Metsätalouden koulutus
Opintojen tavoite
Koulutuksessa opiskelet metsänhoitoa, puunhankintaa, metsäsuunnittelua, metsätalouden liiketoimintaa sekä metsäomaisuuden hoitoa. Asioita, joita tarvitaan metsätalousinsinöörin työtehtävissä työnantajasta riippumatta.
Työelämässä tärkeä yhteistyökumppanisi on asiakkaasi, metsänomistaja. Suomessa on yli 600 000 metsäomistajaa, joiden metsäosaamisen taso ja tavoitteet metsien hoidolle vaihtelevat suuresti. Metsätalouden ammattilaisena osaat neuvoa ja opastaa metsäomistajia hoitamaan metsiään kestävästi. Ymmärrät myös metsän hyödyntämisen merkityksen sekä kansantaloudelle että hiilensidonnalle.
Monissa metsäalan työtehtävissä on kyse metsäpalveluiden markkinoinnista ja myymisestä, puun ostamisesta, metsäenergian hyödyntämisestä, puunkorjuun ohjaamisesta sekä luonnonhoitohankkeista. Metsäalalla hyödynnetään myös digitaalisuutta muun muassa paikkatiedon käytössä.
Opintoihin sisältyvillä harjoittelujaksoilla pääset tekemään metsätalousinsinöörin työtehtäviä, mikä valmistaa sinua työelämään ja auttaa verkostoitumaan metsäalan toimijoiden kanssa. Harjoittelujen aikana huomaat, kuinka luennoilla ja tehtävissä opiskellut asiat toimivat käytännössä ja harjoittelujaksolla voi syttyä kipinä urasuunnitteluun.
Koulutuksen sisältö
Xamkin metsätalousinsinöörikoulutuksen sisällöt on suunniteltu työelämän tarpeiden mukaan. Opetamme sinulle juuri niitä taitoja, joita metsäalalla nyt tarvitaan.
Metsätalousinsinööriopintojen ensimmäisenä vuonna opiskelet metsätalouden ekologista perustaa, metsänkasvatusta ja puunkorjuuta. Toisen vuoden opinnoissa hyödynnät oppimiasi metsäasioita mm. metsäsuunnitelmassa.
Viimeisenä osana opintoja keskityt metsätalouden liiketoimintaosaamisen rakentamiseen, metsäomaisuuden hoidon opintoihin ja opinnäytetyöhön. Voit lisäksi valita täydentäviä opintoja esimerkiksi metsävaratiedon hallinnasta ja kehittyvästä puunkorjuusta.
Harjoittelujaksot teet oman henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi (HOPS) mukaisesti joustavasti opintojesi aikana. Perusharjoittelussa opit metsäalan töiden perusteet ja vaativammassa syventävässä harjoittelussa tehdään usein jo toimihenkilön töitä.
Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät
Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka avulla sinua tuetaan mm. opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
MONIMUOTO
Monimuoto-opinnoissa voi yhdistää työn ja opiskelun. Monimuoto-opinnot on tarkoitettu opiskelijalle, jolla on jo korkeakoulututkinto liiketaloudesta, tekniikasta tai luonnonvara-alalta. Osa opinnoista voidaan hyväksilukea aiemman tutkinnon perusteella. Opinnot keskittyvät metsätalousosaamiseen.
Opinnot sisältävät kontaktiopetusta, verkko-opetusta sekä työskentelyä maastossa.
• Tammikuusta huhtikuuhun on kontaktiopetusta kerran kuukaudessa kolme kontaktiopetuspäivää - keskiviikosta perjantaihin.
• Toukokuusta syyskuuhun on kolme maasto-opetuksen jaksoa, jotka kestävät kukin keskiviikosta sunnuntaihin. Myös talven aikana on yksittäisiä maasto-opetustunteja.
• Kontaktijaksojen välissä on itsenäistä verkko-opiskelua.
• Palkalliset harjoittelujaksot voi tehdä oman HOPSin mukaisesti.
Monimuoto-opinnoissa ydinopinnot opinnäytetyötä lukuun ottamatta suoritetaan tavallisesti kahdessa vuodessa.
Uramahdollisuudet
Metsätalousinsinöörin koulutuksen nimessä näkyvät kaikki koulutuksen osat: ekologia ja metsänhoito (metsä), liiketoiminta (talous) sekä tekniikka mm. puunkorjuussa (insinööri). Koulutuksen sisällöt antavat sinulle monipuolisen osaamisen ja voit työllistyä erilaisiin itseäsi kiinnostaviin työtehtäviin.
Tyypillisiä metsätalousinsinöörin työtehtäviä ovat puun osto, metsäpalvelujen myyminen ja metsävaratiedon kanssa työskenteleminen. Metsävaratiedon osaajille onkin kysyntää. Keskeistä on työskentely metsänomistajien kanssa, asiantuntijana autat metsänomistajaa hoitamaan metsäomaisuuttaan hänen tavoitteidensa mukaisesti. Metsätalousinsinöörit myös ostavatraaka-ainetta puunjalostusteollisuudelle metsänomistajilta.
Voit työllistyä metsäteollisuuden puunhankinnan organisaatioihin, metsähoitoyhdistyksiin, Metsäkeskukselle tai Metsähallitukselle.
Työpaikkoja on myös koneyrityksissä, joissa työtehtävät vaihtelevat leimikonsuunnittelusta korjuun ketjuttamiseen. Myös puunhankinnan logistiikan tehtäviin työllistyy metsätalousinsinöörejä.
Metsätalousinsinöörin tehtävissä korostuu taito toimia ihmisten kanssa, olipa kyse viestinnästä työpaikalla, työskentelemisestä tiimissä tai esimiehenä toimimisesta. Metsäalan töissä käytät sujuvasti tietojärjestelmiä ja hyödynnät paikkatietoa.
Xamkin metsätalouden koulutuksella hyvä maine
Xamkin metsätalouden koulutuksessa opiskelevat Suomen tyytyväisimmät alan opiskelijat (Lähde: Opetushallituksen tilastopalvelut Vipunen, opiskelijapalaute 2017). Koulutuksen hyvä maine alalla edistää myös työllistymistä. Työllistymistilanne on tällä hetkellä varsin hyvä – 70–80 % valmistuneista työllistyy alan töihin ensimmäisen vuoden aikana.
Tehtävänimikkeitä voivat olla:
- metsäasiantuntija
- asiakasvastaava
- metsänhoitoesimies
- hankintaesimies
- suunnitteluesimies
- operaatioesimies
- asiakaspäällikkö
- metsäneuvoja
- kuljetusesimies
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteydet ovat Xamkin metsätalouden koulutuksessa hyvin tärkeitä. Koulutus tekee tiivistä yhteistyötä metsäalan toimijoiden kanssa, mikä näkyy sekä opintojen toteutuksessa että niiden ajankohtaisissa sisällöissä. Hyvät työelämäsuhteet edistävät harjoittelupaikkojen saamista ja vaikuttaa myönteisesti myös opinnäytetöiden työelämälähtöisiin aiheisiin.
Yhteistyö työelämän kanssa näkyy myös yksittäisillä opintojaksoilla – esimerkiksi puunkorjuun opintoihin tulleina toimeksiantoina. Luennoilla myös vierailee metsäammattilaisia eri organisaatioista kertomassa omasta erityisosaamisestaan.
Tärkeä osa metsätalouden koulutuksen kehittämistyötä ovat opinnäytetyöt, joista lähes kaikki tehdään työelämän toimeksiantona.
Metsäkoulutuksen kansainvälisiin hankkeisiin metsäalan yliopistojen kanssa voi osallistua verkko-opintojen kautta
Koulutuksen oppimisympäristöt
Opiskelet metsäalan ammattilaiseksi niissä paikoissa ja ympäristöissä, joissa työ tehdään. Maasto-opetus erilaisilla metsäkohteilla konkretisoi luennoilla opittua tietoa. Metsässä tulevat tutuiksi myös mittavälineet, metsäsovellukset ja karttaohjelmat. Opit lukemaan metsää ja ymmärrät mitä hyvä metsänhoito erilaisissa metsissä tarkoittaa.
Osa opintojaksoista toteutetaan yhdistelmänä luentoja, maasto-opetusta ja verkko-opiskelua, mikä mahdollistaa opiskelun oman aikataulun mukaisesti. Luennoilla ja harjoituksissa tulevat tutuiksi metsäalan ammattilaisten käyttämät ohjelmat metsänkasvatusmalleista logistiikan sovelluksiin.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Pia Paakkulainen
Vastuuhenkilö
Pia Paakkulainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.
Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..
Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.
Sisältö
Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?
Opiskelumateriaali
Opintojaksolla on käytössä Learn-alusta ja sen kautta jaettava teksti-, ääni- ja videomateriaali. Osa materiaalista jaetaan lähitunneilla tai on käytössä vain niiden aikana esimerkiksi tekijänoikeuksien vuoksi. Osa opiskelumateriaalista on opiskelijoiden yhdessä opintojakson aikana tuottamaa.
Yksilölliset oppimisväylät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.
Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson oppimistehtävissä harjoitellaan työelämän kieli- ja viestintätaitoja.
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksolla on yksi tentti ja ryhmissä tai pareittain sekä itsenäisesti suoritettavia tehtäviä, joilla on tietty palautuspäivä. Tentti- ja palautuspäivistä sovitaan opintojakson alussa. Lisätietoja tenteistä ja tehtävistä saat lukemalla kohdan Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on korkeintaan 135 tuntia. Työmäärään vaikuttavat mm. opiskelijan lähtötilanne englannin kielen hallinnassa. Lähiopetuksen määrä tällä opintojaksolla on noin 56 - 60 tuntia. Tarkempaa tietoa työmäärästä saat lukemalla kohdan Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson opetus on pääasiassa englanniksi. Suomea käytetään tukikielenä. Opintojaksolla opiskellaan ammattialasi keskeistä englanninkielistä sanastoa sekä yleensä työelämän viestintätilanteissa tarvittavaa sanastoa ja kehitetään työelämän viestintätaitoja. Opiskelijat voivat vaikuttaa opintojakson sisältämään sanastoon ryhmäprojektien aihevalinnoilla. Lisäksi päivitetään tiedot englannin kielen sanastonhallinnasta yleensä sekä tehostetaan taitoja englannin opiskelussa ja apuvälineiden käytössä.
Huomioithan myös, että osalla opintojakson tunneista tarvitset kuulokkeita ja mikrofonia (ei sisäänrakennettuja). Saat opintojakson alussa tiedot kerroista, jolloin niitä tarvitaan. Parhaiten toimii headset, ja joitakin kappaleita on lainattavissa. Xamkin tietohallintoratkaisujen vuoksi missään Mikkelin kampuksen luokassa ei enää ole headset-varusteltuja työasemia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Vastuu osaamisen osoittamisesta on opiskelijalla. Opintojakson suorittaminen ja arviointi perustuvat opiskelijan aktiiviseen osallistumiseen ja arvioitavien tehtävien tekemiseen opintojakson alussa sovittaviin määräpäiviin mennessä. Arvioinnissa painottuu sellaisten jatkuvaa arviointia tukevien tehtävien suorittaminen, joita ei arvioida asteikolla 1 - 5 tai palauteta, vaan tehdään lähituntien yhteydessä ja/tai kotitehtävinä.
Opintojakson arvioitavia tehtäviä voivat olla:
• ryhmässä tehtävä oman alan sanastoa käsittelevä Team project, 1 eli esimerkiksi yritysesittely ja sanalista, joiden tekoprosessiin kuuluu myös englanninkielinen kokous,
• ammattisanastoon keskittyvä itsenäisesti tehtävä koe opintojakson lopulla.
Edellä mainituista tehtävistä arviointiasteikolla 1 - 5 arvioidaan muut tehtävät paitsi Team project 1. Projektista ja sen vaiheista käydään palautekeskusteluja, joissa opiskelijat saavat tietoa taitotasostaan sekä ryhmä- että yksilötasolla. Projektiin liittyvä kirjoittaminen ja puhuminen tukevat muissa tehtävissä osoitetun taidon arviointia.
Muita opintojakson aikana tehtäviä arviointia tukevat ja palautettavia tehtäviä voivat olla:
• essee tai keskusteluharjoitus omista aiemmista opinnoista ja työkokemuksesta tiettyä sanastoa käyttäen,
• lukustrategioihin liittyvä tehtävä,
• ryhmässä tai pareittain tuntien yhteydessä tehtävä kirjallinen viesti – sähköposti tai kirje,
• Team project 2, eli esimerkiksi videotutoriaali ja aiheeseen liittyvä sanalista
Näitä tehtäviä ei arvioida asteikolla 1 - 5, mutta tehtävät on suoritettava. Ne antavat pohjan kielitaidon kehittymisen seuraamiselle ja tukevat opintojakson suorittamisen arviointia sekä opiskelijan itsearviointia. Sama rooli on kaikilla opintojakson aikana tehtävillä suullisilla ja kirjallisilla harjoituksilla.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Pia Paakkulainen
Vastuuhenkilö
Pia Paakkulainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.
Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..
Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.
Sisältö
Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?
Opiskelumateriaali
Opintojaksolla on käytössä Learn-alusta ja sen kautta jaettava teksti-, ääni- ja videomateriaali. Osa materiaalista jaetaan lähitunneilla tai on käytössä vain niiden aikana esimerkiksi tekijänoikeuksien vuoksi. Osa opiskelumateriaalista on opiskelijoiden yhdessä opintojakson aikana tuottamaa.
Yksilölliset oppimisväylät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.
Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson oppimistehtävissä harjoitellaan työelämän kieli- ja viestintätaitoja.
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksolla on yksi tentti ja ryhmissä tai pareittain sekä itsenäisesti suoritettavia tehtäviä, joilla on tietty palautuspäivä. Tentti- ja palautuspäivistä sovitaan opintojakson alussa. Lisätietoja tenteistä ja tehtävistä saat lukemalla kohdan Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä on korkeintaan 135 tuntia. Työmäärään vaikuttavat mm. opiskelijan lähtötilanne englannin kielen hallinnassa. Lähiopetuksen määrä tällä opintojaksolla on noin 56 - 60 tuntia. Tarkempaa tietoa työmäärästä saat lukemalla kohdan Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson opetus on pääasiassa englanniksi. Suomea käytetään tukikielenä. Opintojaksolla opiskellaan ammattialasi keskeistä englanninkielistä sanastoa sekä yleensä työelämän viestintätilanteissa tarvittavaa sanastoa ja kehitetään työelämän viestintätaitoja. Opiskelijat voivat vaikuttaa opintojakson sisältämään sanastoon ryhmäprojektien aihevalinnoilla. Lisäksi päivitetään tiedot englannin kielen sanastonhallinnasta yleensä sekä tehostetaan taitoja englannin opiskelussa ja apuvälineiden käytössä.
Huomioithan myös, että osalla opintojakson tunneista tarvitset kuulokkeita ja mikrofonia (ei sisäänrakennettuja). Saat opintojakson alussa tiedot kerroista, jolloin niitä tarvitaan. Parhaiten toimii headset, ja joitakin kappaleita on lainattavissa. Xamkin tietohallintoratkaisujen vuoksi missään Mikkelin kampuksen luokassa ei enää ole headset-varusteltuja työasemia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Vastuu osaamisen osoittamisesta on opiskelijalla. Opintojakson suorittaminen ja arviointi perustuvat opiskelijan aktiiviseen osallistumiseen ja arvioitavien tehtävien tekemiseen opintojakson alussa sovittaviin määräpäiviin mennessä. Arvioinnissa painottuu sellaisten jatkuvaa arviointia tukevien tehtävien suorittaminen, joita ei arvioida asteikolla 1 - 5 tai palauteta, vaan tehdään lähituntien yhteydessä ja/tai kotitehtävinä.
Opintojakson arvioitavia tehtäviä voivat olla:
• ryhmässä tehtävä oman alan sanastoa käsittelevä Team project, 1 eli esimerkiksi yritysesittely ja sanalista, joiden tekoprosessiin kuuluu myös englanninkielinen kokous,
• ammattisanastoon keskittyvä itsenäisesti tehtävä koe opintojakson lopulla.
Edellä mainituista tehtävistä arviointiasteikolla 1 - 5 arvioidaan muut tehtävät paitsi Team project 1. Projektista ja sen vaiheista käydään palautekeskusteluja, joissa opiskelijat saavat tietoa taitotasostaan sekä ryhmä- että yksilötasolla. Projektiin liittyvä kirjoittaminen ja puhuminen tukevat muissa tehtävissä osoitetun taidon arviointia.
Muita opintojakson aikana tehtäviä arviointia tukevat ja palautettavia tehtäviä voivat olla:
• essee tai keskusteluharjoitus omista aiemmista opinnoista ja työkokemuksesta tiettyä sanastoa käyttäen,
• lukustrategioihin liittyvä tehtävä,
• ryhmässä tai pareittain tuntien yhteydessä tehtävä kirjallinen viesti – sähköposti tai kirje,
• Team project 2, eli esimerkiksi videotutoriaali ja aiheeseen liittyvä sanalista
Näitä tehtäviä ei arvioida asteikolla 1 - 5, mutta tehtävät on suoritettava. Ne antavat pohjan kielitaidon kehittymisen seuraamiselle ja tukevat opintojakson suorittamisen arviointia sekä opiskelijan itsearviointia. Sama rooli on kaikilla opintojakson aikana tehtävillä suullisilla ja kirjallisilla harjoituksilla.
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
- roo.sv
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Ritva Saira
Vastuuhenkilö
Ritva Saira
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?
Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?
Opiskelumateriaali
Opettajan kokoama materiaali Learnissa
Yksilölliset oppimisväylät
Tämä on metsätalouden ammattiruotsin lähitoteutus Mikkelin kampuksella. Kesällä on tarjolla monialainen ammattiruotsi verkossa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson oppimistehtävissä harjoitellaan työelämän kieli- ja viestintätaitoja.
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
- roo.sv
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Ritva Saira
Vastuuhenkilö
Ritva Saira
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.
Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).
Sisältö
Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?
Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?
Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?
Opiskelumateriaali
Opettajan kokoama materiaali Learnissa
Yksilölliset oppimisväylät
Tämä on metsätalouden ammattiruotsin lähitoteutus Mikkelin kampuksella. Kesällä on tarjolla monialainen ammattiruotsi verkossa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson oppimistehtävissä harjoitellaan työelämän kieli- ja viestintätaitoja.
Arviointiasteikko
1-5
Esitietovaatimukset
Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 09.06.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 20
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Met1 Myy
Opiskelijaryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat suunnitella palvelutuotteen
Tunnet tärkeimmät metsäbiotalouden palveluihin vaikuttavat seikat
Osaat asiakaslähtöisen ajattelun
Sisältö
Kuinka suunnittelen palvelutuotteen?
Mitkä tekijät vaikuttavat palvelutuotantoon metsäbiotaloudessa?
Mitä on asiakaskeskeisyys?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.09.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 31
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Pertti Kilpeläinen
Vastuuhenkilö
Pertti Kilpeläinen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyyttä metsäalan ajankohtaisiin digitaalisiin sovelluksiin, joissa hyödynnetään esimerkiksi tietotekniikkaa, tietokantoja, paikkatietoa, paikannusta, kaukokartoitusta, mobiiliteknologiaa, mittavälineitä, oheislaitteita tai tiedonsiirtoa.
Sinulla on myös käyttökokemuksen kautta tullutta osaamista ajankohtaisista ohjelmistoista tai oheislaitteista.
Sisältö
Mitkä ovat tietotekniikan ja digitalisaation ajankohtaiset tai lähitulevaisuuden uudet sovelluskohteet metsätaloudessa?
Miten nämä muuttavat työnkuvaa ja –organisointia?
Mihin tietotekniikkaan ja digitalisaatiossa yleensä on tämän hetkisen ja tulevan ammattiosaamisesi kannalta oleellista perehtyä ja millä tasolla?
Opiskelumateriaali
Ks. löörni opintojakson alkaessa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Aiheena opintojaksolla ovat metsävaratiedon tuotannossa, hallinnassa ja hyödyntämisessä ajankohtaiset digitaaliset sovellukset, laitteet ja menetelmät. Sisältö valikoituu ajankohtaisuuden ja saatavuuden mukaan tarkemmin syksyllä 2022 sisältäen aiheita esim. seuraavista: 1) metsävaratietoa hyödyntävät mobiili-/selain-/desktopsovellukset (esim. "metsägooglet", virtuaalimetsät, metsänomistaja-aplikaatiot ja -palvelut...), 2) mobiilimetsänmittausjärjestelmät (esim. Trestima, Katam...), 3) eri kuvaussensoreita hyödyntävät kaukokartoitus-/inventointisovellukset (esim. dronekuvaussovellukset), 4) paikannussovellukset (esim. dgps/rtk -paikannus ja paikkatiedonkeruu...) sekä 5) digitaaliset koealamittauslaitteet (esim. Masser ja Haglöfs -laitteet).
Toteutustapoina ovat luennot ja vierailuluennot, harjoitukset ja harjoitustyö(t) sisältäen itsenäistä tiedonhankintaa ja analysointia ja verkkotyöskentelyä. Atk-luokka- ja maastoharjoitukset sekä mahdolliset itsenäiset verkko-osiot ovat luonteeltaan mittaus-, tiedonkeruu-, tiedonsiirto- ja laskentademonstraatioita tarpeellisine pohdintoineen. Aiheet nivelletään aiempaan opittuun. Varsinaisesti emme kuitenkaan tee esim. metsäsuunnitelmia tai työmaita kuten esimerkiksi leimikkoa. Ne olemme jo ko. opintojaksoilla opiskelleet pohjalle. Sen sijaan voimme oppia sovelluksissa käytettävin teknisten ja menetelmällisten seikkojen ohella kuinka opintojakson sovelluksia voi/voisi käyttää metsätaloudessa esim. metsätaloussuunnittelussa, työmaiden suunnittelussa, muissa sovelluskohteissa sekä kuinka ne muuttavat työn muotoa ja organisointia.
Arviointi pohjautuu harjoitustyöhön (-töihin), kokeeseen sekä opintojakson aikaisiin harjoitustehtäviin. Koe sisältää kirjallisen osion lisäksi mahdollisen laite-/sovellusosion.
Kontaktiopetusta n. 40h. harjoitustyö n. 30h, ennakko- ja jälkiharjoitukset 15h, itsenäinen tiedonhankinta ja analysointi koetta varten n. 50h => Yht 135
Tarkempi tiedotus ja ohjeistus toteutuksesta opintojakson alkaessa löörnissä.
Opintojakosolla osallistujalle on hyödyksi, mikäli hän on suorittanut Tietokone työvälineenä, Metsänmittaus ja Metsäninventointi opintojaksot sekä osallistunut Metsäsuunnittelun opintojaksolle. Opintojaksoa tukevat myös muut aiemmin suoritetut metsäympäristön, metsänhoidon ja puunhankinnan opintojaksot.
Tentit ja muut määräajat
Tarpeelliset tarkenteet löytyvät opintojakson alkaessa löörnistä.
Opiskelijan työmäärä
5op*27h/op=135h. Ks. edellä.
Lisätietoja opiskelijoille
Lisätietoja saa vastuuopettajalta.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyö(t), harjoitustehtävät, kirjallinen koe ja mahdollinen laite-/ohjelmistokoe.
Painotukset, uusintakäytänteet ja tarpeelliset tarkennukset löytyvät Löörnistä opintojakson alkaessa.
Osaat a) käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa, e) valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan, f) työskennellä ryhmän jäsenenä asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä huomata ja kuvata ammattialan ongelmia.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 09.06.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 20
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Met1 Myy
Opiskelijaryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät yrittäjyyden merkityksen metsäbiotaloudessa
Ymmärrät yrittäjyyden merkityksen yksilölle, organisaatioille ja yhteiskunnalle
Tunnistat yrittäjyyden mahdollisuudet metsäbiotaloudessa
Osaat tehdä liiketoimintasuunnitelman
Tunnet perusteet yrityksen taloudesta
Sisältö
Mikä on yrittäjyyden merkitys metsäbiotaloudessa?
Miten teet liiketoimintasuunnitelman?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
04.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kirsi Itkonen
Vastuuhenkilö
Kirsi Itkonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI19SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI19SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Parannat itsetuntemustasi. Kehität vuorovaikutustaitojasi. Ymmärrät oman käyttäytymisesi merkityksen ja vaikutuksen työyhteisössä. Osaat käyttää esimiestyön ja työyhteisön kehittämisen välineitä muuttuvissa työelämän tilanteissa. Osaathaastatella työnhakijoita jahakea itse työpaikkaa.
Sisältö
Mitkä ovat oikeuteni, vastuuni ja velvollisuuteni työyhteisön jäsenenä? Miten työyhteisöä johdetaan? Miten kehitän työtäni ja työyhteisön toimintaa? Miten haen työtä tuloksellisesti? Mitenhaastattelentyönhakijaa?
Opiskelumateriaali
Tunneilla jaettu materiaali.
Oppimistehtävät.
Tenttimateriaali ilmoitetaan tarkemmin opintojakson alkaessa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso koostuu kontaktiopetuksesta, oppimistehtävistä, tentistä, itsearviosta ja palautekeskustelusta.
Kontaktiopetuksen määrä on 50-60 tuntia.
Kontaktiopetus sisältää luentoja ja erilaisia työelämätaitoja kehittäviä harjoituksia ja keskusteluja. Kontaktitunneilla on pakollinen läsnäolo (80 % tunneista oltava paikalla).
Oppimistehtäviä on seitsemän: orientaatio, kehittämistehtävä, esimieshaastattelu, kirjareferaatti, työpaikkahakemus, CV ja itsearvio.
Tentti on opintojakson päätteeksi.
Esimieshaastatteluun kuuluu se, että käydään kommentoimassa keskustelualueella vähintään neljää toisten tekemään haastattelua.
Lisäksi jokainen käy henkilökohtaisen palautekeskustelun opintojakson päätteeksi viikoilla. Kaikki tehtävät on oltava palautettuna ennen palautekeskustelua. Keskusteluajat sovitaan opettajan kanssa opintojakson päättyessä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Oppimistehtävistä esimieshaastattelulla ja kehittämistehtävällä on vahva kytkös työelämään. Esimieshaastattelussa haastatellaan metsäalan esimiestehtävässä olevaa henkilöä. Kehittämistehtävässä havainnoidaan harjoittelupaikan perehdytystä, palautekulttuuria, viestintää yms. ja laaditaan kehittämisohjeita.
Opintojaksolla käy vierailevia luennoitsijoita työelämästä ainakin kaksi.
Opintojakson sisältöjä on kehitetty yhdessä työelämämentorin kanssa DIGIFOR-hankkeen puitteissa.
Tentit ja muut määräajat
Soveltava ryhmä/paritentti on opintojakson päätteeksi.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojakson sisältöjä on kehitetty yhdessä pietarilaisten kollegoiden kanssa DIGIFOR-hankkeen puitteissa.
Opiskelijan työmäärä
Kontaktitunnit ja palautekeskustelu 62 h
Oppimistehtävät ja tentti 73 h
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolle osallistuminen edellyttää sen, että edellisenä syksynä on osallistunut neloskurssin järjestämiin työ/harjoittelupaikka haastatteluihin.
Vaihtoehtoinen suoritus on Xamkin yhteinen verkko-opintojakso "Johtaminen ja työyhteisötaidot", joka toteutetaan verkossa kolme kertaa vuodessa.
Opintojaksolle on orientaatioluento jo keväällä 2021 ennen harjoitteluun lähtöä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat c. työskennellä innovatiivisesti ja itsenäisesti asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä luovasti päätellä ja ratkaista ammattialan ongelmia d. edistää ja kehittää toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa f. ohjata ja kehittää tiimin toimintaa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Esimieshaastattelu: 20 %
Kirjareferaatti: 15 %
Kehittämistehtävä 15 %
CV ja työpaikkahakemus on tehtävä hyväksytysti.
Tentti: 30 %
Itsearvio: 20 %
Kaikki tehtävät oltava hyväksytty.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 28.02.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Vastuuhenkilö
Samuel Tarkiainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tiedät henkilö- perhe- ja perintöoikeuden pääpiirteet ja vaikutukset metsäalalla. Tunnet voimassa olevan sopimusoikeuden metsäalan näkökulmasta. Osaat käyttää oikeudellisia tietolähteitä hyväksesi.
Sisältö
Miten henkilöoikeuden ja perhe- ja perintöoikeuden sekä sopimusoikeuden asiat vaikuttavat työhösi metsäalalla?
Opiskelumateriaali
Opintojaksolla hyödynnetään Learnin virtuaalista oppimisympäristöä.
Oppimateriaalina ovat Learnissa olevat aineistot ja osia seuraavista teoksista:
Hoppu, Esko & Hoppu, Kari 2012. Kauppa- ja varallisuusoikeuden pääpiirteet. Helsinki: Talentum.
Kiviniemi, Matti 2015. Metsäoikeus. Helsinki: Metsäkustannus.
Kyläkallio, Kalle 2014. Yritysjuridiikka. Helsinki: Edita.
Paanetoja, Jaana 2019. Työoikeus tutuksi- käsikirja. Helsinki: Edita.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä.
Perehdyt itsenäisesti opintojaksoon liittyvään materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista. Itsenäisen suorituksen voit tehdä myös samanaikaisesti työviikkopohjaisen opetuksen kanssa. Tällöin voit osallistua lähiopetukseen kiinnostuksesi ja tarpeittesi mukaisesti.
Opintojakson osaamistavoitteet
Tiedät henkilö- perhe- ja perintöoikeuden pääpiirteet ja vaikutukset metsäalalla. Tunnet voimassa olevan sopimusoikeuden metsäalan näkökulmasta. Osaat käyttää oikeudellisia tietolähteitä hyväksesi.
Opintojakson sisältö
Miten henkilöoikeuden ja perhe- ja perintöoikeuden sekä sopimusoikeuden asiat vaikuttavat työhösi metsäalalla?
Ota yhteyttä OVAan.
Lisätietoja opiskelijoille
Samuel.tarkiainen@xamk.fi
040-325 00 23
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson osaamistavoitteena on, että tiedät henkilö- perhe- ja perintöoikeuden pääpiirteet ja niiden vaikutukset metsäalalla. Tunnet voimassa olevaa sopimusoikeutta metsäalan näkökulmasta. Työoikeuteen paneudut työsuhteen osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien kautta. Opintojakson jälkeen osaat käyttää hyväksesi oikeudellisia tietolähteitä.
Henkilö- perhe- ja perintöoikeuden pääpiirteiden hallinta ja soveltaminen oppimistehtävissä. Työsuhdelainsäädännön ja sopimusoikeuden ymmärtäminen ja hyödyntäminen oppimistehtävissä.
Opintojakson arviointi perustuu yksilötyönä ja pienryhmissä tehtäviin osa-alueiden oppimistehtäviin ja työoikeuden Learn- tenttiin.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Eveliina Laine
- Pasi Pakkala
Vastuuhenkilö
Pasi Pakkala
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Kehität opintojaksolla metsäalan suullisia ja kirjallisia markkinointi- ja myyntitaitoja.
Tunnet mediaa ja mediassa toimimista.
Osaat toimia asiakaspalvelutilanteissa ja myydä palveluja/tuotteita.
Sisältö
Millaisia suullisia ja kirjallisia markkinointi- ja myyntitaitoja tarvitaan metsäalalla?
Miten median kanssa toimitaan?
Miten henkilökohtaisesti markkinoin ja myyn asiakaspalvelutilanteissa palveluja/tuotteita?
Miten kehityn yllämainituissa taidoissa?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan opintojaksolla
Yksilölliset oppimisväylät
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Kehität opintojaksolla metsäalan suullisia ja kirjallisia markkinointi- ja myyntitaitoja. Osaat toimia asiakaspalvelutilanteissa ja myydä palveluja/tuotteita.
Opintojakson toteutus
Opintotojakso toteutetaan pääosin verkko-opintoina. Opintojaksoon kuuluu kaksi kontaktipäivää. Opettajina toimivat Pasi Pakkala ja Eveliina Laine UPMMetsä. Opintojakson aloitus elo-syyskuussa.
Opintojakson vaatimukset
Tee tehtävät ja osallistu kontaktipäiville.
Annamme palautetta tehtävistä jo syksyn aikana, mutta osan tehtävistä käsittelemme kontakipäivien aikana. Kontaktipäivät ajoittuvat marras-joulukuulle
Huomioi siis, että markkinointi- ja myynti on aina julkista toimintaa, joten on tärkeää käsitellä sekä saada ja antaa julkista palautetta omasta tekemisestä. Toivommekin siis kaikilta osallistujilta aktiivista otetta omien tehtävien tekemisessä ja palautteen antamisessa muille.
TKI ja työelämäyhteistyö
----
Tentit ja muut määräajat
Tenttiä ei ole.
Opintojakso suoritetaan verkkotehtävin ja kahdella kontaktipäivällä
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson luonteen takia se arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.03.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Pasi Pakkala
Vastuuhenkilö
Pasi Pakkala
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Kehität opintojaksolla metsäalan suullisia ja kirjallisia markkinointi- ja myyntitaitoja.
Tunnet mediaa ja mediassa toimimista.
Osaat toimia asiakaspalvelutilanteissa ja myydä palveluja/tuotteita.
Sisältö
Millaisia suullisia ja kirjallisia markkinointi- ja myyntitaitoja tarvitaan metsäalalla?
Miten median kanssa toimitaan?
Miten henkilökohtaisesti markkinoin ja myyn asiakaspalvelutilanteissa palveluja/tuotteita?
Miten kehityn yllämainituissa taidoissa?
Opiskelumateriaali
Opettajien osoituksen mukaan, lähinnä Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Kehität opintojaksolla metsäalan suullisia ja kirjallisia markkinointi- ja myyntitaitoja. Osaat toimia asiakaspalvelutilanteissa ja myydä palveluja/tuotteita. Ymmärrät markkinointi- ja myyntityön merkityksen ja roolin metsäammattilaisen työssä.
Opintojakson toteutus on kolmeosainen: opintojakson opettajat ovat Pasi, metsäasiantuntija Tanja Ojava MetsäForest/MG ja metsäasiakasvastaava Eveliina Laine, UMPMetsä. Pasin osuudessa harjoitellaan tavoitteellista markkinointiin liittyvää kirjoittamista sekä pohditaan omaa käyttäytymistä. Tanja keskittyy henkilökohtaiseen markkinointi- ja myyntityöhön: Osaat toimia asiakaspalvelutilanteissa. Eveliina keskittyy myynti-/ostoprosessin käytännön läpivientiin: Ymmärrät metsäpalvelujen markkinointia ja myyntiä osana työtäsi.
Opintojakson vaatimukset
Tee tehtävät ja osallistu kontaktipäiville.
Annamme palautetta tehtävistä jo syksyn aikana, mutta osan tehtävistä käsittelemme kontakipäivien aikana. Kontaktipäivät ajoittuvat marras-joulukuulle
Huomioi siis, että markkinointi- ja myynti on aina julkista toimintaa, joten on tärkeää käsitellä sekä saada ja antaa palautetta omasta tekemisestä. Toivommekin siis kaikilta osallistujilta aktiivista otetta omien tehtävien tekemisessä ja palautteen antamisessa muille.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyö toteutuu työelämässä olevien opettajien kautta.
Tentit ja muut määräajat
Tenttiä ei ole.
Opintojakso suoritetaan verkkotehtävin ja osallistumalla opetukseen.
Opiskelijan työmäärä
Sopiva, koostuen osallistumisesta lähiopetukseen ja tehtävien tekemisestä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Opintojakson tehtäviä ei arvioida arvosanoin, hyväksytyn tehtävän suoritustaso vastaa arvosanaa 3.
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.07.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 20
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Timo Leinonen
Opiskelijaryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet metsät sekä ekosysteeminä että luonnonvarana.
Opit perusasioita suomalaisesta kulttuurista ja suomalaisten luontosuhteesta.
Sisältö
Miten tunnistat yleisiä puulajeja ja metsäkasveja?
Miten voit arvioida metsävaroja?
Miten liikut metsämaastossa?
Miten jokamiehenoikeudet toteutuvat?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Vastuuhenkilö
Samuel Tarkiainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat hyödyntää digitaalisia palveluita ja apuvälineitä puukaupassa.
Sisältö
Miten voit hyödyntää digitaalisia apuvälineitä ja palveluita puukaupassa?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan ensimmäisellä luennolla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä.
Kurssilla keskitytään puunhankinnan moderneihin sekä tulevaisuuden toimintamalleihin ja menetelmiin. Sisällöt syventävät sekä laajentavat opiskelijan aiempaa osaamista puukaupasta.
Nopeutettu oppimisväylä: ota yhteys OVAan.
Lisätietoja opiskelijoille
Samuel.tarkiainen@xamk.fi
040-352 00 23
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 23.10.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Vastuuhenkilö
Samuel Tarkiainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat analysoida metsätilan hakkuumahdollisuudet.
Osaat yhdistellä tietoa eri lähteistä ja suunnitella metsäomistajan tavoitteita toteuttavan leimikon.
Osaat mitata ja arvioida leimikosta puunhankinnan suunnittelun kannalta tarpeelliset tiedot.
Osaat laatia tarvittavat asiakirjat ja kartat.
Sisältö
Miten hakkuumahdollisuudet selvitetään?
Miten leimikko rajataan?
Miten hakkuukertymä arvioidaan?
Opiskelumateriaali
Materiaalit ilmoitetaan syksyllä 2022.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikopohjainen oppimisväylä.
Osaat analysoida metsätilan hakkuumahdollisuudet. Osaat yhdistellä tietoa eri lähteistä ja suunnitella metsäomistajan tavoitteita toteuttavan leimikon. Osaat mitata ja arvioida leimikosta puunhankinnan suunnittelun kannalta tarpeelliset tiedot. Osaat laatia tarvittavat asiakirjat ja kartat.
Miten hakkuumahdollisuudet selvitetään? Miten leimikko rajataan? Miten hakkuukertymä arvioidaan?
Kurssin tarkempi ohjelma ilmoitetaan syksyllä 2022.
TKI ja työelämäyhteistyö
Maastokohteet saadaan pääosin yhteistyökumppaneilta.
Lisätietoja opiskelijoille
Samuel.tarkiainen@xamk.fi
040-325 00 23
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvionti perustuu tehtäviin ja tenttiin.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Heikki Manninen
Vastuuhenkilö
Heikki Manninen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet ekologisen kestävyyden asettamat haasteet ja rajoitukset metsänhoidolle.
Huomioit lakien ja metsäsertifioinnin vaikutukset metsätaloudessa.
Edistät talousmetsien monimuotoisuutta työssäsi.
Sisältö
Tunnetko ekologisen kestävyyden asettamat haasteet ja rajoitukset metsänhoidolle?
Miten huomioit lakien ja metsäsertifioinnin metsätaloudessa?
Miten edistät talousmetsien monimuotoisuutta työssäsi?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaalia on koottu Learniin linkkeinä ja tiedostoina.
Opetuksessa hyödynnetään Tapion luonnonhoidon materiaaleja ja digitaalisia metsänhoidon suosituksia sekä Metsäkeskuksen luonnonhoitoaineistoja (mm.paikkatieto metsälain kohteista). Näiden lisäksi opiskellaan METSO-ohjelman ja metsäsertifiointien asioita sähköisen materiaalin avulla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opetusta on lukujärjestyksen mukaisesti. Koko päivän mittaiset tunnit ryhmittäin lähinnä maastossa, lyhyemmät tunnit isona ryhmänä luokassa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla vierailee Metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija.
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksolla on maastotentti ja kirjallinen tentti, joiden ajakohta ilmoitetaan myöhemmin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi perustuu maastotenttiin, kirjalliseen tenttiin ja arvioitaviin tehtäviin.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kirsi Itkonen
Vastuuhenkilö
Kirsi Itkonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Tunnet ekologisen kestävyyden asettamat haasteet ja rajoitukset metsänhoidolle.
Huomioit lakien ja metsäsertifioinnin vaikutukset metsätaloudessa.
Edistät talousmetsien monimuotoisuutta työssäsi.
Sisältö
Tunnetko ekologisen kestävyyden asettamat haasteet ja rajoitukset metsänhoidolle?
Miten huomioit lakien ja metsäsertifioinnin metsätaloudessa?
Miten edistät talousmetsien monimuotoisuutta työssäsi?
Opiskelumateriaali
Opintojakson opiskelumateriaali on Learnissa.
Opetuksessa hyödynnetään Tapion luonnonhoidon materiaaleja ja digitaalisia metsänhoidon suosituksia sekä Metsäkeskuksen luonnonhoitoaineistoja (mm. paikkatieto metsälain kohteista). Näiden lisäksi opiskellaan METSO-ohjelman ja metsäsertifiointien asioita sähköisen materiaalin avulla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso koostuu lähipäivistä ja itsenäisesti tehtävistä oppimistehtävistä verkkomateriaalin avulla. Lähipäivät koostuvat sekä luento- että maasto-opetuksesta.
Ohjeet itsenäisiä harjoitustöitä varten annetaan lähipäivien aikana.
Opintojakson muodostuu kontakti-opetuksesta (40 %) ja itsenäisestä opiskelusta (60 %).
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla vierailee Metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija.
Tentit ja muut määräajat
Oppimistehtävien palautus määräaikaan.
Maastotentti ja kirjallinen tentti (verkkotentti) on Learnissa.
Tenttien ajankohta ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelija osallistuu opetukseen, tekee tehtävät ja palauttaa ne ajoissa.
Opiskelija tekee maastoharjoitukset ja tehtävät (verkkotehtävät) sekä valmistautuu tentteihin. Opintojakson suorittaminen edellyttää opiskelijalta 135 tunnin työskentelyä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi perustuu maastotenttiin, arvioitaviin tehtäviin ja kirjalliseen tenttiin (verkkotentti).
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kirsi Itkonen
Vastuuhenkilö
Kirsi Itkonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnistat tärkeimmät Suomessa esiintyvät bioottiset ja abioottiset metsätuhot.
Osaat torjua ja ennaltaehkäistä metsätuhoja erilaisin keinoin.
Tunnet metsätuhoihin liittyvän lainsäädännön ja sen asettamat velvoitteet.
Ymmärrät ilmastonmuutoksen prosessina ja sen vaikutuksen metsiin.
Hallitset keinoja suojata metsiä muuttuvan ilmaston tuomia riskejä vastaan.
Sisältö
Mitkä ovat metsissä esiintyvät tuhot ja miten ne tunnistetaan?
Miten metsien hoidolla ja käsittelyllä voidaan ehkäistä tuhoja?
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa metsiin?
Miten vahvistetaan metsiä ilmastonmuutosta vastaan?
Opiskelumateriaali
Tenttimateriaali:
- Luentomateriaalit (powerpointit, harjoitukset, artikkelit yms.)
- Uotila, A., Kasanen, R. & Heliövaara, K. 2015. Metsätuhot.
- Laki metsätuhojen torjunnasta (1087/2013)
- Äijälä, O ym. (toim.), 2019: Hyvän metsänhoidon suositukset luku 4. Riskien hallinta metsänkasvatuksessa.
- Lisäksi opettajan opintojakson alussa osoittama materiaali muuttuvaan ilmastoon.
Lisämateriaali:
- MetInfo – Metsien terveys http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/index.htm
- Kasanen, R. 2009. Metsäpuiden sienitaudit.
- Nuorteva, M. 1999. Metsähyönteisten maailmasta
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojaksolla opiskellaan Suomen metsien terveyttä uhkaavat tärkeimmät tuholaislajit, niiden tunnistaminen ja torjunta.
Lisäksi opiskellaan ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat uhat - abioottiset - metsien terveydelle sekä Suomessa että globaalissa mittakaavassa.
Opintojaksolla käydään läpi metsien ja metsien käsittelyn tuomat mahdollisuudet torjua ilmastonmuutosta ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia uhkia metsille ja luonnon monimuotoisuudelle.
Opintojakso sisältää luentoja, maastoharjoituksia, oppimistehtäviä ja tenttejä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson sisältöjä, materiaaleja ja tehtäviä on kehitetty DIGIFOR-hankkeen puitteissa. Työelämämentorina on ja on ollut metsätalouden asiantuntija Pekka Kuitunen Metsäkeskuksesta.
Tentit ja muut määräajat
Opiskelija koostaa tuhokansion ja tekee oppimistehtäviä ja lajintunnistustentit. Tuhokansio palautetaan ja lajintunnistustentit tehdään opintojakson päättyessä.
Kirjallinen koko opintojaksoa koskeva tentti on opintojakson lopuksi.
Lajintunnistustentti on kolmiportainen.
Ydinosaaminen - kun tämän suorittaa, osiosta voi saada arvosanan H3
Täydentävä osaaminen - kun tämän suorittaa edellisen lisäksi, voi saada arvosanan H4
Asiantuntijaosaaminen - kun tämän suorittaa edellisen lisäksi, voi saada arvosanan K5
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojakson sisältöjä, tehtäviä ja materiaaleja on kehitetty DIGIFOR-hankkeessa.
Opiskelijan työmäärä
Kontaktitunnit (sisältävät luennot ja maastoharjoitukset) 50 tuntia
Tuhokansio 20 tuntia
Lajintunnistus 20 tuntia
Oppimistehtävät 15 tuntia
Kirjallinen tentti 30 tuntia
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnin painotus
Tuhokansio 20 %
Lajintunnistustentti 20 %
Oppimistehtävät 20 %
Kirjallinen tentti 40 %
Esitietovaatimukset
Metsänuudistaminen
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 11.06.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kirsi Itkonen
Vastuuhenkilö
Kirsi Itkonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Tunnistat tärkeimmät Suomessa esiintyvät bioottiset ja abioottiset metsätuhot.
Osaat torjua ja ennaltaehkäistä metsätuhoja erilaisin keinoin.
Tunnet metsätuhoihin liittyvän lainsäädännön ja sen asettamat velvoitteet.
Ymmärrät ilmastonmuutoksen prosessina ja sen vaikutuksen metsiin.
Hallitset keinoja suojata metsiä muuttuvan ilmaston tuomia riskejä vastaan.
Sisältö
Mitkä ovat metsissä esiintyvät tuhot ja miten ne tunnistetaan?
Miten metsien hoidolla ja käsittelyllä voidaan ehkäistä tuhoja?
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa metsiin?
Miten vahvistetaan metsiä ilmastonmuutosta vastaan?
Opiskelumateriaali
Tenttimateriaali:
- Luentomateriaalit (powerpointit, harjoitukset, artikkelit yms.)
- Uotila, A., Kasanen, R. & Heliövaara, K. 2015. Metsätuhot. tai uudempi painos
- Laki metsätuhojen torjunnasta (1087/2013)
- Äijälä, O ym. (toim.), 2019: Hyvän metsänhoidon suositukset luku 4. Riskien hallinta metsänkasvatuksessa.
- Lisäksi opettajan opintojakson alussa osoittama materiaali muuttuvaan ilmastoon.
Lisämateriaali:
- MetInfo – Metsien terveys http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/index.htm
- Kasanen, R. 2009. Metsäpuiden sienitaudit.
- Nuorteva, M. 1999. Metsähyönteisten maailmasta
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojaksolla opiskellaan Suomen metsien terveyttä uhkaavat tärkeimmät tuholaislajit, niiden tunnistaminen ja torjunta.
Lisäksi opiskellaan ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat uhat - abioottiset - metsien terveydelle sekä Suomessa että globaalissa mittakaavassa.
Opintojaksolla käydään läpi metsien ja metsien käsittelyn tuomat mahdollisuudet torjua ilmastonmuutosta ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia uhkia metsille ja luonnon monimuotoisuudelle.
Lähipäivien aikana keskitytään metsätuhojen tunnistamiseen maastossa. Ilmastomuutosteema opiskellaan verkkomateriaalin ja itsenäisten tehtävien kautta. Opintojakso sisältää kolme lähipäivää maalis-toukokussa, oppimistehtäviä .
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson sisältöjä, materiaaleja ja tehtäviä on kehitetty DIGIFOR-hankkeen puitteissa. Työelämämentorina on ja on ollut metsätalouden asiantuntija Pekka Kuitunen Metsäkeskuksesta.
Tentit ja muut määräajat
Opiskelija koostaa tuhokansion ja lajintunnistustentit. Tuhokansio palautetaan ja lajintunnistustentit tehdään opintojakson päättyessä.
Kirjallinen koko opintojaksoa koskeva tentti on opintojakson lopuksi.
Lajintunnistustentti on kolmiportainen.
Ydinosaaminen - kun tämän suorittaa, osiosta voi saada arvosanan H3
Täydentävä osaaminen - kun tämän suorittaa edellisen lisäksi, voi saada arvosanan H4
Asiantuntijaosaaminen - kun tämän suorittaa edellisen lisäksi, voi saada arvosanan K5
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojakson sisältöjä, tehtäviä ja materiaaleja on kehitetty DIGIFOR-hankkeessa.
Opiskelijan työmäärä
Kontaktitunnit (lähipäivät) 25 tuntia
Tuhokansio 25 tuntia
Lajintunnistus 25 tuntia
Muuttuva ilmasto-osion oppimistehtävät 30 tuntia
Kirjallinen tentti 30 tuntia
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioinnin painotus
Tuhokansio 20 %
Lajintunnistustentti 20 %
Oppimistehtävät 20 %
Kirjallinen tentti 40 %
Esitietovaatimukset
Metsänuudistaminen
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kirsi Itkonen
Vastuuhenkilö
Kirsi Itkonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI18SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI18SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI19SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI19SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet maapallon metsävarat ja niiden jakautumisen maanosiin ja ilmastovyöhykkeisiin.
Ymmärrät eri kasvillisuusvyöhykkeiden ekologian perusteet.
Tunnet eri maissa sovellettavia metsien hallinnan, hoidon ja käytön järjestelmiä.
Osaat toimia kansainvälisessä ympäristössä.
Sisältö
Vuosittain toteutukselle valitaan kohdemaa, johon tutustutaan.
Millaiset ovat kohdemaan metsävarat, metsien omistus ja hallinto?
Millainen on kohdemaan metsäteollisuuden rakenne?
Millaista metsäteollisuustuotteiden kauppaa käydään Suomen ja kohdemaan välillä?
Millaista metsäalan yhteistyötä tehdään Suomen ja kohdemaan välillä?
Kuinka työskentelen kansainvälisessä työryhmässä?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.03.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kirsi Itkonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Kehität itsetuntemustasi ja ymmärrät vahvuutesi työelämän tilanteissa.
Kehität vuorovaikutustaitojasi.
Ymmärrät oman käyttäytymisesi merkityksen ja vaikutuksen työyhteisössä.
Osaat käyttää esimiestyön ja työyhteisön kehittämisen välineitä muuttuvissa työelämän tilanteissa.
Sisältö
Millainen olen ja millaiset ovat vahvuuteni työyhteisön jäsenenä?
Miten kehityn vuorovaikutustilanteissa?
Mitkä ovat oikeuteni, vastuuni ja velvollisuuteni työyhteisön jäsenenä?
Miten kehitän työtäni ja työyhteisön toimintaa?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateraali osoitetaan opintojakson alkaessa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso koostuu kontaktiopetuksesta, oppimistehtävistä, tentistä, itsearviosta ja palautekeskustelusta.
Kontaktiopetusta on 35 tuntia
.
Kontaktiopetus sisältää erilaisia työelämätaitoja kehittäviä harjoituksia ja keskusteluja. Kontaktitunneilla on läsnäolovelvoite (80 % tunneista oltava paikalla).
Lisäksi jokainen käy henkilökohtaisen palautekeskustelun opintojakson päätteeksi. Kaikki tehtävät on oltava palautettuna ennen palautekeskustelua. Keskusteluajat sovitaan opettajan kanssa opintojakson päättyessä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Oppimistehtävät ovat työelämälähtöisiä. Opintojaksolla käy vierailevia luennoitsijoita työelämästä ainakin kaksi.
Opintojakson sisältöjä on kehitetty yhdessä Digifor-hankkeen työelämämentoreiden kanssa
Tentit ja muut määräajat
Opintojakson päätteeksi on soveltava tentti.
Opiskelijan työmäärä
Kontaktiopetus 35 h
Oppimistehtävät 80 h
Tentti 20 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävät arvioidaan.
Tentti arvioidaan.
Opiskelijan itsearvio vaikuttaa arvosanaan.
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Timo Leinonen
Vastuuhenkilö
Timo Leinonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyyttä Suomen metsä- ja suoluonnon ekologisiin perusominaisuuksiin. Osaat kuvata kasvillisuuden perusteella tapahtuvan kasvupaikkojen luokittelun rakenteen.
Sisältö
Mitkä ovat Suomen metsä- ja suoluonnon elinympäristöjen tärkeimmät ominaisuudet?
Kuinka kivennäis- ja turvemaiden eri kasvupaikat luokitellaan kasvillisuuden ja maaperän ominaisuuksien perusteella?
Miten erilaiset maalajit ovat muodostuneet ja mitkä ovat niiden tärkeimmät ominaisuudet metsätalouden kannalta?
Aika ja paikka
Ota yhteys OVAan
Opiskelumateriaali
Kurssin opiskelumateriaali; luentomateriaali, oppimistehtävät, ym. harjoitukset ovat tarjolla kurssin Learn-oppimisympäristössä.
Kirjallisuus : Metsätyypit - kasvupaikkaopas. 2018 (Hotanen, Nousiainen, Mäkipää, Reinikainen &Tonteri)
Suotyypit ja turvekankaat - kasvupaikkaopas. 2018 (Laine, Vasander, Hotanen, Nousiainen, Saarinen &Penttilä)
molemmista kirjoista käy myös vanhemmat painokset
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Kurssi koostuu kontaktiopetuksesta, joka painottuu alkusyksystä maasto-opetukseen ja loppusyksystä sisällä tapahtuvaan luento-opetukseen. Luentojen ohessa tehdään erilaisia harjoitustehtäviä. Kontaktiopetusta on n. 1/2 opiskelijan ajankäytöstä ja loput itsenäistä opiskelua.
Tentit ja muut määräajat
Metsä- ja suotyyppien maastotentit sekä kirjallinen tentti. Mahdolliset maastotenttien uusinnat sovittava opettajan kanssa erikseen. Muuten normaalin käytännön mukaan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti sekä maastotentti.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
03.10.2022 - 23.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Vastuuhenkilö
Samuel Tarkiainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI19SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI19SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat laatia metsätilan arvon käytössä olevilla yleisimmillä menetelmillä.Osaat selostaa eri metsätalouteen liittyvät maanomistusmuodot ja analysoida niiden välisiä etuja ja haittoja. Osaat selostaa tärkeimmät kiinteistöjen muodostamisperiaatteet ja käyttää hyväksi niihin liittyviä asiakirjoja ja rekistereitä. Osaat selostaa kiinteistönkauppaan liittyvän keskeisen lainsäädännön sekä laatia kiinteistön luovutuskirjan.
Sisältö
Miten lasketaan metsätilan arvo?Mitä ovat eri metsänomistusmuodot ja niiden edut ja haitat?Mitkä ovat kiinteistöjen muodostumisen periaatteet ja niihin liittyvä lainsäädäntö? Mitkä ovat tärkeimmät kiinteistöjen muodostamistoimitukset ?Mitä ovat maanmittaustoimitusten asiakirjat ja rekisterit? Kiinteistöjen kauppa ja siihen liittyvä lainsäädäntö.
Opiskelumateriaali
Osoitetaan ensimmäisellä luennolla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä
Osaat laatia metsätilan arvon käytössä olevilla yleisimmillä menetelmillä. Osaat selostaa eri metsätalouteen liittyvät maanomistusmuodot ja analysoida niiden välisiä etuja ja haittoja. Osaat selostaa tärkeimmät kiinteistöjen muodostamisperiaatteet ja käyttää hyväksi niihin liittyviä asiakirjoja ja rekistereitä. Osaat selostaa kiinteistönkauppaan liittyvän keskeisen lainsäädännön sekä laatia kiinteistön luovutuskirjan.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Ota yhteys OVAan.
Lisätietoja opiskelijoille
Samuel.tarkiainen@xamk.fi
040 774 96 26
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Osaat: e.käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita f.toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti g. perustella toimintaansa oman alansa eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvionti perustuu tenttiin sekä oppimistehtäviin.
Esitietovaatimukset
Metsänmittaus Metsäsuunnitelma Puukauppa ja metsäverotus Taloustietojametsäpolitiikk
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Vastuuhenkilö
Samuel Tarkiainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Osaat laatia metsätilan arvon käytössä olevilla yleisimmillä menetelmillä.
Osaat selostaa eri metsätalouteen liittyvät maanomistusmuodot ja analysoida niiden välisiä etuja ja haittoja.
Osaat selostaa tärkeimmät kiinteistöjen muodostamisperiaatteet ja käyttää hyväksi niihin liittyviä asiakirjoja ja rekistereitä.
Osaat selostaa kiinteistönkauppaan liittyvän keskeisen lainsäädännön sekä laatia kiinteistön luovutuskirjan.
Sisältö
Miten lasketaan metsätilan arvo?
Mitä ovat eri metsänomistusmuodot ja niiden edut ja haitat?
Mitkä ovat kiinteistöjen muodostumisen periaatteet ja niihin liittyvä lainsäädäntö?
Mitkä ovat tärkeimmät kiinteistöjen muodostamistoimitukset?
Mitä ovat maanmittaustoimitusten asiakirjat ja rekisterit?
Mitä on kiinteistökauppa ja siihen liittyvä lainsäädäntö?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan ensimmäisellä luennolla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työhön integroitu oppimisväylä
Osaat laatia metsätilan arvon käytössä olevilla yleisimmillä menetelmillä. Osaat selostaa eri metsätalouteen liittyvät maanomistusmuodot ja analysoida niiden välisiä etuja ja haittoja. Osaat selostaa tärkeimmät kiinteistöjen muodostamisperiaatteet ja käyttää hyväksi niihin liittyviä asiakirjoja ja rekistereitä. Osaat selostaa kiinteistönkauppaan liittyvän keskeisen lainsäädännön sekä laatia kiinteistön luovutuskirjan.
Kurssin kontaktipäivät ilmoitetaan myöhemmin.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota yhteys OVAan.
Lisätietoja opiskelijoille
Samuel.tarkiainen@xamk.fi
040-325 00 23
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perusteet: Osaat käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita. Osaat
toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti, sekä perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointi menetelmät: tentti ja oppimistehtävät.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
06.03.2023 - 19.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Hannu Numminen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyytesi kaukokartoituksen ja metsäninventoinnin käsitteisiin, aineistoihin ja menetelmiin.
Osaat käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita toteuttaessasi metsäninventointeja.
Osaat toimia työryhmän jäsenenä tavoitteellisesti.
Sisältö
Miten kaukokartoitusta ja otantaa sovelletaan metsäninventoinnissa?
Miten metsäninventointeja otantamenetelmällä toteutetaan?
Miten toimit työryhmän jäsenenä tavoitteellisesti?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan luennolla, mm. Tapion taskukirja ja Metsävaratieto-Hankinta ja hyödyntäminen
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Metsäninventointi, noin 70 kontaktituntia, harjoitustöitä ja itsenäistä opiskelua.
Metsäninventoinnin perusteet ja menetelmät, kaukokartoitus ja otantainventoinnin toteutus.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämän asiantuntijat: Suomen metsäkeskus ja LUKE (VMI) yhteistyö.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti ja tehdyt harjoitustyöt.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kalle Karosto
Vastuuhenkilö
Kalle Karosto
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat laatia taimikonhoidon ja kasvatushakkuiden suunnitelmat ottaen huomioon taloudelliset, biologiset ja ekologiset periaatteet.
Sisältö
Mitä ovat eri taimikonhoitomenetelmät?
Miten kasvatusmetsiä käsitellään?
Miten erilaisia metsiköitä käsitellään puuntuotannollisesti?
Opiskelumateriaali
Metsänkasvatus, menetelmät ja kannattavuus-kirja (Huuskonen, Hynynen, Valkonen). Hyvän metsänhoidon suositukset. Osoitetut sivut Tapion taskukirjasta. Learn-materiaali ja luennoilla osoitettu oheislukemisto, sekä harjoitusohjeet.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojaksolla perehdytään metsänkasvatuksen eri menetelmiin luento-opetuksen, erilaisten oppimistehtävien ja maastoharjoitusten avulla. Osaat esimerkiksi laatia taimikonhoidon ja kasvatushakkuiden suunnitelmat ottaen huomioon taloudelliset, biologiset ja ekologiset periaatteet. Ymmärrät mitä ovat eri taimikonhoitomenetelmät? Miten kasvatusmetsiä käsitellään? Harvennustavat? Miten erilaisia metsiköitä käsitellään puuntuotannollisesti?
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys OVAan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Verkkomateriaaleja kehitetty Digifor-hankkeen puitteissa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävät, maastoharjoitukset ja tentti.
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 28.04.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Hannu Numminen
- Pertti Kilpeläinen
Vastuuhenkilö
Pertti Kilpeläinen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyyttä tärkeimpien mittavälineiden, karttamateriaalien ja laskentamallien käyttöön puuston ja maaston mittauksessa. Osaat paikantaa itsesi ja mitattavat kohteet maastossa. Osaat määrittää kohteena olevan yksittäisen puun tai metsikön puuston perustiedot. Osaat eritellä mihin mitattuja ja laskettuja tietoja tarvitaan metsäalalla.
Sisältö
Mitä eri tietoja puista ja metsiköistä mitataan ja lasketaan ja mitä varten?
Mitä paikannusmenetelmiä käytetään?
Miten mittavälineitä käytetään ja millä laskentamalleilla lasketaan loput tiedot?
Millaisia koealoja käytetään ja miksi?
Mihin tarkkuuteen mittauksilla ja laskennoilla päästään vai riittääkö joskus pelkkä arvioitu tieto?
Mitkä tekijät vaikuttavat tarkkuuteen?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kalle Karosto
Vastuuhenkilö
Kalle Karosto
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tiedät metsiköiden uudistamisen perusteet ja menetelmät. Osaat suunnitella ja toteuttaa metsän uudistamiseen liittyviä toimenpiteitä ottaen huomioon ekologiset, tekniset ja taloudelliset tekijät. Osaat kuvata metsäpuiden siemenhuollon ja taimien kasvatuksen eri vaiheet.
Sisältö
Milloin metsä on uudistamiskypsä?
Mitä eri toimenpiteitä metsänuudistamiseen liittyy?
Miten uudistat metsän ottaen huomioon ekologiset, tekniset ja taloudelliset tekijät?
Miten siemeniä ja taimia tuotetaan?
Opiskelumateriaali
Metsänuudistaminen: Luoranen, Saksa, Uotila. Metsäkustannus.
Muut materiaalit ilmoitetaan kurssin aluksi ja löytyvät kurssin verkko-oppimisalustalla
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Metsänuudistaminen, noin 70 kontaktituntia, harjoitustöitä ja itsenäistä opiskelua. Kurssi maastopainotteinen.
Sisältö ja tavoitteet:
Metsikön uudistamisen perusteet ja menetelmät (puulajivalinta, uudistamismenetelmät, viljelytiheys...)
Uudistamisen suunnittelu, toteutus ja kustannukset.
Siemen- ja taimituotanto.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Ota yhteys OVAan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Verkkomateriaaleja kehitetty Digifor-hankkeen puitteissa.
Tentit ja muut määräajat
Kirjallinen tentti. Tentin päivämäärä ilmoitetaan kurssin aluksi luennolla, sekä verkko-oppimisalustalla(Learn)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu kirjalliseen tenttiin ja harjoitustöihin.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Heikki Lehmonen
Vastuuhenkilö
Heikki Lehmonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyytesi metsäsuunnittelun käsitteisiin ja menetelmiin.
Osaat laatia metsäsuunnitelman ja opastaa sen käyttöä metsänomistajalle.
Osaat toimia työryhmän jäsenenä tavoitteellisesti
Sisältö
Miten määrittelet metsäsuunnitelman keskeisen sisällön ja käsitteet?
Miten metsäsuunnitelma valmistetaan ja opastetaan metsänomistajalle?
Miten toimit työryhmän jäsenenä tavoitteellisesti?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan luennolla
Yksilölliset oppimisväylät
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Metsäsuunnittelun perusteet, menetelmät ja toteutus. Kontaktijaksot eri ohjelman mukaan.
Elokuun lähijaksolla perusteet ja valmennus, syyskuussa maastotyöt ja lopuksi laskelmat, koostaminen ja metsäsuunnittelun teoriaopinnot.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys OVAan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyö: Suomen metsäkeskus ja Tapio asiantuntijat.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti ja harjoitustyöt
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.05.2023 - 31.10.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Ajoitusryhmät
- kevätryhmä (Koko: 24. Avoin AMK: 0.)
- syysryhmä (Koko: 24. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Koulutusryhmat
- kevätryhmä
- syysryhmä
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyytesi metsäsuunnittelun käsitteisiin ja menetelmiin.
Osaat laatia metsäsuunnitelman ja opastaa sen käyttöä metsänomistajalle.
Osaat toimia työryhmän jäsenenä tavoitteellisesti
Sisältö
Miten määrittelet metsäsuunnitelman keskeisen sisällön ja käsitteet?
Miten metsäsuunnitelma valmistetaan ja opastetaan metsänomistajalle?
Miten toimit työryhmän jäsenenä tavoitteellisesti?
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Kurssi toteutetaan ryhmittäin. Kevätryhmä viikot 16-19, syysryhmä viikot 36-40. Molemmilla ryhmillä 10 kontaktipäivää annettujen viikkojen sisällä.
Kurssilla tutustutaan ensin metsäsuunnittelun teoriaan, jonka jälkeen tehdään yksi yhteinen metsäsuunnitteluharjoitus. Tämän jälkeen opiskelijat tekevät pienryhmissä metsäsuunnitelman erikseen osoitettavalle metsätiloille.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys OVAan.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 24.02.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Pertti Kilpeläinen
Vastuuhenkilö
Pertti Kilpeläinen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyyttä alasi matemaattisten perusongelmien analysointiin ja ratkaisuun matematiikan perustaitojen, geometrian, tilastomatematiikan ja talousmatematiikan avulla.
Sisältö
Mitkä ovat tärkeitä matematiikan taitoja metsäalalla?
Miten päivität aiempaa ja opiskelet uutta matematiikkaa?
Mitkä ovat tarpeelliset kerrattavat yhtälön ratkaisun perusmenetelmät?
Mitkä ovat geometrian, tilasto- ja talosumatematiikan perusmenetelmät ja kuinka niitä voi soveltaa metsäalalla?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Hannu Numminen
- Heikki Lehmonen
Vastuuhenkilö
Heikki Lehmonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Perehdyt metsätietojärjestelmien käsitteisiin ja menetelmiin.
Osaat käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita metsävaratietojen hallinnassa
Osaat toimia työryhmän jäsenenä tavoitteellisesti.
Sisältö
Miten operaatioanalyysiä sovelletaan metsätietojärjestelmissä?
Miten eri organisaatiot hallitsevat metsävaratietojaan?
Miten toimit työryhmän jäsenenä tavoitteellisesti?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan luennolla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Metsätietojärjestelmät, noin 50 kontaktituntia, harjoitustyöt ja itsenäinen opiskelu.
Metsäsuunnittelujärjestelmät ja modernit OR-perustaiset hakkuulaskelmat sekä ajankohtaiset näkymät.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyö, organisaatioiden järjestelmät ja asiantuntijat, mm. Arbonaut-päivä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti ja harjoitustyöt
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
03.10.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Vastuuhenkilö
Samuel Tarkiainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI19SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI19SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat metsänomistuksen eri muodot ja niiden merkityksen metsätaloudessa. Metsätalouden kannattavuuteen vaikuttavat seikat. Osaat sukupolvenvaihdokseen liittyvät seikat: suunnittelu, luovutustavat, hallintaoikeus, verotus, vertailu ja päätöksenteko
Sisältö
Mitkä tekijät vaikuttavat metsätalouden kannattavuuteen? Mitävaihtoehtojaon sukupolvenvaihdoksille?
Aika ja paikka
Ota yhteys OVAan
Opiskelumateriaali
Sujuvasti seuraavalle 2017, Kiviniemi & Havia
Metsäverokirja 2020, Jauhiainen
Metsäkoulu 2017, Rantala
lisämateriaali osoitetaan kurssin alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä
Osaat metsätilan sukupolvenvaihdokseen liittyvät seikat: suunnittelu, luovutustavat, hallintaoikeus, verotus, vertailu ja päätöksenteko.
Tarkempi sisältö, ohjelma, sekä aikataulut ja etätehtävät ilmoitetaan ennen kurssin alkua.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota yhteys OVAan
Lisätietoja opiskelijoille
samuel.tarkiainen@xamk.fi
040-352 00 23
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
a.käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu oppimistehtäviin sekä tenttiin.
Esitietovaatimukset
Metsänhoidon, puunhankinnan ja metsäsuunnittelun moduulit
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Vastuuhenkilö
Samuel Tarkiainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Osaat metsänomistuksen eri muodot ja niiden merkityksen metsätaloudessa.
Hallitset metsätalouden kannattavuuteen vaikuttavat seikat.
Osaat sukupolvenvaihdokseen liittyvät seikat: suunnittelu, luovutustavat, hallintaoikeus, verotus, vertailu ja päätöksenteko.
Sisältö
Mitkä tekijät vaikuttavat metsätalouden kannattavuuteen?
Mitä vaihtoehtoja on sukupolvenvaihdoksille?
Opiskelumateriaali
Sujuvasti seuraavalle 2017, Kiviniemi & Havia
Metsäverokirja 2022, Jauhiainen
Metsäkoulu 2017, Rantala
lisämateriaali osoitetaan kurssin alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työhön integroitu oppimisväylä.
Osaat metsätilan sukupolvenvaihdokseen liittyvät seikat: suunnittelu, luovutustavat, hallintaoikeus, verotus, vertailu ja päätöksenteko.
Tarkempi sisältö, ohjelma, sekä aikataulut ja etätehtävät ilmoitetaan ennen kurssin alkua.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota yhteys OVAan
Lisätietoja opiskelijoille
Samuel.tarkiainen@xamk.fi
040-352 00 23
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu oppimistehtäviin sekä tenttiin.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 30.10.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Eeva Koljonen
- Kalle Karosto
Vastuuhenkilö
Kalle Karosto
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet metsän eri käyttömuotoja ja osaat soveltaa osaamistasi huomioiden eri käyttäjäryhmät.
Ymmärrät hiilenkierron periaatteet metsäekosysteemissä.
Riista ja riistametsänhoito 2 op
Metsät hiilivarantona 2op
Seminaari 1op
Sisältö
Mitä on riistametsänhoito?
Hiilenkierto metsäekosysteemissä?
Metsät hiilinieluina?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan kurssin verkkoympäristössä (Learnissa) ja luennoilla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Luentoja, tehtäviä maastossa, monikäyttökohteille retkeilyjä, omatoimista tiedonhankintaa ja analysointia.
Käsiteltäviä aihealueita:
Ekosysteemipalvelut
Jokamiehenoikeudet
Keräilytuotteet
Riistametsänhoito
Metsästys
Kansallispuistot ym. suojelualueet...
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys Ovaan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti ja kurssin aikana suoritetut oppimistehtävät.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
06.03.2023 - 19.05.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kalle Karosto
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät suometsienhoidon erityispiirteet. Osoitat perehtyneisyyttä suometsien kasvatukseen, kunnostusojitukseen ja vesiensuojeluun liittyvissä metsänhoidollisissa ja ojitusteknisissä asioissa. Ymmärrät yksityisteiden hallinnolliset asiat ja osaat valmistella tiehanketta.
Sisältö
Miten suometsät toimivat?
Miten toimit suometsissä?
Miten metsäteitä perusparannetaan?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kalle Karosto
Vastuuhenkilö
Kalle Karosto
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Ymmärrät suometsienhoidon erityispiirteet. Osoitat perehtyneisyyttä suometsien kasvatukseen, kunnostusojitukseen ja vesiensuojeluun liittyvissä metsänhoidollisissa ja ojitusteknisissä asioissa. Ymmärrät yksityisteiden hallinnolliset asiat ja osaat valmistella tiehanketta.
Sisältö
Miten suometsät toimivat?
Miten toimit suometsissä?
Miten metsäteitä perusparannetaan?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan kurssin verkko-oppimisympäristössä (Learn) ja kurssin aloituskerralla.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opintojakson ojaosuudessa perehdytään soihin kasvupaikkoina, ojitukseen ja sekä metsänhoitoon ojitetuilla soilla.
Tavoitteena on kerrata soiden ekologiaa ja metsienhoitoa turvemailla. Opintojaksolla tulevat tutuiksi kunnostuojitustarve ja -kelpoisuus, suometsien vesiensuojelu, sekä perusteet turvemaiden hiilitaloudesta. Opintojakson tieosiossa käydään läpi yksityisteiden tieoikeutta (hallinto, tiekunnat), tien kunnon arviointia, perusparannusta ja tukiasioita teiden hoitoon.
Opintojaksoon kuuluu seuraavat osat:
1 Ennakkotehtävä. Annetaan keväällä, tehdään kesällä ja palautetaan elokuu puoleen väliin mennessä. Ennakkotehtävän tekeminen edellytys maasto-opetukseen osallistumiselle.
2. Verkkotehtäviä
3 Maasto-opetusta
4 Luento-opetusta
5 Tentti. Tenttimateriaali ilmoitetaan opintojakson Learn-sivuilla.
Ojat-osuuden laajuus 3 op, tiet 2 op, yhteensä 5 op.
Tentit ja muut määräajat
Kirjallinen tentti kurssin päätteeksi.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu harjoitustöihin ja kirjalliseen tenttiin.
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.07.2026
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kirsi Itkonen
- Heikki Manninen
Vastuuhenkilö
Kirsi Itkonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Sisältö
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali on Learnissa. Avaimen saat opintojakson opettajalta opintojen alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opinto- ja urasuunnittelu tehdään kolmen ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.
Syksyllä 2022 orientoidut ammattikorkeakouluopintoihin ja opiskelutekniikoihin (1 op). Tammikuussa 2023 alkaa oman ammattialaan perehtyminen, jonka laajuus on 2 op. Tutustut metsäalan organisaatioihin ja työtehtäviin luennoilla.
Maaliskuussa 2024 teet 1 op osuuden ja käyt HOPS-keskustelun.
Tammikuussa 2024 teet viimeisen opintopisteet tehtävillä ja osallistumalla HOPS-keskusteluun. Tällöin merkitään sinulle kokonaissuoritus Peppiin.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Keskustele OVAn kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustele OVAn kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Keväällä 2023 tutustutaan metsäalan organisaatioihin ja työtehtäviin vierailevien luennoitsijoiden kautta.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan työmäärä jakautuu kolmelle vuodelle:
Ensimmäisenä lukuvuonna teet 3 op eli osallistut opetukseen ja teet harjoitukset ja käytätä näihin 41 tuntia, toisena vuonna työskentelet 27 tunnin edestä (1 op) kuten myös kolmantena vuonna (1 op).
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 01.05.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Pasi Pakkala
Vastuuhenkilö
Pasi Pakkala
Opiskelijaryhmät
-
MEMI23KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Osaat toimia vastuullisesti opiskelijana ja korkeakouluyhteisön jäsenenä.
Osaat asettaa oppimistavoitteesi, suunnitella opinto- ja urapolkuasi, seurata opintojesi edistymistä ja arvioida omaa oppimistasi.
Osaat edistää työelämä- ja työllistymisvalmiuksiasi.
Osaat toimia oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti.
Osaat markkinoida omaa osaamistasi työelämälle.
Sisältö
Millainen Xamk on opiskeluyhteisönä ja oppimisympäristönä?
Miten rakennat oman opinto- ja urasuunnitelman?
Miten tunnistat oman osaamisesi ja edistät työelämävalmiuksiasi?
Millainen on ammattialasi?
Mitä ja millainen on alasi ammattietiikka?
Miten markkinoit omaa osaamistasi ja vahvistat työnhakutaitojasi?
Miten edistät jatkuvaa oppimistasi?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan opintojaksolla
Yksilölliset oppimisväylät
Opinto. ja urasuunnittelun opintojaksolla tutustut metsätalouden toimintaan, organisointiin, organisaatioihin, työtehtäviin ja suunnittelet opintojasi. Opintojakso jatkuu läpi opintojesi ja saat opintopisteet valmistuessasi. Ensimmäisen vuoden keväällä on ammattialan tuntemuksen osuus, johon kuuluu oppimistehtävä ja lähiopetusta.
TKI ja työelämäyhteistyö
Kun tutustut metsätalouden toimintaan, organisointiin, organisaatioihin ja työtehtäviin.
Tentit ja muut määräajat
ei ole tenttejä
Opiskelijan työmäärä
sopiva
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty/hylätty
Hyväksyminen edellyttää tehtävien tekmistä ja osallistumista opetukseen.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 10
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Timo Leinonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Asetat tavoitteet omalle vaihdollesi.
Dokumentoit ja raportoit vaihdon.
Pidät yhteyttä vaihdon aikana koulutuksesi KV-vastaavan kanssa.
Kerrot vaihtokokemuksistasi muille opiskelijoille infotilaisuuksissa.
Sisältö
Vaihtosuunnitelma, vaihtoraportti, esitys infotilaisuudessa.
Vaihdon aikainen yhteydenpito esim. toimittamalla blogia.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.03.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 31
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Pertti Kilpeläinen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyyttä erilaisiin vektori- ja rasteripaikkatietoaineistoihin sekä paikkatietoanalyyseihin.
Osaat laatia paikkatieto-ohjelmistolla eri tyyppisiä analyysejä ja visualisoida niitä.
Osaat kuvata millaisiin sovelluksiin paikkatietoa ja -analyyseja käytetään yleisemmin sekä erityisesti metsäalalla.
Sisältö
Mitä ja millaista on paikkatieto?
Mistä paikkatietoa voi hankkia tai tuottaa metsällisten analyysien ja sovellusten pohjaksi? Millaisia analyysejä paikkatiedolla voi tehdä?
Mihin paikkatietoa ja -analyysejä hyödynnetään omalla alalla sekä yleisemmin?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan opintojakson alussa löörnissä.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakson tavoitteiden (Osoitat perehtyneisyyttä erilaisiin metsäalan vektori- ja rasteripaikkatietoaineistoihin sekä paikkatietoanalyyseihin. Osaat laatia paikkatieto-ohjelmistolla eri tyyppisiä analyysejä ja visualisoida paikkatietoaineistoa. Osaat kuvata millaisiin sovelluksiin paikkatietoa ja -analyyseja käytetään ja miten sekä yleisemmin että erityisesti metsäalalla.) saavuttamisessa pääosassa ovat:
1) Kontaktiopetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn pohjautuvat harjoitukset metsäalan ajankohtaisilla paikkatietoaineistoilla ja -ohjelmistoilla. Hyödynnettävien aineistojen tuottajia/ylläpitäjiä/jakajia ovat mm. SMK, MML Syke, Museovirasto, GTK, Luke sekä kaukokartoittavat tahot (drone/ilmakuvaus/satelliitti ...). Harjoitukset pidetään ensisijaisesti QGIS- ja ArcGis -alustoilla, joiden painotus ja rooli tarkentuvat opintojaksolla. QGIS -freewareohjelmisto on ladattavissa omalle koneelle. ArcGis tuotteista käytetään ArcPro- ja osin myös ArcOnline-sovelluksia. ArcGis on pohjana (ArcMap, ArcOnline) mm. osassa Suomen metsäkeskuksen, Metsähallituksen ja Elyn paikkatietoratkaisuja. Esimerkiksi Metsäkeskus hyödyntää myös QGISiä. Harjoituksista laaditaan portfolio.
2) Vierailuluennot ja soveltuvin osin ajankohtaiswebinaarit.
3) Itsellinen osoitetun kirjallisuuden ja materiaalin opiskelu.
4) Valinnainen mahdollinen harjoitustyö.
5) Kirjallinen koe.
Käytettävien QGIS:n ja ArcPro:n käyttöliittymät ovat englanninkielisiä. Opintojaksolla hyödynnettävä ohjemateraali on osin englanninkielistä (esim. ohjelmien omat ohjeet, youtube...)
Kontaktiopetusta atk-harjoitusten ja vierailuluentojen muodossa on n. 50h. Harjoitustehtävien itsenäinen tekeminen, mahdollinen harjoitustyö sekä itsenäinen tiedonhankinta ja analysointi koetta varten on n. 85h => Yht 135
Opintojakosolla osallistujalle on erityiseksi hyödyksi aiemmin suoritetut Tietokone työvälineenä, Metsänmittaus, Metsäninventointi ja Metsäsuunnittelun opintojaksot. Esimerkiksi Metsäninventointi -opintojaksollla on jo hankittu osaaminen 1) metsävaratuotannon (SMK, Luke) prosesseista ja tuottamasta datasta sekä 2) kaukokartoituksen (satelliitti, ilmakuva, drone), paikkatiedon ja QGIS:n käytön perusteista ja käsitteistä.
Lisäksi opintojaksoa tukevat aiemmin suoritetut opintojaksot Metsäekologia, Metsänuudistaminen, Puunhankinnnan toimintaympäristö, Metsätalouden matematiikka, Tutkimus- ja kehittämisosaaminen,
Metsänkasvatus, Metsätuhot ja jatkuva kasvatus, Ojat ja tiet, Luonnonhoito talousmetsissä sekä Leimikonsuunnittelu.
Edellä mainittujen opintojaksojen käsitteet ja asiat "pyörivät" mukana Paikkatietoanalyysit -opintojakson paikatietoaineistoissa, materiaaleissa ja harjoituksissa.
Opintojakson toteutus alkaa 13.1.2023
Tarkempi tiedotus ja ohjeistus toteutuksesta opintojakson alkaessa löörnissä.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ota yhteys OVAan
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys Ovaan
TKI ja työelämäyhteistyö
Luentovierailut
Tentit ja muut määräajat
Kirjallinen kokeen ja harjoitustehtävien palautusten ajoitukset ja käytänteet ilmoitetaan opintojakson löörnissä.
Opiskelijan työmäärä
5 op * 27 h/op = 135 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson aikana tarjolla olevat harjoitustehtävät, mahdolliset harjoitustyö(t) sekä kirjallinen koe.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 10
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Timo Leinonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Perehdyt kohdemaan kulttuuriin ja kieleen, hallintoon ja koulutusjärjestelmään sekä metsä- ja puutalouteen.
Sisältö
Tähän voi sisällyttää kohdemaan kielen opintoja ja/tai kirjallisuutta. Myös vaihtokorkeakoulun opetuskielen opintoja voi sisällyttää tähän.
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.07.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Jukka Mäntylä
- Kalle Karosto
Vastuuhenkilö
Kalle Karosto
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat tehdä avustavia metsätoimihenkilön tehtäviä.
Osaat tehdä muutamia metsätoimihenkilön tehtäviä.
Sisältö
Miten esim. inventoit taimikon, suunnittelet leimikon?
Miten hyödynnät digitaalisia ohjelmia ja työvälineitä?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 15.01.2023
Ajoitus
23.01.2023 - 31.08.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Englanti
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Timo Leinonen
Vastuuhenkilö
Timo Leinonen
Opiskelijaryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnet energiapuun korjuun ja kuljetuksen menetelmät.
Osaat arvioida energiapuun hankinnan kestävyyttä.
Osaat arvioida politikkamuutosten vaikutuksia metsäsektoriin.
Sisältö
Miten valitaan energiapuunkorjuukohde?
Miten valitaan korjuumenetelmä?
Miten energiapuuta kuljetetaan ja käsitellään?
Miten energiapuun varastointi järjestetään?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 28.04.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kalle Karosto
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Tunnistat makroskooppisesti tärkeimmät kotimaiset puulajit. Tunnet puun mikroskooppisen ja kemiallisen rakenteen sekä puun fysikaaliset ominaisuudet. Tunnistat puuaineen viat ja niiden merkityksen puun käyttö- ja jalostusprosessissa. Osaat analysoida raaka-aineen ja lopputuotteiden välisen yhteyden eri metsäteollisuuden jalostusprosesseissa
Sisältö
Millainen on puuaineen mikroskooppinen ja makroskooppinen rakenne?
Miten puuaineen fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet vaikuttavat eri jalostusprosesseissa?
Mitkä ovat metsäteollisuustuotannon tärkeimmät tuotantomenetelmät puutuoteteollisuudessa sekä paperin ja kartongin valmistuksessa?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 28.04.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Samuel Tarkiainen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat kuvailla puukauppaan liittyvän sopimusoikeuden keskeiset periaatteet ja metsätalouden eri verotusmuotojen lainsäädännön.
Osaat selostaa puukaupassa käytettävät sopimukset ja muut asiakirjat.
Osaat laatia metsätalouden veroilmoituksen ja tiedät siihen liittyvät muut asiakirjat.
Osaat selostaa luovutusvoittoverotuksen keskeiset periaatteet.
Sisältö
Mitä on puukaupan sopimusoikeus ja siihen liittyvä lainsäädäntö?
Mitä ovat puukaupan keskeiset sopimukset ja asiakirjat?
Miten metsätaloutta verotetaan?
Miten luovutusvoittoja verotetaan?
Opiskelumateriaali
osoitetaan luennolla.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaat kuvailla puukauppaan liittyvän sopimusoikeuden keskeiset periaatteet ja metsätalouden eri verotusmuotojen lainsäädännön. Osaat selostaa puukaupassa käytettävät sopimukset ja muut asiakirjat. Osaat laatia metsätalouden veroilmoituksen ja tiedät siihen liittyvät muut asiakirjat.Osaat selostaa luovutusvoittoverotuksen keskeiset periaatteet.
Kontakti opetusta yhteensä 3,5 päivää, lähipäivät ja niiden sisällöt ilmoitetaan myöhemmin.
Itsenäiset tehtävät ilmoitetaan myöhemmin.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys OVAan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perusteet: Osaat käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita. Osaat
toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti, sekä perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointi menetelmät: tentti ja oppimistehtävät.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Timo Leinonen
- Heikki Manninen
Vastuuhenkilö
Heikki Manninen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI19SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI19SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat suunnitella puunkorjuu- ja kuljetusresurssien käyttöä. Pystyt arvioimaan lainsäädännön, puumarkkinoiden ja korjuuolosuhteiden muutosten vaikutusta metsätoimihenkilön työhön.
Sisältö
Osaat valita tehokkaimman ja sopivimman kuljetusmuodon. Miten kuljetusmuoto vaikuttaa puutavaran laatuun?Mitenvarmistetaanresurssien tehokas käyttö puuhankinnan toimenpideketjussa?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan luennolla ja kurssin Learn-alustalla.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Kurssi koostuu luento-opetuksesta, harjoitustehtävistä sekä mahdollisista maastoharjoituksista. Kurssilla syvennytään monipuolisesti erilaisiin puunhankinnan haasteisiin ja ominaispiirteisiin.
TKI ja työelämäyhteistyö
Kursilla käy työnantajien ja sidosryhmien edustajia vierailevina luennoitsijoina
Tentit ja muut määräajat
Luentotentti kurssin päätteeksi
Toteutuksen osien kuvaus
Korjuun ja puukuljetusten suunnittelu sekä ohjaus. Metsätiet ja muut puunkuljetusreitit. Kuljetusyrittäjyys. Puunhankinnan tietojärjestelmät.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
a. käyttää laaja-alaisesti ja asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa b. arvioida käyttämiään tietolähteitä monipuolisesti ja kriittisesti c. työskennellä innovatiivisesti ja itsenäisesti asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä luovasti päätellä ja ratkaista ammattialan ongelmia
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja oppimistehtävät.
Esitietovaatimukset
Edellytetään Puunhankinnan toimintaympäristö -opintojaksonhyväksyttyä suoritusta.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 28.04.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Teea Lång
- Timo Leinonen
- Heikki Manninen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat kuvailla puunhankinnassa tavanomaisesti käytetyt tekniikat ja toimenpideketjut.
Sisältö
Minkälaisista metsistä puuta korjataan?
Minkälaisella tekniikalla puuta korjataan?
Minkälaisella tekniikalla puuta kuljetetaan?
Miten puunhankinta organisoidaan?
Aika ja paikka
Ota yhteys OVAan.
Opiskelumateriaali
Osoitetaan luennoilla sekä Learn-oppimisympäristössä.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Ajankohta tammi-huhtikuu. Kurssi koostuu luokka- ja maasto-opetuksesta, oppimistehtävistä sekä retkeilyistä. Opiskelijan työmäärästä n. puolet on kontaktiopetusta ja puolet itsenäistä opiskelua.
Osasuorituksena Ensiapu 1 (0,5 op): osallistut aktiivisesti kontaktiopetukseen 100%.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ensiapu 1: Ei käytössä.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys OVA:an. Ensiapu 1: ei ole käytössä.
Tentit ja muut määräajat
Maastotentin uusinnat sovittava opettajan kanssa erikseen. Oppimistehtäviä on mahdollista täydentää ja korottaa.
Opiskelijan työmäärä
Ensiapu 1: kontaktiopetus 16 tuntia + kotitehtävä.
Lisätietoja opiskelijoille
Ensiapu 1 -kurssille osallistuminen ja osaamissertifikaatin (entinen EA1-kortti) saaminen edellyttävät SPR:n koulutusportaaliin rekisteröitymistä ja rekisteröitymismaksua. Summa tiedotetaan myöhemmin.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävät ja maastotentti.
Ensiapu 1: tentti + elvytyksen osaamisen testaus (Opiskelija osallistuu aktiivisesti tuntiharjoitteisiin ja läpäisee testit.)
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.03.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Heikki Manninen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat arvioida metsäkoneyrityksen liiketoiminnan kannattavuutta.
Tunnet urakanantajaa ja urakoitsijaa koskevat lainsäädännölliset velvoitteet.
Osaat hyödyntää digitaalisia apuvälineitä metsäkoneyrityksen toimihenkilötehtävissä.
Sisältö
Miten metsäkoneurakoita hinnoitellaan?
Minkälaiset lait ja normit ohjaavat urakoitsijoiden ja urakanantajien toimintaa?
Miten hyödynnän digitalisaatiota metsäkoneyrityksen toimihenkilötehtävissä?
Opiskelumateriaali
Kurssin Learn alustalla. Osoitetaan kurssin ensimmäisellä luennolla.
Yksilölliset oppimisväylät
Ota yhteys OVAan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Kurssilla käy vierailevia luennoitsijoita. Oppimistehtävissä hyödynnetään mahdollisesti ulkopuolisia toimeksiantoja.
Tentit ja muut määräajat
Osoitetaan ensimmäisellä oppitunnilla.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 h, josta kontaktiopetusta n. 50 %
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssin arvosana muodostuu palautettavista tehtävistä
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Timo Leinonen
Vastuuhenkilö
Timo Leinonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat tunnistaa tärkeimmät kotimaiset puulajit, puuvartiset pensaat sekä Suomessa menestyvät yleisimmät ulkomaalaiset puulajit. Metsäkasveista osaat tunnistaa tärkeimmät kivennäis- ja turvemaiden lajit. Em. puista ja metsäkasveista osaat määritellä myös niiden biologisia, ekologisia ja puuntuotannollisia ominaisuuksia.
Sisältö
Mitä kotimaisia ja ulkomaisia puulajeja Suomessa esiintyy?
Kuinka tunnistat tärkeimmät puulajit?
Mitkä ovat niiden muut ominaispiirteet?
Millaisia ekologisia ja biologisia ominaispiirteitä eri kasvilajiryhmillä on?
Kuinka tunnistan kivennäis- ja turvemaiden tärkeimmät kasvilajit?
Millaisilla kasvupaikoilla ne esiintyvät?
Aika ja paikka
Ota yhteys OVA:an.
Opiskelumateriaali
Kurssin opiskelumateriaali; luentomateriaali, oppimistehtävät, ym. harjoitukset ovat tarjolla kurssin Learn-oppimisympäristössä
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Kurssi koostuu kontaktiopetuksesta, jota on n. 1/2 opiskelijan ajankäytöstä, sekä itsenäisestä opiskelusta, joka pitää sisällään myös palautettavia etätehtäviä. Kontaktiopetus painottuu alkusyksystä maasto-opetukseen ja loppusyksystä sisällä tapahtuvaan luento-opetukseen.
Tentit ja muut määräajat
Kasvi- ja puulajien tunnistustentit. Lajintunnistustenttien uusinnat sovittava opettajan kanssa erikseen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lajintunnistustentit sekä palautettavat tehtävät (mm. kasvio).
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 12.05.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Timo Leinonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat mitata puutavaraa tavallisimmilla menetelmillä. Osaat kuvailla miten puutavaran katkontaa ohjataan. Pystyt itsenäisesti opiskelemaan uuden mittausmenetelmän. Osaat tunnistaa ulkomaankaupassa käytettyjä puutavaranmittausperiaatteita.
Sisältö
Miten puutavaran määrä ja laatu voidaan mitata eri olosuhteissa?
Miten mittauksen luotettavuus voidaan selvittää?
Mitkä säädökset koskevat puutavaranmittausta?
Opiskelumateriaali
Sipi, Marketta. 2009. Puuraaka-aineen mittaus.
Luken ja Metsätehon materiaalit puutavaranmittauksesta.
Yksilölliset oppimisväylät
Luento- ja maasto-opetusta. Oppimistehtäviä ryhmissä.
Työhön integroitu oppimisväylä: Ota yhteys OVAan.
Toteutuksen osien kuvaus
Osoitetaan luennolla
Lisätietoja opiskelijoille
Luentoja, maastoharjoituksia ja laskuharjoituksia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tehtävät ja tentti. Osaat a) käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä, b) etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä ja e) käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.07.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Jukka Mäntylä
Vastuuhenkilö
Eeva Kuoppala
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat työskennellä metsätoimihenkilön tehtävissä.
Sisältö
Miten yhdistät opitut asiat työtehtäviin?
Miten työskentelet metsätoimihenkilön tehtävissä?
Miten hyödynnät digitaalisia ohjelmistoja ja työvälineitä?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.07.2023
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Jukka Mäntylä
Vastuuhenkilö
Eeva Kuoppala
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osaat työskennellä vastuullisena metsätoimihenkilön tehtävissä.
Sisältö
Miten yhdistät opitut asiat työtehtäviin?
Miten työskentelet metsätoimihenkilön tehtävissä?
Miten hyödynnät digitaalisia ohjelmistoja ja työvälineitä?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.07.2023
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Jukka Mäntylä
Vastuuhenkilö
Jukka Mäntylä
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Osaat työskennellä vastuullisena metsätoimihenkilön tehtävissä.
Sisältö
Miten yhdistät opitut asiat työtehtäviin?
Miten työskentelet metsätoimihenkilön tehtävissä?
Miten hyödynnät digitaalisia ohjelmistoja ja työvälineitä?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 31.12.2023
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Heikki Manninen
Vastuuhenkilö
Heikki Manninen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22KMMetsätalous, monimuotototeutus
Tavoitteet
Osaat työskennellä vastuullisena metsätoimihenkilön tehtävissä.
Sisältö
Miten yhdistät opitut asiat työtehtäviin?
Miten työskentelet metsätoimihenkilön tehtävissä?
Miten hyödynnät digitaalisia ohjelmistoja ja työvälineitä?
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 26.02.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kirsi Itkonen
Vastuuhenkilö
Kirsi Itkonen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Hallitset kansantalouden peruskäsitteet.
Ymmärrät kansantalouden toimintaa ja ohjausta.
Osaat hallita ja hoitaa omaa talouttasi.
Tiedät metsäsektorin merkityksen Suomen kansantaloudelle.
Tiedät Suomen metsäteollisuuden tärkeimmät kauppakumppanit ja toimijat.
Ymmärrät Suomen metsäpolitiikan kokonaisuuden.
Tiedät Suomen metsäpolitiikan tavoitteet, keinot ja toimijat.
Pystyt esittelemään erilaisia, konkreettisia metsäpolitiikan ohjauskeinoja.
Sisältö
Miten kansantalous toimii?
Miten kansantalouden tilaa arvioidaan?
Miten hallitset ja hoidat omaa talouttasi?
Mikä on Suomen metsäsektorin merkitys kansainvälisellä, kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla?
Millainen Venäjän merkitys on Suomen metsäsektorille?
Mitä metsäpolitiikka tarkoittaa?
Millaisia tavoitteita Suomen metsäpolitiikalla on?
Millaisia metsäpolitiikan ohjauskeinoja Suomessa käytetään?
Opiskelumateriaali
Luentomateriaalit ja tehtävät.
Taloustiedon tai kansantaloustieteen oppikirja (useita vaihtoehtoja)
Ajankohtaiset talousuutiset ja ajankohtaisohjelmat.
Viimeisin Metsäsektorin suhdannekatsaus
Kansallinen metsästrategia 2025 päivitetty versio http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161386
Yksilölliset oppimisväylät
Taloustieto ja metsäpolitikka -opintojakso sisältää kontaktiopetusta, oppimistehtäviä ja kaksi tenttiä. Kontaktiopetuksessa luennoilla työskentelymenetelminä ovat pari- ja ryhmäpohdinnat, ajankohtaiset uutisseurannat ja tuntitehtävät. Luennot voivat olla myös verkossa katsottavia. Oppimistehtävät käsittelevät ajankohtaisia talouden ja metsäpolitiikan teemoja ja niissä sovelletaan teoria-asiaa metsätalouteen ja metsäteollisuuteen.
Taloustiedon terminologiasta on verkkotentti, joka on oltava hyväksytty ennen soveltavaa tenttiä, joka on opintojakson päätteeksi.
Verkko-oppimisympäristönä on Learn.
TKI ja työelämäyhteistyö
Taloustiedon soveltavassa osassa esimerkit ovat metsätaloudesta ja -teollisuudesta.
Vierailevia luennoitsijoita käy metsäalan organisaatioista.
Opintojakson verkko-opetusmateriaaleja on kehitetty DIGIFOR-hankkeen puitteissa.
Tentit ja muut määräajat
Terminologiatentti on ennen soveltavaa tenttiä.
Soveltava tentti on opintojakson päätteeksi.
Uusintatentin voi tehdä Examissa. Siitä sovitaan opettajan kanssa erikseen.
Kansainvälinen yhteistyö
Venäjän merkitystä Suomelle käsitellään mm. metsäteollisuuden tuotteiden viennin yhteydessä.
Opiskelijan työmäärä
Kontaktiopetus 46 tuntia
Oppimistehtävät 54 h
Tentteihin valmistautuminen 35 h
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso alkaa syyslukukaudella syysloman jälkeen ja jatkuu keväällä hiihtolomaan saakka.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Terminologia tentti 30 %
Soveltava tentti 70 %
Vähintään hyvin tehdyillä ja määräaikaan mennessä palautetuilla oppimistehtävillä voi nostaa tenteistä saatua arvosanaa yhdellä numerolla.
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
08.08.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Pertti Kilpeläinen
Vastuuhenkilö
Pertti Kilpeläinen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyytesi verkko-opiskelun ja sosiaalisen median mahdollisuuksiin.
Osaat käyttää tieto- ja viestintäteknisiä laitteita.
Osaat suunnitella ja tehdä asiakirjoja ja esitysgrafiikkaa sekä osaat soveltaa taulukkolaskentaa ongelmanratkaisussa.
Osoitat perehtyneisyytesi tietokannan toimintaan ja periaatteisiin.
Sisältö
Millaisia mahdollisuuksia verkkoympäristö ja sosiaalinen media antavat opiskeluun ja työelämään?
Kuinka yleisimmät tieto- ja viestintätekniset laitteet toimivat?
Miten käytetään tekstinkäsittely-, esitysgrafiikka ja taulukkolaskentaohjelmia?
Mikä on tietokanta-ohjelmien periaate ja miten niitä sovelletaan omalla ammattialallasi?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan opintojakson alussa löörnissä.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen väylä:
Opintojakson tavoiteena on, että
* osaat suunnitella ja tehdä asiakirjoja ja esitysgrafiikkaa sekä osaat soveltaa taulukkolaskentaa ongelmanratkaisussa.
* osaat käyttää tieto- ja viestintäteknisiä laitteita verkko-opiskeluun
* osoitat perehtyneisyytesi tietokannan peruskäsitteisiin ja toimintoihin.
Tavoitteiden kannalta Ms Officen word-, excel- ja powerpoint-ohjelmat opiskellaan verkkotehtävin ja tarvittavin kontaktiohjauksin. Mahdollinen aikaisempi osaaminen wordin ja excelin osalta ahotoituu opsikelijalla hänen nopeammalla itseopiskelutehtävien tekemisellä. Itseopiskelutehtävät
valmistavat wordin ja excelin erillisiin kokeisiin. Teamsista on itseopsikelutehtävät. Powerpointista ja Accesista on harjoitustyö.
Tentit ja muut määräajat
Word-koe
Excel koe
Powerpoint harjoitustyö
Access -harjoitustyö
Teams -verkkotehtävät
Muut mahdolliset harjoitukset.
Opiskelijan työmäärä
5op*27h/op=135h. Opiskelijan mahdollinen aikaisempi osaaminen mahdollistaa nopeamman asiasisällön omaksumisen. Tällöin opiskelija tunnistaa itse oman aikaisemmin hankitun osaamisensa (ns. ahotointi) ja etenee halutessaan nopeammin valmistautuessaan opintójakson näyttökokeisiin (word ja excel) sekä tehdessäään harjoitustöitä. Osa harjoitustöistä on vapaaehtoisia, mutta osa arviointia, joten opiskelija voi vaikuttaa omaan työmääräänsä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Word- ja excel-kokeet sekä erilaiset harjoitustyöt. Tarkempi painotus ilmoitetaan löörnissä opintojakson toteutuksen alussa.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 21.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Heljä Uusitalo
- Pertti Kilpeläinen
Opiskelijaryhmät
-
MEMI21SPBMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI21SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
2 op.
Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :
Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
3 op.
Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:
Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.
Sisältö
2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö
Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?
3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö
Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan löörnissä opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakson toteutus sisältää yleisen osan (2op) ja alakohtaisen (metsätalous) osan (3op). Yleinen osa jakautuu edelleen kahteen alaosioon; Tiedon hankinta ja raportointi (1op) ja Tutkimus ja kehttäminen (1op).
Yleisen osion (1op+1op=2op) toteutus on tammi-helmikuussa omana kokonaisuutenaan (osamerkintä peppiin). Alakohtaisen osion (3op) toteutus on maalis-huhtikuussa omanakokonaisuutenaan (osamerkintä peppiin). Yleinen osio on hyödyksi suorittaa ennen alakohtaista osiota. Molemmilla osioilla on oma löörnialusta.
Yleisen osan (2op) Tiedonhankinta ja raportointi (1op) -alaosio sisältää perusteet tiedonhankinnasta ja tutkimustiedonhausta sekä tutkimuksen raportoinnin. Alaosio opiskellaan verkkotehtävin ja ohjaustunnein. Osio sisältää kirjallisuuskatsauksen tekemisen opinnäytetyöohjetta ja lähdeohjetta soveltaen.
Yleisen osan (2op) Tutkiminen ja kehittämien (1op) -alaosio sisältää kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen tutkimuksen periaatteet ja menetelmät sekä kehittämisprosessin vaiheet ja tutkimusetiikan. Alaosio opiskellaan verkkotehtävin.
Alakohtainen (3 op) sisältää metsäalalle soveltaen kvantitatiiviset (määrälliset) tutkimusmenetelmät. Alakohtainen osio opiskellaan verkkotehtävin. Oleellinen osa opiskelusta on kulloisenkiin tarpeelliseen teoriaan ja menetelmiin jodatuksen jäljkeen erilaisten metsällisten tilastoaineistojen (casena esim. kysely-, mittaus-, ja bigdata-aineistot) analysointia ao. tilastollisin perusmenetelmin. Aineistoina käytetään esimerkiksi aiempien opinnäytetöiden aineistoja. Analysoinnissa korostuu spss -tilasto-ohjelman käyttö. Opiskelija voi asentaa spss-ohjelmiston omalle koneelleen opiskelua varten. Myös excelillä -on aineistojen käsittelyssä oma roolinsa.
Alakohtaisen osion (3op) opiskelumateriaalista, -käytänteistä, harjoitustehtävistä sekä kokeista ilmoitetaan tarkemmin osion alussa (03/2023) löörnissä.
Opintojaksolle osallistujalle on erityiseksi hyödyksi, mikäli hän on suorittanut Metsätalouden matematiikka (sis. tilastomatematiikan perusteet), Tietokone työvälineenä (sisältää excel-perusteet) ja Viestiintä -opintojaksot.
Liisäksi opintojaksolla hyödynnetään Metsäekologia, Metsänuudistaminen Metsänmittaus, Puunhankinnan toimintaympäristö, Leimikonsuunnittelu, Luonnonhoito talousmetsissä sekä Metsänkasvatus -opintojaksojen asioita ja käsitteitä.
.
TKI ja työelämäyhteistyö
Aidot työelämäyhteistyöstä kertyneet aineistot (tilastomenetelmät)
Tentit ja muut määräajat
Ilmoitetaan opintojakson osioiden (2kpl) alkaessa löörnialustoilla.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Koko opintojakso (5op) arvioidaan asteikolla 1-5 alakohtaisen osion (3op) perusteella. Yleinen osio (2op) arvioidaan hyväksytty/hylätty.
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 26.02.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
T&K-osuus
1 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Heljä Uusitalo
Vastuuhenkilö
Heljä Uusitalo
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPAMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Sisältö
Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?
Opiskelumateriaali
Learnissa on kokoelma sähköistä oppimateriaalia, jota hyödynnetään läpi opintojakson.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet.
Osaat käyttää alasi tietokantoja ja muita tietolähteitä ja viitata niihin tekstissäsi.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja tarkoituksenmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt hyvin erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Nämä tavoitteet toteutuvat sekä kontaktiopetuksen että verkko-opetuksen avulla.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Keskustele asiasta OVAn kanssa (HOPS-keskustelu).
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustele asiasta OVAn kanssa (HOPS-keskustelu).
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollisuuksien mukaan Metsänhoitoyhdistyksen viestintäasiantuntijan vierailu.
Opiskelijan työmäärä
5 x 27 tuntia = 135 tuntia
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakson ensimmäinen kirjoitettuun viestintään painottuva osa tehdään syyslukukaudella 2022 ja puheviestintään painottuvat osa kevätlukukaudella 2023.
Lisätietoja opiskelijoille
Heljä Uusitalo, helja.uusitalo@xamk.fi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimisen arviointi perustuu palautettuihin tehtäviin, osallistumiseen viestintätilanteisiin, vertaisarvioihin ja itsearvioon.
Ilmoittautumisaika
08.08.2022 - 28.08.2022
Ajoitus
31.10.2022 - 26.03.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Heljä Uusitalo
Vastuuhenkilö
Heljä Uusitalo
Opiskelijaryhmät
-
MEMI22SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät vuorovaikutuksen merkityksen osana ammattitaitoasi ja osaat toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet ja osaat käyttää niitä.
Osaat hakea luotettavaa tietoa ja hyödyntää sitä eettisesti.
Osaat ilmaista näkemyksesi asiallisesti ja perustellen sekä käyttää tilanteen mukaista yleiskieltä.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja asianmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Sisältö
Millaista vuorovaikutustaitojen osaamista sinulta edellytetään opinnoissasi ja oman alasi viestintätilanteissa?
Miten perustelet näkemyksesi asiallisesti yleiskielellä?
Miten haet luotettavaa tietoa ja hyödynnät tietolähteitä eettisesti?
Mitä tekstilajeja opiskelijan ja ammattilaisen tulee hallita?
Miten hyödynnät kielenhuollon ohjeita ja apuvälineitä opinnoissa ja ammatillisessa viestinnässä?
Millaisia taitoja tarvitset erilaisissa esiintymis-, kokous- ja neuvottelutilanteissa?
Miten arvioit omia taitojasi ja hallitset jännitystäsi?
Miten annat rakentavaa palautetta?
Miten hyödynnät saamaasi palautetta?
Opiskelumateriaali
Learnissa on kokoelma sähköistä oppimateriaalia, jota hyödynnetään läpi opintojakson.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Tunnet korkeakoulusi opiskelukirjoittamisen ohjeet.
Osaat käyttää alasi tietokantoja ja muita tietolähteitä ja viitata niihin tekstissäsi.
Osaat tuottaa muodoltaan, sisällöltään ja kieliasultaan huoliteltuja tarkoituksenmukaisia opiskelun ja työelämän tekstejä sekä käyttää niiden tuottamisessa sopivia viestintäfoorumeita ja -välineitä.
Syvennät vuorovaikutustaitojasi ja selviydyt hyvin erilaisissa ryhmäviestintätilanteissa, kuten kokouksissa ja neuvotteluissa.
Kehität esiintymisvalmiuksiasi työelämän tarpeisiin sekä harjaannut palautteen antamisen ja vastaanottamisen taidoissa.
Nämä tavoitteet toteutuvat sekä kontaktiopetuksen että verkko-opetuksen avulla.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Keskustele asiasta OVAn kanssa (HOPS-keskustelu).
Työhön integroitu oppimisväylä:
Keskustele asiasta OVAn kanssa (HOPS-keskustelu).
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollisuuksien mukaan Metsänhoitoyhdistyksen viestintäasiantuntijan vierailu.
Opiskelijan työmäärä
5 x 27 tuntia = 135 tuntia
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakson ensimmäinen kirjoitettuun viestintään painottuva osa tehdään syyslukukaudella 2021 ja puheviestintään painottuvat osa kevätlukukaudella 2022.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimisen arviointi perustuu palautettuihin tehtäviin, osallistumiseen viestintätilanteisiin, vertaisarvioihin ja itsearvioon.
Ilmoittautumisaika
06.04.2022 - 22.04.2022
Ajoitus
01.08.2022 - 31.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Metsätalouden koulutus
Opettaja
- Kalle Karosto
Vastuuhenkilö
Kalle Karosto
Opiskelijaryhmät
-
MEMI20SPAMetsätalous, päivätoteutus
-
MEMI20SPBMetsätalous, päivätoteutus
Tavoitteet
Ymmärrät yritystoiminnan merkityksen osana kansan- ja metsätaloutta.
Osaat perustaa yrityksen ja laatia yritykselle liiketoimintasuunnitelman.
Hallitset yritystoiminnan taloudellisen johtamisen perusteet.
Osaat laatia yritykselle kannattavuus-, hinnoittelu- ja budjetointilaskelmia.
Osaat arvioida yrityksen taloudellista tilaa tunnuslukujen avulla.
Sisältö
Mikä on yrittäjyyden merkitys kansantaloudessa ja metsäsektorilla?
Miten yritys perustetaan ja liiketoimintasuunnitelma laaditaan?
Miten tehdään yrityksen budjetti?
Miten hinnoitellaan yrityksen tuotteita ja palveluja?
Miten laaditaan kannattavuuslaskelmia?
Miten yrityksen taloudellista tilaa arvioidaan?
Opiskelumateriaali
Osoitetaan kurssin Learn-sivustolla.
Yksilölliset oppimisväylät
Ymmärrät yritystoiminnan merkityksen osana kansan- ja metsätaloutta.
Osaat laatia yritykselle liiketoimintasuunnitelman.
Hallitset yritystoiminnan taloudellisen johtamisen perusteet.
Osaat laatia yritykselle kannattavuus- ja hinnoittelulaskelmia.
Osaat arvioida yrityksen taloudellista tilaa tunnuslukujen avulla.
Mikä on yrittäjyyden merkitys kansantaloudessa ja metsäsektorilla?
Miten yritys perustetaan ja liiketoimintasuunnitelma laaditaan?
Miten hinnoitellaan yrityksen tuotteita ja palveluja?
Miten laaditaan kannattavuuslaskelmia?
Miten yrityksen taloudellista tilaa arvioidaan?
TKI ja työelämäyhteistyö
-
Tentit ja muut määräajat
Palautettu liiketoimintasuunnitelma ja kirjallinen tentti kurssin päätteeksi.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi suoritetaan tentin ja oppimistehtävien perusteella. .