Kyberturvallisuuden koulutus
Opintojen tavoite
Kyberturvallisuuden insinöörikoulutuksen ydin on toiminnallisen kyberturvallisuuden taidoissa eli käytännön tekemisessä. Koulutuksessa opit hallitsemaan kyberhäiriötilanteita tilannekuvan muodostamisesta aina kyberuhkien torjuntaan ja niistä palautumiseen. Uudenlaisia taitoja ja osaamista tarvitaan tulevaisuuden työelämässä. Koulutuksen tavoitteena on tuottaa uutta korkeatasoista osaamista kyberturvallisuuden alalle.
Häiriöt Internetin toimivuuteen luottavassa yhteiskunnassa voivat olla kohtalokkaita. Tutustut opinnoissasi kyberturvallisuuden strategioihin, standardeihin ja kyberturvallisuuden hallintaan. Opiskeltuasi osaat toteuttaa tarvittavia kyberturvallisuusratkaisuja havaitaksesi kyberturvallisuusuhkia ja suojautuaksesi niiltä. Osaat puolustautua esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä vastaan.
Koulutuksen sisältö
Koulutus rakentuu ydinosaamisen (180 opintopistettä, op) ja täydentävän osaamisen (60 op) opinnoista. Harjoittelua on 30 op. Opinnäytetyön laajuus on 15 op.
Kyberturvallisuus on mukana suuressa osassa opinnoistasi. Erityisesti kyberturvallisuuteen keskittyviä opintokokonaisuuksia ovat seuraavat 60 op:
• Soveltava kyberturvallisuus 15 op
• Turvalliset datakeskukset 15 op
• Syventävä kyberturvallisuus 15 op
• Kehittyneet turvalliset tietoverkot 15 op
Kyberturvallisuuden insinöörikoulutuksessa tietoverkot ja niiden tekniset ratkaisut ovat tärkeitä. Opintojen keskiössä on kyky havaita tietojärjestelmien kyberturvallisuuspuutteita. Opit myös ajattelemaan kyberturvallisuustilannetta mahdollisten hyökkääjien näkökulmasta.
Kyberturvallisuuden opinnoissa opit suunnittelemaan tietoturvallisia tietojärjestelmiä, tietoverkkoja ja erilaisia langattomia ratkaisuja yrityksille sekä ylläpitämään niitä. Osaat myös toteuttaa yrityksen Internet-yhteyden tarvittavat tekniset ratkaisut yrityksen tietoturvasääntöjen mukaan.
Valmistuttuasi sinulla on hyvät tiedot hallinnollisesta tietoturvasta, siihen liittyvistä auditoinneista sekä kyberturvallisuuden lainsäädännöstä, strategioista ja standardeista. Osaat toteuttaa penetraatiotestauksen eli järjestelmän testaamisen tietoturvariskien varalta. Sinulla on myös hyvät tiedot datakeskuksista, ja osaat suunnitella ja ylläpitää turvallisia datakeskuksissa tarvittavia sovelluksia sekä automatisoida datakeskusten peruspalveluja.
Koulutuksessa hankit myös useita muita taitoja, muun muassa oppimiseen, eettisyyteen, innovointiin sekä kieliin ja kansainvälisyyteen liittyen.
Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee sekä ryhmän aikataulun että itsenäisten harjoitustehtävien mukaisesti. Kyberturvallisuuden koulutus on normaalia päiväopiskelua Kotkan kampuksella, joten suurin osa opinnoistasi noudattaa työviikkopohjaista väylää.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Opintoja voi nopeuttaa myös suorittamalla verkossa kesäportaalin verkko-opintoja sekä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen avoimia MOOC-opintoja. Ota aina yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta.
Työhön integroitu oppimisväylä
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
Opintojen ohjaus
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat ja opiskelijatutorit, jotka ohjaavat muun muassa opiskeluympäristöjä ja opiskelukäytäntöjä koskevissa asioissa. Käytettävissäsi kampuksilla ovat myös opiskelijapalveluneuvojan, opiskelijakuraattorin, opintopsykologin ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Lue lisää opiskelijan hyvinvoinnista.
BYOD – Bring Your Own Device
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden (esim. kannettavien tietokoneiden) käyttöä. Lisätietoja löydät Xamkin verkkosivulta.
Uramahdollisuudet
Kyberturvallisuuden insinöörin tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä esimerkiksi Internet-palveluntarjoajilla, verkko-operaattoreilla, datakeskuksissa, puolustusvoimissa, tietoturvaan erikoistuneissa yrityksissä tai yritysten IT-osastojen vaatimissa tehtävissä.
Tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi
• Cybersecurity Officer
• eettinen hakkeri
• järjestelmäasiantuntija
• järjestelmäinsinööri
• kyberturvallisuusanalyytikko
• kyberturvallisuusasiantuntija
• penetraatiotestaaja
• projektipäällikkö
• tietoliikennesuunnittelija
• tietotekniikkainsinööri
• tietotekniikkapäällikkö
• tietoturvakonsultti
• tietoturvapäällikkö
• tietoturvatestaaja
• tietoverkkoasiantuntija
TKI ja työelämäyhteistyö
Xamkin kyberturvallisuuden koulutus osallistuu aktiivisesti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Aiemman hankkeen tuloksena on syntynyt ainutlaatuinen virtuaalilaboratorio TKI- ja opetuskäyttöön, ja hankkeen toteutumisessa opiskelijoiden panos oli erittäin merkittävä. Uudessa hankkeessa osallistumme osatoteuttajana Turun ammattikorkeakoulun johtamaan KyberValiot-hankkeeseen (EAKR). KyberVALIOT keskittyy liiketoimintamahdollisuuksiin ja tuoteturvallisuutta vaarantaviin kyberturvallisuusuhkiin, joita digitaalisuus on tuonut valmistavalle teollisuudelle.
Lähtökohtana on EU-tason säädösvalmistelu, jolla pk-teollisuuden kyberturvallisuutta ja -luotettavuutta pyritään parantamaan ja varmistamaan yritysten ilmoittamat kyberturvallisuuden testaustarpeet. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun osuuteen hankkeessa kuulu VirtualLab-palvelun hyödyntäminen IoT-laitteiden testaamisessa etänä. Hanke on jo tähän mennessä työllistänyt kymmenen kyberturvallisuuden opiskelijaa alueella oleviin innovatiivisiin ja nopeasti kasvaviin kyberturvallisuusalan yrityksiin.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Xamkin VirtualLab-virtuaalilaboratorio on tärkein tulos sen jälkeen, kun Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ryhtyi panostamaan kyberturvallisuuteen. Myös Xamkin Kotkan kampuksen Cyberlab-konesali on tärkeä osa datakeskustekniikan opetusta. VirtualLab on pilvipalvelu, jonka käyttämiseen tarvitaan moderni HTML5-pohjainen selain. Toiminnaltaan VirtualLab muistuttaa IaaS- tai PaaS-pilvipalvelua.
VirtualLab on optimoitu TKI-, testaus-, opetus- ja pilotointikäyttöön. Tämä näkyy muun muassa siinä, että virtuaalikoneet käynnistyvät erittäin nopeasti. Virtuaalilaboratoriota käytetään laajasti sekä TKI-toiminnassa että kyberturvallisuuskoulutuksessa.
Virtuaalilaboratorio korvaa lähes kaikki koulutuksen laboratoriotyöt, jotka aiemmin tehtiin fyysisillä laitteilla. Yhdellä käyttäjällä voi olla vaikka 30 virtuaalikoneen virtuaalimaailma käytettävänään. Virtuaalilaboratorio on kovassa käytössä: järjestelmässä on usein yhtä aikaa yli 100 käyttäjää, lähes 300 aktiivista laboratoriotyötä, yli 3200 aktiivista virtuaalikonetta ja lähes 5000 virtuaalista kaapelia, mikä on ennätyksellistä. Palvelussa käytetty virtualisointialusta ei ole kaupallinen tuote vaan Xamkin toteuttama.
Virtuaalilaboratoriota voidaan käyttää useimmilla moderneilla selaimilla. Avautuvaa topologiakuvaa klikkaamalla pääsee käyttämään valittua virtuaalikonetta kuin olisi tämän tietokoneen äärellä. Tosiasiassa vain näytön kuva välitetään käyttäjän tietokoneen ruudulle.
Järjestelmä mahdollistaa monimutkaisten virtuaalimaailmojen rakentamisen. Virtuaalimaailmat voivat sisältää esimerkiksi yleisimmät käyttöjärjestelmät, palvelinohjelmistot, useita palomuureja, kytkimiä, reitittimiä ja sovelluskiihdyttimiä, joihin tarvittavat sovellusohjelmat voivat olla asennettuina virtuaalimaailman käynnistyessä.
Virtuaalimaailmojen skenaariot voivat olla offensiivisia tai defensiivisiä kyberharjoituksia, käyttöjärjestelmien ja palvelinratkaisujen asennusharjoituksia, tietoverkkojen konfigurointiharjoituksia tai kokonaisen datakeskuksen rakentaminen virtualisointikäyttöjärjestelmien asennus ja sovelluskiihdyttimien ohjelmointi mukaan lukien. Jos työ jää kesken, työskentely voi jatkua kotona etäyhteyden avulla. Järjestelmä mahdollistaa myös virtuaalisen etäopetuksen lähes kaikissa tietoteknisissä laboratoriotöissä.
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tomi Pahula
- Kimmo Kääriäinen
Vastuuhenkilö
Tomi Pahula
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Saat käsityksen kyberturvallisuuden tärkeydestä
Osaat konfiguroida erilaisia verkko- ja tietoturvalaitteita
Osaat tehdä yhteistyötä ryhmäsi kanssa
Sisältö
Miten kyberturvallisuus toteutetaan ?
Opiskelumateriaali
Digitaalinen materiaali oppimisympäristössä, erilaiset www-lähteet, kuvat ja videot. Muu opettajien antama ohjeistus oppitunneilla.
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
-
Tentit ja muut määräajat
Sovitaan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää laboratoriotyöskentelyn.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ryhmätyönä tehty raportti sekä osallistuminen lähiopetukseen.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 01.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tarmo Ahvenainen
Vastuuhenkilö
Tarmo Ahvenainen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.
Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..
Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.
Sisältö
Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?
Opiskelumateriaali
Opettajan toimittama Learn-materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Jos sinulla työelämässä hankittu osaaminen toimia kyberturvallisuusalla englanniksi kansainvälisissä tehtävissä, ota yhteyttä opettajaan, jos haluat suorittaa opintojakson näytöllä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole.
Tentit ja muut määräajat
Kirjoitustentti avoinna Exam-akvaariossa 1.4.- 30.4 tai vaihtoehtoisesti viimeisenä lähiopetuskertana.
Soveltava kirjallinen kotitentti ja suullinen kotitentti avoinna Learnissa 24.4 - 7.5.
Pakolliset tehtävät oltava tehtynä ennen kirjallista kotitenttiä.
Kansainvälinen yhteistyö
Avoin.
Opiskelijan työmäärä
Lähiopetus 12 x 2 = 28h
Itsenäinen työskentely 110h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arvosana perustuu neljään osasuoritukseen:
Suullinen esitys, suullinen tentti, kirjoitustentti, soveltava tentti.
Kukin osasuoritus on suoritettava hyväksytysti, Kunkin osasuorituksen painoarvo on 25%.
Osasuoritusten arviointi perustuu osin kielitaidon eurooppalaisiin taitotasoihin: C1 = 5, B2 = 3-4, B1 = 1-2.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 31.03.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
- roo.sv
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Marie Laaksonen
Vastuuhenkilö
Marie Laaksonen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?
Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?
Opiskelumateriaali
Oppikirja Kontakt, teknisk svenska sekä muu opettajan ohjeistama materiaali Learnissa
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä: Tämä on kyberturvallisuuden opiskelijoille tarkoitettu toteutus, joka sisältää lähiopetusta päiväsaikaan. Minimiläsnäolo 50 %.
Työhön integroitu oppimisväylä: voit neuvotella opettajan kanssa integrointimahdollisuudesta ennen opintojakson alkua.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämän ja oman alan sanastoa ja viestintätilanteita.
Tentit ja muut määräajat
Tentit maaliskuussa. Uusintojen ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelijan työmäärä
135 t
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suullinen ja kirjallinen taito arvioidaan erikseen numeerisesti. Arvioinnin taustalla valtakunnalliset arviointikriteerit.
Tehtävät arvioidaan hyväksytty - täydennettävä - hylätty.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 02.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Vesa Kankare
Vastuuhenkilö
Vesa Kankare
Opiskelijaryhmät
-
KTKT20SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Suoritettuasi opintojakson osaat datakeskusten sovellusjakelun perusteet. Ymmärrät sovellusten jakeluun liittyvän datakeskuksen arkkitehtuurin ja menetelmät palvelun saatavuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Osaat myös käytännössä toteuttaa yksinkertaisen palvelun ja parantaa sen suorituskykyä ja turvallisuutta.
Sisältö
Minkälainen on sovallusjakelun arkkitehtuuri datakeskuksissa?
Kuinka toteutetaan korkean saatavuuden ja turvallisuuden ratkaisuja sovelluksien jakeluun?
Kuinka parannetaan sovellusten suorituskykyä sovelluskiihdyttimillä?
Opiskelumateriaali
Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja etälaboratorioharjoittelu.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
TKI ja työelämäyhteistyö
-
Tentit ja muut määräajat
Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä n. kolmasosa on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja etälaboratorioharjoitteita.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
(a) käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
(e) valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu oppimistehtäviin, harjoituksiin ja verkkotentteihin.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tomi Pahula
- Martti Kettunen
- Jaakko Nurmi
Vastuuhenkilö
Martti Kettunen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet datakeskusten sijoittamisen ja rakenteen perusperiaatteet.
Osaat kuvata turvallisen datakeskuksen komponentit ja arkkitehtuurin.
Osaat datakeskusten fyysisen turvallisuuden periaatteet.
Osaat tehdä yksinkertaisen riskianalyysin datakeskukselle.
Osaat laskea datakeskuksen saatavuuden.
Osaat ups-järjestelmien perusteet.
Osaat datakeskusten jäähdysjärjestelmien toimintaperiaatteet.
Osaat datakeskusten verkkoratkaisujen periaatteet.
Osaat suunnitella yksinkertaisen CLOS kytkennän.
Osaat datakeskusten tiedontallentamisen periaatteet
Osaat palvelinkoneiden komponentit ja rakenteen
Osaat tärkeimmät datakeskusten palvelinkoneiden tekniikat
Osaat kasata X86-arkkitehtuurin tietokoneen
Osaat käyttää tietokoneen laitteisto-ohjelmistoja ja testata laitteiston kunnon
Sisältö
Mitkä seikat vaikuttavat datakeskuksen sijainnin valintaan?
Mitä datakeskuksen tilalta vaaditaan?
Miten varmistetaan datakeskuksen fyysinen turvallisuus?
Miten varmistetaan datakeskuksen toiminnan varmuus?
Miten suunnitellaan datakeskuksen tietoverkko?
Miten valitsen ups-järjestelmän datakeskukseen?
Miten datakeskuksen jäähdytys järjestetään?
Miten rakennetaan redundanttisia palvelinkonejärjestelmiä?
Miten rakennataan redundanttisia datan tallennusjärjestelmiä?
Mitä komponentteja tarvitaan datakeskuksen rakentamisessa?
Miten datakeskus suojataan tulipalolta, tulvalta tai tunkeutumiselta?
Miksi on tärkeää tietää palvelinkoneiden komponenttien yhteensopivuus?
Opiskelumateriaali
Learn opiskelualusta
Ilmoitetaan kurssin alussa
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten tapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja laboratoriotyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
a. käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa ja arvioida tietolähteitä kriittisesti
c. työskennellä asiantuntijatehtävissä
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 09.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Henry Lähteenmäki
Vastuuhenkilö
Henry Lähteenmäki
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Tiedät reaalianalyysin, differentiaali- ja integraalilaskennan peruskäsitteistöä. Osaat derivoida ja integroida erilaisia funktioita tunnettujen menetelmien avulla. Osaat soveltaa differentiaali- ja integraalilaskentaa tekniikan alalla.
Englanniksi
Sisältö
Kuinka reaaliluvut määritellään ja kuinka yhtälöitä sekä epäyhtälöitä ratkaistaan? Kuinka tasokäyriä määritellään ja mitkä ovat alkeisfunktioiden ominaisuudet? Mitä tarkoittaa jonojen ja sarjojen suppeneminen sekä kuinka niitä voi soveltaa tekniikan alalla. Kuinka derivaatta, integraalifunktio ja määrätty integraali määritellään? Millaisin menetelmin voidaan funktioita derivoida ja integroida? Kuinka monen tuntemattoman funktioita derivoidaan? Kuinka derivointia ja integrointia sovelletaan tekniikan alalla?
Opiskelumateriaali
Luentokalvot ja laskuharjoitukset.
Yksilölliset oppimisväylät
Tentti-
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Edellytetään perustiedot lukujärjestelmistä, logiikasta, joukoista ja Boolen algebroista
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 01.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Kimmo Kääriäinen
- Teemu Saarelainen
- Jaakko Nurmi
Vastuuhenkilö
Kimmo Kääriäinen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat ratkaista sähköisiin virtapiireihin liittyviä suureyhtälöitä.
Osaat mitoittaa elektroniikan peruskytkentöjä.
Osaat käyttää simulointiohjelmia virtapiirien toimintojen tarkastelussa.
Osaat tunnistaa elektroniikkalaitteiden komponentit, rakenneosat sekä niiden toimintaperiaatteet ja ohjaustavat.
Osaat käyttää mittalaitteita sähköisten virtapiirien perussuureiden mittaamiseen.
Sisältö
Miten virtapiirien suureyhtälöitä käsitellään ja ratkaistaan?
Mitkä ovat elektroniikan peruskomponentit?
Miten peruskytkentöjä mitoitetaan?
Miten simulointiohjelmia käytetään?
Mitkä ovat mittalaitteiden toimintaperiaatteet ja miten niillä mitataan virtapiirien perussuureita?
Opiskelumateriaali
Luentomateriaalit yms. sähköisessä oppimisympäristössä, www-lähteet ja referenssit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Verkkototeutus - Perehdyt itsenäisesti Moodlessa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole
Tentit ja muut määräajat
Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä ja harjoitustöitä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen opetukseen, harjoitustehtävien teko, harjoitustyöt. Mahdollinen koe tai tentti.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tiina Kettunen
Vastuuhenkilö
Tiina Kettunen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuasi osaat
ratkaista fysiikan suureyhtälöitä ja muuntaa suureiden lukuarvoja yksiköstä toiseen
vektorisuureilla laskemisen ja suureiden graafisen määrityksen perusteet
käyttää kiinteän aineen, nesteiden ja kaasujen mekaniikkaan samoin kuin lämpö-, sähkö- ja aaltoliikeopin perusilmiöihin liittyviä käsitteitä fysiikassa ja tekniikassa esiintyvien ongelmien ratkaisemiseen sekä teoreettisesti että kokeellisesti
Sisältö
Miten vektorisuureita esitetään komponenttien avulla?
Miten määritetään suureita graafisesti?
Mitkä ovat kiinteiden aineiden, nesteiden, kaasujen mekaniikan, lämpö-, sähkö- ja aaltoliikeopin perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait?
Miten muodostetaan ja ratkaistaan fysiikan suureyhtälöitä?
Opiskelumateriaali
Kari Suvanto, Kari Laajalehto, Tekniikan fysiikka 2
Luentokalvot, -muistiinpanot ja laskuharjoitukset.
Yksilölliset oppimisväylät
Tentti
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly kansainvälistä yhteistyötä.
Opiskelijan työmäärä
5 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tomi Pahula
- Jaakko Nurmi
Vastuuhenkilö
Tomi Pahula
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat hyödyntää tehokkaasti XAMKin sekä koulutuksen käytössä olevia oppimisympäristöjä kuten laboratorioita ja verkkopalveluita. Tunnet informaatiotekniikan yksikön henkilöstön ja heidän vastuualueensa. Osaat nimetä ICT järjestelmien keskeiset teknologiat ja kuvata niiden tarkoituksen.
Osaat hyödyntää alalla/opiskelun aikana tarvittavia ohjelmistoja, menetelmiä ja termistöä.
Hallitset myös merkkipohjaiset komentorivityökalut ja ymmärrät niiden merkityksen työskentelysi tukena.
Sisältö
Mitä oppimisympäristöjä kyberturvallisuuden koulutuksessa käytetään ja miten niitä käytetään?
Mistä teknologioista muodostuu ICT järjestelmät ja mitkä niiden tehtävät ovat?
Keneltä saat apua tarvittaessa oppimisympäristön ongelmissa?
Miksi merkkipohjaiset työkalut?
Opiskelumateriaali
Online-lähteet, luentomateriaali, ICTLAB oppimisympäristön ohjeistus
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät
työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien
mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.
Opiskelijan työmäärä
135 tuntia opiskelijan työtä, joista noin puolet on kontaktiopetusta (Luennot, harjoitukset)
Arviointikriteerit - Hyväksytty/Hylätty
(b) etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
(c) hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
(e) käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelija on hyväksytysti suorittanut vaaditut oppimistehtävät ja reflektoinut oppimistaan oppimispäiväkirjaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 03.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Kimmo Kääriäinen
Vastuuhenkilö
Kimmo Kääriäinen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT20SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Suoritettuasi tämän opintojakson, olet syventänyt osaamistasi kyberturvallisuudesta ja ymmärrät kyberturvallisuuden vaikutuksen niin yhteiskunnan kriittiseen infrastruktuuriin kuin yrityksen sekä yksilön kokonaisturvallisuuteen. Osaat parantaa omaa kyberturvallisuuttasi sekä tunnistaa ja torjua yrityksen tietojärjestelmiä kohtaavia uhkia. Ymmärrät tietoturvariskien hallintaa ja tiedät kyberturvallisuusalaan liittyvät kansainväliset ja kotimaiset standardit ja ohjeet. Opit seuraamaan alan keskeisiä tietolähteitä.
Sisältö
Kyberturvallisuus laajassa mittakaavassa
Uhka ja haavoittuvuusanalyysi
Tietoturvariskien hallinta
ISO 27000 kokonaisuus
ISO 31000
Tietolähteet
Opiskelumateriaali
Luentomateriaalit yms. sähköisessä oppimisympäristössä, www-lähteet ja referenssit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Verkkototeutus - Perehdyt itsenäisesti Moodlessa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.
TKI ja työelämäyhteistyö
Käsitellään työelämässä ajankohtaisia kyberturvallisuuteen liittyviä aiheita
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä ja harjoitustöitä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen opetukseen, harjoitustehtävien teko, harjoitustyöt. Mahdollinen koe tai tentti.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 01.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tiina Kettunen
Vastuuhenkilö
Tiina Kettunen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat numeeristen menetelmien, lukuteorian ja jonoteorian peruskäsitteet.
Osaat informaatio ja koodausteorian perussuureet.
Osaat muodostaa ja ratkaista sähkömagneettisen aaltoliikkeen suureyhtälöitä.
Osaat laskea aika- ja taajuusalueen väliset muunnokset.
Osaat sähkövoimatekniikan perusteet.
Sisältö
Miten muodostetaan ja lasketaan numeeristen menetelmien, lukuteorian ja jonoteorian algoritmeja?
Miten sähkömagneettisen aaltoliikkeen etenemiseen liittyviä suureyhtälöitä käsitellään ja ratkaistaan?
Miten aikajatkuvan ja diskreetin signaalin taajuusmuunnokset lasketaan?
Miten tasa- ja vaihtovirtapiirejä lasketaan ja mitoitetaan?
Opiskelumateriaali
Kari Suvanto, Tekniikan fysiikka 2
Luentokalvot, -muistiinpanot ja laskuharjoitukset.
Yksilölliset oppimisväylät
Tentti.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly TKI- ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojaksoon ei sisälly kansainvälistä yhteistyötä.
Opiskelijan työmäärä
5 op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssilla hyväksyttävästi suoritettavat laskuharjoitukset ja välikokeet tai tentti.
Esitietovaatimukset
Edellytetään perustiedot matematiikasta ja fysiikasta
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Kimmo Kääriäinen
- Martti Kettunen
- Jaakko Nurmi
Vastuuhenkilö
Kimmo Kääriäinen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat määritellä, mitä kyberturvallisuus on?
Ymmärrät hallinnollisen kyberturvallisuuden tärkeyden, kyberturvallisuus ei ole vain tekniikkaa.
Tunnet menetelmiä kyberturvallisuuden hallintaan.
Tunnet kyberturvallisuushaavoittuvuuksia ja niiden riskinhallinnan perusteita.
Tunnet joitakin tärkeitä työkaluja puolustavan ja hyökkäävän kyberturvallisuuden alalta.
Osaat toteuttaa joitakin valittuja hallinnollisen kyberturvallisuuden tuottamien sääntöjen ja menettelytapojen käytännön teknisiä toteutuksia.
Ymmärrät kyberturvallisuuden tärkeyden yritysmaailman eri aloilla.
Sisältö
Mitä kyberturvallisuus on? Miten se määritellään? Mitä on turvallisuus? Mitä ja miten turvataan?
Kuka on vastuussa kyberturvallisuudesta?
Mikä on kyberstrategia?
Miksi hallinnollinen kyberturvallisuus on niin tärkeää?
Mitä ovat kyberturvallisuuskontrollit ja miksi ne ovat tärkeitä?
Kuinka suojautua kyberuhkilta?
Millaisia ovat haittaohjelmat?
Miten erilaiset turvallisuuden menettelytavat ja riskien hallinta liittyvät kyberturvallisuuteen?
Miten tietoverkot ja kyberturvallisuus liittyvät toisiinsa?
Miten hakkeri toimii?
Mitä on penetraatiotestaus?
Millaisia ovat uuden polven palomuurit ja mihin niitä käytetään?
Miten toteutan joitakin valittuja turvallisuussääntöjä palomuurin avulla?
Miten kyberturvallisuus ilmenee yritysmaailman eri alueilla?
Opiskelumateriaali
Ohje riskienhallintaan, Valtiovarainministeriön julkaisuja 22/2017
Virtuaalilaboratoriotöitä
Enin osa materiaalista ilmoitetaan kurssin alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Kurssin toteutus on monimuoto.
Lähiopetukseen osallistut työjärjestyksen mukaisesti. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten lähitunnit sekä itsenäiset tehtävät Learn-oppimisalustalla.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.
TKI ja työelämäyhteistyö
CyberLab oppimisympäristö
Opiskelijan työmäärä
- Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 42 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja laboratoriotyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 93 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä sekä virtuaaliopintoja.
Toteutuksen osien kuvaus
Kurssilla tehdään mm. laaja riskienhallintaharjoitustehtävä yhdessä Datakeskusten perusteet kurssin kanssa. Riskianalyysin kohteen on CyberLab datakeskus.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvosana kertyy Learn-alustan arviointikirjaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisisä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
e. valita soveltuvat mallit, menetelmät ja tekniikat
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 17.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Vesa Kankare
- Kimmo Kääriäinen
Vastuuhenkilö
Vesa Kankare
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toteuttaa kyberturvallisuusprojektin.
Osaat suunnitella projektin ja tehdä siitä raportin.
Osaat etsiä uutta tietoa ja soveltaa sitä onnistuneen projektin toteuttamiseksi.
Saat kokemusta tiimityöskentelystä.
Sisältö
Kuinka toteuttaa projekti?
Kuinka etsiä ja soveltaa uutta tietoa?
Kuinka raportoida projektin etenemisestä ja tuloksista?
Kuinka työskennellä tiimin jäsenenä ja ratkaista ongelmia yhteistyössä?
Opiskelumateriaali
Online tietolähteet, kirjallisuus
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut kontaktiopetukseen, jossa edistät projektiasi.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritat projektin itsenäisesti työpaikalla. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritat projektin omassa tahdissa tiimin kanssa
Tentit ja muut määräajat
Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää 135 tunnin työskentelyä projektin parissa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu projektisuunnitelmaan, väliseminaariin ja projektin päätösseminaariin ja -raporttiin.
Esitietovaatimukset
Käyttöjärjestelmät
Kyberturvallisuus
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tomi Pahula
- Kimmo Kääriäinen
Vastuuhenkilö
Tomi Pahula
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat uusimpien Windows-palvelinten ominaisuudet ja tärkeimmät roolit. Ymmärrät palveluiden roolit ja osaat toteuttaa PK-yrityksen tietojärjestelmän, kustannustehokkaasti ja turvallisesti.
Osaat käyttää Linux-käyttöjärjestelmiä komentorivillä ja graafisesti. Ymmärrät Linux-järjestelmien toiminnan ja osaat asentaa WWW-palvelimen.
Sisältö
Mikä on käyttöjärjestelmä?
Miksi Windows-käyttöjärjestelmä?
Mikä on AD?
Mikä on Linux ja sen mahdollisuudet?
Miten käytetään Linuxia komentorivillä ja graafisesti?
Opiskelumateriaali
Microsoft Imagine Academy- ja LPIC-verkkomateriaalit
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät
työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien
mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa,
voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain.
Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit
työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että
työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että
käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson
oppimistavoitteiden mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
135h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävät
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
Esitietovaatimukset
ICT-ympäristö
Tietoverkkojen perusteet
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
10.04.2023 - 11.06.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Tomi Pahula
Opiskelijaryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Kurssi jakautuu kahteen osaan.
Ensimmäisen osan loputtua hallitset Linux-asennuksen, verkkoyhteyksien määritykset, fyysisten levyjen määritykset ja ylläpidon perusteet
Toisen osan loputtua osaat levyosioiden hallinnan, loogiset osioiden hallinnan, käyttöoikeuksien määritykset ja pakettien hallinnan.
Sisältö
Kurssi pohjautuu Red Hat System Administration I ja II (RH124 ja RH134) materiaaliin
Opiskelumateriaali
Red Hat Academyn kurssimateriaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämälähtöinen koulutusmateriaali, joka valmentaa sertifiointiin.
Tentit ja muut määräajat
Sovitaan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
1 op vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso on tarjolla:
- Xamkin tutkinto-opiskelijoille 30 paikkaa
- Avoimen AMKin opiskelijoille 50 paikkaa
- CampusOnlineopiskeljoille 50 paikkaa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kokeet 2 kpl.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Kimmo Kääriäinen
Vastuuhenkilö
Kimmo Kääriäinen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Saat opintojaksosta perusymmärryksen ohjelmoinnista. Tietotyyppien käytön, erilaisten ohjelmointirakenteiden (valinta, silmukat) välttämättömyyden ja hyödyllisyyden ja funktioiden käytön edut.
Osaat suunnitella ja toteuttaa yksinkertaisia ohjelmia itsenäisesti.
Tunnistat eri ohjelmointikielillä kirjoitetuista ohjelmista perustoiminnot ja rakenteet.
Sisältö
Kurssilla ohjelmoidaan yksinkertaisia ohjelmia.
Näet kuinka useimmat kurssin konsepteista toimivat lähes samoin monissa suosituissa ohjelmointikielissä.
Opit mitä ovat muuttujat, syötteet, tulosteet, ehtorakenteet, silmukat, merkkijonot, taulukot ja funktiot.
Opiskelumateriaali
Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja harjoittelu.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei suunniteltua
Tentit ja muut määräajat
Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Osaamistavoitteiden saavuttaminen vaatii 135 tuntia työtä, mistä noin kolmannes on kontaktiopetusta ja laboratorioharjoittelua ja loput itseopiskelua, harjoituskokeita ja harjoitustehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä (a), etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä (b), hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia (c), käyttää oman alan keskeisiä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita (e)
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu oppimistehtäviin ja harjoituksiin.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.07.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tomi Pahula
Vastuuhenkilö
Tomi Pahula
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Sisältö
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
02.01.2023 - 01.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Kimmo Kääriäinen
Vastuuhenkilö
Kimmo Kääriäinen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT20SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat määritellä pilvipalvelumallit.
Ymmärrät miten pilvipalveluja käytetään yrityksissä.
Tunnet tärkeimmät pilvipalvelujen tarjoajat ja heidän tarjonnan.
Hallitset pilvipalvelujen turvallisuuden.
Osaat tietokantojen suunnittelun periaatteet.
Hallitset tietokantojen käsiteanalyysin ja käsitemallin.
Osaat toteuttaa käytännön tietokantoja joissakin pilvipalveluissa.
Osaat tehdä SQL-kyselyjä tietokantoihin
Sisältö
Mitä palveluja pilvipalvelun tarjoajat tarjoavat?
Miksi pilvipalveluja? Ketä varten ne ovat?
Mitä hyötyä niistä on? Miten pilvipalvelut eroavat perinteisistä palveluista?
Ovatko pilvipalvelut turvallisia?
Miten tietokantoja suunnitellaan?
Mikä on tietokanta ja miten se toteutetaan käytännössä?
Miten tietokanta toteutetaan pilvipalveluna tärkeimmillä palveluntarjoajilla?
Opiskelumateriaali
Luentomateriaalit yms. sähköisessä oppimisympäristössä, www-lähteet ja referenssit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Verkkototeutus - Perehdyt itsenäisesti Moodlessa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollinen vieraileva luennoitsija
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä ja harjoitustöitä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen opetukseen, harjoitustehtävien teko, harjoitustyöt. Mahdollinen koe tai tentti.
Ilmoittautumisaika
14.03.2023 - 31.03.2023
Ajoitus
08.05.2023 - 11.06.2023
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Pulse, Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 20
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Tomi Pahula
Opiskelijaryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Opit asentamaan sekä hallitsemaan container-virtuaalisointia Kubernetes ja Red Hat OpenShift cluster-ympäristössä.
Sisältö
Kurssi pohjautuu Red Hat materiaaliin: DO180 Red Hat OpenShift I: Containers and Kubernetes
Opiskelumateriaali
Red Hat Academyn kurssimateriaali
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämälähtöinen koulutusmateriaali, joka valmentaa sertifiointiin.
Tentit ja muut määräajat
Sovitaan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso on tarjolla:
- Xamkin tutkinto-opiskelijoille 20 paikkaa
- CampusOnlineopiskelijoille 50 paikkaa
- Avoimen AMKin opiskelijoille 50 paikkaa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
04.01.2023 - 03.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Jaakko Nurmi
Vastuuhenkilö
Kimmo Kääriäinen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT20SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Suoritettuasi opintojakson osaat thedä yksinkeraisia tehokkaita skripteja toistuvien tehtävien ratkaisemiseksi. Ymmärrät ohjelmointirajapintoja ja pystyt hyödyntämään niitä datan keruuseen ja järjestelmien asetusten muokkaamiseen. Tiedät miten skirptien kanssa voidaan automatisoida järjestelmiä ohjelmointirajapintojen kautta.
Sisältö
Mitä skriptaus on?
Minkälaisia työkaluja skriptikielet tarjoavat ja miten niitä hyödynnetään?
Mitä ovat sovelluskehitysrajapinnat ja miten niitä hyödynnetään skripteissä?
Kuinka automatisoidaan toistuvia toimenpiteitä skriptien avulla?
Opiskelumateriaali
Luentomateriaalit yms. sähköisessä oppimisympäristössä, www-lähteet ja referenssit.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritustavasta sovittava ennen opintojakson alkua. Verkkototeutus - Perehdyt itsenäisesti Moodlessa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei ole
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 55 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 80 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä ja harjoitustöitä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
(a) käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
(e) valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Palautettavat harjoitustehtävät ja välikokeet
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 01.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Marko Oras
Vastuuhenkilö
Marko Oras
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää henkilökohtaisen kyberhygienian merkityksen yhteiskunnan kyberturvallisuuteen sekä yrityksen tietoturvaan.
Opiskelija tietää tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvän lainsäädännön.
Opiskelija tietää kyberturvallisuuden ja tietoturvallisuuden erot. Opiskelija osaa tunnistaa tietoturvariskejä sekä tehdä parannusehdotuksia niiden välttämiseksi.
Opiskelija osaa suojata oman toimintaansa kyberavaruudessa ja pienentää riskiä joutua hyökkäyksen kohteeksi yrityksen työntekijänä sekä yksityisenä henkilönä.
Opiskelija tuntee yleisimmät tietoturva kontrollit sekä teoriamallit suojausten rakentamiseksi
Opiskelija tuntee yhteiskunnalliselta ja organisaation kannalta merkityksen tietoturvan laadukkaalle toteutukselle
Opiskelija tuntee miten teollisuudenjärjestelmiä tulisi suojata sekä osaa vaatia sekä keskustella näistä muiden alalla toimivien ammattilaisten kanssa.
Sisältö
Tietoturvallisuuden peruskäsitteet
Tietoturvariskit, niiden vaikutukset ja torjunta.
Tietoturvallisuus yleisesti
Tietoturvaan liittyvät lait
Tietoturva standardit ja sertifikaatit
Salausmenetelmät
Osint
Opiskelumateriaali
Tunnilla ja Learnissa jaettava materiaali, pääosin STEKin tuottamaan materiaalia
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskelijalla on kolme mahdollista opiskeluväylää kurssiin osallistumiselle:
Työviikkopohjainen väylä: Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
Työhön integroitu oppimisväylä: Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
TKI ja työelämäyhteistyö
STEKin kanssa materiaalin yhteistuotanto
Tentit ja muut määräajat
Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa. Tehtävien palautusajat on ennalta määrätty
Opiskelijan työmäärä
Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä pieni osa on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja laboratorioharjoitteita.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyö sekä jaksottaiset kotitehtävät
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 01.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Jaakko Nurmi
Vastuuhenkilö
Jaakko Nurmi
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toteuttaa toimivia tietoturvaratkaisuja käyttäen erilaisia tietoturvalaitteita
Osaat konfiguroida ja ylläpitää nykyaikaista palomuuria
Osaat toteuttaa virtuaalisia yksityisverkkoja reititin- ja palomuurilaitteilla
Osaat kovettaa reitittimet ja kytkimet yleisimpiä hyökkäyksiä vastaan
Sisältö
Miten teet palomuurisääntöjä tietoturvapolitiikasta?
Kuinka toteutat etäkäyttäjille turvallisen pääsyn yrityksen lähiverkkoon?
Miten varmistat verkon käyttäjien identiteetin?
Kuinka havaitset tunkeutujan verkossa?
Opiskelumateriaali
Luentomateriaali pdf-muodossa
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työelämän opinnollistaminen osaamisen osittamisen ohjeen mukaisesti. Edellytyksenä työnantajan kanssa laadittava kehittämistehtävä. Vaihtoehtoisen suoritustavan edellytyksenä ovat kyky työskennellä itsenäisesti ja tulostavoitteellisesti, laatia raportti tai muu osaamisen osoittamisen tuotos, jossa esille tulee kyky käsitellä aihetta kriittisesti ja anatlyyttisesti sekä tehdä monipuolisia päätelmiä useista eri näkökohdista. Osaamisen osoittamisen ohjeen saa opintojakson vastuuopettajalta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Paloalto NGFW academy
Cisco academy
Opiskelijan työmäärä
Suomeksi
- Opiskelijan työmäärä on 135 h, josta n. 60 h on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja laboratoriotyöskentelyä opettajan ohjauksessa sekä n. 75 h itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Tietoverkkojen perusteet
Tietoverkot 1
Tietoverkot 2
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tomi Pahula
Vastuuhenkilö
Martti Kettunen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tiedostaa nykyisten tietoverkkojen varsin monimuotoisen käytön, osaa OSI-viitemallin eri kerrosten tehtävät ja tunnistaa tärkeimmät eri kerroksilla käytetyt protokollat sekä niiden osuuden tiedon siirtämisessä lähettäjältä vastaanottajalle. Opiskelija osaa myös nimetä tärkeimmät lähiverkojen laitteet ja tietää niiden tehtävät verkon toiminnan kannalta. Lisäksi opiskelija osaa tehdä laboratorion harjoitusverkon kytkimiä ja reitittimiä käyttäen pienen lähiverkon peruskytkennät ja antaa kytkennässä käyttämilleen laitteille niiden vaatimat määritykset sekä testata kytkennän toimivuuden.
Sisältö
Opintojakso käsittää mm. aihealueet: Eri verkkojen (LAN, MAN, WAN) terminologia ja roolit, OSI-mallin eri kerrokset ja niille sijoittuvat protokollat, verkkojen kaapeloinnit, Ethernet-tekniikka, lähiverkkojen kytkimet ja reitittimet, IPv4- ja IPv6- osoitteet sekä IPv4-aliverkotus, pienen verkon toiminnan testaus ja verkon tietoturvan perusteet.
Opiskelumateriaali
Cisco Networking Academy verkkomateriaali
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämälähtöinen opetusmateriaali, joka valmentaa kaupallisiin sertifiointeihin.
Tentit ja muut määräajat
Sovitaan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää luennot, laboratoriotyöskentelyn ja loppu- sekä näyttökokeen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Välikokeet, loppukoe ja näyttökoe laboratorion laitteilla.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
30.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Vesa Kankare
Vastuuhenkilö
Vesa Kankare
Opiskelijaryhmät
-
KTKT20SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Suoritettuasi opintojakson, tiedät miten suunnitellaan ja toteutetaan turvallisia reititettyjä verkkoja. Tunnistat eri reititysprotokollien erot ja osaat valita tarkoitukseen soveltuvan reititysprotokollan. Ymmärrät reititysprotokollien vuorovaikutuksen ja osaat arvioida ja kehittää reititettyjen verkkojen turvallisuutta, sekä luoda korkean käytettävyyden ratkaisuja. Osaat myös hyödyntää reitittimien kehittyneitä reitittimien ominaisuuksia verkon tietoturvan parantamiseksi.
Sisältö
Miten reititysprotokollat ja niiden kehittyneet ominaisuudet toimivat?
Miten reititysprotokollat vuorovaikuttavat keskenään?
Miten reitittimien avulla parannetaan verkon kokonaisturvallisuutta ja saatavuutta
Miten eri reititysteknologiat toteutetaan käytännössä?
Opiskelumateriaali
Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja etälaboratorioharjoittelu.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.
Työhön integroitu tai opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
TKI ja työelämäyhteistyö
-
Tentit ja muut määräajat
Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä n. kolmasosa on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja etälaboratorioharjoitteita.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
(a) käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
(e) valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu oppimistehtäviin, harjoituksiin ja verkkotentteihin.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Kimmo Kääriäinen
Vastuuhenkilö
Kimmo Kääriäinen
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toteuttaa turvallisen verkkosivun hyödyntäen nykyaikaisia tekniikoita.
Ymmärrät suunnittelun periaatteet ja tärkeyden tavoitteiden saavuttamisen tukena.
Osaat ottaa huomioon käytettävyyden ja tietoturvan näkökulmat työssäsi.
Sisältö
Miten pääset alkuun verkkosivujen kehityksessä?
Miten verkkoselaimet ja turvallinen tiedonsiirto niiden ja palvelimen välillä toimivat?
Mistä käyttäjälle näkyvä näkymä muodostuu ja mitkä osat luodaan missäkin?
Miten suunnitella ja toteuttaa verkkosivuja responsiivisesti?
Opiskelumateriaali
Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet ja laboratorioharjoittelu.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät työn ohella. Voit myös osoittaa vaaditun osaamisen työtehtävien ja aiemmin hankitun ammattitaidon osaamisen näytöllä. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei suunniteltua
Tentit ja muut määräajat
Uusintasuoritukset sovitaan vastaavan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Osaamistavoitteiden saavuttaminen vaatii 135 tuntia työtä, mistä noin kolmannes on kontaktiopetusta ja laboratorioharjoittelua ja loput itseopiskelua, harjoituskokeita ja harjoitustehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu oppimistehtäviin ja harjoituksiin.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
19.09.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tomi Pahula
Vastuuhenkilö
Tomi Pahula
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Hallitset redundanttisten verkkotekniikoiden perusteet
Osaat hierarkisten skaalautuvien tietoverkkojen periaatteet
Hallitset yritysten tietoverkkojen ylläpidon ja seurannan
Osaat käyttää tärkeimpiä vianpaikannusmenetelmiä
Sisältö
Miten varmistat lähiverkon toiminnan?
Mitä teet, kun verkkoa pitäisi laajentaa?
Kuinka toimit verkon vikatilanteessa?
Kuinka suunnittelet isomman yrityksen IP-osoitteistuksen?
Opiskelumateriaali
Cisco Networking Academy verkkomateriaali
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämälähtöinen opetusmateriaali, joka valmentaa kaupallisiin sertifiointeihin.
Tentit ja muut määräajat
Sovitaan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää luennot, laboratoriotyöskentelyn ja loppu- sekä näyttökokeen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Välikokeet, loppukoe ja näyttökoe laboratorion laitteilla.
Esitietovaatimukset
Turvallisten tietoverkkojen ylläpito
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 01.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Tomi Pahula
Vastuuhenkilö
Tomi Pahula
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat rakentaa verkon kytkimiä ja reitittimiä käyttäen tietoverkon sekä osaat testata sen toimivuuden ja turvallisuuden
Osaat konfiguroida virtuaalilähiverkkoja kytkimiin
Osaat konfiguroida reitittimiin staattisia reittejä ja tärkeimmät reititysprotokollat
Hallitset IP-verkkojen osoitejakelumenetelmät ja pääsylistat
Sisältö
Kuinka toteutat virtuaaliverkkoihin jaetun lähiverkon?
Kuinka varmistat tietoverkon toimivuuden ja turvallisuuden ?
Miten käytät reititysprotokollia?
Opiskelumateriaali
Cisco Networking Academy verkkomateriaali
Yksilölliset oppimisväylät
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämälähtöinen opetusmateriaali, joka valmentaa kaupallisiin sertifiointeihin.
Tentit ja muut määräajat
Sovitaan opettajan kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Kokonaismäärä on 135 tuntia, josta noin puolet on lähiopetusta. Lähiopetus sisältää luennot, laboratoriotyöskentelyn ja loppu- sekä näyttökokeen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Välikokeet, loppukoe ja näyttökoe laboratorion laitteilla.
Esitietovaatimukset
Tietoverkkojen perusteet
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Osku Kiri
- Vesa Kankare
Vastuuhenkilö
Vesa Kankare
Opiskelijaryhmät
-
KTKT21SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
2 op.
Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :
Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
3 op.
Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:
Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
Sisältö
2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö
Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?
3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö
Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Verkko-opetusmateriaali, online tietolähteet, kirjallisuus. Oppikirja:
Kananen, J. 2019. Opinnäytetyön ja pro gradun pikaopas: Avain opinnäytetyön ja pro gradun kirjoittamiseen. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu. E-kirja. Saatavissa: https://kaakkuri.finna.fi
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen. Opiskelu etenee ryhmän aikataulun mukaisesti ja itsenäisesti tehtävien harjoitustehtävien tahdissa.
Työhön integroitu ja opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opiskelet itsenäisesti ja suoritat vaadittavat oppimistehtävät. Ota yhteyttä vastaavaan opettajaan sopiaksesi kurssin toteutuksesta ja vaadittavista osaamisen näytöistä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei
Opiskelijan työmäärä
Vaaditun osaamistason saavuttaminen edellyttää arvioilta noin 135 tunnin työskentelyä mistä n. kolmannes on kontaktiopetusta ja loppuosa itsenäistä opiskelua, harjoituskokeita ja etälaboratorioharjoitteita.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu kurssilla toteutettavaan miniopinnäytetyön osien hyväksyttyyn suoritukseen.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 31.03.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Kotkan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Kyberturvallisuuden koulutus
Opettaja
- Osku Kiri
Vastuuhenkilö
Osku Kiri
Opiskelijaryhmät
-
KTKT22SPKyberturvallisuus, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Sisältö
Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?
Opiskelumateriaali
Kurssilla jaettavat aineistot.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei
Tentit ja muut määräajat
Mahdolliset uusinnat kurssilla sovittavilla tavoilla.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.
Lisätietoja opiskelijoille
osku.kiri@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnin perusteena ovat kurssin osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät. Arvioinnin perusteiden ja arviointimenetelmien tarkempi kuvaus löytyy kurssin Learn-alustalta.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Tason 3 saavuttanut opiskelija osaa 1. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä, suhtautua tietoon kriittisesti ja hyödyntää sitä omassa suullisessa ja kirjallisessa viestinnässään 2. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia ja suoriutua niistä aikataulussa 3. viestiä tarkoituksenmukaisesti ja vuorovaikutteisesti erilaisissa tilanteissa 4. käyttää keskeisiä opiskelukirjoittamisen malleja ja lähdeviiteohjeita sekä tekstinkäsittelyyn ja esiintymiseen liittyviä tietokoneohjelmia.