Tietojenkäsittelyn koulutus
Opintojen tavoite
Digitaalinen maailma ja sen sovellukset ovat nykyisin tärkeitä sekä työelämässä että ihmisten arjessa. Jatkuvasti lisääntyvät digitaaliset sovellukset ja palvelut tarvitsevat kehittäjikseen alan ammattilaisia, eli työllistymisnäkymät ovat hyvät.
Xamkin tietojenkäsittelyn koulutuksesta valmistuessasi olet monipuolisesti erilaisia tietojenkäsittelytaitoja hallitseva sovelluskehittäjä, joka osaa ohjelmoida. Olet taitava itsenäinen toimija ja osaat toimia sekä kehitystiimien jäsenenä että johdossa.
Sovelluskehityksen alalla olet erityisesti ihmisten käyttöön tarkoitettujen sovellusten kehittäjä. Sinulla on vahvat tekniset taidot esimerkiksi ohjelmoinnissa ja muissa sovelluskehityksen käytännöissä. Ymmärrät sovelluskehityksen kokonaiskuvan, käyttäjäkohtaisen tarpeen, käyttäjäkokemuksen ja -elämyksen sekä laadukkaan toiminnan merkityksen.
Koulutuksen sisältö
Tietojenkäsittelyn koulutuksen 210 opintopisteen kokonaisuus rakentuu neljästä eri kokonaisuudesta seuraavasti:
- ydinosaaminen 120 op
- täydentävä osaaminen 45 op
- harjoittelu 30 op
- opinnäytetyö 15 op
Ydinosaamisen opintojaksoilla opittuja tietoja ja taitoja edellytetään tietojenkäsittelyn tutkinnon suorittaneilta. Tavoitteena on, että kaikki tutkinnon suorittavat opiskelijat hallitsevat tämän osaamisen. Ydinosaamisen opinnot suoritetaan tyypillisesti kahden ja puolen ensimmäisen opintovuoden aikana.
Täydentävä osaaminen Xamkissa
Täydentävä osaaminen tarkoittaa opiskelijan valinnaisia opintoja. Täydentävän osaamisen avulla voit syventää tai laajentaa koulutuksen ydinosaamista ja profiloida omaa osaamistasi. Ammatillisten vapaasti valittavien opintojen avulla voit räätälöidä itsellesi yksittäisistä opintojaksoista tai opintokokonaisuuksista henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisen kokonaisuuden. Täydentävän osaamisen tarjonta sisältää kaikille koulutuksille yhteisiä monialaisia verkossa suoritettavia opintokokonaisuuksia, koulutusalan yhteisiä opintokokonaisuuksia sekä yksittäiselle koulutukselle soveltuvia opintokokonaisuuksia.
Muut vapaasti valittavat opinnot kuuluvat täydentävään osaamiseen ja ovat opiskelijan vapaasti valitsemia korkeakoulutasoisia opintojaksoja. Muita vapaasti valittavia opintoja voit valita tutkintoon enintään 15 op. Täydentävän osaamisen opintokokonaisuuksia tai opintojaksoja voit soveltuvin osin suorittaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Täydentävän osaamisen laajuus on koulutuksen ydinopintojen laajuudesta riippuen 45–120 opintopistettä 210 opintopisteen tutkinnossa ja 60–120 opintopistettä 240 opintopisteen tutkinnossa.
Tietojenkäsittelyn tradenomikoulutuksen sisältönä on muun muassa
- sovelluskehitystä ja ohjelmointia
- käyttöliittymä- ja käyttökokemussuunnittelua ja sisällöntuotantoa
- digitaalisten palveluiden kehittämistä, projektinhallintaa ja ohjelmistoliiketoimintaa
- testausta ja laadunhallintaa
Sovelluskehittäjän ammatti vaatii ohjelmointitaitoja, ja ohjelmointi onkin yksi tietojenkäsittelyn koulutuksen keskeisistä sisällöistä. Ohjelmoinnin opiskelu aloitetaan perusteista, ja osaaminen kehittyy opintojen ajan. Opintojen päättyessä kaikilla tutkinnon suorittaneilla on yleiseen sovelluskehitykseen riittävät taidot ohjelmoinnista.
Ohjelmoinnin lisäksi sovelluskehittäjän taitoihin kuuluvat erilaisten tietosisältöjen hallinta, toteuttaminen ja muotoilu. Keskeisenä osana digitaalisissa sovelluksissa on usein jokin tietosisältö tai tietokanta. Tietojenkäsittelyn koulutuksessa saat vahvat tiedot ja taidot myös tälle sovelluskehityksen osa-alueelle.
Digitaalisten sovellusten kehittämisessä vaaditaan ohjelmoinnin ja tietosisältöosaamisen lisäksi myös muita taitoja. Nämä yleiset sovelluskehitystaidot ovat joko esimerkiksi graafisen suunnittelun tai palvelumuotoilun osaamista tai ohjelmistotuotannon eri osa-alueiden, kuten vaatimusmäärittelyn, testauksen tai tietoturvallisuuden osaamista. Yleisiin sovelluskehitystaitoihin kuuluvat myös viestintä- ja kielitaidot sekä liiketoiminta- ja projektiosaaminen, jotka luonnollisesti ovat osana opintojasi.
Pääaineen tai erikoistumisalan valinta
Tietojenkäsittelyn koulutuksessa ei ole suuntautumisvaihtoehtoja, mutta täydentävillä opinnoilla voit erikoistua ja täydentää opintojasi haluamaasi suuntaan. Voit valita esimerkiksi opintoja, joilla syvennät sovelluskehitysosaamistasi tai digitaalisen median sisällöntuottamista.
Täydentäviä ja valinnaisia opintoja on mahdollista suorittaa osana tutkintoa omien opintotavoitteidesi mukaisesti. Täydentävät opinnot syventävät ja laajentavat tutkinnon ydinosaamista haluamaasi suuntaan. Opintoja voit valita mahdollisuuksien mukaan Xamkin muiden koulutusten tarjonnasta verkko-opintoihin sopivien kurssien lisäksi myös muiden korkeakoulujen tarjonnasta (ristiinopiskelu) tai hyödyntää Xamkin hankkeiden projektityömahdollisuuksia. Tietojenkäsittelyn koulutusta täydentäviä mahdollisuuksia on runsaasti kuten esimerkiksi sovelluskehitysprojekteja, mediasisältöjen tuottamista, palvelu- ja tuoteinnovaatioita, data-analytiikkaa, työelämäprojekteja (Demola) sekä starup-yrittäjyys- ja innovaatio-opintoja (*Ship Akatemia).
Opintojen toteutus
Koulutus järjestetään verkko-opetuksena.
Verkko-opinnoissa opetus järjestetään etänä, ja opiskelu on itsenäistä opiskelua sekä verkossa tapahtuvaa pienryhmätyöskentelyä. Opinnot sisältävät myös verkossa tapahtuvaa ohjausta. Opintojen suorittamisen aikataulu ja tahti on kuitenkin kontrolloitua. Opintojen on edettävä määrätyssä järjestyksessä, jotta osaamisen kehittyminen toteutuu tarkoituksenmukaisesti.
Opinnoissasi käytät itse hankkimaasi tietokonetta ja verkkoyhteyttä. Verkko-opiskelu vaatii aktiivisuutta, oma-aloitteisuutta, järjestelmällisyyttä ja sitoutuneisuutta. Itsenäisen työn lisäksi opintojaksoilla voi olla ryhmätöitä ja -keskusteluja sekä projektitöitä. Opiskelu tapahtuu tutustumalla itsenäisesti opetusmateriaaleihin ja -esityksiin sekä suorittamalla erilaisia oppimistehtäviä tai tenttejä. Osa tenteistä voidaan järjestää valvotuissa tiloissa Exam-tenttiakvaarioissa.
Opetuskieli on viestinnässä ja opetuksen vuorovaikutustilanteissa ensisijaisesti suomi. Osa oppimateriaaleista on kuitenkin englanniksi ja osa täydentävän osaamisen opinnoista on tarjolla vain englanninkielisinä. Opinnäytetyön raportointi tehdään suomeksi.
Opiskele joustavasti
Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka avulla sinua tuetaan muun muassa opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
Opiskelutapoja on useita:
luento-opetus
itsenäiset oppimistehtävät
tiimityöskentely
verkko-opiskelu
projektit yritysten ja yhteisöjen kanssa
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hankkeet
tentit
käytännön harjoittelu.
Voit opinnoissasi yhdistellä joustavasti eri opiskelutapoja, jotka sopivat sinun elämäntilanteeseesi parhaiten.
Tietojenkäsittelyn tutkinto muodostuu ydinosaamisen opinnoista sekä täydentävästä osaamisesta. Koulutuksen oma ydinosaamisen tarjonta on verkossa tapahtuvaa opiskelua, erilaisia oppimistehtäviä ja verkkotenttejä. Opinnot sisältävät myös työelämätoimeksiantoja sekä työelämäyhteistyötä yritysten, yhteisöjen ja hankkeiden kanssa. Täydentävän osaamisen kokonaisuuteen voit valita opintoja myös Xamkin muista koulutuksista tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta (ristiinopiskelu). Tällöin opinnot voivat myös olla muilla tavoin toteutettuja, kuten esimerkiksi luento-opetusta, tiimi- ja projektityöskentelyä.
Uramahdollisuudet
Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä sovelluskehityksen parissa erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Työtehtäviisi voi kuulua sovellusten suunnittelun, kehittämisen ja toteutuksen lisäksi johtamiseen, koulutukseen, markkinointiin tai myyntiin liittyviä tehtäviä. Koulutus antaa valmiudet myös yrittäjänä toimimiseen.
Valmistumisen jälkeen työurasi alkaa tyypillisesti asiantuntijatason tehtävissä, joihin kuuluu suunnittelu- ja hallintotöiden lisäksi paljon käytännön toteutusta. Työurallasi etenet mahdollisesti päällikkö- ja johtamistason tehtäviin.
Tehtävänimikkeitä voivat olla
- sovelluskehittäjä /-asiantuntija
- UI/UX-käyttökokemus- /käyttöliittymäsuunnittelija (UX/UI)
- projektipäällikkö /-asiantuntija
- Team leader
- Scrum Master / tuoteomistaja
- mobiili-/web-kehittäjä
- ohjelmoija
- testausasiantuntija