soveltaminen onnistu.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija hallitsee peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hänellä on selviä vaikeuksia soveltaa tietojaan ja elinjärjestelmien väliset yhteydet eivät hahmotu. Opiskelija tunnistaa elimistön perusrakenteet vain yksinkertaisista ja ennestään tutuista kuvista ja malleista. Opiskelijalla on vaikeuksia ymmärtää elimistön toiminnan säätelyn lainalaisuuksia. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija hallitsee peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hän osaa soveltaa tietojaan mutta hänellä on vielä vaikeuksia hahmottaa elinjärjestelmien välisia yhteyksiä. Opiskelija hahmottaa anatomiset rakenteet kolmiuloitteisesti mutta hänellä on vaikeuksia tehdä päätelmiä rakenteista uudessa kontekstissa. Opiskelija hallitsee elinjärjestelmien säätelyn perusperiaatteet. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee erinomaisesti peruselintoimintojen fysiologian ja anatomian. Hän osaa soveltaa tietojaan ja näkee elinjärjestelmien väliset yhteydet sujuvasti. Opiskelija hahmottaa anatomiset rakenteet kolmiuloitteisesti ja kykenee tekemään päätelmiä rakenteista perustietojensa varassa haastavissakin uusissa kontekteissa. Opiskelija kykenee tarkastelemaan elintoimintoja ja niiden säätelyä useista näkökulmista. Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa ja suorittanut opintojakson tentit.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
02.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Jalkaterapeuttikoulutus
- Fysioterapeuttikoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Marjo Heikkilä
Ryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
-
FTSA20SMFysioterapeutti, monimuoto
-
FTSA21KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät diabeteksen vaikutukset jalkaterveyteen.
Ymmärrät diabeetikon jalkojen vuositarkastuksen merkityksen ja tutkimusten yhteyden diabeetikon jalkaterveyteen.
Osaat soveltaa tietämystäsi ammattialasi tehtävissä, toimissa ja toimintaympäristöissä.
Osaat soveltaa jalkaterveystietouttasi diabeetikoiden ohjauksessa ja neuvonnassa.
Ymmärrät moniammatillisen yhteistyön merkityksen diabeetikoiden jalkaterveyden edistämissä.
Osaat ohjata toista terveydenhuoltoalan ammattilaista oman ammattisi näkökulmasta.
Sisältö
Miten diabetes vaikuttaa diabeetikon jalkaterveyteen?
Mitä diabeetikon jalkojen vuositarkastukseen sisältyy ja mitä se tarkoittaa jalkaterveyden kannalta?
Mitä diabeetikon jalkaterveystietämys tarkoittaa omalla ammattialallasi?
Miten sovellat jalkaterveystietouttasi diabeetikoiden ohjauksessa ja neuvonnassa?
Mitä moniammatillinen yhteistyö tarkoittaa diabeetikon jalkaterveyden kannalta?
Miten ohjaat toista terveydenhuollon ammattilaita oman ammattisi kannalta diabeetikon jalkaterveyden edistämisessä?
Opiskelumateriaali
Diabeetikon jalkaongelmat käypähoitosuositus, Duodecim
Diabeetikon jalkojen omahoidon oppaat, esim. Diabetesliitto
Diabeetikolle sopiva jalkine (uusimpia lähteitä hyödyntäen)
Duodecim, oppiportti
Opintojaksoa tukevia materiaaleja tarjolla Learnin kautta:
Diabetes verkkokirja Oppiportista (Linkki Learn alustalla).
Yksilölliset oppimisväylät
Itsenäisesti verkossa suoritettava opintojakso, johon kuuluu erilaisia oppimistehtäviä ja opintojakson lopussa on kokoava tentti.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei TKI ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson lopuksi kokoava verkkotentti.
Opiskelijan työmäärä
27h x 5 op= 135h
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointikriteerit:
a. käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
b. arvioida käyttämiään tietolähteitä kriittisesti
c. työskennellä tiimin jäsenenä asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä huomata ja kuvata ammattialan ongelmia
d. arvioida toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
e. valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan
f. edistää tiimin tavoitteellista toimintaa
g. soveltaa kriittisesti oman alan eettisiä periaatteita eri tilanteissa
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. ja 2. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
30.01.2023 - 05.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Geronomikoulutus
- Ensihoitajakoulutus
Opettaja
- Sirpa Gardemeister
Vastuuopettaja
Sirpa Gardemeister
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
- Osaat käyttää asianmukaisesti keskeisiä farmakologian käsitteitä
- Osaat eri lääkeaineiden turvallisen käytön
- Osaat etsiä tietoa lääkeaineiden käyttöaiheista ja haittavaikutuksista
Sisältö
- Farmakologian peruskäsitteet
- Lääkehoitoon liittyvät tietokannat ja niiden käyttäminen
- Keskeisimpien sairauksien hoitoon liittyviä lääkeaineita
Opiskelumateriaali
Learn-alustalla annettu materiaali + Saano & Taam-Ukkonen, Lääkehoidon käsikirja, SanomaPro tai muu vastaava lääkehoidon oppikirja
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso toteutuu täysin verkko-opintoina, eli kontaktiopetusta ei sisälly.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson tentit on mahdollista uusia kahteen kertaan, jos tulos on hylätty. Uusinnoista voi sopia opettajan kanssa tarvittaessa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
5 x 27 tuntia, eli 135 tuntia verkko-opintoja. Tehtävissä on ajastukset opintojakson etenemistä rytmittämässä.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakson materiaalit ilmoitetaan Learn - alustalla. Kirjoina voit hyödyntää AMK-tasolle suunnattuja lääkehoidon oppikirjoja.
Lisätietoja opiskelijoille
Vaikka opintojakso on verkko-opintoja, kannattaa kalenteriin varata aikaa tehtävien tekemiseen, koska välitentit ovat aikataulutettuja.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kokonaisarviointi muodostuu tehtävistä ja välitenteistä tavoitteisiin peilaten. Arviointi tapahtuu skaalalla hyväksytty - täydennettävä - hylätty.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
10.10.2022 - 09.12.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Haija Kankkunen
- Teea Lång
- Tuula Tarhonen
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI22KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Pienryhmä 3
Tavoitteet
Gerontologinen hoitotyö
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa gerontologisessa hoitotyössä.
Osaat toteuttaa palvelutarpeen arvioinnin.
Osaat arvioida ja edistää ikääntyvän ihmisen terveyttä, toimintakykyä sekä voimavaroja käyttämällä hoitotyön toimintoja.
Tiedät geroteknologian tarjoamia mahdollisuuksia.
Osaat toteuttaa iäkkään ihmisen turvallista lääkehoitoa, ja ymmärrät ikääntyneen lääkehoidon erityispiirteet.
Osaat soveltaa tietoja muistisairauksista, muistisairaiden hoidosta ja palveluista hoitotyössä.
Osaat tunnistaa, arvioida ja hoitaa akuuttitilanteet.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun gerontologisessa ja palliatiivisessa hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.
Palliatiivinen hoitotyö
Tunnet palliatiivisen hoidon palvelujärjestelmän.
Osaat toteuttaa näyttöön perustuvaa palliatiivista- ja saattohoitoa.
Osaat huomioida muistisairaan potilaan erityispiirteet palliatiivisessa hoitotyössä.
Osaat potilaan ja läheisten kohtaamisen ja tukemisen elämän loppuvaiheen hoitotyössä.
Sisältö
Gerontologinen hoitotyö
Mitä on vanhustenhoito ja geriatria?
Mitä ovat ikääntymiseen liittyvät muutokset ja niiden vaikutus hoitoon?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa gerontologisessa hoitotyössä?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit turvallista lääkehoitoa?
Miten huomioit muistisairaudet hoitotyössä ja lääkehoidossa?
Miten arvioit ja edistät toimintakykyä ja voimavaroja?
Miten toteutat asiakkaan palvelutarpeen arvioinnin?
Miten arvioit potilaan ravitsemustilaa?
Miten geroteknologiaa hyödynnetään ikääntyneiden hoidossa?
Miten huomioit toimintakyvyn heikkenemistä ennakoivat riskitekijät ja tapaturmien ehkäisy?
Miten tunnistat, arvioit ja hoidat akuuttitilanteet?
Miten huolehditaan omaishoitajan ja läheisiään hoitavien jaksamisesta?
Miten huomioit toiminnassasi hoitotyön eettisyyden ja ammatillisuuden?
Palliatiivinen hoitotyö
Mitä on palliatiivinen hoitotyö ja saattohoitotyö?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa palliatiivisen potilaan hoitotyössä?
Mikä on palliatiivinen palvelujärjestelmä?
Miten toteutat muistisairaan potilaan palliatiivista ja saattohoitoa?
Miten kohtaat ja tuet muistisairasta ja hänen läheisiään palliatiivisessa hoidossa?
Opiskelumateriaali
Gerontologinen hoitotyö ja geriatria:
Kelo, Sini, Launiemi, Helena, Takaluoma, Matleena & Tiittanen, Hannele. (toim.) 2015. Ikääntynyt ihminen ja hoitotyö. Sanoma Pro Oy.
Heikkinen, Eino, Jyrkämä Jyrki & Rantanen, Taina (toim.).2020. Gerontologia. Duodecim.
Tilvis, Reijo, Pitkälä, Kaisu., Strandberg, Timo, Sulkava, Raimo & Viitanen, Matti (toim.). 2016. Geriatria. Duodecim.
Näiden lisäksi Learnissa oleva materiaali sekä mahd. tunneilla jaettava materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Gerontologinen hoitotyö ja geriatria: Osallistut työjärjestyksen mukaiseen lähiopetukseen, joka sisältää esimerkiksi ryhmätehtäviä, harjoituksia, luentoja, opintokäyntejä. Itsenäisenä työskentelynä teet erikseen annettavia oppimistehtäviä sekä perehdyt osoitettavaan materiaaliin. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ja itsenäisten oppimistehtävien mukaan.
Opintojaksoinfossa saat tarkempaa tietoa mm. opintojakson suoritustavasta.
Huomaa, että opintojaksolla on 80 % läsnäolovelvoite.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Tällä opintojaksolla ei ole erikseen tarjolla opintoja nopeuttavaa oppimisväylää
TKI ja työelämäyhteistyö
Tähän teoriaopintojaksoon ei sisälly kentällä tehtävää harjoittelua, mutta tähän sisältyy prekliininen harjoittelu 0,5 op (= laboroinnit ja simulaatiot).
Lisäksi mahdollisuuksien mukaan tunneilla vierailee työelämän asiantuntijoita sekä käymme opintokäynneillä työkentällä.
Tentit ja muut määräajat
Tentit ja muut määräajat ilmoitetaan opintojakson alussa pidettävässä INFOssa.
Mahdollinen uusintatentti suoritetaan sovittuna uusintatenttipäivänä. Nämä uusintatenttipäivät ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 h
Lisätietoja opiskelijoille
Suosittelemme INFO -tunnille osallistumista!
Kontaktitunneilla on 80 % läsnäolovelvoite.
HUOM!!
Edeltävyysehtona opintojaksolle osallistumiselle on että olet suorittanut Kliinisen hoitotyön teorian (5 op). Jos sinulla on tästä kysyttävää, laita ennen ilmoittautumista viestiä opintojakson opettajille.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso sisältää numeerisesti arvioitavia tehtäviä ja tentin.
Geriatrian tentti arvioidaan asteikolla hyväksytty -hylätty.
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuus
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Anna-Kaarina Anttolainen
- Satu Sällilä
Vastuuopettaja
Anna-Kaarina Anttolainen
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Gerontologinen hoitotyö
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa gerontologisessa hoitotyössä.
Osaat toteuttaa palvelutarpeen arvioinnin.
Osaat arvioida ja edistää ikääntyvän ihmisen terveyttä, toimintakykyä sekä voimavaroja käyttämällä hoitotyön toimintoja.
Tiedät geroteknologian tarjoamia mahdollisuuksia.
Osaat toteuttaa iäkkään ihmisen turvallista lääkehoitoa, ja ymmärrät ikääntyneen lääkehoidon erityispiirteet.
Osaat soveltaa tietoja muistisairauksista, muistisairaiden hoidosta ja palveluista hoitotyössä.
Osaat tunnistaa, arvioida ja hoitaa akuuttitilanteet.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun gerontologisessa ja palliatiivisessa hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.
Palliatiivinen hoitotyö
Tunnet palliatiivisen hoidon palvelujärjestelmän.
Osaat toteuttaa näyttöön perustuvaa palliatiivista- ja saattohoitoa.
Osaat huomioida muistisairaan potilaan erityispiirteet palliatiivisessa hoitotyössä.
Osaat potilaan ja läheisten kohtaamisen ja tukemisen elämän loppuvaiheen hoitotyössä.
Sisältö
Gerontologinen hoitotyö
Mitä on vanhustenhoito ja geriatria?
Mitä ovat ikääntymiseen liittyvät muutokset ja niiden vaikutus hoitoon?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa gerontologisessa hoitotyössä?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit turvallista lääkehoitoa?
Miten huomioit muistisairaudet hoitotyössä ja lääkehoidossa?
Miten arvioit ja edistät toimintakykyä ja voimavaroja?
Miten toteutat asiakkaan palvelutarpeen arvioinnin?
Miten arvioit potilaan ravitsemustilaa?
Miten geroteknologiaa hyödynnetään ikääntyneiden hoidossa?
Miten huomioit toimintakyvyn heikkenemistä ennakoivat riskitekijät ja tapaturmien ehkäisy?
Miten tunnistat, arvioit ja hoidat akuuttitilanteet?
Miten huolehditaan omaishoitajan ja läheisiään hoitavien jaksamisesta?
Miten huomioit toiminnassasi hoitotyön eettisyyden ja ammatillisuuden?
Palliatiivinen hoitotyö
Mitä on palliatiivinen hoitotyö ja saattohoitotyö?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa palliatiivisen potilaan hoitotyössä?
Mikä on palliatiivinen palvelujärjestelmä?
Miten toteutat muistisairaan potilaan palliatiivista ja saattohoitoa?
Miten kohtaat ja tuet muistisairasta ja hänen läheisiään palliatiivisessa hoidossa?
Opiskelumateriaali
Kelo, Sini, Launiemi, Helena, Takaluoma, Matleena, Tiittanen, Hannele. 2015.
Ikääntynyt ihminen ja hoitotyö. Sanomapro.
Saatavilla myös E-kirjana.
Soveltuvin osin:
Heikkinen, Eino, Jyrkämä, Jyrki, Rantanen, Taina, Aromaa, Arpo, Gerontologia.2020.
Saatavilla E-kirjana.
ja
Tilvis, Reijo, Pitkälä, Kaisu, Strandberg, Timo, Sulkava, Raimo, Viitanen, Matti, Arkkila, Perttu.
Geriatria. 2016. Saatavilla myös E-kirjana.
Muu suositeltava materiaali esitellään opintojakson Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintosi muodostuvat lähiopetuksesta (koululla ja verkossa), itsenäisestä ja ohjatusta verkko-opiskelusta.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei tarjolla
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintosi muodostuvat lähiopetuksesta (koululla ja verkko), itsenäisestä ja ohjatusta verkko-opiskelusta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Tähän teoriaopintojaksoon ei sisälly toimintaympäristöissä tehtävää harjoittelua, mutta tähän sisältyy prekliininen harjoittelu 0,5 op (= laboroinnit ja simulaatiot).
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää oppimistehtävien ja tentin hyväksyttyä suoritusta.
Oppimistehtävien ja tenttien ajankohdat tarkennetaan opintojakson aloitusinfossa ja löytyvät opintojakson alettua opintojakson Learnista.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly tähän kurssiin
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson suorittaminen edellyttää 135 tuntia opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
1. Vanheneminen ja vanhenemismuutokset
2. Toimintakykyinen, turvallinen ja laadukas ikääntyminen ja palvelujärjestelmä
3. Gerontologisen hoitotyön ajankohtaiset teemat
4. Ikääntyneen sairaudet ja niiden hoito
5. Ikääntyneen palliatiivinen hoito ja saattohoito
6. Ikääntyneen lääke- ja kivunhoito
Lisätietoja opiskelijoille
HUOM!!
Edeltävyysehtona opintojaksolle osallistumiselle on että olet suorittanut Kliinisen hoitotyön teorian (5 op). Jos sinulla on tästä kysyttävää, laita ennen ilmoittautumista viestiä opintojakson opettajille.
Suosittelemme INFO -tunnille osallistumista!
Lisätietoja: Anna-Kaarina. Anttolainen@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arvosana saaminen edellyttää, että opintojakson oppimistehtävät ja tentit ovat hyväksytysti suoritettu. Opintojakson arvosana muodostuu opintojakson osien numeraalisen arvioinnin keskiarvosta, huomioiden osien laajuuksien mukaiset painokertoimet.
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuus
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
10.10.2022 - 26.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV19SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Opintopistemäärä
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Mikkeli
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Hannele Ylönen
Vastuuopettaja
Hannele Ylönen
Ryhmät
-
THMI22KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.
Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.
Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.
Sisältö
Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?
Opiskelumateriaali
Opettajan ja opiskelijoiden kokoamat ja tekemät opiskelumateriaalit löytyvät opintojakson Learn-alustalta ja Teams-sovelluksesta.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija osalllistuu työjärjestyksen mukaiseen opetukseen.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua nopeuttavan opiskeluvaihtoehdon selvittämiseksi.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi:
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen.
TKI ja työelämäyhteistyö
Alakohtaisen englanninkielisen viestinnän harjoituksia työelämän tarpeisiin.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson varsinaiset tentit (suullinen ja kirjallinen) oppitunneilla ja mahdolliset uusintatentit sovitaan opettajan kanssa erikseen.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 3 op = keskimäärin 81 tuntia opiskelijatyötä.
Toteutuksen osien kuvaus
Kirjallinen osaaminen
Suullinen osaaminen
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson opetus on pääasiassa englanniksi. Suomea käytetään tukikielenä. Opintojaksolla opiskellaan ammattialasi keskeistä englanninkielistä sanastoa sekä yleensä työelämän viestintätilanteissa tarvittavaa sanastoa ja kehitetään työelämän viestintätaitoja. Opiskelijat voivat vaikuttaa opintojakson sisältämään sanastoon ryhmäprojektien ja tehtävien aihevalinnoilla. Lisäksi päivitetään tiedot englannin kielen sanastonhallinnasta yleisellä tasolla sekä tehostetaan taitoja englannin opiskelussa ja apuvälineiden käytössä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsenäiset tehtävät, opiskelijan aktiivisuus opintojaksolla, jatkuva arviointi, kirjallinen tentti, suullinen tentti ja mahdolliset uusintatentit sovitaan opettajan kanssa erikseen.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 31.03.2023
Opintopistemäärä
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Hanna Aronen
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.
Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.
Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.
Sisältö
Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?
Opiskelumateriaali
Opettajan ja opiskelijoiden kokoama materiaali Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija osalllistuu työjärjestyksen mukaiseen opetukseen.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua nopeuttavan opiskeluvaihtoehdon selvittämiseksi.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi:
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen.
TKI ja työelämäyhteistyö
Alakohtaisen englanninkielisen viestinnän harjoituksia työelämän tarpeisiin.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson varsinainen tentti oppitunneilla ja uusintatentit Exam-tenttijärjestelmää hyödyntäen.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus 3 op = 81 tuntia opiskelijatyötä.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso keskittyy terveydenhuoltoalan sanastoon ja viestintätilanteisiin. Lähitapaamisilla pääpaino on suullisessa kommunikoinnissa ja sanastovaraston laajentamisessa, verkkotehtävät kehittävät työelämässä tarvittavia kirjallisia viestintätaitoja ja oman alan sanastoa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsenäiset tehtävät, kirjallinen tentti, suullinen tentti, opiskelijan aktiivisuus opintojaksolla.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 19.03.2023
Opintopistemäärä
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
- roo.sv
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Anna-Elina Hirvonen
Vastuuopettaja
Anna-Elina Hirvonen
Ryhmät
-
THMI22KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi termejä ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän alakohtaisissa viestintätilanteissa?
Opiskelumateriaali
Opettajan kokoama materiaali ryhmän verkkosivustolla Learnissa
Yksilölliset oppimisväylät
Tämä on terveydenhoitajille tarkoitettu ruotsinkurssi, jonka opetus etenee työjärjestyksen mukaisesti ja opettajan määrittelemin tehtävin.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla harjoitellaan alakohtaista sanastoa ja viestintätilanteita työelämän tarpeisiin
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksolla on 2 kirjallista tenttiä ja suullinen testi.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus 5 op vastaa 135 tuntia opiskelijatyötä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön, suulliseen testiin ja kirjalliseen kokeeseen. Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1 - 3 tyydyttävästä taidosta tai 4 - 5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Ruotsin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin opintojakson alkamista.
Lisätiedot
Tutkintotodistukseen merkitään julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annetun lain (424/2003, 6 § 1 mom.) mukaista kaksikielisessä viranomaisessa valtion henkilöstöltä vaadittavaa toisen kotimaisen kielen taitoa osoittavat arvosanat erikseen suullisen ja kirjallisen taidon osalta. Tutkintotodistuksen arvosana tyydyttävä vastaa arviointia 1-3 ja arvosana hyvä vastaa arviointia
Ilmoittautumisaika
14.03.2023 - 31.03.2023
Ajoitus
01.06.2023 - 06.10.2023
Opintopistemäärä
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Marja-Liisa Siren-Huhtinen
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi termejä ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän alakohtaisissa viestintätilanteissa?
Opiskelumateriaali
opettajan jakama materiaali
Flexvård Otava.
Yksilölliset oppimisväylät
Tämä on THKV22SP-ryhmälle suunnattu Hoitotyön ruotsin toteutus.
Ruotsin opettaja lähettää opiskelijoille itsenäisen opiskelun ohjeet toukokuun 2023 lopussa, jolloin myös Learn-alusta avautuu.
Itseopiskelukausi: kesäkuu-elokuu 2023
Oppitunnit ja palautettavat tehtävät: 28.8. - 6.10. välisenä aikana
TKI ja työelämäyhteistyö
sovittavissa
Tentit ja muut määräajat
kurssin lopussa kirjallinen ja suullinen tentti
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
- ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
- käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
- puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset virheet ääntämisessä tai lauserytmissä eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
- ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
- osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
- osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut)
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Ruotsin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin opintojakson alkamista.
Lisätiedot
Tutkintotodistukseen merkitään julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta annetun lain (424/2003, 6 § 1 mom.) mukaista kaksikielisessä viranomaisessa valtion henkilöstöltä vaadittavaa toisen kotimaisen kielen taitoa osoittavat arvosanat erikseen suullisen ja kirjallisen taidon osalta. Tutkintotodistuksen arvosana tyydyttävä vastaa arviointia 1-3 ja arvosana hyvä vastaa arviointia
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.11.2022
Opintopistemäärä
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Kouvola
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Markus Hamunen
Vastuuopettaja
Markus Hamunen
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Sisältö
Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan kurssilla
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä
Opintoja nopeuttava oppimisväylä
Työhön integroitu oppimisväylä
TKI ja työelämäyhteistyö
-
Tentit ja muut määräajat
Ei tenttiä. Määrätyt tehtävät: ilmoitetaan kurssilla
Opiskelijan työmäärä
4 x 27 tuntia
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arvosana määräytyy tenttien/testien ja arvioitavien tehtävien perusteella. Tarkemmat tiedot opintojakson Learn-alustalla.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Opintopistemäärä
4 op
Virtuaaliosuus
2 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Heljä Uusitalo
Vastuuopettaja
Heljä Uusitalo
Ryhmät
-
THMI23KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Sisältö
Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?
Opiskelumateriaali
Materiaali opintojakson Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Pääosin itsenäisesti verkossa suoritettava opintojakso, johon kuuluu erilaisia oppimistehtäviä ja kahdeksan lähiopetuskertaa. Aloitusluentoa sekä tietoasiantuntija Terhi Kaipaisen tiedonhakua käsittelevää luentoa lukuun ottamatta luennot eivät ole pakollisia.
TKI ja työelämäyhteistyö
Hoitoalan viestintätilanteiden harjoittelua.
Opiskelijan työmäärä
4 X 27 tuntia = 108 tuntia
Lisätietoja opiskelijoille
Heljä Uusitalo, helja.uusitalo@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arvosana määräytyy pakollisten tehtävien perusteella. Tarkemmat tiedot Learnissa.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 26.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- Liisa Korpivaara
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV19SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
• Tunnet yleisimmät kansansairaudet, niiden riskitekijät, ehkäisyn ja hoitomuodot.
• Osaat ohjata asiakasta ehkäisemään kansantauteja.
• Osaat ohjata asiakasta saavuttamaan hyvän hoitotasapainon ravitsemuksen, liikunnan ja levon avulla?
• Tunnet kansantautien yleisimmät lääkitykset ja osaat ohjata asiakasta lääkehoidossa.
• Osaat hyödyntää teknologiaa asiakkaan omahoidon tukemisessa.
Sisältö
• Mitkä ovat yleisimmät kansansairaudet, niiden riskitekijät, ehkäisy ja käypähoito?
• Miten ohjaat asiakasta ehkäisemään kansantauteja?
• Miten ohjaat asiakasta saavuttamaan hyvän hoitotasapainon ravitsemuksen, liikunnan ja levon avulla?
• Miten ohjaat asiakasta kansantautien lääkehoidossa?
• Miten hyödynnät teknologiaa asiakkaan omahoidon tukemisessa?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali ilmoitetaan learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso toteutuu verkko-opintoina. Opintojakson aloitus infoon osallistumista edellytetään. Verkko-opintoihin kuuluu yksilö- ja ryhmätehtäviä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
5 op= 135 tuntia
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso muodostuu tavoitteiden mukaisista teemoista. Jokaiseen teemaan liittyy oppimistehtävä, johon on ositettu materiaali tai materiaali on etsittävä itse valitun aiheen mukaisesti. Osa tehtävistä arvioidaan numeraalisesti ja osa asteikolla hyväksytty - hylätty.
Lisätietoja opiskelijoille
pauliina.lehto@xamk.fi ja liisa.korpivaara@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan numeraalisesti ja arviointi perustuu opintojaksolla tehtäviin oppimistehtäviin, joista osa arvioidaan numeraalisesti ja osa asteikolla hyväksytty- hylätty.
Esitietovaatimukset
• Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
• Kliininen hoitotyö ja harjoittelu
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- Liisa Korpivaara
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV19SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
• osaat valita asianmukaisen kehittämistehtävän aiheen
• osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida terveyden edistämisen alueelta valitsemasi työelämää palvelevan kehittämistehtävän
• osaat tehdä yhteistyötä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa
• osaat osallistua palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen yhteistyössä asiantuntijoiden ja palvelujen käyttäjien kanssa
• osaat kehittää terveydenhoitajatyötä näyttöön perustuen
• osaat raportoida työsi sekä kirjallisesti että suullisesti
Sisältö
• Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit kehittämistehtävän?
• toteutus: yksilötyö tai parityöskentely
Opiskelumateriaali
Kehittämistyön aiheen mukainen ajankohtainen ja tutkittuun tietoon perustuva materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso toteutetaan seminaari tapaamisina. Kaikki opintojaksoa suorittavat osallistuvat ensimmäiseen työjärjestyksessä ilmoitettavaan seminaariin, missä käydään läpi opintojakson tavoitteet ja sisältö.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tässä toteutuksessa
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei käytössä tässä toteutuksessa. Yksilöllinen etenemisaikataulu on mahdollinen.
TKI ja työelämäyhteistyö
Kehittämistyön tavoitteena on toimia työelämän kehittämisessä.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
Kehittämistyö 5 op =135 tuntia, sisältää
aloitus- ja aiheen hyväksymisseminaarin 2 tuntia
kehittämistyön itsenäinen työstö ja loppuraportin kirjoittaminen ja kirjallisen loppuraportin ohjaukseen osallistuminen 127 tuntia
oman työn esittäminen ja viiteen muuhun esitysseminaariin osallistuminen 6 tuntia
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso toteutetaan seminaari tapaamisina. Kaikki opintojaksoa suorittavat osallistuvat ensimmäiseen työjärjestyksessä ilmoitettavaan seminaariin, missä käydään läpi opintojakson tavoitteet ja sisältö.
Lisätietoja opiskelijoille
Pauliina Lehto ja Liisa Korpivaara
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää hyväksyttyä kirjallista loppuraporttia kehittämistyöstä sekä aloitus ja esitysseminaareihin osallistumista.
Kehittämistyön arvioinnissa kiinnitetään huomiota aiheen hyödyllisyyteen terveydenhoitajatyön näkökulmasta. Miten hyvin aiheeseen on perehdytty ja minkälaisia ja kuinka monipuolisesti on lähteitä käytetty. Miten kehittämistyössä asetetut tavoitteet saavutettiin, työskentelyn suunnitelmallisuus, yhteistyö, resurssointi, riskien hallinta, arviointisuunnitelma ja ohjauksen hyödyntäminen. Kehittämistyönä tuotettua tuotoksesta arvioidaan mm. ulkoasu/sisältö/ toteutus ja hyödyllisyys/käyttökelpoisuus/merkittävyys käytännön yhteistyökumppanille. Lisäksi tuotoksesta tulee pyytää yhteistyökumppanin arviointi. Kirjallisessa loppuraportissa arvioidaan ulkoasu, luettavuus, ymmärrettävyys ja selkeys sekä terveydenhoitajatyön asiantuntijuuden ilmeneminen loppuraportin arvioinnissa, johtopäätöksissä ja kehittämis-/toimenpide-ehdotuksissa,
Esitietovaatimukset
Perheen ja yhteisön hoitotyö 25 op
Terveysalan tutkimus ja kehittäminen 5op
Opinnäytetyö 15 op aloitettu
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Aila Friis
- Riitta-Liisa Jukarainen
Ryhmät
-
THMI20KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat valita asianmukaisen kehittämistehtävän aiheen.
Osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida terveyden edistämisen alueelta valitsemasi työelämää palvelevan kehittämistehtävän.
Osaat tehdä yhteistyötä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.
Osaat osallistua palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen yhteistyössä asiantuntijoiden ja palvelujen käyttäjien kanssa.
Osaat kehittää terveydenhoitajatyötä näyttöön perustuen.
Osaat raportoida työsi sekä kirjallisesti että suullisesti.
Sisältö
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit kehittämistehtävän?
Opiskelumateriaali
Menetelmäkirjallisuus.
Yksilölliset oppimisväylät
Terveydenhoitajakoulutuksen loppuvaiheessa tehdään kehittämistyö (5 op). Kehittämistyön tavoitteena on, että osaat toimia työelämän kehittämishankkeissa, osaat hyödyntää tutkittua tietoa ja raportoida sekä syvennät näkemystäsi terveyden edistämisestä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Kehittämistyön aihe on lähtöisin työelämästä, jolloin opiskelija osallistuu terveydenhoitajatyön kehittämiseen.
Tentit ja muut määräajat
Ei tenttejä.
Kansainvälinen yhteistyö
Kehittämistyön voi tehdä ulkomailla esim. harjoittelussa ollessaan tai kansainvälisessä hankkeessa.
Opiskelijan työmäärä
5 op on opiskelijan työtä 135 tuntia.
Lisätietoja opiskelijoille
Kehittämistyön tekemisen voi aloittaa silloin, kun opinnäytetyö (15 op) on tehty tai se on loppusuoralla. Ohjaava opettaja antaa luvan kehittämistyön aloittamiseen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi 1-5 ja hyväksytty kehittämistyön esitys Teamsissa.
Arviointikriteereiden taso 3, valmistumisvaihe
a. Osaat käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
b. Osaat arvioida käyttämiäsi tietolähteitä kriittisesti
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 19.03.2023
Opintopistemäärä
7 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Riitta Riikonen
- Pirjo Oikarinen
Vastuuopettaja
Riitta Riikonen
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI22KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Hallitset aseptisen toiminnan omassa ja tiimisi työskentelyssä sekä potilaan hoidossa.
Osaat pre-, intra- ja postoperatiivisessa hoidossa käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot.
Osaat systemaattisesti ehkäistä, tunnistaa ja hoitaa postoperatiivisia leikkauskomplikaatioita.
Osaat toteuttaa kirurgisen potilaan lääkehoitoa soveltavaa farmakologiaa hyödyntäen.
Hallitset kivun hoidon prosessin.
Sovellat ohjaus- ja opetusmenetelmiä kirurgisen potilaan hoitotyössä.
Osaat kirjata, raportoida ja konsultoida ISBAR-mallin mukaisesti.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.
Sisältö
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä?
Mitkä ovat tavallisimmat kirurgisesti hoidettavat sairaudet ja vammat?
Miten aseptiikka huomioidaan ja toteutetaan kirurgisen hoidon vaiheissa?
Miten potilaan systemaattinen tarkkailu, arviointi ja hoito toteutetaan pre- intra- ja postoperatiivisen hoidon vaiheissa?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit pre-, intra- ja postoperatiivista lääkehoitoa?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit kirurgisen potilaan lääkkeellistä ja lääkkeetöntä kivunhoitoa?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Mitä kirjaat, miten raportoit ja konsultoit ISBAR-mallia hyödyntäen?
Opiskelumateriaali
Kirurgisen hoitotyön osuus kirjasta: Ahonen, O, Blek- Vehkaluoto M., Ekola S., Partamies S., Sulosaari V. & Uski -Tallqvist T. 2019 tai vanhempi painos. Kliininen hoitotyö. 1-4.painos. Sanoma Pro Oy. (löytyy myös e-kirjana)
Aura,S. & Kinnunen, T. 2022. Perioperatiivinen hoitotyö. Helsinki: Sanoma Pro Oy
Anestesiologian ja tehohoidon perusteet; e-kirja Oppiportti
Oppiportin verkkokursseista: Haavojen ABC, Kivunhoito, Alipaineimulaitteet, Imu-laitteet, Kirurginen polttolaite, Kannettavat lääkeannostelijat, Potilaslämmittimet, Nesteen- ja verenlämmittimet
Kirurgian luennot: Itä-Suomen yliopiston materiaali
Muu luennoilla osoitettu materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen lähiopetukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisten oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei mahdollista toteuttaa
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole ahotoitu. Osittaisessa ahotoinnissa osallistut lisäksi opintojaksoa täydentävään laborointi- ja simulaatioharjoituksiin
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoa täydentää Kliininen harjoittelu 2 joka sisältää kirurgisen hoitotyön harjoittelua 5 viikkoa.
Tutustumiskäynti työelämään (leikkaussali/välinehuolto) riippuen koronatilanteesta.
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksoon kuuluu yksi tentti joka sisältää yksilö- ja paritentin. Tenttiajankohta on määritelty lukujärjestykseen.
Sinulla on mahdollisuus uusia tentti x 2. Tentit suoritetaan Examissa. Uusintatenttien päivämäärät sovitaan opintojakson aloitusinfossa.
HUOM! Lääkelaskut oltava suoritettu kuukautta ennen harjoittelun alkamista.
Kansainvälinen yhteistyö
ei sisälly tähän opintojaksoon
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 27h/op eli 189h, joista;
Lähiopetusta n. 60h
Seminaari 5h
Simulaatiot 6h/pienryhmä
Itsenäistä opiskelua 115 h (sisältää kirurgian luennot)
Hoitotyön tentti 3h (sisältää lääketieteen osuuden)
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso toteutetaan toiminnallisena, jolloin lukujärjestyksessä olevat tunnit sisältävät sekä teoriaa että laborointeja.
Opintojakso koostuu teoriopinnoista, simulaatioista ja laboroinneista. Seminaarissa opiskelijat esittelevät Näyttöön perustuvaa kirurgisen hoitotyön tutkimuksia.
Lisksi opiskelija suorittaa opintojakson aikana ennalta määritellyt oppiportin verkkokurssit.
Seminaarissa, laboroinneissa ja simulaatiossa 100% läsnäolo.
.
Lisätietoja opiskelijoille
Edeltävyysehdot ovat opintojaksolle karsivat. Jos ne eivät täyty, et pääse opintojaksolle!
HYVÄKSYTYSTI SUORITETUT OPINTOJAKSOT:
• Tiedonhallinta 5op
• Anatomia, fysiologia ja patofysiologia 5op
• Kliinisen hoitotyön perusteet 5op
• Potilasturvallisuus ja lääkehoito 5op
• Prekliininen harjoittelu, Hoitotyön ammatilliset perusteet 4op (labrat +näyttö koululla)
• Kliininen harjoittelu, Hoitotyön ammatilliset perusteet 6op (käytännön harjoittelu)
HYVÄKSYTYSTI SUORITETUT TAI MENEILLÄÄN OLEVAT OPINTOJAKSOT:
• Terveyden edistämisen perusteet 5op
• Ohjaus ja omahoidon tukeminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä 5op
• Sisätautien hoitotyö 5op
• Gerontologinen hoitotyö 5op
• Prekliinen harjoittelu 1 (labrat+ näyttö)
• Kliininen harjoittelu 1 (osa sis+gero)
laborointeja
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirurgisen ja perioperatiivisen hoitotyön tentti arvosana 1-5
Kirurgian lääketieteellinen tentti arvosana 1-5
Ennalta määritettyjen Oppiportin verkkokurssit suorite
Aktiivinen osallistuminen seminaarissa ja simulaatioissa
Esitietovaatimukset
On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On osallistunut Terveyden edistäminen - ja Kliininen hoitotyö I -opintokokonaisuuteen.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
17.04.2023 - 06.10.2023
Opintopistemäärä
7 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
58 % Lähiopetus, 42 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Katri Rissanen
- Mari Penttilä
Vastuuopettaja
Katri Rissanen
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Hallitset aseptisen toiminnan omassa ja tiimisi työskentelyssä sekä potilaan hoidossa.
Osaat pre-, intra- ja postoperatiivisessa hoidossa käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot.
Osaat systemaattisesti ehkäistä, tunnistaa ja hoitaa postoperatiivisia leikkauskomplikaatioita.
Osaat toteuttaa kirurgisen potilaan lääkehoitoa soveltavaa farmakologiaa hyödyntäen.
Hallitset kivun hoidon prosessin.
Sovellat ohjaus- ja opetusmenetelmiä kirurgisen potilaan hoitotyössä.
Osaat kirjata, raportoida ja konsultoida ISBAR-mallin mukaisesti.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.
Sisältö
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä?
Mitkä ovat tavallisimmat kirurgisesti hoidettavat sairaudet ja vammat?
Miten aseptiikka huomioidaan ja toteutetaan kirurgisen hoidon vaiheissa?
Miten potilaan systemaattinen tarkkailu, arviointi ja hoito toteutetaan pre- intra- ja postoperatiivisen hoidon vaiheissa?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit pre-, intra- ja postoperatiivista lääkehoitoa?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit kirurgisen potilaan lääkkeellistä ja lääkkeetöntä kivunhoitoa?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Mitä kirjaat, miten raportoit ja konsultoit ISBAR-mallia hyödyntäen?
Opiskelumateriaali
Learn -oppimiympäristöstä löydät pakolliset materiaalit.
Oppimistasi tukee learnin lisämateriaalit:
-UEF-lääketieteen luennot
-Oppiportti/oppikirjat/Kirurgia, Kipu, Anestesiologian ja tehohoitotyön perusteet, Gastroenterologia ja hepatologia, Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito
-Oppiportti/Verkkokoulutukset: Alipaineimulaitteet, Imu-laitteet, Kirurginen polttolaite, Kannettavat lääkeannostelijat, Potilaslämmittimet, Nesteen- ja verenlämmittimet
-Terveysportti: Sairaanhoitajan käsikirja, Anestesiahoitotyön käsikirja
-Käypähoitosuositukset
Yksilölliset oppimisväylät
-Edeltävyysehdot täyttävät opiskelijat lisätään learn-alustalle ja heitä ohjeistetaan pepin kautta opintojakson aloituksesta.
-Opintojakson aloituksen jälkeen teorian opiskelun saa suorittaa omaan tahtiin.
-Opintojakson harjoitustentit tulee olla suoritettuina ennen harjoitusviikon alkua.
-Teoriapajat (teams tai live) eivät ole pakollisia.
-Harjoitukset ja osaamisen arviointi ovat pakollisia
-Tenttimuoto on dialogi- tai Examin essee -tentti.
TKI ja työelämäyhteistyö
1) Opintojaksolla leikkaussalissa työskentelevä alumni on käytettävissä Padlet viestiseinän ja chatin välityksellä.
2) Tutustumiskäynti työelämään (leikkaussali) toteutetaan (jos koronarajoitukset ovat käynnissä, toteutus on virtuaali-live)
3) Työelämästä tuodut case ja taitoharjoitukset tukevat vahvasti teorian ymmärtämistä ja soveltamista käytäntöön.
4) Kliinien harjoittelu 1 jatkuu alumnien ja muiden ammattilaisten opastuksella tämän teorian suoritettuasi.
Tentit ja muut määräajat
1) Learnin harjoitustentit ja näyttöön perustuva verkkokeskustelu tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen harjoitusviikkoa. Jos tentit puuttuvat, harjoituksiin ei pääse osallistumaan.
2) Mahdolliset kirurgin luennot ovat pakolliset. Poissaolleille (sairaus, harjoittelu kaukana) korvaava tehtävä, joka tulee olla palautettuna ennen dialogitenttiä.
3) Teorian arviointi Dialogi- tai Exam essee-tentti (hylätty- K5) harjoitusviikon jälkeen
4)Kliinisten taitojen osaamisen arviointi, HYL-HYV harjoitusviikon jälkeen
Uusinta: Teorian, exam essee-tentti, Kliinisten taitojen osaamisen arviointi yksilöarviointina
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
27h x 5op teoria
27h x 2op harjoitukset
Tarkeampi erittely löytyy learnista
Toteutuksen osien kuvaus
Teoria 5op
-sisältää itsenäistä opiskelua ja teoriaopetusta teoriapajoissa . Teriapajojen teemat: pre- ja postoperatiivinen hoitotyö, kipu, komplikaatiot, anestesia, perioperatiivinen hoitotyö, kirurgian erikoisaloja, kertaus, dialogi- tai essee-tentti Examissa
Harjoitukset 2op
-H1 kliiniset kädentaidot ja leikkaussaliprosessi -case
-H2 kivun hoito + simulaatiot, kliiniset taidot + case-työskentely
-H3 Kirurgisen potilaan hoitopolku -case
-H4 Komplikaatio -simulaatiot, hoitoelvytys
-Osaamisen arviointi
Lisätietoja opiskelijoille
-Edeltävyysehdot täyttävät opiskelijat lisätään learn-alustalle ja heitä ohjeistetaan pepin kautta opintojakson aloituksesta.
-Teoriapajat vapaaehtoisia, harjoitukset pakollisia
EDELTÄVYYSEHDOT:
-Potilasturvallisuus ja tiedonhallinta 4op (suoritettu hyväksytysti)
-Kliinisen hoitotyön perusteet ja prekliininen harjoittelu 9op (suoritettu hyväksytysti)
-Kliinisen hoitotyön perusharjoittelu 6op (suoritettu hyväksytysti)
-Anatomia, fysiologia ja patofysiologia 5op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Lääkehoito 5op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Terveyden edistäminen ja ravitsemus (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Ohjaus ja omahoidon tukeminen... 5op (menossa tai suoritettu hyväksytysti)
-Sisätautien hoitotyö ja prekliininen harjoittelu 7op (menossa tai suoritettu ilmoittautuessa)
-Gerontologinen hoitotyö ja prekliininen harjoittelu 5,5op (menossa tai suoritettu hyväksytysti)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Learnin harjoitustentit hyväksytysti suoritettu.
YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT
5= lähes täydellinen vastaus, perustelut ja asiayhteyksien ymmärtäminen tule vastauksessa esille, dialogitentissä hyviä lisäyksiä kollegojen vastauksiin
4= vastauksessa hieman täydennettävää, vastauksessa on pyritty nivomaan asioita yhteen ja löytämään syy-seuraus-suhteita, dialogitentissä täydennyksiä kollegan vastauksiin
3= vastauksessa ydinasiat, perusteluja niukasti, ei asiavirheitä, dialoitentissä vähän täydentäviä vastauksia
2=epälooginen vastaus, jossa yksittäisiä oikeita asioita, perusteluja niukasti, ei henkeä uhkaavia asiavirheitä, dialogitentissä täydennyksiä niukasti
1= yksittäisiä oikeita asioita, joille ei perusteluja, vastaus yksipuolinen, dialogitentissä täydennyksiä niukasti, jos lainkaan
0 = vain joitain oikeita asioita tai keskusteluun osallistuminen niukkaa tai virheellistä tietoa
Uusinta: Uusinta examissa essee tenttinä. 1. uusinnan saa tehdä heti, 2. uusinta aikaisintaan 1kk kuluttua edellisestä arvioinnista.
Esitietovaatimukset
On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On osallistunut Terveyden edistäminen - ja Kliininen hoitotyö I -opintokokonaisuuteen.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Riitta Riikonen
- Maria Koski
Vastuuopettaja
Riitta Riikonen
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI21KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Osaat soveltaa tietojasi keskeisistä kirurgista hoitoa vaativista sairauksista toteuttaessasi perioperatiivisen potilaan hoitotyön hoitoprosessin eri vaiheissa.
Hallitset kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoidossa käytettäviä keskeisiä hoitotyön menetelmiä.
Hallitset aseptisen toiminnan omassa työskentelyssäsi ja potilaan hoidossa.
Hallitset komplikaatioita ehkäisevät ja kuntoutumista edistävät toimintamallit kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä
Osaat toimia potilas- ja työturvallisuutta edistäviä toimintamalleja hyödyntäen.
Hallitset aseptisen toiminnan omassasi ja tiimisi työskentelyssä ja potilaan hoidossa.
Osaat soveltaa tietojasi anatomiasta, fysiologiasta ja patofysiologiasta kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Osaat toteuttaa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan lääkehoitoa turvallisesti soveltavaa farmakologiaa hyödyntäen
Osaat turvallisen verensiirron periaatteet.
Osaat toteuttaa näyttöön perustuvaa kivunhoitoa.
Osaat soveltaa ohjaus- ja opetusmenetelmiä kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Osaat dokumentoida kirurgisen ja perioperatiivisen hoitotyön prosessin sekä yhteenvedon kansallisesti yhtenäisellä tavalla (tämä kaikkiin hoito-oppeihin)
Sisältö
Mitkä ovat tavallisimmat kirurgisesti hoidettavat sairaudet ja vammat?
Mitkä ovat pre- intra- ja postoperatiivisen hoitotyön tavoitteet ja menetelmät?
Miten potilaan tarkkailu ja hoito toteutetaan pre- intra- ja postoperatiivisen hoidon vaiheissa?
Miten hyödynnät systemaattisen potilaan tilan arvioinnin menetelmiä pre- intra-ja postoperatiivisessa hoitotyössä? NEWS, ABCDE?
Mitkä ovat kirurgisen potilaan hoidossa käytettävät keskeiset hoitotoimenpiteet ja hoitotyön menetelmät hoidon eri vaiheissa?
Mitkä ovat perioperatiivisen potilaan hoidossa käytettävät keskeiset hoitotoimenpiteet ja hoitotyön menetelmät?
Miten potilasturvallisuus varmennetaan hoidon eri vaiheissa?
Mitkä ovat kirurgiseen hoitotyöhön kuuluvat keskeiset lääkeryhmät?
Miten turvallinen lääkehoito suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan pre- intra- ja postoperatiivisen hoidon vaiheessa?
Miten arvioidaan, suunnitellaan ja toteutetaan kirurgisen potilaan lääkkeellistä ja lääkkeetöntä kivunhoitoa
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä?
Miten toteutuu turvallinen verensiirto?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Opiskelumateriaali
Kirurgisen hoitotyön osuus kirjasta: Ahonen, O, Blek- Vehkaluoto M., Ekola S., Partamies S., Sulosaari V. & Uski -Tallqvist T. 2019 tai vanhempi painos. Kliininen hoitotyö. 1-4.painos. Sanoma Pro Oy. (löytyy myös e-kirjana)
Anestesiologian ja tehohoidon perusteet; e-kirja Oppiportti
Oppiportin verkkokursseista: Verensiirron ABO, Haavojen ABC, Kivunhoito, Kannettavat lääkeannostelijat, Alipaineimulaitteet, Imu-laitteet, Kirurginen polttolaite, Potilaslämmittimet, Nesteen- ja verenlämmittimet
Kirurgian luennot: Itä-Suomen yliopiston materiaali
Muu luennoilla osoitettu materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen lähiopetukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisten oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei mahdollista toteuttaa
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole ahotoitu. Osittaisessa ahotoinnissa osallistut lisäksi opintojaksoa täydentävään laborointi- ja simulaatioharjoituksiin
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoa täydentää Kliininen harjoittelu 1 joka sisältää kirurgisen hoitotyön harjoittelua 4 viikkoa.
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksoon kuuluu kaksi tenttiä, lääketieteellinen ja hoitotyön tentti. Tenttiajankohdat on määritelty lukujärjestykseen.
Sinulla on mahdollisuus uusia tentti x 2. Tentit suoritetaan Examissa. Uusintatenttien päivämäärät sovitaan opintojakson aloitusinfossa.
HUOM! Lääkelaskut oltava suoritettu kuukautta ennen harjoittelun alkamista.
Kansainvälinen yhteistyö
ei sisälly tähän opintojaksoon
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 27h/op eli 135h, joista;
Lähiopetusta n. 36h
Seminaari 5h
Simulaatiot 6h
Itsenäistä opiskelua 85h (sisältää kirurgian luennot)
Hoitotyön tentti 2h + lääketieteen tentti 45 min
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso koostuu
teoriopinnoista
- hoitotyön luennot
- kir lääketieteen luennot
- oppiportin suoritettavat verkkokurssit (ennalta määritelty)
- seminaari
simulaatioista
- Simulaatioissa 100% läsnäolo.
- Ennen simulaatioita suoritettava hyväksytysti Learn-tentit.
Opintojaksoa täydentää Prekliinisen harjoittelun 1 laborointitunnit (2 op).
Lisätietoja opiskelijoille
Edeltävyysehdot ovat opintojaksolle karsivat. Jos ne eivät täyty, et pääse opintojaksolle!
HYVÄKSYTYSTI SUORITETUT OPINTOJAKSOT:
• Tiedonhallinta 5op
• Anatomia, fysiologia ja patofysiologia 5op
• Kliinisen hoitotyön perusteet 5op
• Potilasturvallisuus ja lääkehoito 5op
• Prekliininen harjoittelu, Hoitotyön ammatilliset perusteet 4op (labrat +näyttö koululla)
• Kliininen harjoittelu, Hoitotyön ammatilliset perusteet 6op (käytännön harjoittelu)
HYVÄKSYTYSTI SUORITETUT TAI MENEILLÄÄN OLEVAT OPINTOJAKSOT:
• Terveyden edistämisen perusteet 5op
• Ohjaus ja omahoidon tukeminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristössä 5op
• Sisätautien hoitotyö 5op
• Gerontologinen hoitotyö 5op
• Prekliinen harjoittelu 1 (labrat+ näyttö)
• Kliininen harjoittelu 1 (osa sis+gero)
laborointeja
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirurgisen ja perioperatiivisen hoitotyön tentti arvosana 1-5
Kirurgian lääketieteellinen tentti arvosana 1-5
Ennalta määritettyjen Oppiportin verkkokurssit suorite
Aktiivinen osallistuminen seminaarissa ja simulaatioissa
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 11.11.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV21SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat soveltaa tietojasi keskeisistä kirurgista hoitoa vaativista sairauksista toteuttaessasi perioperatiivisen potilaan hoitotyön hoitoprosessin eri vaiheissa.
Hallitset kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoidossa käytettäviä keskeisiä hoitotyön menetelmiä.
Hallitset aseptisen toiminnan omassa työskentelyssäsi ja potilaan hoidossa.
Hallitset komplikaatioita ehkäisevät ja kuntoutumista edistävät toimintamallit kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä
Osaat toimia potilas- ja työturvallisuutta edistäviä toimintamalleja hyödyntäen.
Hallitset aseptisen toiminnan omassasi ja tiimisi työskentelyssä ja potilaan hoidossa.
Osaat soveltaa tietojasi anatomiasta, fysiologiasta ja patofysiologiasta kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Osaat toteuttaa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan lääkehoitoa turvallisesti soveltavaa farmakologiaa hyödyntäen
Osaat turvallisen verensiirron periaatteet.
Osaat toteuttaa näyttöön perustuvaa kivunhoitoa.
Osaat soveltaa ohjaus- ja opetusmenetelmiä kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä.
Osaat dokumentoida kirurgisen ja perioperatiivisen hoitotyön prosessin sekä yhteenvedon kansallisesti yhtenäisellä tavalla (tämä kaikkiin hoito-oppeihin)
Sisältö
Mitkä ovat tavallisimmat kirurgisesti hoidettavat sairaudet ja vammat?
Mitkä ovat pre- intra- ja postoperatiivisen hoitotyön tavoitteet ja menetelmät?
Miten potilaan tarkkailu ja hoito toteutetaan pre- intra- ja postoperatiivisen hoidon vaiheissa?
Miten hyödynnät systemaattisen potilaan tilan arvioinnin menetelmiä pre- intra-ja postoperatiivisessa hoitotyössä? NEWS, ABCDE?
Mitkä ovat kirurgisen potilaan hoidossa käytettävät keskeiset hoitotoimenpiteet ja hoitotyön menetelmät hoidon eri vaiheissa?
Mitkä ovat perioperatiivisen potilaan hoidossa käytettävät keskeiset hoitotoimenpiteet ja hoitotyön menetelmät?
Miten potilasturvallisuus varmennetaan hoidon eri vaiheissa?
Mitkä ovat kirurgiseen hoitotyöhön kuuluvat keskeiset lääkeryhmät?
Miten turvallinen lääkehoito suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan pre- intra- ja postoperatiivisen hoidon vaiheessa?
Miten arvioidaan, suunnitellaan ja toteutetaan kirurgisen potilaan lääkkeellistä ja lääkkeetöntä kivunhoitoa
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitotyössä?
Miten toteutuu turvallinen verensiirto?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Opiskelumateriaali
Opintojaksolla käytettävä kirjallisuus:
Ahonen O, Blek-Vehkaluoto M, Ekola S, Partamies S, Sulosaari V & Uski-Tallqvist T. Kliininen hoitotyö (Soveltuvin osin).
Lukkari L, Kinnunen T & Korte R. Perioperatiivinen hoitotyö (soveltuvin osin).
Leppäniemi A, Kuokkanen H, Salminen P, Aho P, Ripatti T & Schmidt T. Kirurgia (Soveltuvin osin).
Juutilainen V & Hietanen H. Haavanhoidon periaatteet (Soveltuvin osin).
Tarkempi opiskelumateriaali löytyy Learnista.
Yksilölliset oppimisväylät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei käytössä tässä toteutuksessa.
Tentit ja muut määräajat
Tenttien ja tehtävien palautusten tiedot on ilmoitettu Learnissa.
Uusintatentit Examissa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei käytössä tässä toteutuksessa.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä (5 x 27 tuntia) koostuu lähiopetuksesta, itsenäisestä aiheeseen tutustumisesta, tenttien sekä erilaisten tehtävien tekemisestä.
Lisätietoja opiskelijoille
pauliina.lehto@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
ARVIOINTIMENETELMÄT: Tentit, tehtävät, verkkokurssit, lähiopetukseen osallistuminen.
ARVIOINNIN PERUSTEET: Tenttien tekeminen hyväksytysti (arviointi 0-K5), tehtävän palautus määräaikana (arviointi 0-K5) ja verkkokurssien palauttaminen määräaikana (arviointi hyväksytty - hylätty). Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen.
Opintojakson kokonaisarviointi: 0-K5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
20.03.2023 - 28.05.2023
Opintopistemäärä
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Salla Rinne
- Haija Kankkunen
- Teea Lång
- Maria Koski
- Tuula Tarhonen
Ryhmät
-
THMI22KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia vuorovaikutuksessa potilaan/asiakkaan kanssa ja luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat toimia hoitotyön arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Sovellat aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteita hoitotyössä.
Osaat tarkkailla ja arvioida systemaattisesti potilaan hoidontarvetta.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen käyttämällä hoitotyön toimintoja ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat raportoida ja konsultoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Osaat kliinisen hoitotyön keskeiset toimenpiteet ja diagnostiset tutkimukset.
Osaat etsiä ja soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Ymmärrät kyseisten potilasryhmien hoitopolut ja hoidon erityispiirteet.
Osaat arvioida toimintakykyä ja voimavaroja ja toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa sekä toimia ergonomisesti.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida turvallista lääkehoitoa.
Osaat kivun arvioinnin, hoidon ja tarkkailun.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun potilasturvallisessa hoitotyössä.
Osaat työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
Sisältö
Miten toteutat hyvää vuorovaikutussuhdetta potilaan/asiakkaan kanssa ja luot hyvän hoitosuhteen?
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten toimit aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteita noudattaen?
Miten arvioit potilaan hoidontarvetta ABCDE-protokollan mukaan?
Miten tarkkailet potilaan peruselintoimintoja NEWS-kriteeristöä hyödyntäen?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten arvioit hoidon tarpeen sekä tavoitteet ja miten vastaat hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla?
Miten arvioit toimintakykyä ja toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten varmistat ergonomisen työskentelysi?
Miten suunnittelet, toteutat ja arvioit lääkehoitoa turvallisesti?
Miten toteutat kivun hoidon arviointia, toteutusta ja tarkkailua?
Miten kirjaat hoitotyön prosessin rakenteisen mallin mukaisesti?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä?
Miten työskentelet kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
27.03.2023 - 04.06.2023
Opintopistemäärä
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Haija Kankkunen
- Anne Ulmanen
- Miia Myllymäki
- Maria Koski
- Tuula Tarhonen
- Susanna Suvimaa
Ryhmät
-
THMI21KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Prekliininen harjoittelu 2 ja kliininen harjoittelu 2
Osaat soveltaa tietojasi keskeisimmistä lasten ja nuorten sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat soveltaa osaamistasi monipuolisesti sairaanhoitajan vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa.
Ymmärrät raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan.
Hallitset iäkkään ihmisen terveyden, toimintakyvyn sekä voimavarojen arvioinnin ja niiden ylläpitämiseen käytettäviä hoitotyön menetelmiä.
Osaat arvioida kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen.
Osaat järjestelmällisesti arvioida välittömän hoidon tarpeen ja toimia välitöntä hoitoa tarvitsevissa sekä hätätilanteissa.
Tunnet kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
Osaat valita turvallisen avustustavan ja apuvälineet potilaan toimintakyvyn mukaan.
Osaat aktivoida ja motivoida potilasta hyödyntämään omia voimavarojaan liikkumisessa ja siirtymisissä.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Sisältö
Sisältö määrittyy harjoittelu hoitoympäristön mukaisesti.
Lasten ja nuorten hoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset lasten ja nuorten hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Mitkä ovat keskeiset vammaishoitotyössä käytettävät menetelmät?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja nuorten hoitotyössä?
Äitiys- ja naisenhoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset äitiys- ja naisen hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten avustat suunnittelemattomassa, sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyössä?
Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito:
Mitkä ovat keskeiset sairaanhoitajan hoitotyön toiminnot ja osa-alueet vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa?
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä ja voimavaroja?
Miten ennakoit asiakkaan toimintakyvyn heikkenemistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa?
Akuutti- ja tehohoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset akuutti- ja tehohoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten arvioit kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarvetta?
Miten toimit kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan akuutti- ja tehohoitotyössä sekä hätätilanteissa?
Miten toimit hoitoelvytyksessä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet (poislukien Opinto- ja urasuunnittelu), Kliininen hoitotyö I ja II
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
27.03.2023 - 15.12.2023
Opintopistemäärä
15 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Anna-Kaarina Anttolainen
- Linda Metsälä
- Anna-Maija Uusoksa
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV21SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Prekliininen harjoittelu 2 ja kliininen harjoittelu 2
Osaat soveltaa tietojasi keskeisimmistä lasten ja nuorten sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat soveltaa osaamistasi monipuolisesti sairaanhoitajan vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa.
Ymmärrät raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan.
Hallitset iäkkään ihmisen terveyden, toimintakyvyn sekä voimavarojen arvioinnin ja niiden ylläpitämiseen käytettäviä hoitotyön menetelmiä.
Osaat arvioida kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen.
Osaat järjestelmällisesti arvioida välittömän hoidon tarpeen ja toimia välitöntä hoitoa tarvitsevissa sekä hätätilanteissa.
Tunnet kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
Osaat valita turvallisen avustustavan ja apuvälineet potilaan toimintakyvyn mukaan.
Osaat aktivoida ja motivoida potilasta hyödyntämään omia voimavarojaan liikkumisessa ja siirtymisissä.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Sisältö
Sisältö määrittyy harjoittelu hoitoympäristön mukaisesti.
Lasten ja nuorten hoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset lasten ja nuorten hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Mitkä ovat keskeiset vammaishoitotyössä käytettävät menetelmät?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja nuorten hoitotyössä?
Äitiys- ja naisenhoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset äitiys- ja naisen hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten avustat suunnittelemattomassa, sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyössä?
Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito:
Mitkä ovat keskeiset sairaanhoitajan hoitotyön toiminnot ja osa-alueet vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa?
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä ja voimavaroja?
Miten ennakoit asiakkaan toimintakyvyn heikkenemistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa?
Akuutti- ja tehohoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset akuutti- ja tehohoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten arvioit kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarvetta?
Miten toimit kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan akuutti- ja tehohoitotyössä sekä hätätilanteissa?
Miten toimit hoitoelvytyksessä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Yksilölliset oppimisväylät
Kliininen harjoittelu 2 (15 op = 10 viikkoa) sisältää vastaanottotyön ja kotisairaanhoidon, äitiys-, perhe- ja naisen hoitotyön sekä lasten ja nuorten hoitotyön harjoittelut. Harjoittelut toteutuvat annettujen ohjeiden mukaisesti varatussa oppimisympäristössä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Terveydenhuollon yksikössä tapahtuva harjoittelu, jossa arviointi koostuu opiskelijan itsearvioinnista ja harjoittelun ohjaajan arvioinnista. Ohjaava opettaja vahvistaa arvioinnin.
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet (poislukien Opinto- ja urasuunnittelu), Kliininen hoitotyö I ja II
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
21.11.2022 - 16.12.2022
Opintopistemäärä
6 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- Sari Virkki
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät ammatillisen vastuusi sekä velvollisuutesi ja edistät toiminnallasi potilasturvallisuutta.
Osaat toimia työssä hoitotyön arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Sovellat aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteita hoitotyössä.
Osaat luoda hyvän hoitosuhteen,
Arvioit systemaattisesti potilaan tilan ja tunnistat kiireellistä hoitoa vaativan potilaan.
Osaat toteuttaa diagnostisia perustutkimuksia käytännössä.
Osaat arvioida potilaan hoidon tarpeen, tavoitteet, keinot ja arvioida hoitoa.
Osaat vastata hoitotyön tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat toteuttaa kuntoutumista edistävän hoidon periaatteita ja toimia ergonomisesti.
Toteutat turvallisen lääkehoidon periaatteita lääkehoidossa.
Hallitset kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset periaatteet käytännössä.
Sisältö
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten toimit aseptisesti ja infektioiden torjunnan periaatteita noudattaen?
Miten toteutat hyvää vuorovaikutussuhdetta potilaan/asiakkaan kanssa?
Miten arvioit hoidon tarpeen ja tavoitteet, miten vastaat hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla?
Miten toteutat keskeisiä diagnostisia tutkimuksia?
Miten toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten arvioit potilaan hoidontarvetta ABCDE-protokollan mukaan?
Miten tarkkailet potilaan peruselintoimintoja NEWS-kriteeristöä hyödyntäen?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaisesti?
Miten työskentelet ergonomisesti?
Miten toteutat lääkehoitoa turvallisesti?
Miten tarkkailet ja arvioit potilaan kipua?
Miten kirjaat hoitotyön prosessin rakenteisen mallin mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Lukukauden aikana suoritetut opinnot ja käytetyt materiaalit
Yksilölliset oppimisväylät
Käytännön harjoittelu, joka toteutuu hoivakodeissa/tehostetun palveluasumisen yksiköissä tai tk-sairaaloiden osastoilla (jotka ottavat perushoidon harjoitteluun).
TKI ja työelämäyhteistyö
Harjoittelu toteutuu kokonaan työelämässä.
Opiskelijan työmäärä
Harjoittelu 4 vk (6 op)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoittelupaikan ohjaaja ja ohjaava opettaja tekevät arvioinnin opiskelijan suoriutumisesta ja laadittujen tavoitteiden täyttymisestä.
Ohjaava opettaja tekee lopullisen arvioinnin.
Esitietovaatimukset
On osallistunut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuteen.
Lääkelaskut hyväksytysti suoritettu
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.11.2022
Opintopistemäärä
9 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- Satu Sällilä
- Anna-Maija Uusoksa
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Hoitotyön prosessi
Ymmärrät ammatillisen vastuusi sekä velvollisuutesi ja edistät toiminnallasi potilasturvallisuutta.
Osaat luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat tarkkailla ja arvioida potilaan vointia systemaattisesti.
Hallitset perustiedot ja taidot hoitotyössä tarvittavista keskeisistä diagnostisista tutkimuksista.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa ja toimia ergonomisesti.
Osaat toteuttaa turvallisen lääkehoidon periaatteita lääkehoidossa.
Hallitset kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset periaatteet.
Osaat raportoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Hallitset peruselvytyksen ja maallikko-defibrillaattorin käytön perusteet.
Osaat kohdata ja hoitaa kuolevaa potilasta ja tukea hänen läheisiään.
Tunnistat lähestyvän kuoleman merkit ja osaat vainajan laiton.
Aseptinen toiminta
Hallitset aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteet.
Tiedät infektioiden aiheuttamat haitat yksilötasolla.
Tiedät infektioiden aiheuttamat taloudelliset vaikutukset yhteiskunnallisesti.
Sisältö
Hoitotyön prosessi
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten luot hyvän hoitosuhteen?
Miten hyödynnät ABCDE-protokollaa potilaan voinnin arvioinnissa?
Miten käytät NEWS-kriteereitä peruselintoimintojen häiriöiden varhaisessa tunnistamisessa?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten toteutat hoitotyön tarpeen määritystä, hoitotyön diagnosointia, hoitotyön suunnittelua, toteutusta ja tulosten arviointia?
Mitkä ovat keskeisten perushoitoon ja hoitotoimiin liittyvät teoreettiset perusteet?
Mitkä ovat keskeisten diagnostisten tutkimusten teoreettiset perusteet?
Mitä ovat kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset menetelmät?
Mitkä ovat peruselvytyksen ja maallikko-defibrillaattorin käytön teoreettiset perusteet?
Miten kohtaat kuolevan potilaan ja hänen läheisensä?
Miten toteutat kuolevan potilaan hoitotyötä ja vainajan laiton?
Aseptinen toiminta
Mitkä ovat infektiotautien syntymekanismit, kehon puolustusjärjestelmä ja infektiotautien ehkäisykeinot?
Mitkä ovat aseptisen työskentelyn periaatteet, tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat?
Mitä ovat aseptisen työskentelyn periaatteet, tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat?
Mitä ovat infektioiden aiheuttamat haitat ja kustannukset yksilö- ja yhteiskuntatasolla?
Opiskelumateriaali
Opintojakson kirjallisuus:
Rautava-Nurmi Hanna, Westergård Auri, Henttonen Tarja; Ojala Mirja ja Vuorinen Sinikka. Hoitotyön taidot ja toiminnot. Sanoma Pro Oy. Helsinki
Tarkempi opintojakson materiaali on ilmoitettu Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Tentit ja muut määräajat
Tenttien, tehtävien palautusten ja harjoitustuntien ajankohdat on ilmoitettu Learnissa.
Uusintatentit suoritetaan Examissa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä teoriaopetuksessa on (5 x 27 tuntia), joka koostuu lähiopetuksesta, itsenäisestä aiheeseen tutustumisesta ja ryhmätyöskentelystä. Lisäksi opintojaksolle sisältyy harjoitustunteja (4 x 27 tuntia), jotka toteutetaan ryhmätyöskentelynä harjoitustiloissa.
Lisätietoja opiskelijoille
pauliina.lehto@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut tentit, ryhmätehtävät ja harjoitukset.
Arviointi:
Tentit asteikolla 0-K5
Ryhmätehtävät asteikolla 0-K5 tai Hyväksytty/Hylätty
Harjoitusten arviointi Hyväksytty/Hylätty
Opintojakson kokonaisarvosana asteikolla 0-K5.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Opintopistemäärä
9 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pirjo Oikarinen
- Armi Luukkonen
- Teea Lång
- Maria Koski
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI23KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Hoitotyön prosessi
Ymmärrät ammatillisen vastuusi sekä velvollisuutesi ja edistät toiminnallasi potilasturvallisuutta.
Osaat luoda hyvän hoitosuhteen.
Osaat tarkkailla ja arvioida potilaan vointia systemaattisesti.
Hallitset perustiedot ja taidot hoitotyössä tarvittavista keskeisistä diagnostisista tutkimuksista.
Osaat vastata hoidon tarpeeseen hoitotyön toiminnoilla ja kirjata ne rakenteisen mallin mukaisesti.
Osaat toteuttaa kuntoutumista edistävää hoitoa ja toimia ergonomisesti.
Osaat toteuttaa turvallisen lääkehoidon periaatteita lääkehoidossa.
Hallitset kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset periaatteet.
Osaat raportoida ISBAR-protokollan mukaisesti.
Hallitset peruselvytyksen ja maallikko-defibrillaattorin käytön perusteet.
Osaat kohdata ja hoitaa kuolevaa potilasta ja tukea hänen läheisiään.
Tunnistat lähestyvän kuoleman merkit ja osaat vainajan laiton.
Aseptinen toiminta
Hallitset aseptiikan ja infektioiden torjunnan periaatteet.
Tiedät infektioiden aiheuttamat haitat yksilötasolla.
Tiedät infektioiden aiheuttamat taloudelliset vaikutukset yhteiskunnallisesti.
Sisältö
Hoitotyön prosessi
Miten huomioit työssäsi hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet?
Miten kollegiaalisuus ja tiimityöskentely edesauttavat potilaan hoitotyötä?
Miten luot hyvän hoitosuhteen?
Miten hyödynnät ABCDE-protokollaa potilaan voinnin arvioinnissa?
Miten käytät NEWS-kriteereitä peruselintoimintojen häiriöiden varhaisessa tunnistamisessa?
Miten raportoit ISBAR-protokollan mukaan?
Miten toteutat hoitotyön tarpeen määritystä, hoitotyön diagnosointia, hoitotyön suunnittelua, toteutusta ja tulosten arviointia?
Mitkä ovat keskeisten perushoitoon ja hoitotoimiin liittyvät teoreettiset perusteet?
Mitkä ovat keskeisten diagnostisten tutkimusten teoreettiset perusteet?
Mitä ovat kivun tarkkailun ja arvioinnin keskeiset menetelmät?
Mitkä ovat peruselvytyksen ja maallikko-defibrillaattorin käytön teoreettiset perusteet?
Miten kohtaat kuolevan potilaan ja hänen läheisensä?
Miten toteutat kuolevan potilaan hoitotyötä ja vainajan laiton?
Aseptinen toiminta
Mitkä ovat infektiotautien syntymekanismit, kehon puolustusjärjestelmä ja infektiotautien ehkäisykeinot?
Mitkä ovat aseptisen työskentelyn periaatteet, tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat?
Mitä ovat aseptisen työskentelyn periaatteet, tavanomaiset varotoimet ja varotoimiluokat?
Mitä ovat infektioiden aiheuttamat haitat ja kustannukset yksilö- ja yhteiskuntatasolla?
Opiskelumateriaali
Rautava-Nurmi, H. Westergård,A. Henttonen, T. Ojala, M. & Vuorinen, S. 2020 tai vanhempi painos käy. Hoitotyön taidot ja toiminnot. Helsinki: Sanoma Pro Oy
Muu jaettava kirjallinen materiaali tunnilla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Kurssilla voidaan toteuttaa työelämän yhteistyössä mahdollisia vierailuja sovitusti.
Tentit ja muut määräajat
Opiskelijalla on
-oikeus uusia hylätty opintojakso kahdesti, jos opiskelijalla on suorituksia kyseiseltä opintojaksolta tai ellei toteutuskuvauksessa ole toisin todettu.
-oikeus korottaa hyväksytyn opintojakson arvosanaa kerran, jos opintojakson suoritus on arvioitu pelkästään tentin/ kirjallisen tehtävän perusteella
-koko opintojakson uusinta- ja korotusmahdollisuus järjestetään vuoden kuluessa opintojakson toteutuksessa ilmoitetusta aloitusajankohdasta
-mikäli opintojakso jää kesken kahden uusintakerran jälkeenkin, opiskelijan on ilmoittauduttava uudelle vastaavalle toteutukselle, kun opintojakso seuraavan kerran toteutetaan
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on seuraavanlainen: 1 opintopiste =27 tuntia
Teoriaosuuden kokonaisopintopistemäärä on 5 op=135 tuntia (opiskelijan kokonaistyömäärä tunneissa)
Toteutuksen osien kuvaus
Toteutus sisältää teoriaosuuden ja laboroinnit.
Opiskelija osoittaa osaamisensa erikseen ilmoitettavina näyttöpäivinä kurssin lopussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Teoriaosuus arvioidaan asteikolla 1-5
Laboroinnit arvioidaan asteikolla Hyväksytty-Hylätty
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
0 op
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 70
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Ensihoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Riitta Riikonen
- Pirjo Oikarinen
- Teea Lång
- Miia Myllymäki
- Elina Jouppila
- Anetta Väänänen
- Susanna Suvimaa
- Sirpa Gardemeister
Ryhmät
-
SHMI22SMSairaanhoitaja, monimuoto
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
0 op
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Ensihoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Riitta Riikonen
- Pirjo Oikarinen
- Teea Lång
- Miia Myllymäki
- Elina Jouppila
- Anetta Väänänen
- Susanna Suvimaa
- Sirpa Gardemeister
Ryhmät
-
SHMI22SVMSairaanhoitaja, verkkopainotteinen monimuotototeutus
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
0 op
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Ensihoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Riitta Riikonen
- Pirjo Oikarinen
- Teea Lång
- Miia Myllymäki
- Elina Jouppila
- Sirpa Gardemeister
- Susanna Suvimaa
Ryhmät
-
SHMI23KVMSairaanhoitaja, verkkopainotteinen monimuotototeutus
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
0 op
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Ensihoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Aila Friis
- Riitta Riikonen
- Pirjo Oikarinen
- Teea Lång
- Miia Myllymäki
- Elina Jouppila
- Susanna Suvimaa
- Sirpa Gardemeister
Ryhmät
-
THMI23KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 19.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Marja Turkki
- Riitta-Liisa Jukarainen
- Karoliina Rötkö
- Marja-Liisa Rissanen
- TerSYNN8 TerSTYNN
Ryhmät
-
THMI20KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida kouluikäisen ja nuoren kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea kouluikäistä ja nuorta terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa ja terveellisten elintapojen edistämisessä.
Osaat arvioida kouluikäisen, nuoren ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä monikulttuurisuuden koulu/opiskeluterveydenhoitajatyössä.
Sisältö
Mitä on koululaisen, nuoren ja hänen perheensä terveydenhoitajatyö ja miten sitä toteutetaan?
Mitä on opiskeluterveydenhuolto?
Miten arvioidaan koululaisen ja nuoren kasvua ja kehitystä?
Miten tunnistat koululaisen, nuoren ja opiskelijan terveyden, turvattomuuden, sosiaalisen kehityksen riskejä ja häiriöitä ja miten puutut niihin?
Mitä on koululaisen, nuoren ja opiskelijan mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen?
Miten edistät päihteettömyyttä ja puutut päihdeongelmiin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan oppimisyhteisöjen ja – ympäristöjen terveellisyyttä, turvallisuutta ja toimivuutta?
Miten ohjaat yksilöitä ja ryhmiä terveyteen liittyvissä asioissa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan seksuaaliterveyttä?
Miten annat koululaisille ja opiskelijoille liikunta- ja ravitsemusohjausta?
Miten ohjaat koululaisia ja opiskelijoita uneen liittyvissä asioissa?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Opiskelumateriaali
Laaja terveystarkastus. Ohjeistus äitiys- ja lastenneuvolatoimintaan sekä kouluterveydenhuoltoon .Toim. Hakulinen-Viitanen T., Hietanen-Peltola M., Hastrup A., Wallin M. & Pelkonen M. 2012. THL. Opas 22.
NEUKO-tietokanta. Duodecim. Terveysportti.
Neuvolatoiminta, koulu-ja opiskeluterveydenhuolto sekä ehkäisevä suun terveydenhuolto. Asetuksen (380/2009) perustelut ja soveltamisohjeet. Julkaisuja 2009:20.STM.
Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa - Opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen väylä: sinulla on mahdollisuus osallistua työjärjestyksen mukaiseen opetukseen.
Ei nopeuttavaa oppimisväylää.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla on käytännön esimerkkejä.
Opintojaksoon liittyy 5 opintopistettä harjoittelua opiskelu-ja/tai kouluterveydenhuollossa.
Tentit ja muut määräajat
Kouluterveydenhuollossa on luokassa tehtävä pari- tai pienryhmätentti.
Opiskeluterveydenhuollosta on Learn-tentti.
Lastensuojelusta tehtävä.
Mielenterveys- ja päihdetyö ryhmätehtävä.
Tentit arvioidaan arvosanoilla 1-5. Mielenterveys- ja päihdetyön ryhmätehtävä arvioidaan arvosanoilla 1-5. Lastensuojelusta tehtävä hyväksytty-hylätty.
Simulaatio kouluterveydenhuolto & mielenterveys- ja päihdetyö. Hyväksytty-hylätty.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojakso sisältää esimerkkejä eri kulttuureista tulevan koululaisen ja opiskelijan sekä hänen perheensä kohtaamisesta.
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27 tuntia opiskelijan työtä
Opintojakson laajuus on 5 op = 135 t
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso jakautuu seuraaviin osiin:
Kouluterveydenhuolto 2,0 op,
Opiskeluterveydenhuolto1,5 op
Ryhdin tutkiminen 0,5 op
Mielenterveys- ja päihdetyöstä 1 op
Kouluikäisen ja nuoren ravitsemus 2 tuntia
Koulukuraattorin työ 2 tuntia
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvotteisia ovat ryhti- ja ravitsemustunnit. Simulaatiotunnit ovat pakollisia. Opettajat kertovat muista läsnäolovelvotteista opintojakso alettua.
Opintojakson arvosanan korottaminen tapahtuu yksilötenttinä Examissa. Arvosanaa voi korottaa yhden kerran.
Tätä opintojaksoa täydentää kouluikäisen ja nuoren terveydenhoitajatyön harjoittelu (5 op).
Opintojakson edeltävyysehdoissa mainitut suoritukset tarkastetaan ennen opintojakson alkua ja tarvittaessa osallistuminen perutaan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritettu Learn-tentti, pari/ryhmätentti, tehtävät ja simulaatio.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 17.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- Satu Sällilä
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV20SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida kouluikäisen ja nuoren kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea kouluikäistä ja nuorta terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa ja terveellisten elintapojen edistämisessä.
Osaat arvioida kouluikäisen, nuoren ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä monikulttuurisuuden koulu/opiskeluterveydenhoitajatyössä.
Sisältö
Mitä on koululaisen, nuoren ja hänen perheensä terveydenhoitajatyö ja miten sitä toteutetaan?
Mitä on opiskeluterveydenhuolto?
Miten arvioidaan koululaisen ja nuoren kasvua ja kehitystä?
Miten tunnistat koululaisen, nuoren ja opiskelijan terveyden, turvattomuuden, sosiaalisen kehityksen riskejä ja häiriöitä ja miten puutut niihin?
Mitä on koululaisen, nuoren ja opiskelijan mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen?
Miten edistät päihteettömyyttä ja puutut päihdeongelmiin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan oppimisyhteisöjen ja – ympäristöjen terveellisyyttä, turvallisuutta ja toimivuutta?
Miten ohjaat yksilöitä ja ryhmiä terveyteen liittyvissä asioissa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan seksuaaliterveyttä?
Miten annat koululaisille ja opiskelijoille liikunta- ja ravitsemusohjausta?
Miten ohjaat koululaisia ja opiskelijoita uneen liittyvissä asioissa?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Opiskelumateriaali
Opintojakson materiaali on ilmoitettu Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskelijan tulee olla läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla jolloin annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 h
Lisätietoja opiskelijoille
Pauliina Lehto
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Yksilö- ja ryhmätehtävien palauttaminen määräajassa. Aktiivinen osallistuminen verkkotapaamisiin ja laboraatioharjoituksiin. Myöhässä palautettujen tehtävien arvosana alenee yhdellä arvosanalla.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
02.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- shktvirtuaali
- Satu Sällilä
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV23KMTerveydenhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida kouluikäisen ja nuoren kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea kouluikäistä ja nuorta terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa ja terveellisten elintapojen edistämisessä.
Osaat arvioida kouluikäisen, nuoren ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä monikulttuurisuuden koulu/opiskeluterveydenhoitajatyössä.
Sisältö
Mitä on koululaisen, nuoren ja hänen perheensä terveydenhoitajatyö ja miten sitä toteutetaan?
Mitä on opiskeluterveydenhuolto?
Miten arvioidaan koululaisen ja nuoren kasvua ja kehitystä?
Miten tunnistat koululaisen, nuoren ja opiskelijan terveyden, turvattomuuden, sosiaalisen kehityksen riskejä ja häiriöitä ja miten puutut niihin?
Mitä on koululaisen, nuoren ja opiskelijan mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen?
Miten edistät päihteettömyyttä ja puutut päihdeongelmiin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan oppimisyhteisöjen ja – ympäristöjen terveellisyyttä, turvallisuutta ja toimivuutta?
Miten ohjaat yksilöitä ja ryhmiä terveyteen liittyvissä asioissa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan seksuaaliterveyttä?
Miten annat koululaisille ja opiskelijoille liikunta- ja ravitsemusohjausta?
Miten ohjaat koululaisia ja opiskelijoita uneen liittyvissä asioissa?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Opiskelumateriaali
Opintojakson materiaali on ilmoitettu Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskelijan tulee olla läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla jolloin annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 h
Lisätietoja opiskelijoille
Pauliina Lehto
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Yksilö- ja ryhmätehtävien palauttaminen määräajassa. Aktiivinen osallistuminen verkkotapaamisiin ja laboraatioharjoituksiin. Myöhässä palautettujen tehtävien arvosana alenee yhdellä arvosanalla.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.09.2022 - 30.11.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 10
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sosionomikoulutus
- Yhteisöpedagogikoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Anne Ulmanen
- Riitta Kuismin
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Tunnistat eri terapiasuuntauksia.
Osaat kriisi-interventioiden toimintamallien perusteet.
Osaat toimia tukea antavasti vakavasti traumatisoituneen ihmisen kanssa.
Tunnistat kehon merkityksen traumatisoituneen ihmisen psyykkisen oirehtimisen yhteydessä.
Tunnistat PTSD:n ja osaat auttaa oireyhtymästä kärsivää ihmistä.
Osaat soveltaa erilaisia vuorovaikutuksellisia lähestymistapoja.
Osaat ylläpitää omaa työhyvinvointiasi.
Sisältö
Millaisia terapeuttisia lähestymistapoja tunnistat?
Mitä tarkoittavat kriisi-interventiot ja miten niitä toteutetaan?
Millainen on vakavasti traumatisoituneen auttamisprosessi?
Mitä tarkoittaa sensomotorinen kehoterapia?
Mitkä ovat PTSD:n oireet ja miten autat oireyhtymästä kärsivää ihmistä?
Mitä tarkoittavat allianssi, dialogisuus, narratiivisuus, reflektiivisyys ja traumainformoitu työote?
Millaisin keinoin edistät työhyvinvointiasi?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan Learnissa
Yksilölliset oppimisväylät
Ei
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei
Tentit ja muut määräajat
Kurssissa on aikaan sitomattomia itsenäisiä tehtäviä, keskustelelujen avauksia , kommentointia, loppuyhteenvedon sekä -kokeen.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei
Opiskelijan työmäärä
27t/opintopiste
Toteutuksen osien kuvaus
Ilmoitetaan Learnissa
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso toteutetaan kokonaan verkossa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 30.11.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Sosionomikoulutus, kouluhyvinvointi ja kuraattorityö
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sosionomikoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Yhteisöpedagogikoulutus
Opettaja
- Anne Ulmanen
Vastuuopettaja
Anne Ulmanen
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Tiedät lapsen mielenterveyden perustat. Syvennät tietoasi lapsiperheen mielenterveyteen liittyvistä haasteista, lapsen oirekäyttäytymisestä ja hoidosta. Tiedät yhteistyösuhteen toimintaperiaatteet lapsiperheen kanssa ja osaat kohdata lapsen osana perhettään perhekokonaisuutta kunnioittaen. Osaat käyttää erilaisia toiminnallisia menetelmiä lapsen kohtaamisessa.
Sisältö
Millainen merkitys kiintymyssuhteella ja varhaisella vuorovaikutuksella on lapsen mielenterveyden tasapainoisessa kehittymisessä?
Mitä tarkoittaa kiintymyssuhdetrauma?
Mitkä ovat tyypillisimmät lapsen ja perheen kohtaamat mielenterveydelliset haasteet?
Miten lapsi oireilee ja miten oireilevaa lasta ja perhettä autetaan?
Miten toimit lapsen työntekijänä yhteistyösuhteessa lapsen ja perheen kanssa?
Mitä ovat toiminnalliset menetelmät lasten mielenterveyden tukemisessa? Mm. leikkiterapia, pelit, trappan-malli, MIM, tikapuut, tejping jne. opiskelijoiden oman valinnan mukaan.
Opiskelumateriaali
Lasten mielenterveystalo
Lastensuojelu- ja mielenterveylaki
Itä-Suomen yliopiston lääketiteen luennot
Muu Learnissa osoitettu materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
ei
TKI ja työelämäyhteistyö
ei
Tentit ja muut määräajat
Opinnot sisältävät yhden Learn kotikokeen, jonka voi uusia niin monta kertaa, että koe on hyväksytysti suoritettu. Kokeen ajankohta sovitaan erikseen. Tehtävien palautuspäivät ilmoitetaan Learnissa.
Opiskelijan työmäärä
27 tuntia/op=135t
Toteutuksen osien kuvaus
1. Lapsen ja lapsiperheen mielenterveyden perustat
2. Kiintymyssuhde ja sen häiriintyminen
3. Lapsen psykiatrinen arvio, lasten psykiatriset häiriöt ja kohtaaminen (Itä-Suomen yliopiston verkkoluennot)
4. Toiminnalliset menetelmät vuorovaikutuksen tukena
Lisätietoja opiskelijoille
Koulutus toteutetaan kokonaisuudessaan verkko-opintoina. Opintojaksossa on tietotestejä, pieniä palautettavia yksilöesseitä ja verkkkeskusteluja sekä laajempi yksilötyö ja siihen liittyvä vertaisarviointitehtävä. Vertaisarviointi on aikataulutettu.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti tehdyt tehtävät ja Learn kotikoe. (H3)
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 26.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Miia Myllymäki
- Riitta-Liisa Jukarainen
Vastuuopettaja
Miia Myllymäki
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI21KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Pienryhmä 3
Tavoitteet
Ymmärrät lapsen ja nuoren normaalin kasvun ja kehityksen
Osaat soveltaa tietojasi keskeisimmistä lasten ja nuorten sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat huomioida ja tukea perhettä osana lapsen ja nuoren hoitoa.
Tunnet lasten ja nuorten erityispiirteet ja osaat soveltaa tietoa hoitotyössä.
Osaat soveltaa tietojasi anatomiasta ja fysiologiasta, patofysiologiasta, soveltavasta farmakologiasta sekä lääkehoidon toteuttamisesta lapsen ja nuoren hoidossa.
Tunnet tavallisimmat kehitysvammat.
Osaat soveltaa tietojasi keskeisistä kehitysvammoista toteuttaessasi kehitysvammaisen henkilön hoitotyötä.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja nuorten hoitotyössä.
Tunnet lasten ja nuorten syövät ja niiden hoitotyön sekä palliatiivisen hoidon periaatteet
Sisältö
Miten etenee lapsen ja nuoren normaali kasvu ja kehitys?
Mitkä ovat keskeisimmät lasten ja nuorten sairaudet?
Kuinka huomioin ja tuen perhettä lapsen ja nuoren hoitotyössä?
Mitkä ovat lasten ja nuorten hoitotyössä käytettävät hoitotyön auttamismenetelmät?
Miten hoidat tervettä ja sairasta lasta tai nuorta?
Miten toteutat turvallista lasten ja nuorten lääke- ja nestehoitoa?
Mitkä ovat tavallisimmat kehitysvammat ja vammaishoitotyössä käytettävät menetelmät?
Miten tuet kehitysvammaisen toimintakykyä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja nuorten hoitotyössä?
Mitkä ovat lasten ja nuorten syövät ja niiden hoitotyön sekä palliatiivisen hoidon periaatteet?
Opiskelumateriaali
Storvik-Sydänmaa, Tervajärvi, L. & Hammar A.-M. 2019. Lapsen ja perheen hoitotyö. SanomaPro. Soveltuvin osin.
Kirjan lisäksi opiskelumateriaalina on Learn-oppimisympäristön materiaali ja videot.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen väylä: sinulla on mahdollisuus osallistua työjärjestyksen mukaiseen opetukseen.
Opintoja nopeuttava väylä: Voit tehdä Exam-tentin. Ole asiasta yhteydessä opintojen alussa opettajaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla on työelämäedustajien asiantuntijaluentoja (videot), käytännön esimerkkejä ja mahdollisesti alumnivierailu tai puheenvuoro.
Tentit ja muut määräajat
Kehitysvammaisuudesta on Examissa yksilötentti.
Muista opintojakson sisällöistä on luokassa tehtävä ryhmätentti.
Tentit arvioidaan arvosanoilla 1-5.
Uusintatentit suoritetaan Examissa.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojakso sisältää esimerkkejä eri kulttuureista tulevan lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä kohtaamisesta.
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27h
Opintojakson laajuus on 5 op = 135h
Opintojaksolla on noin 50 lähiopetustuntia ja 85h on itseopiskeluun ja tentteihin valmistautumisiin.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso jakautuu seuraaviin osiin:
Lapsen ja nuoren normaali kasvu ja kehitys 1 op
Kehitysvammaisuus 1 op
Keskeisimmät lasten ja nuorten sairaudet ja hoitotyö 3 op
Lisätietoja opiskelijoille
Lähiopetustunnit eivät ole pakollisia, mutta suositeltavia.
Opintojakson arvosanan korottaminen tapahtuu yksilötenttinä Examissa. Arvosanaa voi korottaa yhden kerran.
Tätä opintojaksoa täydentävät lasten hoitotyön harjoittelu (kliininen harjoittelu 2) ja prekliininen harjoittelu 2, josta yksi opintopiste on lasten hoitotyön laborointia.
Opintojakson edeltävyysehdoissa mainitut suoritukset tarkastetaan ennen opintojakson alkua ja tarvittaessa osallistuminen perutaan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointikriteerit esitellään opintojakson alussa.
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet (poislukien Opinto- ja urasuunnittelu), Sisätautien hoitotyö, Kirurginen- ja perioperatiivinen hoitotyö, Kliininen harjoittelu I
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Hallitset lääkehoitoon liittyvän lainsäädännön, informaatio-ohjauksen ja prosessin.
Osaat soveltaa tietoja anatomiasta ja fysiologiasta, patofysiologiasta, soveltavasta farmakologiasta sekä lääkehoidon toteuttamisesta suunnitellessasi, toteuttaessasi ja arvioidessasi turvallista lääkehoitoa erilaisten asiakas- /potilasryhmien ja sairauksien hoidossa.
Tunnistat lääkkeiden yleisimmät yhteis- ja haittavaikutukset.
Tiedät lääkeaineiden keskeiset vaikutusmekanismit ja vaiheet elimistössä (farmakokinetiikka ja farmakodynamiikka).
Osaat toteuttaa lääkelaskentaa turvallisesti.
Osaat käyttää lääkehoidossa tarvittavia välineitä tarkoituksenmukaisesti, turvallisesti, taloudellisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti.
Osaat nestehoidon perusteet.
Sisältö
Mitkä lait ja säädökset ohjaavat lääkehoitoa?
Mitä toimintayksikön lääkehoidon toteuttamista ohjaava lääkehoitosuunnitelma sisältää?
Mitkä ovat farmakologian perusteet (farmakokinetiikka, farmakodynamiikka ja toksikologia)?
Mitkä ovat lääkkeiden terapeuttiset, haitta- ja yhteisvaikutukset sekä yhteisvaikutusmekanismit?
Mitkä ovat tavallisimmat lääkeaineryhmät ja niiden käyttöalueet, vaikutusmekanismit ja antotavat?
Miten toteutat lääkehoitoa eri antoreittejä käyttäen?
Miten käytät lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa ja annostelussa tarvittavia välineitä? (ruiskut, neulat, sekoituskanyylit, infuusioletkustot ja infuusioautomaatit)
Mitä pitää huomioida potilaan lääkehoidon ohjauksessa?
Miten toteutetaan lääkehoidon vaikutusten seuranta, kirjaaminen, lääkehoidon tarkistus ja arviointi?
Mitkä ovat sairaanhoitajan rooli, tehtävät ja vastuu lääkehoidossa?
Miten lääkehoitoteknologiaa hyödynnetään?
Miten hallitset lääkelaskennan eri osa-alueet?
Miten suunnittelet ja toteutat nestehoitoa?
Opiskelumateriaali
Opintojakson kirjallisuus:
Saano S., Taam-Ukkonen M., 2018, Lääkehoidon käsikirja, Sanomapro
Nikkola R., Nurkka N. & Paloposki S. 2016, Annos oivallusta, Sanomapro
Muu Learnissa oleva opiskelumateriaali
Tarkempi opintojaksolla käytettävä materiaali ilmoitetaan Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei käytössä tässä toteutuksessa.
Tentit ja muut määräajat
Lääkehoidon teorian ensimmäinen tentti työjärjestyksen mukaisesti. Uusintatentti Examissa.
Lääkelaskujen tentit examissa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 h
Lisätietoja opiskelijoille
pauliina.lehto@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen lähiopetukseen ja tenttien suorittaminen.
Lääkehoidon teoria (0-K5).
Lääkelaskutentti (hyväksytty 100% oikein/hylätty).
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
16.01.2023 - 13.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Sirpa Gardemeister
- Susanna Suvimaa
Vastuuopettaja
Sirpa Gardemeister
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI23KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Hallitset lääkehoitoon liittyvän lainsäädännön, informaatio-ohjauksen ja prosessin.
Osaat soveltaa tietoja anatomiasta ja fysiologiasta, patofysiologiasta, soveltavasta farmakologiasta sekä lääkehoidon toteuttamisesta suunnitellessasi, toteuttaessasi ja arvioidessasi turvallista lääkehoitoa erilaisten asiakas- /potilasryhmien ja sairauksien hoidossa.
Tunnistat lääkkeiden yleisimmät yhteis- ja haittavaikutukset.
Tiedät lääkeaineiden keskeiset vaikutusmekanismit ja vaiheet elimistössä (farmakokinetiikka ja farmakodynamiikka).
Osaat toteuttaa lääkelaskentaa turvallisesti.
Osaat käyttää lääkehoidossa tarvittavia välineitä tarkoituksenmukaisesti, turvallisesti, taloudellisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti.
Osaat nestehoidon perusteet.
Sisältö
Mitkä lait ja säädökset ohjaavat lääkehoitoa?
Mitä toimintayksikön lääkehoidon toteuttamista ohjaava lääkehoitosuunnitelma sisältää?
Mitkä ovat farmakologian perusteet (farmakokinetiikka, farmakodynamiikka ja toksikologia)?
Mitkä ovat lääkkeiden terapeuttiset, haitta- ja yhteisvaikutukset sekä yhteisvaikutusmekanismit?
Mitkä ovat tavallisimmat lääkeaineryhmät ja niiden käyttöalueet, vaikutusmekanismit ja antotavat?
Miten toteutat lääkehoitoa eri antoreittejä käyttäen?
Miten käytät lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa ja annostelussa tarvittavia välineitä? (ruiskut, neulat, sekoituskanyylit, infuusioletkustot ja infuusioautomaatit)
Mitä pitää huomioida potilaan lääkehoidon ohjauksessa?
Miten toteutetaan lääkehoidon vaikutusten seuranta, kirjaaminen, lääkehoidon tarkistus ja arviointi?
Mitkä ovat sairaanhoitajan rooli, tehtävät ja vastuu lääkehoidossa?
Miten lääkehoitoteknologiaa hyödynnetään?
Miten hallitset lääkelaskennan eri osa-alueet?
Miten suunnittelet ja toteutat nestehoitoa?
Opiskelumateriaali
AMK-tason lääkehoidon oppikirja, esim.: Saano Susanna, Taam-Ukkonen Minna, 2018 tai uudempi, Lääkehoidon käsikirja, Sanomapro
+ Learnissa tarjottu materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskelusi rytmittyvät itsenäisten oppimistehtävien ja lukujärjestyksen mukaisilla kontaktiopetustunneilla tehtävien harjoitteiden mukaan. Teoria opiskellaan verkossa Learnissa tarjolla olevien luentonauhoitteiden ja oppimateriaalin avulla. Kontaktitunneilla (joista osa voi olla Teamsin välityksellä) harjoitellaan laskuja, ja tehdään lääkehoitoon liittyviä harjoitteita.
Lääkehoidon osion 1 laboroinnit toteutuvat Kliininen hoitotyö ja prekliininen harjoittelu - opintojaksolla. Laborointeihin osallistumiseen on 100% läsnäolovelvoite.
Lääkehoidon osion 2 loppitunnit, lääkelaskenta ja laboroinnit toteutuvat lähiopetuksena koululla. Laborointeihin osallistumiseen on 100% läsnäolovelvoite.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolta saat hyvän pohjan osallistua työnantajan järjestämiin lääkehoidon osaamisen testauksiin, ja työelämässä lääkehoidon tehtävien turvalliseen toteuttamiseen.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson molempiin osioihin sisältyy tentti sekä teoriasta että lääkelaskuista. Hylätyn tenttisuorituksen voi uusia kaksi kertaa erikseen ilmoitettuina päivinä Exam-järjestelmässä.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on yhteensä 135 tuntia, joka jakaantuu itsenäiseen opiskeluun ja kontaktiopiskeluun kahdella lukukaudella.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso koostuu kahdesta erillisestä lääkehoidon osiosta (3 op ja 2 op) eri lukukausilla. Molemmissa osuuksissa on oma opettaja. Osioihin voi sisältyä itsenäistä työskentelyä, kontaktiopetusta ja harjoituksia.
Lisätietoja opiskelijoille
Ole läsnä opintojen alussa infotunnilla opintojakson suorittaaksesi.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti toimii numeraalisen arvosanan perusteena molemmissa osuuksissa, lisäksi oltava suoritettuna oppimistehtävät/välitentit Learnissa ja osallistuttava aktiivisesti kontaktituntien harjoitteisiin. Lääkelaskennan tentit LL1 ja LL2 arvioidaan hyväksytty/hylätty (100 % laskuista oikein)
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
0 op
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Aila Friis
- Riitta Riikonen
- Pirjo Oikarinen
- Teea Lång
- Miia Myllymäki
- Susanna Suvimaa
- Sirpa Gardemeister
Ryhmät
-
THMI23KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat lääkehoidon toteutuksen edellyttämän lääkelaskennan perusteet.
Sisältö
Lääkkeen annostuksen laskeminen, kun kyseessä on:
- luonnollista tietä annettavat lääkkeet
- injektiona annettavat lääkkeet
- painon mukaan annettavat lääkkeet
- liuosten pitoisuus suhteellisina pitoisuuksina
- liuosten valmistaminen kiinteästä aineesta
- liuosten laimentaminen
- infuusioliuoksen antonopeus
Kliinisen hoitotyön perusteet-opintojaksoon kuuluva lääkelaskut 1 sisältää lähiopetusta.
Lääkelaskut 2-5: itsenäinen harjoittelu, lääkelaskujen työpajat/klinikat
Yksilölliset oppimisväylät
Laskut on sidottu harjoitteluihin seuraavasti:
Kliinisen hoitotyön perusharjoittelu = LL1
Kliininen harjoittelu 1 = sisätaudit ja gero = LL2
kliininen harjoittelu 2 = mipä ja kirra = LL3
kliininen harjoittelu 3 = kotihoito ja lapset = LL4
Valtakunnallinen lopputentti = LL5
kliininen harjoittelu 4 = monialainen projekti ja hanke/hopsin ohjaama paikka
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Kliinisen hoitotyön perusteet/Lääkelaskut 1 op tulee olla suoritettuna hyväksytysti.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
0 op
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Riitta Riikonen
- Haija Kankkunen
- Pirjo Oikarinen
- Teea Lång
- Miia Myllymäki
- Susanna Suvimaa
- Sirpa Gardemeister
Ryhmät
-
SHMI23KVMSairaanhoitaja, verkkopainotteinen monimuotototeutus
Tavoitteet
Osaat lääkehoidon toteutuksen edellyttämän lääkelaskennan perusteet.
Sisältö
Lääkkeen annostuksen laskeminen, kun kyseessä on:
- luonnollista tietä annettavat lääkkeet
- injektiona annettavat lääkkeet
- painon mukaan annettavat lääkkeet
- liuosten pitoisuus suhteellisina pitoisuuksina
- liuosten valmistaminen kiinteästä aineesta
- liuosten laimentaminen
- infuusioliuoksen antonopeus
Kliinisen hoitotyön perusteet-opintojaksoon kuuluva lääkelaskut 1 sisältää lähiopetusta.
Lääkelaskut 2-5: itsenäinen harjoittelu, lääkelaskujen työpajat/klinikat
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Kliinisen hoitotyön perusteet/Lääkelaskut 1 op tulee olla suoritettuna hyväksytysti.
Ilmoittautumisaika
14.03.2023 - 31.03.2023
Ajoitus
01.05.2023 - 30.09.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- Liisa Korpivaara
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV23KMTerveydenhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Tunnet yleisimmät maailman terveyden haasteet.
Tunnet yleisimmät kansansairaudet, niiden riskitekijät, ehkäisyn ja hoitomuodot.
Osaat ohjata asiakasta ehkäisemään kansantauteja.
Osaat ohjata asiakasta saavuttamaan hyvän hoitotasapainon ravitsemuksen, liikunnan ja levon avulla.
Tunnet kansantautien yleisimmät lääkitykset ja osaat ohjata asiakasta lääkehoidossa.
Osaat hyödyntää teknologiaa asiakkaan omahoidon tukemisessa.
Sisältö
Mitkä ovat yleisimmät maailman terveyden haasteet?
Mitkä ovat yleisimmät kansansairaudet, niiden riskitekijät, ehkäisy ja käypähoito?
Miten ohjaat asiakasta ehkäisemään kansantauteja?
Miten ohjaat asiakasta saavuttamaan hyvän hoitotasapainon ravitsemuksen, liikunnan ja levon avulla?
Miten ohjaat asiakasta kansantautien lääkehoidossa?
Miten hyödynnät teknologiaa asiakkaan omahoidon tukemisessa?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali ilmoitetaan learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso toteutuu verkko-opintoina. Opintojakson aloitus tapahtuu yhteisellä infotapaamisella, johon osallistumiselle on vahva suositus.
Opintoihin kuuluu yksilö- ja ryhmätehtäviä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 tuntia
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso muodostuu tavoitteiden mukaisista teemoista. Jokaiseen teemaan liittyy oppimistehtävä, johon on ositettu materiaali tai materiaali on etsittävä itse valitun aiheen mukaisesti. Osa tehtävistä arvioidaan numeraalisesti ja osa asteikolla hyväksytty - hylätty.
Lisätietoja opiskelijoille
Liisa Korpivaara ja Pauliina Lehto
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan numeraalisesti ja arviointi perustuu opintojaksolla tehtäviin oppimistehtäviin, joista osa arvioidaan numeraalisesti ja osa asteikolla hyväksytty- hylätty.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 19.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Riitta Riikonen
- Anne Ulmanen
- Riitta Kuismin
Vastuuopettaja
Anetta Väänänen
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI22KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Mielenterveyshoitotyö
Osaat soveltaa tietoja keskeisimmistä mielenterveyshäiriöistä ja psykiatrisista sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien hoidossa käytettäviä keskeisiä hoitotyön menetelmiä ja lääkehoitoa.
Osaat toteuttaa mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien lääkehoitoa.
Kykenet ammatilliseen ja hoidolliseen vuorovaikutukseen eri taustaisten asiakkaiden/ potilaiden sekä heidän läheistensä kanssa.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyössä.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.
Päihdehoitotyö
Osaat päihdehoitotyön menetelmiä.
Kriisihoitotyö
Osaat tukea akuutissa kriisissä olevaa ihmistä.
Tunnistat surun yksilöllisiä ilmenemismuotoja.
Sisältö
Mielenterveyshoitotyö
Mitkä ovat tavallisimmat mielenterveyshäiriöt ja psykiatriset sairaudet?
Mitkä ovat mielenterveyshäiriöiden ja psykiatristen sairauksien hoidossa käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten toteutetaan lääkkeellistä hoitoa tavallisimmissa mielenterveyshäiriöissä ja psykiatrisissa sairauksissa?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa mielenterveyspotilaan hoitotyössä?
Päihdehoitotyö
Mitä tietoa tarvitaan päihdehoitotyön näkökulmasta alkoholista, korvikealkoholista, sekakäytöstä ja huumeista?
Mitkä ovat päihdehoitotyön- ja varhaisen puuttumisen menetelmät?
Mitä mini-interventio sisältää ja miten etenee?
Miten toteutetaan päihteiden käytön ehkäisyä ja haittojen ja terveysriskien sekä ongelmien käsittelyä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa päihdehoitotyössä?
Kriisihoitotyö
Miten määritellään akuutti kriisi ja mitä vaiheita siihen liittyy?
Miten tunnistetaan henkisen tuen tarve?
Mitä on asiantuntija-apu ja miten se järjestetään?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa kriisihoitotyössä?
Miten tunnistat surun yksilöllisiä ilmenemismuotoja?
Opiskelumateriaali
Hämäläinen K, Kanerva A, Kuhanen C, Seuri T & Schubert C. 2017. Mielenterveyshoito-työ. Helsinki: Sanoma Pro.
Lönnqvist J., Henriksson M & Marttunen M. 2017 Psykiatria. Duodecim.
Psykiatrian Käypä hoito –suositukset
Päihdelääketieteen Käypä hoito -suositukset
Lastenpsykiatrian Käypä hoito –suositukset
Partanen A, Holmberg J, Inkinen M, Kurki M & Salo-Chydenius S. 2015. Päihdehoitotyö. Helsinki: Sanoma Pro.
Ahola T & Ahola M. 2016. Väkivallasta turvallisuuteen. Helsinki: Bookwell Oy.
Flinck A, Kälvinmäki J, Leppäkoski P & Paavilainen E. 2013.
Toimintaohje perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kohdanneiden ja tehneiden hoitotilanteissa. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110832/TOIMINTAOHJE%20%20liitteet.pdf?sequen ce=2&isAllowed=y
Muu opintojaksolla ilmoitettu materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Aiemmin hankitun osaamisen voi osoittaa aiemmilla korkeakouluopinnoilla. Koko opintojakson osalta hakemus e-opintotoimistoon. 1-4op osalta vapaamuotoinen hakemus opintojaksosta vastaavalla opettajalle viimeistään kuukausi ennen opintojakson alkamista.
Työviikkopohjainen väylä sisältää kontakti- ja verkko-opintoja.
Työhön integroitu väylä ei ole mahdollinen tällä opintojaksolla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla esittäytyy useita työelämäyhteistyökumppaneita sekä kokemusasiantuntijoita.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää valtakunnallisen mielenterveys- ja päihdehoitotyön tentin Digicampus-Moodlessa. Hylättyä tenttiä voi uusia kaksi kertaa.
Kansainvälinen yhteistyö
Kansainvälisellä viikolla (vko 11) mahdollisesti kansainvälisiä luennoitsijoita.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 135h. Opintojakso sisältää luentoja (mahdollisuus etäyhteyteen) vierailu- ja vierailijakäynnit (mm. kokemusasiantuntijavierailat), tehtäviä ja tentin.
Toteutuksen osien kuvaus
Kriisi- ja väkivaltatyö 2op
Psykiatria ja päihdelääketiede 1op
Mielenterveyshoitotyö ja hoitosuhdetyöskentely 1op
Päihdehoitotyö 1op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan tentin ja tehtävien perusteella. Arviointikriteerit osoitetaan opintojaksoinfossa.
Esitietovaatimukset
On suorittanut Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuuden ja Kliinisen hoitotyön perusharjoittelun. On osallistunut Terveyden edistämisen opintokokonaisuuteen.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Jussi Mähönen
- Satu Sällilä
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Osaat arvioida asiakkaan/potilaan tarpeet, voimavarat sekä oman vastuun ohjauksen suunnittelussa ja omahoidossa.
Osaat suunnitella ja toteuttaa näyttöön perustuvaa yksilö- ja ryhmäohjausta yhdessä asiakkaan/potilaan ja muiden asiantuntijoiden kanssa
Osaat arvioida ohjauksen tuloksia asiakkaan/potilaan, läheisten ja terveydenhuollon kanssa.
Osaat suunnitella, ja toteuttaa asiakkaan/potilaan omahoitoa tukevaa ohjausta pedagogisesti ja eettisesti perustellen.
Osaat ohjata ja tukea asiakasta/ potilasta ja läheisiä hoitoon sitoutumisessa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Ymmärrät sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä ohjauksen ja valvonnan Suomessa.
Ymmärrät sosiaaliturvan merkityksen osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa.
Ymmärrät eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- ja palveluketjua.
Ymmärrät oman roolisi organisaation maineen, brändin ja imagon rakentamisessa sekä asiakkaan palvelukokemuksen luomisessa.
Osaat hyödyntää sähköisiä palveluita osana asiakkaan/ potilaan kokonaishoitoa
Osaat ohjata ja motivoida asiakasta/potilasta digitaalisten palvelujen käytössä.
Osaat työskennellä uudistuvissa toimintaympäristöissä ja osaa toteuttaa asiakasohjausta.
Sisältö
Ohjaus- ja omahoidon tukeminen
Mitkä ovat ohjausprosessin vaiheet?
Mitkä taustatekijät ja lait toimivat ohjauksen lähtökohtina?
Mitä laadukkaalta potilas- asiakasohjaukselta edellytetään?
Mitä on potilas-/asiakaslähtöisyys?
Millaista on eettisesti hyvä ohjaus?
Miten rakennetaan hyvä vuorovaikutteinen ohjaussuhde?
Miten huomioit kulttuuritaustan asiakkaan kohtaamisessa ja vuorovaikutuksessa?
Miten toteutuu suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus ohjaamisessa?
Miten arvioit potilaan /asiakkaan voimavaroja?
Miten toteutetaan tiedollinen, sosiaalinen ja emotionaalinen tuki ja ohjaus?
Mitä on näyttöön perustuva ohjaus ja pedagogiset menetelmät?
Miten käytät monipuolisesti menetelmiä erilaisten asiakkaiden /potilaiden ohjauksessa (suullinen ja kirjallinen ohjaus, demonstrointi, puhelin- ja audiovisuaalinen ohjaus, ryhmä- ja yksilöohjaus, digitaalinen ohjaus)?
Miten arvioit ohjauksen vaikuttavuutta, laatua ja riittävyyttä?
Miten tuet ja motivoit asiakkaan/ potilaan hoitoon sitoutumista ja edistät hänen osallisuuttaan hoitoon sekä hallinnan tunteen vahvistumista?
Miten ohjaat läheisiä asiakkaan/ potilaan hoidossa ja hoitoon sitoutumisessa?
Miten kehität ohjausosaamistasi?
Miten tunnistat paljon palvelua tarvitsevan henkilön?
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää valvotaan ja ohjataan?
Miten varmistetaan laatu- ja vaikuttavuus palvelujen järjestämisessä ja ohjauksessa?
Mikä on terveydenhuollon palvelujen tuottajien, julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin, välinen työnjako ja yhteistyö?
Mitä käsittää kunnan eri toimialojen yhteistyö palvelujen tuottamisessa?
Mitä tarkoittaa vastuu potilaan hoidon jatkuvuudesta oman työnkuvan mukaisesti?
Miten huolehditaan palvelujen järjestämisestä, oikea-aikaisuudesta, asiakkaiden tiedottamisesta palveluista ja ohjaamisesta valintojen tekemisessä?
Miten taataan potilasturvallisuus onnistuneen palveluketjun ja -kokemuksen osana?
Miten toteutuvat digitaaliset palvelut ja asiointi terveydenhuollossa?
Miten terveysteknologia näyttäytyy sosiaali- ja terveydenhuollossa?
Miten sosiaalinen media näyttäytyy ja tulee huomioida hoitotyössä?
Opiskelumateriaali
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Learnin materiaali
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: Learn materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: satu.sallila@xamk.fi
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: jussi.mahonen@xamk.fi
TKI ja työelämäyhteistyö
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: ei sisälly
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: ei sisälly
Tentit ja muut määräajat
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Oppimistehtävien suoritus määräajassa
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: Kirjallisen tehtävän palautus ja Exam-tentin suoritus määräaikaan mennessä
Kansainvälinen yhteistyö
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: ei sisälly
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: ei sisälly
Opiskelijan työmäärä
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: 3x27h
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: 2x27h
Toteutuksen osien kuvaus
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Saat valmiuksia asiakkaan/potilaan ohjauksen ja omahoidon tukemiseen
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: Opit ymmärtämään laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöä.
Lisätietoja opiskelijoille
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: satu.sallila@xamk.fi
Sosiali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: jussi.mahonen@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ohjaus ja omahoidon tukeminen: Oppimistehtävä Hyl-K5, reflektio -tehtävä hyväksytty-hylätty
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö: Kirjallinen raportti hyväksytty/hylätty, Exam-koe Hylätty-K5
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 12.06.2026
Opintopistemäärä
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- Anna-Kaarina Anttolainen
Vastuuopettaja
Anna-Kaarina Anttolainen
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Osaat huomioida toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden.
Sisältö
1 op
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
1 op
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten huomioit toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden?
1 op
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Valtakunnallinen koe
Opiskelumateriaali
Learn-materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso toteutuu ensimmäisen ja kolmannen lukuvuoden aikana. Opintojakso alkaa orientaatioviikolla. Opintojaksolla on lähiopetusta ja itsenäistä opiskelua
- Learn, Peppi, vastaaminen opintojaksopalautteisiin sekä laatukyselyihin
- Seminaarit (Tehy ja Terveydenhoitajaliiton perehdytys)
- Ammattieettinen toiminta
- Kansainvälinen vaihto -info
Kolmannen lukuvuoden aikana valtakunnallinen osaamisen arviointiin liittyvä tentti on osa tätä opintojaksoa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ammattijärjestöt esittäytyvät
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso jakaantuu useammalle lukukaudelle:
1 op 1 lukukaudella (Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, HOPS, oppimistaidot ja työelämätaidot)
1 op 2 lukukaudella (etiikka)
1 op 6. lukukaudella (ammatillisen kasvun reflektointi, osaamisen markkinointi ja valtakunnallinen koe)
Kansainvälinen yhteistyö
Info mahdollisuudesta kansainväliseen vaihtoon
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27h
Lisätietoja opiskelijoille
Liisa Korpivaara ( etunimi.sukunimi@xamk.fi)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Aila Friis
Vastuuopettaja
Aila Friis
Ryhmät
-
THMI23KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Osaat huomioida toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden.
Sisältö
1 op
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
1 op
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten huomioit toiminnassasi saavutettavuuden näkökulman ja ekologisuuden?
1 op
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Valtakunnallinen koe
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
14.03.2023 - 31.03.2023
Ajoitus
16.01.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 10
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
- Ensihoitajakoulutus
Opettaja
- Miia Myllymäki
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
-
VV2023-2024Valinnaiset opinnot 2023-2024
Tavoitteet
Tavoitteena on, että opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- syventää osaamistaan peruselintoimintojen arvioinnissa.
- syventää osaamistaan peruselintoimintahäiriöiden hoidossa.
Sisältö
- Hengitys- ja verenkiertoelimistön anatomian ja fysiologian kertaus
- Potilaan peruselintoimintojen arviointi ABCDE- menetelmää hyödyntäen
- Potilaan peruselintoimintahäiriöiden hoitokeinot
Opintojaksolla käydään läpi myös NEWS- pisteytysjärjestelmää ja sen käyttöä potilaan peruselintoimintojen arvioinnissa
Opiskelumateriaali
Opintojaksolla osoitettu materiaali. Ei sisällä oppikirjaa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso toteutetaan kokonaan verkko-opetuksena.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso ei sisällä harjoittelua.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso arvioidaan tentin perusteella hyväksytty/hylätty. Opiskelijan on mahdollista suorittaa tentti oman aikataulunsa mukaan opintojakson aukeamisen jälkeen.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojakso ei sisällä varsinaista kansainvälistä yhteistyötä.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135h opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso koostuu eri peruselintoimintoihin liittyvistä osioista. Opintojakson lopussa opiskelija suorittaa opiskelemansa materiaalin perusteella verkkotentin.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso on suunnattu sisällöltään hoitoalan opiskelijoille ja hoitoalalla jo työskenteleville.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty- periaatteella.
Ilmoittautumisaika
01.01.2023
Ajoitus
30.01.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sosionomikoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Riitta-Liisa Jukarainen
- Leila Pihlaja
Vastuuopettaja
Leila Pihlaja
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Työelämässä saatat kohdata henkilöitä, joilla on eri kehitysvammoja. Tästä syystä perustiedot kehitysvammaisuudesta on hyvä hallita. Tällä opintojaksolla voit hankkia hyvät perustiedot kehitysvammaisuudesta tai täydentää aiempia tietojasi.
Voit kohdata myös perheitä, joihin on syntymässä tai joissa on kehitysvammainen lapsi. Tieto kehitysvammaisuutta aiheuttavista tekijöistä ja niihin liittyvistä geenitutkimuksista auttaa perheen kohtaamisessa. Laadukas ensitieto sekä taito kohdata ja tukea perhettä on tässä tilanteessa tärkeää ja merkityksellistä.
Sisältö
-Perustiedot kehitysvammaisuudesta
-Kehitysvammaisuuden syyt
-Perustiedot erilaisista kehitysvammoista
-Kehitysvammaisuuden toteaminen
-Hyvä ensitieto
-Perheen tukeminen ja kohtaaminen
Opiskelumateriaali
tulossa
Yksilölliset oppimisväylät
Verkko-opinnot
Opintojaksolla voit hankkia hyvät perustiedot kehitysvammaisuudesta tai täydentää aiempia tietojasi.
Saat myös valmiuksia kohdata perheitä, joihin on syntymässä tai joissa on kehitysvammainen lapsi.
TKI ja työelämäyhteistyö
ei ole
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson tekemiseen on varattu aikaa 3 kk
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 135 tuntia, 5 op. Viikoittainen työtuntimäärä on noin 10 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
1) itsenäinen kirjallisuuteen tutustuminen
2) verkkotentit
3) case työskentely
Lisätietoja opiskelijoille
Viikko 9 on lomaviikko ja silloin ei ole järjestettyä opetusta.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotentit numeerinen arviointi 1 - 5
Muut tehtävät hyväksytty/täydennettävä
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.11.2022
Opintopistemäärä
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Katri Rissanen
- Satu Untolahti
- Satu Sällilä
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Potilasturvallisuus
Ymmärrät potilasturvallisuuden merkityksen hoitotyön ympäristöissä.
Hallitset potilasturvallisuuden keskeisen tietoperustan.
Osaat edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.
Osaat toimia välittömästi tilanteen vaatimalla tavalla vaaratapahtuman ilmetessä.
Ergonomia
Tunnet hoitotyön ergonomiaan liittyvän lainsäädännön ja osaat toimia sen mukaisesti.
Osaat toimia asiakaslähtöisesti avustustilanteessa.
Tunnet kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
Osaat huomioida ympäristön turvallisuuden ja riskit siirto- ja avustustilanteissa.
Osaat raportoida ja kirjata potilaan avustustilanteen toimintakykylähtöisesti.
Tiedonhallinta terveydenhuollossa
Osaat noudattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä ohjaavia säädöksiä.
Osaat noudattaa nettietikettiä, sähköposteja koskevia sääntöjä ja menettelyjä, huomioida kyberturvallisuuden sekä käyttää turvallisesti sosiaalista mediaa, sekä terveydenhuollon sähköisiä tietopalveluita ammattilaisen näkökulmasta.
Näyttöön perustuva hoitotyö
Ymmärrät, mitä tarkoittaa näyttöön perustuva työ sairaanhoitajan työskentelyssä ja päätöksenteossa.
Osaat tehdä tiedonhakua yleisimmistä terveystieteiden tietokannoista ja lukea tieteellisiä julkaisuja.
Osaat käyttää terveydenhuollon informaatioteknologiaa, sähköisiä tietokantoja ja raportointityökaluja.
Osaat hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa työssäsi.
Dokumentointi
Osaat suunnitella hoitotyön tarpeen määritystä, hoitotyön diagnosointia, hoitotyön suunnittelua, interventioita ja tulosten arviointia.
Osaat kirjata tarkoituksenmukaisesti asiakkaan/ potilaan hoitoprosessin.
Osaat käyttää asiakkaan/ potilaan hoitotyön kirjaamisessa hoitotyön prosessia; arvioida hoitotyön tarvetta käyttäen hoidon tarveluokitusta (SHTaL), suunnitella ja toteuttaa hoitoa käyttäen hoitotyön toimintoluokitusta (SHToL) ja arvioida hoidon tulosta käyttäen hoidon tulosluokitusta (SHTuL).
Sisältö
Potilasturvallisuus
Mistä rakentuu organisaation potilasturvallisuuskulttuuri?
Mikä on potilasturvallisuutta koskeva lainsäädäntö?
Mitä sisältävät potilasturvallisuuden osa-alueet: laiteturvallisuus, hoidon turvallisuus, lääkehoidon turvallisuus?
Miten vaaratapahtumia ehkäistään hoidossa?
Miten toimit vaaratapahtuman ilmetessä?
Miten potilasturvallisuutta varmistetaan tehokkaalla tiimityöllä, systemaattisella työskentelyllä ja potilasturvallisuutta uhkaaviin riskitilanteisiin puuttumalla?
Ergonomia
Mitä on hoitotyön ergonomiaan liittyvä lainsäädäntö ja miten toimit sen mukaisesti?
Miten tutkit potilaan toimintakyvyn ja voimavarat avustustilanteessa?
Miten valitset turvallisen avustustavan ja apuvälineet potilaan toimintakyvyn mukaan?
Mitkä ovat kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja miten toimit niiden mukaisesti?
Miten huomioit ympäristön turvallisuuden ja riskit siirto- ja avustustilanteissa?
Miten raportoit ja kirjaat potilaan avustustilanteen toimintakykylähtöisesti?
Tiedonhallinta terveydenhuollossa
Mihin lakeihin ja asetuksiin terveydenhuollon tietosuoja ja tietoturva perustuvat?
Miten tietosuoja ja tietoturva toteutuvat erilaisissa asiakkaan/potilaan hoidon ympäristöissä?
Mikä on salassapitovelvollisuuden sisältö?
Mitä kuuluu nettietikettiin, sähköposteja koskeviin sääntöihin ja menettelyihin, turvalliseen sosiaaliseen mediaan sekä terveydenhuollon sähköisten tietopalveluiden käyttöön ammattilaisen näkökulmasta?
Näyttöön perustuva toiminta
Mikä on sairaanhoitajan rooli näyttöön perustuvassa toiminnassa?
Miten toteutat turvallista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa hoitotyötä?
Miten hyödynnät hoitosuosituksia ja yhtenäisiä käytäntöjä hoitotyössä?
Miten toteutat tiedonhakuja terveystieteiden yleisimmistä tietokannoista?
Miten luet ja arvioit tieteellisiä julkaisuja?
Dokumentointi
Miten kirjaat hoitoprosessin suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin asiakaslähtöisesti?
Miten käytät rakenteista hoitokertomustietoa, FinCC-luokituskokonaisuus (SHTaL, SHToL, SHTuL) ja kirjaat vapaata tekstiä?
Miten asiakas- ja potilastietojärjestelmät, hoitokertomus sekä toiminnanohjausjärjestelmät näyttäytyvät eri hoitotyön toimintaympäristöissä?
Miten hyödynnät Omatietovarantoa?
Opiskelumateriaali
POTILASTURVALLISUUS: Learn- materiaali, Oppiportin verkko-koulutukset
TIEDONHALLINTA: Learn-materiaali, Oppiportin verkkokoulutukset
DOKUMENTOINTI: Learn-materiaali
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Learn materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
POTILASTURVALLISUUS: katri.rissanen@xamk.fi
TIEDONHALLINTA JA DOKUMENTOINTI: satu.untolahti@xamk.fi
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: liisa.korpivaara@xamk.fi
TKI ja työelämäyhteistyö
POTILASTURVALLISUUS: ei
TIEDONHALLINTA: tietosuojavastaavan luento
DOKUMENTOINTI: ei
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: ei
Tentit ja muut määräajat
POTILASTURVALLISUUS: Oppiportin verkkokoulutusten todistusten palautus opintojakson päättymiseen mennessä.
TIEDONHALLINTA: Oppiportin verkkokoulutusten todistusten palautus opintojakson päättymiseen mennessä.
DOKUMENTOINTI: Oppimistehtävän ja tentin palautus määräaikaan mennessä
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Oppimistehtävän palautus määräaikaan mennessä ja esitysseminaarin osallistuminen.
Kansainvälinen yhteistyö
POTILASTURVALLISUUS. ei
TIEDONHALLINTA JA DOKUMENTOINTI: ei
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: ei
Opiskelijan työmäärä
POTILASTURVALLISUUS. 0,5op = 13h opiskelijan työtä
TIEDONHALLINTA 0,5 op = 13h opiskelijan työtä
DOKUMENTOINTI 1 op = 27h opiskelijan työtä
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ 1,5 op = 40 h opiskelijan työtä
Toteutuksen osien kuvaus
POTILASTURVALLISUUS 0,5op: Saat valmiudet pohtia ja toteuttaa hoitotyötä turvallisuus näkökulma huomioiden.
TIEDONHALLINTA 0,5 op: Saat valmiudet pohtia ja toteuttaa hoitotyötä tietosuoja ja -turva näkökulman huomioiden.
DOKUMENTOINTI 1 op: Saat valmiudet suunnitella ja kirjata hoitotyötä prosessin mukaisesti FinCC-luokitusta käyttäen
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ 1,5 op: Ymmärrät, mitä tarkoittaa näyttöön perustuva työ sairaanhoitajan työskentelyssä ja päätöksenteossa ja saat valmiudet tehdä tiedonhakua yleisimmistä terveystieteiden tietokannoista.
Lisätietoja opiskelijoille
POTILASTURVALLISUUS: Opiskelu toteutuu itsenäisenä verkko-opiskeluna.
TIEDONHALLINTA: Asiantuntijaluento, itsenäinen verkko-opiskelu
DOKUMENTOINTI: Ryhmässä tehtävä oppimistehtävä työpajatyöskentelynä
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Pareittain tehtävä oppimistehtävä, työpajatyöskentelyä ja seminaari
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
POTILASTURVALLISUUS: Hyväksytty-hylätty
TIEDONHALLINTA: Hyväksytty-hylätty
DOKUMENTOINTI: Arvioitava oppimistehtävä, tentti (T1-K5)
NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ: Arvioitava oppimistehtävä (1-5)
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Opintopistemäärä
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Salla Rinne
- Pirjo Oikarinen
- Anetta Väänänen
Vastuuopettaja
Anetta Väänänen
Ryhmät
-
THMI23KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Potilasturvallisuus
Ymmärrät potilasturvallisuuden merkityksen hoitotyön ympäristöissä.
Hallitset potilasturvallisuuden keskeisen tietoperustan.
Osaat edistää potilasturvallisuutta ja ehkäistä vaaratapahtumia potilaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa.
Osaat toimia välittömästi tilanteen vaatimalla tavalla vaaratapahtuman ilmetessä.
Ergonomia
Tunnet hoitotyön ergonomiaan liittyvän lainsäädännön ja osaat toimia sen mukaisesti.
Osaat toimia asiakaslähtöisesti avustustilanteessa.
Tunnet kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
Osaat huomioida ympäristön turvallisuuden ja riskit siirto- ja avustustilanteissa.
Osaat raportoida ja kirjata potilaan avustustilanteen toimintakykylähtöisesti.
Tiedonhallinta terveydenhuollossa
Osaat noudattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä ohjaavia säädöksiä.
Osaat noudattaa nettietikettiä, sähköposteja koskevia sääntöjä ja menettelyjä, huomioida kyberturvallisuuden sekä käyttää turvallisesti sosiaalista mediaa, sekä terveydenhuollon sähköisiä tietopalveluita ammattilaisen näkökulmasta.
Näyttöön perustuva hoitotyö
Ymmärrät, mitä tarkoittaa näyttöön perustuva työ sairaanhoitajan työskentelyssä ja päätöksenteossa.
Osaat tehdä tiedonhakua yleisimmistä terveystieteiden tietokannoista ja lukea tieteellisiä julkaisuja.
Osaat käyttää terveydenhuollon informaatioteknologiaa, sähköisiä tietokantoja ja raportointityökaluja.
Osaat hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa työssäsi.
Dokumentointi
Osaat suunnitella hoitotyön tarpeen määritystä, hoitotyön diagnosointia, hoitotyön suunnittelua, interventioita ja tulosten arviointia.
Osaat kirjata tarkoituksenmukaisesti asiakkaan/ potilaan hoitoprosessin.
Osaat käyttää asiakkaan/ potilaan hoitotyön kirjaamisessa hoitotyön prosessia; arvioida hoitotyön tarvetta käyttäen hoidon tarveluokitusta (SHTaL), suunnitella ja toteuttaa hoitoa käyttäen hoitotyön toimintoluokitusta (SHToL) ja arvioida hoidon tulosta käyttäen hoidon tulosluokitusta (SHTuL).
Sisältö
Potilasturvallisuus
Mistä rakentuu organisaation potilasturvallisuuskulttuuri?
Mikä on potilasturvallisuutta koskeva lainsäädäntö?
Mitä sisältävät potilasturvallisuuden osa-alueet: laiteturvallisuus, hoidon turvallisuus, lääkehoidon turvallisuus?
Miten vaaratapahtumia ehkäistään hoidossa?
Miten toimit vaaratapahtuman ilmetessä?
Miten potilasturvallisuutta varmistetaan tehokkaalla tiimityöllä, systemaattisella työskentelyllä ja potilasturvallisuutta uhkaaviin riskitilanteisiin puuttumalla?
Ergonomia
Mitä on hoitotyön ergonomiaan liittyvä lainsäädäntö ja miten toimit sen mukaisesti?
Miten tutkit potilaan toimintakyvyn ja voimavarat avustustilanteessa?
Miten valitset turvallisen avustustavan ja apuvälineet potilaan toimintakyvyn mukaan?
Mitkä ovat kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja miten toimit niiden mukaisesti?
Miten huomioit ympäristön turvallisuuden ja riskit siirto- ja avustustilanteissa?
Miten raportoit ja kirjaat potilaan avustustilanteen toimintakykylähtöisesti?
Tiedonhallinta terveydenhuollossa
Mihin lakeihin ja asetuksiin terveydenhuollon tietosuoja ja tietoturva perustuvat?
Miten tietosuoja ja tietoturva toteutuvat erilaisissa asiakkaan/potilaan hoidon ympäristöissä?
Mikä on salassapitovelvollisuuden sisältö?
Mitä kuuluu nettietikettiin, sähköposteja koskeviin sääntöihin ja menettelyihin, turvalliseen sosiaaliseen mediaan sekä terveydenhuollon sähköisten tietopalveluiden käyttöön ammattilaisen näkökulmasta?
Näyttöön perustuva toiminta
Mikä on sairaanhoitajan rooli näyttöön perustuvassa toiminnassa?
Miten toteutat turvallista ja luotettavaa näyttöön perustuvaa hoitotyötä?
Miten hyödynnät hoitosuosituksia ja yhtenäisiä käytäntöjä hoitotyössä?
Miten toteutat tiedonhakuja terveystieteiden yleisimmistä tietokannoista?
Miten luet ja arvioit tieteellisiä julkaisuja?
Dokumentointi
Miten kirjaat hoitoprosessin suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin asiakaslähtöisesti?
Miten käytät rakenteista hoitokertomustietoa, FinCC-luokituskokonaisuus (SHTaL, SHToL, SHTuL) ja kirjaat vapaata tekstiä?
Miten asiakas- ja potilastietojärjestelmät, hoitokertomus sekä toiminnanohjausjärjestelmät näyttäytyvät eri hoitotyön toimintaympäristöissä?
Miten hyödynnät Omatietovarantoa?
Opiskelumateriaali
Tietoturva sosiaali- ja terveydenhuollossa -verkkokurssi (Oppiportti)
Tietosuoja terveydenhuollossa -verkkokurssi (Oppiportti)
Muu opiskelumateriaali ilmoitetaan kurssin alussa (luettavissa Learn-alustalta).
Yksilölliset oppimisväylät
1) Opintojakson voi suorittaa työviikkopohjaisen väylän mukaisesti.
2) Työhön integroitu oppimisväylä: Voit osoittaa osaamistasi aiemmin hankitulla korkeakouluopinnoilla tai työkokemuksella, mikäli ne vastaavat opintojakson tavoitteita. Jos haet osittaista osaamisen tunnustamista (1-3 op), lähetä vapaamuotoinen osaamisen kuvaus ja todistukset sähköpostilla opintojakson vastuuopettajalle kuukautta ennen opintojakson alkua. Koko opintojakson osaamisen tunnistaminen (4 op) haetaan E-opintotoimiston kautta.
3) Opintojakson voi suorittaa hankkeessa toimimalla (työhön integroitu väylä). Työhön integroidusta väylästä tulee sopia erikseen.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso sisältää työelämäyhteistyötä, työelämäyhteistyön eri muodot esitellään opintojaksoinfossa. Opintojakso ei sisällä harjoittelua.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää tentin dokumentoinnista verkkooppimisalusta Doccassa. Opintojaksolle kuuluu arvioitavia tehtäviä, tehtävien palautusajat ilmoitetaan opintojaksoinfossa. Hylättyä tehtävää/tenttiä saa uusia kaksi kertaa. Hyväksyttyä tehtävää/tenttiä ei saa uusia.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojakso ei sisällä kansainvälistä yhteistyötä.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 135h (1op = 27h). Opiskelijan työmäärä jakautuu itseopiskeluun, lähitunteihin ja tehtäviin/tenttiin.
Toteutuksen osien kuvaus
Dokumentointi 1op
Tiedonhallinta 1op
Näyttöön perustuva toiminta 0,5op
Potilasturvallisuus 0,5op
Ergonomia 1op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan arvosanalla 0-5. Oppimistehtävien arviointikriteerit esitellään Learn-alustalla.
Opintojakson arvosanan korotus tapahtuu siten, että koko opintojakson arvosana korotetaan yhdellä tentillä. Arvosanan korotus on mahdollista yhden kerran.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Aila Friis
- Jussi Hänninen
- Teea Lång
- Miia Myllymäki
- Riitta-Liisa Jukarainen
- TerstyNN4
- Maria Koski
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI21KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Pienryhmä 3
Tavoitteet
Prekliininen harjoittelu 2 ja kliininen harjoittelu 2
Osaat soveltaa tietojasi keskeisimmistä lasten ja nuorten sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat soveltaa osaamistasi monipuolisesti sairaanhoitajan vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa.
Ymmärrät raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan.
Hallitset iäkkään ihmisen terveyden, toimintakyvyn sekä voimavarojen arvioinnin ja niiden ylläpitämiseen käytettäviä hoitotyön menetelmiä.
Osaat arvioida kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen.
Osaat järjestelmällisesti arvioida välittömän hoidon tarpeen ja toimia välitöntä hoitoa tarvitsevissa sekä hätätilanteissa.
Tunnet kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
Osaat valita turvallisen avustustavan ja apuvälineet potilaan toimintakyvyn mukaan.
Osaat aktivoida ja motivoida potilasta hyödyntämään omia voimavarojaan liikkumisessa ja siirtymisissä.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Sisältö
Lasten ja nuorten hoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset lasten ja nuorten hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Mitkä ovat keskeiset vammaishoitotyössä käytettävät menetelmät?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja nuorten hoitotyössä?
Äitiys- ja naisenhoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset äitiys- ja naisen hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten avustat suunnittelemattomassa, sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyössä?
Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito:
Mitkä ovat keskeiset sairaanhoitajan hoitotyön toiminnot ja osa-alueet vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa?
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä ja voimavaroja?
Miten ennakoit asiakkaan toimintakyvyn heikkenemistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa?
Akuutti- ja tehohoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset akuutti- ja tehohoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten arvioit kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarvetta?
Miten toimit kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan akuutti- ja tehohoitotyössä sekä hätätilanteissa?
Miten toimit hoitoelvytyksessä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Opiskelumateriaali
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Laboraatiot pohjautuvat lasten ja nuorten hoitotyön teoriatuntien opiskelumateriaaliin.
Oppikirjana Storvik-Sydänmaa, Tervajärvi, L. & Hammar A.-M. 2019. Lapsen ja perheen hoitotyö. SanomaPro. Soveltuvin osin.
AKUUTTI-JA TEHOHOITOTYÖ
Laboraatiot ja simulaatiot pohjautuvat teoriatuntien opiskelumateriaaliin.
Yksilölliset oppimisväylät
SYNNYTYS (Jussi Hänninen)
Äitiys- ja naisenhoitotyö: 1x simulaatio, 1 x laboraatio.
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Laboraatiot 1x/pienryhmä + näytöt.
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ
Laboraatiot 2x/pienryhmä
Simulaatiot 1x/pienryhmä
TKI ja työelämäyhteistyö
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ.
Opintojjaksolla on käytännön esimerkkejä ja case- harjoituksia.
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ
Opintojaksolla on käytännön esimerkkejä ja case-harjoituksia.
Tentit ja muut määräajat
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Ei teoriatenttiä. Opiskelijat suorittavat näytöt.
AKUUTTI-JA TEHOHOITOTYÖ
Ei tenttiä. Laboraatioissa ja simulaatioissa 100% läsnäolovelvoite.
Kansainvälinen yhteistyö
LASTEN KA NUORTEN HOITOTYÖ
Opintojakso sisältää esimerkkejä eri kulttuureista tulevan lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä kohtaamisesta.
AKUUTTI- JA TEHOHOTOTYÖ
-
Opiskelijan työmäärä
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
1op= 27h opiskelijan työtä. Tähän sisältyy itsenäinen laboraatioihin valmistautuminen ennakkoon annettujen materiaalien pohjalta sekä laboraatioissa aktiivinen osallistuminen.
AKUUTTI-JA TEHOHOITOTYÖ
2h=54h opiskelijan työtä. Tähän sisältyy itsenäinen laboraatioihin valmistautumien ennakkoon annettujen materiaalien pohjalta, sekä laboraatioissa aktiivinen osallistuminen.
Toteutuksen osien kuvaus
Prekliininen harjoittelu 2 jakautuu seuraaviin osiin:
Lasten ja nuorten hoitotyö 1op
Akuutti- ja tehohoitotyö 2op
Lisätietoja opiskelijoille
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ¨
Laboraatioissa + näytöissä 100% läsnäolovelvoite.
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ
Laboraatioissa ja simulaatioissa 100% läsnäolovelvoite.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖ
Arviointi hyväksytty/hylätty.
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ
Arviointi hyväksytty/hylätty.
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet (poislukien Opinto- ja urasuunnittelu), Kliininen hoitotyö I ja II
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 13.10.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Tia Kallio
- Katja Villikka
- Satu Untolahti
- Marjo Piispa
- Mari Penttilä
- Leena Kosunen
- Linda Metsälä
- Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja
Satu Untolahti
Ryhmät
-
THKV21SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Prekliininen harjoittelu 2 ja kliininen harjoittelu 2
Osaat soveltaa tietojasi keskeisimmistä lasten ja nuorten sairauksista toteuttaessasi hoitotyötä.
Osaat soveltaa osaamistasi monipuolisesti sairaanhoitajan vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa.
Ymmärrät raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan normaalin kulun ja seurannan.
Hallitset iäkkään ihmisen terveyden, toimintakyvyn sekä voimavarojen arvioinnin ja niiden ylläpitämiseen käytettäviä hoitotyön menetelmiä.
Osaat arvioida kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen.
Osaat järjestelmällisesti arvioida välittömän hoidon tarpeen ja toimia välitöntä hoitoa tarvitsevissa sekä hätätilanteissa.
Tunnet kuntoutumista edistävän hoitotyön periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.
Osaat valita turvallisen avustustavan ja apuvälineet potilaan toimintakyvyn mukaan.
Osaat aktivoida ja motivoida potilasta hyödyntämään omia voimavarojaan liikkumisessa ja siirtymisissä.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa eri potilasryhmien hoitotyössä.
Sisältö
Lasten ja nuorten hoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset lasten ja nuorten hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Mitkä ovat keskeiset vammaishoitotyössä käytettävät menetelmät?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa lasten ja nuorten hoitotyössä?
Äitiys- ja naisenhoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset äitiys- ja naisen hoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten avustat suunnittelemattomassa, sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa äitiys- ja naisenhoitotyössä?
Vastaanottotyö ja kotisairaanhoito:
Mitkä ovat keskeiset sairaanhoitajan hoitotyön toiminnot ja osa-alueet vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa?
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä ja voimavaroja?
Miten ennakoit asiakkaan toimintakyvyn heikkenemistä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa vastaanottotyössä ja kotisairaanhoidossa?
Akuutti- ja tehohoitotyö:
Mitkä ovat keskeiset akuutti- ja tehohoitotyössä käytettävät toimenpiteet ja menetelmät?
Miten arvioit kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarvetta?
Miten toimit kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan akuutti- ja tehohoitotyössä sekä hätätilanteissa?
Miten toimit hoitoelvytyksessä?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa akuutti- ja tehohoitotyössä?
Opiskelumateriaali
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ
Ohjeet Akuutti- ja tehohoitotyö 5 op -teoriaopintojakson Learnissä
ÄITIYS-, PERHE- ja NAISEN HOITOTYÖ
Ohjeet Äitiys-, perhe- ja naisen hoitotyö 5 op -teoriaopintojakson Learn-alustalla
LAPSEN JA NUOREN HOITOTYÖ
Harjoittelu, ohjeet annetaan infotunnilla.
Yksilölliset oppimisväylät
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ (2 op)
Harjoittelu suoritetaan koululla, läsnäolovelvoite 100 %.
ÄITIYS-, PERHE- ja NAISEN HOITOTYÖ (1 op)
Harjoittelu suoritetaan koululla, läsnäolovelvoite 100 %
LAPSEN JA NUOREN HOITOTYÖ
Työviikkopohjainen väylä: Harjoittelu suoritetaan koululla TKI yhteistyönä työjärjestyksen mukaisesti. Läsnäolovelvoite 100 %.
Opintoja nopeuttava väylä: Harjoittelu suoritetaan koululla TKI yhteistyönä työjärjestyksen mukaisesti. Läsnäolovelvoite 100 %.
TKI ja työelämäyhteistyö
LAPSEN JA NUOREN HOITOTYÖN OSA suoritetaan kokonaan työelämäyhteistyönä.
Tentit ja muut määräajat
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ
Osaamisen arviointi harjoitusten jälkeen.
LAPSEN JA NUOREN HOITOTYÖN OSA:
-
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ
2 x 27 h (Lukujärjestyksen mukaiseen lähiopiskeluun osallistuminen ja harjoituksiin valmistautuminen)
ÄITIYS-, PERHE- ja NAISEN HOITOTYÖ
27 h (Lukujärjestyksen mukaiseen lähiopiskeluun osallistuminen ja harjoituksiin valmistautuminen)
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖN OSA: Harjoittelu koululla työjärjestyksen mukaisesti infotunti 2 h, harjoituspäivä 8 h + itsenäinen suunnittelu ja valmistautuminen 17 h.
Toteutuksen osien kuvaus
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖN OSA: 2 op
ÄITIYS-, PERHE- ja NAISEN HOITOTYÖ: 1 op
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖN OSA: 1 op
Lisätietoja opiskelijoille
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖN OSA: leena.kosunen@xamk.fi, marjo.piispa@xamk.fi
ÄITIYS-, PERHE- ja NAISEN HOITOTYÖ OSA: satu.untolahti@xamk.fi
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖN OSA: katja.villikka@xamk.fi
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
AKUUTTI- JA TEHOHOITOTYÖ
Aktiivinen osallistuminen harjoituksiin (läsnäolovelvoite 100 %) ja hyväksytysti suoritettu osaamisen arviointi
ÄITIYS-, PERHE- ja NAISEN HOITOTYÖ
Aktiivinen osallistuminen harjoituksiin (läsnäolovelvoite 100 %)
LASTEN JA NUORTEN HOITOTYÖN OSA: Osallistuminen työjärjestyksen mukaisesti infoon ja harjoitustunneille. 100% läsnäolovelvoite!
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet (poislukien Opinto- ja urasuunnittelu), Kliininen hoitotyö I ja II
Ilmoittautumisaika
14.03.2023 - 31.03.2023
Ajoitus
02.02.2023 - 01.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sosionomikoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Mauno Saksio
Vastuuopettaja
Mauno Saksio
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Osallistujalla on perustietoa ja työvälineitä rahapeliongelman kohtaamiseen asiakas- ja potilastyössä.
Sisältö
- Rahapeliongelmien kohtaamisen perusteet 2 op
- Hoito- ja kuntoutusmenetelmät rahapeliongelmissa 2 op
- Rahapelaajan läheiset 1 op
Koulutuksen alussa opiskelija laatii yksilölliset oppimistavoitteensa.
Opiskelumateriaali
Learn-alustalla rahapeleihin liittyvää materiaalia, sekä ehkäisevästä työstä, peliongelmia kohtaavien kohtaamisesta, pelaajien omaisten auttamisesta sekä pelaajan kanssa tehtävästä muutokseen johtavasta työstä. Materiaali koostuu asiantuntijoiden laatimista artikkelieista sekä podcasteista ja videoista.
Yksilölliset oppimisväylät
THL:n laatima verkko-opiskelukurssi. Opintojaksolla on viisi teemaa ja niihin jokaiseen liittyy oppimistehtävä. Opintojakson suorittaminen edellyttää perehtymistä Learn-alustalla olevaan materiaaliin sekä kussakin teemassa olevan oppimistehtävän tekemistä. Opintojakso avautuu 2..2.2023 ja noin viikkoa aikaisemmin opiskelijat pääsevät tutustumaan opintojakson sisältöön
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole
Tentit ja muut määräajat
Viisi oppimistehtävää Learn-alustalla
Opiskelijan työmäärä
5 op:tä.
Toteutuksen osien kuvaus
Opiskelija etenee Learn-alustalla olevien teemojen mukaisesti perehtyen kunkin teeman materiaaliin sekä tehden kirjalliset oppimistehtävät. Oppimistehtävien pituus vaihtelee yhdestä A¤:stä muutaman sivun mittaisiin kirjoituksin jotka edellyttävät perehtymistä oman kunnan palvelujärjestelmiin.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Viisi oppimistehtävää
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 12.12.2022
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Aila Friis
Vastuuopettaja
Aila Friis
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
- tiedät raskausdiabeteksen riskitekijät ja vaikutuksen sikiön, vastasyntyneen ja äidin hyvinvointiin
- osaat ohjata äitiä raskausdiabeteksen seulontatutkimukseen
- osaat ohjata ja tukea äitiä verensokerin omaseurannan toteuttamisessa
- tiedät ruokavaliohoidon ja liikunnan merkityksen osana raskausdiabeteksen hyvää hoitoa
- tiedät raskausdiabeetikon hoitopolut
- tiedät, mitä on raskausdiabeteksen lääkkeellinen hoito
- tiedät, mitä vaikutuksia raskausdiabeteksella on äidin ja lapsen myöhempään terveyteen
Sisältö
- raskausdiabeteksen riskitekijät
- sokerirasitusseulonta ja tulosten tulkinta
- raskausdiabeetikon omaseuranta ja itsehoito
- raskausdiabeetikon hoitopolut, yhteistyö erikoissairaanhoidon kanssa
- raskausdiabeteksen lääkkeellinen hoito
- raskausdiabetes myöhempänä terveysriskinä
Opiskelumateriaali
Learn -alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso on verkkokurssi. Opiskelija voi tehdä tehtävät oman aikataulun mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Toteutuu tehtävien kautta.
Tentit ja muut määräajat
Tentti ei ole. Tehtävien palautusajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelijan työmäärä
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 24.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Katja Villikka
Vastuuopettaja
Katja Villikka
Ryhmät
-
THKV21SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Yrittäjyys
Omaat perusedellytyksen toimia terveysalan itsenäisenä yrittäjänä.
Hallitset kustannustietoisuuden periaatteet omalla tehtäväalueellasi ja työskentelet taloudellisesti
Johtaminen
Osaat työskennellä voimassa olevan lainsäädännön ja informaatio-ohjauksen mukaisesti.
Ymmärrät oman roolisi organisaation maineen, brändin, imagon ja asiakkaan palvelukokemuksen rakentamisessa
Osaat arvioida hoitotyön laatua kehittääksesi asiakkaan/potilaan hoitoa ja omaa työskentelyäsi.
Ymmärrät oman toimintasi vaikutuksen organisaation laatuun.
Osaat työskennellä kustannustietoisesti, ympäristön huomioiden ja kestävän kehityksen periaatteidenmukaisesti.
Kykenet työyhteisön kanssa reflektoiden tunnistamaan oman työn kehittämiskohteita ja muutoksen tarpeita.
Kykenet osallistumaan ryhmän jäsenenä kehittämis-, innovaatio- ja tutkimusprosesseihin.
Kykenet kehittämään ja muuttamaan työskentelyä sosiaali- ja terveydenhuollon muutosten mukaisesti.
Osaat priorisoida työtehtäviä joustavasti tilanteen mukaan.
Osaat motivoida työyhteisön jäseniä ja antaa sekä ottaa vastaan palautetta.
Osaat ohjata opiskelija- ja työtovereita.
Tunnistat jaksamisen rajat, osaat hakea tukea ja käyttää saatavilla olevia tukimuotoja.
Osaat viestiä ammatillisesti.
Sisältö
Yrittäjyys
Mitkä ovat terveysalan yritystoiminnan perusteet?
Mikä on yritystoiminnan merkitys osana palvelutuotantoa?
Johtaminen
Miten sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus vaikuttaa palveluiden järjestämiseen?
Miten arvioit ja kehität asiakaslähtöisiä palveluja? (asiakasymmärrys, palvelujen oikea-aikaisuus ja asiakasta lähellä olevien palvelujen järjestäminen, asiakkaiden tiedottaminen palveluista, potilasturvallisuus onnistuneen palveluketjun ja kokemuksen osana)
Miten arvioit, kehität ja seuraat oman alasi palvelujen laatua ja tuloksellisuutta sosiaali- ja terveysalan muuttuvassa ympäristössä? (laadunhallinta, tuottavuus, tehokkuus, vaikuttavuus, projektinhallinta)
Miten toimit tiimin jäsenenä ja miten johdat tiimin toimintaa työvuorossasi?
Miten priorisoit ja organisoit toimintaasi? (kyky muutoksiin, itsensä ja tiimin johtaminen)
Miten edistät työhyvinvointia työyhteisössäsi? (työyhteistaidot, assertiivinen viestintä, rakentava palaute, työsuojelu, työlainsäädäntö)
Miten perehdytät, mentoroit ja ohjaat työtovereita ja opiskelijoita?
Opiskelumateriaali
Tarvittava materiaali jaetaan Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso on tarkoitettu opintojen loppuvaiheessa oleville opiskelijoille eli sinulla tulee olla noin puolet opinnoista suoritettuna (min. 100 op).
Ennen opintojakson alkua pidetään info 1 h, jossa opiskelija valitsee suorittaako opintojakson hybdiriopetuksena vai kokonaan itsenäisesti verkko-opintoina.
Hybridiopetus:
Lähiopetustunnit työjärjestyksen mukaisesti viikoilla 3, 5 ja 7, joka koostuu kolmesta teemapäivästä, joilla teemme osan oppimistehtävistä. Lisäksi itsenäistä opiskelua 116 tuntia, joka on varattu itsenäisten oppimistehtävien tekemiseen ja annettuun materiaaliin perehtymiseen.
Itsenäinen verkkoopetus:
Halutessaan opiskelija voi suorittaa opintojakson myös kesälukukaudella 100 % itsenäisenä verkko-oppimisena viikoilla 18-27.
TKI ja työelämäyhteistyö
-
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksoa ei voi suorittaa tenttimällä, mutta voit toki korottaa arvosanaa täydentämällä oppimistehtäviä saamasi palautteen perusteella. Annetut tehtävät tulee palauttaa annetun aikataulun puitteissa.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
HYBRIDIOPETUS:
Infotunti 1 h, lähitunnit kampuksella 3 x 6 tuntia ja itsenäinen opiskelu 116 h (= aineiston lukeminen ja oppimistehtävien tekeminen).
ITSENÄISET VERKKO-OPINNOT KESÄLUKUKAUDELLA:
Infotunti 1 h ja itsenäinen opiskelu verkossa 134 tuntia (= itsenäinen perehtyminen verkossa annettuun materiaaliin ja oppimistehtävien tekeminen).
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso koostuu viidestä aihekokonaisuudesta, jotka ovat:
1. Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä ja sen poliittis-hallinnollinen ohjaus ja valvonta (teemapäivä 1)
2. Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyys ja yrityksen perustaminen (itsenäinen opiskelu verkossa)
3. Johtaminen ja organisaatiorakenteet sekä hoitotyön lähijohtaminen (teemapäivä)
4. Hoitotyön laatu sekä laadun parantaminen ja työn kehittäminen (itsenäinen opiskelu verkossa)
5. Työelämä- ja työyhteisötaidot sekä työsuhde (teemapäivä 3)
ITSENÄISET VERKKO-OPINNOT KESÄLUKUKAUDELLA:
1. Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä ja sen poliittis-hallinnollinen ohjaus ja valvonta (4 itsenäistä oppimistehtävä)
2. Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyys ja yrityksen perustaminen (5 itsenäistä oppimistehtävää)
3. Johtaminen ja organisaatiorakenteet sekä hoitotyön lähijohtaminen (4 itsenäistä oppimistehtävä)
4. Hoitotyön laatu sekä laadun parantaminen ja työn kehittäminen (2 itsenäistä oppimistehtävää)
5. Työelämä- ja työyhteisötaidot sekä työsuhde (5 itsenäistä oppimistehtävää)
Lisätietoja opiskelijoille
katja.villikka@xamk.fi
Jos haet hyväksi lukua, sisällyttämistä tai aikaisemman osaamisen tunnistamista (AHOT), tee hakemus hyvissä ajoissa ENNEN opintojakson alkua. Pääsääntö hyväksi lukemisessa on, että yrittäjyyden ja johtamisen AMMATTIKORKEAKOULU ja YLIOPISTO tasoisia opintoja voidaan hyväksi lukea osittain, mutta sosiaali- ja terveysalan johtamiseen ja yrittäjyyteen liittyvät asiat tulee sisältyä näihin opintoihin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
HYBRIDIOPETUS:
Arvosanaan vaikuttaa osallistuminen lähitunneille (teemapäiviin osallistuminen on pakollista), aktiivisuus lähitunneilla (50%) ja oppimistehtävät (11 itsenäistä oppimistehtävää, joista jokaisesta saa arvosanan 0-K5 = 50 %). Näiden keskiarvo muodostaa kokonaisarvosanan opintojaksosta.
ITSENÄISET VERKKO-OPINNOT KESÄLUKUKAUDELLA: arvosana muodostuu kokonaisuudessaan (100 %) oppimistehtävien pohjalta. Opintojaksoon liittyy 20 tehtävää, joista jokaisesta saa arvosanan 0-K5. Näiden keskiarvo muodostaa kokonaisarvosanan opintojaksosta. pohjalta. Oppimistehtävät ja verkkotentit tulee palauttaa sovittuna ajankohtana, jotta ne otetaan arvioitavaksi.
Arviointi:
Hylätty: Oppimistehtävien keskiarvo jää alle T1.
TI-T2: Osaat perusasioita jonkin verran, mutta sinulla on vielä selviä puutteita tiedoissa ja niiden soveltamisessa käytäntöön.
H3-H4: Osaat perusasiat hyvin, mutta sinulla on jonkin verran puutteita tiedon soveltamisessa käytäntöön.
K5: Osaat perusasiat erittäin hyvin ja sinulla on hyvä kyky soveltaa tietoa käytäntöön ja pohtia monipuolisesti yrittäjyyteen ja johtamiseen liittyviä asioita eri näkökulmista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Opintopistemäärä
7 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Leila Sikanen
- Susanna Suvimaa
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 16. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 16. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI22KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Ymmärrät sisätauti- ja syöpäpotilaan hoitopolun ja hoidon erityispiirteet.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun sisätauti- ja syöpäpotilaiden hoidossa.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa keskeisimmistä sisätaudeista ja syöpäsairauksista.
Osaat arvioida systemaattisesti hoidon tarpeen.
Osaat kliinisessä hoitotyössä tarvittavat keskeiset hoitotyön toiminnot ja diagnostiset tutkimukset.
Ymmärrät sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteet farmakologiaa hyödyntäen.
Sovellat lääkehoidon osaamistasi potilaan ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat ohjata potilasta kuntoutumista edistävien periaatteiden mukaisesti.
Osaat soveltaa säteilyturvallisuuden periaatteita.
Osaat turvallisen verensiirron periaatteet.
Osaat kirjata, raportoida ja konsultoida ISBAR-mallin mukaisesti.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun sisätauti- ja syöpäpotilaiden hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.
Sisältö
Mitä ovat yleisimmät sisätaudit ja syöpäsairaudet?
Miten potilaan hoitopolku etenee diagnosoinnista hoitoon?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa sisätauti- ja syöpäpotilaan hoitotyössä?
Mitkä ovat sisätautipotilaan ja syöpäpotilaan hoidossa käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot ja diagnostiset tutkimukset?
Miten toteutetaan, seurataan ja arvioidaan lääkkeellistä hoitoa keskeisissä sisätaudeissa ja syöpäsairauksissa?
Miten toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Miten sovellat säteilyturvallisuuden periaatteita?
Miten toteutat verensiirron turvallisesti?
Miten kirjaat, raportoit ja konsultoit ISBAR-mallin mukaisesti?
Miten hoitoelvytys toteutetaan?
Opiskelumateriaali
Oppikirja: Ahonen O, Blek-Vehkaluoto M & Ekola S. 2019 (tai uudempi). Kliininen hoitotyö. Sisätauteja, kirurgisia sairauksia ja syöpätauteja sairastavan hoito. SanomaPro, Helsinki.
Opiskelumateriaalina käytetään myös Learn-alustalla olevaa materiaalia sekä muuta opintojaksolla osoitettua materiaalia.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja harjoituksiin. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten, harjoitustuntien ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Voit osoittaa osaamistasi aiemmilla korkeakouluopinnoilla, mikäli ne vastaavat opintojakson tavoitteita. Jos haet osittaista osaamisen tunnustamista, lähetä suoritustodistus sähköpostilla opintojakson vastuuopettajalle kuukautta ennen opintojakson alkua.
Koko opintojakson osaamisen tunnistaminen (7 op) haetaan E-opintotoimiston kautta.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista tällä opintojaksolla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon kytkeytyy työelämässä tehtävä Kliininen harjoittelu 1 (7,5 op)
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso arvioidaan tentin perusteella opintojakson lopuksi.
Harjoitustunnit ja simulaatio tulee olla suoritettuina opintojakson toteutusaikana.
Opiskelijan työmäärä
Työmäärä opiskelijalle on 189 h, josta teoriaopetusta lähiopetuksena on 30 h ja harjoitus- ja simulaatiotunteja on 16 h. Itsenäistä opiskelua on yhteensä 143 h
Toteutuksen osien kuvaus
Sisätautien hoitotyön (teoria 5 op) osiossa opiskellaan keskeisiä sisätauteihin liittyviä sairauksia, hoitotyön toimia sekä lääkehoitoa.
Prekliininen harjoittelu (laboroinnit ja simulaatio 2 op) osiossa harjoitellaan lääke- ja nestehoitoa, verivalmisteiden antamista, potilaan tutkimista ja keskeisiä hoitotoimenpiteitä, kuten EKG:n ottoa ja hoitoelvytystä.
Lisätietoja opiskelijoille
Teoriaopetukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Harjoitustunneilla ja simulaatioissa on läsnäolovelvoite. Myös infotunti on kaikille pakollinen.
Opintojakson opettajat: Leila Sikanen ja Susanna Suvimaa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson teoriaosuus (5 op) arvioidaan tentin perusteella. Tentin arvioinnin perusteena ovat opintojakson sisällöt ja tavoitteet. Myös pakolliset oppimistehtävät tulee olla hyväksytysti suoritettu. Arviointiasteikko on 1-5. Tentti on samalla Kliinisen ydinosaamisen osaamisen näyttö.
Hylätyn tentin saa uusia kaksi kertaa opintojakson alussa kerrottuna ajankohtina.
Harjoitustunnit ja simulaatio arvioidaan asteikolla hyväksytty - hylätty. Arviointiperusteena on aktiivinen osallistuminen kaikille harjoitustunneille ja simulaatioon. Poissaolo on korvattava osallistumalla erikseen sovittuna ajankohtana vastaavalle harjoitustunnille.
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuus
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
7 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
43 % Lähiopetus, 57 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Leena Kosunen
- Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja
Leena Kosunen
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät sisätauti- ja syöpäpotilaan hoitopolun ja hoidon erityispiirteet.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun sisätauti- ja syöpäpotilaiden hoidossa.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa keskeisimmistä sisätaudeista ja syöpäsairauksista.
Osaat arvioida systemaattisesti hoidon tarpeen.
Osaat kliinisessä hoitotyössä tarvittavat keskeiset hoitotyön toiminnot ja diagnostiset tutkimukset.
Ymmärrät sisätauti- ja syöpäpotilaan turvallisen lääkehoidon perusteet farmakologiaa hyödyntäen.
Sovellat lääkehoidon osaamistasi potilaan ohjauksessa ja hoidossa.
Osaat ohjata potilasta kuntoutumista edistävien periaatteiden mukaisesti.
Osaat soveltaa säteilyturvallisuuden periaatteita.
Osaat turvallisen verensiirron periaatteet.
Osaat kirjata, raportoida ja konsultoida ISBAR-mallin mukaisesti.
Ymmärrät sairaanhoitajan velvollisuudet ja vastuun sisätauti- ja syöpäpotilaiden hoidossa.
Kehityt tiimityöskentelyssä, arvostat kollegiaalisuutta ja ymmärrät niiden merkityksen potilas- ja työturvallisuudelle.
Sisältö
Mitä ovat yleisimmät sisätaudit ja syöpäsairaudet?
Miten potilaan hoitopolku etenee diagnosoinnista hoitoon?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa sisätauti- ja syöpäpotilaan hoitotyössä?
Mitkä ovat sisätautipotilaan ja syöpäpotilaan hoidossa käytettävät keskeiset hoitotyön toiminnot ja diagnostiset tutkimukset?
Miten toteutetaan, seurataan ja arvioidaan lääkkeellistä hoitoa keskeisissä sisätaudeissa ja syöpäsairauksissa?
Miten toteutat kuntoutumista edistävää hoitotyötä?
Miten ohjaat potilasta ja sitoutat häntä omahoitoon?
Miten sovellat säteilyturvallisuuden periaatteita?
Miten toteutat verensiirron turvallisesti?
Miten kirjaat, raportoit ja konsultoit ISBAR-mallin mukaisesti?
Miten hoitoelvytys toteutetaan?
Opiskelumateriaali
- Learnissä osoitettu materiaali
Lisäksi mm.
-Outi Ahonen; Mari Blek-Vehkaluoto; Sirkka Ekola; Sanna Partamies; Virpi Sulosaari; Tuija Uski-Tallqvist. Sanoma Pro 2019. Kliininen hoitotyö. Sisätauteja, kirurgisia sairauksia ja syöpätauteja sairastavan hoitotyö
- Holmström Peter; Korhonen Liisa; Kuusisto Milla; Lätti Anne; Rintamäki Reeta; Tauriainen Milla; Kimpimäki Katja; Muller Eduard. Sisätaudit. Sanoma Pro Oy 2022. 8. uudistettu painos
- Saano S & Taam-Ukkonen M. Lääkehoidon käsikirja (soveltuvin osin). 2020. Sanoma Pro Oy 2022. 9. uudistettu painos
- Nurminen M-L. 2012. Lääkehoito (soveltuvin osin). Sanoma Pro Oy 2012
- Opettajan erikseen suosittamat käypähoitosuositukset
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskeluun sisältyy kontaktiopetusta ja itsenäistä verkkotyöskentelyä. Opintojakson suorittamiseen sisältyy harjoitustenttejä, oppimistehtäviä ja prekliinistä harjoittelua koululla, joissa vaaditaan 100 % läsnäolo. Exam-tentti (loppukoe). Osaamisen arviointi.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei mahdollista, koska opintojaksolla paljon käytännön harjoituksia
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdolliset työelämän asiantuntijaluennot tai työelämävierailut.
Tentit ja muut määräajat
Kaikki opintojaksoon kuuluvat Learnin harjoitustentit ja tehtävät tulevat olla suoritettuina ennen opintojakson prekliinistä harjoittelua. Opintojakson loppukoe tehdään Examissa ja se tulee suorittaa opintojakson aikana. Prekliinisten harjoitusten osaamisen arviointi suoritetaan ennalta ilmoitettuna ajankohtana koululla tapahtuvien harjoitusten jälkeen. Opintojakson aikataulu ilmoitetaan Learnissä.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
7 x 27 h, yhteensä 189 h
Lisätietoja opiskelijoille
Edeltävyysehdot:
Suoritettu hyväksytysti tai suoritus menossa yhtäaikaisesti
-Anatomia, fysiologia ja patologia 5 op
-Kliinisen hoitotyön perusteet 5 op
-Potilasturvallisuus ja lääkehoito 5 op
-Prekliininen harjoittelu, hoitotyön perusteet 4 op
-Kliininen harjoittelu, hoitotyön perusteet
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kaikki Learnin harjoitustentit ja oppimistehtävät hyväksytysti suoritettu (hylätty- hyväksytty).
Prekliinisen harjoittelun osaamisen arviointi
Exam-tentti numeerinen arviointi 1-5.
Esitietovaatimukset
Hoitotyön ammatilliset perusteet opintokokonaisuus
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 26.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Liisa Korpivaara
- Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV22SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot.
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Osaat etsiä ja soveltaa indikaattoripankeista saatavaa tietoa väestön hyvinvoinnista ja terveydestä sekä tehdä kansanterveyttä tukevia johtopäätöksiä.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen ja osaat toimia omalta osaltasi niiden vähentämiseksi.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä?
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Yleisen terveyden edistämisen (3op) materiaalit ovat mainittu Learnissa.
Ravitsemuksen (2 op) verkkomateriaalit on ilmoitettu Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.
Ravitsemus ja ravitsemusohjauksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalinen avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly
Opiskelijan työmäärä
Yleisen terveyden edistämisen osuus 3op eli 81 tuntia
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus 2 op on opiskelijan työmääränä 54 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Yleisen terveyden edistämisen osuus ( 3op) sisältää lähiopetusta (kampuksella ja verkossa), itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä sekä seminaariopetusta.
Ravitsemuksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien avulla, laatimalla oppimistehtäviä ja suorittamalla verkkotentti.
Lisätietoja opiskelijoille
Yleisen terveyden edistämisen osuus: Liisa Korpivaara (liisa.korpivaara(at)xamk.fi)
Ravitsemuksen osuus: Johanna Koskenniemi (johanna.koskenniemi(at)xamk.fi)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Yleisen terveyden edistämisen osuus (3 op):
- oppimistehtävien suorittaminen määräaikojen puitteissa
- numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä
Ravitsemus- ja ravitsemusohjauksen osuus (2 op):
- oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty/täydennettävää/hylätty. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta ja kaksi uusintaverkkomahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.
Esitietovaatimukset
Ei vaadita edeltävää osaamista
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
20.03.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
13 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
- Satu Untolahti
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV20SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat ohjata ja tukea asiakkaita parisuhteeseen ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lasta odottavan perheen terveyden, hyvinvoinnin ja voimavarojen seurannan ja vahvistamisen yhteistyössä perheen kanssa.
Osaat arvioida odottavan äidin ja sikiön terveyttä ja tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskitekijät sekä ohjata hoitoon tarvittaessa.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida vastasyntyneen lapsen ja hänen perheensä tuen tarvetta ja vahvistaa osallisuutta.
Osaat ottaa vastaan isyyden ja äitiyden tunnustamisen.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsen kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea lasta ja perhettä terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa.
Osaat arvioida lapsen ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida perheen monikulttuurisuuden terveydenhoitajatyössä neuvolassa.
Sisältö
Mikä on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Mitä on perhesuunnittelu ja seksuaali- ja lisääntymisterveys?
Miten toteutat perhevalmennusta?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja ohjauksen?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja
ohjauksen?
Miten tunnistat raskauden riskitekijät, erityisen tuen ja seurannan sekä hoitoonohjauksen tarpeen?
Miten otat vastaan äitiyden ja isyyden tunnustamisen äitiysneuvolassa?
Mitä on varhainen vuorovaikutus ja sen tukeminen?
Miten ohjaat imettävää äitiä?
Mikä on perhepalveluverkosto?
Miten toteutat lapsen terveystarkastukset?
Miten tuet voimavaroja, vanhemmuutta, perhe-elämän taitoja sekä terveyttä ja hyvinvointia?
Mitä on erityisen tuen ja tutkimusten varhainen tunnistaminen, hoidon tukeminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Edellytetään, että kliininen hoitotyö I ja II sekä kliinisen hoitotyön harjoittelut 1-4 ovat hyväksytysti suoritettu.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
20.03.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
13 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Aila Friis
- Riitta-Liisa Jukarainen
Ryhmät
-
THMI20KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat ohjata ja tukea asiakkaita parisuhteeseen ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lasta odottavan perheen terveyden, hyvinvoinnin ja voimavarojen seurannan ja vahvistamisen yhteistyössä perheen kanssa.
Osaat arvioida odottavan äidin ja sikiön terveyttä ja tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskitekijät sekä ohjata hoitoon tarvittaessa.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida vastasyntyneen lapsen ja hänen perheensä tuen tarvetta ja vahvistaa osallisuutta.
Osaat ottaa vastaan isyyden ja äitiyden tunnustamisen.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsen kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea lasta ja perhettä terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa.
Osaat arvioida lapsen ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida perheen monikulttuurisuuden terveydenhoitajatyössä neuvolassa.
Sisältö
Mikä on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Mitä on perhesuunnittelu ja seksuaali- ja lisääntymisterveys?
Miten toteutat perhevalmennusta?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja ohjauksen?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja
ohjauksen?
Miten tunnistat raskauden riskitekijät, erityisen tuen ja seurannan sekä hoitoonohjauksen tarpeen?
Miten otat vastaan äitiyden ja isyyden tunnustamisen äitiysneuvolassa?
Mitä on varhainen vuorovaikutus ja sen tukeminen?
Miten ohjaat imettävää äitiä?
Mikä on perhepalveluverkosto?
Miten toteutat lapsen terveystarkastukset?
Miten tuet voimavaroja, vanhemmuutta, perhe-elämän taitoja sekä terveyttä ja hyvinvointia?
Mitä on erityisen tuen ja tutkimusten varhainen tunnistaminen, hoidon tukeminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Edellytetään, että kliininen hoitotyö I ja II sekä kliinisen hoitotyön harjoittelut 1-4 ovat hyväksytysti suoritettu.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
20.03.2023 - 31.05.2024
Opintopistemäärä
12 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Pauliina Lehto
Vastuuopettaja
Pauliina Lehto
Ryhmät
-
THKV20SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida kouluikäisen ja nuoren kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea kouluikäistä ja nuorta terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa ja terveellisten elintapojen edistämisessä.
Osaat arvioida kouluikäisen, nuoren ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä monikulttuurisuuden koulu/opiskeluterveydenhoitajatyössä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida työikäisen ja ikääntyneen terveyttä sekä toimintakykyä.
Osaat arvioida asiakkaan terveyteen, elinoloihin ja elämäntilanteeseen liittyviä palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä ja ohjata tarjolla olevien palvelujen käyttöön.
Tiedät työhyvinvoinnin tai hyvinvoinnin kokonaisuuden ja työterveyshuollon tai terveydenhuollon roolin sen vahvistamisessa.
Osaat arvioida työn tai toiminnan, työyhteisöjen tai sosiaalisen yhteisön sekä ympäristön vaikutuksia terveyteen ja antaa niihin liittyviä suosituksia ja henkilökohtaisen terveyden edistämiseen liittyviä ohjeita.
Osaat ohjata asiakasta käyttämään tarkoituksenmukaisia palveluja ja varmistaa asiakkaan palvelukokonaisuuden jatkuvuuden.
Osaat huomioida monikulttuurisuuden työssäsi.
Sisältö
Mitä on koululaisen, nuoren ja hänen perheensä terveydenhoitajatyö ja miten sitä toteutetaan?
Mitä on opiskeluterveydenhuolto?
Miten arvioidaan koululaisen ja nuoren kasvua ja kehitystä?
Miten tunnistat koululaisen, nuoren ja opiskelijan terveyden, turvattomuuden, sosiaalisen kehityksen riskejä ja häiriöitä ja miten puutut niihin?
Mitä on koululaisen, nuoren ja opiskelijan mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen?
Miten edistät päihteettömyyttä ja puutut päihdeongelmiin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan oppimisyhteisöjen ja – ympäristöjen terveellisyyttä, turvallisuutta ja toimivuutta?
Miten ohjaat yksilöitä ja ryhmiä terveyteen liittyvissä asioissa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan seksuaaliterveyttä?
Miten annat koululaisille ja opiskelijoille liikunta- ja ravitsemusohjausta?
Miten ohjaat koululaisia ja opiskelijoita uneen liittyvissä asioissa?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Miten toteutat eri-ikäisten aikuisten terveystarkastuksia?
Miten toteutat näyttöön perustuvaa elintapaohjausta?
Mikä on työterveyshuollon rooli työhyvinvoinnin vahvistamisessa?
Miten arvioidaan työn ja työympäristön tai toiminnan ja toimintaympäristön terveydellisiä olosuhteita?
Miten arvioidaan henkilön työ- ja/tai toimintakykyä?
Mitä kuuluu työturvallisuuteen ja miten se on organisoitu työpaikolla?
Miten huomioit asiakkaan työergonomiaa?
Miten ohjaat asiakasta terveyspalveluiden käytössä?
Miten käytät digitaalisia työvälineitä asiakastyössä?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Edellytetään, että kliininen hoitotyö I ja II sekä kliinisen hoitotyön harjoittelut 1-4 ovat hyväksytysti suoritettu.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
20.03.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
12 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Aila Friis
- Riitta-Liisa Jukarainen
Ryhmät
-
THMI20KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida kouluikäisen ja nuoren kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea kouluikäistä ja nuorta terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa ja terveellisten elintapojen edistämisessä.
Osaat arvioida kouluikäisen, nuoren ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä monikulttuurisuuden koulu/opiskeluterveydenhoitajatyössä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida työikäisen ja ikääntyneen terveyttä sekä toimintakykyä.
Osaat arvioida asiakkaan terveyteen, elinoloihin ja elämäntilanteeseen liittyviä palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä ja ohjata tarjolla olevien palvelujen käyttöön.
Tiedät työhyvinvoinnin tai hyvinvoinnin kokonaisuuden ja työterveyshuollon tai terveydenhuollon roolin sen vahvistamisessa.
Osaat arvioida työn tai toiminnan, työyhteisöjen tai sosiaalisen yhteisön sekä ympäristön vaikutuksia terveyteen ja antaa niihin liittyviä suosituksia ja henkilökohtaisen terveyden edistämiseen liittyviä ohjeita.
Osaat ohjata asiakasta käyttämään tarkoituksenmukaisia palveluja ja varmistaa asiakkaan palvelukokonaisuuden jatkuvuuden.
Osaat huomioida monikulttuurisuuden työssäsi.
Sisältö
Mitä on koululaisen, nuoren ja hänen perheensä terveydenhoitajatyö ja miten sitä toteutetaan?
Mitä on opiskeluterveydenhuolto?
Miten arvioidaan koululaisen ja nuoren kasvua ja kehitystä?
Miten tunnistat koululaisen, nuoren ja opiskelijan terveyden, turvattomuuden, sosiaalisen kehityksen riskejä ja häiriöitä ja miten puutut niihin?
Mitä on koululaisen, nuoren ja opiskelijan mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen?
Miten edistät päihteettömyyttä ja puutut päihdeongelmiin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan oppimisyhteisöjen ja – ympäristöjen terveellisyyttä, turvallisuutta ja toimivuutta?
Miten ohjaat yksilöitä ja ryhmiä terveyteen liittyvissä asioissa?
Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan seksuaaliterveyttä?
Miten annat koululaisille ja opiskelijoille liikunta- ja ravitsemusohjausta?
Miten ohjaat koululaisia ja opiskelijoita uneen liittyvissä asioissa?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Miten toteutat eri-ikäisten aikuisten terveystarkastuksia?
Miten toteutat näyttöön perustuvaa elintapaohjausta?
Mikä on työterveyshuollon rooli työhyvinvoinnin vahvistamisessa?
Miten arvioidaan työn ja työympäristön tai toiminnan ja toimintaympäristön terveydellisiä olosuhteita?
Miten arvioidaan henkilön työ- ja/tai toimintakykyä?
Mitä kuuluu työturvallisuuteen ja miten se on organisoitu työpaikolla?
Miten huomioit asiakkaan työergonomiaa?
Miten ohjaat asiakasta terveyspalveluiden käytössä?
Miten käytät digitaalisia työvälineitä asiakastyössä?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Edellytetään, että kliininen hoitotyö I ja II sekä kliinisen hoitotyön harjoittelut 1-4 ovat hyväksytysti suoritettu.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 07.10.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Katja Villikka
Vastuuopettaja
Katja Villikka
Ryhmät
-
THKV19SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Johtaminen ja yrittäjyys
• osaat johtaa omaa toimintaasi ja ymmärrät sisäisen yrittäjyyden merkityksen
• osaat arvioida työryhmän resurssit, priorisoida työtehtävät ja niihin liittyvät vastuut
• ymmärrät johtamisen merkityksen hoitotyössä
• ymmärrät terveysalan yrittäjyyden perusteet ja merkityksen osana palvelujärjestelmää
• ymmärrät terveydenhuollon muutosten merkityksen ja osaat toimia muutostilanteessa oman vastuusi mukaisesti
Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus
• osoitat vastuusi hoitotyön laadusta omassa toiminnassasi
• kykenet ehkäisemään ja tunnistamaan laatupoikkeamia hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
• kykenet arvioimaan hoitotyön laatua ja menetelmiä hoitoprosessin kaikissa vaiheissa
Sisältö
Johtaminen ja yrittäjyys
• sisäinen yrittäjyys
• itsensä ja oman osaamisensa johtaminen
• oman toiminnan kriittinen reflektiointi
• erilaisten johtamistyylien ja teorioiden erot
• työtehtävien priorisointi ja työryhmän vastuuhenkilön tehtävät ja vastuut
• terveydenhuollon muutosprosessit ja niiden merkitys yksittäisen työntekijän työhön
• yrittäjyys työmuotona ja tehtävänä
• sosiaali- ja terveysalan yrittämismahdollisuudet
• kustannustietoisuus ja taloudellinen toiminta
Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus
• lainsäädäntö ja kansalliset laatusuositukset ja vaatimukset; hoitoisuusluokitukset, hoitosuositukset ja eettiset ohjeet
• laatujärjestelmät ja laadun hallinta
Opiskelumateriaali
Tarvittava materiaali jaetaan Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso suoritetaan kokonaisuudessaan verkko-opintoina.
Opintojakso on tarkoitettu opintojen loppuvaiheessa oleville opiskelijoille eli sinulla tulee olla noin puolet opinnoista suoritettuna (min. 100 op).
Ennen opintojakson alkua pidetään infotunti VIIKOLLA 35, jossa kerrotaan tarkemmin opintojakson suorittamisesta.
Verkko-opintoina opintojakso suoritetaan viikoilla 35-40 infotunnilla annetun aikataulun mukaisesti. Verkko-opinnoissa käytät 134 tuntia itsenäiseen perehtymiseen annettuun materiaaliin ja 20 oppimistehtävän tekemiseen.
Halutessaan opintojakson voi suorittaa myös kesäopintoina verkossa 2.5.-3.7.2022. Ole yhteydessä opettajaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso ei sisällä käytännön harjoittelua.
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksoa ei voi suorittaa tenttimällä, mutta voit toki korottaa arvosanaa täydentämällä oppimistehtäviä saamasi palautteen perusteella. Annetut tehtävät tulee palauttaa annetun aikataulun puitteissa.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
Infotunti 1 h ja itsenäinen opiskelu verkossa 134 tuntia (= itsenäinen perehtyminen verkossa annettuun materiaaliin ja oppimistehtävien tekeminen).
Aihekokonaisuus 1: 4 tehtävää resurssi 7,5 h / tehtävä, yhteensä 30 h
Aihekokonaisuus 2: 5 tehtävää resurssi 6 h / tehtävä, yhteensä 30 h
Aihekokonaisuus 3: 4 tehtävää resurssi 7,5 h / tehtävä, yhteensä 30 h
Aihekokonaisuus 4: 2 tehtävää resurssi 7 h / tehtävä, yhteensä 14 h
Aihekokonaisuus 5: 5 tehtävää resurssi 6 h / tehtävä, yhteensä 30 h
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso koostuu viidestä aihekokonaisuudesta, jotka ovat:
1. Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä ja sen poliittis-hallinnollinen ohjaus ja valvonta
2. Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyys ja yrityksen perustaminen
3. Johtaminen ja organisaatiorakenteet sekä hoitotyön lähijohtaminen
4. Hoitotyön laatu sekä laadun parantaminen ja työn kehittäminen
5. Työelämä- ja työyhteisötaidot sekä työsuhde
Lisätietoja opiskelijoille
katja.villikka@xamk.fi
Jos haet hyväksi lukua, sisällyttämistä tai aikaisemman osaamisen tunnistamista (AHOT), tee hakemus hyvissä ajoissa ENNEN opintojakson alkua. Pääsääntö hyväksi lukemisessa on, että yrittäjyyden ja johtamisen AMMATTIKORKEAKOULU ja YLIOPISTO tasoisia opintoja voidaan hyväksi lukea osittain, mutta sosiaali- ja terveysalan johtamiseen ja yrittäjyyteen liittyvät asiat tulee sisältyä näihin opintoihin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvosana muodostuu kokonaisuudessaan (100 %) oppimistehtävien pohjalta. Opintojaksoon liittyy 20 tehtävää, joista jokaisesta saa arvosanan 0-K5. Näiden keskiarvo muodostaa kokonaisarvosanan opintojaksosta. pohjalta. Oppimispäiväkirjan tehtävät tulee palauttaa sovittuna ajankohtana, jotta ne otetaan arvioitavaksi.
Arviointi:
Hylätty: Oppimistehtävien keskiarvo jää alle T1.
TI-T2: Osaat perusasioita jonkin verran, mutta sinulla on vielä selviä puutteita tiedoissa ja niiden soveltamisessa käytäntöön.
H3-H4: Osaat perusasiat hyvin, mutta sinulla on jonkin verran puutteita tiedon soveltamisessa käytäntöön.
K5: Osaat perusasiat erittäin hyvin ja sinulla on hyvä kyky soveltaa tietoa käytäntöön ja pohtia monipuolisesti yrittäjyyteen ja johtamiseen liittyviä asioita eri näkökulmista.
Esitietovaatimukset
Olet osoittanut osaamistasi seuraavista opintojaksoista:
Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus (5 op)
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 26.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Sari Laanterä
- Marja-Liisa Rissanen
- Malla Koivupiha
Vastuuopettaja
Sari Laanterä
Ryhmät
-
THMI21KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
2 op.
Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :
Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
3 op.
Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:
Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
Sisältö
2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö
Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?
3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö
Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Luennot
Kankkunen, P. & Vehviläinen-Julkunen, K. 2017. Tutkimus hoitotieteessä. Saatavilla e-kirjana.
Muu opintojaksolla ilmoitettu materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakson voi suorittaa työviikkopohjaisen väylän mukaisesti (sis. lähiopetustunnit, simulaatiot, tuntitehtävät ja verkkotehtävät).
Työhön integroitu oppimisväylä: Voit osoittaa osaamistasi aiemmin hankitulla korkeakouluopinnoilla tai työkokemuksella, mikäli ne vastaavat opintojakson tavoitteita. Jos haet osittaista osaamisen tunnustamista (1-4 op), lähetä vapaamuotoinen osaamisen kuvaus ja todistukset sähköpostilla opintojakson vastuuopettajalle kuukautta ennen opintojakson alkua. Koko opintojakson osaamisen tunnistaminen (5 op) haetaan E-opintotoimiston kautta.
Työhön integroidusta väylästä tulee sopia erikseen opettajien kanssa opintojakson alkaessa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon sisältyy työelämäyhteistyötä
- Alumniesittely
- Asiantuntijavierailu (hissipuhe)
- TKI-asiantuntijat kertovat podcasteissa työelämäyhteistyöstä kehittämisen näkökulmasta
- Simulaatio työelämän casesta
- Sisällönanalyysin aineisto aidosta tutkimuksesta
Mahdollisuus
- Työn opinnollistamiseen ja osaamisen tunnistamiseen
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso ei sisällä tenttiä. Opintojaksolla on kirjallisia ja suullisia yksilö- ja pienryhmätehtäviä. Tehtävien palautuksista on erilliset aikataulut ja ne ilmoitetaan opintojakson alkaessa. Halutessasi voit tehtävissä tarkastella oman opinnäytetyösi aihetta. Opintojakso arvioidaan numeraalisesti tehtävien perusteella.
Opiskelijan työmäärä
5op = 135h opiskelijan työtä.
Työmäärä jakautuu itsenäiseen opiskeluun (sisältää valmistautumisen tunneille ja tehtäviä), lähitoteutukseen, simulaatioon ja arvioitaviin tehtäviin.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakson laajuus on 5 op ja se rakentuu useasta osasta;
1 op tiedonhankinta ja raportointi
1 op yleinen osio (itseopiskeluna)
1 op laadullinen tutkimus
1 op määrällinen tutkimus
1 op kehittämismenetelmät
Tiedonhankinta ja raportointi -osio sisältää kaksi testiä sekä kirjallisuuskatsauksen. Näiden tekemistä tuetaan parilla lähiopetuskerralla. Yleisessä osiossa on perusteet kvalitatiiviseen eli laadulliseen ja kvantitatiiviseen eli määrälliseen tutkimukseen sekä kehittämisprosessiin. Näistä kaikista on tehty interaktiivisia videoita Learniin. Nämä videot tulisi olla katsottuna ennen loppuosan 3 opintopisteen lähiopetuskertoja, koska lähiopetustunneilla syvennetään näitä osa-alueita erityisesti hoitotyön näkökulmasta.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson Learn-alusta tulee automaattisesti Learnin etusivulle opintojaksolle ilmoittautuneille, erillistä avainta ei tarvita.
Opintojaksolla on lähiopetustunteja, joihin voit halutessasi osallistua luokassa tai etäyhteydellä ja tunneille osallistuminen on vapaaehtoista. Lähiopetustunteja ei nauhoiteta. Simulaatioihin osallistuminen on vain lähitoteutuksena (ei etäyhteyttä). Myöskään tiedonhankinnan ja raportoinnin (1 op) osuudessa ei ole etäyhteyttä lähitunneille, mutta niiden materiaalit ovat tarvittaessa itseopiskeltavissa Learnista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso sisältää tehtäviä, joista osa arvioidaan hyv-hyl ja osa 0-5. Tehtävien arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa. Hylättyä tehtävää on mahdollista uusia kahdesti. Opintojakso arvioidaan numeraalisesti tehtävien perusteella. Koko opintojakson arvosanan korottaminen tapahtuu yksilötentillä Examissa.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 24.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Emmi Mäkinen
- Sari Engelhardt
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV21SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
2 op.
Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :
Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
3 op.
Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:
Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
Sisältö
2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö
Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?
3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö
Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Learnin materiaalit ja muu opettajan osoittama materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelijan tulee olla läsnä ensimmäisellä lähiopetuskerralla, jolloin annetaan tarkemmat ohjeet opintojakson suorittamisesta. Lähiopetus järjestetään tukemaan Learnissa olevia materiaaleja ja omaa opinnäytetyöprosessin aloittamista.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei käytössä tässä toteutuksessa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson tehtävät tulee suorittaa annetun määräajan puitteissa. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly
Opiskelijan työmäärä
5 x 27h = 135h opiskelijan työtä. Opiskelijan on mahdollista suunnitella opintonsa siten, että kuormitus jakautuu tasaisesti.
Toteutuksen osien kuvaus
Tutkimus- ja kehittämisosaaminen koostuu seuraavista osista:
-Tiedonhankinta ja raportointi (1 op.)
- Tutkiminen ja kehittäminen (1 op.) - suoritetaan itsenäisesti verkossa
- Alakohtainen soveltaminen (3 op.) - toteutetaan online-opetuksena, jossa läsnäolovelvoite on 75%
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolle osallistumisen edeltävyysehtona on, että seuraavat opinnot ovat suoritetut:
Hoitotyön ammatilliset perusteet + harjoittelu (35 op.)
Terveyden edistämisen opintokokonaisuus (10 op.)
Kliininen hoitotyö 1 (20 op.) + osa Kliininen harjoittelu 1:stä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen määräajassa ja aktiivinen osallistuminen opetukseen (75% läsnäolovelvoite).
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 07.10.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Liisa Korpivaara
- Linda Metsälä
- Satu Sällilä
Vastuuopettaja
Linda Metsälä
Ryhmät
-
THKV19SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
• osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida työikäisen ja ikääntyneen terveyttä sekä toimintakykyä
• osaat arvioida ikääntyneen terveyteen, elinoloihin ja elämäntilanteeseen liittyviä palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä ja ohjata tarjolla olevien palvelujen käyttöön
• ymmärrät työhyvinvoinnin kokonaisuuden ja työterveyshuollon roolin sen vahvistamisessa
• osaat selittää ja noudattaa hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteita
• osaat arvioida työn, työyhteisöjen ja –ympäristöjen vaikutuksia terveyteen ja antaa työhön ja työoloihin liittyviä suosituksia ja henkilökohtaisen terveyden edistämiseen liittyviä ohjeita
• osaat toimia moniammatillisessa työyhteisössä ja moniammatillisissa ja –alaisissa verkostoissa
• osaat seurata terveydenhuollon kustannuksia sekä ehkäisevän työn ja varhaisen tuen vaikuttavuutta
• osaat ohjata asiakasta käyttämään tarkoituksenmukaisia palveluja ja varmistaa asiakkaan palvelukokonaisuuden jatkuvuuden
Sisältö
Sisältö työikäisen terveydenhoitajatyön ja työterveyshuollon osalta:
• Mistä osa-alueista työhyvinvointi koostuu?
• Mitkä ovat yrittäjän työhyvinvoinnin erityskysymyksiä?
• Mikä on työterveyshuollon rooli työhyvinvoinnin vahvistamisessa?
• Mitkä lait ovat keskeisiä työikäisen ja ikääntyneen terveyden edistämisessä?
• Mikä on lakisääteisen työterveyshuollon sisältö?
• Mitkä ovat Hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteet?
• Miten arvioidaan työn ja työympäristön / toiminnan ja toimintaympäristön terveydellisiä olosuhteita?
• Miten arvioidaan henkilön työ- ja/tai toimintakykyä?
• Milloin työterveystarkastukset ovat lakisääteisiä?
• Mitkä ovat keskeiset työperäisiä sairauksia ja ammattitauteja?
• Mitä kuuluu työturvallisuuteen ja miten se on organisoitu työpaikolla?
• Mitä asioita tulee huomioida henkilön työergonomisessa kartoituksessa?
• Mitkä ovat hoidon vaikuttavuuden mittaamisen kannalta keskeisiä asioita?
• Miten toimintaa ja taloutta suunnitelmaan?
• Mikä merkitys on palveluiden suunnittelussa asiakaspalautteella ja asiakasfoorumeilla?
Sisältö ikääntyneen terveydenhoitajatyön osalta:
• Mikä on ensisijaista ikääntyneen terveystarkastuksessa ja terveyden edistämisessä?
• Mitkä ovat ikääntyvän terveysneuvonnan erityispiirteet (mm. liikunta, ravitsemus, seksuaalisuus, uni, ikääntymiseen ja pitkäaikaissairauksiin liittyvä neuvonta)?
• Mitkä ovat hyvinvointiteknologian mahdollisuudet ja käyttö ikääntyneen terveyden edistämisessä?
• Miten kuntouttava työote ilmenee käytännössä?
Opiskelumateriaali
Karvala, Kirsi, Aalto-Korte, Kristiina, Leino, Timo, Oksa, Panu, Sainio, Markku, Latvala, Jari, Uitti, Jukka, Santonen, Tiina, Altistelähtöinen työterveysseuranta 2019 Duodecim
Martimo Kari-Pekka, Antti-Poika Mari, Uitti Jukka (toim.) Työstä terveyttä 2018Duodecim, Työterveyslaitos,
Bäckmand H. & Vuori I. (toim.) 2010. Terve tuki- ja liikuntaelimistö. Opas tule-sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.
Launis M. & Lehtelä J. (toim.) 2011. Ergonomia
Manka Marja-Liisa: Työhyvinvointi 2016 ( saatavilla myös e-kirjana)
Lisäksi muu opintojakson alussa ilmoitettava materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen opetus:
Verkko-opetusta, joka sisältää luentoja, itsenäistä työskentelyä, pienryhmätyöskentelyä ja oppimistehtäviä.
Opintojakso jakautuu kolmeen osaan:
Työterveyshuolto 2,5 op
Työergonomia ja ikääntyneen ergonomia 1,5 op
Ikääntyneen terveydenhoitajatyö 1 op
Työelämään integroitu väylä: ei käytössä tässä toteutuksessa
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei käytännön työelämäyhteistyötä
Opiskelijan työmäärä
Opintojakso on 5 op eli 135 tuntia, josta lähiopetusta on 28 tuntia ja 107 tuntia itsenäistä opiskelua.
Lisätietoja opiskelijoille
Satu Sällilä ja Liisa Korpivaara
(etunimi.sukunimi@xamk.fi)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää oppistehtävien ja tentin suorittamista hyväksytysti. Oppimistehtävistä osa arvioidaan asteikolla hyväksytty - hylätty ja osa numeraalisesti. Tentti arvioidaan numeraalisesti.
Esitietovaatimukset
Kliinisen hoitotyö ja harjoittelu 60 op
Perhe- ja yhteisöhoitotyö 25 op
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
19.09.2022 - 02.12.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Reetta Pylkkänen
- Anetta Väänänen
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
THMI20KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida työikäisen ja ikääntyneen terveyttä sekä toimintakykyä.
Osaat arvioida ikääntyneen terveyteen, elinoloihin ja elämäntilanteeseen liittyviä palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä ja ohjata tarjolla olevien palvelujen käyttöön.
Tiedät työhyvinvoinnin kokonaisuuden ja työterveyshuollon roolin sen vahvistamisessa.
Osaat selittää ja noudattaa hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteita.
Osaat arvioida työn, työyhteisöjen ja –ympäristöjen vaikutuksia terveyteen ja antaa työhön ja työoloihin liittyviä suosituksia ja henkilökohtaisen terveyden edistämiseen liittyviä ohjeita.
Osaat ohjata asiakasta käyttämään tarkoituksenmukaisia palveluja ja varmistaa asiakkaan palvelukokonaisuuden jatkuvuuden.
Osaat huomioida monikulttuurisuuden työssäsi.
Sisältö
Sisältö työikäisen terveydenhoitajatyön ja työterveyshuollon osalta:
Mistä osa-alueista työhyvinvointi koostuu?
Mitkä ovat yrittäjän työhyvinvoinnin erityskysymyksiä?
Mikä on työterveyshuollon rooli työhyvinvoinnin vahvistamisessa?
Mitkä lait ovat keskeisiä työikäisen ja ikääntyneen terveyden edistämisessä?
Mikä on lakisääteisen työterveyshuollon sisältö?
Mitkä ovat hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteet?
Miten arvioidaan työn ja työympäristön / toiminnan ja toimintaympäristön terveydellisiä olosuhteita?
Miten arvioidaan henkilön työ- ja/tai toimintakykyä?
Milloin työterveystarkastukset ovat lakisääteisiä?
Mitkä ovat keskeiset työperäisiä sairauksia ja ammattitauteja?
Mitä kuuluu työturvallisuuteen ja miten se on organisoitu työpaikolla?
Mitä asioita tulee huomioida henkilön työergonomisessa kartoituksessa?
Mikä merkitys on palveluiden suunnittelussa asiakaspalautteella ja asiakasfoorumeilla?
Sisältö ikääntyneen terveydenhoitajatyön osalta:
Mikä on ensisijaista ikääntyneen terveystarkastuksessa ja terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat ikääntyvän terveysneuvonnan erityispiirteet (mm. liikunta, ravitsemus, seksuaalisuus, uni, ikääntymiseen ja pitkäaikaissairauksiin liittyvä neuvonta)?
Mitkä ovat hyvinvointiteknologian mahdollisuudet ja käyttö ikääntyneen terveyden edistämisessä?
Miten kuntouttava työote ilmenee käytännössä?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Opiskelumateriaali
Karvala, K., Aalto-Korte, K., Leino, T., Oksa, P., Sainio, M., Latvala, J., Uitti, J. & Santonen, T. 2019. Altistelähtöinen työterveysseuranta. 1. painos. Kustannus Oy Duodecim.
Uitti J. (toim.) 2014. Hyvä työterveyshuoltokäytäntö. 3.-5.painos. Työterveyslaitos, Saarijärvi.
Yksilölliset oppimisväylät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon kuuluvilla luennoilla voi mahdollisesti vierailla moniammatillisen työterveystiimin asiantuntijoita tai ammattihenkilöitä. Myös työterveyshuollon yhteistyökumppaneiden asiantuntijaluennot ovat mahdollisia.
Tentit ja muut määräajat
Työlääketieteen 1 op -osuus arvioidaan Exam-tenttinä.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly opintojaksoon.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 h
Luennot 35 h (sisältää asiantuntijoiden vierailut)
Simulaatioon valmistautuminen 4 h
Simulaatio 4 h
Työlääketieteen tenttiin valmistautuminen 26 h
Työlääketieteen tentti Examissa 1 h
Kirjalliset tehtävät 20 h
Itsenäinen opiskelu 45 h
Toteutuksen osien kuvaus
Työterveyshuolto 2 op
Työlääketiede 1 op
Ikääntyneen terveydenhoitajatyö 1 op
Mielenterveys- ja päihdehoitotyö 1 op
Lisätietoja opiskelijoille
Lähiopetustunnit eivät ole pakollisia, mutta suositeltavia. Lähiopetustunnit ovat Mikkelin kampuksella.
Tätä opintojaksoa täydentää työterveyshuollon harjoittelu.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Työterveyshuolto 2 op: Pienryhmätehtävä (arviointi hyväksytty-täydennettävä)
Työlääketiede 1 op: Tentti Examissa (arviointi 1-5)
Ikääntyneen terveydenhoitajatyö 1 op: yksilötyö / kirjallinen tehtävä (arviointi 1-5)
Mielenterveys- ja päihdehoitotyö 1 op: kirjallinen tehtävä (arviointi 1-5)
Simulaatio-opetus: hyväksytty-täydennettävä
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
02.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Liisa Korpivaara
- Satu Sällilä
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV23KMTerveydenhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida työikäisen ja ikääntyneen terveyttä sekä toimintakykyä.
Osaat arvioida ikääntyneen terveyteen, elinoloihin ja elämäntilanteeseen liittyviä palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä ja ohjata tarjolla olevien palvelujen käyttöön.
Tiedät työhyvinvoinnin kokonaisuuden ja työterveyshuollon roolin sen vahvistamisessa.
Osaat selittää ja noudattaa hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteita.
Osaat arvioida työn, työyhteisöjen ja –ympäristöjen vaikutuksia terveyteen ja antaa työhön ja työoloihin liittyviä suosituksia ja henkilökohtaisen terveyden edistämiseen liittyviä ohjeita.
Osaat ohjata asiakasta käyttämään tarkoituksenmukaisia palveluja ja varmistaa asiakkaan palvelukokonaisuuden jatkuvuuden.
Osaat huomioida monikulttuurisuuden työssäsi.
Sisältö
Sisältö työikäisen terveydenhoitajatyön ja työterveyshuollon osalta:
Mistä osa-alueista työhyvinvointi koostuu?
Mitkä ovat yrittäjän työhyvinvoinnin erityskysymyksiä?
Mikä on työterveyshuollon rooli työhyvinvoinnin vahvistamisessa?
Mitkä lait ovat keskeisiä työikäisen ja ikääntyneen terveyden edistämisessä?
Mikä on lakisääteisen työterveyshuollon sisältö?
Mitkä ovat hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteet?
Miten arvioidaan työn ja työympäristön / toiminnan ja toimintaympäristön terveydellisiä olosuhteita?
Miten arvioidaan henkilön työ- ja/tai toimintakykyä?
Milloin työterveystarkastukset ovat lakisääteisiä?
Mitkä ovat keskeiset työperäisiä sairauksia ja ammattitauteja?
Mitä kuuluu työturvallisuuteen ja miten se on organisoitu työpaikolla?
Mitä asioita tulee huomioida henkilön työergonomisessa kartoituksessa?
Mikä merkitys on palveluiden suunnittelussa asiakaspalautteella ja asiakasfoorumeilla?
Sisältö ikääntyneen terveydenhoitajatyön osalta:
Mikä on ensisijaista ikääntyneen terveystarkastuksessa ja terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat ikääntyvän terveysneuvonnan erityispiirteet (mm. liikunta, ravitsemus, seksuaalisuus, uni, ikääntymiseen ja pitkäaikaissairauksiin liittyvä neuvonta)?
Mitkä ovat hyvinvointiteknologian mahdollisuudet ja käyttö ikääntyneen terveyden edistämisessä?
Miten kuntouttava työote ilmenee käytännössä?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Opiskelumateriaali
Karvala, Kirsi, Aalto-Korte, Kristiina, Leino, Timo, Oksa, Panu, Sainio, Markku, Latvala, Jari, Uitti, Jukka, Santonen, Tiina, Altistelähtöinen työterveysseuranta 2019 Duodecim. Löytyy myös e-materiaalina Terveysportin osiosta Työterveys ja kuntoutus.
Martimo, Kari-Pekka, Antti-Poika, Mari, Uitti, Jukka, Ala-Mursula, Leena, Työstä terveyttä 2018 Duodecim. (löytyy myös E-kirjana)
Terveysportti osio Työterveys ja kuntoutus
Bäckmand H. & Vuori I. (toim.) 2010. Terve tuki- ja liikuntaelimistö. Opas tule-sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.
Launis M. & Lehtelä J. (toim.) 2011. Ergonomia
Manka Marja-Liisa: Työhyvinvointi 2016 ( saatavilla myös e-kirjana)
Lisäksi muu opintojakson alussa ilmoitettava materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen opetus:
Verkko-opetusta, joka sisältää luentoja, itsenäistä työskentelyä, pienryhmätyöskentelyä ja oppimistehtäviä.
Opintojakso jakautuu seuraaviin teemoihin:
Työterveyshuolto 2 op
Työlääketiede 0,5 op
Työergonomia 0,5 op
Ikääntyneen terveydenhoitajatyö 2 op
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly
Opiskelijan työmäärä
5 op= 135 tuntia
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso jakautuu seuraaviin teemoihin:
Työterveyshuolto 2 op - luennot, oppimistehtävät, tentti
Työlääketiede 0,5 op - oppimistehtävä
Työergonomia 0,5 op - oppimistehtävä
Ikääntyneen terveydenhoitajatyö 2 op - seminaari esitykset, joissa integroituu opintojakson kokonaisuus
Lisätietoja opiskelijoille
Liisa Korpivaara ja Satu Sällilä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää oppistehtävien ja tentin suorittamista hyväksytysti. Oppimistehtävistä osa arvioidaan asteikolla hyväksytty - hylätty ja osa numeraalisesti. Tentti arvioidaan numeraalisesti.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 02.10.2022
Opintopistemäärä
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sosionomikoulutus
Opettaja
- Riitta-Liisa Jukarainen
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Osaat ottaa huomioon vauvan perustarpeita
Osaat vauvan perushoidon
Sisältö
Mitä on vuorovaikutus vauvan kanssa?
Minkälaista on vauvan uni ja minkälaisia unihäiriöitä on vauvalla?
Miten itkuista vauvaa hoidetaan?
Miten vauvaa ruokitaan?
Minkälaisia asioita huomioit vauva ulkoilussa?
Mitä on vauvahieronta ja miten vauvaa hierotaan?
Miten vauva erittää ja miten huolehdin vauva hygieniasta?
Miten kylvetän ja hoidon vauvaa kylvetyksen jälkeen?
Miten hoidan vauvan napaa ja ihoa?
Miten kantoliinaa ja rintareppua voi käyttää vauvan hoidossa?
Mitä on vauvan sylihoito ja miten vauvaa käsitellään?
Miten vauva kapaloidaan?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Tunneilla käsitellään vauvan perushoitoa käytännönläheisesti. Opetus on lähiopetusta ja sisältää harjoituksia. Tavoitteena opintojaksolla on, että osaat ottaa huomioon vauvan perustarpeita ja osaat vauvan perushoidon.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla kerrotaan työelämästä esimerkkejä.
Kansainvälinen yhteistyö
Tunnilla huomioidaan monikulttuurisuus.
Opiskelijan työmäärä
1op = 27 tuntia opiskelijan työstä.
Toteutuksen osien kuvaus
Lähiopetus ja käytännön harjoittelut laboraatioluokassa. Aihealuieta ovat:
Vuorovaikutus vauvan kanssa
Vauvan uni ja unihäiriöt
Itkuisen vauvan hoitaminen
Vauvan ruokinta
Vauvan ulkoilu
Vauvahieronta
Vauvan eritys ja hygieniasta huolehtiminen
Kylvetys ja hoitoimenpiteet kylvetyksen jälkeen
Vauvan navan ja ihon hoito
Rintarepun ja kantoliinan käyttäminen vauvan hoidossa
Vauvan sylihoito ja käsittelyotteet
Kapalointi
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista läsnäoloa tunneilla ja harjoituksissa.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 28.04.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sosionomikoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Yhteisöpedagogikoulutus
Opettaja
- Riitta Kuismin
Vastuuopettaja
Riitta Kuismin
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Opiskelija pohtii omaa suhtautumistaan väkivaltaan ja sen ilmenemiseen tietää väkivallan muodot ja sen selitysmallit osaa ohjata asiakasta hakemaan apua/neuvoa/ohjausta väkivaltatilanteisiin liittyen tunnistaa auttajaverkostoa
Sisältö
Väkivaltaan liittyviä väittämiä, selitysmalleja, ilmenemismuotoja, palvelujärjestelmä ja eri ikäisten asiakkaiden auttamismenetelmiä
Opiskelumateriaali
Esitellään learnalustalla mahdollista materiaalia.
Yksilölliset oppimisväylät
virtuaalikurssi: tehtävien laatiminen annetussa aikataulussa pienryhmätyöskentelynä
TKI ja työelämäyhteistyö
ei
Tentit ja muut määräajat
ei
Kansainvälinen yhteistyö
ei
Opiskelijan työmäärä
1 op= 27 h ; 5 x 27 h = 135 h
Toteutuksen osien kuvaus
Jokainen opiskelija etsii tehtäviin liittyvä materiaalia pääsääntöisesti yksin. Learn- alustalla on kirjallisuus- ym lähdemateriaaleja katsottavaksi.
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelu tapahtuu kolmen/neljän opiskelijan pienryhmissä tehtäviä tehden ja toisten tehtäviä aktiivisesti kommentoiden ja aiheista keskustellen. Kirjautumisen jälkeen 1-2 viikon kuluessa opiskelijat sijoitetaan automaattisella toiminnolla pienryhmiin, joissa työskentely alkaa. Kalenterissa näkyvillä tehtävien palautuspäivämäärät.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tehtävien taso H 3.
Aihe on rajattu ja kaikki tehtävänannon mukaiset alueet on käsitelty monipuolisesti.
Käytetyt lähteet ovat pääasiassa tutkimustyyppisiä, vaikka niitä on käytetty vielä melko vähän. Mukana on ainakin yksi kansainvälisesti julkaistu tutkimus.
Teksti on hyvää asiakieltä, teksti etenee sujuvasti ja loogisesti. Teksti on kirjoitettu tiiviisti ja sen laajuus vastaa vaadittua opintopistemäärää.
Lähdemerkinnöissä on noudatettu pääosin raportointiohjeita.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
31.08.2022 - 30.11.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
- Sosionomikoulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
- Yhteisöpedagogikoulutus
- Geronomikoulutus
Opettaja
- Riitta Kuismin
Vastuuopettaja
Riitta Kuismin
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Tiedollinen osaaminen:pohdit omaa suhtautumistasi väkivaltaan ja sen ilmenemiseentiedät väkivallan muodoistatiedät kulttuurin vaikutuksesta väkivaltatyöhöntiedät seurusteluväkivallastatiedät väkivaltaisesti käyttäytyvistä ihmistätiedät vainoamisesta ja sen kohteeksi joutumisestatiedät vanhuksiin kohdistuvasta lähisuhdeväkivallasta Taidollinen osaaminen:tunnistat väkivaltailmiön seurauksia eri-ikäisille ihmisilleosaat kohdata väkivaltaisesti käyttäytyviä ihmisiä ja heidän omaisiaantunnistat omaan jaksamiseen liittyviä tekijöitä Pätevyys:tunnistat omia tunteitasi ja asenteitasi suhteessa väkivaltaantunnistat väkivaltaan liittyviä ongelmiaosaat kohdat väkivallasta kärsiviä ihmisiäosaat kohdata väkivallan tekijöitäosaat ohjata asiakasta hakemaan apua/neuvoa/ ohjausta väkivaltatilanteisiin
Sisältö
Mitä on seurusteluväkivalta? Mitä on maahanmuuttajanaisten kokema väkivalta? Mitä on naisten harjoittama parisuhdeväkivalta? Mitä on vainoaminen? Mitä on vanhuksiin kohdistuva väkiväkivalta?
Opiskelumateriaali
Esitelty learnalustalla;
Yksilölliset oppimisväylät
virtuaalikurssi: tehtävien laatiminen annetussa aikataulussa pienryhmätyöskentelynä
TKI ja työelämäyhteistyö
ei
Tentit ja muut määräajat
ei
Kansainvälinen yhteistyö
ei
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27h, 5 x 27 h = 135 h
Toteutuksen osien kuvaus
Jokainen opiskelija etsii tehtäviin liittyvä materiaalia pääsääntöisesti yksin tuoden sen tehtävissään esille toisille ryhmäläisille. Learnalustalla on kirjallisuus- ym lähdemateriaaleja katsottavaksi.
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelu tapahtuu neljän opiskelijan pienryhmissä tehtäviä ohjeiden mukaan tehden ja toisten tehtäviä aktiivisesti kommentoiden ja aiheista keskustellen. Kirjautumisen jälkeen 1-2 viikon kuluessa opiskelijat jaetaan pienryhmiin, joissa työskentely aloitetaan. Tehtävien palautuspäivät näkyvät kalenterissa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Tehtävät hyväksytty/ täydennettävä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tehtävien taso H 3.
Aihe on rajattu ja kaikki tehtävänannon mukaiset alueet on käsitelty monipuolisesti.
Käytetyt lähteet ovat pääasiassa tutkimustyyppisiä, vaikka niitä on käytetty vielä melko vähän. Mukana on ainakin yksi kansainvälisesti julkaistu tutkimus.
Teksti on hyvää asiakieltä, teksti etenee sujuvasti ja loogisesti. Teksti on kirjoitettu tiiviisti ja sen laajuus vastaa vaadittua opintopistemäärää.
Lähdemerkinnöissä on noudatettu pääosin raportointiohjeita.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 13.11.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Riitta-Liisa Jukarainen
- Henna Kauppi
Vastuuopettaja
Riitta-Liisa Jukarainen
Ryhmät
-
THMI20KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat huomioida työssäsi erilaiset terveyttä vahvistavat sekä uhkaavat ympäristötekijät.
Osaat edistää eri-ikäisten asiakkaiden terveellistä, turvallista ja esteetöntä ympäristöä.
Osaat tehdä yhteistyötä ympäristöterveyden erityistilanteissa ja poikkeusoloissa.
Osaat soveltaa työssäsi tartuntatautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyviä kansallisia ja kansainvälisiä ohjeita sekä säädöksiä.
Hallitset kotimaassa esiintyvien tarttuvien tautien ehkäisyn ja hoidon ja osaat ohjata asiakasta niihin liittyvissä kysymyksissä.
Suoritat valtakunnallisen Rokotusosaamisen syventäminen 1 op opintojakson.
Sisältö
Mikä merkitys ympäristöllä on terveydelle ja hyvinvoinnille?
Mitkä ovat yleisimmät asuin- ja elinympäristön aiheuttamat terveysvaarat?
Missä kysymyksissä terveydenhoitaja on yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon kanssa?
Mitkä ovat tartuntatauteihin liittyvät lait, asetukset, säädökset ja ohjeet?
Mitkä ovat eri-ikäisten keskeisiä tarttuvia tauteja ja miten ehkäiset ja hoidat niitä?
Mitkä ovat tartuntatautien kannalta riskiä lisääviä tilanteita eri-ikäisten kohdalla?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali ilmoitetaan opintojen alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen väylä: sinulla on mahdollisuus osallistua työjärjestyksen mukaiseen opetukseen.
Ei nopeuttavaa oppimisväylää.
TKI ja työelämäyhteistyö
Tunneilla on esimerkkejä työelämästä.
Tentit ja muut määräajat
Tartuntataudeista tentti Exam-tenttitilassa (arviointi 1-5).
Asunto- ja elinympäristön terveysvaaroista tehdään ryhmätyönä posteri (arviointi 1-5) ja Oppiportti verkkokurssi.
Rokotusosaamisen syventämisestä tehdään portfolio ja tentti Metropolian Moodle-alustalla, (arviointi hyväksytty -hylätty).
Kansainvälinen yhteistyö
Tartuntatautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyviä asioita käsitellään myös kansainvälisestä näkökulmasta.
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27h
Opintojakson laajuus on 5 op = 135h
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso jakaantuu seuraaviin osiin:
Rokotusosaamisen syventäminen 1op (verkkokurssi) Metropolian Moodlessa
Tarttuvat taudit 2 op
Asunto- ja elinympäristön terveysvaarat 1,5op
Ympäristöterveys 0,5 op
Lisätietoja opiskelijoille
Henna Kaupin lähiopetustunnit, posteriseminaarit ja rokotuslaboraatio ovat pakollisia. Muut lähiopetustunnit eivät ole pakollisia, mutta suositeltavia.
Rokotusosaamisen syventäminen (1op) suoritetaan verkkokurssina. Ennen verkkokurssin alkamista pidetään infotunti, johon osallistumista suositellaan.
Opintojakson arvosanan korottaminen tapahtuu yksilötenttinä Examissa. Arvosanaa voi korottaa yhden kerran.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointikriteerit esitellään opintojakson alussa.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 17.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Liisa Korpivaara
- Taina Lehtonen
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV20SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat huomioida työssäsi erilaiset terveyttä vahvistavat sekä uhkaavat ympäristötekijät.
Osaat edistää eri-ikäisten asiakkaiden terveellistä, turvallista ja esteetöntä ympäristöä.
Osaat tehdä yhteistyötä ympäristöterveyden erityistilanteissa ja poikkeusoloissa.
Osaat soveltaa työssäsi tartuntatautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyviä kansallisia ja kansainvälisiä ohjeita sekä säädöksiä.
Hallitset kotimaassa esiintyvien tarttuvien tautien ehkäisyn ja hoidon ja osaat ohjata asiakasta niihin liittyvissä kysymyksissä.
Suoritat valtakunnallisen Rokotusosaamisen syventäminen 1 op opintojakson.
Sisältö
Mikä merkitys ympäristöllä on terveydelle ja hyvinvoinnille?
Mitkä ovat yleisimmät asuin- ja elinympäristön aiheuttamat terveysvaarat?
Missä kysymyksissä terveydenhoitaja on yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon kanssa?
Mitkä ovat tartuntatauteihin liittyvät lait, asetukset, säädökset ja ohjeet?
Mitkä ovat eri-ikäisten keskeisiä tarttuvia tauteja ja miten ehkäiset ja hoidat niitä?
Mitkä ovat tartuntatautien kannalta riskiä lisääviä tilanteita eri-ikäisten kohdalla?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson sisältää kolme osaa: Rokotusosaamisen syventäminen 1op (verkkokurssi), tarttuvat taudit 2 op (verkkokurssi) ja asuin- ja elinympäristön terveysvaarat 2op.
Opintojaksoon kuuluu verkko-opetusta, työpaja- ja seminaarityöskentelyä, oppimistehtäviä ja asiantuntijavierailuja.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
1op =27 tuntia opiskelijan työtä
Toteutuksen osien kuvaus
Tarttuvat taudit (opettaja Taina Lehtonen) osuudessa järjestetään vuorovaikutteista opetusta AC - järjestelmän kautta. Webinaarit on merkitty työjärjestyksiin mutta ellei pääse osallistumaan webinaariin niin sen voi katsoa nauhoitteena Learnista.
Rokotusosaamisen syventäminen ( opettaja Liisa Korpivaara) osuudessa on yksi yhteinen työpajatyöskentely, muuten kurssi toteutuu verkossa.
Ympäristöterveydenhuollon ( opettaja Liisa Korpivaara) osuudessa on yksi seminaarityöskentelypäivä.
Lisätietoja opiskelijoille
Taina Lehtonen ( Tarttuvien tautien osuus)
Liisa Korpivaara ( Rokotusosaamisen syventäminen ja Ympäristöterveydenhuollon osuus)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävä / tentti asuin- ja elinympäristön terveysvaroista, arvioidaan asteikolla 1-5. Rokotusosaamisen syventäminen verkkokurssiin kuuluva tentti, arvioidaan hyväksytty-hylätty asteikolla.
Tarttuvat taudit osuuden tentti suoritetaan Learn- tenttinä, arviointiasteikko 1-5.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
02.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Satu Untolahti
- Liisa Korpivaara
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV23KMTerveydenhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Osaat huomioida työssäsi erilaiset terveyttä vahvistavat sekä uhkaavat ympäristötekijät.
Osaat edistää eri-ikäisten asiakkaiden terveellistä, turvallista ja esteetöntä ympäristöä.
Osaat tehdä yhteistyötä ympäristöterveyden erityistilanteissa ja poikkeusoloissa.
Osaat soveltaa työssäsi tartuntatautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyviä kansallisia ja kansainvälisiä ohjeita sekä säädöksiä.
Hallitset kotimaassa esiintyvien tarttuvien tautien ehkäisyn ja hoidon ja osaat ohjata asiakasta niihin liittyvissä kysymyksissä.
Suoritat valtakunnallisen Rokotusosaamisen syventäminen 1 op opintojakson.
Sisältö
Mikä merkitys ympäristöllä on terveydelle ja hyvinvoinnille?
Mitkä ovat yleisimmät asuin- ja elinympäristön aiheuttamat terveysvaarat?
Missä kysymyksissä terveydenhoitaja on yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon kanssa?
Mitkä ovat tartuntatauteihin liittyvät lait, asetukset, säädökset ja ohjeet?
Mitkä ovat eri-ikäisten keskeisiä tarttuvia tauteja ja miten ehkäiset ja hoidat niitä?
Mitkä ovat tartuntatautien kannalta riskiä lisääviä tilanteita eri-ikäisten kohdalla?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson sisältää kolme osaa: Rokotusosaamisen perusteet 2op, Rokotusosaamisen syventäminen 1op sekä asuin- ja elinympäristön terveysvaarat 2op.
Rokotusosaamisen perusteet 2 op ja Rokotusosaamisen syventäminen 1 op opintojaksot toteutuvat verkko-opetuksena molempiin sisältyy oppimistehtäviä ja tentti, lisäksi on yksi yhteinen työpajatyöskentely. Asuin- ja elinympäristön terveysvaaroihin perehdytään oppimistehtävien ja verkko-opintojen pohjalta. Lisäksi on yksi yhteinen seminaaritapaaminen.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälinen yhteistyö
Ei sisälly.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakso on laajuudeltaan 5 op eli 135 tuntia. Tämä jakautuu seuraavasti: Rokotusosaamisen perustee 2 op 54 tuntia, Rokotusosaamisen syventäminen 1 op = 27 tuntia ja asuin- ja elinympäristön terveysvaarat 2 op eli 54 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
katso edellä
Lisätietoja opiskelijoille
Liisa Korpivaara
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Rokotusosaamisen perusteet 2op ja rokotusosaamisen syventäminen 1 op on suoritettu hyväksytysti.
Asuin- ja elinympäristön terveysvaarat 2 op:
-oppimistehtävät on hyväksytysti suoritettu. Numeraalisesti arvioitava oppimistehtävä. Arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson learnissa.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 19.03.2023
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Jari Huotari
- Aila Friis
- Jussi Hänninen
- Riitta-Liisa Jukarainen
- TerSYNN8 TerSTYNN
Ryhmät
-
THMI20KPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat ohjata ja tukea asiakkaita parisuhteeseen ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lasta odottavan perheen terveyden, hyvinvoinnin ja voimavarojen seurannan ja vahvistamisen yhteistyössä perheen kanssa.
Osaat arvioida odottavan äidin ja sikiön terveyttä ja tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskitekijät sekä ohjata hoitoon tarvittaessa.
Osaat synnytyksen hoidon ja toimia äkillisessä synnytyksessä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida vastasyntyneen lapsen ja hänen perheensä tuen tarvetta ja vahvistaa osallisuutta.
Osaat ottaa vastaan isyyden ja äitiyden tunnustamisen.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsen kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea lasta ja perhettä terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa.
Osaat arvioida lapsen ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida perheen monikulttuurisuuden terveydenhoitajatyössä neuvolassa.
Sisältö
Mikä on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Mitä on perhesuunnittelu ja seksuaali- ja lisääntymisterveys?
Miten toteutat perhevalmennusta?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja ohjauksen?
Mikä on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Mitä on perhesuunnittelu ja seksuaali- ja lisääntymisterveys?
Miten toteutat perhevalmennusta?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja
ohjauksen?
Miten tunnistat raskauden riskitekijät, erityisen tuen ja seurannan sekä hoitoonohjauksen tarpeen?
Miten synnytys hoidetaan ja jälkitarkastus tehdään?
Miten otat vastaan äitiyden ja isyyden tunnustamisen äitiysneuvolassa?
Mitä on varhainen vuorovaikutus ja sen tukeminen?
Miten ohjaat imettävää äitiä?
Mikä on perhepalveluverkosto?
Miten toteutat lapsen terveystarkastukset?
Mitä ovat lapsen terveyden seurantamenetelmät ja arviointi?
Miten tuet voimavaroja, vanhemmuutta, perhe-elämän taitoja sekä terveyttä ja hyvinvointia?
Mitä ovat osallistavat terveyden edistämisen menetelmät?
Mitä ovat elintapaohjaus, varhainen puuttuminen ja huolen puheeksiotto?
Miten hyödynnät digitaalisia menetelmiä perheen ohjauksessa?
Mitä on erityisen tuen ja tutkimusten varhainen tunnistaminen, hoidon tukeminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Opiskelumateriaali
Äitiys- ja lastenneuvolatyö: Opiskelumateriaali ilmoitetaan opintojakson alussa ja tiedot löytyvät opintojakson Learn-alustalta.
LASTENSUOJELU: ilmoitetaan opintojakson alussa
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso (10 op) koostuu äitiysneuvolatyöstä 3 op, lastenneuvolatyöstä 4 op, WHO:n imetysohjauskoulutuksesta 1,5 op, jälkitarkastuksesta 1 op ja lastensuojelusta 0,5 op.
SÄÄNNÖLLISEN SYNNYTYKSEN JÄLKITARKASTUS 1 op
a) Itsenäinen ennakoiva verkko-opiskelu (vuorovaikutteiset kätilön ja terveydenhoitajan H5P-asiantuntijaluennot, lakisääteiset lääkärioppitunnit, virtuaalisimulaatio ja diagnostinen teoreettinen alkutentti
b) kliininen harjoittelu oppilaitoksella (skill station, simulaatiot ja taitonäyttö) yhtenä lähiopetuspäivänä
LASTENSUOJELU 0,5 op
Työviikkopohjainen oppimisväylä
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon liittyy käytännön harjoittelujakso. Äitiysneuvola- ja lastenneuvolayöhön liittyy työelämästä tulevien asiantuntijoiden luentoja.
WHO:n imetysohjaajatodistuksen saaminen edellyttää neljä tunnin imetysnäytön tekemistä käytännön harjoittelussa.
LASTENSUOJELU: työelämävierailija
Tentit ja muut määräajat
Äitiys- ja lastenneuvolatyön tenttien ajankohdat ja tehtävän palautuspäivämäärä löytyvät Learnista.
LASTENSUOJELU: oppimistehtävän palautus vko 7
Opiskelijan työmäärä
10 op = 10 X 27 tuntia = 270 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
Äitiys- ja lastenneuvolatyö: luennot, simulaatio, asiantuntijavierailut ja harjoitukset.
LASTENSUOJELU: luennot, työelämävierailija ja oppimistehtävien purku
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen äitiys- ja lastenneuvolatyön harjoittelujakson alkamista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Äitiys- ja lastenneuvolatyö: Tentit ja tehtävä arvioidaan asteikolla 1-5. Simulaatiot ja asiantuntijavierailu läsnäolovelvoite on 100 %. Muilla tunneilla läsnäolovelvoite on 80 %.
JÄLKITARKASTUS:
hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää hyväksyttyä alkutenttiä (yli 102 pistettä) sekä osallistumista kliiniseen harjoitteluun kampuksella.
LASTENSUOJELU: oppimistehtävä ja sen purku, hyväksytty/täydennettävä/hylätty
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 17.03.2023
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
90 % Lähiopetus, 10 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Jussi Hänninen
- Katja Villikka
- Satu Untolahti
- Liisa Korpivaara
- shktvirtuaali
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV20SPTerveydenhoitaja, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat ohjata ja tukea asiakkaita parisuhteeseen ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lasta odottavan perheen terveyden, hyvinvoinnin ja voimavarojen seurannan ja vahvistamisen yhteistyössä perheen kanssa.
Osaat arvioida odottavan äidin ja sikiön terveyttä ja tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskitekijät sekä ohjata hoitoon tarvittaessa.
Osaat synnytyksen hoidon ja toimia äkillisessä synnytyksessä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida vastasyntyneen lapsen ja hänen perheensä tuen tarvetta ja vahvistaa osallisuutta.
Osaat ottaa vastaan isyyden ja äitiyden tunnustamisen.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsen kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea lasta ja perhettä terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa.
Osaat arvioida lapsen ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida perheen monikulttuurisuuden terveydenhoitajatyössä neuvolassa.
Sisältö
Mikä on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Mitä on perhesuunnittelu ja seksuaali- ja lisääntymisterveys?
Miten toteutat perhevalmennusta?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja ohjauksen?
Mikä on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Mitä on perhesuunnittelu ja seksuaali- ja lisääntymisterveys?
Miten toteutat perhevalmennusta?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja
ohjauksen?
Miten tunnistat raskauden riskitekijät, erityisen tuen ja seurannan sekä hoitoonohjauksen tarpeen?
Miten synnytys hoidetaan ja jälkitarkastus tehdään?
Miten otat vastaan äitiyden ja isyyden tunnustamisen äitiysneuvolassa?
Mitä on varhainen vuorovaikutus ja sen tukeminen?
Miten ohjaat imettävää äitiä?
Mikä on perhepalveluverkosto?
Miten toteutat lapsen terveystarkastukset?
Mitä ovat lapsen terveyden seurantamenetelmät ja arviointi?
Miten tuet voimavaroja, vanhemmuutta, perhe-elämän taitoja sekä terveyttä ja hyvinvointia?
Mitä ovat osallistavat terveyden edistämisen menetelmät?
Mitä ovat elintapaohjaus, varhainen puuttuminen ja huolen puheeksiotto?
Miten hyödynnät digitaalisia menetelmiä perheen ohjauksessa?
Mitä on erityisen tuen ja tutkimusten varhainen tunnistaminen, hoidon tukeminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Opiskelumateriaali
LASTA ODOTTAVAN PERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Opintojaksolla osoitettu verkkomateriaali (mm. THL, STM, Väestöliitto, Duodecim/Käypä hoito jne.) näyttöön perustuvan hoitotyön mukaisesti ja soveltuvin osin.
Artikkelit, tutkimukset.
Kirjallisuus:
1. Äitiysneuvolaopas, suosituksia äitiysneuvolatoimintaan (THL opas 29). 2013. Klemetti R ja Hakulinen-Viitanen T (toim.). Juvenes Print – Suomen Yliopistopaino Oy Tampere. saatavissa:
SBN 978-952-245-972-5 (verkkojulkaisu)
ISSN 1798-0100 (verkkojulkaisu)
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-972-5
2. Kätilötyö. Paananen U, Pietiläinen S, Raussi-Lehto E, Äimälä M.2015 tai uudempi painos. Edita Publishing Oy. Soveltuvin osin.
3. Onnistunut imetys. Deufel & Montonen (toim). Duodecim. Soveltuvin osin. Saatavissa ekirjana koulun kirjastosta.
LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Opintojaksolla osoitettu verkkomateriaali (mm. THL, STM, Väestöliitto, Duodecim/Käypä hoito jne.) näyttöön perustuvan hoitotyön mukaisesti ja soveltuvin osin.
Artikkelit, tutkimukset.
NEUKO- tietokanta
Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille uudistettu painos 2019 Stiina Storvik-Sydänmaa, Lasse Tervajärvi, Anne-Marja Hammar Lapsen ja perheen hoitotyö SanomaPro 2019
Tiina Huttunen, Kirsi Heikkinen Pää edellä Näin tuet lapsesi aivojen kehitystä Wsoy 2017 ( löytyy myös äänikirjana)
Pirjo Salpa Lapsen liikkumisen kehitys. Ensimmäinen ikävuosi 2007
Niemitalo-Haapola, Elina, Haapala, Sini, Ukkola, Soile, Dindar, Katja, Lapsen kielenkehitys; vuorovaikutuksen, leikin ja luovuuden merkitys PS-kustannus [2020] E-kirja ( Erityisesti osio Kieli kehittyy vuorovaikutuksessa)
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Learntenttikirja TAI Helena Pihko; Leena Haataja; Heikki Rantala: Lastenneurologia 2014. Duodecim.
Vapaaehtoinen lisämateriaali:
Tuija Aro & Marja-Leena Laakso (Toim.) Taaperosta taitavaksi toimijaksi. Itsesäätelytaitojen kehitys ja tukeminen
Kirsti Kumpulainen; Eeva Aronen; Hanna Ebeling; Eila Laukkanen; Mauri Marttunen; Kaija Puura; Andre Sourander: Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria 2016. Duodecim.
Mervi Juusola Levottomat aivot - ADHD ja Asperger vahvuuksina. Otava.
ADHD Diagnosointi, hoito ja hyvä arki. ADHD-liitto.
ADHD Diagnosointi, hoito ja hyvä arki. ADHD-liitto.
Kyllikki Kerola, Sari Kujanpää, Tero Timonen 2009 Autismin kirjo ja kuntoutus. PS-Kustannus.
Carol Stock Kranowitz 2015 Tahatonta tohellusta Sensorisen integraation häiriö lapsen arkielämässä. PS-Kustannus.
Jean A. Ayres 2015 Aistimusten aallokossa Sensorisen integraation häiriö ja terapia. PS-Kustannus.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen väylä:
LASTA ODOTTAVAN PERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Teoriaopinnot sisältävät lähiopetusta ja etäyhteydellä tapahtuvaa opetusta. Opetukseen liittyy ennakkotehtäviä. ja itsenäisiä oppimistehtäviä sekä case- ja ryhmätyöskentelyä. Opintoihin sisältyy imetysohjaajakoulutus 16 h + näyttö sekä sairausvakuutuslain mukaisen synnytyksen jälkitarkastuskoulutuksen teoriaopinnot. Osa lähitunneista edellyttää läsnäoloa.
LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Teoriaopinnot sisältävät lähiopetusta, lähiopetukseen liittyviä ennakkotehtäviä ja case työskentelyä sekä itsenäisiä oppimistehtäviä. Osa lähitunneista edellyttää läsnäoloa.
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Teoriaopinnot 12 lähituntia työjärjestyksen mukaisesti lasten ja nuorten neuropsykiatrisista ongelmista ja niiden tunnistamisesta sekä 13 tuntia itsenäistä opiskelua.
LÄÄKETIETEENKYSYMYKSET ÄITIYS- JA LASTENNEUVOLASSA:
Lääketieteen luennot toteutuvat kolmena 4 tunnin iltaluentokokonaisuutena. Luennoilla edellytetään läsnäoloa
Opintoja nopeuttava väylä:
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Teoriaopinnot voit suorittaa myös kirjatentteinä.
LASTA ODOTTAVAN JA LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ: -
Työhön integroitu oppimisväylä:
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Ei ole käytössä tällä opintojaksolla.
LASTA ODOTTAVAN JA LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Ei ole käytössä tällä opintojaksolla.
SÄÄNNÖLLISEN SYNNYTYKSEN JÄLKITARKASTUS 1 op
a) Itsenäinen ennakoiva verkko-opiskelu (vuorovaikutteiset kätilön ja terveydenhoitajan H5P-asiantuntijaluennot, lakisääteiset lääkärioppitunnit, virtuaalisimulaatio ja diagnostinen teoreettinen alkutentti
b) kliininen harjoittelu oppilaitoksella (skill station, simulaatiot ja taitonäyttö) yhtenä lähiopetuspäivänä HUOM! Lähiopetus joudutaan järjestämään Kotkan kampuksella, koska siinä on käytettävä simulaatiopedagogiikkaa (tarvitaan simulaatiotilat).
TKI ja työelämäyhteistyö
LASTA ODOTTAVAN JA LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Osa lähitunneista toteutetaan harjoitustuntien muodossa.
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Opintojakso ei sisällä harjoitustunteja, mutta teoriaopinnot linkittyvät läheisesti lastenneuvola harjoitteluun.
Tentit ja muut määräajat
LASTA ODOTTAVAN JA LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Lasta odottavan perheen osuuteen kuuluu kirjallinen tehtävä, josta tarkemmat ohjeet Learn-alustalla ja ensimmäisellä oppitunnilla. Lapsiperheen osuuteen kuuluu lähitapaamisiin liittyvät ennakkotehtävät ja tentti. Aikataulut ilmoitetaan opintojakson alussa ja learnissa.
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Työviikkopohjainen väylä: Opintojakson osa suoritetaan kirjallisella tehtävällä, jonka tarkemmat ohjeet annetaan opintojakson Learn alustalla tai ensimmäisellä lähitunnilla.
Opintoja nopeuttava väylä: Opintojakson osa suoritetaan kirjallisella tehtävällä, jonka tarkemmat ohjeet annetaan opintojakson Learn alustalla tai ensimmäisellä lähitunnilla.
Kansainvälinen yhteistyö
LASTA ODOTTAVAN JA LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Ei sisälly.
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
-
Opiskelijan työmäärä
LASTA ODOTTAVAN PERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ OSA: 5op= 135 tuntia
Lasta odottavan perheen terveydenhoitajatyö 3 op
Imetysohjaus 1 op = 27 h
Synnytyksen jälkitarkastus teoriaopinnot 1 op = 27 h
LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ OSA: 3,5 op= 94,4 tuntia
LÄÄKETIETEENKYSYMYKSET ÄITIYS- JA LASTENNEUVOLASSA OSA 0,5 op= 14 tuntia
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA: 1 op = 27 tuntia
Työviikkopohjainen väylä: lähitunnit 12 h (ei läsnäolo velvoitetta), kirjallinen tehtävä ja itsenäinen opiskelu 15 h
Opintoja nopeuttava väylä: kirjallinen tehtävä ja itsenäinen opiskelu 27 h
Toteutuksen osien kuvaus
Lasta odottavan perheen terveydenhoitajatyö 5 op
Lapsiperheen terveydenhoitajatyö 3,5op
Lasten neurologiset onhelmat 1 op
Lääketieteenkysymykset äitiys- ja lastenneuvolassa 0,5 op
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA: 1 op = 27 tuntia.
Sisältö: lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen arviointi ja tavallisimmat kehitysviiveet, itsesäätelytaidot ja niiden kehittyminen, leikki lapsen neuropsykiartisen kehityksen ilmentäjänä, tarkkaavaisuuden ongelmat, sosiaalisen kehityksen poikkeavuudet, autismin kirjo ja autistiset piirteet lapsessa, aistimusperäiset häiriöt ja niiden vaikutus lapsen toimintaan.
Lisätietoja opiskelijoille
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
katja.villikka@xamk.fi
LASTA ODOTTAVAN PERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖN OSA:
satu.untolahti@xamk.fi
LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ OSA:
liisa.korpivaara@xamk.fi
JÄLKITARKASTUS:
jussi.hanninen@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
LASTA ODOTTAVAN PERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Arvioitavat oppimistehtävät, tentti, aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen.
LAPSIPERHEEN TERVEYDENHOITAJATYÖ:
Arvioitavat oppimistehtävät, tentti, aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Arvosana muodostuu kirjallisesta tehtävästä (T1-K5)
Hylätty:
Kirjallisessa tehtävässä on alle 40 % pyydetyistä asioita.
TI-T2: Osaat perusasioita lasten neurologisesta arvioinnista, mutta tiedon soveltaminen käytäntöön on puutteellista.
H3-H4: Osaat perusasiat pääosin hyvin lasten neurologisesta arvioinnista ja osaat joissain määrin soveltaa tietoa käytäntöön.
K5: Osaat perusasiat erittäin hyvin lasten neurologisen arvioinnin ja osaat soveltaa hyvin tietoa käytäntöön.
JÄLKITARKASTUS:
hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää hyväksyttyä alkutenttiä (yli 102 pistettä) sekä osallistumista kliiniseen harjoitteluun kampuksella.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
02.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
90 % Lähiopetus, 10 % Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
- Terveydenhoitajakoulutus
Opettaja
- Jussi Hänninen
- Katja Villikka
- Satu Untolahti
- Liisa Korpivaara
- shktvirtuaali
Vastuuopettaja
Liisa Korpivaara
Ryhmät
-
THKV23KMTerveydenhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Osaat ohjata ja tukea asiakkaita parisuhteeseen ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lasta odottavan perheen terveyden, hyvinvoinnin ja voimavarojen seurannan ja vahvistamisen yhteistyössä perheen kanssa.
Osaat arvioida odottavan äidin ja sikiön terveyttä ja tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskitekijät sekä ohjata hoitoon tarvittaessa.
Osaat synnytyksen hoidon ja toimia äkillisessä synnytyksessä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida vastasyntyneen lapsen ja hänen perheensä tuen tarvetta ja vahvistaa osallisuutta.
Osaat ottaa vastaan isyyden ja äitiyden tunnustamisen.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsen kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa.
Osaat tukea lasta ja perhettä terveyttä edistäviin valintoihin.
Osaat kannustaa perhettä vanhemmuudessa.
Osaat arvioida lapsen ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen.
Osaat ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja – ympäristöä.
Osaat huomioida perheen monikulttuurisuuden terveydenhoitajatyössä neuvolassa.
Sisältö
Mikä on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Mitä on perhesuunnittelu ja seksuaali- ja lisääntymisterveys?
Miten toteutat perhevalmennusta?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja ohjauksen?
Mikä on äitiyshuollon palvelujärjestelmä?
Mitä on perhesuunnittelu ja seksuaali- ja lisääntymisterveys?
Miten toteutat perhevalmennusta?
Miten toteutat lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonnan ja
ohjauksen?
Miten tunnistat raskauden riskitekijät, erityisen tuen ja seurannan sekä hoitoonohjauksen tarpeen?
Miten synnytys hoidetaan ja jälkitarkastus tehdään?
Miten otat vastaan äitiyden ja isyyden tunnustamisen äitiysneuvolassa?
Mitä on varhainen vuorovaikutus ja sen tukeminen?
Miten ohjaat imettävää äitiä?
Mikä on perhepalveluverkosto?
Miten toteutat lapsen terveystarkastukset?
Mitä ovat lapsen terveyden seurantamenetelmät ja arviointi?
Miten tuet voimavaroja, vanhemmuutta, perhe-elämän taitoja sekä terveyttä ja hyvinvointia?
Mitä ovat osallistavat terveyden edistämisen menetelmät?
Mitä ovat elintapaohjaus, varhainen puuttuminen ja huolen puheeksiotto?
Miten hyödynnät digitaalisia menetelmiä perheen ohjauksessa?
Mitä on erityisen tuen ja tutkimusten varhainen tunnistaminen, hoidon tukeminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen?
Miten huomioit monikulttuurisuuden työssäsi?
Opiskelumateriaali
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Learntenttikirja TAI Helena Pihko; Leena Haataja; Heikki Rantala: Lastenneurologia 2014. Duodecim.
Vapaaehtoinen lisämateriaali:
Tuija Aro & Marja-Leena Laakso (Toim.) Taaperosta taitavaksi toimijaksi. Itsesäätelytaitojen kehitys ja tukeminen
Kirsti Kumpulainen; Eeva Aronen; Hanna Ebeling; Eila Laukkanen; Mauri Marttunen; Kaija Puura; Andre Sourander: Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria 2016. Duodecim.
Mervi Juusola Levottomat aivot - ADHD ja Asperger vahvuuksina. Otava.
ADHD Diagnosointi, hoito ja hyvä arki. ADHD-liitto.
ADHD Diagnosointi, hoito ja hyvä arki. ADHD-liitto.
Kyllikki Kerola, Sari Kujanpää, Tero Timonen 2009 Autismin kirjo ja kuntoutus. PS-Kustannus.
Carol Stock Kranowitz 2015 Tahatonta tohellusta Sensorisen integraation häiriö lapsen arkielämässä. PS-Kustannus.
Jean A. Ayres 2015 Aistimusten aallokossa Sensorisen integraation häiriö ja terapia. PS-Kustannus.
Yksilölliset oppimisväylät
SÄÄNNÖLLISEN SYNNYTYKSEN JÄLKITARKASTUS 1 op
a) Itsenäinen ennakoiva verkko-opiskelu (vuorovaikutteiset kätilön ja terveydenhoitajan H5P-asiantuntijaluennot, lakisääteiset lääkärioppitunnit, virtuaalisimulaatio ja diagnostinen teoreettinen alkutentti
b) kliininen harjoittelu oppilaitoksella (skill station, simulaatiot ja taitonäyttö) yhtenä lähiopetuspäivänä HUOM! Lähiopetus joudutaan järjestämään Kotkan kampuksella, koska siinä on käytettävä simulaatiopedagogiikkaa (tarvitaan simulaatiotilat).
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Työviikkopohjainen väylä: Teoriaopinnot 12 lähituntia työjärjestyksen mukaisesti lasten ja nuorten neuropsykiatrisista ongelmista ja niiden tunnistamisesta sekä 13 tuntia itsenäistä opiskelua.
Opintoja nopeuttava väylä: Teoriaopinnot voit suorittaa myös kirjatentteinä.
TKI ja työelämäyhteistyö
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Opintojakso ei sisällä harjoitustunteja, mutta teoriaopinnot linkittyvät läheisesti lastenneuvola harjoitteluun.
Tentit ja muut määräajat
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Työviikkopohjainen väylä: Opintojakson osa suoritetaan kirjallisella tehtävällä, jonka tarkemmat ohjeet annetaan opintojakson Learn alustalla tai ensimmäisellä lähitunnilla.
Opintoja nopeuttava väylä: Opintojakson osa suoritetaan kirjallisella tehtävällä, jonka tarkemmat ohjeet annetaan opintojakson Learn alustalla tai ensimmäisellä lähitunnilla.
Kansainvälinen yhteistyö
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
-
Opiskelijan työmäärä
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA: 1 op = 27 tuntia
Työviikkopohjainen väylä: lähitunnit 12 h (ei läsnäolo velvoitetta), kirjallinen tehtävä ja itsenäinen opiskelu 15 h
Opintoja nopeuttava väylä: kirjallinen tehtävä ja itsenäinen opiskelu 27 h
Toteutuksen osien kuvaus
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA: 1 op = 27 tuntia. Sisältö: lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen arviointi ja tavallisimmat kehitysviiveet, itsesäätelytaidot ja niiden kehittyminen, leikki lapsen neuropsykiartisen kehityksen ilmentäjänä, tarkkaavaisuuden ongelmat, sosiaalisen kehityksen poikkeavuudet, autismin kirjo ja autistiset piirteet lapsessa, aistimusperäiset häiriöt ja niiden vaikutus lapsen toimintaan.
Lisätietoja opiskelijoille
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
katja.villikka@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
JÄLKITARKASTUS:
hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää hyväksyttyä alkutenttiä (yli 102 pistettä) sekä osallistumista kliiniseen harjoitteluun kampuksella.
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Työviikkopohjainen väylä: Arvosana muodostuu kirjallisesta tehtävästä (T1-K5 50 %), osallistumisesta lähitunneille (T1-K5 25 %) ja aktiivisuudesta lähitunneilla (T1-K5 25 %).
Opintoja nopeuttava väylä: Arvosana muodostuu kirjallisesta tehtävästä (T1-K5 100 %).
LASTEN NEUROLOGISET ONGELMAT OSA:
Hylätty: Kirjallisessa tehtävässä on alle 40 % pyydetyistä asioita.
TI-T2: Osaat perusasioita lasten neurologisesta arvioinnista, mutta tiedon soveltaminen käytäntöön on puutteellista.
H3-H4: Osaat perusasiat pääosin hyvin lasten neurologisesta arvioinnista ja osaat joissain määrin soveltaa tietoa käytäntöön.
K5: Osaat perusasiat erittäin hyvin lasten neurologisen arvioinnin ja osaat soveltaa hyvin tietoa käytäntöön.