Fysioterapeuttikoulutus
Opintojen tavoite
Fysioterapian tavoitteena on edistää liikkumis-, työ- ja toimintakykyä tukemalla ihmisen omaa toimijuutta ja osallistumista yhteistyössä hänen lähipiirinsä kanssa. Fysioterapeutin työhön sisältyy erityisesti ihmisen liikkumiseen liittyvien voimavarojen ja edellytysten arviointi ja vahvistaminen sekä ympäristöstä aiheutuvien rajoitteiden vähentäminen.
Koulutuksen sisältö
Ensimmäisen vuoden aikana opit perusteet fysioterapeutin työlle. Opinnoissa perehdytään terveen ihmisen kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen eri ikäkausina. Opit myös anatomiaa, fysiologiaa ja biomekaniikkaa. Harjaannut toimintakyvyn arvioinnissa ja fysioterapian perusmenetelmissä. Myös kielitaito ja viestintäosaaminen vahvistuvat ensimmäisen vuoden aikana.
Toisen vuoden aikana perehdyt monipuolisesti erilaisten sairauksien ja vammojen aiheuttamiin toimintarajoitteisiin ja elämäntapojen merkitykseen ihmisen hyvinvoinnissa. Opit niihin liittyviä terveyden edistämisen, liikkumisen sekä työ- ja toimintakyvyn tukemisen menetelmiä osana kuntoutuspalveluita. Harjaannut myös työelämässä fysioterapian menetelmien käyttämisessä eri kohderyhmille.
Kolmannen vuoden aikana sovellat fysioterapian menetelmiä myös vaativissa tilanteissa. Vahvistat työelämässä tarvittavaa osaamistasi perehtymällä yrittäjyyteen, fysioterapiapalvelujen arviointiin sekä fysioterapian tutkimukseen ja kehittämiseen. Käynnistät opinnäytetyön.
Viimeisen lukukauden aikana vahvistat asiantuntijuuttasi viimeisellä työelämäharjoittelullasi, urasuunnitteluasi tukevilla vaihtoehtoisilla opinnoilla ja opinnäytetyölläsi.
Jokaiseen lukukauteen sisältyy ohjattua, käytännönläheistä harjoittelua, joka aluksi toteutuu omalla kampuksella (simulaatioympäristöt, toimintakykylaboratorio, oppimisprojektit) ja myöhemmin, opintojen edetessä, erilaisissa fysioterapeutin työympäristöissä.
Vaihtoehtoisissa ammattiopinnoissa voit täydentää erityisosaamistasi urasuunnitelmasi ja kiinnostuksesi mukaisesti oman ammattialan opinnoissa, monialaisissa opinnoissa ja yrittäjyysopinnoissa.
Vapaasti valittaviin opintoihin voit todellakin valita vapaasti opintoja ja voit myös hakea hyväksilukuja aiemmin hankkimasi osaamisen perusteella. Opintoja voit valita myös muiden koulutusten ja ammattikorkeakoulujen tarjonnasta.
Fysioterapian ydinosaamisen opinnot (180 op) koostuvat 15-30 opintopisteen laajuisista moduuleista, jotka ovat
• Ihminen kokonaisuutena
• Ihminen toimivana ja liikkuvana
• Fysioterapia osana kuntoutusta
• Työ- ja toimintakykyä edistävä fysioterapia
• Fysioterapian tutkimus ja kehittäminen
• Fysioterapian työelämäosaaminen
• Fysioterapian kehittyvä asiantuntijuus
Täydentävän osaamisen opinnot (30 op) voit valita tarjolla olevista fysioterapian syventävistä opinnoista, Xamkin monialaisista opinnoista tai muiden ammattikorkeakoulujen tarjonnasta.
Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät
Fysioterapian opinnot voit suorittaa joko päivä- tai monimuoto-opintoina Savonlinnan kampuksella. Päiväopinnot alkavat keväällä ja monimuoto-opinnot syksyllä. Molempien kesto on noin 3,5 vuotta.
Päivä- ja monimuoto-opinnot eroavat toisistaan siten, että lähiopetusta on päiväopinnoissa pääsääntöisesti viitenä arkipäivänä viikossa, kun monimuoto-opinnoissa sitä on vain pääosin maanantaisin ja tiistaisin. Molemmissa opinnoissa vaihtelevat erilaiset oppimistavat ja ympäristöt lähiopetuksesta itsenäisesti tehtäviin oppimistehtäviin ja tentteihin, ryhmätyöskentelyyn, verkko-opintoihin, työelämän projekteihin ja hankkeisiin, sekä käytännön harjoittelussa tapahtuvaan oppimiseen.
Monimuoto-opinnoissa etäopiskelun määrä on suurempi kuin päiväopinnoissa.
Opintoihin sisältyy 75 op harjoittelua, josta 30 op tapahtuu kampuksella ja projekteissa erilaisissa käytännön tilanteissa. Koulun ulkopuolella tapahtuvaa työelämäharjoittelua opinnoista on 45 op, ja se toteutetaan neljänä 6 viikon jaksona 4.-7. lukukaudella. Työelämäharjoittelun voit suorittaa myös esimerkiksi kotipaikkakunnallasi.
Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka mukaisesti sinua tuetaan muun muassa opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissa. HOPSin avulla voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan. Aiemmin hankkimaasi osaamista voidaan tunnistaa ja hyväksilukea osaksi opintojasi.
Jos valitset työviikkopohjaisen oppimisväylän, rytmittyvät opintosi työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Tällöin etenet opinnoissasi oman ryhmäsi opetussuunnitelman ja sen ajoitusten mukaisesti ja valmistut 3,5 vuodessa.
Voit nopeuttaa opintojasi esimerkiksi osallistumalla aiemmin aloittaneen ryhmän opintojaksoille, tai valitsemalla opintojaksojen verkkototeutuksia ja tekemällä kesäopintoja. Tällöin perehdyt itsenäisesti opiskelumateriaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Myös kesäaikana toteutettu työelämäharjoittelu voi nopeuttaa opintojasi.
Voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi tai projektissa joko kokonaan tai osittain, mikäli työskentelet fysioterapia-alan tai sen lähialan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Uramahdollisuudet
Fysioterapeutit työskentelevät itsenäisinä ammatinharjoittajina, yrittäjinä tai toisen palveluksessa muun muassa sairaaloissa, terveyskeskuksissa, kuntoutuslaitoksissa, tutkimus- ja hoitolaitoksissa, työterveyshuollossa, liikunta- ja vammaisjärjestöissä, asiantuntija-, koulutus- ja projektitehtävissä, sosiaalitoimen palvelutaloissa ja päiväkodeissa sekä koulu- ja liikuntatoimessa.
Fysioterapeutti arvioi työssään asiakkaan liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen toimintaympäristössään. Tavallisimpia arviointimenetelmiä ovat havainnointi, haastattelu, manuaalinen tutkiminen, lomakekyselyt sekä erilaiset testaukset ja mittaukset. Fysioterapeuttisen tutkimuksen perusteella laaditaan asiakkaan kanssa fysioterapian toteutussuunnitelma ja vaikutusten arviointisuunnitelma.
Fysioterapian menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia, apuvälinepalvelut ja toimintaympäristön suunnittelu ja ergonomia.
Fysioterapeutti tekee yhteistyötä monien terveysalan ammattilaisten kanssa. Työ on yleensä päivätyötä. Työssä tarvittavia taitoja ovat
• fysioterapeuttinen tutkimis- ja arviointiosaaminen
• fysioterapeuttinen ohjaus- ja neuvontaosaaminen
• fysioterapeuttinen terapiaosaaminen
• yrittäjyysosaaminen
• fysioterapian kehittämis- ja teknologiaosaaminen.
Kehittyäkseen ammatissaan fysioterapeutit seuraavat uusimpia tutkimuksia ja hankkivat täydennyskoulutusta.
Olisiko sinun unelmatyöpaikkasi esimerkiksi
• sairaalassa
• terveyskeskuksessa
• kuntoutumiskeskuksessa
• omassa fysioterapiayrityksessä
• työterveyshuollossa
• tutkimus- tai hoitolaitoksessa
• asiantuntijatehtävissä
• urheilu- tai muussa järjestössä?
Fysioterapeutin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeudet Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Fysioterapian opinnossa opiskelijat ovat mukana tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Osana opintoja voit eri tavoin osallistua työelämää kehittävien hankkeiden tapahtumiin ja toimintamuotoihin. Opit tunnistamaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan merkityksen ja mahdollisuudet työelämän jatkuvaan kehittämiseen. Opit myös suunnittelemaan ja toteuttamaan innovatiivisia ratkaisuja työelämän kehittämiseksi.
Xamk toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita, joiden avulla voidaan kehittää uusia tuotteita ja palveluja alueen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi. Opinnäytetyöt liittyvät alueellisiin kehittämishankkeisiin tai muulla tavoin vastaavat työelämän tarpeisiin.
Koulutuksen oppimisympäristöt
Fysioterapeuttikoulutuksessa opiskelet monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä. Opiskelu tapahtuu usein pienryhmissä, joissa samalla opit fysioterapeutin työssä tarvittavia vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja sekä itsesi johtamista ja vastuullisuutta. Ongelmaperustaisessa oppimisessa (PBL, Problem Based Learning) oppimisympäristönä ovat opiskelijoiden pienryhmät, joissa käsitellään fysioterapeutin työhön liittyviä oppimistehtäviä.
Kampuksella opiskelet erilaisissa projekteissa, sairaala- ja kotisimulaatioympäristöissä sekä toimintakykylaboratorioissa todellisia työelämäntilanteita mallintaen.
Verkko-oppimisympäristöt ja etäyhteyksien käyttö ovat osa fysioterapian opiskelua. Verkkovälitteisellä oppimisella tuetaan opiskelusi joustavuutta ja mahdollistetaan osallistuminen lähiopiskeluun myös koulutuspaikkakunnan ulkopuolelta.
Fysioterapeutin käytännön osaamista opit harjoittelujaksoilla kuntoutusalan työympäristöissä (esim. sairaalat, terveyskeskukset, yritykset, kuntoutumiskeskukset). Voit itse osallistua harjoittelupaikkojen valintaan. Työelämäharjoittelun voit suorittaa myös kotipaikkakunnallasi ja osan harjoittelusta voit tehdä ulkomailla kansainvälisenä vaihto-opiskelijana.
Monenlaiset tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeet (TKI) tarjoavat sinulle mahdollisuuksia yhdistää opintojasi ja työelämän tarjoamia tehtäviä.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 09.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Savonlinna
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Tiina Luukkainen
Vastuuhenkilö
Tiina Luukkainen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.
Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..
Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.
Sisältö
Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?
Opiskelumateriaali
Opettajan ja opiskelijoiden kokoama materiaali Learnissa
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä.
Vaihtoehtoiset suoritustavat keskustellaan sovitaan opettajan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämän viestintätilanteisiin kytketyt käytännön harjoitukset
Tentit ja muut määräajat
Jatkuva arviointi ja tentti opintojakson lopussa. Tarkka aikataulu ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä.
Toteutuksen osien kuvaus
FT työ
Anatomia ja ohjeet
Sairaudet
Asiakastyö
Tutkimukset
Hoidot
Valinnaiset aiheet
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jatkuva arviointi, oppimistehtävät ja tentti. Arviointi perustuu eurooppalaisen viitekehyksen tasoon B2.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 20.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Savonlinna
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
- roo.sv
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Mira Kettunen
Vastuuhenkilö
Mira Kettunen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?
Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?
Opiskelumateriaali
Opettajan kokoama materiaali ja verkkotehtävät Learnissa sekä lähiopetuksessa jaettava materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä: Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien ja verkkotehtävien mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ammattiruotsi-opintojaksosta on olemassa myös kesän monialainen verkkototeutus.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon liittyy alakohtasen sanaston ja viestimistilanteiden harjoittelua.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson varsinaisen tentin lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus kahteen uusintasuorituskertaan opintojakson alussa sovittuina ajankohtina.
Opiskelijan työmäärä
5 opintopistettä tarkoittaa keskimäärin 135 tuntia opiskelijan työtä.
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
- ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
- käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
- puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset virheet ääntämisessä tai lauserytmissä eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
- ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
- osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
- osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut)
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
70 % Lähiopetus, 30 % Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Anna Reinikainen
- Ville Virta
Vastuuhenkilö
Anna Reinikainen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat kuvailla ammatin kannalta keskeiset ihmisen elinjärjestelmät ja niiden perustoiminnot.
Osaat kuvailla, miten ihmisen elinjärjestelmät toimivat liikkumisen ja kuormituksen aikana.
Tunnistat biomekaaniset tekijät ja osaat kuvata niiden vaikutuksen ihmisen toimintaan ja liikkumiseen.
Osaat määritellä fyysisen suorituskyvyn eri osa-alueet ja kuvailla keskeisten elinjärjestelmien toiminnan vaikutukset niihin.
Sisältö
Miten ihminen rakentuu ja toimii?
Mitkä ovat ihmisen elinjärjestelmät?
Miten elinjärjestelmät toimivat levossa ja kuormituksessa?
Mistä ihmisen fyysinen suorituskyky muodostuu ja miten elinjärjestelmien toiminta vaikuttaa suorituskykyyn?
Mitä ovat biomekaaniset tekijät ja miten ne vaikuttavat ihmisen toimintaan ja liikkumiseen?
Opiskelumateriaali
Leppäluoto, J., Rintamäki H., Vakkuri O., Vierimaa H. & Lauri T. 2019. Anatomia ja fysiologia: rakenteesta toimintaan. 9., uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy
Hokkanen M. & Vierimaa H. 2019. Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia - Opiskelukirja. Helsinki: Sanoma Pro Oy
Fogelholm, M., Vuori, I., Vasankari, T. & Aittasalo, M. 2011. Terveysliikunta. 2. uud. p. Helsinki: Duodecim.
Sandström, M. & Ahonen, J. 2011. Liikkuva ihminen: Aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. Lahti: VK-Kustannus.
Kauranen, K. & Nurkka, N. 2010. Biomekaniikkaa liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisille. Helsinki: Liikuntatieteellinen seura.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Perehdyt itsenäisesti Learn-alustalla olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso ei sisällä TKI / työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää 5 Learn-alustalla tehtävää verkkotenttiä (T1 -K5).
1. osatentti: Yleisanatomia ja fysiologia (3op) vk 40
2. osatentti: Alavartalon toiminnallinen anatomia (1,5op) vk 44
3. osatentti: Ylävartalon toiminnallinen anatomia (1,5op) vk 48
4. osatentti: Liikunta- ja kuormitusfysiologia (1op) vk 45
5. osatentti: Biomekaniikka (2op) vk 51
Learn-testit (1op) (täydennettävä - hyväksytty)
= 10op
Tenttien tarkemmat ajankohdat ja tehtävien palautuspäivämäät sovitaan opintojakson alussa yhdessä opiskelijoiden kanssa.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 10 opintopistettä eli 270 tuntia opiskelijan työtä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää tenttien ja testien sekä opintojaksolla sovittujen oppimistehtävien tekemistä hyväksytysti. Opintojakson kokonaisarvosana muodostuu 5 osatentin painotetun keskiarvon mukaan. Learn-testit ja mahdolliset muut tehtävät arvioidaan täydennettävä - hyväksytty asteikolla.
Arviointikriteerit (osaamisen alkuvaihe):
Osaat,
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
Opintojakson Learn-alustalla esitellään opintojakson arviointisuunnitelma, joka noudattaa Xamkin arviointikehikkoa.
Ajoitus
16.09.2022 - 31.12.2022
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
10 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Anna Reinikainen
- Ville Virta
Opiskelijaryhmät
-
AVSAFT22SPOMAvoin amk, Fysioterapeutti (AMK), polku, monimuoto
Tavoitteet
Osaat kuvailla ammatin kannalta keskeiset ihmisen elinjärjestelmät ja niiden perustoiminnot.
Osaat kuvailla, miten ihmisen elinjärjestelmät toimivat liikkumisen ja kuormituksen aikana.
Tunnistat biomekaaniset tekijät ja osaat kuvata niiden vaikutuksen ihmisen toimintaan ja liikkumiseen.
Osaat määritellä fyysisen suorituskyvyn eri osa-alueet ja kuvailla keskeisten elinjärjestelmien toiminnan vaikutukset niihin.
Sisältö
Miten ihminen rakentuu ja toimii?
Mitkä ovat ihmisen elinjärjestelmät?
Miten elinjärjestelmät toimivat levossa ja kuormituksessa?
Mistä ihmisen fyysinen suorituskyky muodostuu ja miten elinjärjestelmien toiminta vaikuttaa suorituskykyyn?
Mitä ovat biomekaaniset tekijät ja miten ne vaikuttavat ihmisen toimintaan ja liikkumiseen?
Opiskelumateriaali
Leppäluoto, J., Rintamäki H., Vakkuri O., Vierimaa H. & Lauri T. 2019. Anatomia ja fysiologia: rakenteesta toimintaan. 9., uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy
Hokkanen M. & Vierimaa H. 2019. Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia - Opiskelukirja. Helsinki: Sanoma Pro Oy
Fogelholm, M., Vuori, I., Vasankari, T. & Aittasalo, M. 2011. Terveysliikunta. 2. uud. p. Helsinki: Duodecim.
Sandström, M. & Ahonen, J. 2011. Liikkuva ihminen: Aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. Lahti: VK-Kustannus.
Kauranen, K. & Nurkka, N. 2010. Biomekaniikkaa liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisille. Helsinki: Liikuntatieteellinen seura.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää 5 Learn-alustalla tehtävää verkkotenttiä (T1 -K5).
1. osatentti: Yleisanatomia ja fysiologia (3op)
2. osatentti: Alavartalon toiminnallinen anatomia (1,5op)
3. osatentti: Ylävartalon toiminnallinen anatomia (1,5op)
4. osatentti: Liikunta- ja kuormitusfysiologia (1op)
5. osatentti: Biomekaniikka (2op)
Learn-testit (1op) (täydennettävä - hyväksytty)
= 10op
Tenttien ja tehtävien tarkat ajankohdat ja palautuspäivämäärät sovitaan yhdessä opintojakson alussa.
Opiskelijan työmäärä
10 opintopistettä eli n. 270 tuntia opiskelijan itsenäistä verkko-opiskelua.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso toteutetaan kokonaisuudessaan itsenäisenä verkko-opiskeluna.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää tenttien ja testien sekä opintojaksolla sovittujen oppimistehtävien tekemistä hyväksytysti. Opintojakson kokonaisarvosana muodostuu 5 osatentin painotetun keskiarvon mukaan. Learn-testit ja mahdolliset muut tehtävät arvioidaan täydennettävä - hyväksytty asteikolla.
Arviointikriteerit (osaamisen alkuvaihe):
Osaat,
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
Opintojakson Learn-alustalla esitellään opintojakson arviointisuunnitelma, joka noudattaa Xamkin arviointikehikkoa.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
06.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
T&K-osuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapeuttikoulutus
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Laura Saar
- Paula Leppänen
- Miia Kierikki
Vastuuhenkilö
Laura Saar
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
-
JTSA19SMJalkaterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Tunnet ja osaat arvioida kuntoutuksessa sovellettavia sähköisiä palveluita ja niiden käytettävyyttä.
Osaat käyttää ja kehittää kuntoutumista tukevia sähköisiä palveluita.
Tunnet erilaisia hyvinvointiteknologian työkaluja, tuotteita ja palveluita.
Tiedät millaisia mahdollisuuksia erilaiset teknologiset välineet ja pelillisyys tarjoavat kuntoutumisen edistämiseksi.
Ymmärrät sähköisten palveluiden ja hyvinvointiteknologian eettisiä ja tietoturvaan liittyviä näkökulmia.
Osaat hyödyntää palvelumuotoilua hyvinvointiteknologisten ratkaisujen suunnittelussa ja kehittämisessä.
Sisältö
Mitä ovat sähköiset palvelut kuntoutuksessa?
Mitä käytettävyydellä tarkoitetaan hyvinvointiteknologisissa ratkaisuissa?
Miten yksilön kuntoutumista ja hyvinvointia voidaan edistää teknologialla?
Miten hyödynnät pelillisyyttä hyvinvointiteknologisissa ratkaisuissa?
Miten hyödynnät hyvinvointiteknologian työkaluja tuotteiden ja palveluiden suunnitteluprosessissa?
Miten otat huomioon eettisyyden ja tietoturvan hyvinvointiteknologiassa?
Mitä palvelumuotoilulla ymmärretään käyttäjälähtöisessä hyvinvointiteknologiassa?
Opiskelumateriaali
Learn-materiaali ja alaa koskeva kirjallisuus joka sovitaan opitnojakson alussa
Yksilölliset oppimisväylät
Itsenäisesti verkossa suoritettava opintojakso, johon kuuluu erilaisia oppimistehtäviä ja verkkotenttejä.
Työviikkopohjainen oppimisväylä: etenet itsenäisesti verkossa suoritettavan opintojakson.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: keskustele ja suunnittele opettajan kanssa tästä vaihtoehdosta.
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit mahdollisesti suorittaa opintojakson työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa
Kaikki oppimisväylät sovitaan opettajan kanssa opintojakson alkaessa
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla tehdään yhteistyötä hyvivointiteknologiaa ja digitalisaatiota koskevien TKI-hankkeiden kanssa
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 h opiskelijan työtä
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. ja 2. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 20
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Niina Luukkonen
Vastuuhenkilö
Niina Luukkonen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Syventää osaamistaan ensiaputaidoissa.
Sisältö
Tapaturmien ennaltaehkäisy
Auttamistoiminta ensiapua vaativissa tilanteissa
Hätäensiapu: Peruselvytys; aikuinen, lapsi ja vauva (aikuisen varhainen defibrillointi), tajuttomalle annettava ensiapu, suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen, verenkierron häiriötila (sokki) ja ensiapu tilanteissa, joissa ihmisellä on vierasesine hengitysteissä.
Vammamekanismin merkitys vamman synnyssä:
Loukkaantuneen tutkiminen ensiavun antamiseksi sekä tilan seuranta ja tarkkailu
Rintakehän, vatsan ja lantion vammat sekä sisäiset verenvuodot
Ranka- ja raajavammat
Pään- ja kasvojen vammat
Murtumat
Nivel- sekä pehmytosavammat
Rasitus- ja lihasvammat.
Ensiapuasennot, loukkaantuneen suojaaminen ja siirrot sekä kuljetukset.
Ensiapu ja ehkäisy kylmän aiheuttamissa vammoissa.
Ensiapu ja ehkäisy lämmön aiheuttamissa sairastumisissa.
Oman ja muiden terveyden ja turvallisuuden edistäminen.
Valinnaisaiheita.
Opiskelumateriaali
Mene Learn:n alustalle Ensiavun jatko-opinnot pajapäivät https://learn.xamk.fi/course/view.php?id=6897§ion=9
AVAIN sydäniskuri. Suorita verkko-opinnot ja laita lopuksi oma nimesi oman ryhmän kohdalle. Verkko-opinnot on oltava suoritettu ennen harjoituspäivää.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen lähiopetukseen ja teet sovitut oppimistehtävät opintojakson alussa sovitun aikataulun mukaisesti. Kurssille osallistuminen edellyttää Ensiavun perusteet suorittamista (kurssin suorittamisesta aikaa enintään kolme vuotta).
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit hakea opintojakson hyväksilukua (AHOT) ennen opintojakson alkua, mikäli sinulla on voimassa oleva todistus (SPR:n EA2 -kortti) kurssin suorittamisesta. Lähetä kortti/todistus niina.luukkonen@xamk.fi
Tentit ja muut määräajat
1. Ilmoittaudu Pepissä toteutuksille ajalla 6.4.-22.4.2022 suoraan sinulle sopivaan harjoituspäivään.
VV00EE24-3020 Ensiavun jatko-opinnot 6.9.2022 1 - 1 op lehtori Marko Issakainen
VV00EE24-3027 Ensiavun jatko-opinnot 19.10.2022 1 - 1 op lehtori Niina Luukkonen
VV00EE24-3024 Ensiavun jatko-opinnot 17.11.2022 1 - 1 op lehtori Tuulia Litmanen
Huomioithan, että yhteen harjoituspäivään otetaan max. 20 opiskelijaa. Voit perua oman ilmoittautumisen ja vaihtaa toteutusta, jos toteutuksella on jo 20 henkilöä. Ylimääräiset opiskelijat ( yli 20 henkilöä) poistetaan ilmoittautuneista ilmoittautumisajan päätyttyä.
2. Sen jälkeen mene Learn:n alustalle Ensiavun jatko-opinnot pajapäivät https://learn.xamk.fi/course/view.php?id=6897§ion=9
AVAIN sydäniskuri. Suorita verkko-opinnot ja laita lopuksi oma nimesi oman ryhmän kohdalle. Sen jälkeen pääset harjoituspäivään. Ne toteutetaan Savonlinnan kampuksella luokassa 324. Harjoituspäivässä 100% läsnäolo.
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27 h. Itsenäinen verkko-opiskelu 19h ja lähiopetuksena harjoitukset 8h
Aktiivinen osallistuminen, ryhmätehtävä, harjoitukset, loppuharjoitus
Toteutuksen osien kuvaus
Auttamistoiminta ensiapua vaativissa tilanteissa
Hätäensiapu:
Peruselvytys; aikuinen, lapsi ja vauva
sisältää myös aikuisen varhaisen defibrilloinnin
tajuttomalle annettava ensiapu
verenkierron häiriötila (sokki)
vierasesine hengitysteissä
Vammamekanismin merkitys vamman synnyssä:
Loukkaantuneen tutkiminen ensiavun antamiseksi
Rintakehän, vatsan ja lantion vammat sekä sisäiset verenvuodot
Ranka- ja raajavammat
Pään- ja kasvojen vammat
Murtumat
Nivel- sekä pehmytosavammat
Rasitus- ja lihasvammat
Ensiapu ja ehkäisy kylmän aiheuttamissa vammoissa
Ensiapu ja ehkäisy lämmön aiheuttamissa sairastumisissa
Kriisi- ja katastrofitilanne sekä kemikaali-, biologinen riski-, säteily- tai ydinonnettomuudessa
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso edellyttää, että ensiavun perusteet tai EA1 on voimassa (3vuotta voimassa), kun tulee tälle opintojaksolle.
100 % läsnäolovelvoite kontaktipäivässä, ja aktiivinen osallistuminen harjoitteisiin.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotehtävät/-tentit suoritettu hyväksytysti. Aktiivinen läsnäolo lähipäivässä.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 20
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Niina Luukkonen
Vastuuhenkilö
Marko Issakainen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Syventää osaamistaan ensiaputaidoissa.
Sisältö
Tapaturmien ennaltaehkäisy
Auttamistoiminta ensiapua vaativissa tilanteissa
Hätäensiapu: Peruselvytys; aikuinen, lapsi ja vauva (aikuisen varhainen defibrillointi), tajuttomalle annettava ensiapu, suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen, verenkierron häiriötila (sokki) ja ensiapu tilanteissa, joissa ihmisellä on vierasesine hengitysteissä.
Vammamekanismin merkitys vamman synnyssä:
Loukkaantuneen tutkiminen ensiavun antamiseksi sekä tilan seuranta ja tarkkailu
Rintakehän, vatsan ja lantion vammat sekä sisäiset verenvuodot
Ranka- ja raajavammat
Pään- ja kasvojen vammat
Murtumat
Nivel- sekä pehmytosavammat
Rasitus- ja lihasvammat.
Ensiapuasennot, loukkaantuneen suojaaminen ja siirrot sekä kuljetukset.
Ensiapu ja ehkäisy kylmän aiheuttamissa vammoissa.
Ensiapu ja ehkäisy lämmön aiheuttamissa sairastumisissa.
Oman ja muiden terveyden ja turvallisuuden edistäminen.
Valinnaisaiheita.
Opiskelumateriaali
Mene Learn:n alustalle Ensiavun jatko-opinnot pajapäivät https://learn.xamk.fi/course/view.php?id=6897§ion=9
AVAIN sydäniskuri. Suorita verkko-opinnot ja laita lopuksi oma nimesi oman ryhmän kohdalle. Verkko-opinnot on oltava suoritettu ennen harjoituspäivää.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen lähiopetukseen ja teet sovitut oppimistehtävät opintojakson alussa sovitun aikataulun mukaisesti. Kurssille osallistuminen edellyttää Ensiavun perusteet suorittamista (kurssin suorittamisesta aikaa enintään kolme vuotta).
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit hakea opintojakson hyväksilukua (AHOT) ennen opintojakson alkua, mikäli sinulla on voimassa oleva todistus (SPR:n EA2 -kortti) kurssin suorittamisesta. Lähetä kortti/todistus niina.luukkonen@xamk.fi
Tentit ja muut määräajat
1. Ilmoittaudu Pepissä toteutuksille ajalla 6.4.-22.4.2022 suoraan sinulle sopivaan harjoituspäivään.
VV00EE24-3020 Ensiavun jatko-opinnot 6.9.2022 1 - 1 op lehtori Marko Issakainen
VV00EE24-3027 Ensiavun jatko-opinnot 19.10.2022 1 - 1 op lehtori Niina Luukkonen
VV00EE24-3024 Ensiavun jatko-opinnot 17.11.2022 1 - 1 op lehtori Tuulia Litmanen
Huomioithan, että yhteen harjoituspäivään otetaan max. 20 opiskelijaa. Voit perua oman ilmoittautumisen ja vaihtaa toteutusta, jos toteutuksella on jo 20 henkilöä. Ylimääräiset opiskelijat ( yli 20 henkilöä) poistetaan ilmoittautuneista ilmoittautumisajan päätyttyä.
2. Sen jälkeen mene Learn:n alustalle Ensiavun jatko-opinnot pajapäivät https://learn.xamk.fi/course/view.php?id=6897§ion=9
AVAIN sydäniskuri. Suorita verkko-opinnot ja laita lopuksi oma nimesi oman ryhmän kohdalle. Sen jälkeen pääset harjoituspäivään. Ne toteutetaan Savonlinnan kampuksella luokassa 324. Harjoituspäivässä 100% läsnäolo.
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27 h. Itsenäinen verkko-opiskelu 19h ja lähiopetuksena harjoitukset 8h
Aktiivinen osallistuminen, ryhmätehtävä, harjoitukset, loppuharjoitus
Toteutuksen osien kuvaus
Auttamistoiminta ensiapua vaativissa tilanteissa
Hätäensiapu:
Peruselvytys; aikuinen, lapsi ja vauva
sisältää myös aikuisen varhaisen defibrilloinnin
tajuttomalle annettava ensiapu
verenkierron häiriötila (sokki)
vierasesine hengitysteissä
Vammamekanismin merkitys vamman synnyssä:
Loukkaantuneen tutkiminen ensiavun antamiseksi
Rintakehän, vatsan ja lantion vammat sekä sisäiset verenvuodot
Ranka- ja raajavammat
Pään- ja kasvojen vammat
Murtumat
Nivel- sekä pehmytosavammat
Rasitus- ja lihasvammat
Ensiapu ja ehkäisy kylmän aiheuttamissa vammoissa
Ensiapu ja ehkäisy lämmön aiheuttamissa sairastumisissa
Kriisi- ja katastrofitilanne sekä kemikaali-, biologinen riski-, säteily- tai ydinonnettomuudessa
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso edellyttää, että ensiavun perusteet tai EA1 on voimassa (3vuotta voimassa), kun tulee tälle opintojaksolle.
100 % läsnäolovelvoite kontaktipäivässä, ja aktiivinen osallistuminen harjoitteisiin.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotehtävät/-tentit suoritettu hyväksytysti. Aktiivinen läsnäolo lähipäivässä.
Ilmoittautumisaika
22.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 10
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Tuulia Litmanen
- Niina Luukkonen
Vastuuhenkilö
Marko Issakainen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22KPFysioterapeutti, päivätoteutus
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
Tavoitteet
Opintojakson suorittanut osaa ensiavun antamisen perusteet seuraavissa aihealueissa:
Auttamistoiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa
Hätäensiavun perusteet: Tajuttomalle annettava ensiapu, Peruselvytys, Vierasesine hengitysteissä ja suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen ja ensiapu verenkierron häiriötilassa (sokki).
Erilaisten haavojen ensiapu
Tavallisimmat sairauskohtaukset ja ensiapu niissä tilanteissa
Palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Nivelvammat ja murtumat sekä niiden edellyttämä ensiapu
Myrkytykset ja ensiapu erilaisissa myrkytystilanteissa
Valinnaisaiheita
Opiskelumateriaali
Mene Learn:n alustalle Ensiavun perusteet pajapäivät https://learn.xamk.fi/course/view.php?id=9404
AVAIN sydäniskuri. Suorita verkko-opinnot ja laita lopuksi oma nimesi oman ryhmän kohdalle. Sen jälkeen pääset harjoituspäivään. Ne toteutetaan Savonlinnan kampuksella luokassa 324. Harjoituspäivässä 100% läsnäolo.
Yksilölliset oppimisväylät
Ensiavun verkko-opinnot koostuvat kahdesta osasta:
Osa 1. verkko-opinnot (LEARN alusta) itsenäisesti. (8h)
Osa 2. toiminnalliset harjoitukset, joka tehdään oppilaitoksessa lukujärjestyksen mukaisesti.(8h)
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Ei mahdollista tällä opintojaksolla.
Työhön integroitu oppimisväylä: kts.Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen menettely.
Tentit ja muut määräajat
Ilmoittaudu Pepissä toteutuksille ajalla 6.4.-22.4.2022 suoraan sinulle sopivaan harjoituspäivään.
Ea perusteita
VV00EE23-3045 Ensiavun perusteet 15.9.2022 1 - 1 op lehtori Tuulia Litmanen
VV00EE23-3047 Ensiavun perusteet 6.10.2022 1 - 1 op lehtori Tuulia Litmanen
VV00EE23-3043 Ensiavun perusteet to 29.9.2022 1 - 1 lehtori Marko Issakainen
VV00EE23-3058 Ensiavun perusteet 15.11.2022 1 - 1 op lehtori Marko Issakainen
Huomioithan, että yhteen harjoituspäivään otetaan max. 20 opiskelijaa. Voit perua oman ilmoittautumisen ja vaihtaa toteutusta, jos toteutuksella on jo 20 henkilöä. Ylimääräiset opiskelijat (yli 20 henkilöä) poistetaan ilmoittautuneista ilmoittautumisajan päätyttyä.
Learn- verkkoalustalla olevat testit tulee olla hyväksytysti suoritettuna ennen toiminnallista päivää oppilaitoksella.
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27 h
100% osallistuminen lähipäivään.
Toteutuksen osien kuvaus
Ensiavun perusteet, jossa saadaan ensiaputaitoja- ja tietoja. Ensiaputaidot ovat kansalaistaitoja, mutta myös työturvallisuuslaki edellyttää ensiapuosaamista työpaikoilla.
Sisältönä: toiminta onnettomuudessa tai sairauskohtauksessa, tajuton, peruselvytys, vierasesine hengitysteissä, sokki, suuret verenvuodot, haavat, sairauskohtaukset, palovammat, nivelvammat ja murtumat, myrkytykset
Lisätietoja opiskelijoille
100 % läsnäolovelvoite kontaktipäivässä, ja aktiivinen osallistuminen harjoitteisiin.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotehtävät/-tentit suoritettu hyväksytysti. Aktiivinen läsnäolo lähipäivässä.
Esitietovaatimukset
Ei ole
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 16.12.2022
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Ville Virta
- Piia Soikkeli
- FT3 FT3_Savonlinna
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat kuvata fysioterapian eettiset, aseptiset ja ergonomiset lähtökohdat ja osaat toimia niiden mukaisesti fysioterapiatilanteessa.
Osaat kohdata eri-ikäisiä ihmisiä ja luoda heihin ammatillisen vuorovaikutussuhteen.
Osaat kuvata ja toteuttaa fysioterapian ohjaus- ja neuvontaprosessin.
Osaat selvittää haastattelemalla, havainnoimalla, palpoimalla ja asianmukaisia mittareita käyttäen ihmisen asentoa, liikkumista sekä vitaalitoimintoja ja apuvälineiden tarvetta.
Osaat ohjata ja avustaa ihmisen siirtymistä ja liikkumista huomioiden hänen voimavaransa ja valmiutensa.
Tunnet fysioterapian menetelmien perusteet ja osaat suunnitella ja toteuttaa fysioterapiatilanteita niiden mukaisesti.
Sisältö
Mitä ovat fysioterapian eettiset, ergonomiset ja aseptiset lähtökohdat ja miten otat ne huomioon toiminnassasi?
Mitkä tekijät vaikuttavat vuorovaikutussuhteen rakentumiseen?
Miten muodostat toimivan vuorovaikutussuhteen eri-ikäisiin ihmisiin ja heidän läheisiinsä?
Millainen on fysioterapeuttinen ohjaus- ja neuvontaprosessi?
Miten arvioit eri-ikäisten ihmisten motorisia taitoja ja motorista kontrollia?
Miten arvioit, avustat ja ohjaat eri-ikäisten ihmisten perusliikkumista?
Miten havainnoit ja arvioit pystyasentoa ja nivelten liikkeitä?
Miten tutkit ja avustat hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa?
Miten paikallistat ihmisen rakenteita käsin tunnustelemalla (palpoimalla)?
Miten suunnittelet ja toteutat hieronta-, rentoutumis- ja ryhmänohjaustilanteen perustekniikoita käyttäen?
Tentit ja muut määräajat
Osaamisen osoittamisen tilanne opintojakson lopussa.
Opiskelijan työmäärä
10 op (1op vastaa 27h opiskelijan työtä)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Esitietovaatimukset
Opintojakso integroidaan moduulin opintojaksoihin
Ihmisen kasvu, kehitys ja oppiminen 5 op ja
Anatomia, fysiologia ja biomekaniikka 10 op.
Ajoitus
21.10.2022 - 12.02.2023
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Johanna Vesanto
- Piia Soikkeli
- Miia Kierikki
Opiskelijaryhmät
-
AVSAFT22SPOMAvoin amk, Fysioterapeutti (AMK), polku, monimuoto
Tavoitteet
Osaat kuvata fysioterapian eettiset, aseptiset ja ergonomiset lähtökohdat ja osaat toimia niiden mukaisesti fysioterapiatilanteessa.
Osaat kohdata eri-ikäisiä ihmisiä ja luoda heihin ammatillisen vuorovaikutussuhteen.
Osaat kuvata ja toteuttaa fysioterapian ohjaus- ja neuvontaprosessin.
Osaat selvittää haastattelemalla, havainnoimalla, palpoimalla ja asianmukaisia mittareita käyttäen ihmisen asentoa, liikkumista sekä vitaalitoimintoja ja apuvälineiden tarvetta.
Osaat ohjata ja avustaa ihmisen siirtymistä ja liikkumista huomioiden hänen voimavaransa ja valmiutensa.
Tunnet fysioterapian menetelmien perusteet ja osaat suunnitella ja toteuttaa fysioterapiatilanteita niiden mukaisesti.
Sisältö
Mitä ovat fysioterapian eettiset, ergonomiset ja aseptiset lähtökohdat ja miten otat ne huomioon toiminnassasi?
Mitkä tekijät vaikuttavat vuorovaikutussuhteen rakentumiseen?
Miten muodostat toimivan vuorovaikutussuhteen eri-ikäisiin ihmisiin ja heidän läheisiinsä?
Millainen on fysioterapeuttinen ohjaus- ja neuvontaprosessi?
Miten arvioit eri-ikäisten ihmisten motorisia taitoja ja motorista kontrollia?
Miten arvioit, avustat ja ohjaat eri-ikäisten ihmisten perusliikkumista?
Miten havainnoit ja arvioit pystyasentoa ja nivelten liikkeitä?
Miten tutkit ja avustat hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa?
Miten paikallistat ihmisen rakenteita käsin tunnustelemalla (palpoimalla)?
Miten suunnittelet ja toteutat hieronta-, rentoutumis- ja ryhmänohjaustilanteen perustekniikoita käyttäen?
Opiskelumateriaali
Oppimismateriaali esitellään opintojakson orientaatiossa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö).
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä tai organisaatiossa voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit opintojesi tekemisestä työpaikallasi. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää osaamisen osoittamisen näytöt, jotka ovat opintojakson lopuksi.
Opiskelijan työmäärä
10 op, josta lähiopetusta n. 100 tuntia sisältäen osaamisen osoittamisen tilanteen. Itsenäistä, ohjattua harjoittelua 170 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
Syksyn 2022 aikana toteutetaan kahdeksan (8) kontaktityöskentelykertaa.
Kevään 2023 aikana toteutetaan seitsemän (7) kontaktityöskentelykertaa. Opintojakso päättyy 24.2.2023.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen, oppimistehtävien tekeminen ja palauttaminen annetussa aikataulussa.
Osaamisen osoittamisen tilanteen läpäiseminen hyväksytysti.
Esitietovaatimukset
Opintojakso integroidaan moduulin opintojaksoihin
Ihmisen kasvu, kehitys ja oppiminen 5 op ja
Anatomia, fysiologia ja biomekaniikka 10 op.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.08.2022 - 08.12.2022
Laajuus
10 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Johanna Vesanto
- Piia Soikkeli
- FT3 FT3_Savonlinna
- Miia Kierikki
Vastuuhenkilö
Miia Kierikki
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat tutkia fyysistä suorituskykyä ja terveyskunnon osa-alueita, ja osaat hyödyntää tutkimuksista saamiasi tuloksia yksilöllisen harjoitusohjelman laadinnassa.
Osaat käyttää fysioterapeuttisen tutkimisen, manuaalisen terapian ja terapeuttisen harjoittelun menetelmiä asiakaslähtöisesti, perustellusti ja turvallisesti.
Osaat huomioida luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä fysioterapeuttisessa mittaamisessa ja tutkimisessa.
Osaat käyttää erilaisia ohjauksen keinoja asiakaslähtöisesti yksilön ja ryhmän ohjaustilanteissa.
Osaat huomioida omat työtapasi ja –asentosi asiakastilanteissa.
Osaat arvioida omaa ja vertaisen toimintaa fysioterapian menetelmiin perehtyjänä.
Sisältö
Mitkä tekijät vaikuttavat fysioterapeuttisen mittaamisen ja tutkimisen luotettavuuteen?
Miten toteutat asiakaslähtöisen tutkimis- ja ohjaustilanteen?
Miten mittaat ja arvioit fyysistä suorituskykyä ja terveyskuntoa ja miten laadit harjoitusohjelman saatujen tulosten perusteella?
Miten analysoit kävelyä ja juoksua?
Miten arvioit ja ohjaat motorista kontrollia?
Miten mittaat ja tutkit rangan ja nivelten liikkuvuutta?
Miten lisäät nivelen liikkuvuutta manuaalisen mobilisoinnin keinoin?
Miten edistät liikkuvuutta toiminnallisin harjoittein?
Miten suunnittelet ja toteutat yksilöllisen harjoitteluohjelman?
Miten suunnittelet ja toteutat ryhmänohjaustilanteen eri kohderyhmille?
Miten työasennot ja -tavat vaikuttavat kuormittumiseesi asiakastyössä?
Miten arvioit omaa ja vertaisen fysioterapiamenetelmien osaamista?
Opiskelumateriaali
Oppimismateriaali esitellään opintojakson orientaatiossa.
Sandström Marita & Ahonen Jarmo. 2011. Liikkuva ihminen – aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. VK-kustannus Oy.
Ahonen, Jarmo. 2002. Alaraajojen rakenne, toiminta ja kävelykoulu. VK-kustannus Oy.
Kauranen, K., Müller, E., Saastamoinen, N. & Sinivuori, E. 2021. Fysioterapeutin käsikirja. 4., uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
Kauranen, Kari. 2017. Fysioterapeutin käsikirja. Sanoma Pro.
Keskinen Kari L., Häkkinen Keijo ja Kallinen Mauri (toim.) 2018. Fyysisen kunnon mittaaminen – käsi- ja oppikirja kuntotestaajille. Liikuntatieteellinen seura.
Myers Thomas. Anatomy Trains -myofaskiaaliset meridiaanit kuntoutuksen ja liikunnan ammattilaisille ja opiskelijoille. VK- kustannus.
Kaltenborn, F. M., Evjenth, O. & Lahtinen, T. 2010. Raajojen nivelten manuaalinen mobilisointi: Nivelten manuaalinen tutkiminen ja mobilisointi peruskoulutuksessa. 2. p. [Tampere]: SOMTY.
Terveyskunnon testaus, sähköinen materiaali
http://sisalto.sanomapro.fi/tehtavat/ammatillinen/terveyskunnontestaus/index.html
Yksilölliset oppimisväylät
Viikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä tai organisaatiossa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi korvaavasta tehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Urheiluyläkoulu yhteistyö, Talvisalon Urheilu yläkoulu.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson osaamisen osoittamisen näytöt ovat opintojakson lopuksi.
Oppimistehtävien määräajat ilmoitetaan opintojakson orientaatiossa. Oppimistehtävät tulee olla palautettu ennen opintojakson päättymistä.
Opiskelijan työmäärä
10 opintopistettä vastaa 270 tuntia opiskelijan työtä. Lähiopetusta noin 100 h ja itsenäistä opiskelua noin 170 h. Itsenäinen opiskelu sisältää osaamisen osoittamisen tilanteet. Tuntimäärä jakautuu lähiopetukseen, opiskelijan itsenäiseen opiskeluun, työelämäyhteistyöhön, Elixiirin hierontaharjoitteluihin sekä näyttöihin ja näyttöihin valmistautumiseen. Lähiopetus toteutetaan kontaktityöskentelynä kampuksella.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen, tehtävien tekeminen ja palauttaminen annetussa aikataulussa.
Osaamisen osoittamisen tilanteen läpäiseminen hyväksytysti.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
27.09.2022 - 22.11.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
- Johanna Vesanto
Vastuuhenkilö
Pia Kraft-Oksala
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat suunnitella ja toteuttaa fysioterapiaprosessin asiakaslähtöisesti.
Osaat tutkia ja analysoida asiakkaan toimintakyvyn edellytyksiä ja toimintarajoitteita ja liikkumiskykyä.
Osaat suunnitella ja toteuttaa yksilö- ja ryhmätilanteissa asiakkaiden erityistarpeet huomioon ottavia harjoitusohjelmia.
Osaat arvioida omaa ja vertaisen toimintaa fysioterapian asiakastilanteissa?
Sisältö
Miten suunnittelet ja toteutat asiakaslähtöisen fysioterapiaprosessin ja miten arvioit sen vaikutuksia?
Miten huomioit aseptiikan fysioterapian eri ympäristöissä?
Miten suunnittelet ja toteutat yksilö- ja ryhmätilanteissa asiakkaiden erityistarpeet huomioon ottavia, progressiivisesti eteneviä harjoitusohjelmia?
Miten käytät terapeuttisen harjoittelun menetelmiä hengitys- ja verenkiertoelimistön sekä keskus- ja ääreishermoston toiminnan tukemisessa?
Miten toteutat manuaalinen lihastestauksen?
Miten suunnittelet ja toteutat rentoustilanteen asiakaslähtöisesti?
Miten suunnittelet ja toteutat vesiliikuntaa ja -terapiaa?
Miten arvioit omaa ja vertaisen toimintaa fysioterapian asiakastilanteissa?
Opiskelumateriaali
Oppimismateriaali esitellään tarkemmin opintojakson orientaatiossa ja Learn-oppimisalustalla opintojakson alkaessa.
- Kauranen, K., Müller, E., Saastamoinen, N. & Sinivuori, E. 2021. Fysioterapeutin käsikirja. 4., uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
- Kauranen, K. 2017. Fysioterapeutin käsikirja. 1. painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
- Avers, D. & Brown, M. 2019. Daniels and Worthingham's muscle testing: Techniques of manual examination and performance testing. 10th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier.
- Hislop, H. J., Avers, D., Brown, M. & Daniels, L. 2014. Daniels and Worthingham's muscle testing: Techniques of manual examination and performance testing. 9th ed. St.Louis (MO): Elsevier Saunders.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä tai organisaatiossa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi korvaavasta tehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson aikana osoitetaan osaaminen oppimistehtävissä ja Case-päivässä. Oppimistehtävien määräajat ja Case-päivän ajankohta ilmoitetaan opintojakson orientaatiossa. Oppimistehtävät tulee olla palautettuna ja Case-päivä suoritettuna ennen opintojakson päättymistä.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakso on 5 opintopistettä (vastaa 135 h opiskelijan työtä). Lähiopetusta noin 50 h ja itsenäistä opiskelua noin 85 h.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty - hylätty / täydennettävä. Opintojakson aikana osoitetaan osaaminen oppimistehtävissä ja Case-päivässä.
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Outi Ilves
- Ville Virta
Vastuuhenkilö
Ville Virta
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat suunnitella ja toteuttaa fysioterapiaprosessin asiakaslähtöisesti ja arvioida sen vaikutuksia?
Osaat tutkia ja analysoida asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvyn edellytyksiä ja toimintarajoitteita.
Osaat kliiniseen päättelyyn ja fysioterapeuttiseen erotusdiagnostiikkaan perustuen arvioida ja tehdä johtopäätöksiä. TULE:n toimintakyvystä ja yleisimmistä toimintahäiriöistä.
Osaat suunnitella ja toteuttaa asiakkaiden erityistarpeet huomioon ottavia harjoitusohjelmia.
Osaat arvioida omaa ja vertaisen toimintaa fysioterapian asiakastilanteissa?
Sisältö
Miten suunnittelet asiakaslähtöisen fysioterapiaprosessin ja arvioit sen vaikutuksia?
Miten tutkit TULE:n toimintakykyä ja tunnistat toimintahäiriöitä?
Miten hyödynnät pato- ja kuormitusfysiologian sekä biomekaniikan tietoa suunnitellessasi ja toteuttaessasi TULE:n fysioterapiaa?
Miten suunnittelet ja toteutat pre- ja postoperatiivisen fysioterapian?
Miten käytät terapeuttisen harjoittelun menetelmiä TULE-fysioterapian toteutuksessa?
Miten toteutat fysikaalista terapiaa perustellusti ja tarkoituksenmukaisesti?
Miten käytät ja perustelet teippauksen perustekniikoita eri nivelten stabiloinnissa?
Miten käytät ja perustelet kinesioteippauksen perustekniikoita TULE:n toiminnan tukemiseksi?
Miten suunnittelet, toteutat ja sovellat asiakkaiden erityistarpeet huomioon ottavia progressiivisesti eteneviä harjoitusohjelmia?
Miten arvioit omaa ja vertaisen toimintaa fysioterapian asiakastilanteissa?
Opiskelumateriaali
Kauranen, K. 2017. Fysioterapeutin käsikirja. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
Chattanooga Group. 2005. Intelect Mobile Combo; Käyttäjän käsikirja.
Fysioterapia – lehti 2 / 2005: Teemana fysikaalinen terapia.
Fysioterapia – lehti 2 / 2007: Teemana kipu.
Salminen Mikko & Wegelius Iivo. 2014. Kinesioteippaus. Teoksessa Urheiluvammat -ennaltaehkäisy, hoito, kuntoutus ja kinesioteippaus. VK- kustannus.
Muu opintojaksolla annetta materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Tentit ja muut määräajat
Osaamisen osoittamisen näyttö erikseen sovittuna ajankohtana.
Opiskelijan työmäärä
Lähiopetusta pienryhmässä n. 50 h, itsenäistä harjoittelua ja opiskelua 83h.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Esitietovaatimukset
Edellytetään I-III lukukauden opintojen sekä osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
-
FTSA20SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat soveltaa hengitys- ja sydänfysioterapian osaamistasi vaativissa tilanteissa.
Osaat ottaa huomioon hengitys- ja sydänsairauksiin liittyviä erityispiirteitä ja monitieteistä tietoperustaa fysioterapian toteutuksessa ja ohjauksessa.
Osaat soveltaa näyttöön perustuvia menetelmiä hengitys- ja sydänpotilaan kuormitustason arvioinnissa ja fysioterapian toteutuksessa hyödyntäen erotusdiagnostiikkaa ja kliinistä päättelyä.
Osaat osoittaa hengitys- ja sydänfysioterapian asiantuntemustasi moniammatillisissa työryhmissä.
Osaat hyödyntää moniammatillisen työryhmän osaamista hengitys- ja sydänpotilaan toimintakyvyn ja terveyttä edistävän elämäntavan tukemisessa.
Sisältö
Miten huomioit kuntoutujan osallisuuden ja toimijuuden fysioterapiaprosessissa?
Miten valitset, perustelet ja käytät toimintakyvyn ja kuormitustason arviointimenetelmiä vaativissa hengitys- ja sydänfysioterapian tilanteissa?
Miten tuet kuntoutujan kykyä arvioida omaa edistymistään kuntoutumisen eri vaiheissa?
Miten rakennat ja toteutat progressiivisen ja optimaalisella kuormitustasolla olevan harjoitteluohjelman kuntoutumisen eri vaiheissa suhteuttamalla sen kuntoutujan henkisiin voimavaroihin?
Miten ohjaat kuntoutujia ja heidän läheisiään hyödyntämään elinympäristön mahdollisuuksia ja sosiaalista osallistumista?
Miten teet yhteistyötä moniammatillisesti sydän- ja hengityssairauksiin liittyvissä erityiskysymyksissä?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali on Learn-alustalla sähköisenä ja itsenäisenä opiskelumateriaalina.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut opetukseen opintojakson aikataulun mukaisesti. Opiskelusi rytmittyvät Learn-alustalla olevien itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintojakson oppimistehtävät suoritetaan itsenäisesti verkko-opintoina ja verkkokeskusteluna.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää opintojaksoon kuuluvien oppimistehtävien hyväksyttyä suorittamista. Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty / täydennettävä. Hyväksytty tulee olla tasoa H/3.
Opiskelu on Itsenäistä verkko-opiskelua ja oppimistehtävien tekemistä sekä keskusteluihin osallistumista.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on 5op:tä, eli 135 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
1. Hengitys-ja sydänfysioterapian osaamisen päivitys (0,5op)
2. Hengitys-ja sydänkuntoutujan suorituskyvyn testaaminen (1,5op)
3. Hengitys-ja sydänkuntoutujan harjoitusohjelman laatiminen (1,5op)
4. Hengitys-ja sydänkuntoutuksen soveltaminen (1,5op)
Opiskelija perehtyy Learnissa olevaan oppimateriaaliin ja annetut oppimistehtävät erillisten tehtäväksiantojen mukaisesti yllämainituista teemoista.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso on mahdollista tehdä kesäopintoina 1.6 - 31.7.2022 välisenä aikana. Opettaja lähettää kaikille ilmoittautuneille toukokuun alussa tarkemmat tiedot opintojaksosta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. ja 2. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
Vastuuhenkilö
Pia Kraft-Oksala
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Tiedät hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintahäiriöiden ja sairauksien syntymekanismeja ja lääkehoidon vaikutuksia.
Osaat kuvata hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintahäiriöiden ja sairauksien vaikutuksia yksilön liikkumis- ja toimintakykyyn.
Tiedät sydämen sekä hengitys-ja verenkiertoelimistön toimintahäiriöiden ja sairauksien kuntoutumisen mekanismit ja niiden merkityksen fysioterapiassa.
Osaat käyttää tarkoituksenmukaisia toimintakyvyn ja kuormitustason arviointimenetelmiä fysioterapian toteutuksen perustana.
Tiedät ja osaat tunnistaa sydän- ja hengitysfysioterapiassa huomioitavat riskitekijät.
Osaat käyttää näyttöön perustuvia fysioterapian vaikuttamisen menetelmiä hengitys- ja verenkiertoelimistön fysioterapiassa huomioiden kansalliset ja kansainväliset suositukset.
Tunnet psykofyysisen fysioterapian menetelmiä ihmisen voimavarojen tukemisessa.
Sisältö
Miten otat huomioon hengitys- ja verenkiertoelimistön sairaudet ja niiden vaikutukset toimintakykyyn ja kuntoutumisen mahdollisuuksiin? Miten tunnistat hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksien taustalla vaikuttavia yksilöllisiä tekijöitä?
Miten käytät lääketieteen ja lääkehoidon osaamistasi fysioterapian tukena?
Miten perustelet ja käytät fysioterapeuttisen tutkimisen ja vaikuttamisen keinoja asiakkaan kokonaisvaltaisen toimintakyvyn edistämiseksi hänen elinympäristössään.
Miten suunnittelet, toteutat ja perustelet vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa hänelle soveltuvan, progressiivisesti etenevän, näyttöön perustuvan fysioterapian?
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä, osallistumista ja arjessa selviytymistä sekä henkisiä voimavaroja ja niissä tapahtuvia muutoksia?
Miten edistät toimintakykyä apuvälineiden ja erilaisten teknologisten ratkaisujen avulla?
Opiskelumateriaali
Kauranen, K. Fysioterapeutin käsikirja 2017. (soveltuvin osin), Sanoma Pro.Suomen Sydänliitto ry. 2006: Sepelvaltimotauti ja liikunta, 2007: Sydämen läppäviat ja liikunta, 2006: Sydämen vajaatoimintaja liikunta,2007: Sydämen rytmihäiriöt ja liikunta, 2006: Sydämen siirto ja liikunta, 2007: Sydänpotilaan suorituskyvyn arviointi, 2007. Herrala, H.,Kahrola, T., Sandström, M. 2011. Psykofyysinen ihminen. WSOYpro Oy, Helsinki. Martin, M. ym. 2010. Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena. Mediapinta. 2010. Muu tunnilla sovittava materiaali
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Osa opetuksen toteutuksesta on verkossa
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritat opintojakson jonkun muun ryhmän mukana tai osittain verkko-opintoina. Perehdyt itsenäisesti Learnissa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät ja osallistut ryhmätehtäviin.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi / projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää opintojaksoon kuuluvien oppimistehtävien sekä tentin hyväksyttyä suorittamista. Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty / täydennettävä. Tentti arvioidaan asteikolla T1 - K5.
Hyväksytty suoritus edellyttää osallistumista lähiopetukseen .
Lähitunteja 50h. Opetus sisältää luennot, ryhmätehtävät ja käytännön harjoitukset. Itsenäistä opiskelua, oppimistehtävien tekemistä, tenttiin valmistautumista 60 tuntia
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksoon sisältyvä käytännön harjoittelu sisältyy Fysioterapian menetelmien III:n opintojaksoon.
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 29.11.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Miia Kierikki
- Elina Päykkönen
Vastuuhenkilö
Elina Päykkönen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Tunnistat ihmisen kasvun ja kehityksen osa-alueet, kehitystehtävät sekä kehityksen ja motorisen oppimisen edellytykset eri ikävaiheissa.
Osaat määritellä motorisen oppimisen peruskäsitteet.
Osaat kuvailla ihmisen motorisen oppimisen vaiheita eri ikäkausina.
Osaat kohdata toisen ihmisen ja luoda toimivan vuorovaikutussuhteen hänen kanssaan.
Tiedät yksilön ja ryhmänohjaamisen perusteet.
Osaat yhteisöllisen oppimisen perusteet ja osaat määritellä oman roolisi ja vastuusi yhteisöllisen oppimisen tilanteissa.
Sisältö
Miten ihminen kasvaa ja kehittyy?
Mitä tarkoittaa motorinen oppiminen?
Mitkä ovat motorisen oppimisen edellytykset eri ikävaiheissa?
Miten ihmisen motorinen toiminta ja oppiminen muuttuvat eri ikävaiheissa?
Mitä tarkoitetaan motorisella kontrollilla?
Miten havainnoit eri-ikäisten ihmisten motorista toimintaa?
Miten kohtaat toisen ihmisen?
Mitä ominaisuuksia tarvitset toimivan vuorovaikutussuhteen muodostamiseen toisen ihmisen kanssa?
Miten ohjaat yksilöä ja ryhmää?
Mitä ongelmaperustaisella oppimisella (PBL) tarkoitetaan?
Miten reflektoit omaa oppimistasi ja osaamistasi?
Opiskelumateriaali
Sähköinen opiskelumateriaali Learn - alustalla. Opettajan osoittama lähdekirjallisuus oppimistehtäviin ja oppimisen tueksi esitellään opintojakson orientaatiotunneilla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti / pienryhmissä tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Keskustele OVA - opettajasi kanssa opintojakson suorittamisesta verkkototeutuksena.
Verkkototeutus: Perehdyt itsenäisesti Learn - alustalla olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti. Oppimistehtävät ovat kuitenkin verkkototeutuksen mukaiset.
Mikäli sinulla on opintojakson osaamistavoitteiden ja sisällön mukaista osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai vastaavilla opinnoilla joko kokonaan tai osittain (AHOT - periaatteiden mukaisesti osaamisen näyttö, jos osaaminen ei ole hankittu korkeakouluopinnoissa). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset opintojakson oppimistavoitteet sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson toteutusaikataulu, oppimistehtävät ja niiden määräajat sekä tentin ajankohta käydään läpi opintojakson orientaatiotunneilla. Opintojakso sisältää gerontologian kirjatentin (1 op).
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä vastaa 5 opintopisteen työmäärää (5 x 27h = 135h)
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso koostuu kahdesta osasta:
1. Oppimisen käsitteet ja ohjaus fysioterapiassa 2 op, opettaja Elina Päykkönen
2. Ihmisen kasvu ja kehitys 3 op, opettaja Miia Kierikki
Opettajat esittelevät osioiden orientaatiotunneilla opintojakson tavoitteet, sisällön, toteutusaikataulun sekä kyseiseen osioon sisältyvät oppimistehtävät, tentin & arvioinnin perusteet.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty / hylätty (täydennettävä)
Hyväksytty (H) suorittaminen edellyttää oppimistehtävien suorittamista vähintään H3 tasolla (HYVÄ) molemmista opintojakson osa – alueista:
1. Oppimisen käsitteet ja ohjaus fysioterapiassa 2 op
2. Ihmisen kasvu ja kehitys 3 op
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
30.08.2022 - 08.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Johanna Vesanto
- Piia Soikkeli
Vastuuhenkilö
Johanna Vesanto
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat tarkastella toimintakykyä laajasti ja osa-alueittain.
Tiedät toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä.
Osaat kuvata fysioterapeuttisen tutkimisen luotettavuuteen vaikuttavat keskeiset tekijät (reliabiliteetti ja validiteetti).
Osaat perustella toimintakyvyn fysioterapeuttisten arviointimenetelmien valinnan ja yhteyden terapian toteutukseen.
Sisältö
Mitä on toimintakyky ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat?
Millä tavoin voidaan arvioida eri- ikäisten ihmisten toimintakykyä, liikkumista ja fyysistä suorituskykyä?
Mitkä tekijät vaikuttavat fysioterapeuttisen tutkimisen luotettavuuteen?
Miten toimintakyvyn, liikkumisen ja fyysisen suorituskyvyn arviointi ohjaa fysioterapian suunnittelua ja toteutusta?
Opiskelumateriaali
Keskinen K. ym. 2018. Fyysisen kunnon mittaaminen- käsi- ja oppikirja kuntotestaajille. Liikuntatieteellinen seura.
Sandström M. & Ahonen J. 2011. Liikkuva ihminen- aivot, liikuntafysiologia ja sovelluttu biomekaniikka. VK- Kustannus Oy.
Suni J. & Taulaniemi A. (toim.). 2012. Terveyskunnon testaus. UKK- instituutti. SanomaPro, Helsinki.
Muu tunneilla sovittava materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää oppimistehtäviä, joista kaksi (2) on laajempaa työskentelyryhmissä tehtävää seminaaritehtävää. Määräajat ilmoitetaan opintojakson orientaatiossa.
Opiskelijan työmäärä
Kontaktityöskentely ja seminaarit noin 50 h.
Seminaaritehtävien tekeminen ja itsenäinen opiskelu noin 85 h.
Toteutuksen osien kuvaus
Toteutus esitetään opintojakson orientaatiossa opintojakson alkaessa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan numeerisesti.
Oppimistehtäviä, joiden arviointi on hyväksytty - hylätty / täydennettävä.
Kaksi (2) numeerisesti arvioitavaa seminaaritehtävää.
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Esitietovaatimukset
Edellytetään opintojaksojen ”Anatomia, fysiologia ja biomekaniikka” sekä ”Fysioterapian menetelmien harjoittelu I” osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 05.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Johanna Vesanto
- Piia Soikkeli
Vastuuhenkilö
Miia Kierikki
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat tunnistaa ikäihmisten terveyteen ja toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä ja yksilöllisiä erityispiirteitä.
Osaat soveltaa gerontologian ja geriatrisen kuntoutuksen monitieteistä tietoperustaa arvioidessasi ja ohjatessasi ikäihmisiä toimintakyvyn edistämisessä.
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida ikäihmisten terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa ja palveluja heidän toiveitaan ja tarpeitaan vastaaviksi.
Osaat tukea ikäihmisten itsenäistä selviytymistä ja osallistumista omassa elinympäristössään.
Osaat toimia fysioterapian asiantuntijana moniammatillisissa työryhmissä ja verkostoissa.
Sisältö
Miten otat huomioon ikäihmisen yksilöllisen elämänkulun ja elinympäristön toimintakyvyn tukemisen lähtökohtana?
Miten otat huomioon geriatrian, lääkehoidon ja kivun ikäihmisen toimintakyvyn arvioinnissa ja siihen vaikuttamisessa?
Miten ohjaat ikäihmisiä tunnistamaan omia voimavarojaan ja osallistumaan oman toimintakyvyn tukemiseen?
Miten ohjaat ikäihmisiä toimintakykyä tukevien apuvälineiden valinnassa, hankinnassa ja käyttämisessä?
Miten suunnittelet ikäihmisen selviytymistä tukevan, esteettömän toimintaympäristön?
Miten ohjaat ikäihmisiä hyödyntämään elinympäristön palveluja ja mahdollisuuksia toimintakyvyn edistämiseen?
Miten hyödynnät hyvinvointiteknologiaa ikäihmisen toimintakyvyn tukemisessa?
Opiskelumateriaali
Opintojakson oppimismateriaali esitellään Learnissä opintojakson orientaatiossa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut opintojakson orientaatiossa esitetyn toteutuksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit suorittaa opintojakson jonkun muun ryhmän mukana. Keskustele aikataulutuksesta ova-opettajasi kanssa HOPS - keskustelussa. Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Tentit ja muut määräajat
Oppimistehtävien määräajat ilmoitetaan Learnissä opintojakson orientaatiossa.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakso on 5 op, mikä vastaa 135 h opiskelijan työtä (5 x 27 h).
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina. Opintojakso sisältää oppimistehtäviä. Tarkempi opintojakson kuvaus esitellään Learnissä opintojakson orientaatiossa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan numeerisesti K5 - T1 / hylätty. Oppimistehtävien arviointi esitellään opintojakson orientaatiossa.
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1.-2. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 21.11.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Johanna Vesanto
Vastuuhenkilö
Johanna Vesanto
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Tiedät keskus- ja ääreishermoston toimintahäiriöiden ja sairauksien syntymekanismeja ja lääkehoidon vaikutuksia.
Osaat kuvata keskus- ja ääreishermoston toimintahäiriöiden ja sairauksien vaikutuksia yksilön liikkumis- ja toimintakykyyn.
Tiedät keskus- ja ääreishermoston toimintahäiriöiden ja sairauksien kuntoutumisen mekanismit ja niiden merkityksen neurologisessa fysioterapiassa.
Osaat käyttää tarkoituksenmukaisia toimintakyvyn arviointimenetelmiä fysioterapian toteutuksen perustana huomioiden ihmisen voimavarat ja elinympäristön.
Osaat käyttää näyttöön perustuvia neurologisen fysioterapian menetelmiä huomioiden kansalliset ja kansainväliset suositukset.
Tiedät neurologisessa fysioterapiassa huomioitavat riskitekijät.
Sisältö
Miten otat huomioon keskus- ja ääreishermoston toimintahäiriöiden ja sairauksien vaikutukset toimintakykyyn ja kuntoutumisen mahdollisuuksiin?
Miten otat huomioon lääketieteen ja lääkehoidon osaamistasi neurologisen fysioterapian tukena?
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä, osallistumista ja arjessa selviytymistä sekä henkisiä voimavaroja ja niissä tapahtuvia muutoksia?
Miten edistät toimintakykyä apuvälineiden ja erilaisten teknologisten ratkaisujen avulla?
Miten käytät näyttöön perustuvia fysioterapian menetelmiä toimintakyvyn tukemisessa?
Miten tunnistat neurologisessa fysioterapiassa huomioitavat riskitekijät ja varmistat potilasturvallisuuden.
Opiskelumateriaali
Opintojakson opiskelumateriaali esitellään opintojakson orientaatiotunnilla. Opintojaksolla tehdään myös aktiivista tiedonhakua opiskeltavista aiheista.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit suorittaa opintojakson jonkun muun ryhmän mukana. Keskustele aikataulutuksesta ova-opettajasi kanssa HOPS - keskustelussa.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää kaksi (2) tenttiä. Tenttipäivämäärät sekä opintojakson oppimistehtävien määräajat ilmoitetaan opintojakson orientaatiotunnilla. Mahdolliset uusintatenttipäivät sovitaan erikseen opintojakson opettajan kanssa opintojakson aikana.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 5 op, mikä vastaa 135 h opiskelijan työtä (5 x 27 h).
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakson toteutus esitellään opintojakson orientaatiotunnilla. Opintojakso sisältää sekä itsenäistä työskentelyä että ryhmätyöskentelyä. Osa opintojakson sisällön suunnitelmasta varmistuu syksyllä 2022, joten on hyvä valmistautua mahdollisiin aikataulu- ja toteutusmuutoksiin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan numeerisesti K5 - T1 / hylätty. Opintojakson numeerinen arvosana muodostuu opintojakson kahden (2) osatentin numeerisen arvosanan keskiarvona. Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty - hylätty / täydennettävä.
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapeuttikoulutus
- Fysioterapeuttikoulutus
- Naprapaattikoulutus
Opettaja
- Laura Saar
- Ville Virta
Vastuuhenkilö
Merja Reunanen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat kuvata suomalaisen sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujärjestelmän ja sen merkityksen suomalaisten hyvinvointiin.
Ymmärrät asiakkaan oikeudet ja osallisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän käyttäjänä ja kehittäjänä.
Tunnet asiakkaan arkeen ja kuntoutumisen prosessiin vaikuttavia yksilöllisiä ja elämänkulkuun liittyviä tekijöitä.
Tunnet keinoja edistää asiakkaan osallistumista kuntoutumisprosessin eri vaiheisiin.
Tunnet keinoja toimia yksilö-, ryhmä- ja yhteisötasolla kuntoutumisen edistämiseksi hyödyntäen asiakkaan elinympäristöä ja moniammatillisia kuntoutuspalveluja.
Sisältö
Miten sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelut on järjestetty ja rahoitettu Suomessa?
Mikä on palveluiden merkitys ja miten ne vaikuttavat väestön hyvinvointiin?
Miten kuntoutumisprosessia voidaan edistää palveluohjauksen keinoin?
Mitä ovat asiakkaan oikeudet ja osallistuminen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän käyttäjänä ja kehittäjänä?
Miten tunnistat asiakkaan arkeen ja kuntoutumiseen vaikuttavia yksilöllisiä ja elämänkulkuun liittyviä tekijöitä?
Miten edistät asiakkaan osallistumista hänen arkeaan tukevan kuntoutumisen tavoitteiden asettamisessa, suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa (sis. mm. ICF, GAS)?
Opiskelumateriaali
Learnissa on opiskeluun liittyviä aineistoja ja linkkejä. Oppimistehtävät edellyttävät myös itsenäistä tiedonhakua.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso toteutetaan kokonaan verkko-opintoina Learn-opiskeluympäristössä. Opintojakso sisältää yksillö- ja paritehtäviä, joihin sisältyy haastattelu, verkkokeskustelua sekä muiden opiskelijoiden tehtävien opiskelua ja vertaiskommentointia. Voit perehtyä Learnissa opiskeluaineistoihin ja tehdä oppimistehtävät oman aikataulusi mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä / Monimuotoisesti opiskelevat:
Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina Learn-opiskeluympäristössä. Opintojakso sisältää oppimistehtäviä, joihin sisältyy haastattelu, verkkokeskustelua ja tehtävien vertaiskommentointia. Voit perehtyä Learnissa opiskeluaineistoihin ja tehdä oppimistehtävät itsenäisesti oman aikataulusi mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina Learn-opiskeluympäristössä. Opintojakso sisältää oppimistehtäviä, joihin sisältyy haastattelu, verkkokeskustelua ja tehtävien vertaiskommentointia. Voit perehtyä Learnissa opiskeluaineistoihin ja tehdä oppimistehtävät itsenäisesti oman aikataulusi mukaan.
Toteutuksen osien kuvaus
Toteutus on jaettu tehtävien mukaisesti kolmeen osuuteen.
Tehtävä 1. haastattelutehtävä kuntoutumisprosessista.
Tehtävä 2. verkkokeskustelutehtävä palvelujärjestelmästä.
Tehtävä 3. Esitys-tehtävä kuntoutusalan asiantuntijaosaamisesta.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
06.09.2022 - 09.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Miia Kierikki
- Elina Päykkönen
Vastuuhenkilö
Elina Päykkönen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
-
FTSA20SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat tunnistaa ja arvioida lasten ja nuorten motorista kehitystä ja siihen liittyviä yleisimpiä häiriöitä.
Osaat huomioida sairauksiin liittyviä erityispiirteitä lasten ja nuorten fysioterapian suunnittelussa, toteutuksessa ja ohjauksessa.
Osaat soveltaa lasten ja nuorten toimintakykyä tukevaa terapeuttista harjoittelua yksilöllisesti.
Osaat suunnitella ja toteuttaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille erilaisia terapeuttisia harjoitteita ja soveltavaa liikuntaa sekä yksilöllisesti että ryhmissä.
Osaat toimia moniammatillisesti ja huomioiden perheiden voimavarat sekä elinympäristön mahdollisuudet.
Sisältö
Miten arvioit ja tuet lasten ja nuorten motorista kehitystä ja toimintakykyä?
Miten otat huomioon sairauksiin ja vammoihin liittyvät erityispiirteet lasten ja nuorten fysioterapiassa?
Miten ohjaat lapsen ja nuoren perhettä ja otat huomioon elin – ja toimintaympäristön fysioterapian suunnittelussa sekä toteutuksessa?
Miten toteutat asiakaslähtöisesti erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten yksilöllistä harjoittelua ja soveltavaa ryhmäliikuntaa?
Miten toimit fysioterapian asiantuntijana moniammatillisissa työryhmissä?
Opiskelumateriaali
Opintojakson opetuksessa käytettävä luento- sekä muu opetusmateriaali on sähköisesti saatavissa opintojakson Learn verkko - oppimisalustalla. Opintojakson orientaatiotunnilla esitellään itseopiskelussa käytettävät lähteet.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso sisältää itsenäisesti tehtäviä verkko - opintoja sekä pari- / pienryhmätyöskentelynä tehtävän seminaaritehtävän. Opintojakson orientaatiotunnit sekä seminaaritehtävän esitykset järjestetään lähi- / etäopetuksena.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Voit suorittaa opintojakson jonkun muun ryhmän mukana. Keskustele aikataulutuksesta ova-opettajasi kanssa HOPS - keskustelussa. Huomioi opintojakson edeltävyysehdot sekä opintojakson kuuluminen syventävän vaiheen opintoihin.
Mikäli sinulla on opintojakson osaamistavoitteiden ja sisällön mukaista aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai vastaavilla opinnoilla joko kokonaan tai osittain (AHOT - periaatteiden mukaisesti osaamisen näyttö, jos osaaminen ei ole hankittu korkeakouluopinnoissa). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin huomioiden opintojakson oppimistavoitteet ja sisällöt ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää yhden osaamisen testin (tentin) sekä kirjallisia oppimis- ja reflektiotehtäviä. Opintojakson tehtävien määräajat esitellään opintojakson orientaatiotunnilla. Suoritusohjeet on kirjattu opintojakson Learn verkko - oppimisalustalle.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus 5 op vastaa 5 x 27 h = 135h opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso koostuu 3 osasta:
1. Lapsen kasvu ja motorinen kehitys 1 op (opettaja Elina Päykkönen
2. Lasten ja nuorten motorisen kehityksen arviointi ja ohjaaminen 2 op (opettaja Miia Kierikki)
3. Lasten ja nuorten fysioterapian erityiskysymykset 2 op (opettaja Elina Päykkönen)
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso kuuluu fysioterapeuttikoulutuksen täydentäviin, syventävän vaiheen opintoihin.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson oppimistehtävät ja osaamisen testi arvioidaan hyväksytty - hylätty / täydennettävä. Opintojakso arvioidaan hyväksytty - hylätty / täydennettävä. Hyväksytty arviointi edellyttää vähintään H3 - tason osaamista.
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. ja 2. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ajoitus
19.09.2022 - 07.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 60
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Elina Päykkönen
Vastuuhenkilö
Elina Päykkönen
Tavoitteet
Osaat syventää osaamistasi fysioterapeuttisessa arvioinnissa niin, että se tukee neurologisen asiakkaan kuntoutumista oppimisprosessina. Osaat ottaa huomioon terapian toteutuksessa ja ohjauksessa keskus- ja ääreishermoston sairauksiin liittyviä erityispiirteitä ja hyödyntää monitieteistä tietoperustaa. Osaat soveltaa kliiniseen päättelyyn ja fysioterapeuttiseen erotusdiagnostiikkaan perustuen fysioterapian näyttöön perustuvia keinoja. Osaat osoittaa fysioterapian asiantuntemustasi moniammatillisissa työryhmissä osallistuen asiakkaan toimintakyvyn ja terveyttä edistävän elämäntavan tukemiseen.
Sisältö
Miten valitset, perustelet ja käytät toimintakyvyn arviointimenetelmiä niin, että ne tukevat asiakkaan tavoiteasettelua ja kykyä arvioida omaa edistymistä kuntoutumisen eri vaiheissa ohjaten terapian suunnittelua? Miten rakennat progressiivista ja tehtäväkeskeistä harjoittelua neurologisille asiakkaille ottaen huomioon taidon, tasapainon, voiman ja kestävyyden ja suhteuttamalla harjoittelun asiakkaan henkisiin voimavaroihin? Miten ohjaat eri-ikäisiä asiakkaita ja läheisiä hyödyntämään elinympäristön mahdollisuuksia tukemaan harjoittelua terapian ulkopuolella ja edistämään sosiaalista osallistumista? Miten teet yhteistyötä moniammatillisesti neurologisiin sairauksiin liittyvissä erityiskysymyksissä?
Opiskelumateriaali
Opintojakson opetusmateriaali on sähköisesti saatavilla opintojakson Learn verkko - oppimisalustalla. Oppimistehtävissä käytetään sekä sähköisessä muodossa olevia lähdemateriaaleja että painettua lähdekirjallisuutta. Oppimistehtävissä käytettävä lähdekirjallisuus mainitaan tehtävänannoissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso toteutuu itsenäisinä verkko - opintoina Learn verkko - oppimisalustalla.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso ei sisällä harjoittelua.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso toteutuu itsenäisinä verkko - opintoina Learn verkko - oppimisalustalla. Opiskelija voi valita suorittaako opintojakson tiiviissä aikataulussa 19.9. - 4.11.2022 vai väljemmässä aikataulussa 19.9. - 27.12.2022.
Opintojakson suoritusohjeet tehtävänantoineen ja tehtävien määräaikoineen esitellään Learn verkko - oppimisalustalla. Opintojakso sisältää yhden osaamisen testin (tentin) sekä kirjallisia oppimis- ja reflektiotehtäviä.
Opiskelijan työmäärä
Verkkokurssi sisältää opiskelijan itsenäistä opiskelua 135 h (5 op x 27 h). Opintopiste vastaa 27 h opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso suoritetaan itsenäisinä verkko-opintoina Learn verkko - oppimisalustalla. Opiskelijan tehtävänä on perehtyä verkkokurssilla olevaan opiskelumateriaaliin ja suorittaa annetut oppimistehtävät sekä osaamisen testi tehtävänantojen mukaisesti opintojakson eri osioista:
1. Orientaatio (1,5 op)
2. Toimintakyvyn arviointi (1,5 op)
3. Fysioterapian toteutus (2 op)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat a. käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa b. arvioida käyttämiään tietolähteitä kriittisesti c. työskennellä tiimin jäsenenä asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä huomata ja kuvata ammattialan ongelmia d. arvioida toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa e. valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan f. edistää tiimin tavoitteellista toimintaa g. soveltaa kriittisesti oman alan eettisiä periaatteita eri tilanteissa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty / hylätty. Opintojakson hyväksytty (H) suorittaminen edellyttää opintojaksoon sisältyvien oppimistehtävien suorittamista vähintään H3 tasolla (hyvä), tehtävänantojen mukaisiin verkkokeskusteluihin osallistumista sekä opintojaksoon sisältyvän osaamisen testin suorittamista hyväksytysti (H3).
Esitietovaatimukset
Ensimmäisen ja toisen lukuvuoden opinnot.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
22.08.2022 - 31.12.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Elina Päykkönen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Sisältö
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Opiskelumateriaali
Opiskelussa käytettävät lähdemateriaalit esitellään opintojakson Learn verkko - oppimisalustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakson toteutus on koulutuskohtainen. Tukenasi on useita ohjauksen eri toimijoita, mutta toteutuksesta vastaa oma OVA-opettajasi. Oma oppimisesi rakentuu osallistumalla lähiopetukseen / verkko-opetukseen, tekemällä itsenäiset tehtävät sekä olemalla mukana Xamkin ja oman koulutuksesi yhteisöllisessä toiminnassa.
Opintojakso toteutuu osissa koulutuksen aikana. Fysioterapeuttikoulutuksen opinto- ja urasuunnittelu opintojakso sisältää seuraavat osiot:
1. lukukausi: Orientaatio ammattikorkeakouluopintoihin (2 op)
3. lukukausi: Ammattialan tuntemus (1 op)
5. lukukausi: Kansainvälisyys fysioterapiassa (1 op)
6. - 7. lukukausi: Ammattietiikka (1 op)
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso ei sisällä harjoittelua. Fysioterapeuttikoulutuksen yhteisöllinen toiminta ja koulutuksen yhteiset tapahtumat ovat osa opinto- ja urasuunnittelu opintojakson toteutusta.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso ei sisällä tenttejä. Oppimistehtävien tehtävänannot ja tehtävien määräajat esitellään opintojakson Learn alustalla.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakso toteutuu osissa koulutuksen aikana. Fysioterapeuttikoulutuksen opinto- ja urasuunnittelu opintojakso sisältää seuraavat osiot:
1. lukukausi: Orientaatio ammattikorkeakouluopintoihin (2 op)
3. lukukausi: Ammattialan tuntemus (1 op)
5. lukukausi: Kansainvälisyys fysioterapiassa (1 op)
6. - 7. lukukausi: Ammattietiikka (1 op)
Opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso toteutuu osissa koulutuksen aikana. Fysioterapeuttikoulutuksen opinto- ja urasuunnittelu opintojakso sisältää seuraavat osiot:
1. lukukausi: Orientaatio ammattikorkeakouluopintoihin (2 op)
3. lukukausi: Ammattialan tuntemus (1 op)
5. lukukausi: Kansainvälisyys fysioterapiassa (1 op)
6. - 7. lukukausi: Ammattietiikka (1 op)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi: Laadullinen arviointi, opiskelijan itse- ja vertaisarviointi.
Opiskelija osaa:
- etsiä tietoa opiskeluun ja urasuunnitteluun keskeisistä tietolähteistä.
- käyttää keskeisiä opiskeluun, urasuunnitteluun ja työhakuun liittyviä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja, ja tekniikoita.
- toimia opiskelijatiimin ja yhteisön jäsenenä tavoitteellisesti.
- perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty - hylätty / täydennettävä. Opintojakso arvioidaan hyväksytty - hylätty.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 15.11.2022
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Hannele Pulkamo
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat soveltaa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön vaatimia asioita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana
Sisältö
Laki ja asetus yksityisistä sosiaalipalveluista.
Laki ja asetus yksityisistä terveydenhuollosta.
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista ja laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
Laki sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä.
Laki julkisista hankinnoista.
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali esitellään Learnissa.
Yksilölliset oppimisväylät
Pääosin itsenäisesti ja pienryhmissä verkossa suoritettava opintojakso, johon kuuluu erilaisia oppimistehtäviä. Opintojaksoon kuuluu aloitusorientaatio ja päätös Teamsissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: keskustele ja suunnittele opettajan kanssa tästä vaihtoehdosta.
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos esim. työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa
Kaikki oppimisväylät sovitaan opettajan kanssa opintojakson alkaessa
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolle pyritään saaman alan yrittäjän vierailija kertomaan siitä, miten lait ja säädökset huomioidaan käytännössä.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on kokonaisuudessaan 54 h.
Esitietovaatimukset
Ammatilliset perusopinnot siltä osin, että opiskelija tuntee palvelujärjestelmän ja siihen liittyvät laatusuositukset sekä palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 22.11.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Piia Soikkeli
- Miia Kierikki
Vastuuhenkilö
Miia Kierikki
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida tavoitteellista asiakaslähtöistä terveysliikuntaa ja soveltavaa liikuntaa yksilö- ja ryhmäasiakkaille.
Osaat ottaa huomioon asiakkaiden erityispiirteet ja erityistarpeet terveyttä edistävän ja soveltavan liikunnan suunnittelussa ja toteutuksessa.
Osaat toimia dialogissa asiakkaan kanssa huomioiden asiakkaan omat voimavarat.
Osaat suunnitella ja hyödyntää perusteltuja terveysliikunnan ohjauksen aineistoja ja menetelmiä erilaisille kohderyhmille.
Tiedät projektitoiminnan eri vaiheet ja osaat soveltaa niitä käytännössä.
Sisältö
Mitä tarkoitetaan terveysliikunnalla ja soveltavalla liikunnalla?
Miten asiakkaiden ja asiakasryhmien erityispiirteet ja -tarpeet huomioidaan terveyttä edistävän ja soveltavan liikunnan annostelussa ja ohjauksessa?
Miten valitset perusteltuja keinoja terveysliikunnan ja soveltavan liikunnan ohjaukseen?
Miten otat huomioon ravitsemuksen terveyttä edistävän liikunnan suunnittelussa ja ohjauksessa?
Mitä motivaatiotasot tarkoittavat, ja miten huomioit ne fysioterapian ohjaus- ja neuvontaprosessissa?
Miten edistät vuorovaikutusta ja dialogia ohjauksessa ja neuvonnassa?
Miten johdat itseäsi ja miten toimit vastuullisena jäsenenä työyhteisössäsi ja projektityössä?
Opiskelumateriaali
Fogelholm M., Vuori I. ja Vasankari T. 2017. Terveysliikunta. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim
Sandström M. & Ahonen J. 2011. Liikkuva ihminen- aivot, liikuntafysiologia ja sovelluttu biomekaniikka. VK- Kustannus Oy.
Suni J. & Taulaniemi A. (toim.). 2012. Terveyskunnon testaus. UKK- instituutti. SanomaPro, Helsinki.
Muu opettajan tunneilla osoittama materiaali.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Opiskelijan työmäärä
5 op
Lähioppitunteja 40.
Itsenäistä opiskelua 95 tuntia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi numeerisesti 0-5, joka muodostuu tentin ja projektityön numeroista.
Terveysliikuntatentti ja projektityö arvioidaan numeerisesti 0 - 5.
Muut opintojakson tehtävät arvioidaan hyväksytty - hylätty.
Opintojakson hyväksyttyä suoritusta varten kaikki opintojakson tehtävät tulee olla hyväksytysti suoritettu opintojakson toteutuksen aikana.
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
12.09.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapeuttikoulutus
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
- Tommi Pälli
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Tiedät sähköistyvän yhteiskunnan toimintaperiaatteet ja tietojärjestelmiin liittyvän lainsäädännön sosiaali- ja terveysalalla.
Osaat hyödyntää tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia ja järjestelmiä opiskelussa ja työssäsi sosiaali- ja terveysalalla.
Osaat käyttäytyä sähköisessä viestinnässä eettisesti ja asianmukaisesti.
Tiedät tietoturvan merkityksen ja osaat toimia sen mukaisesti.
Osaat perusteet terveysalan verkkovälitteisistä palveluista ja ohjauksesta.
Osaat hyödyntää hyvinvointiteknologiaa omalla alallasi.
Tiedät terveysalan dokumentoinnin merkityksen ja osaat hyödyntää sitä monipuolisesti omalla alallasi.
Sisältö
Mitä organisaatioiden sähköisellä toimintaympäristöllä tarkoitetaan ja kuinka se toimii?
Mitä tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia ja tietojärjestelmiä sosiaali- ja terveysalalla käytetään ja miten niitä hyödynnetään opiskelussa sekä työelämässä?
Mitkä tekijät vaikuttavat sähköisen viestinnän eettisyyteen ja asianmukaiseen tiedonsiirtoon?
Mitä tietoturvalla tarkoitetaan ja kuinka toimitaan tietoturvallisesti opiskelussa sekä työelämässä?
Miten toteutat Kanta-tietoturvatestin ja huomiot sen käytännön dokumentoinnissa?
Miten sähköisiä palveluita voidaan hyödyntää etäohjauksessa ja –kuntoutuksessa?
Mitä ovat hyvinvointiteknologian mahdollisuudet omalla alallasi.
Miten toteutat sosiaali- ja terveysalan dokumentointia oman alasi luokitusten ja suositusten mukaisesti?
Miten käytät rakenteellista kirjaamista ICF-toimintakykyluokitusta hyödyntäen fysioterapian dokumentoinnissa?
Mitä GAS -tavoitteilla tarkoitetaan ja miten niitä hyödynnetään fysioterapiaprosessissa?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali ilmoitetaan verkkotehtävien yhteydessä Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Suoritat opintojakson jonkun muun ryhmän mukana tai osittain verkko-opintoina. Perehdyt itsenäisesti Learnissa olevaan materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät ja osallistut ryhmätehtäviin.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi / projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää opintojaksoon kuuluvien oppimistehtävien sekä tentin hyväksyttyä suorittamista. Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty / täydennettävä. Tentti arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty.
Opetus sisältää itsenäistä opiskelua, oppimistehtävien tekemistä, tenttiin valmistautumista.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Outi Ilves
- Ville Virta
Vastuuhenkilö
Ville Virta
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat kuvata tuki- ja liikuntaelimistön (TULE) toimintahäiriöiden ja yleisimpien TULE- sairauksien vaikutuksia yksilön liikkumis- ja toimintakykyyn.
Osaat tutkia ja analysoida TULE:n toimintakyvyn edellytyksiä ja toimintarajoitteita, erityisesti liikkumiskykyä.
Osaat kliiniseen päättelyyn ja fysioterapeuttiseen erotusdiagnostiikkaan perustuen arvioida ja tehdä johtopäätöksiä TULE:n toimintakyvystä ja yleisimmistä toimintahäiriöistä.
Osaat arvioida ja seurata TULE-fysioterapian vaikutuksia näyttöön perustuen sekä huomioiden kansalliset ja kansainväliset suositukset.
Tiedät TULE-sairauksien syntymekanismeja ja lääkehoidon vaikutuksia.
Sisältö
Miten tutkit TULE:n toimintaa ja tunnistat TULE:n toimintahäiriöitä?
Miten hyödynnät pato- ja kuormitusfysiologian sekä biomekaniikan tietoa suunnitellessasi ja toteuttaessasi TULE:n fysioterapiaa?
Miten sovellat näyttöön perustuvaa tietoa yksilöllisesti suunnitellessasi TULE-fysioterapiaa?
Miten hyödynnät lääketieteellistä ja lääkehoidon osaamista TULE:n fysioterapiassa?
Miten tunnistat TULE-fysioterapiaan liittyvät vasta-aiheet ja varmistat potilasturvallisuuden?
Miten tuet toimintakykyä apuvälineiden ja erilaisten teknologisten ratkaisujen avulla?
Opiskelumateriaali
Kauranen Kari. 2017. Fysioterapeutin käsikirja. Sanoma Pro Oy. Helsinki.
Luomajoki Hannu. 2018. Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt. VK- Kustannus Oy.
Magee J. David. 2014 (tai vanhempi painos.). Orthopedic Physical Assesment. Saunders.
Muu opettajan osoittama e-aineisto.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi/projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Tentit ja muut määräajat
Opintojakso sisältää kaksi tenttiä:
Fysiatrian kirjatentti
Soveltava tentti
Opiskelijan työmäärä
Lähiopetusta 50h, itsenäistä harjoittelua, tehtävien tekemistä ja tentteihin valmistautumista 88h
Toteutuksen osien kuvaus
Lähiopetusta opintojakson tavoitteiden mukaisesti .
Kaksi tenttiä.
Urheiluvammaseminaari.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaat
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Numeraalinen arviointi perustuen kahteen tenttiin.
Esitietovaatimukset
Edellytetään opintojaksojen ” Ihmisen toimintakyvyn arviointi” sekä ”Fysioterapian menetelmien harjoittelu I-III” osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Anni Kemppainen
- Outi Ilves
- Veli-Matti Malinen
Vastuuhenkilö
Merja Reunanen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
2 op.
Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :
Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
3 op.
Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:
Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
Sisältö
2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö
Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?
3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö
Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
28.11.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
- Johanna Vesanto
Vastuuhenkilö
Johanna Vesanto
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat kuvata fysioterapiatyön tavoitteita, sisältöjä ja merkitystä sosiaali- ja terveysalan (sote) moniammatillisessa toimintaympäristössä.
Osaat kohdata toisen ihmisen sote-alan ympäristössä ja luoda hänen kanssaan terapeuttisen vuorovaikutussuhteen.
Osaat tunnistaa ja arvioida eri-ikäisten ihmisten liikkumis- ja toimintakykyä ja niihin vaikuttavia tekijöitä.
Osaat toimia fysioterapiatilanteissa asiakaslähtöisesti ja potilasturvallisuus huomioiden.
Osaat käyttää fysioterapian menetelmiä yksilöiden ja ryhmien ohjauksessa.
Sisältö
Millasta on fysioterapeutin työ sote-alan työyhteisöissä?
Mitä toisen ihmisen kohtaamiseen liittyviä tekijöitä otat huomioon toimiessasi sote-alan vuorovaikutustilanteissa?
Miten tunnistat ja arvioit ihmisen liikkumis- ja toimintakykyä ja niihin vaikuttavia tekijöitä?
Miten vaikutat ihmisen liikkumis- ja toimintakykyyn fysioterapian keinoin?
Miten toimit asiakaslähtöisesti ja potilasturvallisuus huomioiden fysioterapiatilanteissa?
Miten arvioit omaa toimintaasi fysioterapian tilanteissa ja toimintaympäristöissä?
Opiskelumateriaali
Harjoittelua tukevaa materiaalia löytyy Learn verkko-oppimisalustalta.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseisesti työelämäharjoitteluun.
Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona on suorittaa työelämäharjoittelu opetussuunnitelman aikataulusta poiketen edeltävyysehdot huomioiden.
Tentit ja muut määräajat
Toimintakykytehtävä ja lääketehtävä
Opiskelijan työmäärä
Työaika on 35 / viikko, jonka lisäksi opiskelijalle on varattu jokaiselle viikolle 5h itsenäisten oppimistehtävien tekemiseen. Näistä opiskelijan työmääräksi koostuu 40h / viikko.
Lisätietoja opiskelijoille
Työelämäharjoittelussa käytetään oppimisvälineenä ja työajan seurannassa
Workseed-työkalua.
Kertaa Workseedin käyttö ennen harjoittelun alkua ja lisää ohjaava fysioterapeutti Workseed-alustallesi.
Muista hoitaa harjoittelussa vaadittavat rokotukset ajantasalle.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaat
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. lukuvuoden opintojen sekä ”Fysioterapian menetelmien harjoittelu III:n” osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
10.10.2022 - 16.12.2022
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
- Johanna Vesanto
- Ville Virta
- Miia Kierikki
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia fysioterapeutin ammatin edellyttämällä tavalla yksilö- ja ryhmätilanteissa fysioterapian eri toimintaympäristöissä turvallisuustekijät huomioiden.
Osaat yhdistää tuki- ja liikuntaelimistön, hengitys- ja verenkiertoelimistön sekä neurologisen fysioterapian perusteet asiakaslähtöisen fysioterapian suunnitteluun, toteutukseen ja vaikutusten arviointiin.
Osaat käyttää fysioterapeuttisen tutkimisen, arvioinnin ja vaikuttamisen keinoja perustellen fysioterapiaprosessin eri vaiheissa.
Osaat tukea asiakkaan osallistumista oman toimintakykynsä ylläpitämiseen ja edistämiseen omassa elinympäristössään.
Osaat kuvata fysioterapian osana asiakkaan kuntoutumisprosessia ja moniammatillista yhteistyötä.
Osaat ottaa huomioon työntekijän yksilölliset voimavarat ja elämänkulun vaikutukset työssä jaksamiseen.
Osaat valita ja käyttää perustellusti työhyvinvointia tukevia ja edistäviä keinoja.
Osaat arvioida omaa osaamistasi ja toimintaasi erilaisissa työelämän tilanteissa.
Sisältö
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä kansainvälisessä ICF-viitekehyksessä (International Classification of Functioning, Disability and Health)?
Miten tuet asiakkaan toimintakykyä ohjaamalla häntä hyödyntämään erilaisia apuvälineitä, teknologisia ratkaisuja ja elinympäristön mahdollisuuksia?
Miten motivoit asiakkaita oman terveytensä ja toimintakykynsä edistämiseen heitä voimaannuttavalla tavalla?
Miten arvioit työn kuormittavuutta ja miten vaikutat niissä esiin tuleviin tekijöihin?
Miten arvioit työntekijän voimavaroja ja sovellat fysioterapian menetelmiä työntekijää voimaannuttavalla tavalla?
Miten toimit oman alasi edustajana monialaisessa työyhteisössä?
Miten arvioit omaa osaamistasi fysioterapian toimijana suhteessa omiin ja opintojakson tavoitteisiin?
Opiskelumateriaali
Harjoittelua tukevaa materiaalia löytyy Learn verkko-oppimisalustalta.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseisesti työelämäharjoitteluun.
Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona on suorittaa työelämäharjoittelu opetussuunnitelman aikataulusta poiketen edeltävyysehdot huomioiden.
Tentit ja muut määräajat
Tapausselostetehtävä ja lääketehtävä. Koululla tapahtuva simulaatio ennen harjoittelua
Opiskelijan työmäärä
Työaika on 35 / viikko, jonka lisäksi opiskelijalle on varattu jokaiselle viikolle 5h itsenäisten oppimistehtävien tekemiseen. Näistä opiskelijan työmääräksi koostuu 40h / viikko.
Lisätietoja opiskelijoille
Työelämäharjoittelussa käytetään oppimisvälineenä ja työajan seurannassa
Workseed-työkalua.
Kertaa Workseedin käyttö ennen harjoittelun alkua ja lisää ohjaava fysioterapeutti Workseed-alustallesi.
Muista hoitaa harjoittelussa vaadittavat rokotukset ajantasalle.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaat
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Esitietovaatimukset
Edellytetään I-III lukukauden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 09.10.2022
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
- Johanna Vesanto
- Ville Virta
- Piia Soikkeli
- Miia Kierikki
- Elina Päykkönen
Vastuuhenkilö
Miia Kierikki
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Osaat toimia fysioterapeutin ammatin edellyttämällä tavalla yksilö- ja ryhmätilanteissa fysioterapian eri toimintaympäristöissä turvallisuustekijät huomioiden.
Osaat yhdistää tuki- ja liikuntaelimistön, hengitys- ja verenkiertoelimistön sekä neurologisen fysioterapian perusteet asiakaslähtöisen fysioterapian suunnitteluun, toteutukseen ja vaikutusten arviointiin.
Osaat käyttää fysioterapeuttisen tutkimisen, arvioinnin ja vaikuttamisen keinoja perustellen fysioterapiaprosessin eri vaiheissa.
Osaat tukea asiakkaan osallistumista oman toimintakykynsä ylläpitämiseen ja edistämiseen omassa elinympäristössään.
Osaat kuvata fysioterapian osana asiakkaan kuntoutumisprosessia ja moniammatillista yhteistyötä.
Osaat ottaa huomioon asiakkaan yksilölliset voimavarat ja elämänkulun vaikutukset työssä jaksamiseen.
Osaat valita ja käyttää perustellusti työhyvinvointia tukevia ja edistäviä keinoja.
Osaat arvioida omaa soveltamisosaamistasi erilaisissa työelämän tilanteissa.
Sisältö
Miten arvioit asiakkaan toimintakykyä kansainvälisessä ICF- viitekehyksessä (International Classification of Functioning, Disability and Health)?
Miten tuet asiakkaan toimintakykyä ohjaamalla häntä hyödyntämään erilaisia apuvälineitä, teknologisia ratkaisuja ja elinympäristön mahdollisuuksia?
Miten motivoit asiakkaita oman terveytensä ja toimintakykynsä edistämiseen heitä voimaannuttavalla tavalla?
Miten arvioit työntekijän voimavaroja ja sovellat fysioterapian menetelmiä työntekijää voimaannuttavalla tavalla?
Miten arvioit työn kuormittavuutta ja miten vaikutat niissä esiin tuleviin tekijöihin?
Miten toimit oman alasi edustajana monialaisessa työyhteisössä?
Miten arvioit omaa osaamistasi fysioterapian soveltajana suhteessa omiin ja opintojakson tavoitteisiin?
Opiskelumateriaali
Harjoittelua tukevaa materiaalia löytyy Learn verkko-oppimisalustalta.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseisesti työelämäharjoitteluun.
Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona on suorittaa työelämäharjoittelu opetussuunnitelman aikataulusta poiketen edeltävyysehdot huomioiden.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakso toteutuu kokonaisuudessaan yhteistyössä työelämän kanssa.
Tentit ja muut määräajat
Tapausselostetehtävä ja lääketehtävä. Koululla tapahtuva simulaatio (1op) harjoittelun jälkeen.
Opiskelijan työmäärä
Työaika on 35 / viikko, jonka lisäksi opiskelijalle on varattu jokaiselle viikolle 5h itsenäisten oppimistehtävien tekemiseen. Näistä opiskelijan työmääräksi koostuu 40h / viikko.
Lisätietoja opiskelijoille
Työelämäharjoittelussa käytetään oppimisvälineenä ja työajan seurannassa
Workseed-työkalua.
Kertaa Workseedin käyttö ennen harjoittelun alkua ja lisää ohjaava fysioterapeutti Workseed-alustallesi.
Muista hoitaa harjoittelussa vaadittavat rokotukset ajantasalle
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaat
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Esitietovaatimukset
Edellytetään 1. ja 2. lukuvuoden opintojen osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
12.09.2022 - 09.12.2022
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
- Johanna Vesanto
- Ville Virta
- Miia Kierikki
- Elina Päykkönen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia fysioterapeutin ammatin edellyttämällä tavalla erilaisissa sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöissä turvallisuustekijät huomioiden.
Sovellat fysioterapeuttisen tutkimisen, arvioinnin ja vaikuttamisen keinoja näyttöön perustuen ja kriittisesti arvioiden.
Osaat toimia dialogisesti ongelmanratkaisutilanteissa ja moniammatillisissa työryhmissä ja verkostoissa.
Osaat arvioida ja kehittää omaa soveltamisosaamistasi erilaisissa työelämän tilanteissa.
Sisältö
Miten arviot ja teet johtopäätöksiä kliiniseen päättelyyn ja fysioterapeuttiseen erotusdiagnostiikkaan perustuen erilaisissa ongelmanratkaisutilanteissa.
Miten tuet asiakkaan toimintakykyä ohjaamalla häntä hyödyntämään erilaisia apuvälineitä, teknologisia ratkaisuja ja elinympäristön mahdollisuuksia?
Miten motivoit asiakkaita oman terveytensä ja toimintakykynsä edistämiseen heitä voimaannuttavalla tavalla?
Miten toimit oman alasi edustajana monialaisessa työyhteisössä?
Miten arvioit ja kehität omaa osaamistasi fysioterapian soveltajana suhteessa omiin ja opintojakson tavoitteisiin?
Opiskelumateriaali
Harjoittelua tukevaa materiaalia löytyy Learn verkko-oppimisalustalta.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseisesti työelämäharjoitteluun.
Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona on suorittaa työelämäharjoittelu opetussuunnitelman aikataulusta poiketen edeltävyysehdot huomioiden.
Tentit ja muut määräajat
Tapausselostetehtävä ja lääketehtävä. Projektiyhteistyö kilpaurheilijoiden kanssa
Opiskelijan työmäärä
Työaika on 35 / viikko, jonka lisäksi opiskelijalle on varattu jokaiselle viikolle 5h itsenäisten oppimistehtävien tekemiseen. Näistä opiskelijan työmääräksi koostuu 40h / viikko.
Lisätietoja opiskelijoille
Työelämäharjoittelussa käytetään oppimisvälineenä ja työajan seurannassa
Workseed-työkalua.
Kertaa Workseedin käyttö ennen harjoittelun alkua ja lisää ohjaava fysioterapeutti Workseed-alustallesi.
Muista hoitaa harjoittelussa vaadittavat rokotukset ajantasalle.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osaat
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Esitietovaatimukset
1. ja 2. vuoden opinnot ja Työelämäharjoittelu III on suoritettu hyväksytysti.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 19.02.2023
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
- Johanna Vesanto
- Miia Kierikki
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia itsenäisesti ja yhteistyössä fysioterapeutin ammatin edellyttämällä tavalla erilaisissa sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöissä turvallisuustekijät huomioiden.
Sovellat fysioterapeuttisen tutkimisen, arvioinnin ja vaikuttamisen keinoja näyttöön perustuen sekä toimintakäytäntöjä kriittisesti arvioiden ja kehittäen.
Osaat toimia dialogisesti ja asiantuntevasti ongelmanratkaisutilanteissa ja moniammatillisissa työryhmissä ja verkostoissa.
Osaat arvioida ja edistää fysioterapian laatua ja vaikuttavuutta.
Osaat arvioida omaa osaamistasi ja toimintaasi kriittisesti ja kehittäen.
Sisältö
Miten arviot ja teet johtopäätöksiä kliiniseen päättelyyn ja fysioterapeuttiseen erotusdiagnostiikkaan perustuen erilaisissa ongelmanratkaisutilanteissa?
Miten tuet asiakkaan toimintakykyä ohjaamalla häntä hyödyntämään erilaisia apuvälineitä, teknologisia ratkaisuja ja elinympäristön mahdollisuuksia?
Miten motivoit asiakkaita oman terveytensä ja toimintakykynsä edistämiseen heitä voimaannuttavalla tavalla?
Miten toimit oman alasi näkökulmasta sosiaali- ja terveysalan toimintakäytäntöjen kehittäjänä?
Miten arvioit kehittämisosaamistasi suhteessa tavoitteisiin?
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
1.-3. opiskeluvuoden opinnot ja Työelämäharjoittelu IV on suoritettu hyväksytysti
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 12.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapeuttikoulutus
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Pia Kraft-Oksala
- Piia Soikkeli
- Miia Kierikki
Vastuuhenkilö
Pia Kraft-Oksala
Opiskelijaryhmät
-
FTSA21KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet työsuojelun ja työterveyshuollon organisaatiot, tavoitteet ja keinot.
Osaat tunnistaa ja arvioida työn ja työympäristön kuormitustekijöitä.
Osaat ottaa huomioon työntekijän yksilölliset voimavarat ja elämänkulun vaikutukset työssä jaksamiseen.
Osaat valita ja käyttää perustellusti työhyvinvointia tukevia ja edistäviä keinoja.
Sisältö
Mitä on työsuojelu ja miten sitä toteutetaan?
Mitä on työturvallisuus ja miten arviot siihen liittyviä tekijöitä?
Mikä on fysioterapian rooli työterveyshuollossa?
Miten mittaat työn fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia kuormitustekijöitä hyvinvointiteknologiaa hyödyntäen?
Miten arvioit työntekijän voimavaroja ja sovellat fysioterapian menetelmiä työntekijää voimaannuttavalla tavalla?
Mitkä ovat ergonomiakartoituksen perusteet?
Miten arvioit työn kuormittavuutta ja miten vaikutat niissä esiin tuleviin tekijöihin?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali ilmoitetaan verkkotehtävien yhteydessä Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Osa opetuksen toteutuksesta on verkossa
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä tai organisaatiossa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi kehittämistehtävän kautta, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hyväksilukea opintojakson vastaavalla työkokemuksella tai opinnoilla joko kokonaan tai osittain (osaamisen näyttö, jos ei ole todistusta). Osittaisessa hyväksilukemisessa suoritat itsenäisenä opiskeluna verkossa ne osa-alueet, joita ei ole hyväksiluettu.
Opiskelijan työmäärä
5 op, josta 2 op suoritetaan verkkotehtävinä, missä opiskelijan työmäärä on 54 tuntia. 3 op lähiopetusta tai projektityöskentelyä, missä opiskelijan työmäärä on 81 tuntia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotehtävät ja muut tuntitehtävät, joista osa arvioidaan 1 - 5 ja osa hyväksytty-täydennettävä.
Loppuseminaarityö arvioidaan 0 - 5.
Esitietovaatimukset
Edellytetään opintojaksojen ” Ihmisen toimintakyvyn arviointi” sekä ”Fysioterapian menetelmien harjoittelu I-III” osaamistavoitteiden mukaista osaamista.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kielet ja viestintä, Savonlinna
Toimipiste
Savonlinnan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Hannele Ylönen
Vastuuhenkilö
Hannele Ylönen
Opiskelijaryhmät
-
FTSA22SMFysioterapeutti, monimuoto
Tavoitteet
Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Sisältö
Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?
Opiskelumateriaali
Opettajan ja opiskelijoiden kokoamat ja tekemät opiskelumateriaalit löytyvät opintojakson Learn-alustalta ja Teams-sovelluksesta.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelet työjärjestyksen mukaisesti ja opettajan määrittelemin tehtävin, joista osa on verkossa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso verkkototeutuksena.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksoon liittyy alakohtasen sanaston ja viestimistilanteiden harjoittelua.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus 5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Luentoihin liittyvät kirjalliset ja suulliset harjoitustehtävät, yksilö- ja ryhmätyöskentely, testit ja opiskelijan aktiivisuus. Opettajan tekemä arviointi, itsearviointi ja vertaisarviointi.
Opintojakson arvioinnissa korostuvat kriteerit b–f.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 05.12.2022
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeuttikoulutus
Opettaja
- Piia Soikkeli
Opiskelijaryhmät
-
FTSA20KPFysioterapeutti, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat etsiä mahdollisuuksia toimivaksi liikeideaksi.
Osaat tehdä keskeisimmät suunnitelmat oman yrityksen perustamiseksi.
Hallitset yrityksen perustamisen käytännön toimet.
Sisältö
Miten löydän liikeideamahdollisuuksia?
Miten kehitän ideasta liikeidean?
Miten suunnittelen uuden yrityksen liiketoimintaa?
Miten käytännössä perustan yrityksen?
Opiskelumateriaali
Holopainen, T. 2021. Yrityksen perustamisopas: käytännön perustamistoimet. Helsinki: Hansaprint Oy.
Yksilölliset oppimisväylät
-
TKI ja työelämäyhteistyö
-
Tentit ja muut määräajat
Suoritustapana oppimis- kertaus- ja kehittämistehtävät.
Tarkistathan Learnissa heti opintojakson alkaessa opintojakson sisältämät tehtävät ja niiden palautuspäivät.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
3*27 tuntia = 81 tuntia itsenäistä verkko-opiskelua.
Toteutuksen osien kuvaus
Opiskelu muodostuu itsenäisesti suoritettavista oppimistehtävistä.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso suoritetaan kokonaan virtuaalisessa Learn-oppimisympäristössä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Osaat etsiä mahdollisuuksia toimivaksi liikeideaksi.
- Osaat tehdä keskeisimmät suunnitelmat oman yrityksen perustamiseksi.
- Hallitset yrityksen perustamisen käytännön toimet.
Opiskelija osaa
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä.
- etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
- hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
Tehtävät ja mahdolliset tentit arvioidaan pistein.
Esitietovaatimukset
Ei edellytä aikaisempaa osaamista.