Siirry suoraan sisältöön

Merenkulun johtamisen koulutus (ylempi amk)

Tutkinto:
Merenkulun ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
merikapteeni (ylempi AMK)
Insinööri (AMK), merenkulku

Laajuus:
60 op

Opintojen tavoite

Koulutuksen tavoitteena on johtamistaitojen syventäminen ja systemaattisen kehittämisotteen omaksuminen, erityisesti meriklusterin asiantuntija tehtävissä. Tutkinnon suoritettuasi osaat toimia haastavissa johtamistehtävissä meriklusterin yksityisissä ja julkisissa organisaatiossa. Hallitset projektijohtamisen käsitteet, menetelmät ja työkalut. Tunnet talousjohtamisen sekä henkilöstöjohtamisen periaatteet ja osaat soveltaa näihin liittyvää käytäntöä sekä teoriaa oman substanssialasi johtamistehtävissä. Ymmärrät organisoitumisen merkityksen ja pystyt johtamaan sekä kehittämään vastuualueesi organisaatiota haastavassakin toimintaympäristössä, huomioiden olennaiset johtamisen periaatteet. Tavoitteena on edistää valmiuksiasi toimia merenkulkualan elinkeinon ja hallinnon asiantuntija- ja johtotehtävissä, tulevaisuuden tarpeita vastaavasti.


Koulutus on suunnattu AMK-tutkinnon suorittaneille merikapteeneille tai merenkulun insinööreille, joilla on vähintään kaksi vuotta alaan liittyvää työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Koulutuksen sisältö

Ydinosaaminen, 25 op

Johtaminen meriklusterissa, 15 op

Osaat johtaa monimutkaisia, suuren pääoman projekteja ja ymmärrät salkku- ja ohjelmajohtamisen periaatteet. Osaat hyödyntää talousjohtamista osana organisaation johtamista. Osaat soveltaa johtamistaitoa työssäsi ja hallitset johtamisen eri elementit. Tunnet meriklusterin turvallisuuskulttuurin periaatteet ja ymmärrät tätä säätelevät rajoitteet ja sen vaikutukset liiketoimintaan. Osaat hakea tietoa kansainvälisistä lähteistä ja kykenet kehittämään merenkulun turvallisuuskulttuuria kokonaisvaltaisesti ja yhteydessä kokonaisturvallisuuteen.
- Projektijohtaminen meriklusterissa
- Talousjohtaminen
- Johtaminen ja meriklusterin turvallisuuskulttuuri

Kehittäminen meriklusterissa, 10 op

Osaat kehittää meriklusteriin liittyvää liiketoimintaa tai julkisia palveluita vastuullisuuden periaatteet huomioiden. Ymmärrät mitä liiketoiminnan vastuullisuudella tarkoitetaan ja sovellat sitä luontevana osana päivittäistä johtamista. Hallitset innovaatiojohtamisen teoriat ja periaatteet, sekä osaat soveltaa niitä osana johtamista ja liiketoiminnan kehittämistä. Tutkit ja kehität oman organisaatiosi innovaatiomallia.
- Vastuullinen liiketoiminta meriklusterissa
- Merenkulun liiketoiminnan kehittäminen ja innovaatiojohtaminen

Opinnäytetyö, 30 op

Lisäksi kirjoitat opinnäytetyön, 30 op. Opit tunnistamaan ammattialasi kehittämis- tai tutkimustarpeita, osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida ja raportoida työelämän tai ammattialan muutosta edistävän tutkimus- tai kehittämisprosessin, osaat tuottaa tutkimus- tai kehittämisprosessissa työelämää kehittäviä tuloksia tai tuotoksia ja osaat viestiä tutkimus- tai kehittämisprosessista ja sen tuloksista sekä mahdollisista tuotoksista.

Täydentävä osaaminen

Täydentävän osaamisen opinnot voit valita kaikille YAMK-opiskelijoille yhteisestä, monialaisesta Master School -tarjonnasta.

Tarjolla on sekä suomen- että englanninkielisiä opintoja seuraavista kokonaisuuksista:
• Digitaalisuus ja teknologia yhteiskunnassa
• Kansainväliset toimintaympäristöt ja viestintä
• Johtaminen ja yrittäjyys
• Tutkimus ja kehittäminen
• Kieliopinnot

Täydentäviä opintoja voit suorittaa myös muiden korkeakoulujen ylempien korkeakoulututkintojen tasoisista opinnoista (YAMK tai maisteriohjelmat).
Täydentäviin opintoihin voidaan hyväksilukea myös aiemmin suoritettuja, ylempien korkeakoulututkintojen tasoisia opintoja, mikäli ne sopivat suoritettavan tutkinnon tavoitteisiin. Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukemisesta voit kysyä lisää koulutusvastaavalta.

Opintojen toteutus

Koulutus järjestetään monimuoto-opintoina Kotkan kampuksella eli voit opiskella työn ohella, mutta työpaikka ei ole edellytys. Opinnot järjestetään työelämän mukaan joustavasti, huomioiden aktiivimerenkulkijoiden haasteet lähiopetukseen osallistumisessa, joskin merellä opiskelevien tulee myös pystyä käymään kampuksella henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Opinnot sisältävät lähiopetusta Kotkan kampuksella, verkko-opetusta, itseopiskelua kirjallisuustentteihin ja ryhmätyöskentelyä. Osa täydentävien opintojen suorituksista voi olla myös muilla Xamkin kampuksilla. Voit hyödyntää opintoja oman työpaikkasi tai -tehtäväsi kehittämisessä integroimalla opintojaksojen oppimistehtäviä sekä opinnäytetyötä omaan organisaatioosi ja työtehtäviisi.

Opintojesi alussa käynnistetään kanssasi henkilökohtainen opiskelu- ja urasuunnittelu (HOPS), jossa sinua tuetaan mm. opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Oma opiskelijavastaavasi ohjaa ja auttaa sinua suunnittelussa. Opiskelu Master Schoolissa auttaa sinua rakentamaan urapolkuasi mielenkiintosi ja tavoitteidesi mukaan.

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta. Opiskelusi tukena ovat opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat, opintopsykologit, opiskelijaterveydenhuollon työntekijät ja oppilaitospappi. Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita).

Uramahdollisuudet

Merenkulun johtamisen YAMK-tutkinnon suoritettuasi pätevöidyt monipuolisiin meriklusterin johtotehtäviin. Voit toimia merenkulun kansainvälisessä toimintaympäristössä mm. johtoryhmän rooleissa, projektijohtajana tai -päällikkönä, esihenkilönä, vanhempana erityisasiantuntijana, kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä tai yrittäjänä. Tutkintonimikkeesi on joko merikapteeni (ylempi AMK) tai insinööri (ylempi AMK), riippuen aikaisemmasta koulutustaustastasi. Ylempi AMK-tutkinto antaa saman kelpoisuuden kuin yliopiston maisteritutkinto.

TKI ja työelämäyhteistyö

Koulutus on monialaista ja opintojen aikana tutustut eri alojen ammattilaisiin. He – yhdessä opettajien kanssa – haastavat sinua tarvittaessa kriittiseen ajatteluun ja argumentointiin. Saat siis uusia näkemyksiä omaan alaasi ja kehität samalla muita aloja.

Opiskelun aikana saatu monen eri alan asiantuntijaverkosto kantaa hedelmää myös opintojen jälkeen. Tätä ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneet pitävät yhtenä Master Schoolin tärkeimmistä asioista.

Tarjolla kehittävä ote työhön

Master Schoolissa opit hankkimaan ja käsittelemään oman alasi tutkimustietoa ja soveltamaan sitä työssäsi. Oppiminen on tutkivaa, kehittävää ja innovaatioita edistävää.
Voit halutessasi tehdä kehittämistöitä ja muita tehtäviä Xamkin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) hankkeissa.

TKI-asiantuntijat ovatkin tärkeä osa Xamkin Master Schoolia, joista rakentuu hyvä verkosto myös työelämään. Xamkissa on Suomen ammattikorkeakoulujen laajin TKI-toiminta, hankkeita on vuositasolla käynnissä lähes 300.

Koulutuksen oppimisympäristöt

Merenkulun johtamisen YAMK-tutkinnon opinnot suoritetaan pääosin Kotkan kampuksella, hyödyntäen simulaatio-, laboratorio- ja luokkaopetustiloja. Digitaalinen oppimisympäristö on kattava ja se mahdollistaa etä- ja hybridiopiskelun näihin soveltuvilla opintojaksoilla.

Merenkulun johtaminen, ylempi amk
Tunnus
(MHKT23SY)
Merenkulun johtaminen, ylempi amk
Tunnus
(MHKT21SY)

Ajoitus 08.01.2024 - 30.04.2024 Toteutuksen tunnus MH00DL16-3003 Ryhmät MHKT23SY
Ajoitus 01.08.2023 - 31.12.2023 Toteutuksen tunnus MH00CU42-3004 Ryhmät MHKT23SY
Ajoitus 01.08.2023 - 30.04.2024 Toteutuksen tunnus YO00CV19-3100 Ryhmät MHKT23SY
Ajoitus 01.08.2023 - 31.12.2023 Toteutuksen tunnus MH00CU44-3004 Ryhmät MHKT23SY
Ajoitus 08.01.2024 - 30.04.2024 Toteutuksen tunnus BY00CY36-3004 Ryhmät MHKT23SY
Ajoitus 01.08.2024 - 31.12.2024 Toteutuksen tunnus MH00DL17-3003 Ryhmät MHKT23SY