Siirry suoraan sisältöön

Kyberturvallisuuden koulutus

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Koulutuksen sisältö

Koulutus rakentuu ydinosaamisen (180 opintopistettä, op) ja täydentävän osaamisen (60 op) opinnoista. Harjoittelua on 30 op. Opinnäytetyön laajuus on 15 op.

Kyberturvallisuus on mukana suuressa osassa opinnoistasi. Erityisesti kyberturvallisuuteen keskittyviä opintokokonaisuuksia ovat seuraavat 60 op:
• Soveltava kyberturvallisuus 15 op
• Turvalliset datakeskukset 15 op
• Syventävä kyberturvallisuus 15 op
• Kehittyneet turvalliset tietoverkot 15 op

Kyberturvallisuuden insinöörikoulutuksessa tietoverkot ja niiden tekniset ratkaisut ovat tärkeitä. Opintojen keskiössä on kyky havaita tietojärjestelmien kyberturvallisuuspuutteita. Opit myös ajattelemaan kyberturvallisuustilannetta mahdollisten hyökkääjien näkökulmasta.

Kyberturvallisuuden opinnoissa opit suunnittelemaan tietoturvallisia tietojärjestelmiä, tietoverkkoja ja erilaisia langattomia ratkaisuja yrityksille sekä ylläpitämään niitä. Osaat myös toteuttaa yrityksen Internet-yhteyden tarvittavat tekniset ratkaisut yrityksen tietoturvasääntöjen mukaan.

Valmistuttuasi sinulla on hyvät tiedot hallinnollisesta tietoturvasta, siihen liittyvistä auditoinneista sekä kyberturvallisuuden lainsäädännöstä, strategioista ja standardeista. Osaat toteuttaa penetraatiotestauksen eli järjestelmän testaamisen tietoturvariskien varalta. Sinulla on myös hyvät tiedot datakeskuksista, ja osaat suunnitella ja ylläpitää turvallisia datakeskuksissa tarvittavia sovelluksia sekä automatisoida datakeskusten peruspalveluja.

Koulutuksessa hankit myös useita muita taitoja, muun muassa oppimiseen, eettisyyteen, innovointiin sekä kieliin ja kansainvälisyyteen liittyen.


Opintojen tavoite

Kyberturvallisuuden insinöörikoulutuksen ydin on toiminnallisen kyberturvallisuuden taidoissa eli käytännön tekemisessä. Koulutuksessa opit hallitsemaan kyberhäiriötilanteita tilannekuvan muodostamisesta aina kyberuhkien torjuntaan ja niistä palautumiseen. Uudenlaisia taitoja ja osaamista tarvitaan tulevaisuuden työelämässä. Koulutuksen tavoitteena on tuottaa uutta korkeatasoista osaamista kyberturvallisuuden alalle.

Häiriöt Internetin toimivuuteen luottavassa yhteiskunnassa voivat olla kohtalokkaita. Tutustut opinnoissasi kyberturvallisuuden strategioihin, standardeihin ja kyberturvallisuuden hallintaan. Opiskeltuasi osaat toteuttaa tarvittavia kyberturvallisuusratkaisuja havaitaksesi kyberturvallisuusuhkia ja suojautuaksesi niiltä. Osaat puolustautua esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä vastaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Xamkin kyberturvallisuuden koulutus osallistuu aktiivisesti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Aiemman hankkeen tuloksena on syntynyt ainutlaatuinen virtuaalilaboratorio TKI- ja opetuskäyttöön, ja hankkeen toteutumisessa opiskelijoiden panos oli erittäin merkittävä. Uudessa hankkeessa osallistumme osatoteuttajana Turun ammattikorkeakoulun johtamaan KyberValiot-hankkeeseen (EAKR). KyberVALIOT keskittyy liiketoimintamahdollisuuksiin ja tuoteturvallisuutta vaarantaviin kyberturvallisuusuhkiin, joita digitaalisuus on tuonut valmistavalle teollisuudelle.

Lähtökohtana on EU-tason säädösvalmistelu, jolla pk-teollisuuden kyberturvallisuutta ja -luotettavuutta pyritään parantamaan ja varmistamaan yritysten ilmoittamat kyberturvallisuuden testaustarpeet. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun osuuteen hankkeessa kuulu VirtualLab-palvelun hyödyntäminen IoT-laitteiden testaamisessa etänä. Hanke on jo tähän mennessä työllistänyt kymmenen kyberturvallisuuden opiskelijaa alueella oleviin innovatiivisiin ja nopeasti kasvaviin kyberturvallisuusalan yrityksiin.

Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä

Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee sekä ryhmän aikataulun että itsenäisten harjoitustehtävien mukaisesti. Kyberturvallisuuden koulutus on normaalia päiväopiskelua Kotkan kampuksella, joten suurin osa opinnoistasi noudattaa työviikkopohjaista väylää.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä

Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Opintoja voi nopeuttaa myös suorittamalla verkossa kesäportaalin verkko-opintoja sekä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen avoimia MOOC-opintoja. Ota aina yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta.

Työhön integroitu oppimisväylä

Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.


Opintojen ohjaus

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat muun muassa opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla ovat myös opiskelijapalveluneuvojan, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Lue lisää opiskelijan hyvinvoinnista.

BYOD – Bring Your Own Device

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden (esim. kannettavien tietokoneiden) käyttöä. Lisätietoja löydät Xamkin verkkosivulta.

Uramahdollisuudet

Kyberturvallisuuden insinöörin tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä esimerkiksi Internet-palveluntarjoajilla, verkko-operaattoreilla, datakeskuksissa, puolustusvoimissa, tietoturvaan erikoistuneissa yrityksissä tai yritysten IT-osastojen vaatimissa tehtävissä.

Tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi
• Cybersecurity Officer
• eettinen hakkeri
• järjestelmäasiantuntija
• järjestelmäinsinööri
• kyberturvallisuusanalyytikko
• kyberturvallisuusasiantuntija
• penetraatiotestaaja
• projektipäällikkö
• tietoliikennesuunnittelija
• tietotekniikkainsinööri
• tietotekniikkapäällikkö
• tietoturvakonsultti
• tietoturvapäällikkö
• tietoturvatestaaja
• tietoverkkoasiantuntija

Koulutuksen oppimisympäristöt

Xamkin VirtualLab-virtuaalilaboratorio on tärkein tulos sen jälkeen, kun Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ryhtyi panostamaan kyberturvallisuuteen. Myös Xamkin Kotkan kampuksen Cyberlab-konesali on tärkeä osa datakeskustekniikan opetusta. VirtualLab on pilvipalvelu, jonka käyttämiseen tarvitaan moderni HTML5-pohjainen selain. Toiminnaltaan VirtualLab muistuttaa IaaS- tai PaaS-pilvipalvelua.

VirtualLab on optimoitu TKI-, testaus-, opetus- ja pilotointikäyttöön. Tämä näkyy muun muassa siinä, että virtuaalikoneet käynnistyvät erittäin nopeasti. Virtuaalilaboratoriota käytetään laajasti sekä TKI-toiminnassa että kyberturvallisuuskoulutuksessa.

Virtuaalilaboratorio korvaa lähes kaikki koulutuksen laboratoriotyöt, jotka aiemmin tehtiin fyysisillä laitteilla. Yhdellä käyttäjällä voi olla vaikka 30 virtuaalikoneen virtuaalimaailma käytettävänään. Virtuaalilaboratorio on kovassa käytössä: järjestelmässä on usein yhtä aikaa yli 100 käyttäjää, lähes 300 aktiivista laboratoriotyötä, yli 3200 aktiivista virtuaalikonetta ja lähes 5000 virtuaalista kaapelia, mikä on ennätyksellistä. Palvelussa käytetty virtualisointialusta ei ole kaupallinen tuote vaan Xamkin toteuttama.

Virtuaalilaboratoriota voidaan käyttää useimmilla moderneilla selaimilla. Avautuvaa topologiakuvaa klikkaamalla pääsee käyttämään valittua virtuaalikonetta kuin olisi tämän tietokoneen äärellä. Tosiasiassa vain näytön kuva välitetään käyttäjän tietokoneen ruudulle.

Järjestelmä mahdollistaa monimutkaisten virtuaalimaailmojen rakentamisen. Virtuaalimaailmat voivat sisältää esimerkiksi yleisimmät käyttöjärjestelmät, palvelinohjelmistot, useita palomuureja, kytkimiä, reitittimiä ja sovelluskiihdyttimiä, joihin tarvittavat sovellusohjelmat voivat olla asennettuina virtuaalimaailman käynnistyessä.

Virtuaalimaailmojen skenaariot voivat olla offensiivisia tai defensiivisiä kyberharjoituksia, käyttöjärjestelmien ja palvelinratkaisujen asennusharjoituksia, tietoverkkojen konfigurointiharjoituksia tai kokonaisen datakeskuksen rakentaminen virtualisointikäyttöjärjestelmien asennus ja sovelluskiihdyttimien ohjelmointi mukaan lukien. Jos työ jää kesken, työskentely voi jatkua kotona etäyhteyden avulla. Järjestelmä mahdollistaa myös virtuaalisen etäopetuksen lähes kaikissa tietoteknisissä laboratoriotöissä.

Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT24SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT23SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT22SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT21SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT20SP)
Ilmoittautumisaika

18.03.2024 - 28.03.2024

Ajoitus

06.05.2024 - 16.06.2024

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Tomi Pahula
Vastuuopettaja

Tomi Pahula

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Opit asentamaan sekä hallitsemaan container-virtuaalisointia Kubernetes ja Red Hat OpenShift cluster-ympäristössä.

Sisältö

Kurssi pohjautuu Red Hat materiaaliin: DO180 Red Hat OpenShift I: Containers and Kubernetes

Opiskelumateriaali

Red Hat Academyn kurssimateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämälähtöinen koulutusmateriaali, joka valmentaa sertifiointiin.

Tentit ja muut määräajat

Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso on tarjolla:
- Xamkin tutkinto-opiskelijoille 20 paikkaa
- CampusOnlineopiskelijoille 50 paikkaa
- Avoimen AMKin opiskelijoille 50 paikkaa

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Loppukoe

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Kimmo Kääriäinen
Vastuuopettaja

Kimmo Kääriäinen

Ryhmät
  • KTKT21SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Suoritettuasi tämän opintojakson, olet syventänyt osaamistasi kyberturvallisuudesta ja ymmärrät kyberturvallisuuden vaikutuksen niin yhteiskunnan kriittiseen infrastruktuuriin kuin yrityksen sekä yksilön kokonaisturvallisuuteen. Osaat parantaa omaa kyberturvallisuuttasi sekä tunnistaa ja torjua yrityksen tietojärjestelmiä kohtaavia uhkia. Ymmärrät tietoturvariskien hallintaa ja tiedät kyberturvallisuusalaan liittyvät kansainväliset ja kotimaiset standardit ja ohjeet. Opit seuraamaan alan keskeisiä tietolähteitä.

Sisältö

Kyberturvallisuus laajassa mittakaavassa
Uhka ja haavoittuvuusanalyysi
Tietoturvariskien hallinta
ISO 27000 kokonaisuus
ISO 31000
Tietolähteet

Opiskelumateriaali

Luentomateriaalit yms. sähköisessä oppimisympäristössä, www-lähteet ja referenssit.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Verkkototeutus - Perehdyt itsenäisesti Moodlessa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Käsitellään työelämässä ajankohtaisia kyberturvallisuuteen liittyviä aiheita

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä ja harjoitustöitä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen opetukseen, harjoitustehtävien teko, harjoitustyöt. Mahdollinen koe tai tentti.

Ilmoittautumisaika

30.08.2023 - 02.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Jaakko Nurmi
Vastuuopettaja

Jaakko Nurmi

Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat määritellä, mitä kyberturvallisuus on?
Ymmärrät hallinnollisen kyberturvallisuuden tärkeyden, kyberturvallisuus ei ole vain tekniikkaa.
Tunnet menetelmiä kyberturvallisuuden hallintaan.
Tunnet kyberturvallisuushaavoittuvuuksia ja niiden riskinhallinnan perusteita.
Tunnet joitakin tärkeitä työkaluja puolustavan ja hyökkäävän kyberturvallisuuden alalta.
Osaat toteuttaa joitakin valittuja hallinnollisen kyberturvallisuuden tuottamien sääntöjen ja menettelytapojen käytännön teknisiä toteutuksia.
Ymmärrät kyberturvallisuuden tärkeyden yritysmaailman eri aloilla.

Sisältö

Mitä kyberturvallisuus on? Miten se määritellään? Mitä on turvallisuus? Mitä ja miten turvataan?
Kuka on vastuussa kyberturvallisuudesta?
Mikä on kyberstrategia?
Miksi hallinnollinen kyberturvallisuus on niin tärkeää?
Mitä ovat kyberturvallisuuskontrollit ja miksi ne ovat tärkeitä?
Kuinka suojautua kyberuhkilta?
Millaisia ovat haittaohjelmat?
Miten erilaiset turvallisuuden menettelytavat ja riskien hallinta liittyvät kyberturvallisuuteen?
Miten tietoverkot ja kyberturvallisuus liittyvät toisiinsa?
Miten hakkeri toimii?
Mitä on penetraatiotestaus?
Millaisia ovat uuden polven palomuurit ja mihin niitä käytetään?
Miten toteutan joitakin valittuja turvallisuussääntöjä palomuurin avulla?
Miten kyberturvallisuus ilmenee yritysmaailman eri alueilla?

Opiskelumateriaali

Ohje riskienhallintaan, Valtiovarainministeriön julkaisuja 22/2017
Virtuaalilaboratoriotöitä
Enin osa materiaalista ilmoitetaan kurssin alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Kurssin toteutus on monimuoto.
Lähiopetukseen osallistut työjärjestyksen mukaisesti. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten lähitunnit sekä itsenäiset tehtävät Learn-oppimisalustalla.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.

TKI ja työelämäyhteistyö

CyberLab oppimisympäristö

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.

Opiskelijan työmäärä

- Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 42 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja laboratoriotyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 93 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä sekä virtuaaliopintoja.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssilla tehdään mm. laaja riskienhallintaharjoitustehtävä yhdessä Datakeskusten perusteet kurssin kanssa. Riskianalyysin kohteen on CyberLab datakeskus.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvosana kertyy Learn-alustan arviointikirjaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisisä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
e. valita soveltuvat mallit, menetelmät ja tekniikat

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Jarkko Hänninen
Vastuuopettaja

Jaakko Nurmi

Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Tunnet datakeskusten sijoittamisen ja rakenteen perusperiaatteet.
Osaat kuvata turvallisen datakeskuksen komponentit ja arkkitehtuurin.
Osaat datakeskusten fyysisen turvallisuuden periaatteet.
Osaat tehdä yksinkertaisen riskianalyysin datakeskukselle.
Osaat laskea datakeskuksen saatavuuden.
Osaat ups-järjestelmien perusteet.
Osaat datakeskusten jäähdysjärjestelmien toimintaperiaatteet.
Osaat datakeskusten verkkoratkaisujen periaatteet.
Osaat suunnitella yksinkertaisen CLOS kytkennän.
Osaat datakeskusten tiedontallentamisen periaatteet
Osaat palvelinkoneiden komponentit ja rakenteen
Osaat tärkeimmät datakeskusten palvelinkoneiden tekniikat
Osaat kasata X86-arkkitehtuurin tietokoneen
Osaat käyttää tietokoneen laitteisto-ohjelmistoja ja testata laitteiston kunnon

Sisältö

Mitkä seikat vaikuttavat datakeskuksen sijainnin valintaan?
Mitä datakeskuksen tilalta vaaditaan?
Miten varmistetaan datakeskuksen fyysinen turvallisuus?
Miten varmistetaan datakeskuksen toiminnan varmuus?
Miten suunnitellaan datakeskuksen tietoverkko?
Miten valitsen ups-järjestelmän datakeskukseen?
Miten datakeskuksen jäähdytys järjestetään?
Miten rakennetaan redundanttisia palvelinkonejärjestelmiä?
Miten rakennataan redundanttisia datan tallennusjärjestelmiä?
Mitä komponentteja tarvitaan datakeskuksen rakentamisessa?
Miten datakeskus suojataan tulipalolta, tulvalta tai tunkeutumiselta?
Miksi on tärkeää tietää palvelinkoneiden komponenttien yhteensopivuus?

Opiskelumateriaali

Learn opiskelualusta
Ilmoitetaan kurssin alussa

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten tapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja laboratoriotyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

a. käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa ja arvioida tietolähteitä kriittisesti
c. työskennellä asiantuntijatehtävissä
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tomi Pahula
Vastuuopettaja

Tomi Pahula

Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tiedostaa nykyisten tietoverkkojen varsin monimuotoisen käytön, osaa OSI-viitemallin eri kerrosten tehtävät ja tunnistaa tärkeimmät eri kerroksilla käytetyt protokollat sekä niiden osuuden tiedon siirtämisessä lähettäjältä vastaanottajalle. Opiskelija osaa myös nimetä tärkeimmät lähiverkojen laitteet ja tietää niiden tehtävät verkon toiminnan kannalta. Lisäksi opiskelija osaa tehdä laboratorion harjoitusverkon kytkimiä ja reitittimiä käyttäen pienen lähiverkon peruskytkennät ja antaa kytkennässä käyttämilleen laitteille niiden vaatimat määritykset sekä testata kytkennän toimivuuden.

Sisältö

Opintojakso käsittää mm. aihealueet: Eri verkkojen (LAN, MAN, WAN) terminologia ja roolit, OSI-mallin eri kerrokset ja niille sijoittuvat protokollat, verkkojen kaapeloinnit, Ethernet-tekniikka, lähiverkkojen kytkimet ja reitittimet, IPv4- ja IPv6- osoitteet sekä IPv4-aliverkotus, pienen verkon toiminnan testaus ja verkon tietoturvan perusteet.

Opiskelumateriaali

Cisco Networking Academy verkkomateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämälähtöinen opetusmateriaali, joka valmentaa kaupallisiin sertifiointeihin.

Tentit ja muut määräajat

Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää luennot, laboratoriotyöskentelyn ja loppu- sekä näyttökokeen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Välikokeet, loppukoe ja näyttökoe laboratorion laitteilla.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 35

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Anton Yrjönen
Vastuuopettaja

Anton Yrjönen

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Saat opintojaksosta perusymmärryksen ohjelmoinnista. Tietotyyppien käytön, erilaisten ohjelmointirakenteiden (valinta, silmukat) välttämättömyyden ja hyödyllisyyden ja funktioiden käytön edut.
Osaat suunnitella ja toteuttaa yksinkertaisia ohjelmia itsenäisesti.
Tunnistat eri ohjelmointikielillä kirjoitetuista ohjelmista perustoiminnot ja rakenteet.

Sisältö

Kurssilla ohjelmoidaan yksinkertaisia ohjelmia.
Näet kuinka useimmat kurssin konsepteista toimivat lähes samoin monissa suosituissa ohjelmointikielissä.
Opit mitä ovat muuttujat, syötteet, tulosteet, ehtorakenteet, silmukat, merkkijonot, taulukot ja funktiot.

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja harjoittelu.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei suunniteltua

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Osaamistavoitteiden saavuttaminen vaatii 135 tuntia työtä, mistä noin kolmannes on kontaktiopetusta ja laboratorioharjoittelua ja loput itseopiskelua, harjoituskokeita ja harjoitustehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä (a), etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä (b), hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia (c), käyttää oman alan keskeisiä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita (e)

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtäviin ja harjoituksiin.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Kimmo Kääriäinen
Vastuuopettaja

Kimmo Kääriäinen

Ryhmät
  • KTKT21SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat määritellä pilvipalvelumallit.
Ymmärrät miten pilvipalveluja käytetään yrityksissä.
Tunnet tärkeimmät pilvipalvelujen tarjoajat ja heidän tarjonnan.
Hallitset pilvipalvelujen turvallisuuden.
Osaat tietokantojen suunnittelun periaatteet.
Hallitset tietokantojen käsiteanalyysin ja käsitemallin.
Osaat toteuttaa käytännön tietokantoja joissakin pilvipalveluissa.
Osaat tehdä SQL-kyselyjä tietokantoihin

Sisältö

Mitä palveluja pilvipalvelun tarjoajat tarjoavat?
Miksi pilvipalveluja? Ketä varten ne ovat?
Mitä hyötyä niistä on? Miten pilvipalvelut eroavat perinteisistä palveluista?
Ovatko pilvipalvelut turvallisia?
Miten tietokantoja suunnitellaan?
Mikä on tietokanta ja miten se toteutetaan käytännössä?
Miten tietokanta toteutetaan pilvipalveluna tärkeimmillä palveluntarjoajilla?

Opiskelumateriaali

Luentomateriaalit yms. sähköisessä oppimisympäristössä, www-lähteet ja referenssit.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Verkkototeutus - Perehdyt itsenäisesti Moodlessa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen vieraileva luennoitsija

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä ja harjoitustöitä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen opetukseen, harjoitustehtävien teko, harjoitustyöt. Mahdollinen koe tai tentti.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tomi Pahula
Vastuuopettaja

Tomi Pahula

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät kyberturvallisuuden tärkeyden eri teollisuuden sektoreille.
Osaat torjua erilaisia uhkia ja haittaohjelmia.
Osaat suunnitella kyberturvallisuutta.
Osaat tunnistaa yleisimpiä haavoittuvuuksia ja torjua niitä

Sisältö

Mitä on kyberturvallisuus?
Miten kyberturvallisuus vaikuttaa eri teollisuuden aloilla?
Miten puolustautua maailmanlaajuisia uhkia vastaan?

Opiskelumateriaali

Cisco Networking Academy verkkomateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämälähtöinen opetusmateriaali, joka valmentaa kaupallisiin sertifiointeihin.

Tentit ja muut määräajat

Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää luennot, laboratoriotyöskentelyn ja loppu- sekä näyttökokeen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Välikokeet, loppukoe ja näyttökoe laboratorion laitteilla.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Kimmo Kääriäinen
  • Vesa Kankare
Vastuuopettaja

Vesa Kankare

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toteuttaa kyberturvallisuusprojektin.
Osaat suunnitella projektin ja tehdä siitä raportin.
Osaat etsiä uutta tietoa ja soveltaa sitä onnistuneen projektin toteuttamiseksi.
Saat kokemusta tiimityöskentelystä.

Sisältö

Kuinka toteuttaa projekti?
Kuinka etsiä ja soveltaa uutta tietoa?
Kuinka raportoida projektin etenemisestä ja tuloksista?
Kuinka työskennellä tiimin jäsenenä ja ratkaista ongelmia yhteistyössä?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Käyttöjärjestelmät
Kyberturvallisuus

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 20.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Kimmo Kääriäinen
  • Vesa Kankare
Vastuuopettaja

Vesa Kankare

Ryhmät
  • KTKT21SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toteuttaa kehittyneemmän kyberturvallisuusprojektin.
Osaat suunnitella kehittyneemmän projektin ja tehdä siitä raportin.
Osaat etsiä uutta tietoa ja soveltaa sitä onnistuneen projektin toteuttamiseksi.
Saat kokemusta tiimityöskentelystä.

Sisältö

Kuinka toteuttaa projekti?
Kuinka etsiä ja soveltaa uutta tietoa?
Kuinka raportoida projektin etenemisestä ja tuloksista?
Kuinka työskennellä tiimin jäsenenä ja ratkaista ongelmia yhteistyössä?

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Kyberturvallisuusprojekti 1

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Vesa Kankare
Vastuuopettaja

Vesa Kankare

Ryhmät
  • KTKT21SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Suoritettuasi opintojakson osaat datakeskusten sovellusjakelun perusteet. Ymmärrät sovellusten jakeluun liittyvän datakeskuksen arkkitehtuurin ja menetelmät palvelun saatavuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Osaat myös käytännössä toteuttaa yksinkertaisen palvelun ja parantaa sen suorituskykyä ja turvallisuutta.

Sisältö

Minkälainen on sovallusjakelun arkkitehtuuri datakeskuksissa?
Kuinka toteutetaan korkean saatavuuden ja turvallisuuden ratkaisuja sovelluksien jakeluun?
Kuinka parannetaan sovellusten suorituskykyä sovelluskiihdyttimillä?

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja etälaboratorioharjoittelu.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä n. kolmasosa on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja etälaboratorioharjoitteita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

(a) käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
(e) valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtäviin, harjoituksiin ja verkkotentteihin.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 30

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tomi Pahula
Vastuuopettaja

Tomi Pahula

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Hallitset redundanttisten verkkotekniikoiden perusteet
Osaat hierarkisten skaalautuvien tietoverkkojen periaatteet
Hallitset yritysten tietoverkkojen ylläpidon ja seurannan
Osaat käyttää tärkeimpiä vianpaikannusmenetelmiä

Sisältö

Miten varmistat lähiverkon toiminnan?
Mitä teet, kun verkkoa pitäisi laajentaa?
Kuinka toimit verkon vikatilanteessa?
Kuinka suunnittelet isomman yrityksen IP-osoitteistuksen?

Opiskelumateriaali

Cisco Networking Academy verkkomateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämälähtöinen opetusmateriaali, joka valmentaa kaupallisiin sertifiointeihin.

Tentit ja muut määräajat

Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää luennot, laboratoriotyöskentelyn ja loppu- sekä näyttökokeen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Välikokeet, loppukoe ja näyttökoe laboratorion laitteilla.

Esitietovaatimukset

Turvallisten tietoverkkojen ylläpito

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tiina Kettunen
Vastuuopettaja

Katja Helve

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Tiedät reaalianalyysin, differentiaali- ja integraalilaskennan peruskäsitteistöä. Osaat derivoida ja integroida erilaisia funktioita tunnettujen menetelmien avulla. Osaat soveltaa differentiaali- ja integraalilaskentaa tekniikan alalla.
Englanniksi

Sisältö

Kuinka reaaliluvut määritellään ja kuinka yhtälöitä sekä epäyhtälöitä ratkaistaan? Kuinka tasokäyriä määritellään ja mitkä ovat alkeisfunktioiden ominaisuudet? Mitä tarkoittaa jonojen ja sarjojen suppeneminen sekä kuinka niitä voi soveltaa tekniikan alalla. Kuinka derivaatta, integraalifunktio ja määrätty integraali määritellään? Millaisin menetelmin voidaan funktioita derivoida ja integroida? Kuinka monen tuntemattoman funktioita derivoidaan? Kuinka derivointia ja integrointia sovelletaan tekniikan alalla?

Opiskelumateriaali

Learn-alustalla ilmoitettu oppimateriaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssin toteutustavat ja arviointi ilmoitetaan Learn-alustalla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Esitietovaatimukset

Edellytetään perustiedot lukujärjestelmistä, logiikasta, joukoista ja Boolen algebroista

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Vesa Kankare
Vastuuopettaja

Martti Kettunen

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat laskea tiedonsiirtoteiden teoreettiset rajoitukset
Osaat tärkeimmät koodaus ja modulointimenetelmät
Osaat suunnitella tiedonsiirron virheiden havainnointi- ja korjausjärjestelmän
Osaat tiedonpakkaus- ja salausmenetelmiä
Lohkoketjut

Sisältö

Osaatko laskea suurimman teoreettisen tiedonsiirtonopeuden tiedonsiirtotiellä?
Miten valitset sopivan modulointimenetelmän?
Miksi käytetään virheenkorjausmenetelmiä?
Onko tiedonpakkaamisesta hyötyä vai haittaa?

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja laboratorioharjoittelu.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Työhön integroitu tai opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät ohella. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Osaamistavoitteiden saavuttaminen vaatii 135 tuntia työtä, mistä noin kolmannes on kontaktiopetusta ja ohjattua harjoittelua ja loput itseopiskelua, harjoituskokeita ja harjoitustehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtäviin, harjoitustehtäviin ja tenttiin.

Esitietovaatimukset

Matematiikka 1
Matematiikka 2

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

10 - 35

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Teemu Saarelainen
Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat laskea eri tavoin esitettyjen lukujen avulla
Osaat argumentoida pätevällä tavalla
Osaat yhdistellä joukkoja algebrallisesti

Sisältö

Kuinka lukuja esitetään eri lukujärjestelmissä ja kuinka niillä lasketaan?
Mitä tarkoittaa logiikka ja pätevä päättely?
Kuinka joukkoja ja relaatioita määritellään, yhdistetään ja kuvataan?
Mitä tarkoittaa abstrakti algebra, erityisesti Boolen algebra?

Opiskelumateriaali

Sähköinen materiaali sekä web-materiaali, jotka julkaistaan kurssin Learn-alustalla. Harjoitustehtävät ja niiden mallivastaukset annetaan opiskelijoille myös kurssin Learn-alustalla ja/tai Teams-kanavalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistuminen työjärjestyksen mukaiseen lähi- ja/tai etätyöskentelyyn. Opiskelija toteuttaa opintojaksolla vaaditut harjoitustyöt ja -tehtävät aikataulun mukaisesti sekä osallistuu mahdolliseen kokeeseen kurssin loppupuolella.

Vaihtoehtoisista suoritustavoista sovittava ennen opintojakson alkua opintojakson opettajan kanssa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Tähän opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Laskuharjoitukset palautetaan niille annettuun määräaikaan mennssä. Myöhästyneitä palautuksia ei oteta vastaan. Välikokeet ja/tai tentti sovitaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 135h, josta noin 55h ohjattua työskentelyä ja 80h itsenäistä työskentelyä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu kurssilla läsnäoloon ja aktiivisuuteen, hyväksyttävästi suoritettaviin laskuharjoituksiin, niistä saatuihin pisteisiin sekä mahdollisiin välikokeisiin tai tenttiin.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Kimmo Kääriäinen
  • Jaakko Nurmi
Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat ratkaista sähköisiin virtapiireihin liittyviä suureyhtälöitä.
Osaat mitoittaa elektroniikan peruskytkentöjä.
Osaat käyttää simulointiohjelmia virtapiirien toimintojen tarkastelussa.
Osaat tunnistaa elektroniikkalaitteiden komponentit, rakenneosat sekä niiden toimintaperiaatteet ja ohjaustavat.
Osaat käyttää mittalaitteita sähköisten virtapiirien perussuureiden mittaamiseen.

Sisältö

Miten virtapiirien suureyhtälöitä käsitellään ja ratkaistaan?
Mitkä ovat elektroniikan peruskomponentit?
Miten peruskytkentöjä mitoitetaan?
Miten simulointiohjelmia käytetään?
Mitkä ovat mittalaitteiden toimintaperiaatteet ja miten niillä mitataan virtapiirien perussuureita?

Opiskelumateriaali

Luentomateriaalit yms. sähköisessä oppimisympäristössä, www-lähteet ja referenssit.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Verkkototeutus - Perehdyt itsenäisesti Moodlessa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Tentit ja muut määräajat

Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä ja harjoitustöitä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen opetukseen, harjoitustehtävien teko, harjoitustyöt. Mahdollinen koe tai tentti.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Sami Norrbacka
Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.

Sisältö

Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?

Opiskelumateriaali

Kurssilla jaettavat aineistot.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Tentit ja muut määräajat

Mahdolliset uusinnat kurssilla sovittavilla tavoilla.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Lisätietoja opiskelijoille

sami.norrbacka@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perusteena ovat kurssin osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät. Arvioinnin perusteiden ja arviointimenetelmien tarkempi kuvaus löytyy kurssin Learn-alustalta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Tason 3 saavuttanut opiskelija osaa 1. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä, suhtautua tietoon kriittisesti ja hyödyntää sitä omassa suullisessa ja kirjallisessa viestinnässään 2. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia ja suoriutua niistä aikataulussa 3. viestiä tarkoituksenmukaisesti ja vuorovaikutteisesti erilaisissa tilanteissa 4. käyttää keskeisiä opiskelukirjoittamisen malleja ja lähdeviiteohjeita sekä tekstinkäsittelyyn ja esiintymiseen liittyviä tietokoneohjelmia.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tomi Pahula
  • Jaakko Nurmi
Vastuuopettaja

Jaakko Nurmi

Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat hyödyntää tehokkaasti XAMKin sekä koulutuksen käytössä olevia oppimisympäristöjä kuten laboratorioita ja verkkopalveluita. Tunnet informaatiotekniikan yksikön henkilöstön ja heidän vastuualueensa. Osaat nimetä ICT järjestelmien keskeiset teknologiat ja kuvata niiden tarkoituksen.
Osaat hyödyntää alalla/opiskelun aikana tarvittavia ohjelmistoja, menetelmiä ja termistöä.
Hallitset myös merkkipohjaiset komentorivityökalut ja ymmärrät niiden merkityksen työskentelysi tukena.

Sisältö

Mitä oppimisympäristöjä kyberturvallisuuden koulutuksessa käytetään ja miten niitä käytetään?
Mistä teknologioista muodostuu ICT järjestelmät ja mitkä niiden tehtävät ovat?
Keneltä saat apua tarvittaessa oppimisympäristön ongelmissa?
Miksi merkkipohjaiset työkalut?

Opiskelumateriaali

Online-lähteet, luentomateriaali, ICTLAB oppimisympäristön ohjeistus

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät
työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien
mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia opiskelijan työtä, joista noin puolet on kontaktiopetusta (Luennot, harjoitukset)

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

(b) etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
(c) hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
(e) käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija on hyväksytysti suorittanut vaaditut oppimistehtävät ja reflektoinut oppimistaan oppimispäiväkirjaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Jarkko Hänninen
Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää henkilökohtaisen kyberhygienian merkityksen yhteiskunnan kyberturvallisuuteen sekä yrityksen tietoturvaan.
Opiskelija tietää tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvän lainsäädännön.
Opiskelija tietää kyberturvallisuuden ja tietoturvallisuuden erot. Opiskelija osaa tunnistaa tietoturvariskejä sekä tehdä parannusehdotuksia niiden välttämiseksi.
Opiskelija osaa suojata oman toimintaansa kyberavaruudessa ja pienentää riskiä joutua hyökkäyksen kohteeksi yrityksen työntekijänä sekä yksityisenä henkilönä.
Opiskelija tuntee yleisimmät tietoturva kontrollit sekä teoriamallit suojausten rakentamiseksi
Opiskelija tuntee yhteiskunnalliselta ja organisaation kannalta merkityksen tietoturvan laadukkaalle toteutukselle
Opiskelija tuntee miten teollisuudenjärjestelmiä tulisi suojata sekä osaa vaatia sekä keskustella näistä muiden alalla toimivien ammattilaisten kanssa.

Sisältö

Tietoturvallisuuden peruskäsitteet
Tietoturvariskit, niiden vaikutukset ja torjunta.
Tietoturvallisuus yleisesti
Tietoturvaan liittyvät lait
Tietoturva standardit ja sertifikaatit
Salausmenetelmät
Osint

Opiskelumateriaali

Tunnilla ja Learnissa jaettava materiaali, osin STEKin tuottamaan materiaalia

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelijalla on kolme mahdollista opiskeluväylää kurssiin osallistumiselle:

Työviikkopohjainen väylä: Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

Työhön integroitu oppimisväylä: Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

STEKin kanssa materiaalin yhteistuotanto

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa. Tehtävien palautusajat on ennalta määrätty

Opiskelijan työmäärä

Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä pieni osa on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja laboratorioharjoitteita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustyö sekä jaksottaiset kotitehtävät

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 15.04.2024

Ajoitus

08.04.2024 - 09.06.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Tomi Pahula
Vastuuopettaja

Tomi Pahula

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Kurssi jakautuu kahteen osaan.

Ensimmäisen osan loputtua hallitset Linux-asennuksen, verkkoyhteyksien määritykset, fyysisten levyjen määritykset ja ylläpidon perusteet.

Toisen osan loputtua osaat levyosioiden hallinnan, loogiset osioiden hallinnan, käyttöoikeuksien määritykset ja pakettien hallinnan.

Sisältö

Kurssi pohjautuu Red Hat System Administration I ja II (RH124 ja RH134) materiaaliin.

Opiskelumateriaali

Red Hat Academyn kurssimateriaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämälähtöinen koulutusmateriaali, joka valmentaa sertifiointiin.

Tentit ja muut määräajat

Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

1 op vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso on tarjolla:
- Xamkin tutkinto-opiskelijoille 30 paikkaa
- Avoimen AMKin opiskelijoille 50 paikkaa
- CampusOnlineopiskeljoille 50 paikkaa

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kokeet 2 kpl.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tomi Pahula
Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat rakentaa verkon kytkimiä ja reitittimiä käyttäen tietoverkon sekä osaat testata sen toimivuuden ja turvallisuuden
Osaat konfiguroida virtuaalilähiverkkoja kytkimiin
Osaat konfiguroida reitittimiin staattisia reittejä ja tärkeimmät reititysprotokollat
Hallitset IP-verkkojen osoitejakelumenetelmät ja pääsylistat

Sisältö

Kuinka toteutat virtuaaliverkkoihin jaetun lähiverkon?
Kuinka varmistat tietoverkon toimivuuden ja turvallisuuden ?
Miten käytät reititysprotokollia?

Opiskelumateriaali

Cisco Networking Academy verkkomateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämälähtöinen opetusmateriaali, joka valmentaa kaupallisiin sertifiointeihin.

Tentit ja muut määräajat

Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää luennot, laboratoriotyöskentelyn ja loppu- sekä näyttökokeen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Välikokeet, loppukoe ja näyttökoe laboratorion laitteilla.

Esitietovaatimukset

Tietoverkkojen perusteet

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

5 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tiina Kettunen
Vastuuopettaja

Tiina Kettunen

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat numeeristen menetelmien, lukuteorian ja jonoteorian peruskäsitteet.
Osaat informaatio ja koodausteorian perussuureet.
Osaat muodostaa ja ratkaista sähkömagneettisen aaltoliikkeen suureyhtälöitä.
Osaat laskea aika- ja taajuusalueen väliset muunnokset.
Osaat sähkövoimatekniikan perusteet.

Sisältö

Miten muodostetaan ja lasketaan numeeristen menetelmien, lukuteorian ja jonoteorian algoritmeja?
Miten sähkömagneettisen aaltoliikkeen etenemiseen liittyviä suureyhtälöitä käsitellään ja ratkaistaan?
Miten aikajatkuvan ja diskreetin signaalin taajuusmuunnokset lasketaan?
Miten tasa- ja vaihtovirtapiirejä lasketaan ja mitoitetaan?

Opiskelumateriaali

Kari Suvanto, Tekniikan fysiikka 2
Luentokalvot ja -muistiinpanot.
Muu erikseen ilmoitettava materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Tentti

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.

Esitietovaatimukset

Edellytetään perustiedot matematiikasta ja fysiikasta

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 35

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Jarkko Hänninen
Vastuuopettaja

Jarkko Hänninen

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat uusimpien Windows-palvelinten ominaisuudet ja tärkeimmät roolit. Ymmärrät palveluiden roolit ja osaat toteuttaa PK-yrityksen tietojärjestelmän, kustannustehokkaasti ja turvallisesti.
Osaat käyttää Linux-käyttöjärjestelmiä komentorivillä ja graafisesti. Ymmärrät Linux-järjestelmien toiminnan ja osaat asentaa WWW-palvelimen.

Sisältö

Mikä on käyttöjärjestelmä?
Miksi Windows-käyttöjärjestelmä?
Mikä on AD?
Mikä on Linux ja sen mahdollisuudet?
Miten käytetään Linuxia komentorivillä ja graafisesti?

Opiskelumateriaali

Microsoft Imagine Academy- ja LPIC-verkkomateriaalit

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät
työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien
mukaan.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa,
voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain.
Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit
työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että
työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että
käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson
oppimistavoitteiden mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa,
voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain.
Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit
työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että
työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että
käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson
oppimistavoitteiden mukaan.

Opiskelijan työmäärä

135h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävät

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita

Esitietovaatimukset

ICT-ympäristö
Tietoverkkojen perusteet

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

8 - 24

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Vesa Kankare
Vastuuopettaja

Vesa Kankare

Ryhmät
  • KTKT20SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

After completing the study unit, you are able to describe principles of optical transport systems and their use in large scale networks. You are able to design optical transport systems as well as implement and verify basic passive optical networks.

Sisältö

How fiber optic transport works?
How to design an optical transport system?
How to implement passive optical transport?
How to measure and verify optical transport systems?
What are the benefits of using optical transport?

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja laboratorioharjoittelu.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Osaamistavoitteiden saavuttaminen vaatii 135 tuntia työtä, mistä noin kolmannes on kontaktiope ja laboratorioharjoittelua ja loput itseopiskelua, harjoituskokeita ja harjoitustehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtäviin, laboratorioharjoituksiin ja tenttiin.

Esitietovaatimukset

Prior study units or comparable skills required:
Tietoverkot 3

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 50

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tiina Kettunen
Vastuuopettaja

Tiina Kettunen

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat
ratkaista fysiikan suureyhtälöitä ja muuntaa suureiden lukuarvoja yksiköstä toiseen
vektorisuureilla laskemisen ja suureiden graafisen määrityksen perusteet
käyttää kiinteän aineen, nesteiden ja kaasujen mekaniikkaan samoin kuin lämpö-, sähkö- ja aaltoliikeopin perusilmiöihin liittyviä käsitteitä fysiikassa ja tekniikassa esiintyvien ongelmien ratkaisemiseen sekä teoreettisesti että kokeellisesti

Sisältö

Miten vektorisuureita esitetään komponenttien avulla?
Miten määritetään suureita graafisesti?
Mitkä ovat kiinteiden aineiden, nesteiden, kaasujen mekaniikan, lämpö-, sähkö- ja aaltoliikeopin perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait?
Miten muodostetaan ja ratkaistaan fysiikan suureyhtälöitä?

Opiskelumateriaali

Kari Suvanto, Tekniikan fysiikka 1
Kari Suvanto, Kari Laajalehto, Tekniikan fysiikka 2

Luentokalvot, -muistiinpanot ja laskuharjoitukset.

Yksilölliset oppimisväylät

Tentti

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tiina Kettunen
Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat
ratkaista fysiikan suureyhtälöitä ja muuntaa suureiden lukuarvoja yksiköstä toiseen
vektorisuureilla laskemisen ja suureiden graafisen määrityksen perusteet
käyttää kiinteän aineen, nesteiden ja kaasujen mekaniikkaan samoin kuin lämpö-, sähkö- ja aaltoliikeopin perusilmiöihin liittyviä käsitteitä fysiikassa ja tekniikassa esiintyvien ongelmien ratkaisemiseen sekä teoreettisesti että kokeellisesti

Sisältö

Miten vektorisuureita esitetään komponenttien avulla?
Miten määritetään suureita graafisesti?
Mitkä ovat kiinteiden aineiden, nesteiden, kaasujen mekaniikan, lämpö-, sähkö- ja aaltoliikeopin perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait?
Miten muodostetaan ja ratkaistaan fysiikan suureyhtälöitä?

Opiskelumateriaali

Kari Suvanto: Tekniikan fysiikka 1. Edita.
Kari Suvanto, Kari Laajalehto: Tekniikan fysiikka 2. Edita
Learnissa jaettava materiaali
Luentokalvot, -muistiinpanot ja laskuharjoitukset.

Yksilölliset oppimisväylät

Tentti

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.

Kansainvälinen yhteistyö

Kurssiin ei sisälly kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
  • roo.sv
Paikat

20 - 45

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Marie Laaksonen
Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Oppikirja Kontakt, teknisk svenska sekä muu opettajan ohjeistama materiaali Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: Tämä on kyberturvallisuuden opiskelijoille tarkoitettu toteutus, joka sisältää lähiopetusta päiväsaikaan. Minimiläsnäolo 50 %.

Työhön integroitu oppimisväylä: voit neuvotella opettajan kanssa integrointimahdollisuudesta ennen opintojakson alkua.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämän ja oman alan sanastoa ja viestintätilanteita.

Tentit ja muut määräajat

Tentit maaliskuussa. Uusintojen ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

135 t

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suullinen ja kirjallinen taito arvioidaan erikseen numeerisesti. Arvioinnin taustalla valtakunnalliset arviointikriteerit.
Tehtävät arvioidaan hyväksytty - täydennettävä - hylätty.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Osku Kiri
  • Jarkko Hänninen
Vastuuopettaja

Vesa Kankare

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet, kirjallisuus. Oppikirja:

Kananen, J. 2019. Opinnäytetyön ja pro gradun pikaopas: Avain opinnäytetyön ja pro gradun kirjoittamiseen. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu. E-kirja. Saatavissa: https://kaakkuri.finna.fi

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Työhön integroitu ja opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Opiskelijan työmäärä

Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä n. kolmannes on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja etälaboratorioharjoitteita.

Toteutuksen osien kuvaus

-

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu kurssilla toteutettavaan miniopinnäytetyön osien hyväksyttyyn suoritukseen.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Jaakko Nurmi
Vastuuopettaja

Jaakko Nurmi

Ryhmät
  • KTKT21SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Suoritettuasi opintojakson osaat thedä yksinkeraisia tehokkaita skripteja toistuvien tehtävien ratkaisemiseksi. Ymmärrät ohjelmointirajapintoja ja pystyt hyödyntämään niitä datan keruuseen ja järjestelmien asetusten muokkaamiseen. Tiedät miten skirptien kanssa voidaan automatisoida järjestelmiä ohjelmointirajapintojen kautta.

Sisältö

Mitä skriptaus on?
Minkälaisia työkaluja skriptikielet tarjoavat ja miten niitä hyödynnetään?
Mitä ovat sovelluskehitysrajapinnat ja miten niitä hyödynnetään skripteissä?
Kuinka automatisoidaan toistuvia toimenpiteitä skriptien avulla?

Opiskelumateriaali

Luentomateriaalit yms. sähköisessä oppimisympäristössä, www-lähteet ja referenssit.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Verkkototeutus - Perehdyt itsenäisesti Moodlessa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä ja harjoitustöitä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

(a) käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
(e) valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Palautettavat harjoitustehtävät ja välikokeet

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Vesa Kankare
Vastuuopettaja

Vesa Kankare

Ryhmät
  • KTKT21SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

After completing the study unit, you know how to design and implement enterprise networks from small office to large campus network. You know the advanced techniques and protocols used in enterprise networks. You also understand the key security requirements and are able to improve overall network security.

Sisältö

What are the design architectures used in Enterprise Networks and how to apply them to business needs?
How to implement high availability and redundancy?
How to improve network performance to meet business demands?
What are the security risks in an enterprise network?
How to improve overall network security using network security functions?

Aika ja paikka

Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja etälaboratorioharjoittelu.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

Opiskelijan työmäärä

Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä n. puolet on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja etälaboratorioharjoitteita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtäviin, harjoituksiin ja verkkotentteihin.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

(a) käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
(e) valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan

Esitietovaatimukset

Prior study units or comparable skills required:
Tietoverkot 1
Tietoverkot 2
Tietoverkot 3

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Vesa Kankare
Vastuuopettaja

Vesa Kankare

Ryhmät
  • KTKT21SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Suoritettuasi opintojakson, tiedät miten suunnitellaan ja toteutetaan turvallisia reititettyjä verkkoja. Tunnistat eri reititysprotokollien erot ja osaat valita tarkoitukseen soveltuvan reititysprotokollan. Ymmärrät reititysprotokollien vuorovaikutuksen ja osaat arvioida ja kehittää reititettyjen verkkojen turvallisuutta, sekä luoda korkean käytettävyyden ratkaisuja. Osaat myös hyödyntää reitittimien kehittyneitä reitittimien ominaisuuksia verkon tietoturvan parantamiseksi.

Sisältö

Miten reititysprotokollat ja niiden kehittyneet ominaisuudet toimivat?
Miten reititysprotokollat vuorovaikuttavat keskenään?
Miten reitittimien avulla parannetaan verkon kokonaisturvallisuutta ja saatavuutta
Miten eri reititysteknologiat toteutetaan käytännössä?

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja etälaboratorioharjoittelu.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Työhön integroitu tai opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä n. kolmasosa on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja etälaboratorioharjoitteita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

(a) käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
(e) valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtäviin, harjoituksiin ja verkkotentteihin.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 35

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Anton Yrjönen
  • Kimmo Kääriäinen
Vastuuopettaja

Kimmo Kääriäinen

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toteuttaa turvallisen verkkosivun hyödyntäen nykyaikaisia tekniikoita.
Ymmärrät suunnittelun periaatteet ja tärkeyden tavoitteiden saavuttamisen tukena.
Osaat ottaa huomioon käytettävyyden ja tietoturvan näkökulmat työssäsi.

Sisältö

Miten pääset alkuun verkkosivujen kehityksessä?
Miten verkkoselaimet ja turvallinen tiedonsiirto niiden ja palvelimen välillä toimivat?
Mistä käyttäjälle näkyvä näkymä muodostuu ja mitkä osat luodaan missäkin?
Miten suunnitella ja toteuttaa verkkosivuja responsiivisesti?

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja laboratorioharjoittelu.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei suunniteltua

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Osaamistavoitteiden saavuttaminen vaatii 135 tuntia työtä, mistä noin kolmannes on kontaktiopetusta ja laboratorioharjoittelua ja loput itseopiskelua, harjoituskokeita ja harjoitustehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtäviin ja harjoituksiin.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Jaakko Nurmi
Vastuuopettaja

Martti Kettunen

Ryhmät
  • KTKT22SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toteuttaa toimivia tietoturvaratkaisuja käyttäen erilaisia tietoturvalaitteita
Osaat konfiguroida ja ylläpitää nykyaikaista palomuuria
Osaat toteuttaa virtuaalisia yksityisverkkoja reititin- ja palomuurilaitteilla
Osaat kovettaa reitittimet ja kytkimet yleisimpiä hyökkäyksiä vastaan

Sisältö

Miten teet palomuurisääntöjä tietoturvapolitiikasta?
Kuinka toteutat etäkäyttäjille turvallisen pääsyn yrityksen lähiverkkoon?
Miten varmistat verkon käyttäjien identiteetin?
Kuinka havaitset tunkeutujan verkossa?

Opiskelumateriaali

Sähköisissä oppimisympäristöissä olevat oppimistehtävät & luentomateriaalit

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen ulkopuolinen luennoitsija alan yrityksestä.

Opiskelijan työmäärä

Suomeksi
- Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 60 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja laboratoriotyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 75 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Tietoverkkojen perusteet
Tietoverkot 1
Tietoverkot 2

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Vesa Kankare
Vastuuopettaja

Vesa Kankare

Ryhmät
  • KTKT20SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

After completing the study unit, you are able to design, implement and operate a small service provider network. You are able to describe the most common services, select best solution for customer and implement them into the network. You know the technologies and protocols needed to build such a network and apply your knowledge to troubleshoot services. You are also able to critically assess the security of the network and its services, also from customer’s point of view.

Sisältö

What technologies and protocols are needed to build a secure provider network?
How to build a secure foundation for provider services?
How to implement and troubleshoot various services?
How to select proper service to meet customer demands?
How to interconnect provider network with Internet and other providers?
What are the security risks in Internet routing and provider services?

Opiskelumateriaali

Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja etälaboratorioharjoittelu.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.

Työhön integroitu ja opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Tentit ja muut määräajat

Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä n. kolmannes on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja etälaboratorioharjoitteita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu oppimistehtäviin, laboratorioharjoituksiin ja verkkotentteihin.

Esitietovaatimukset

Prior study units or comparable skills required:
Advanced Routed Networks
Secure Enterprise Networks

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tomi Pahula
  • Kimmo Kääriäinen
  • Jarkko Hänninen
Vastuuopettaja

Kimmo Kääriäinen

Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Saat käsityksen kyberturvallisuuden tärkeydestä
Osaat konfiguroida erilaisia verkko- ja tietoturvalaitteita
Osaat tehdä yhteistyötä ryhmäsi kanssa

Sisältö

Miten kyberturvallisuus toteutetaan ?

Opiskelumateriaali

Digitaalinen materiaali oppimisympäristössä, erilaiset www-lähteet, kuvat ja videot. Muu opettajien antama ohjeistus oppitunneilla.

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

-

Tentit ja muut määräajat

Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää laboratoriotyöskentelyn.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ryhmätyönä tehty raportti sekä osallistuminen lähiopetukseen.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2026

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Informaatioteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 40

Koulutus
  • Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
  • Tomi Pahula
Vastuuopettaja

Tomi Pahula

Ryhmät
  • KTKT23SP
    Kyberturvallisuus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.

Sisältö

Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?

Arviointiasteikko

1-5