Biotuotetekniikan koulutus
Opintojen tavoite
Biotuotetekniikan insinööriksi valmistuttusi sinulla on monipuolinen osaaminen erilaisista tekniikoista ja menetelmistä, jotka liittyvät biopohjaisten materiaalien tuotantoon ja käyttöön sekä kuinka tuotteita voidaan valmistaa kestävästi ja ympäristöystävällisesti.
Ymmärrät kemiallisia ja biokemiallisia reaktioita, jotka liittyvät biomassan muuntamiseen erilaisiksi tuotteiksi, kuten biopolttoaineiksi, biokemikaaleiksi ja biopohjaisiksi materiaaleiksi.
Hallitset prosessitekniikoita, joita tarvitaan biotuotteiden valmistusprosessissa, kuten erilaisia erotus- ja puhdistusmenetelmiä.
Hallitset laboratoriotekniikoita ja -välineitä, joita tarvitaan biotuotteiden valmistuksessa, tutkimuksessa ja kehityksessä.
Ymmärrät liiketoiminnan perusteet ja osata soveltaa niitä biotuotealan yritystoiminnassa.
Kykenet kehittämään uusia ideoita ja innovaatioita biotuoteteollisuudessa sekä ratkaisemaan teknisiä ongelmia tehokkaasti.
Näiden taitojen ja osaamisen avulla biotuotetekniikan insinööri pystyy työskentelemään monipuolisesti erilaisissa tehtävissä biotuotealan yrityksissä, tutkimuslaitoksissa ja julkisella sektorilla.
Koulutuksen sisältö
Xamkin biotuotetekniikan insinöörikoulutuksen keskiössä ovat prosessitekniikat, erityisesti puuraaka-aineen hyödyntäminen monipuolisiksi tuotteiksi. Tämä kaikki tapahtuu osana kiertotaloutta, jossa luonnonvaroja käytetään kestävästi ja tehokkaasti uudelleen ja uudelleen. Prosessitekniikalla muokataan luonnonvaroista sellaisia jokapäiväisiä tarpeitamme palvelevia tuotteita kuin lehtiä, tekstiilejä, lääkkeitä ja biopolttoaineita.
Tässä koulutuksessa opit, miten raaka-aineista luodaan arvokkaita tuotteita samalla kun minimoidaan ympäristövaikutukset. Opit myös digitaalisia taitoja, kuinka prosesseja suunnitellaan ja automaatiota hyödynnetään tuotannossa.
Biotuotetekniikan keskeisiä opiskeluaiheita ovat:
• yleinen prosessitekniikka kuten, aineiden erotus- ja puhdistusprosessit
• metsäbioraaka-aineet ja niiden jalostus
• prosessiautomaatio
• materiaalien ja tuotteiden testaus ja analysointi
• prosessisuunnittelu ja -suunnitteluohjelmistot
• ympäristönsuojelu ja kiertotalous
Täydentävä osaaminen Xamkissa
Täydentävä osaaminen tarkoittaa opiskelijan valinnaisia opintoja. Täydentävän osaamisen avulla voit syventää tai laajentaa koulutuksen ydinosaamista ja profiloida omaa osaamistasi. Ammatillisten vapaasti valittavien opintojen avulla voit räätälöidä itsellesi yksittäisistä opintojaksoista tai opintokokonaisuuksista henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisen kokonaisuuden. Täydentävän osaamisen tarjonta sisältää kaikille koulutuksille yhteisiä monialaisia verkossa suoritettavia opintokokonaisuuksia, koulutusalan yhteisiä opintokokonaisuuksia sekä yksittäiselle koulutukselle soveltuvia opintokokonaisuuksia.
Muut vapaasti valittavat opinnot kuuluvat täydentävään osaamiseen ja ovat opiskelijan vapaasti valitsemia korkeakoulutasoisia opintojaksoja. Muita vapaasti valittavia opintoja voit valita tutkintoon enintään 15 op. Täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia tai opintojaksoja voit soveltuvin osin suorittaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Täydentävän osaamisen laajuus on koulutuksen ydinopintojen laajuudesta riippuen 45–120 opintopistettä 210 opintopisteen tutkinnossa ja 60–120 opintopistettä 240 opintopisteen tutkinnossa.
Opintojen toteutus
Biotuotetekniikan insinööriksi opiskellaan Xamkin Savonlinnan kampuksella ja Kuitulaboratoriossa sekä alan johtavissa yrityksissä. Kuitulaboratorio on teollisuuden prosesseja tutkiva ja kehittävä Xamkin tutkimusyksikkö, jossa panostetaan sellu- ja paperitekniikkaan, biomateriaalien jalostukseen sekä vesiprosesseihin yhdessä yritysten kanssa.
Savonlinnassa on vahvaa metsäteollisuuteen liittyvää yritystoimintaa, jota myös Xamkin omistama Kuitulaboratoriokin palvelee. Kuitulaboratorio ja keväällä 2018 valmistunut Kuitu3 -laajennus toimivat kokeellisena oppimisympäristönä ja opiskelijana sinun on mahdollista tehdä projekti- ja lopputöitä Kuitulaboratorion biotuoteteknologian tutkimushankkeisiin liittyen.
Päiväopintojen toteutus
Päiväopetus tapahtuu pääsääntöisesti ma – pe. Opetussuunnitelma on laadittu 4 vuodelle. Harjoittelun suorittaminen kesäkuukausina sekä työelämälähtöisen projektin ja opinnäytetyön ajoituksella opiskeluaikaa on mahdollista nopeuttaa jopa vuodella. Lisäksi opintojaksojen suorittamista voi nopeuttaa valitsemalla opintojaksoja aiemmilta vuosiryhmiltä. Työssä opittuja tietoja ja taitoja on mahdollista myös opinnollistaa.
Monimuoto-opintojen toteutus
Monimuotokoulutus soveltuu hyvin työn ja opiskelun yhdistämiseen.
Monimuoto-opetuksessa lähijaksot ovat pääsääntöisesti to 16—20, pe 8—16 ja la 8—16, n. kahden viikon välein sekä arki-iltoina etäopetuksena. Opetus tapahtuu Savonlinnan kampuksella Savonlinnan keskustan lähellä sekä Kuitulaboratorion kampuksella. Kampusten välinen etäisyys on n. 3 km. Osa lähijaksoista voidaan toteuttaa kokonaan etäyhteyden välityksellä.
Uramahdollisuudet
Työllisyysnäkymät alan insinööreille ovat todella hyvät, sillä koulutuspaikkoja alalle on vähän ja biotuoteteollisuuden ala kehittyy erittäin nopeasti. Biotuote- ja prosessitekniikan osaamista hyödynnetään hyvin laajasti teollisessa toiminnassa. Raaka-aineiden jalostaminen, materiaalien tuotantoprosessit, energian tuotanto sekä tuotteiden valmistus perustuvat prosessitekniikan osaamiseen.
Prosessitekniikkaa koulutuksessa käsitellään laajasti, jolloin valmistuvana insinöörinä voit työllistyä metsäteollisuuden lisäksi niitä palveleviin yrityksiin, kuten laitevalmistajien palvelukseen. Lisäksi työllistymismahdollisuuksia on kemian prosessiteollisuuden ja metallurgisen teollisuuden tuotantolaitoksissa.
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia suunnittelu-, kehitys-, käyttö- tai myyntitehtävissä. Myös tehtävät kunnossapidossa tai koulutuksessa ovat mahdollisia. Työnantajayritykset voivat olla suuria metsäteollisuusyrityksiä, kemianteollisuusyrityksiä, suunnittelutoimistoja, laitteita ja kokonaisia tehdasosastoja toimittavia yrityksiä. Myös pienet, tiettyihin tuotteisiin erikoistuneet yritykset tarjoavat runsaasti työllistymismahdollisuuksia.
Savonlinnassa toimii useita metsäteollisuudelle laitteistoja valmistavia yrityksiä, kuten jätevedenpuhdistamoja, paperi- ja kartonkitehtaiden kemikaalien sekoitusjärjestelmiä, analyysi- ja ohjausjärjestelmiä, pakkausjärjestelmiä ja hiilidioksidin talteenottolaitoksia toimittavia yrityksiä.
Ympäristönsuojelu ja kestävä kehitys liittyy läheisesti ko. teollisuuden toimintaan ja työpaikka voi löytyä esimerkiksi vesien käsittelyprosesseista.
Biotuotetekniikan insinöörit voivat työskennellä mm.:
- suunnittelu-, tuotekehitys-, valmistus- ja tutkimustehtävissä
- myynnin ja markkinoinnin tehtävissä
- teknisinä asiantuntijoina
- kunnossapitotehtävissä
- projektien johtotehtävissä
- tuotannon esimiestehtävissä
Koulutus antaa myös valmiudet toimia koulutustehtävissä sekä yrityksissä että teknisen alan oppilaitoksissa ja muissa koulutusorganisaatioissa.
Tehtävänimikkeitä voivat olla:
• suunnitteluinsinööri
• tutkimusinsinööri
• projektipäällikkö
• myynti- ja markkinointipäällikkö
• vuoroinsinööri
• käyttöinsinööri
• tuotekehitysinsinööri
• tuotantopäällikkö
• kouluttaja
TKI ja työelämäyhteistyö
Savonlinnassa sijaitsevassa Kuitulaboratoriossa tehdään merkittävää tutkimus- ja kehitystyötä biotuotetekniikan alalla.
Tutkimustyö ja opetus on integroitu läheisesti toisiinsa ja opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintojaksoja ja työharjoittelua sekä tehdä opinnäytetyösi laboratorioissa tehtäviin hankkeisiin ja projekteihin liittyen. Opiskelijana sinulla on käytettävissä näiden laboratorioiden tutkimusvälineet ja laitteet ja myös näiden laboratorioiden tutkijoita ja henkilökuntaa hyödynnetään opetuksessa.
Harjoittelua ja projekteja sekä opinnäytetöitä tehdään myös alueen yrityksissä. Harjoittelu- ja opintojaksoja sekä opinnäytetöitä on mahdollista suorittaa myös ulkomailla, joko yrityksissä tai ammattikorkeakoulun partnerioppilaitoksissa ja -yliopistoissa.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Oppimisympäristö on biotuotetekniikassa ainutlaatuinen. Teoriaa ja digitaalisia taitoja opit Savonlinnan kampuksen ajanmukaisissa tiloissa. Käytännön laboratoriotöitä tehdään Kuitulaboratorion moderneissa tiloissa:
• kemian laboratorio
• prosessihalli
• pilothalli
• kuitu-, vesi- ja lietelaboratoriot
• pilotointilaitteistot tuotantomittakaavaan asti
Projekteissa on mahdollista tehdä työtä yritysten kehityshankkeisiin.