Siirry suoraan sisältöön

Sosionomikoulutus

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
sosionomi (AMK)

Laajuus:
210 op

Koulutuksen sisältö

Opetussuunnitelma perustuu seuraaviin valtakunnallisesti määriteltyihin sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen sosionomin (AMK) osaamisalueisiin:
• eettinen osaaminen
• asiakastyön osaaminen
• sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen
• kriittinen ja osallistava yhteiskuntaosaaminen
• sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen
• tutkimus- ja kehittämisosaaminen
• johtamisosaaminen.

Ensimmäisen opiskeluvuotesi aikana perehdyt sosiaalialan eettiseen ja monitieteiseen tietoperustaan eli alaan liittyvään teoriatietoon. Saat valmiuksia ammatilliseen vuorovaikutukseen ja tavoitteelliseen työskentelyyn asiakkaan ja asiakasryhmien kanssa. Ensimmäisenä lukuvuotena suoritat myös ensimmäisen harjoittelun.

Toisena opiskeluvuotena perehdyt sosionomin erilaisiin asiakassektoreihin, menetelmiin ja työtehtäviin. Harjoittelusi aikana vahvistat ja sovellat ohjaustaitojasi valitsemallasi työkentällä.

Kolmantena opiskeluvuotena voit profiloida ammattitaitoasi valitsemalla itseäsi kiinnostavan syventävän ja täydentävän opintokokonaisuuden. Opit hallitsemaan suurempia tehtäväkokonaisuuksia ja soveltamaan hankkimiasi tietoja ja taitoja sosiaalialan kehittämistehtävien suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Kolmantena opiskeluvuotenasi suoritat ammatillista suuntautumistasi tukevan syventävän harjoittelun. Opinnäytetyössäsi etenet suunnitelma- ja toteutusvaiheeseen.

Mikäli haluat sosionomi (AMK) -tutkinnollasi kelpoisuuden varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin, tulee sinun tehdä vähintään 60 opintopisteen laajuiset kelpoisuuden tuottavat opinnot.

Opintojen rakenne

Opetussuunnitelmassa on ydinosaamiseen kuuluvia pakollisia opintoja ja täydentävään osaamiseen liittyviä valinnaisia opintoja. Tutkinnon laajuus on 210 op ja normisuoritusaika 3¬–3.5 vuotta. Harjoittelun osuus on suuri, 45 op.

Opinnot rakentuvat seuraavasti:
• Ydinosaaminen 135 op:
o Tietoperusta ja työorientaatio 20 op
o Ammatillinen vuorovaikutus 20 op
o Ohjaus lapsi- ja perhetyössä 20 op
o Ohjaus kuntouttavassa työssä 20 op
o Asiantuntijana vaikuttaminen 10 op
o Tutkimus- ja kehittämisosaaminen sosiaalialalla 15 op
o Opinnäytetyö 15 op
o Kieli- ja viestintätaidot 15 op
• Harjoittelu 45 op
• Täydentävä osaaminen ja Valinnaiset opinnot 30 op

Täydentävien ja valinnaisten opintojen tarjonta on laaja. Voit hyödyntää myös muiden koulutusalojen opintoja.


Opintojen tavoite

Sosionomi on läsnä asiakkaiden arjessa ja auttaa, ohjaa ja tukee erilaisissa elämäntilanteissa auttaen lapsen, nuoren ja aikuisen kasvua ja hyvän elämän etsintää. Hän tukee eri-ikäisten asiakkaiden itsenäistä selviytymistä ja elämänhallintaa.

Opit kohtaamaan erilaisissa, haastavissakin elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja tukemaan heitä elämän käännekohdissa. Osaat asettua tasaveroiseen vuorovaikutussuhteeseen asiakkaasi ja hänen läheistensä kanssa.

Asiakkaiden tukemisessa ja kuntoutumisessa hyödynnät vuorovaikutuksen, kasvatuksen ja ohjauksen keinoja. Osaat ohjata asiakkaitasi palvelujärjestelmässä ja tunnet sitä koskevan lainsäädännön.

Tutkinnon suoritettuasi osaat soveltaa opintojesi aikana hankkimiasi sosiaalialan tietoa ja taitoja käytännön asiakastyössä ja sosiaalialan kehittämistehtävissä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämäläheinen oppimisprojekti voi syntyä myös tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa (TKI). TKI-hankkeet ovat laajoja kehittämisprojekteja, joissa pääset mukaan monialaiseen yhteistyöhön alueen toimijoiden, korkeakoulun henkilöstön ja (monialaisten) opiskelijatiimien kanssa. TKI:n ja opetuksen yhteistyö antaa sinulle oppimismahdollisuuksia, jotka kytkeytyvät alueellisiin, kansallisiin tai kansainvälisiin yhteistyöverkostoihin.

Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät

Sosionomitutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Opintojen keskimääräinen suoritusaika on 3,5 vuotta mutta opiskeluaika muotoutuu henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaan.

Viikkotasolla opintosi sisältävät luentoja, pienryhmätyöskentelyä, mahdollisesti asiakastilanteiden simulointeja, tutustumista tulevaan työkenttään ja harjoitteluja.
Opinnoissa vaihtelevat erilaiset oppimistavat ja -ympäristöt. Tarjolla on lähiopetusta, verkko-opintoja, itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä, tenttejä, ryhmätyöskentelyä, työelämäpäiviä ja työelämän projekteja, sosiaalialan työtilanteiden simulointia sekä käytännön harjoittelua.

Osan opintojaksoista voit suorittaa verkko-opetuksena tai valita opintojaksoja muista koulutuksista tai korkeakouluista. Opintoja voit suorittaa sekä Mikkelin että Kouvolan kampuksilla.

Opinnoissasi korostuvat itsenäinen opiskelu ja sosiaalialan ongelmien ja haasteellisten asiakastilanteiden käsittely ryhmissä. Näin opit selvittämään vaativiakin asiakastilanteita sekä itsenäisesti että osana tiimiä.

Xamkin sosionomiopintojen aikana teet yhteistyötä työelämän kanssa esimerkiksi erilaisten projektien, työelämäpäivien ja harjoittelun kautta heti opintojen alusta asti.
Harjoitteluissa ja työelämän kanssa tehtävässä yhteistyössä pääset perehtymään sosionomin erilaisiin työtehtäviin ja työpaikkoihin ammattilaisen ohjauksessa. Harjoittelun kautta on myös mahdollisuus työllistyä oman alan töihin.

Opiskele joustavasti

Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka aikana sinua tuetaan mm. opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
Aiempi osaamisesi kartoitetaan henkilökohtaisessa HOPS-keskustelussa ja sinua ohjataan hyväksilukuprosessissa.

Opintojen ohjaus

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat mm. opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla on myös opintosihteerien, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Työviikkopohjainen opiskelu päivätoteutuksessa

Sosionomikoulutuksen päivätoteutus on suunniteltu työviikkopohjaisen lähiopetuksen varaan. Lähiopetusta on enemmän kuin monimuotototeutuksessa, mutta ei kuitenkaan joka päivä. Itsenäinen tiedonhankinta, verkko-opiskelu ja laajat tehtävät edellyttävät itseohjautuvuutta ja opiskelutaitoja opetuksen ja ohjauksen tukemana.

Lähiopetus on yleensä luentoja, seminaareja, harjoituksia ja ryhmätyöskentelyä. Lähiopetus painottuu kahtena ensimmäisenä opiskeluvuotena erityisesti kaikille yhteisissä opinnoissa. Opiskelijalla on enemmän valinnanmahdollisuuksia ja vaihtoehtoisia suoritustapoja verkko-opinnoissa ja täydentävissä opinnoissa.
Ensimmäisen ja toisen vuoden harjoittelujaksot on sijoitettu työjärjestykseen kaikille samaan aikaan, mutta kolmannen ja neljännen harjoittelun ajankohdan opiskelija ajoittaa itse opintojen loppupuolelle.

Miten koulutuksessa on käytännössä mahdollista nopeuttaa opintoja?

Opintoja voi nopeuttaa osin hyväksilukemalla opintoja, mutta ennen kaikkea suorittamalla opintoja eri ryhmien toteutuksissa, vaihtoehtoisilla suoritustavoilla ja verkkototeutuksilla. Myös kesäopintojen ja muiden ammattikorkeakoulujen verkko-opintojen tarjonnan laajentuessa opintoja voi etsiä itse, kunhan tarkistaa koulutusvastaavalta, voidaanko ne hyväksilukea tutkintoon. Nopeuttamisen mahdollisuuksia on hyvä suunnitella opiskelijavastaavan kanssa. Joissain jaksoissa on edeltävyysehtoja, jolloin tietyt opinnot on suoritettava ensin pohjaksi. Tutkinnon suorittaminen on ajoitettu opetussuunnitelmassa kolmelle ja puolelle vuodelle ja yleensä nopeuttaminen lyhentää aikaa puolesta vuodesta yhteen vuoteen.

Miten koulutuksessa on käytännössä mahdollista yhdistää työssäkäyntiä ja opiskelua (hyödyntää työssäkäyntiä osana opintoja)?

Monimuotototeutuksen lähiopetus on tiivistetty 2–4 päivään kuukaudessa, mikä mahdollistaa työssäkäynnin opintojen rinnalla. Mikäli työpaikka on sosiaalialalla (tai rajatuilla) lähialoilla ja tehtävät soveltuvat opintojakson tavoitteisiin, voi opiskelija neuvotella opettajien kanssa suoritustavoista, jotka liittyvät omaan työhön, osaamisen näyttöön tai työn kehittämiseen. Harjoittelujaksoja hyväksiluetaan sosiaalialan työkokemuksella (tai voidaan suorittaa omassa työssä) tietyin ehdoin, jolloin arvioidaan työsuhteen kestoa, työtehtäviä sekä osaamista. Projektiopinnot ja opinnäytetyö on mahdollista tehdä omassa työssä, mikäli tavoitteet täyttyvät.

BYOD – Bring Your Own Device

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita).

Uramahdollisuudet

Sosionomien työtilanne on hyvä. Työpaikka voi löytyä mitä moninaisimmista paikoista, joihin laaja-alainen tutkintosi antaa kelpoisuuden ja valmiudet. Valmistuttuasi voit työskennellä kasvatus- ja ohjaustehtävissä, sosiaalisen tuen ja kuntoutuksen tehtävissä, alan esimiestehtävissä sekä kehittämistehtävissä tai voit toimia sosiaalialan yrittäjänä. Työpaikkasi voi olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilta.

Sosionomien työpaikat ovat varhaiskasvatuksessa eli esimerkiksi päiväkodeissa, lastensuojelussa, perhetyössä sekä oppilas- ja opiskelijahuollossa. Työpaikkasi voi olla myös vammaispalveluissa, vanhuspalveluissa sekä aikuisten parissa esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa, päihde- ja kriminaalityössä tai mielenterveystyössä.
Järjestöjen, yhdistysten sekä yksityisten sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritysten tuottamien sosiaalipalvelujen merkitys sosionomien työllistäjinä on kasvanut. Voit myös työllistää itsesi sosiaalialan yrittäjänä.

Sosiaalipalveluiden lisäksi voit työskennellä useissa muissakin työtehtävissä – esimerkiksi terveydenhuollossa, Kelassa, työvoimapalveluissa ja nuorisotoimessa.
Sinusta voi tulla esimerkiksi:
• varhaiskasvatuksen sosionomi
• sosiaaliohjaaja
• vastaava ohjaaja
• palveluohjaaja
• lastensuojelulaitoksen ohjaaja
• asumispalveluyksikön ohjaaja
• päihdetyön ohjaaja
• vammaistyön ohjaaja
• vammaispalveluohjaaja
• kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja
• kotipalvelun ohjaaja
• koulukuraattori
• projektityöntekijä
• järjestötyöntekijä
• palvelukodin johtaja
• vanhustyön johtaja
• perhetyöntekijä
• kuntoutusohjaaja
• lastensuojelulaitoksen ohjaaja tai johtaja
• perhepäivähoidon ohjaaja
• projektipäällikkö tai -sihteeri
• päivä- tai työtoiminnan ohjaaja
• yrittäjä

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki astui voimaan 1.3.2016. Uuden lain myötä sosiaalityöntekijän, sosionomin ja geronomin ammateista tuli laillistettuja sosiaalihuollon ammatteja.

Sosionomin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeudet Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Lisätietoa ammattioikeuksista on tarjolla Valviran sivuilla.
1.9.2018 voimaan astuneessa varhaiskasvatuslain 26 ja 27 §:ssä määritetään Sosionomin (amk) kelpoisuudesta varhaiskasvatuksen opettajan ja varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin.

Sosionomi, päivätotetus
Tunnus
(SOMI24SP)

Sosionomi, päivätoteutus
Tunnus
(SOKT24SP)
Sosionomi, päivätotetus
Tunnus
(SOMI23SP)

Sosionomi, päivätoteutus
Tunnus
(SOKT23SP)
Sosionomi, päivätotetus
Tunnus
(SOMI22SP)

Sosionomi, päivätoteutus
Tunnus
(SOKT22SP)
Sosionomi, päivätotetus
Tunnus
(SOMI21SP)

Sosionomi, päivätoteutus
Tunnus
(SOKT21SP)
Sosionomi, päivätotetus
Tunnus
(SOMI20SP)

Sosionomi, päivätoteutus
Tunnus
(SOKT20SP)
Sosionomi, päivätotetus
Tunnus
(SOMI19SP)

Sosionomi, päivätoteutus
Tunnus
(SOKT19SP)
Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kielet ja viestintä, Mikkeli

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Hannele Ylönen
Vastuuopettaja

Hannele Ylönen

Ryhmät
  • SOMI22KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Opettajan ja opiskelijoiden koostamat ja tekemät opiskelumateriaalit löytyvät opintojakson Learn-alustalta ja Teams-sovelluksesta.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija osalllistuu työjärjestyksen mukaiseen opetukseen.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua nopeuttavan opiskeluvaihtoehdon selvittämiseksi.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi:
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen.

TKI ja työelämäyhteistyö

Alakohtaisen englanninkielisen viestinnän harjoituksia työelämän tarpeisiin.

Tentit ja muut määräajat

Opiskelijan aktiivisuus, jatkuva arviointi ja opintojakson varsinaiset tentit (suullinen ja kirjallinen) oppitunneilla ja mahdolliset uusintatentit sovitaan opettajan kanssa erikseen.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op = keskimäärin135 tuntia opiskelijatyötä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kirjallinen osaaminen
Suullinen osaaminen

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson opetus on pääasiassa englanniksi. Suomea käytetään tukikielenä. Opintojaksolla opiskellaan ammattialan keskeistä englanninkielistä sanastoa sekä yleensä työelämän viestintätilanteissa tarvittavaa sanastoa ja kehitetään työelämän viestintätaitoja. Opiskelijat voivat vaikuttaa opintojakson sisältämään sanastoon ryhmäprojektien aihevalinnoilla. Lisäksi päivitetään tiedot englannin kielen sanastonhallinnasta sekä tehostetaan taitoja englannin opiskelussa ja apuvälineiden käytössä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsenäiset tehtävät, opiskelijan aktiivisuus opintojaksolla, jatkuva arviointi, kirjallinen tentti, suullinen tentti ja mahdolliset uusintatentit sovitaan opettajan kanssa erikseen.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kielet ja viestintä, Kotka

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Katriina Kärkkäinen
Vastuuopettaja

Katriina Kärkkäinen

Ryhmät
  • SOKT22KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Oppikirja: English for Social Services.Saarinen, Saarinen

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

01.01.2023 - 30.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Katriina Kärkkäinen
Vastuuopettaja

Katriina Kärkkäinen

Ryhmät
  • SOKT22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Oppikirja: Way to Welfare: English for Social Services. Kirsi Saarinen, Juha Saarinen. Otava

Yksilölliset oppimisväylät

Ei erillisiä yksilöllisiä oppimisväyliä. Jos opiskelija kokee hallitsevansa opintjakson sisällön, hän voi hakea näyttömenettelyä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Koko opintojakson sisältö nivoutuu tiiviisti sosiaalialan työelämätilanteisiin.

Tentit ja muut määräajat

Arvioitava suullinen esitys ja kirjallinen tentti.

Opiskelijan työmäärä

5 op= 135 h opiskelijan työtä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu suulliseen esitykseen ja kirjalliseen tenttiiin.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mariya Loginova
Vastuuopettaja

Mariya Loginova

Ryhmät
  • SOMI22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Opiskelumateriaali

Opettajan ja opiskelijoiden kokoama materiaali Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija osalllistuu työjärjestyksen mukaiseen opetukseen.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua nopeuttavan opiskeluvaihtoehdon selvittämiseksi.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi:
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

TKI ja työelämäyhteistyö

Alakohtaisen englanninkielisen viestinnän harjoituksia työelämän tarpeisiin.

Tentit ja muut määräajat

Jatkuva arviointi ja tentti opintojakson lopussa.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä.

Toteutuksen osien kuvaus

Keskeinen ammattisanasto
Viestintä ammattiin liittyvissä käytännön tilanteissa
Tiedonhankinta

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Jatkuva arviointi ja tentti
Arviointi perustuu eurooppalaisen viitekehyksen tasoon B2

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kielet ja viestintä, Mikkeli

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Anna-Elina Hirvonen
Vastuuopettaja

Anna-Elina Hirvonen

Ryhmät
  • SOMI21KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoama materiaali Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen lähitoteutus, jossa opiskelu tapahtuu työjärjestyksen mukaisesti ja opettajan määrittelemin tehtävin.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla harjoitellaan alakohtaista sanastoa ja viestintätilanteita työelämän tarpeisiin.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on kirjallinen tentti ja suullinen testi. Kirjallinen tentti on tarkoitus pitää lukujärjestykseen merktityllä viimeisellä opetuskerralla.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op vastaa 135 tuntia opiskelijatyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tutkintotodistukseen tulee kurssisuorituksen lisäksi erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1 - 3 (tyydyttävä taito) tai 4 - 5 (hyvä taito). Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

03.01.2023 - 15.03.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Pia Hannula
  • Mira Kettunen
Vastuuopettaja

Mira Kettunen

Ryhmät
  • SOKT21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoama materiaali Learnissa sekä Flexsocial-oppikirja.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen lähitoteutus, jossa opiskelu tapahtuu työjärjestyksen mukaisesti ja opettajan määrittelemin tehtävin.
Ammattiruotsista on myös monialainen verkkototeutus kesäisin.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ammatillisia valmiuksia tukeva kurssi

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan opintojakson alkaessa. Opintojakson itsenäiset tehtävät palautettava toteutusaikana, ennen tenttiä. Kurssin lopputentti suoritetaan kurssin lopussa. Tentit kampuksella. Uusinnat sopimuksen mukaan .

Kansainvälinen yhteistyö

Opetuksen sisältö tukee kansainvälistymisosaamista

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op vastaa 135 tuntia opiskelijatyötä.

Toteutuksen osien kuvaus

Osaamistavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
• ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
• käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
• puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
• ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
• osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
• osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, prosessit ja palvelut).

Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?
Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla on lähi- ja/tai verkkotunteja, joihin opiskelijan tulee osallistua.
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Ruotsin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin opintojakson alkamista.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija osaa
a) käyttää johdonmukaisesti alansa keskeistä sanastoa.
b) etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
c) hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
d) toimia työyhteisössä, asiakkaiden, kohderyhmien ja oman alansa sovellusten ja palveluiden käyttäjien kanssa sekä suullisissa että kirjallisissa viestintätilanteissa.
Tutkintotodistukseen tulee kurssisuorituksen lisäksi erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1 - 3 (tyydyttävä taito) tai 4 - 5 (hyvä taito). Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

16.01.2023 - 31.03.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • roo.sv
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Anna-Elina Hirvonen
Vastuuopettaja

Anna-Elina Hirvonen

Ryhmät
  • SOMI21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoama materiaali ryhmän verkkosivustolla Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Tämä on sosiaalialan ammattiruotsin kurssi, jonka opetus etenee työjärjestyksen mukaisesti ja opettajan määrittelemin tehtävin.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää alakohtaisen sanaston ja viestintätilanteiden harjoittelua työelämän tarpeisiin.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on kaksi kirjallista tenttiä ja suullinen testi

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op vastaa 135 tuntia opiskelijatyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön, suulliseen testiin ja kirjalliseen kokeeseen. Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1 - 3 tyydyttävästä taidosta tai 4 - 5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

20.02.2023 - 05.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 20

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Eija Karjalainen
Vastuuopettaja

Eija Karjalainen

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

1.Tunnet autismikirjoon kuuluvien häiriöiden luokituksen.
2.Tiedät autismikirjon häiriöille tyypillisiä piirteitä yksilön elämänkaaren eri vaiheissa.
3.Tunnet autismikirjoon kuuluvan lapsen, nuoren ja aikuisen yksilöllistä kehitystä, oppimisvalmiuksia ja osallisuutta tukevia kuntoutuskeinoja.

Sisältö

1. Millainen on autismikirjon häiriöiden luokitus?
2. Miten autismikirjon häiriöt ilmenevät eri toimintaympäristöissä eri ikäisillä henkilöillä?
3. Millaisia kuntoutuskeinoja käytetään, kun tuetaan eri ikäisten autismikirjon henkilöiden kehitystä, oppimisvalmiuksia ja osallisuutta?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan opintojaksokuvauksessa tarkemmin.

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelu tapahtuu kokonaan Learn-verkko-oppimisympäristössä. Työskentely sisältää itsenäistä opiskelua ja oppimistehtäviä, joiden palautusaikataulu on joustava. Ei varsinaista työhön integroitua suoritustapaa, mutta omaa autismialan työkokemusta voi hyödyntää hyvin tehtävissä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Tentit ja muut määräajat

Ei sisällä tenttiä lainkaan.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei ole.

Opiskelijan työmäärä

Itsenäistä työskentelyä verkko-oppimisympäristössä ja kirjallisuuteen tutustuen 135 h.

Toteutuksen osien kuvaus

Toteutus muodostaa yhden kokonaisuuden.

Lisätietoja opiskelijoille

Ei ole.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtävät arvioidaan 1-5/ täydennettävä, oppimispäiväkirja Hyväksytty/ täydennettävä. Arviointikriteerit Xamkin arviointikehikon mukaiset. Koko opintojakso arvioidaan 0-5.

Ilmoittautumisaika

14.03.2023 - 31.03.2023

Ajoitus

15.05.2023 - 20.08.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 10

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Leila Pekonen
Vastuuopettaja

Leila Pekonen

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Opintojakson käytyäsi:Tunnistat lapsen ja nuoren kasvun ja oppimisen yksilöllisiä ja erityisiä tarpeita.Osaat tukea lapsen ja nuoren yksilöllistä kehitystä ja oppimisvalmiuksia.Tunnet erityiskasvatuksen palvelujärjestelmän varhaiskasvatuksesta perusopetukseen.Osaat määritellä erityiskasvatuksen peruskäsitteitä sekä kuvata varhaiserityiskasvatuksen ja erityiskasvatuksen ammatillisia käytäntöjä.Osaat huomioida perhelähtöisyyden erityiskasvatuksen käytännöissä.Tunnet keskeisiä erityiskasvatuksen työmenetelmiä.

Sisältö

Millaisia erityisen tuen tarpeita lapsella ja nuorella voi olla?Miten lapsen ja nuoren kehitystä ja oppimisvalmiuksia voidaan tukea?Millainen on erityiskasvatuksen palvelujärjestelmä ja mikä lainsäädäntö ja normisto ohjaavat erityiskasvatusta?Mitä ovat erityiskasvatuksen ydinkäsitteet?Miten perheen näkökulma huomioidaan erityiskasvatuksen kuntouttavissa käytänteissä?Miten keskeisiä työmenetelmiä käytetään erityiskasvatuksessa?

Opiskelumateriaali

Learn-alustan opiskelumateriaalisa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan kokonaan Learn verkko-oppimisympäristössä. Opiskelijan tulee kirjautua Learn-alustalle viikon kuluessa opintojakson aloituspäivämäärästä. Verkko-opinnot sisältävät itsenäistä opiskelua, verkkotenttejä ja/tai oppimistehtäviä verkossa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson sisällöissä huomioitu työelämästä nousevat tarpeet oppimistehtävissä.

Tentit ja muut määräajat

Määräajat informoidaan opintojakson alkaessa Learn-alustalla. Kaikki opintojakson suoritukset tulee tehdä opintojakson toteutuksen aikana.

Kansainvälinen yhteistyö

ei ole

Opiskelijan työmäärä

135h verkko-opiskelu

Toteutuksen osien kuvaus

x

Lisätietoja opiskelijoille

Verkkokurssi. Kaikki suoritukset tulee tehdä opintojakson toteutuksen aikana.
Opiskelu painottuu itsenäiseen työskentelyyn..

Huom! Kyseessä avoimen amk:n kurssi, jossa tutkinto-opiskelijoille 10 paikkaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

a. Osaat käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä. b. Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä. c. Osaat hahmottaa erityiskasvatuksen tehtäväkokonaisuuksia. d. Osaat perustella toimintaasi erityiskasvatuksessa huomioiden lasten ja nuorten yksilölliset tarpeet ja tilanteet.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suomeksi
Oppimistehtävät/tentti arvioidaan asteikolla 0-5 ja/ tai asteikolla Hyväksytty/ Täydennettävä

Tarkemmat arviointiperusteet Learn-alustalla opintojakson alkaessa.

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

01.09.2022 - 14.12.2022

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 10

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Anetta Väänänen
Vastuuopettaja

Anetta Väänänen

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

• Osaat arvioida ikääntyvän ihmisen psyykkisten, fyysisten ja sosiaalisten muutosten yhteyden elämän mielekkyyteen.
• Osaat toivon ja resilienssin merkityksen ikääntyvän ihmisen elämänkulussa.
• Osaat arvioida surun, menetysten, kriisin ja trauman yhteyttä ikääntyvän ihmisen selviytymiseen.
• Osaat tyypillisimmät ikääntyvän ihmisen mielenterveyden häiriöt, sairaudet ja niiden hoidon.
• Osaat ikääntyvän ihmisen arvostavan kohtaamisen.

Sisältö

• Miten ikääntyvän ihmisen kokemus elämän mielekkyydestä rakentuu?
• Miten vahvistetaan toivoa ja resilienssiä ikääntyvän ihmisen elämänkulussa?
• Miten elämän surut, kriisit ja traumaattiset tilanteet vaikuttavat ikääntyvän ihmisen selviytymiseen?
• Miten mielialahäiriöt, itsetuhoisuus, sekavuustilat ja muistihäiriöt vaikuttavat ikääntyvän ihmisen elämänhallintaan?
• Miten voit arvioida ikääntyneen mielenterveyteen liittyviä tekijöitä.
• Miten kohtaat ikääntyvän ihmisen arvostavasti, yksilöllisesti, voimavaralähtöisesti ja vahvistaen hänen itsemääräämisoikeutensa toteutumista.
• Miten tunnistat ja otat puheeksi vaikeat asiat ja kykenet samantahtiseen vuorovaikutukseen ikääntyvän ihmisen kanssa.
• Miten varmistat tarkoituksenmukaisen avun ikääntyvälle ihmiselle.

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali osoitetaan Learn-alustalla opintojakson alkaessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelu tapahtuu verkossa. Opiskelija voi suorittaa opintojaksoa oman aikataulunsa mukaisesti 2kk aikana.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla on kiinteä yhteys työelämään, opintojaksolla käsitellään esimerkkitapauksia.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tehtävät ja tietotestit tulee palauttaa annettuihin aikamääreisiin mennessä. Opiskelijalla on oikeus uusia hylätty suoritus. Opintojakso arvioidaan hyväksytty-hylätty-asteikolla, eli kaikista tehtävistä/tietotesteistä opiskelijan on saatava hyväksytty, jotta opintojakson saa suoritettua.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 81h, joka jakautuu tehtävien tekemiseen ja itseopiskeluun. (1 opintopiste = 27h opiskelijan työaikaa)

Lisätietoja opiskelijoille

Xamkin tutkinto-opiskelijoista ensisijaisesti sairaanhoitaja- ja sosionomiopiskelijoille.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiperusteet kuvataan Learn-alustalla

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

01.01.2023 - 31.05.2023

Opintopistemäärä

10 op

TKI-osuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mauno Saksio
  • Leila Pekonen
  • Perttu Noponen
  • Tuula Tarhonen
Vastuuopettaja

Leila Pekonen

Ryhmät
  • SOMI20KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat arvioida ja kartoittaa oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita.
Osaat suunnitella ja kehittää sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa.
Osaat kartoittaa omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuuksien mukaan osaat soveltaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoida kehittämistyötä.
Osaat tunnistat esimiestyön sisällöt ja vastuut.
Osaat tunnistaa vaikuttamistyön merkityksen osana sosiaalialan työtä.
Osaat arvioida monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä.

Sisältö

Miten arvioit ja kartoitat oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita?
Miten suunnittelet ja kehität sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa?
Miten kartoitat omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä sovellat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoit kehittämistyötä?
Mitä ovat esimiestyön sisällöt ja vastuut?
Mitä on vaikuttamistyö osana sosiaalialan työtä?
Miten arvioit monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä?

Yksilölliset oppimisväylät

SOMI20KM: Johtaminen ja kehittäminen (7 viikkoa) , oman aikataulun mukaisesti keväällä 2023

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Esitietovaatimukset

Syventävät ammattikäytännöt -harjoittelu

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 21.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Eija Vikman
  • Miia Heikkinen
  • Tia-Marika Sohlman
Vastuuopettaja

Tia-Marika Sohlman

Ryhmät
  • SOKT20KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat arvioida ja kartoittaa oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita.
Osaat suunnitella ja kehittää sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa.
Osaat kartoittaa omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuuksien mukaan osaat soveltaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoida kehittämistyötä.
Osaat tunnistat esimiestyön sisällöt ja vastuut.
Osaat tunnistaa vaikuttamistyön merkityksen osana sosiaalialan työtä.
Osaat arvioida monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä.

Sisältö

Miten arvioit ja kartoitat oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita?
Miten suunnittelet ja kehität sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa?
Miten kartoitat omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä sovellat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoit kehittämistyötä?
Mitä ovat esimiestyön sisällöt ja vastuut?
Mitä on vaikuttamistyö osana sosiaalialan työtä?
Miten arvioit monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Syventävät ammattikäytännöt -harjoittelu

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

01.01.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Maija Olli
  • Tuomo Paakkonen
Vastuuopettaja

Tia-Marika Sohlman

Ryhmät
  • SOKT20SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat arvioida ja kartoittaa oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita.
Osaat suunnitella ja kehittää sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa.
Osaat kartoittaa omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuuksien mukaan osaat soveltaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoida kehittämistyötä.
Osaat tunnistat esimiestyön sisällöt ja vastuut.
Osaat tunnistaa vaikuttamistyön merkityksen osana sosiaalialan työtä.
Osaat arvioida monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä.

Sisältö

Miten arvioit ja kartoitat oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita?
Miten suunnittelet ja kehität sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa?
Miten kartoitat omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä sovellat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoit kehittämistyötä?
Mitä ovat esimiestyön sisällöt ja vastuut?
Mitä on vaikuttamistyö osana sosiaalialan työtä?
Miten arvioit monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Syventävät ammattikäytännöt -harjoittelu

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

09.01.2023 - 31.05.2023

Opintopistemäärä

10 op

TKI-osuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mauno Saksio
  • Leila Pekonen
Ryhmät
  • SOMI21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat arvioida ja kartoittaa oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita.
Osaat suunnitella ja kehittää sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa.
Osaat kartoittaa omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuuksien mukaan osaat soveltaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoida kehittämistyötä.
Osaat tunnistat esimiestyön sisällöt ja vastuut.
Osaat tunnistaa vaikuttamistyön merkityksen osana sosiaalialan työtä.
Osaat arvioida monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä.

Sisältö

Miten arvioit ja kartoitat oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita?
Miten suunnittelet ja kehität sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa?
Miten kartoitat omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä sovellat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoit kehittämistyötä?
Mitä ovat esimiestyön sisällöt ja vastuut?
Mitä on vaikuttamistyö osana sosiaalialan työtä?
Miten arvioit monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Syventävät ammattikäytännöt -harjoittelu

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

01.01.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

TKI-osuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Seija Nissinen
  • Leila Pekonen
  • Perttu Noponen
Vastuuopettaja

Leila Pekonen

Ryhmät
  • SOMI20SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat arvioida ja kartoittaa oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita.
Osaat suunnitella ja kehittää sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa.
Osaat kartoittaa omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuuksien mukaan osaat soveltaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoida kehittämistyötä.
Osaat tunnistat esimiestyön sisällöt ja vastuut.
Osaat tunnistaa vaikuttamistyön merkityksen osana sosiaalialan työtä.
Osaat arvioida monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä.

Sisältö

Miten arvioit ja kartoitat oman alasi työn, työyhteisön ja palveluiden kehittämisen ja laadun tarpeita?
Miten suunnittelet ja kehität sosiaalialan työtä ja palveluita yhdessä työyhteisön edustajien kanssa?
Miten kartoitat omaa alaasi koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä sovellat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menetelmiä ja välineitä työelämän kehitystyössä sekä raportoit kehittämistyötä?
Mitä ovat esimiestyön sisällöt ja vastuut?
Mitä on vaikuttamistyö osana sosiaalialan työtä?
Miten arvioit monipuolisesti omaa työtäsi ja toimintatapojasi sekä tiedät omat ammatilliset vahvuutesi ja kehittymistarpeesi ja osaat kehittää niitä?

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelija voi tehdä harjoittelun oman aikataulunsa mukaan syksyllä 2023

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Esitietovaatimukset

Syventävät ammattikäytännöt -harjoittelu

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

01.09.2022 - 30.11.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

5 - 10

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Anne Ulmanen
  • Riitta Kuismin
Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Tunnistat eri terapiasuuntauksia.
Osaat kriisi-interventioiden toimintamallien perusteet.
Osaat toimia tukea antavasti vakavasti traumatisoituneen ihmisen kanssa.
Tunnistat kehon merkityksen traumatisoituneen ihmisen psyykkisen oirehtimisen yhteydessä.
Tunnistat PTSD:n ja osaat auttaa oireyhtymästä kärsivää ihmistä.
Osaat soveltaa erilaisia vuorovaikutuksellisia lähestymistapoja.
Osaat ylläpitää omaa työhyvinvointiasi.

Sisältö

Millaisia terapeuttisia lähestymistapoja tunnistat?
Mitä tarkoittavat kriisi-interventiot ja miten niitä toteutetaan?
Millainen on vakavasti traumatisoituneen auttamisprosessi?
Mitä tarkoittaa sensomotorinen kehoterapia?
Mitkä ovat PTSD:n oireet ja miten autat oireyhtymästä kärsivää ihmistä?
Mitä tarkoittavat allianssi, dialogisuus, narratiivisuus, reflektiivisyys ja traumainformoitu työote?
Millaisin keinoin edistät työhyvinvointiasi?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Ei

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Tentit ja muut määräajat

Kurssissa on aikaan sitomattomia itsenäisiä tehtäviä, keskustelelujen avauksia , kommentointia, loppuyhteenvedon sekä -kokeen.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei

Opiskelijan työmäärä

27t/opintopiste

Toteutuksen osien kuvaus

Ilmoitetaan Learnissa

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso toteutetaan kokonaan verkossa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

05.09.2022 - 30.11.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus, kouluhyvinvointi ja kuraattorityö
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
Opettaja
  • Anne Ulmanen
Vastuuopettaja

Anne Ulmanen

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Tiedät lapsen mielenterveyden perustat. Syvennät tietoasi lapsiperheen mielenterveyteen liittyvistä haasteista, lapsen oirekäyttäytymisestä ja hoidosta. Tiedät yhteistyösuhteen toimintaperiaatteet lapsiperheen kanssa ja osaat kohdata lapsen osana perhettään perhekokonaisuutta kunnioittaen. Osaat käyttää erilaisia toiminnallisia menetelmiä lapsen kohtaamisessa.

Sisältö

Millainen merkitys kiintymyssuhteella ja varhaisella vuorovaikutuksella on lapsen mielenterveyden tasapainoisessa kehittymisessä?
Mitä tarkoittaa kiintymyssuhdetrauma?
Mitkä ovat tyypillisimmät lapsen ja perheen kohtaamat mielenterveydelliset haasteet?
Miten lapsi oireilee ja miten oireilevaa lasta ja perhettä autetaan?
Miten toimit lapsen työntekijänä yhteistyösuhteessa lapsen ja perheen kanssa?
Mitä ovat toiminnalliset menetelmät lasten mielenterveyden tukemisessa? Mm. leikkiterapia, pelit, trappan-malli, MIM, tikapuut, tejping jne. opiskelijoiden oman valinnan mukaan.

Opiskelumateriaali

Lasten mielenterveystalo
Lastensuojelu- ja mielenterveylaki
Itä-Suomen yliopiston lääketiteen luennot
Muu Learnissa osoitettu materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

ei

TKI ja työelämäyhteistyö

ei

Tentit ja muut määräajat

Opinnot sisältävät yhden Learn kotikokeen, jonka voi uusia niin monta kertaa, että koe on hyväksytysti suoritettu. Kokeen ajankohta sovitaan erikseen. Tehtävien palautuspäivät ilmoitetaan Learnissa.

Opiskelijan työmäärä

27 tuntia/op=135t

Toteutuksen osien kuvaus

1. Lapsen ja lapsiperheen mielenterveyden perustat
2. Kiintymyssuhde ja sen häiriintyminen
3. Lapsen psykiatrinen arvio, lasten psykiatriset häiriöt ja kohtaaminen (Itä-Suomen yliopiston verkkoluennot)
4. Toiminnalliset menetelmät vuorovaikutuksen tukena

Lisätietoja opiskelijoille

Koulutus toteutetaan kokonaisuudessaan verkko-opintoina. Opintojaksossa on tietotestejä, pieniä palautettavia yksilöesseitä ja verkkkeskusteluja sekä laajempi yksilötyö ja siihen liittyvä vertaisarviointitehtävä. Vertaisarviointi on aikataulutettu.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti tehdyt tehtävät ja Learn kotikoe. (H3)

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 25.11.2022

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Sosionomikoulutus, kouluhyvinvointi ja kuraattorityö
  • Sosionomikoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
Opettaja
  • Sirpa Gardemeister
Vastuuopettaja

Sirpa Gardemeister

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

opiskelija: -tuntee lääkehoitoa koskevat säädökset -tuntee lääkehoidon prosessin -hallitsee yleisimmät lääkemuodot ja lääkitsemistavat -pystyy toteuttamaan turvallisesti ja aseptisesti potilaan/asiakkaan lääkehoidon oman työtehtävänsä edellyttämässä laajuudessa -pystyy antamaan potilaalle/asiakkaalle määräysten mukaiset, virheettömät lääkeannokset -hallitsee peruslääkematematiikan -tunnistaa ja osaa huomioida lääkkeiden vaikutukset sekä tiedottaa niistä -

Sisältö

Lääkehoitoa koskevat säädökset ja niissä osoitetut lääkehoitoa toteuttavan hoitajan oikeudet ja velvollisuudet Lääkehoidon prosessi sekä laitos- että avohoidossa Lääkemuodot ja lääkitsemistavat Potilaan/asiakkaan lääkehoidon toteuttaminen turvallisesti ja aseptisesti oman työtehtävän edellyttämässä laajuudessa Potilaalle/asiakkaalle määräysten mukaisten, virheettömien lääkeannosten antaminen Peruslääkematematiikka Yleisimmät lääkkeiden haitalliset, yhteis- ja sivuvaikutukset sekä niistä tiedottaminen Lääkkeiden annostaminen p.o. ja s.c. Opintojaksoon sisältyy laboraatioita 4 h, joiden aikana on harjoiteltu lääkehoidon aseptiikka lääkeannosten jakelu ristikkotarjottimelle sekä dosettiin Pharmaca Fennican/sfinx-pharaon käyttö s.c.injektion antaminen

Opiskelumateriaali

Verkko-materiaali + lääkehoidon lähihoitajatason oppikirja, Esim Saano & Taam-Ukkonen, Turvallinen lääkehoito, Sanomapro TAI Thurman & Sinisalo, Lääkehoito hoiva- ja hoitotyössä, Edita

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelija osallistuu verkko-opetukseen ja kontaktiopetukseen yhden kerran kahdesta vaihtoehtopäivästä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso antaa hyvän pohjan lääkehoidon toteuttamiselle työelämässä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on verkkotenttejä sekä Examissa suoritettava varsinainen tentti. Uusintamahdollisuuksia on kaksi erikseen ilmoitettavina ajanjaksoina.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisälly.

Opiskelijan työmäärä

3 x 27 tuntia jakautuen verkko-osioon ja käytännön harjoitteisiin. Kontaktiopetusta on yhtenä päivänä noin 3 tuntia, ja siihen on velvoite osallistua. Lähitunnit sijoittuvat marraskuun alkuun, ja siihen on tarjolla kaksi vaihtoehtopäivää. Opiskelija osallistuu niistä jompaankumpaan.

Toteutuksen osien kuvaus

Opiskelija suorittaa verkko-opiskeluosuuden välitentteineen, ja osallistuu hyväksyttyjen tenttien ( 80%) jälkeen käytännön harjoitteisiin. Opintojakson lopputentin voi tehdä myös harjoitusten jälkeen.

Lisätietoja opiskelijoille

Verkkomateriaali on suoritettava ennen käytännön harjoituksia.

Opintojakso antaa pohjan työyksikössä suoritettavalle lääkkeenjakoluvalle. Opintojakso ei siis itsessään ole lääkkeenjakolupa, vaan työyksikkö järjestää lisäksi näytöt lääkkeenjaosta sekä injektioista.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hväksytysti suoritetut teoria- ja lääkematematiikan verkkotentit sekä laborointeihin osallistuminen

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija:
-tunnistaa lääkehoitoa koskevat säädökset, lääkehoitoon liittyvät käsitteet ja lääkehoidon prosessin
-hallitsee yleisimmät lääkemuodot ja lääkitsemistavat
-osaa toteuttaa turvallisesti ja aseptisesti asiakkaan lääkehoidon oman työtehtävänsä edellyttämässä laajuudessa
-osaa antaa potilaalle/asiakkaalle määräysten mukaiset, virheettömät lääkeannokset
-osaa toimia vastuullisesti työyksikössä lääkehoidon osalta

Ilmoittautumisaika

02.01.2023 - 15.01.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 01.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Harri Mäkinen
  • Osku Kiri
Vastuuopettaja

Osku Kiri

Ryhmät
  • SOKT21SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • SOKT21KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Olet perehtynyt mediakasvatuksen teoreettiseen perustaan, käsitteisiin, määritelmiin ja keskeisimpiin lajityyppeihin.
Sinulla on käsitys mediakasvatuksen tavoitteista ja sinulla on näkemys niiden soveltamisesta käytäntöön.
Sinä kykenet tarkastelemaan kriittisesti omaa mediasuhdettasi ja sinulla on välineitä kehittää omaa medialukutaitoasi.
Sinulla on näkemys tarjolla olevista (sosiaalisen median) mediatuotantovälineistä.
Sinä kykenet luomaan pienimuotoisen mediatuotteen.

Sisältö

Mitä ovat mediakasvatuksen teoreettinen perusta, tavoitteet ja käsitteet (media, mediakasvatus, medialukutaito, mediakulttuuri).
Minkälainen on Suomalaisen mediakasvatuksen historia.
Minkälaisia ovat yksilön mediasuhde ja median vaikutukset.
Mitä ovat mediakasvatuksen menetelmät: mediatekstien analyysi ja tulkinta sekä mediatuotanto.
Minkälaisia sosiaalisen median mediatuotantovälineitä on olemassa.
Mitkä ovat mediatuotannon perusteet.

Opiskelumateriaali

Kurssilla ilmoitettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson ihannemitoitus on yhdeksän viikkoa, ja opiskelija voi sovittaa opinnot työviikkoonsa sopiviksi katsomiinsa ajankohtiin.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Kokonaan itsenäisesti verkossa opiskeltavana opintojaksona opiskelija voi aikatauluttaa työskentelynsä haluamallaan tavalla ja suorittaa opintojakson yhdeksän viikon ihannemitoitusta nopeammin.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

Kyseessä on kokonaan verkossa suoritettava opintojakso.
Opintojakson suorittaminen edellyttää opiskelijalta mahdollisuutta käyttää pilvipalveluita (Office 365 ja Googlen palvelut).

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perusteina, kuinka opiskelija a. käyttää johdonmukaisesti mediakulttuurin ja kasvatuksen käsitteitä ja b. etsii tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä. Menetelminä aineistotentti ja pohdintakysymykset.
Arvioinnin perusteina, kuinka opiskelija c. hahmottaa mediaosaamisen kokonaisuus siihen vaikuttavien, keskenään yhdistyvien osa-alueiden kautta. Menetelminä mediapäiväkirja, kirjoitelma ja itsearviointi.
Arvioinnin perusteina, kuinka opiskelija e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita. Menetelminä pienimuotoinen mediatuote ja media-analyysi.

Lisätiedot

Verkkototeutus

Ilmoittautumisaika

02.01.2023 - 15.01.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 01.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Harri Mäkinen
  • Osku Kiri
Vastuuopettaja

Osku Kiri

Ryhmät
  • SOKT20SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • SOKT20KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

• Olet syventänyt näkemystäsi jostakin mediakasvatuksen teoreettisesta tai käytännöllisestä teemasta.
• Kykenet arvioimaan kriittisesti valitsemasi mediakasvatuksen teeman tavoitteita ja menetelmiä kyseisen teeman toimintaympäristöissä.
• Osaat laatia suunnitelman, miten sovellat tarkastelemasi mediakasvatuksen teeman tavoitteita ja menetelmiä käytäntöön.

Sisältö

Valitset 1 – 2 vapaavalintaista mediakasvatuksen teemaa seuraavasta joukosta:
1. Mitä on lasten mediakasvatus (2,5 op)
2. Mitä on nuorten mediakasvatus (2,5 op)
3. Mitä on aikuisten mediakasvatus (2,5 op)
4. Mitä ovat sosiaalinen media ja digitaalinen toimijuus (2,5 op)
5. Miten toteutan ja teen syventävän media-analyysin ja -tuotanto projektin (5 op)
6. Miten toteutan mediakasvatuksen kehittämisprojektin (5 op)

Opiskelumateriaali

Kurssilla ilmoitettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelija valitset toteutumuodoksi joko kirjallisten töiden polun tai projektipolun.
Opinnot rytmittyvät ohjaajan ja opiskelijan ohjauskeskusteluiden sekä opiskelijan itsenäisen työskentelyn vuorottelun mukaan.
Opintojakson ihannemitoitus on 15 viikkoa.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

Edeltävät opinnot: Mediakasvatuksen perusteet (5 op) ja Sosiaalialan mediatuotanto (5 op).
Opintojakso sisältää viisi (5) koko ryhmän yhteistä tapaamista:
- Ensimmäisellä tapaamisella käynnistetään kurssi ja perehdytään kurssin työskentelytapoihin.
- Toisella, kolmannella, neljännellä ja viidennellä kerralla käydään yhteisesti kurssin opiskelumenetelmien mukaisesti mediakasvatuksen syventäviä teemoja läpi.
- Viimeisellä, viidennellä kerralla on myös kurssin yhteenveto- ja palautekeskustelu.
Tapaamisten päivämäärät kevätlukukaudella 2023:
- Aloitustapaaminen keskiviikkona 18.1. klo 12.45–16
- Toinen tapaaminen keskiviikkona 15.2. klo 12.45–16
- Kolmas tapaaminen keskiviikkkona 15.3. klo 12.45–16
- Neljäs tapaaminen keskiviikkona 12.4. klo 12.45–16
- Opintojakson päätös 10.5. klo 12.45–16
Lähitapaamisten ohella kurssilla pidetään tarpeen mukaan reaaliaikaisia Teams-tapaamisia. Tapaamisista sovitaan kurssilla.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimeneltelminä jatkuva palautekeskustelu, arviointikeskustelu sekä itsearviointi.
Arvioinnin perusteena i) oppimisaineistojen omaksuminen, ii) kyky osoittaa tietoaineiston omaksumista ja yhdistämistä opiskelijan omaan ajatteluun suullisesti ja/tai kirjallisesti hyvässä kielellisessä muodossa, iii) kyky osoittaa tietopohjaisesti perusteltua kriittistä ajattelua ja iv) taito muotoilla oma, lyhyt raporttimainen kirjallinen tuotos tieteellisen kirjoittamisen tyyliä ja vaatimuksia noudattaen.

Projektipolku: Arvioinnin perusteena i) kyky hankkia ja omaksua valittuun kehittämisaiheeseen liittyvää syventävää tietoaineistoa, ii) kyky analysoida kehittämiskohteena olevaa ilmiötä ja sen kehittämistarpeita, iii) taito soveltaa mediakasvatuksen tietotaitoja valitun kehittämiskohteen tarpeiden mukaisesti ja iv) valmius kirjallisesti ilmaista omaksuttua tietoaineistoa yhdistettynä omaan kriittiseen ajatteluun.

Esitietovaatimukset

Mediakasvatuksen perusteet 5 op ja Sosiaalialan mediatuotanto 5 op

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

19.09.2022 - 09.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 20

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Anna-Kaarina Anttolainen
Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

- Ymmärrät koulu- ja opiskeluhyvinvoinnin laaja-alaisuuden ja työskentelyä ohjaavan lainsäädännön.
- Osaat toimia monialaisessa työssä ja tunnistat muiden kouluhyvinvoinnin ammattilaisten toimintatapoja.
- Tunnet varhaisen tukemisen ja ehkäisevän työn mahdollisuudet ja menetelmät yksilö- ja yhteisötason työssä.
- Ymmärrät perheen ja lähiverkoston merkityksen oppilaan ja opiskelijan hyvinvoinnin tukemisessa.

Sisältö

Opintojakson orientaatio-osassa jokainen verkkokurssille osallistuva esittelee itsenä vuoropuhelussa ja kuuntelet johdantoluennon. Lisäksi kuuntelet podcastin ja teet Nuori vastaanotolla -verkkokurssin.

Yksilökohtaiseen oppilashuoltoon ja monialaiseen työskentelyyn perehtyminen tapahtuu tapausselostusten avulla. Tapausselostusten ratkaisemista varten on tutustuttava voimassaolevaan lainsäädäntöön ja suosituksiin.

Yhteisöllisen tason oppilashuolto ja hyvät käytänteet osioissa perehdyt oppimistehtävässä ehkäisevän ja varhaisen tuen mahdollisuuksiin sekä toisessa tehtävässä siihen miten voisit lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia kouluissa. Lisäksi tässä osiossa paneudut lasten ja nuorten median käyttöön videoluentojen avulla.
Opintojakson viimeisessä osiossa arvioit oman osaamisesi kehittymistä ja opintojakson antia.

Opiskelumateriaali

Sähköinen lähdemateriaali esitellään opintojaksolla.

Yksilölliset oppimisväylät

Koko opintojakso on verkkototeutuksena.
Opintoja nopeuttava väylää ei ole.

TKI ja työelämäyhteistyö

Esimerkkejä työelämästä ja myös tehtävä siihen liittyen.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tehtävät esitellään opintojaksolla. Tehtävissä eteneminen edellyttää aiempien tehtävien hyväksyttyä suoritusta.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 op eli opiskelijan työnä 135 t.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso toteutuu kokonaan verkossa. Opintojaksolla on mahdollista edetä yksilöllisesti.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää kaikkien oppimistehtävien hyväksyttyä suoritusta.

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

05.09.2022 - 30.11.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Hoitotyön koulutusohjelma, terveydenhoitaja
  • Yhteisöpedagogikoulutus
Opettaja
  • Riitta Kuismin
Vastuuopettaja

Riitta Kuismin

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Opiskelumateriaali

Kirja: Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria 2016 (on myös e-kirjana)

Toimittajat

Kirsti Kumpulainen, lastenpsykiatrian professori, ylilääkäri lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, Itä-Suomen yliopisto ja KYS. Lasten yksilöpsykoterapeutti, perhepsykoterapeutti.

Eeva Aronen, lastenpsykiatrian professori, ylilääkäri lastenpsykiatrian erikoislääkäri, Helsingin yliopisto ja HYKS. Perhepsykoterapeutti.

Hanna Ebeling, lastenpsykiatrian professori, ylilääkäri, nuorisopsykiatrian dosentti, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, Oulun yliopisto ja OYS. Lasten yksilöpsykoterapeutti, perhepsykoterapeutti, psykoanalyytikko IPA.

Eila Laukkanen, nuorisopsykiatrian professori, ylilääkäri psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, Itä-Suomen yliopisto ja KYS. Psykoanalyytikko IPA.

Mauri Marttunen, nuorisopsykiatrian professori, Helsingin yliopisto ja HYKS Tutkimusprofessori, osastojohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kaija Puura, lastenpsykiatrian dosentti, ylilääkäri lastenpsykiatrian erikoislääkäri, Tampereen yliopisto ja TAYS. Perhepsykoterapeutti.

Andre Sourander, lastenpsykiatrian professori, ylilääkäri, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, Turun yliopisto, TYKS ja Columbian yliopisto, New York. Perheterapiakouluttaja.

Nuorten mielenterveystalo-verkkosivut
Lastensuojelulaki
Nuorisolaki
Muu materiaali ilmoitetaan Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
ei

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
ei

TKI ja työelämäyhteistyö

ei

Tentit ja muut määräajat

Learnissa ilmoitetaan tehtävien palautuspäöivämäärät.
Opintojaksossa on kotona tehtävä tentti, jonka ajankohta sovitaan erikseen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

ei

Opiskelijan työmäärä

27 tuntia/op=135t

Lisätietoja opiskelijoille

Koulutus toteutetaan kokonaisuudessaan verkko-opintoina. Opintojaksossa on yksilötehtäviä, verkkokeskustelua ja kotikoe. Tehtäville on määritellyt palautuspäivät ja kotikoe on tiettynä ajanjaksona auki.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti tehdyt tehtävät. Hyväksytysti suoritettu Learn koe. (H3)

Ilmoittautumisaika

14.03.2023 - 31.03.2023

Ajoitus

02.05.2023 - 13.08.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Seija Nissinen
  • Lea Saari-Kääriäinen
Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Tiedät, mikä on valtion, kuntien ja kansaneläkelaitoksen rooli asiakkaan hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamisessa. Osoitat perehtyneisyytesi sosiaaliturvaetuuksiin.
Osaat palveluohjauksen näkökulmasta neuvoa ja ohjata asiakasta erilaisten sosiaaliturvaetuuksien hakemisessa.

Sisältö

Mitä on sosiaaliturvatyö ja palveluohjaus?
Mitkä ovat kansaneläkelaitoksen, työvoimahallinnon ja kuntien sosiaalitoimien myöntämät sosiaaliturvaetuudet?
Millä perusteilla sosiaaliturvaetuuksia myönnetään eri elämäntilanteissa?
Miten ohjaat asiakasta hakemaan hänelle kuuluvia sosiaaliturvaetuuksia?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali ilmoitetaan opintojakson Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan kokonaan verkossa Learn -oppimisalustalla. Opintojakson voi suorittaa omaan tahtiin tekemällä oppimistehtävät opintojakson aukioloaikana.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson tehtävät ovat luonteeltaan soveltavia todellisia asiakastilanteita, jota kautta voi oppia työelämäläheisesti. Tehtävät ovat kytkettävissä omaan työhön ja omassa työssä kehittymiseen, jos jo työskentelet sosiaalialalla.

Tentit ja muut määräajat

Ei sisälly tenttiä.

Opiskelijan työmäärä

135 h työmäärä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi on asteikolla hyväksytty/ täydennettävä.
Arviointikriteerit ovat: Osaa käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä, osaa etsiä tietoa alan keskeisistä tietolähteistä, osaa hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

22.08.2022 - 31.07.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Karoliina Rötkö
  • Lea Saari-Kääriäinen
Vastuuopettaja

Lea Saari-Kääriäinen

Ryhmät
  • SOMI22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

03.01.2022 - 16.01.2022

Ajoitus

23.01.2023 - 30.04.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Karoliina Rötkö
  • Lea Saari-Kääriäinen
Vastuuopettaja

Lea Saari-Kääriäinen

Ryhmät
  • SOMI22KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdolliset nopeuttajat (esim. avoimen kautta tutkintoon tulleet tai somi22km nopeammin etenevät) voivat tehdä sovitusti suorituksen itsenäisesti, jolloin reflektointia voi tehdä esim. työelämässä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kontaktiopetukseen sisällytetään mahdollisuuksien mukaan työelämävierailijoita eri sosiaalialan työpaikoista, järjestöistä, yritysmaailmasta ja hanketyöstä.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien palautuspäivämäärät kuvataan Learn alustalla.
Opintojaksolla ei ole tenttiä.

Kansainvälinen yhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan osallistutaan kv viikkon ohjelmiin.

Opiskelijan työmäärä

5 op. Työmäärä jakautuu siten, että 1.vuonna suoritetaan 2 op, toisena vuonna 1 op ja kolmantena opiskeluvuotena 2 op.

Toteutuksen osien kuvaus

1. vuosi 2 op Orientaatio amk opintoihin:
2. vuosi 1 op Oma opinto-ja urasuunnittelu, Työelämämätaidot ja Eettinen osaaminen
3. vuosi 2 op Oman osaamisen markkinointi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson tehtävät arvioidaan hyväksytty/täydennettävä. Opintojakson hyväksytysti suorittaminen edellyttää pienryhmätyökentelyä/parityöskentelyä sekä yhteistä reflektointia omaan ammattilaan ja ammatilliseen kasvuun liittyen.

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

22.08.2022 - 31.12.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Johanna Jussila
Vastuuopettaja

Johanna Jussila

Ryhmät
  • SOKT22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

02.01.2023 - 15.01.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 31.12.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

25 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Miia Heikkinen
Vastuuopettaja

Miia Heikkinen

Ryhmät
  • SOKT23KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Opiskelumateriaali

Lux ja Learn

Opiskelijan työmäärä

Jakautuu opiskeluvuosille, pääosassa ensimmäisen lukukauden orientaatiot

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ammatillisen kehittymisen reflektio

Ilmoittautumisaika

16.01.2023 - 20.01.2023

Ajoitus

16.01.2023 - 31.07.2026

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Karoliina Rötkö
  • Lea Saari-Kääriäinen
Vastuuopettaja

Karoliina Rötkö

Ryhmät
  • SOMI23KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdolliset nopeuttajat (esim. avoimen kautta tutkintoon tulleet tai somi23km nopeammin etenevät) voivat tehdä sovitusti suorituksen itsenäisesti, jolloin reflektointia voi tehdä esim. työelämässä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kontaktiopetukseen sisällytetään mahdollisuuksien mukaan työelämävierailijoita eri sosiaalialan työpaikoista, järjestöistä, yritysmaailmasta ja hanketyöstä.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien palautuspäivämäärät kuvataan Learn alustalla.
Opintojaksolla ei ole tenttiä.

Kansainvälinen yhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan osallistutaan kv viikkon ohjelmiin.

Opiskelijan työmäärä

5 op. Työmäärä jakautuu siten, että 1.vuonna suoritetaan 2 op, toisena vuonna 1 op ja kolmantena opiskeluvuotena 2 op.

Toteutuksen osien kuvaus

1. vuosi 2 op Orientaatio amk opintoihin:
2. vuosi 1 op Oma opinto-ja urasuunnittelu, Työelämämätaidot ja Eettinen osaaminen
3. vuosi 2 op Oman osaamisen markkinointi

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija osaa
· etsiä tietoa opiskeluun ja urasuunnitteluun keskeisistä tietolähteistä
· käyttää keskeisiä opiskeluun, urasuunnitteluun ja työnhakuun liittyviä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
· toimia opiskelijatiimin ja yhteisön jäsenenä tavoitteellisesti.
· perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Laadullinen arviointi, opiskelijan itse- ja vertaisarviointi

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

05.01.2023 - 28.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

25 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus

Tavoitteet

- Olet perehtynyt pelikasvatuksen sekä pelisivistyksen käsitteisiin
- Olet perehtynyt digitaaliseen pelaamiseen yhteiskunnallisena mediakulttuurin ilmiönä, digitaalisen pelaamisen käsitteisiin, määritelmiin ja keskeisimpiin lajityyppeihin.
- Sinulla on käsitys digitaalisen pelaamisen erilaisista funktioista.
- Olet perehtynyt siihen, miten digitaalista pelaamista voidaan hyödyntää sosiaalialalla.
- Kykenet tarkastelemaan kriittisesti digitaalista pelaamista ja olet perehtynyt hyvinvoinnin kannalta sen kielteisiin ilmiöihin.
- Sinulla on kosketus digitaaliseen pelaamiseen oman toiminnan kautta.

Sisältö

- Mitä ovat pelikasvatuksen, pelisivistyksen, digitaalisen pelaamisen ja pelikulttuurin käsitteet, määritelmät ja keskeisimmät lajityypit?
- Mitä on digitaalinen pelaaminen kulttuurisena ja mediakulttuurisena ilmiönä?
- Millaista on digitaalinen pelaaminen sosiaalialan toimintaympäristössä?
- Millaisia ovat digitaalisen pelaamisen hyvinvoinnin kannalta myönteiset ja kielteiset ilmiöt?

Opiskelumateriaali

Kurssilla ilmoitettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan monimuoto-opintoina, joissa kuukausittaiset lähitapaamiset ja itsenäinen etätyöskentely vuorottelevat.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson suorittaminen ei edellytä edeltäviä mediakasvatuksen opintoja, mutta Mediakasvatuksen perusteet -opintojakson suorittaminen ennen tai samaan aikaan on suotavaa.

Opintojakso sisältää kymmenen (10) koko ryhmän yhteistä tapaamista. Tapaamiset rytmittyvät tiedollisiin ja toiminnallisiin osiin. Tiedollisissa osissa tarkastellaan digitaalista pelaamista erilaisista sosiaalialaa koskevista näkökulmista. Toiminnalliset osat koostuvat omasta pelaamisesta ja pelaamisen reflektiosta.

Lähitapaamisten päivämäärät kevätlukukaudella 2023 ovat:
- keskiviikko 25.1. klo 12.45–16
- keskiviikko 1.2. klo 12.45–16
- keskiviikko 22.2. klo 12.45–16
- keskiviikko 8.3. klo 12.45–16
- keskiviikko 22.3. klo 12.45–16
- keskiviikko 29.3. klo 12.45–16
- keskiviikko 5.4. klo 12.45–16
- keskiviikko 19.4. klo 12.45–16
- keskiviikko 26.4. klo 12.45–16
- keskiviikko 3.5. klo 12.45–16

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

01.01.2023

Ajoitus

30.01.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Riitta-Liisa Jukarainen
  • Leila Pihlaja
Vastuuopettaja

Leila Pihlaja

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Työelämässä saatat kohdata henkilöitä, joilla on eri kehitysvammoja. Tästä syystä perustiedot kehitysvammaisuudesta on hyvä hallita. Tällä opintojaksolla voit hankkia hyvät perustiedot kehitysvammaisuudesta tai täydentää aiempia tietojasi.
Voit kohdata myös perheitä, joihin on syntymässä tai joissa on kehitysvammainen lapsi. Tieto kehitysvammaisuutta aiheuttavista tekijöistä ja niihin liittyvistä geenitutkimuksista auttaa perheen kohtaamisessa. Laadukas ensitieto sekä taito kohdata ja tukea perhettä on tässä tilanteessa tärkeää ja merkityksellistä.

Sisältö

-Perustiedot kehitysvammaisuudesta
-Kehitysvammaisuuden syyt
-Perustiedot erilaisista kehitysvammoista
-Kehitysvammaisuuden toteaminen
-Hyvä ensitieto
-Perheen tukeminen ja kohtaaminen

Opiskelumateriaali

tulossa

Yksilölliset oppimisväylät

Verkko-opinnot
Opintojaksolla voit hankkia hyvät perustiedot kehitysvammaisuudesta tai täydentää aiempia tietojasi.
Saat myös valmiuksia kohdata perheitä, joihin on syntymässä tai joissa on kehitysvammainen lapsi.

TKI ja työelämäyhteistyö

ei ole

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson tekemiseen on varattu aikaa 3 kk

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 135 tuntia, 5 op. Viikoittainen työtuntimäärä on noin 10 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

1) itsenäinen kirjallisuuteen tutustuminen
2) verkkotentit
3) case työskentely

Lisätietoja opiskelijoille

Viikko 9 on lomaviikko ja silloin ei ole järjestettyä opetusta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Verkkotentit numeerinen arviointi 1 - 5
Muut tehtävät hyväksytty/täydennettävä

Ilmoittautumisaika

14.03.2023 - 31.03.2023

Ajoitus

02.02.2023 - 01.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Mauno Saksio
Vastuuopettaja

Mauno Saksio

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Osallistujalla on perustietoa ja työvälineitä rahapeliongelman kohtaamiseen asiakas- ja potilastyössä.

Sisältö

- Rahapeliongelmien kohtaamisen perusteet 2 op
- Hoito- ja kuntoutusmenetelmät rahapeliongelmissa 2 op
- Rahapelaajan läheiset 1 op

Koulutuksen alussa opiskelija laatii yksilölliset oppimistavoitteensa.

Opiskelumateriaali

Learn-alustalla rahapeleihin liittyvää materiaalia, sekä ehkäisevästä työstä, peliongelmia kohtaavien kohtaamisesta, pelaajien omaisten auttamisesta sekä pelaajan kanssa tehtävästä muutokseen johtavasta työstä. Materiaali koostuu asiantuntijoiden laatimista artikkelieista sekä podcasteista ja videoista.

Yksilölliset oppimisväylät

THL:n laatima verkko-opiskelukurssi. Opintojaksolla on viisi teemaa ja niihin jokaiseen liittyy oppimistehtävä. Opintojakson suorittaminen edellyttää perehtymistä Learn-alustalla olevaan materiaaliin sekä kussakin teemassa olevan oppimistehtävän tekemistä. Opintojakso avautuu 2..2.2023 ja noin viikkoa aikaisemmin opiskelijat pääsevät tutustumaan opintojakson sisältöön

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Tentit ja muut määräajat

Viisi oppimistehtävää Learn-alustalla

Opiskelijan työmäärä

5 op:tä.

Toteutuksen osien kuvaus

Opiskelija etenee Learn-alustalla olevien teemojen mukaisesti perehtyen kunkin teeman materiaaliin sekä tehden kirjalliset oppimistehtävät. Oppimistehtävien pituus vaihtelee yhdestä A¤:stä muutaman sivun mittaisiin kirjoituksin jotka edellyttävät perehtymistä oman kunnan palvelujärjestelmiin.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Viisi oppimistehtävää

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 31.10.2022

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Xentre – yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö (YRI)

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mirka Loponen
Vastuuopettaja

Maarit Vahvanen

Ryhmät
  • SOMI20KM
    Sosionomi, monimuoto
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • SOKT20KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat soveltaa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön vaatimia asioita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana

Sisältö

Mitä laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista ja terveydenhuollosta määrää yrityksen perustamisesta, toiminnasta ja toiminnan valvonnasta?
Millaisia asioita huomioidaan omavalvontasuunnitelmaan, rekisteriotteeseen ja rekisteröinti- ja lupahakemukseen?
Mitä yritystoiminnassa tulee huomioida sosiaalihuollon asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista?
Mitä lait määräävät sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja millaista ammattipätevyyttä sosiaali- ja terveydenhuollon yrityksissä tulee olla?
Mitä sosiaali- ja terveysalan yrittäjän tulee huomioida laista julkisista hankinnoista?
Miten palvelun tuottaja toimii asiakasseteli-, henkilökohtaisen budjetointi- ja puitesopimuskäytäntöjen suhteen?

Laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista
Laki ja asetus yksityisistä terveydenhuollosta
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista ja laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
Laki sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä
Laki julkisista hankinnoista

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Ammatilliset perusopinnot siltä osin, että opiskelija tuntee palvelujärjestelmän ja siihen liittyvät laatusuositukset sekä palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

01.11.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Xentre – yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö (YRI)

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Mirka Loponen
Vastuuopettaja

Maarit Vahvanen

Ryhmät
  • SOMI20KM
    Sosionomi, monimuoto
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • SOKT20KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat soveltaa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön vaatimia asioita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana

Sisältö

Mitä laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista ja terveydenhuollosta määrää yrityksen perustamisesta, toiminnasta ja toiminnan valvonnasta?
Millaisia asioita huomioidaan omavalvontasuunnitelmaan, rekisteriotteeseen ja rekisteröinti- ja lupahakemukseen?
Mitä yritystoiminnassa tulee huomioida sosiaalihuollon asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista?
Mitä lait määräävät sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja millaista ammattipätevyyttä sosiaali- ja terveydenhuollon yrityksissä tulee olla?
Mitä sosiaali- ja terveysalan yrittäjän tulee huomioida laista julkisista hankinnoista?
Miten palvelun tuottaja toimii asiakasseteli-, henkilökohtaisen budjetointi- ja puitesopimuskäytäntöjen suhteen?

Laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista
Laki ja asetus yksityisistä terveydenhuollosta
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista ja laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
Laki sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä
Laki julkisista hankinnoista

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Ammatilliset perusopinnot siltä osin, että opiskelija tuntee palvelujärjestelmän ja siihen liittyvät laatusuositukset sekä palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

02.01.2023 - 23.05.2023

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Xentre – yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö (YRI)

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Perttu Noponen
Vastuuopettaja

Perttu Noponen

Ryhmät
  • SOKT20SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • SOMI20SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat soveltaa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön vaatimia asioita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana

Sisältö

Mitä laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista ja terveydenhuollosta määrää yrityksen perustamisesta, toiminnasta ja toiminnan valvonnasta?
Millaisia asioita huomioidaan omavalvontasuunnitelmaan, rekisteriotteeseen ja rekisteröinti- ja lupahakemukseen?
Mitä yritystoiminnassa tulee huomioida sosiaalihuollon asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista?
Mitä lait määräävät sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja millaista ammattipätevyyttä sosiaali- ja terveydenhuollon yrityksissä tulee olla?
Mitä sosiaali- ja terveysalan yrittäjän tulee huomioida laista julkisista hankinnoista?
Miten palvelun tuottaja toimii asiakasseteli-, henkilökohtaisen budjetointi- ja puitesopimuskäytäntöjen suhteen?

Laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista
Laki ja asetus yksityisistä terveydenhuollosta
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista ja laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
Laki sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä
Laki julkisista hankinnoista

Opiskelumateriaali

Soveltuvin osin:

Ammattihenkilöopas Talentia.
Laki hyvinvointialueesta
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä.
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä.
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 922/2011.
Laki yksityisestä terveydenhuollosta.
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista.
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
Laki julkisista hankinnoista.

Tarkemmat tiedot opiskelumateriaalista kerrotaan jakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson toteutus tapahtuu verkossa ja itsenäisesti suoritettavina oppimistehtävinä. Opintojakson pakollinen info teamsissa vko:lla 3.

Opintojaksolla tarkastellaan sosiaali- ja terveysalan lainsäädäntöä hyvinvointialueiden ottaessa järjestämisvastuun julkisista sote-palveluista. Opintojaksolla tarkastellaan myös yksityistä sote-palvelutuotantoa ohjaava lainsäädäntöä. Edelleen jaksolla käsitellään asiakkaan asemaan ja oikeuksiin sekä sote-alan henkilöstöön liittyvää lainsäädäntöä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso ei sisällä TKI- tai työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson pakollinen info teamsissa vko:lla 3.
Tehtävät palautetaan 23.5.2023 mennessä.

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

Opintopistemäärään pohjautuva opiskelijan laskennallinen työmäärä 1 op = 27 h. Jakson laajuus on 2 op.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso toteutetaan Learn- oppimisympäristössä siten, että sosiaalialan sekä terveysalan opiskelijat suorittavat omat erilliset tehtäväkokonaisuutensa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kukin kirjallinen tehtävä arvioidaan numeerisesti T1-K5. Jakson arvosana on tehtävistä saatujen arvioiden keskiarvo.

Esitietovaatimukset

Ammatilliset perusopinnot siltä osin, että opiskelija tuntee palvelujärjestelmän ja siihen liittyvät laatusuositukset sekä palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

21.09.2022 - 16.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 20

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Harri Mäkinen
  • Osku Kiri
Vastuuopettaja

Osku Kiri

Ryhmät
  • SOKT20SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • SOKT20KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat tuottaa lyhyen oman alasi audiovisuaalisen, tai audiojulkaisun.
Osaat käsikirjoittaa lyhyen audiovisuaalisen tai audiojulkaisun halutun sanoman välittämiseksi.
Osaat arvioida ja analysoida erilaisten audiovisuaalisten (sosiaalisen) median välineiden ja sovellusten soveltuvuutta halutun julkaisun tekemiseen.

Sisältö

Mitkä ovat audiovisuaalisen julkaisun perusteet?
Mitkä ovat mediatuotannon perusteet?
Minkälaisia henkilökohtaisen mediatuotannon välineitä on olemassa?
Miten ideoit ja käsikirjoitat?
Miten julkaiset?

Opiskelumateriaali

Kurssilla ilmoitettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso rytmittyy lähiopetustyöpajojen ja pienryhmien itsenäisen työskentelyn vuorottelun mukaan. Opintojakson kesto on yksi lukukausi. Työpajoja on pääsääntöisesti kerran kuukaudessa.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso syksyllä 2022 sisältää viisi (5) lähiopetustyöpajaa. Työpajojen päivämäärät ja kellonajat:
- Aloitus 21.9.2022 kello 12.45–16.00
- Tuotantomahdollisuudet-paja 5.10.2022 kello 12.45–16.00
- Tuotannon välineet -paja 19.10.2022 kello 12.45–16.00
- Viimeistelypaja 8.11.2022 kello 12.45–16.00
- Loppuseminaari + palautekeskustelu 8.12.2022 kello 12.45–16.00

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelminä jatkuva palautekeskustelu, vertais- ja itsearviointi.
Arvioinnin perusteena, kuinka opiskelija 1) osaa käsikirjoittaa, 2) kykenee tuottamaan lyhyen oman alansa audiovisuaalisen tai audiojulkaisun ja 3) osaa arvioida ja analysoida erilaisten audiovisuaalisten (sosiaalisen) median välineiden ja sovellusten soveltuvuutta halutun julkaisun tekemiseen.

Esitietovaatimukset

Mediakasvatuksen perusteet 5 op.
Opiskelijalla on oltava tietokoneen, internetin ja pilvipalveluiden peruskäyttötaidot hallussaan.

Ilmoittautumisaika

14.03.2023 - 31.03.2023

Ajoitus

31.01.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

1 - 30

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Jalkaterapeuttikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Fysioterapeuttikoulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Sari Laanterä
Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

At the end of this course you:
- are able to describe the different aspects of sustainable development
- are able to describe how sustainable development can be implemented in health care
- are able to reflect on the development of sustainable development in health care

Sisältö

What are the different aspects of sustainable development?
How can sustainable development be implemented in health care?
How can sustainable development be promoted in health care?

Opiskelumateriaali

The learning material is specified in the Learn platform.

Yksilölliset oppimisväylät

This is an online course. You have access to the Learn platform automatically at the beginning of the course. You have three months to pass this course.

Tentit ja muut määräajat

There are three exams in this online course (one in each part). You can choose the order of the exams as you wish.

Opiskelijan työmäärä

135 hours of student’s work:
Part 1 is 27 hours
Part 2 is 54 hours
Part 3 is 54 hours

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

The assessment is based on the points you gather from the exams during the course.

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

05.09.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Kati Vapalahti
  • Malla Koivupiha
Ryhmät
  • SOMI21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla ilmoitettava materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso muodostuu XAMKin yhteisestä verkkototeutuksesta (2 op) ja sosiaalialan alakohtaisesta toteutuksesta (3 op), joka voidaan suorittaa osallistumalla kontaktiopetukseen, perehtymällä alustalla olevaan materiaaliin ja tekemällä oppimistehtävät.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson tehtävät voi hyödyntää omassa opinnäytetyössä soveltuvin osin.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia, joka jakautuu seuraavasti:
54 tuntia Xamkin yhteistä opisteluosuutta
81 tuntia sosiaalialan omaa alakohtaista opiskeluosuutta

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi 1-5 / täydennettävä
Osaat
- käyttää asiantuntevasti tutkimus- ja kehittämistoiminnan ammattikäsitteitä
- arvioida käyttämiäsi tietolähteitä kriittisesti
- valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmä ja tekniikat ja perustella valintaasi
- soveltaa kriittisesti tutkimuseettisiä periaatteita

Opintojakson hyväksyttyä arvosanaa ei voi korottaa.

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.11.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

25 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Marko Raitanen
  • Sami Norrbacka
  • Tia-Marika Sohlman
Vastuuopettaja

Marko Raitanen

Ryhmät
  • SOKT21SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Verkkolinkkejä sekä H5P-videoita.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson suoritukseen kuuluu XAMKin yhteinen osio (2 op) ja sosiaalialan alakohtainen osio (3 op). Pienryhmätyöskentelyn vuoksi opintojaksolla on määräaikoja. Opiskelusi rytmittyvät opintojakson alkamis- ja päättymispäivän sisällä ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Tentit ja muut määräajat

Myöhästyneet palautukset johtavat automaattisesti hylättyyn kurssisuoritukseen. Hylätyksi tulleiden on suoritettava opintojakso seuraavassa toteutuksessa. Perusteluna pienryhmätyöskentelyn ja vertaisarvioinnin kaltaisten pedagogisten keinojen mahdollistaminen.

Opiskelijan työmäärä

1op on 27h opiskelijan työtä, yhteensä 5op (135h)

Toteutuksen osien kuvaus

Yhteinen kaikille pakollinen virtuaalinen osuus (2op) sekä opiskelijan oman alan soveltava osuus (3op).

Lisätietoja opiskelijoille

Opinnot toteutuvat Learn- oppimisympäristössä sekä Teamsissa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Xamkin arviointikehikon mukaan.
Yhteinen osio hyväksytty-täydennettävä-hylätty.
Alakohtainen osio 1-5, josta määräytyy koko opintojakson arvosana.

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

16.01.2023 - 01.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

25 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Marko Raitanen
  • Sami Norrbacka
  • Tia-Marika Sohlman
Vastuuopettaja

Marko Raitanen

Ryhmät
  • SOKT22KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on saatavissa Learnissa: verkkolinkkejä sekä H5P-videoita.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson suoritukseen kuuluu XAMKin yhteinen osio (2 op) ja sosiaalialan alakohtainen osio (3 op). Pienryhmätyöskentelyn vuoksi opintojaksolla on määräaikoja. Opiskelusi rytmittyvät opintojakson alkamis- ja päättymispäivän sisällä ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Tentit ja muut määräajat

Myöhästyneet palautukset johtavat automaattisesti hylättyyn kurssisuoritukseen. Hylätyksi tulleiden on suoritettava opintojakso seuraavassa toteutuksessa. Perusteluna pienryhmätyöskentelyn ja vertaisarvioinnin kaltaisten pedagogisten keinojen mahdollistaminen.

Opiskelijan työmäärä

1op on 27h opiskelijan työtä, yhteensä 5op (135h)

Toteutuksen osien kuvaus

Yhteinen kaikille pakollinen virtuaalinen osuus (2op) sekä opiskelijan oman alan soveltava osuus (3op).

Lisätietoja opiskelijoille

Saat opintojakson aloitusinformaation (ohjelma, opiskelualusta, tehtävät) sähköpostilla hieman ennen opintojakson aloituspäivää. Opinnot toteutuvat Learn- oppimisympäristössä sekä Teamsissa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Xamkin arviointikehikon mukaan.
Yhteinen osio hyväksytty-täydennettävä-hylätty.
Alakohtainen osio 1-5, josta määräytyy koko opintojakson arvosana.

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 18.11.2022

Ajoitus

01.01.2023 - 31.07.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Kati Vapalahti
  • Malla Koivupiha
Vastuuopettaja

Kati Vapalahti

Ryhmät
  • SOMI22KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla ilmoitettava materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso muodostuu XAMKin yhteisestä verkkototeutuksesta (2 op) ja sosiaalialan alakohtaisesta toteutuksesta (3 op), joka voidaan suorittaa osallistumalla kontaktiopetukseen, perehtymällä alustalla olevaan materiaaliin ja tekemällä oppimistehtävät.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson tehtävät voi hyödyntää omassa opinnäytetyössä soveltuvin osin.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia, joka jakautuu seuraavasti:
54 tuntia Xamkin yhteistä opisteluosuutta
81 tuntia sosiaalialan omaa alakohtaista opiskeluosuutta

Lisätietoja opiskelijoille

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen -opintojakso on kaksiosainen ja koostuu

a) YLEISESTÄ, kaikille Xamkin opiskelijoille yhteisestä osuudesta, 2 op


sekä

b) SOSIAALIALAN ALAKOHTAISESTA osuudesta, 3 op.

Molempiin osuuksiin sisältyy sekä itsenäistä että kontaktiopetusta. Ensisijaisesti kontaktiopetukseen osallistutaan lähinä kampuksella lukujärjestyksessä mainituissa luokissa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi 1-5 / täydennettävä
Osaat
- käyttää asiantuntevasti tutkimus- ja kehittämistoiminnan ammattikäsitteitä
- arvioida käyttämiäsi tietolähteitä kriittisesti
- valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmä ja tekniikat ja perustella valintaasi
- soveltaa kriittisesti tutkimuseettisiä periaatteita

Opintojakson hyväksyttyä arvosanaa ei voi korottaa.

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

05.09.2022 - 02.10.2022

Opintopistemäärä

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Riitta-Liisa Jukarainen
Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Osaat ottaa huomioon vauvan perustarpeita
Osaat vauvan perushoidon

Sisältö

Mitä on vuorovaikutus vauvan kanssa?
Minkälaista on vauvan uni ja minkälaisia unihäiriöitä on vauvalla?
Miten itkuista vauvaa hoidetaan?
Miten vauvaa ruokitaan?
Minkälaisia asioita huomioit vauva ulkoilussa?
Mitä on vauvahieronta ja miten vauvaa hierotaan?
Miten vauva erittää ja miten huolehdin vauva hygieniasta?
Miten kylvetän ja hoidon vauvaa kylvetyksen jälkeen?
Miten hoidan vauvan napaa ja ihoa?
Miten kantoliinaa ja rintareppua voi käyttää vauvan hoidossa?
Mitä on vauvan sylihoito ja miten vauvaa käsitellään?
Miten vauva kapaloidaan?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali ilmoitetaan opintojakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Tunneilla käsitellään vauvan perushoitoa käytännönläheisesti. Opetus on lähiopetusta ja sisältää harjoituksia. Tavoitteena opintojaksolla on, että osaat ottaa huomioon vauvan perustarpeita ja osaat vauvan perushoidon.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla kerrotaan työelämästä esimerkkejä.

Kansainvälinen yhteistyö

Tunnilla huomioidaan monikulttuurisuus.

Opiskelijan työmäärä

1op = 27 tuntia opiskelijan työstä.

Toteutuksen osien kuvaus

Lähiopetus ja käytännön harjoittelut laboraatioluokassa. Aihealuieta ovat:
Vuorovaikutus vauvan kanssa
Vauvan uni ja unihäiriöt
Itkuisen vauvan hoitaminen
Vauvan ruokinta
Vauvan ulkoilu
Vauvahieronta
Vauvan eritys ja hygieniasta huolehtiminen
Kylvetys ja hoitoimenpiteet kylvetyksen jälkeen
Vauvan navan ja ihon hoito
Rintarepun ja kantoliinan käyttäminen vauvan hoidossa
Vauvan sylihoito ja käsittelyotteet
Kapalointi

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista läsnäoloa tunneilla ja harjoituksissa.

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kielet ja viestintä, Mikkeli

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Paula Ronkainen
Vastuuopettaja

Paula Ronkainen

Ryhmät
  • SOMI22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Materiaalit Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso koostuu lähiopetuksesta ja itsenäisestä työskentelystä sekä pari- ja ryhmätehtävistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Aihepiirit ja sanasto tehtävissä.

Tentit ja muut määräajat

Tentti, raportti ja esitys. Ajat annetaan tunnilla.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä = 135 tuntia, joka koostuu lähiopetuksesta, itsenäisestä, ryhmä- ja parityöskentelystä, tentistä, raportista ja esityksestä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivisuus, osallistuminen lähiopetukseen, tentti, kirjallinen raportti ja esitys.

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kielet ja viestintä, Kotka

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Osku Kiri
Vastuuopettaja

Osku Kiri

Ryhmät
  • SOKT22SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

02.01.2023 - 15.01.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 23.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Osku Kiri
Vastuuopettaja

Osku Kiri

Ryhmät
  • SOKT23KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Kurssilla jaettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus.

Tentit ja muut määräajat

Mahdolliset uusinnat kurssilla sovittavilla tavoilla.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

osku.kiri@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perusteena ovat kurssin osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät. Arvioinnin perusteiden ja arviointimenetelmien tarkempi kuvaus löytyy kurssin Learn-alustalta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Tason 3 saavuttanut opiskelija osaa 1. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä, suhtautua tietoon kriittisesti ja hyödyntää sitä omassa suullisessa ja kirjallisessa viestinnässään 2. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia ja suoriutua niistä aikataulussa 3. viestiä tarkoituksenmukaisesti ja vuorovaikutteisesti erilaisissa tilanteissa 4. käyttää keskeisiä opiskelukirjoittamisen malleja ja lähdeviiteohjeita sekä tekstinkäsittelyyn ja esiintymiseen liittyviä tietokoneohjelmia.

Ajoitus

16.01.2023 - 30.04.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Heljä Uusitalo
Vastuuopettaja

Heljä Uusitalo

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • AVKTSO23KPOV
    Avoin amk, Kotka, sosionomin polkuopinnot, verkko, K2023

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali on saatavilla opintojakson Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Tämä on itsenäisesti verkossa suoritettava opintojakso, johon kuuluu erilaisia oppimistehtäviä. Opettaja päättää mahdollisista vapaaehtoisista Teams-luennoista opintojakson aikana.

Työviikkopohjainen oppimisväylä: etenet itsenäisesti verkossa suoritettavan opintojakson. Tavoiteaikataulu suorituksessa on 11 viikkoa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: keskustele ja suunnittele opettajan kanssa tästä vaihtoehdosta.

Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa


Kaikki oppimisväylät sovitaan opettajan kanssa opintojakson alkaessa

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla harjoitellaan viestinnän perustaitoja työelämää ja opiskelua varten.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien palautusaikataulu ilmoitetaan Learn-alustalla.

Opiskelijan työmäärä

5 x 27 tuntia = 135 tuntia

Lisätietoja opiskelijoille

Markus Hamunen, markus.hamunen@xamk.fi
Paula Ronkainen, paula.ronkainen@xamk.fi
Heljä Uusitalo, helja.uusitalo@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arvosana määräytyy tenttien ja arvioitavien tehtävien perusteella. Tarkemmat tiedot opintojakson Learn-alustalla.

Ilmoittautumisaika

16.01.2023 - 20.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Paula Ronkainen
Ryhmät
  • SOMI23KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Materiaalit Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opetus koostuu lähiopetuksesta ja verkossa tapahtuvassa oppimisesta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Aihepiirit ja sanasto tehtävissä.

Tentit ja muut määräajat

Tentti, raportti ja esitys. Ajat annetaan tunnilla.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä = 135 tuntia, joka koostuu lähiopetuksesta, verkkotyöskentelystä, tehtävistä, tentistä, raportin tekemisestä ja esityksestä.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

02.01.2023 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 28.04.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
Opettaja
  • Riitta Kuismin
Vastuuopettaja

Riitta Kuismin

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Opiskelija pohtii omaa suhtautumistaan väkivaltaan ja sen ilmenemiseen tietää väkivallan muodot ja sen selitysmallit osaa ohjata asiakasta hakemaan apua/neuvoa/ohjausta väkivaltatilanteisiin liittyen tunnistaa auttajaverkostoa

Sisältö

Väkivaltaan liittyviä väittämiä, selitysmalleja, ilmenemismuotoja, palvelujärjestelmä ja eri ikäisten asiakkaiden auttamismenetelmiä

Opiskelumateriaali

Esitellään learnalustalla mahdollista materiaalia.

Yksilölliset oppimisväylät

virtuaalikurssi: tehtävien laatiminen annetussa aikataulussa pienryhmätyöskentelynä

TKI ja työelämäyhteistyö

ei

Tentit ja muut määräajat

ei

Kansainvälinen yhteistyö

ei

Opiskelijan työmäärä

1 op= 27 h ; 5 x 27 h = 135 h

Toteutuksen osien kuvaus

Jokainen opiskelija etsii tehtäviin liittyvä materiaalia pääsääntöisesti yksin. Learn- alustalla on kirjallisuus- ym lähdemateriaaleja katsottavaksi.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelu tapahtuu kolmen/neljän opiskelijan pienryhmissä tehtäviä tehden ja toisten tehtäviä aktiivisesti kommentoiden ja aiheista keskustellen. Kirjautumisen jälkeen 1-2 viikon kuluessa opiskelijat sijoitetaan automaattisella toiminnolla pienryhmiin, joissa työskentely alkaa. Kalenterissa näkyvillä tehtävien palautuspäivämäärät.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtävien taso H 3.
Aihe on rajattu ja kaikki tehtävänannon mukaiset alueet on käsitelty monipuolisesti.
Käytetyt lähteet ovat pääasiassa tutkimustyyppisiä, vaikka niitä on käytetty vielä melko vähän. Mukana on ainakin yksi kansainvälisesti julkaistu tutkimus.
Teksti on hyvää asiakieltä, teksti etenee sujuvasti ja loogisesti. Teksti on kirjoitettu tiiviisti ja sen laajuus vastaa vaadittua opintopistemäärää.
Lähdemerkinnöissä on noudatettu pääosin raportointiohjeita.

Ilmoittautumisaika

22.08.2022 - 28.08.2022

Ajoitus

31.08.2022 - 30.11.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Terveydenhoitajakoulutus
  • Sosionomikoulutus
  • Sairaanhoitajakoulutus
  • Yhteisöpedagogikoulutus
  • Geronomikoulutus
Opettaja
  • Riitta Kuismin
Vastuuopettaja

Riitta Kuismin

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Tiedollinen osaaminen:pohdit omaa suhtautumistasi väkivaltaan ja sen ilmenemiseentiedät väkivallan muodoistatiedät kulttuurin vaikutuksesta väkivaltatyöhöntiedät seurusteluväkivallastatiedät väkivaltaisesti käyttäytyvistä ihmistätiedät vainoamisesta ja sen kohteeksi joutumisestatiedät vanhuksiin kohdistuvasta lähisuhdeväkivallasta Taidollinen osaaminen:tunnistat väkivaltailmiön seurauksia eri-ikäisille ihmisilleosaat kohdata väkivaltaisesti käyttäytyviä ihmisiä ja heidän omaisiaantunnistat omaan jaksamiseen liittyviä tekijöitä Pätevyys:tunnistat omia tunteitasi ja asenteitasi suhteessa väkivaltaantunnistat väkivaltaan liittyviä ongelmiaosaat kohdat väkivallasta kärsiviä ihmisiäosaat kohdata väkivallan tekijöitäosaat ohjata asiakasta hakemaan apua/neuvoa/ ohjausta väkivaltatilanteisiin

Sisältö

Mitä on seurusteluväkivalta? Mitä on maahanmuuttajanaisten kokema väkivalta? Mitä on naisten harjoittama parisuhdeväkivalta? Mitä on vainoaminen? Mitä on vanhuksiin kohdistuva väkiväkivalta?

Opiskelumateriaali

Esitelty learnalustalla;

Yksilölliset oppimisväylät

virtuaalikurssi: tehtävien laatiminen annetussa aikataulussa pienryhmätyöskentelynä

TKI ja työelämäyhteistyö

ei

Tentit ja muut määräajat

ei

Kansainvälinen yhteistyö

ei

Opiskelijan työmäärä

1 op = 27h, 5 x 27 h = 135 h

Toteutuksen osien kuvaus

Jokainen opiskelija etsii tehtäviin liittyvä materiaalia pääsääntöisesti yksin tuoden sen tehtävissään esille toisille ryhmäläisille. Learnalustalla on kirjallisuus- ym lähdemateriaaleja katsottavaksi.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelu tapahtuu neljän opiskelijan pienryhmissä tehtäviä ohjeiden mukaan tehden ja toisten tehtäviä aktiivisesti kommentoiden ja aiheista keskustellen. Kirjautumisen jälkeen 1-2 viikon kuluessa opiskelijat jaetaan pienryhmiin, joissa työskentely aloitetaan. Tehtävien palautuspäivät näkyvät kalenterissa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Tehtävät hyväksytty/ täydennettävä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtävien taso H 3.
Aihe on rajattu ja kaikki tehtävänannon mukaiset alueet on käsitelty monipuolisesti.
Käytetyt lähteet ovat pääasiassa tutkimustyyppisiä, vaikka niitä on käytetty vielä melko vähän. Mukana on ainakin yksi kansainvälisesti julkaistu tutkimus.
Teksti on hyvää asiakieltä, teksti etenee sujuvasti ja loogisesti. Teksti on kirjoitettu tiiviisti ja sen laajuus vastaa vaadittua opintopistemäärää.
Lähdemerkinnöissä on noudatettu pääosin raportointiohjeita.

Ilmoittautumisaika

06.04.2022 - 22.04.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.11.2022

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Xentre – yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö (YRI)

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Tuomo Paakkonen
Vastuuopettaja

Tuomo Paakkonen

Ryhmät
  • SOMI20KM
    Sosionomi, monimuoto
  • SOKT20KM
    Sosionomi, monimuoto

Tavoitteet

Osaat määritellä yhteiskunnallisesti vastuullisen ja vaikuttavan liiketoiminnan ulottuvuudet.
Ymmärrät yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yrityksen erityispiirteet, niiden eron ja merkityksen yhteiskunnassa.
Tunnistat yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitsevia ongelmia ja osaat kehittää ideoita ja ratkaisumalleja negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Osaat kehittää vastuullisen, arvopohjaisen liiketoimintamallin yhteiskunnalliselle tai sosiaaliselle yritykselle.

Sisältö

Miten määrittelet yhteiskunnallisen ja vastuullisen liiketoiminnan edellytykset, toiminnan muodot ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mahdollisuudet yhteiskunnassa?
Miten määrittelet yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yritysten erityispiirteet, toiminnan erot ja yhteiskunnallisen merkityksen?
Miten tunnistat yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitsevia ongelmia ja osaat kehittää ideoita ja ratkaisumalleja negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Miten osaat kehittää vastuullisen, arvopohjaisen liiketoimintamallin yhteiskunnalliselle tai sosiaaliselle yritykselle.

Opiskelumateriaali

Nurmio A, Turkki T 2010(toim.): Elinvoimainen Suomi. Sitra, raportti.
Kostilainen H 2019: Yhteiskunnallisia yrityksiä koskeva selvitys. TEM.
Melkas H, Puumalainen K 2015: Yhteiskunnallinen yrittäjyys innovatiivisessa arvonluonnissa. LUT raportti.
Salmi E 2018: Ilona –sosiaalinen yrittäjyys väylänä mielekkääseen työhön- valmisteluhankkeen väliraportti. Silta-Valmennusyhdistys ry.
Luentodiat.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksolla tarkastellaan yhteiskunnallisten ja sosiaalisten yritysten liiketoiminnan erityispiirteitä. Luennoilla tarkastellaan näitä yrityksiä yhteiskunnallisten haasteiden ja ongelmien ehkäisijöinä näihin ongelmiin ratkaisujen tuojina.
Opetuksessa pohditaan erilaisia yhteiskunnallisia haasteita ja kysymyksiä, joiden ratkaisuiksi tuotettuja liikeideoita arvioidaan olemassa olevien yritysten toimintojen kautta. Jaksolla pohditaan myös uusia vaihtoehtoisia yritysideoita.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien viimeinen sallittu palautuspäivämäärä on marraskuun 15. päivä 2022.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan normaali opintoviikkopohjainen työmäärän mitoitus.

Lisätietoja opiskelijoille

Opetus tapahtuu verkko-opetuksena.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtäväarviointi on laadullinen ja perustuu ja perustuu teoriatietämykseen ja sen soveltamiskykyyn käytännön kysymyksissä.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aikaisempaa osaamista.

Suositus: Yrityksen perustaminen 3 op

Ilmoittautumisaika

02.01.2023 - 15.01.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 24.03.2023

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Xentre – yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö (YRI)

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Sosionomikoulutus
Opettaja
  • Tuomo Paakkonen
Vastuuopettaja

Tuomo Paakkonen

Ryhmät
  • SOKT20SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • SOMI20SP
    Sosionomi, päivätoteutus
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023

Tavoitteet

Osaat määritellä yhteiskunnallisesti vastuullisen ja vaikuttavan liiketoiminnan ulottuvuudet.
Ymmärrät yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yrityksen erityispiirteet, niiden eron ja merkityksen yhteiskunnassa.
Tunnistat yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitsevia ongelmia ja osaat kehittää ideoita ja ratkaisumalleja negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Osaat kehittää vastuullisen, arvopohjaisen liiketoimintamallin yhteiskunnalliselle tai sosiaaliselle yritykselle.

Sisältö

Miten määrittelet yhteiskunnallisen ja vastuullisen liiketoiminnan edellytykset, toiminnan muodot ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mahdollisuudet yhteiskunnassa?
Miten määrittelet yhteiskunnallisen ja sosiaalisen yritysten erityispiirteet, toiminnan erot ja yhteiskunnallisen merkityksen?
Miten tunnistat yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitsevia ongelmia ja osaat kehittää ideoita ja ratkaisumalleja negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi tai poistamiseksi.
Miten osaat kehittää vastuullisen, arvopohjaisen liiketoimintamallin yhteiskunnalliselle tai sosiaaliselle yritykselle.

Opiskelumateriaali

Nurmio A, Turkki T 2010(toim.): Elinvoimainen Suomi. Sitra, raportti.
Kostilainen H 2019: Yhteiskunnallisia yrityksiä koskeva selvitys. TEM.
Melkas H, Puumalainen K 2015: Yhteiskunnallinen yrittäjyys innovatiivisessa arvonluonnissa. LUT raportti.
Salmi E 2018: Ilona –sosiaalinen yrittäjyys väylänä mielekkääseen työhön- valmisteluhankkeen väliraportti. Silta-Valmennusyhdistys ry.
Luentodiat.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksolla tarkastellaan yhteiskunnallisten ja sosiaalisten yritysten liiketoiminnan erityispiirteitä. Luennoilla tarkastellaan näitä yrityksiä yhteiskunnallisten haasteiden ja ongelmien ehkäisijöinä näihin ongelmiin ratkaisujen tuojina.
Opetuksessa pohditaan erilaisia yhteiskunnallisia haasteita ja kysymyksiä, joiden ratkaisuiksi tuotettuja liikeideoita arvioidaan olemassa olevien yritysten toimintojen kautta. Jaksolla pohditaan myös uusia vaihtoehtoisia yritysideoita.

TKI ja työelämäyhteistyö

Perehtyminen toimiviin yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin yrityksiin.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävien viimeinen palautuspäivä on 24.3.

Opiskelijan työmäärä

Normaali opiskelijan opintoviikkopohjainen tuntimäärä.

Lisätietoja opiskelijoille

Opetus on verkko-opetusta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtäväarviointi on laadullinen ja perustuu ja perustuu teoriatietämykseen ja sen soveltamiskykyyn käytännön kysymyksissä.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aikaisempaa osaamista.

Suositus: Yrityksen perustaminen 3 op