Siirry suoraan sisältöön

Kyberturvallisuuden koulutus

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Opintojen tavoite

Kyberturvallisuuden insinöörikoulutuksen ydin on toiminnallisen kyberturvallisuuden taidoissa eli käytännön tekemisessä. Koulutuksessa opit hallitsemaan kyberhäiriötilanteita tilannekuvan muodostamisesta aina kyberuhkien torjuntaan ja niistä palautumiseen. Uudenlaisia taitoja ja osaamista tarvitaan tulevaisuuden työelämässä.

Koulutuksen tavoitteena on tuottaa uutta korkeatasoista osaamista kyberturvallisuuden alalle. Häiriöt Internetin toimivuuteen luottavassa yhteiskunnassa voivat olla kohtalokkaita.
Tutustut opinnoissasi kyberturvallisuuden strategioihin, standardeihin ja kyberturvallisuuden hallintaan. Opiskeltuasi osaat toteuttaa tarvittavia kyberturvallisuusratkaisuja havaitaksesi kyberturvallisuusuhkia ja suojautuaksesi niiltä. Osaat puolustautua esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä vastaan

Katso video ja lue lisää Xamkin kyberturvallisuuden koulutuksesta. 
www.xamk.fi 

Koulutuksen sisältö

Koulutus rakentuu ydinosaamisen (180 opintopistettä, op) ja täydentävän osaamisen (60 op) opinnoista. Harjoittelua on 30 op. Opinnäytetyön laajuus on 15 op.

Kyberturvallisuus on mukana suuressa osassa opinnoistasi. Erityisesti kyberturvallisuuteen keskittyviä opintokokonaisuuksia ovat seuraavat 100 op:
• Kyberturvallisuuden toimintaympäristöt 35 op
• Soveltava kyberturvallisuus 25 op
• Kyberturvallisuuden hallinta 15 op
• Syventävä tekninen kyberturvallisuus 15 op


Insinöörikoulutuksessa tietoverkot ja niiden tekniset ratkaisut ovat tärkeitä. Opintojen keskiössä on kyky havaita tietojärjestelmien kyberturvallisuuspuutteita. Opit myös ajattelemaan kyberturvallisuustilannetta mahdollisten hyökkääjien näkökulmasta.

Kyberturvallisuuden opinnoissa opit suunnittelemaan tietoturvallisia tietojärjestelmiä, tietoverkkoja ja erilaisia langattomia ratkaisuja yrityksille sekä ylläpitämään niitä. Osaat myös toteuttaa yrityksen Internet-yhteyden tarvittavat tekniset ratkaisut yrityksen tietoturvasääntöjen mukaan.

Ensimmäisen opiskeluvuotesi aikana saat kattavan perusosaamisen kyberturvallisuudesta, tietoliikenteestä sekä tietotekniikasta. Pääset tutustumaan hakkerointiin ja rakentamaan tietoverkkoja. Tutustut myös kyberturvallisuuden ja tietoturvan perusteisiin.

Toinen opiskeluvuosi laajentaa osaamistasi sovellus- ja tietoverkkojen turvallisuudessa. Toteutat ensimmäisen projektiluontoisen työn kyberturvallisuuteen liittyen. Suoritettuasi toisen opiskeluvuoden opinnot saavutat tarvittavan osaamisen työskennelläksesi alalla harjoittelijana.
Kolmas ja neljäs opiskeluvuosi syventävät osaamistasi sekä tarjoavat mahdollisuuden kehittää juuri sinun tärkeimpiä ammatillisia osaamisalueitasi. Opinnot painottuvat entistä enemmän opitun soveltamiseen, tekemiseen ja tietotaidon syventämiseen. Halutessasi voit suunnata maailmalle opiskelemaan meidän laajan partneriverkostomme korkeakouluihin sekä suorittaa harjoittelun ulkomailla.

Valmistuttuasi sinulla on hyvät tiedot hallinnollisesta tietoturvasta, siihen liittyvistä auditoinneista sekä kyberturvallisuuden lainsäädännöstä, strategioista ja standardeista. Osaat toteuttaa penetraatiotestauksen eli järjestelmän testaamisen tietoturvariskien varalta. Sinulla on myös hyvät tiedot datakeskuksista, ja osaat suunnitella ja ylläpitää turvallisia datakeskuksissa tarvittavia sovelluksia sekä automatisoida datakeskusten peruspalveluja.

Koulutuksessa hankit myös useita muita taitoja, muun muassa oppimiseen, eettisyyteen, innovointiin sekä kieliin ja kansainvälisyyteen liittyen.

Täydentävä osaaminen Xamkissa

Täydentävä osaaminen tarkoittaa opiskelijan valinnaisia opintoja. Täydentävän osaamisen avulla voit syventää tai laajentaa koulutuksen ydinosaamista ja profiloida omaa osaamistasi. Ammatillisten vapaasti valittavien opintojen avulla voit räätälöidä itsellesi yksittäisistä opintojaksoista tai opintokokonaisuuksista henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisen kokonaisuuden. Täydentävän osaamisen tarjonta sisältää kaikille koulutuksille yhteisiä monialaisia verkossa suoritettavia opintokokonaisuuksia, koulutusalan yhteisiä opintokokonaisuuksia sekä yksittäiselle koulutukselle soveltuvia opintokokonaisuuksia.

Muut vapaasti valittavat opinnot kuuluvat täydentävään osaamiseen ja ovat opiskelijan vapaasti valitsemia korkeakoulutasoisia opintojaksoja. Muita vapaasti valittavia opintoja voit valita tutkintoon enintään 15 op. Täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia tai opintojaksoja voit soveltuvin osin suorittaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Täydentävän osaamisen laajuus on koulutuksen ydinopintojen laajuudesta riippuen 45–120 opintopistettä 210 opintopisteen tutkinnossa ja 60–120 opintopistettä 240 opintopisteen tutkinnossa.

Opintojen toteutus

Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka avulla sinua tuetaan muun muassa opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan. 

Opiskelutapoja on useita:  
· luento-opetus 
· itsenäiset oppimistehtävät 
· tiimityöskentely 
· verkko-opiskelu 
· projektit yritysten ja yhteisöjen kanssa  
· Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hankkeet 
· tentit 
· käytännön harjoittelu.

Voit opinnoissasi yhdistellä joustavasti eri toteutustapoja, jotka sopivat sinun elämäntilanteeseesi parhaiten.

Uramahdollisuudet

Uudenlaisia kyberturvallisuuden taitoja ja osaamista tarvitaan tulevaisuuden työelämässä kaikilla aloilla. Osaajista on kysyntää alasta riippumatta. Kyberturvallisuuden insinöörin tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä esimerkiksi Internet-palveluntarjoajilla, verkko-operaattoreilla, datakeskuksissa, puolustusvoimissa, tietoturvaan erikoistuneissa yrityksissä tai yritysten IT-osastojen vaatimissa tehtävissä.

Tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi
• Cyber security Officer
• eettinen hakkeri
• järjestelmäasiantuntija
• järjestelmäinsinööri
• kyberturvallisuusanalyytikko
• kyberturvallisuusasiantuntija
• penetraatiotestaaja
• projektipäällikkö
• tietoliikennesuunnittelija
• tietotekniikkainsinööri
• tietotekniikkapäällikkö
• tietoturvakonsultti
• tietoturvapäällikkö
• tietoturvatestaaja
• tietoverkkoasiantuntija

TKI ja työelämäyhteistyö

Xamkin kyberturvallisuuden koulutus osallistuu aktiivisesti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Aiemman hankkeen tuloksena on syntynyt ainutlaatuinen virtuaalilaboratorio TKI- ja opetuskäyttöön, ja hankkeen toteutumisessa opiskelijoiden panos oli erittäin merkittävää. Hankkeissa on keskitytty mm. tuoteturvallisuutta vaarantaviin kyberturvallisuusuhkiin, joita digitaalisuus on tuonut valmistavalle teollisuudelle.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Kyberturvallisuuden koulutus hyödyntää koulutuksen omaa CyberLab-oppimisympäristöä, johon kuuluu oma datakeskus, turvallisuusvalvomo ja tietoverkko. CyberLabissa tuotetaan myös VirtualLab-oppimisympäristöä, joka on virtualisoitu kyberturvallisuuden harjoitteluympäristö. Ympäristö on käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta modernilla Internet-selaimella.

VirtualLab on optimoitu TKI-, testaus-, opetus- ja pilotointikäyttöön. Isojenkin harjoitusympäristöjen käynnistyminen on nopeaa, saat käyttöösi esimerkiksi oman datakeskuksen vain minuuteissa. Tyypillisiä VirtualLabissa tehtäviä harjoituksia ovat mm. tunkeutumistestausharjoitukset, erilaiset teknologiakohtaiset harjoitukset sekä laajemmat kokonaisuudet, kuten operaattoriverkot tai tietojärjestelmät. Harjoitukset voivat olla esivalmisteltuja, jolloin opiskelija pääsee suoraan harjoittelemaan opiskeltavaa asiaa. Käyttäjät voivat myös rakentaa omia testausympäristöjä. Yhdellä käyttäjällä voi olla useita samanaikaisia harjoituksia käytössään, ja niitä voidaan liittää myös toisiinsa suuriksi kokonaisuuksiksi.

Harjoitusten skenaariot voivat olla offensiivisia tai defensiivisiä kyberharjoituksia, käyttöjärjestelmien ja palvelinratkaisujen asennusharjoituksia, tietoverkkojen konfigurointiharjoituksia tai kokonaisen datakeskuksen rakentaminen, virtualisointikäyttöjärjestelmien asennus ja sovelluskiihdyttimien ohjelmointi mukaan lukien. Jos työ jää kesken, työskentely voi jatkua kotona etäyhteyden avulla. Järjestelmä mahdollistaa myös virtuaalisen etäopetuksen lähes kaikissa tietoteknisissä laboratoriotöissä. VirtualLab ei perustu kaupallisiin tuotteisiin vaan on Xamkin toteuttama.

CyberLab-oppimisympäristön omaa tietoverkkoa, datakeskusta ja kyberturvallisuuden hallintakeskusta hyödynnetään laajalti oppimisprojekteissa ja opinnäytetöissä. Oma verkko ja konesali mahdollistaa tuotantoympäristön kanssa työskentelyn harjoittelun ja tarjoaa aidon kosketuspinnan käytettäviin teknologioihin. Kyberturvallisuuden hallintakeskuksessa opetellaan havaitsemaan ja reagoimaan kyberturvallisuuspoikkeamiin. CyberLab-oppimisympäristö sisältää myös fyysisen turvallisuuden järjestelmiä.

Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT25SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT24SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT23SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT22SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT21SP)
Kyberturvallisuus, päivätoteutus
Tunnus
(KTKT20SP)

Ajoitus 26.08.2024 - 22.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN41-3006 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 20.09.2024 - 22.12.2024 Toteutuksen tunnus KY00DS47-3191 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus KY00DS47-3256 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus KY00DS46-3160 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 08.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus KT00DO47-3004 Ryhmät KTKT22SP
Ajoitus 26.08.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN44-3006 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 02.09.2024 - 13.12.2024 Toteutuksen tunnus TI00EB46-3004 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus KT00DN45-3006 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 26.08.2024 - 22.12.2024 Toteutuksen tunnus TI00BI06-3010 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus TI00BI33-3006 Ryhmät KTKT22SP
Ajoitus 01.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus TI00BI22-3007 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 26.08.2024 - 22.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN42-3006 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 01.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus TI00BI23-3007 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 26.08.2024 - 31.12.2024 Toteutuksen tunnus TI00BI10-3009 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 26.08.2024 - 31.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN49-3005 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 13.01.2025 - 09.03.2025 Toteutuksen tunnus IT00EX64-3005 Ryhmät GTKT25KP
Ajoitus 01.09.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus TI00BI37-3005 Ryhmät KTKT21SP
Ajoitus 01.09.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus TI00BI36-3005 Ryhmät KTKT21SP
Ajoitus 26.08.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus TI00BI25-3006 Ryhmät KTKT22SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus KT00DN53-3004 Ryhmät KTKT22SP
Ajoitus 26.08.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN55-3004 Ryhmät KTKT22SP
Ajoitus 02.09.2024 - 13.12.2024 Toteutuksen tunnus TY00EU40-3007 Ryhmät POKT24SP KTKT24SP
Ajoitus 08.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus TI00BI21-3007 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus TI00BI12-3010 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus TI00BI24-3007 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 02.09.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN43-3006 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 01.09.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN54-3004 Ryhmät KTKT22SP
Ajoitus 26.08.2024 - 31.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN48-3005 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 08.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus TI00BI26-3006 Ryhmät KTKT22SP
Ajoitus 09.09.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus KT00DN47-3005 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 06.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus KT00DN46-3006 Ryhmät KTKT24SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus MO00DS25-3136 Ryhmät KTKT23SP
Ajoitus 13.01.2025 - 30.04.2025 Toteutuksen tunnus KY00DS51-3326 Ryhmät KTKT24SP GTKT25KP
Ajoitus 09.09.2024 - 15.12.2024 Toteutuksen tunnus TI00BI30-3006 Ryhmät KTKT22SP