Siirry suoraan sisältöön

Muodin ja puvustuksen koulutus

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
muotoilija (AMK)

Laajuus:
240 op

Koulutuksen sisältö

Muotoilua opitaan tekemällä. Oppiminen perustuu opiskelijan omaan aktiiviseen toimintaan.

Luentotyyppistä opetusta on vähän. Sen sijaan kaikki opintojaksot sisältävät erilaisia oppimistehtäviä ja yhden isomman, osaamistavoitteet kokoavan harjoitustyön, joka voi olla esimerkiksi malliston suunnittelu ja toteutus sekä malliston esittely muotinäytöksessä. Lisäksi omat projektit opitaan dokumentoimaan ja analysoimaan.
Muotoilua opitaan yhteistyössä opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa. Yhtä tärkeätä kuin oma tekeminen on muiden tekemisen seuraaminen ja arviointi. Opettajat ohjaavat ja opastavat sinua alan perusteisiin. Lisäksi he kannustavat sinua oman näkemyksesi ja luovuutesi löytämisessä ja kehittämisessä. Vaatteiden valmistuksen, koneiden ja laitteiden sekä ohjelmistojen käytön perusteet opit lähiopetustunneilla ja jatkat harjoittelua itsenäisesti.

Opintoihin kuuluu myös runsaasti projekteja, joissa luot verkostot oman alasi toimijoihin. Näiden projektien toimeksiannot tulevat oikeilta yrityksiltä. Samoin opiskelijat toteuttavat omia tapahtumia, esimerkiksi muotinäytöksiä. Lisäksi muodin ja puvustuksen opiskelijat ovat menestyksekkäästi osallistuneet kansainvälisiin suunnittelukilpailuihin ja muotinäytöksiin.

Muodin ja puvustuksen opiskelijat ovat esimerkiksi olleet Frankfurt Style Awards -kilpailuissa kolme eri kertaa loppukilpailussa, tuloksena yksi voitto ja yksi kolmas sija. Myös Pietarissa järjestettävässä Etno Moda -kilpailussa opiskelijat ovat sijoittuneet hienosti. Muodin ja puvustuksen projekteista esimerkkeinä ovat elokuvat Tuntematon sotilas ja Valmentaja sekä tv-sarjoista Karppi. Niissä opiskelijat ovat olleet puvustusharjoittelijoina.

Koulutus rakentuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Kaikille yhteisissä ydinosaamisen opinnoissa opit ammatin ja tutkinnon perusasiat. Täydentävissä opinnoissa voit valita sinua kiinnostavia opintoja omalta alaltasi tai muilta aloilta. Harjoittelua koulutuksessa on 30 opintopistettä (op) eli yhteensä noin 21 viikkoa. Opinnäytetyö on 15 op.

Ydinosaamisen opintojen laajuus on yhteensä 135 opintopistettä ja se koostuu seuraavista opinnoista:
• ammattina muotoilu: opinto- ja urasuunnittelu, muotoiluajattelu ja portfolio
• kielet: viestintätaidot, ammattienglanti ja ammattiruotsi
• pajat: materiaalipajat sekä väri ja pinta
• taiteen soveltaminen: taiteen ja muotoilun historia, kuvataide sekä muodonanto
• visualisointi: valokuvaus ja kuvankäsittely, graafisen suunnittelun ohjelmat sekä esitys- ja
• kuvitustekniikat
• menetelmät: tutkimus- ja kehittämisosaaminen, käyttäjäymmärrys ja CAD-ohjelmat
• luova talous: tulevaisuuden ennakointi, muotoiluyrittäjyys ja ideasta innovaatioon
• opinnäytetyö
• harjoittelu

Täydentävän osaamisen opintojen laajuus on 105 opintopistettä ja sen opintojaksoja ovat:
• muoti ajassa
o johdatus stailaajan ja puvustajan työhön
o pukeutumisen ja muodin historia
o malliston suunnittelu
• henkilö, rooli ja tyyli
o kaavasuunnittelu, rakenteet ja pinta
o malliston toteutus ja dokumentointi
• elämys ja tapahtuma
o muoti, tyyli ja brändi
o tapahtuman suunnittelu
o vaatteet elämyksenä
• TKI-projekti
o pukusuunnittelu ja karakterisointi
o projekti ja tutkimus
• harjoittelu

Opintojen tavoite

Muotoilija (AMK) osaa tulkita tyyli- ja muotimaailman sosiaalisia viestejä

Haluaisitko muotisuunnittelijaksi, puvustajaksi, pukusuunnittelijaksi, muotitoimittajaksi, stylistiksi tai muotoilijaksi? Vaatteet viestivät meistä muille. Valmistuttuasi osaat suunnitella ja toteuttaa vaatteita ja mallistoja ja voit tietoisesti viestiä niillä haluamiasi asioita. Osaat soveltaa ja tulkita tyyli- ja muotimaailman sosiaalisia viestejä ja trendejä visuaaliselta, esteettiseltä ja toiminnalliselta kannalta.

Hallitset muotoilun suunnittelumenetelmät ja -välineet, tunnet materiaalit ja hallitset vaatteiden valmistuksen. Kykenet ohjaamaan prosessia yrittäjämäisin ottein.
Esiintymisasujen suunnittelussa sinulla on kokonaisvaltainen näkemys esittävän taiteen kentästä ja valmiudet toimia suunnittelijana sekä kotimaisissa että kansainvälisissä tuotannoissa. Ymmärrät työnteon prosessina ideasta käsikirjoituksen kautta valmiiseen tuotokseen, joka voi olla yksittäinen esiintymisasu, musiikkivideo, mainos, tanssiteos, teatteriesitys, tv-ohjelma tai elokuva.

Osaat työskennellä tiimeissä sekä saman että eri alojen ammattilaisten kanssa. Osaat viestiä työstäsi myös alasi ulkopuolelle.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ammattialan TKI-projektin toteutus ja siihen liittyen tutkimukseen tarvittavat oppimistehtävät, tutkimussuunnitelma ja projektin tutkielma. Opit analysoimaan käsikirjoituksia ja soveltamaan niitä puvustuksen suunnittelussa ja/tai huomioimaan kohderyhmän mallistojen suunnittelussa.

Asiakasprojektit yksin tai ryhmissä työskennellen voivat olla
• vaatesuunnittelua
• tapahtumia
• teatteriproduktio
• lyhytelokuvan tai musiikkivideon puvustaminen
• juhlan stailaaminen
• malliston suunnittelu omaan yritystoimintaan
• tai mitä keksitkään!

Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät

Päiväopiskelu on päätoimista, ja lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti arkipäivisin. Opinnoissa vaihtelevat erilaiset oppimistavat ja ympäristöt lähiopetuksesta itsenäisesti tehtäviin oppimistehtäviin ja tentteihin, ryhmätyöskentelyyn, verkko-opintoihin, työelämän projekteihin ja hankkeisiin sekä käytännön harjoittelussa tapahtuvaan oppimiseen.

Opiskelu vaatii runsaasti omaa itsenäistä työskentelyä pajatiloissa iltaisin ja viikonloppuisin.

Opiskele joustavasti. Opintojesi alussa opintovastaava tekee kanssasi henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelman (HOPS). Sen avulla sinua tuetaan mm. opintoihisi, harjoitteluusi, opinnäytetyöhösi ja kansainvälisyyteen liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.

Päivätoteutus

Muodin ja puvustuksen koulutuksessa on mahdollista valita oppimisväylä, joka sopii opiskelutilanteeseesi parhaiten. Ennen oppimisväylän valintaa keskustele opiskelijavastaavan kanssa eri vaihtoehdoista ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman sisällöstä.

Valittavissasi on
• työviikkopohjainen oppimisväylä,
• opintoja nopeuttava oppimisväylä tai
• työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjaisessa oppimisväylässä noudatetaan opetussuunnitelman mukaista työjärjestystä. Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisesta ryhmäopetuksesta ja itsenäisistä oppimistehtävistä. Valitessasi työviikkopohjaisen väylän valmistut aina normiajassa.

Mikäli haluat nopeuttaa työelämään siirtymistä, voit valita opintoja nopeuttavan oppimisväylän. Jos sinulla on viimeisen 10 vuoden ajalta aikaisempaa koulutusalan työkokemusta, on se mahdollista hyväksyttää osaksi tutkintoa. Sinulla on mahdollisuus ottaa opintoja myös muiden ryhmien opetustarjonnasta tai suorittaa verkko-opintoja.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä sopii itseohjautuvalle, päämäärätietoiselle ja itsenäiseen työskentelyyn kykenevälle opiskelijalle.

Voit valita työssäkäyntiin integroidun oppimisväylän, mikäli työskentelet koulutusalaasi vastaavissa työtehtävissä. Valitessasi kyseisen oppimisväylän, on sinun sovittava yhteistyöstä työnantajan kanssa. Voit suorittaa opintojaksoja työpaikallasi joko kokonaan tai osittain. Osaamisen kehittyminen vaatii perehtymistä opintojakson sisältöihin, joiden hallitseminen osoitetaan etukäteen sovittuina oppimistehtävinä tai näyttöinä. Oppimistehtävän suorittamisesta sinun tulee aina sopia etukäteen opintojakson opettajan kanssa.

Uramahdollisuudet

Valmistuttuasi muotoilijaksi voit työskennellä moninaisissa tehtävissä muodin ja puvustuksen alalla. Muodin puolella voit toimia vaate- tai muotisuunnittelijana, muotinäytösten tai tapahtumien järjestäjänä, muotitoimittajana tai muotikuvien stailaajana. Puvustamisen alueella puolestaan voit työskennellä puku- tai esiintymisasusuunnittelijana, puvustajana, puvustonhoitajana. Voit puvustaa teatteriesityksiä, televisio-ohjelmia, elokuvia ja näytelmiä tai suunnitella esiintymisasuja artisteille.

Koulutus antaa valmiudet toimia myös ohjaus- ja opetustehtävissä. Itsenäisenä yrittäjänä toimiminen on yksi hyvä vaihtoehto. Oman yrityksen perustaminen jo opiskeluaikana on mahdollista ja sitä tuetaan Xamkissa laajoin yrittäjäopinnoin.
Muodin ja puvustuksen alalta valmistunut on ensisijaisesti elämysten tuottaja. Elämys voi syntyä asiakkaalle yksilöllisen tuotteen tilaamisen, valmistusprosessin tai käytön aikana. Elämys voi olla valmis teatteriesitys, musiikkivideo, konsertti, muotinäytös tai muotiin liittyvä stailatuin kuvin varustettu artikkeli.

Tulevaisuuden haasteet vaatetusalalla liittyvät materiaalituotantoon ja materiaalien kierrättämiseen. Muodin ja puvustuksen ammattilaisen tärkein tehtävä on pysyä ajan tasalla kehityksessä ja informoida ja ohjata asiakkaita valinnoissaan.
Ammatissa on tunnettava kuluttajien tarpeet sekä muotivirtaukset, joiden seuraaminen on tarpeen. Osallistuminen mm. kansainvälisille messuille ja seminaareihin on osa työtä.

Onko sinun unelma-ammattisi
• muotisuunnittelija
• puvustaja
• pukusuunnittelija
• muotitoimittaja
• vaate- tai kangaskaupan sisäänostaja
• stylisti
• yrittäjä tai
• muotoilija?

Koulutuksen oppimisympäristöt

Kouvolan kampuksella on uudenaikaiset tietokoneluokat sekä työ- ja materiaaliapajat. Pajarakennus antaa opiskelijoille mahdollisuuden valmistaa suunnitelmistaan prototyyppejä ja valmiita tuotteita. Vaatetuksen pajalla on tarvittavat koneet ja laitteet, mahdollisuus painaa ja värjätä kankaita sekä muokata materiaalit halutunlaisiksi. Pajalla on käytössä kaavoitusohjelma ja sublimaatiotulostin tekokuitujen kuviointiin sekä laserleikkuri materiaalien muokkaamiseen.

Muoti ja puvustus, päivätoteutus
Tunnus
(MPKV23KP)
Muoti ja puvustus, päivätoteutus
Tunnus
(MPKV22KP)
Muoti ja puvustus, päivätoteutus
Tunnus
(MPKV21KP)
Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Palvelumuotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Ksenia Visser
  • Hanna Aronen
Ryhmät
  • PAKV23KM
    Palvelumuotoilu, monimuoto
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti englanniksi.

Osaat toimia englannin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B2..

Osaat etsiä tietoa alasi englanninkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään englannin kielellä?

Aika ja paikka

Ammattienglanti-opintojaksosta on olemassa myös pääosin verkossa järjestettävä toteutus.
Ammattienglantia voi opiskella pääosin verkossa kesäisin.

Opiskelumateriaali

Opettajan ja opiskelijoiden kokoama materiaali Learnissa sekä lähiopetuksessa jaettava materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Tämä on kulttuurialan yhteinen Ammattienglannin toteutus, ensi sijassa ryhmille MPKV23KP ja PAKV23KM, mutta myös muille kulttuurialan opiskelijoille. Yhteistä opetusta verkossa keskimäärin joka toinen viikko ennen syyslomaa, sen jälkeen ryhmäkohtaisia tunteja Kouvolan kampuksella (3 kertaa / ryhmä). Opintojakso sisältää lisäksi itsenäistä opiskelua. Kurssin loppupuolella pidetään suulliset esitykset pienryhmätyönä. Opiskelija voi valita, pitääkö esityksen verkossa vai kampuksella. Kurssin päätteeksi on kirjallinen verkkotentti.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ammattienglanti-opintojaksosta on olemassa myös pääosin verkossa järjestettävä toteutus.
Ammattienglantia voi opiskella pääosin verkossa kesäisin.

Aiemman osaaminen tunnistaminen ja tunnustaminen:
Jos sinulla on aiempia korkeakoulutason opintoja ammattienglannissa tai työssä hankittua ammatillista englannin osaamista ja haluat hyväksilukea näitä, katso lisätietoja Luxista: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Osaaminen-tunnistaminen-kieliopinnoissa.aspx

TKI ja työelämäyhteistyö

Englantia työelämän viestintätilanteisiin.

Tentit ja muut määräajat

Yhteinen verkkotentti kurssin viimeisellä viikolla työjärjestyksen mukaisesti.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op = 135 tuntia opiskelijatyötä, joka koostuu lähi-/verkkotunneista sekä itsenäisistä ja ryhmätehtävistä.

Lisätietoja opiskelijoille

Tämä on kulttuurialan yhteinen Ammattienglannin toteutus, ensi sijassa ryhmille PAKV23KM ja MPKV23KP mutta myös muille kulttuurialan opiskelijoille.

Kaikille ryhmille yhteistä opetusta verkossa keskimäärin joka toinen viikko.

Lisäksi ryhmäkohtaisia tapaamisia Kouvolan kampuksella.

Opintojaksoon sisältyy myös itsenäistä opiskelua ja tehtäviä.

Opintojakson loppupuolella suulliset esitykset. Opiskelija voi itse valita, pitääkö esityksen verkossa vai kampuksella.

Kirjallinen verkkotentti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B1.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla B2.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kyky toimia englannin kielellä erilaisissa oman alan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa pääsääntöisesti eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tasolla C1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsenäiset tehtävät, tuntitehtävät, kirjallinen tentti, suullinen esitys, opiskelijan aktiivisuus ja lähi-/verkkotunneille osallistuminen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa
a) käyttää johdonmukaisesti alansa keskeistä sanastoa
b) etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c) hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d) toimia työyhteisössä, asiakkaiden, kohderyhmien ja oman alansa sovellusten ja palveluiden käyttäjien kanssa sekä suullisissa että kirjallisissa viestintätilanteissa.
Arvioinnissa huomioidaan myös eurooppalaisen viitekehyksen taitotasokuvaukset ja niistä johdetut kansalliset amk-
taitotasokuvaukset sekä englannin suullisesta että kirjallisesta kielitaidosta.

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu Englannin tehovalmennus -opintojaksolle, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan opintojakson sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattienglannin opintojakson alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteisten opintojen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

40 - 100

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Degree Programme in Game Design
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Päivi Korhonen
  • Marja-Liisa Siren-Huhtinen
Ryhmät
  • BTMKV22KP
    Biotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
  • SKKV21SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus
  • GDKV23KM
    Game design, part-time studies

Tavoitteet

Osaat toimia oman alasi viestintätilanteissa ruotsin kielellä sekä suullisesti että kirjallisesti.
Tunnet alasi keskeisen termistön ja pystyt hyödyntämään kielitaitoasi asiantuntijatehtävissä.

Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
· ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
· käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
· puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset sanaston, ääntämisen tai lauserytmin epätarkkuudet eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
· ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
· osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
· osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut).

Sisältö

Mitä koulutukseen, työympäristöön ja työtehtäviin liittyvää sanastoa tarvitset ruotsiksi?

Miten toimit ruotsin kielellä työelämän viestintätilanteissa, esimerkiksi sähköpostissa, puhelimessa ja tapaamisissa?

Mitä oman ammattialasi ja toimintaympäristösi keskeistä perustermistöä tarvitset?

Opiskelumateriaali

Räätälöity.
kaikille aloille yhteinen osio verkkototeutuksena ja alakohtaisesti räätälöity materiaali ja harjoitukset (3 kokoontumiskertaa).

Yksilölliset oppimisväylät

Tämä on kulttuurialan yhteinen Ammattiruotsin toteutus, ensi sijassa ryhmille BTMKV23KP, MPKV22KP, SKKV21SP ja GDKV23KM, mutta myös muille kulttuurialan opiskelijoille.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämän viestintätilanteita.

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

5 op.x 27 t.=135 t. opiskelijan itsenäistä työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

4 kaikille aloille yhteistä teemaa
+ alakohtaiset materiaalit ja harjoitukset (suulliset ja kirjalliset)

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson opettajat:
marja-liisa.siren-huhtinen@xamk.fi
paivi.korhonen@xamk.fi

Alakohtaisessa työskentelyssä ns. pajaruotsit autenttisissa oppimiympäristöissä.(koulun tilat/yritysymristö)

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallinen tentti (AS 1-5)
Oman alan suullinen näyttö/esitys (pajaruotsi) (AS 1-5)
Aikataulun mukaisesti palautettavat tehtävät (arviointi: hyväksytty/hylätty/täydennettävä tai 1-5 tehtävästä riippuen)

Esitietovaatimukset

Jos sinut on lähtötasotestin perusteella ohjattu ruotsin tehovalmennukseen, sinun on suoritettava se hyväksytysti tai hankittava itse valmentavan kurssin sisältöä vastaavat tiedot ennen ammattiruotsin alkamista.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Ari Haapanen
Vastuuopettaja

Ari Haapanen

Ryhmät
  • SKKV22SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

- Tunnet erikoisalasi yleisimmät CAD-ohjelmat.
- Ymmärrät opintojaksolle valitun CAD ohjelman hyödyt ja sen tehokkaan käytön.
- Osaat käyttää ohjelman 2D- ja 3D-työkaluja.
- Sinulla on hyvät lähtökohdat kehittyä ko. ohjelman käyttäjänä muiden opintojaksojen harjoitustöitä tehdessäsi.

Sisältö

- Mitä CAD ohjelmia tulet ammatissasi käyttämään ja miksi?
- Miten käytät valittua ohjelmaa ja kuinka saat siitä parhaan hyödyn?
- Kuinka käytät ohjelman keskeisempiä työkaluja 2D piirtämisessä ja mallintamisessa?
- Miten jatkossa kehität ja ylläpidät nyt saavutettuja taitoja?

Opiskelumateriaali

Autocad ja Rhinoceros -ohjelmistot

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.
Hybridiopetus, johon voi osallistua sekä lähitunneille että Teams-alustan kautta.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso toteutetaan yhteistyössä asunto- ja julkitilasuunnittelun opintojakson kanssa.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135 h josta itsenäisentyön osuus on 55h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioidaan: oppimistehtävät ja oppilaan itsereflektio.
Perusteet: asiasisältö, harjoitustehtävien taso ja oppilaan oma arvio oppimisesta.
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty (0)

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

02.10.2023 - 17.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Ari Haapanen
Vastuuopettaja

Ari Haapanen

Ryhmät
  • REKV22SP
    Restaurointi, päivätoteutus

Tavoitteet

- Tunnet erikoisalasi yleisimmät CAD-ohjelmat.
- Ymmärrät opintojaksolle valitun CAD ohjelman hyödyt ja sen tehokkaan käytön.
- Osaat käyttää ohjelman 2D- ja 3D-työkaluja.
- Sinulla on hyvät lähtökohdat kehittyä ko. ohjelman käyttäjänä muiden opintojaksojen harjoitustöitä tehdessäsi.

Sisältö

- Mitä CAD ohjelmia tulet ammatissasi käyttämään ja miksi?
- Miten käytät valittua ohjelmaa ja kuinka saat siitä parhaan hyödyn?
- Kuinka käytät ohjelman keskeisempiä työkaluja 2D piirtämisessä ja mallintamisessa?
- Miten jatkossa kehität ja ylläpidät nyt saavutettuja taitoja?

Opiskelumateriaali

Autocad ja Rhinoceros -ohjelmistot

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.
Hybridiopetus, johon voi osallistua sekä lähitunneille että Teams-alustan kautta.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuus työelämään integroituun projektiin

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135 h josta itsenäisentyön osuus on 60h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioidaan: oppimistehtävät ja oppilaan itsereflektio.
Perusteet: asiasisältö, harjoitustehtävien taso ja oppilaan oma arvio oppimisesta.
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty (0)

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

09.01.2024 - 24.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Frans Silvennoinen
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Iida Silvennoinen

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- Tunnet erikoisalasi yleisimmät CAD-ohjelmat.
- Ymmärrät opintojaksolle valitun CAD ohjelman hyödyt ja sen tehokkaan käytön.
- Osaat käyttää ohjelman 2D- ja 3D-työkaluja.
- Sinulla on hyvät lähtökohdat kehittyä ko. ohjelman käyttäjänä muiden opintojaksojen harjoitustöitä tehdessäsi.

Sisältö

- Mitä CAD ohjelmia tulet ammatissasi käyttämään ja miksi?
- Miten käytät valittua ohjelmaa ja kuinka saat siitä parhaan hyödyn?
- Kuinka käytät ohjelman keskeisempiä työkaluja 2D piirtämisessä ja mallintamisessa?
- Miten jatkossa kehität ja ylläpidät nyt saavutettuja taitoja?

Opiskelumateriaali

Verkkomateriaalit, tutoriaalit, opettajan kokoama ja jakama aineisto sekä alan kirjallisuus.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssilla ei ole ensisijaista TKI tai työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Tehtävät ja niiden määräajat selviävät heti kurssin alkaessa.

Kansainvälinen yhteistyö

Kurssi on peruskurssi, joka ei lähtökohtaisesti sisällä kansainvälistä yhteistyötä.

Kurssin aikana käytetään myös kansainvälistä opetusmateriaalija ja tehtävät harjaannuttavat alan globaalit standardit täyttäviä taitoja.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä yhtä opintopistettä kohden on 27 tuntia.
5 op x 27t, yhteensä 135 t, josta kontaktiopetusta 70 tuntia ja loppu opiskelijan itsenäistä työskentelyä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kokonaisuuteen sisältyy
1. Vaatteiden ja asusteiden tasokuvien ja poikkileikkauskuvien piirtämistä Illustrator ohjelmalla
2. Grafis- kaavoitusohjelman opiskelua ja peruskaavojen kuosittelua ohjelman avulla
3. 3D kaavoituksen esittely

Lisätietoja opiskelijoille

Lisätietoja kurssin suorittamisesta antavat kurssin opettajat.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opetukseen osallistuminen aktiivisesti ja annettujen tehtävien suorittamien määräajassa.
Itsearviointia, reflektointia ja vertaisarviointia

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 22.11.2023

Ajoitus

01.12.2023 - 29.02.2024

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 20

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Ari Haapanen
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Iida Silvennoinen

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

- Opintojaksolla toteutettava tehtävä suunnittellaan ja toteutetaan ryhmätyönä.

Sisältö

Kohteen suunnitelmassa ja toteutuksessa tulee huomioida ekologisuus, kierrätysmateriaalien käyttö sekä ns. Emma-henkisyys - brändi, tyyli ja teemat.

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksolla noudatetaan työviikkopohjaista oppimisväylää.
Työviikkopohjainen oppimisväylä toteutetaan lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Tarjolla on kaksi eri projektia, jotka kaipaavat tekijöitä:
1. Elämyksellisen reitin suunnittelu ja toteutus. Emma Gaala järjestetään Espoon Metro Areenalla ja toiveena olisi saada metroasemalta (500m) areenalle elämyksellinen reitti gaalaan osallistujille. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon kestävä kehitys ja kierrätys.
2. Emma-seinäkkeiden (kangas) uudelleenkäyttö – miten materiaaleja voidaan kierrättää tai miten ne saavat uuden elämän?

Xamkin muotoilun opiskelijat ovat olleet mukana aiemmissa Emmoissa monessa eri projektissa. He ovat luoneet gaalaa varten mm. hyvinvointihuoneen sisustuksen, Mega Emma -patsaan, pukuja, koruja ja Vuoden tulokas -patsaan designin.

Gaalan projektit liittyvät valinnaiseen kurssiin, joten tehdystä työstä saa opintopisteitä. Lisäksi projekteista tehdään postauksia Xamkin someen ja usein myös media tarttuu aiheeseen, joten näkyvyyttä omalle työlle on luvassa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Oppimistehtävän arviointi
Aktiivinen osallistuminen opetukseen

Lisätiedot

Emma Gaalan 30-vuotis tarina ja lisätietoja Emman historiasta löytyy Emma Gaalan sivuilta.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Esko Ahola
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Esko Ahola

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Yleisesti
Osaat aksonometrian ja deskriptiivisen geometrian perusteet ja yhden pakopisteen perspektiivikuvan piirtämisen kolmesta eri projektiosta.
Osaat piirtää ympyrä-, ellipsi- ja vapaita käyriä perspektiivissä vapaalla kädellä.
Hallitset mittasuhteet perspektiivikuvassa.
Osaat käyttää viivanpaksuutta tehokeinona.
Osaat käyttää esitysteknisiä (apu)keinoja uskottavien esityskuvien toteuttamiseksi vapaalla kädellä.
Osaat yhdistää kuvia ja tekstiä esittelyplansseissa.
Hallitset varjojen ja varjostusten käytön perusteet perspektiivikuvassa.
Osaat piirtää ihmisen (nainen, mies, lapsi) anatomisesti oikein ja tyylitellen.

Sisältö

Yleisesti
Miten teet eurooppalaisen yhden käännön menetelmän?
Kuinka merkitset standardin mukainen mitoituksen?
Kuinka piirrät perspektiivikuvan?
Miten idea visualisoidaan käsin piirtämällä?
Miten toteutat väritettyjä sisä- ja/tai ulkonäkymiä?
Miten esitetään pieni esine aksonometrisenä esityskuvana ja projektioina?
Miten toteutetaan esitysplanssi?

Muodissa ja puvustuksessa erityisesti
Miten esitetään väritettyjä esityskuvia vaatemalleista ihmisen päällä tai erilaisia materiaaleja ja pintamuotoja eri välineillä?

Graafisessa muotoilussa
- Miten kuvitat tekstin ja tarinan pohjalta?
- Miten suunnittelet ja toteutat tarkoituksenmukaisen kuvituksen?
- Kuinka valitset oikean kuvitustekniikan?
- Miten huomioit kohderyhmän kuvitusprosessissa?
- Mitkä ovat julkaisemisen asettamat rajoitukset?
- Miten hallitset kuvitusprosessin?

Puumuotoilussa, sisustusarkkitehtuurissa ja kalustesuunnittelussa
- Miten piirrät perspektiivikuvia ihmisistä, tiloista ja tuotteista.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Riikka Kuukka
Vastuuopettaja

Sanna Haapanen

Ryhmät
  • PAKV23KM
    Palvelumuotoilu, monimuoto

Tavoitteet

Yleisesti
Osaat aksonometrian ja deskriptiivisen geometrian perusteet ja yhden pakopisteen perspektiivikuvan piirtämisen kolmesta eri projektiosta.
Osaat piirtää ympyrä-, ellipsi- ja vapaita käyriä perspektiivissä vapaalla kädellä.
Hallitset mittasuhteet perspektiivikuvassa.
Osaat käyttää viivanpaksuutta tehokeinona.
Osaat käyttää esitysteknisiä (apu)keinoja uskottavien esityskuvien toteuttamiseksi vapaalla kädellä.
Osaat yhdistää kuvia ja tekstiä esittelyplansseissa.
Hallitset varjojen ja varjostusten käytön perusteet perspektiivikuvassa.
Osaat piirtää ihmisen (nainen, mies, lapsi) anatomisesti oikein ja tyylitellen.

Sisältö

Yleisesti
Miten teet eurooppalaisen yhden käännön menetelmän?
Kuinka merkitset standardin mukainen mitoituksen?
Kuinka piirrät perspektiivikuvan?
Miten idea visualisoidaan käsin piirtämällä?
Miten toteutat väritettyjä sisä- ja/tai ulkonäkymiä?
Miten esitetään pieni esine aksonometrisenä esityskuvana ja projektioina?
Miten toteutetaan esitysplanssi?

Muodissa ja puvustuksessa erityisesti
Miten esitetään väritettyjä esityskuvia vaatemalleista ihmisen päällä tai erilaisia materiaaleja ja pintamuotoja eri välineillä?

Graafisessa muotoilussa
- Miten kuvitat tekstin ja tarinan pohjalta?
- Miten suunnittelet ja toteutat tarkoituksenmukaisen kuvituksen?
- Kuinka valitset oikean kuvitustekniikan?
- Miten huomioit kohderyhmän kuvitusprosessissa?
- Mitkä ovat julkaisemisen asettamat rajoitukset?
- Miten hallitset kuvitusprosessin?

Puumuotoilussa, sisustusarkkitehtuurissa ja kalustesuunnittelussa
- Miten piirrät perspektiivikuvia ihmisistä, tiloista ja tuotteista.

Opiskelumateriaali

Jukaistaan opintojakson Learn-alustalla

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan
Verkko-opetus, lähiopetus, itsenäinen työskentely
Opetus, ohjaus, luennot, ryhmätyöt ja yksilötehtävät

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso ei sisällä TKI- tai työelämäyhteistyötä

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 22

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Tarja Brola
  • Nina Palmros
Vastuuopettaja

Tarja Brola

Ryhmät
  • GRKV23SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

Yleisesti
Osaat aksonometrian ja deskriptiivisen geometrian perusteet ja yhden pakopisteen perspektiivikuvan piirtämisen kolmesta eri projektiosta.
Osaat piirtää ympyrä-, ellipsi- ja vapaita käyriä perspektiivissä vapaalla kädellä.
Hallitset mittasuhteet perspektiivikuvassa.
Osaat käyttää viivanpaksuutta tehokeinona.
Osaat käyttää esitysteknisiä (apu)keinoja uskottavien esityskuvien toteuttamiseksi vapaalla kädellä.
Osaat yhdistää kuvia ja tekstiä esittelyplansseissa.
Hallitset varjojen ja varjostusten käytön perusteet perspektiivikuvassa.
Osaat piirtää ihmisen (nainen, mies, lapsi) anatomisesti oikein ja tyylitellen.

Sisältö

Yleisesti
Miten teet eurooppalaisen yhden käännön menetelmän?
Kuinka merkitset standardin mukainen mitoituksen?
Kuinka piirrät perspektiivikuvan?
Miten idea visualisoidaan käsin piirtämällä?
Miten toteutat väritettyjä sisä- ja/tai ulkonäkymiä?
Miten esitetään pieni esine aksonometrisenä esityskuvana ja projektioina?
Miten toteutetaan esitysplanssi?

Muodissa ja puvustuksessa erityisesti
Miten esitetään väritettyjä esityskuvia vaatemalleista ihmisen päällä tai erilaisia materiaaleja ja pintamuotoja eri välineillä?

Graafisessa muotoilussa
- Miten kuvitat tekstin ja tarinan pohjalta?
- Miten suunnittelet ja toteutat tarkoituksenmukaisen kuvituksen?
- Kuinka valitset oikean kuvitustekniikan?
- Miten huomioit kohderyhmän kuvitusprosessissa?
- Mitkä ovat julkaisemisen asettamat rajoitukset?
- Miten hallitset kuvitusprosessin?

Puumuotoilussa, sisustusarkkitehtuurissa ja kalustesuunnittelussa
- Miten piirrät perspektiivikuvia ihmisistä, tiloista ja tuotteista.

Opiskelumateriaali

Opettajan jakama materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ajoitus

01.08.2023 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 22

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Vastuuopettaja

Nina Palmros

Tavoitteet

Yleisesti
Osaat aksonometrian ja deskriptiivisen geometrian perusteet ja yhden pakopisteen perspektiivikuvan piirtämisen kolmesta eri projektiosta.
Osaat piirtää ympyrä-, ellipsi- ja vapaita käyriä perspektiivissä vapaalla kädellä.
Hallitset mittasuhteet perspektiivikuvassa.
Osaat käyttää viivanpaksuutta tehokeinona.
Osaat käyttää esitysteknisiä (apu)keinoja uskottavien esityskuvien toteuttamiseksi vapaalla kädellä.
Osaat yhdistää kuvia ja tekstiä esittelyplansseissa.
Hallitset varjojen ja varjostusten käytön perusteet perspektiivikuvassa.
Osaat piirtää ihmisen (nainen, mies, lapsi) anatomisesti oikein ja tyylitellen.

Sisältö

Yleisesti
Miten teet eurooppalaisen yhden käännön menetelmän?
Kuinka merkitset standardin mukainen mitoituksen?
Kuinka piirrät perspektiivikuvan?
Miten idea visualisoidaan käsin piirtämällä?
Miten toteutat väritettyjä sisä- ja/tai ulkonäkymiä?
Miten esitetään pieni esine aksonometrisenä esityskuvana ja projektioina?
Miten toteutetaan esitysplanssi?

Muodissa ja puvustuksessa erityisesti
Miten esitetään väritettyjä esityskuvia vaatemalleista ihmisen päällä tai erilaisia materiaaleja ja pintamuotoja eri välineillä?

Graafisessa muotoilussa
- Miten kuvitat tekstin ja tarinan pohjalta?
- Miten suunnittelet ja toteutat tarkoituksenmukaisen kuvituksen?
- Kuinka valitset oikean kuvitustekniikan?
- Miten huomioit kohderyhmän kuvitusprosessissa?
- Mitkä ovat julkaisemisen asettamat rajoitukset?
- Miten hallitset kuvitusprosessin?

Puumuotoilussa, sisustusarkkitehtuurissa ja kalustesuunnittelussa
- Miten piirrät perspektiivikuvia ihmisistä, tiloista ja tuotteista.

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 22.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 23

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Sami Pylkkänen
Vastuuopettaja

Heli Abdel-Rahman

Ryhmät
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

Yleisesti
Osaat aksonometrian ja deskriptiivisen geometrian perusteet ja yhden pakopisteen perspektiivikuvan piirtämisen kolmesta eri projektiosta.
Osaat piirtää ympyrä-, ellipsi- ja vapaita käyriä perspektiivissä vapaalla kädellä.
Hallitset mittasuhteet perspektiivikuvassa.
Osaat käyttää viivanpaksuutta tehokeinona.
Osaat käyttää esitysteknisiä (apu)keinoja uskottavien esityskuvien toteuttamiseksi vapaalla kädellä.
Osaat yhdistää kuvia ja tekstiä esittelyplansseissa.
Hallitset varjojen ja varjostusten käytön perusteet perspektiivikuvassa.
Osaat piirtää ihmisen (nainen, mies, lapsi) anatomisesti oikein ja tyylitellen.

Sisältö

Yleisesti
Miten teet eurooppalaisen yhden käännön menetelmän?
Kuinka merkitset standardin mukainen mitoituksen?
Kuinka piirrät perspektiivikuvan?
Miten idea visualisoidaan käsin piirtämällä?
Miten toteutat väritettyjä sisä- ja/tai ulkonäkymiä?
Miten esitetään pieni esine aksonometrisenä esityskuvana ja projektioina?
Miten toteutetaan esitysplanssi?

Muodissa ja puvustuksessa erityisesti
Miten esitetään väritettyjä esityskuvia vaatemalleista ihmisen päällä tai erilaisia materiaaleja ja pintamuotoja eri välineillä?

Graafisessa muotoilussa
- Miten kuvitat tekstin ja tarinan pohjalta?
- Miten suunnittelet ja toteutat tarkoituksenmukaisen kuvituksen?
- Kuinka valitset oikean kuvitustekniikan?
- Miten huomioit kohderyhmän kuvitusprosessissa?
- Mitkä ovat julkaisemisen asettamat rajoitukset?
- Miten hallitset kuvitusprosessin?

Puumuotoilussa, sisustusarkkitehtuurissa ja kalustesuunnittelussa
- Miten piirrät perspektiivikuvia ihmisistä, tiloista ja tuotteista.

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla käytettävät välinteet (hanki ennen ensimmäistä opetuskertaa=:
• Kuitukärkikynät esim. Micron (eri paksuisia 0.25mm-0.6mm)
• Lyijykyniä (pakkaus, jossa eri kovuuksia)
• Tussit (pakkaus, jossa mustasta harmaaseen)
• Kuultopaperi (A3 lehtiö tai vastaava)
• Millimetripaperi
• Piirustuslehtiö (A3)
• Harppi, viivoitin, asteviivain ja suhdeviivain

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Frans Silvennoinen
Vastuuopettaja

Frans Silvennoinen

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta

Sisältö

Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?

Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Petri Hurme
Vastuuopettaja

Petri Hurme

Ryhmät
  • PAKV23KM
    Palvelumuotoilu, monimuoto

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta

Sisältö

Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?

Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.

Opiskelumateriaali

Luentomateriaalit, julkaistaan Learn-alustalla

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaa

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei liity TKI- tai työelämäyhteistyötä

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Petri Hurme
Vastuuopettaja

Petri Hurme

Ryhmät
  • GRKV23SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta

Sisältö

Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?

Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.

Opiskelumateriaali

Luentomateriaalit, julkaistaan Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaa

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei liity TKI- tai työelämäyhteistyötä

Arviointiasteikko

1-5

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Vastuuopettaja

Nina Palmros

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta

Sisältö

Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?

Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

10 - 24

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Mikko Lehto
  • Suvi Pylvänen
Vastuuopettaja

Panu Vuoristo

Ryhmät
  • GDKV23SP
    Game design, full-time studies

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta

Sisältö

Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?

Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.

Opiskelumateriaali

Materiaali Learnissä

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkoon perustuva oppimisreitti
Osallistut opetus- ja ohjaustilaisuuksiin aikataulun mukaisesti. Opintoaikataulusi määräytyy ajoitettujen ryhmätilaisuuksien ja itseopiskelujen perusteella.

Oppimisreitti, joka nopeuttaa opintoja
Jos olet hankkinut aiheesta aikaisempaa oppimista (kokonaan / osittain), ota ennen kurssia vastuuopettajaan yhteyttä. Näin voitte keskustella siitä, onko sinulla tarvittava pätevyys ja mitkä ovat menetelmät kyseisen pätevyyden osoittamiseksi. Jos et pysty osallistumaan kaikkiin lähiopetustilaisuuksiin muiden kurssien takia, sinun on suoritettava oppimistehtävät itsenäisesti.

Työperusteinen oppimisreitti
Sinun on otettava yhteyttä kurssin opettajaan ennen kurssia sopiaksesi kehitystehtävistä, jotka suoritat työpaikallasi. Sinun on todistettava oppimasi sekä teoreettisesti että käytännössä pitämällä esitys, jossa jaat osaamisesi myös muulle luokalle.

TKI ja työelämäyhteistyö

Osa tehtävistä kytkeytyy opiskelijoiden tekemään peliprojektiin.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

11.01.2024 - 25.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 23

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Suvi Pylvänen
Vastuuopettaja

Panu Vuoristo

Ryhmät
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat
- InDesign ohjelman ja taiton perusteet
- osaat Illustrator ohjelman perusteet sekä toteuttaa vektorigrafiikkaa
- ymmärrät eri tiedostomuodot ja niiden käytön
- osaat sommitella ja käyttää kuvia julkaisuissa
- hallitset painovalmiin ja digitaalisen aineiston tuottamisen ja ymmärrät eri painotekniikoita
- osaat hyödyntää ohjelmien ominaisuuksia, jotta työskentely olisi mahdollisimman tehokasta

Sisältö

Miten taittaa julkaisuja ja tehdä kuvitusta vektorigrafiikalla?
Miten valita oikea typografia, väriprofiili ja paperi?
Kuinka tallentaa tiedosto tarkoituksen mukaisessa tiedostomuodossa ja hallita tiedostoja ohjelmistojen välillä?
Kuinka valitset kuhunkin työhön sopivat työkalut ja työskentelytavat?

Muodissa ja puvustuksessa on tärkeää hallita sommittelu ohjelmien avulla: vaate + ihminen + moodboard = visuaaliset presentaatiot.

Opiskelumateriaali

Kurssimateriaalit toimitetaan oppituntien aikana Teamsin tai Learnin kautta. Kotitehtävät toimitetaan (pääosin) Learnin kautta.
Materiaaliin sisältyy erilaisia harjoitustehtäviä, tukimateriaalia ja tutoriaaleja.
Tunneilla käydyistä asioista ei pääsääntöisesti tehdä erillistä materiaalipakettia etäoppimiskäyttöön. Toisin sanoen, oppilaat tekevät tarvittaessa muistiinpanoja tunnilla, ja poissaolo tilanteessa oppilas on itse velvollinen selvittämään tunnin sisällön (esimerkiksi kysymällä ryhmän muilta opiskelijoilta)

Yksilölliset oppimisväylät

Perustuu työviikkoon.
Osallistut oppitunneille annetun aikataulun mukaan. Oppituntiharjoitusten lisäksi tehdään erikseen annettavia, itsenäisesti työstettäviä kotitehtäviä.

Jos sinulla on vastaava aiempi opintosuoritus (ts. korkeakoulutasoinen kurssisuoritus), olet opiskellut vuoden esim. kansanopistossa ja sinulla on työnäytteet esitettävissä tai sinulla on kurssia tasoa vastaava tai ylittävä osaaminen esim. työkokemuksen kautta ja portfolio esiteltävissä voit halutessasi pyrkiä hyväksilukemaan kurssin. Tästä on kuitenkin ensin keskusteltava kurssin opettajan kanssa

Tentit ja muut määräajat

- kurssitehtävät on palautettava ajallaan Learnin palautuskansioihin (tai erikseen ilmoitettavaan paikkaan)
- jos tehtävä ei palaudu ajoissa, tehtävä voidaan palauttaa kurssin lopussa. Tällöin tehtävästä ei kuitenkaan saa palautetta
- jos opiskelija on estynyt toimittamasta tehtäviä ajallaan, on mahdollisesta lykkäyksestä neuvoteltava opettajan kanssa hyvissä ajoin
- jos kaikkia tehtäviä ei ole palautettu kurssin päättyessä tai erikseen sovittuun päivämäärään mennessä, kurssisuoritus arvioidaan palautettujen tehtävien perusteella (pääsääntöisesti 70% palautuksista ja mahdolliset lopputyöt vaaditaan läpipääsyyn). Jos kurssin päättyessä riittäviä tehtäviä ei ole palautettu, voi oppilas palauttaa kaikki tehtävät 1 vuoden sisällä kurssin päättymisestä erikseen sovittuna ajankohtana. Tällä on kuitenkin laskeva vaikutus pisteytykseen eikä tehtävistä anneta erillistä palautetta

Opiskelijan työmäärä

Luokassa opiskelija osallistuu tehtäviin harjoituksiin, ja saa säännöllistä palautetta ja apua. Luokkajan ulkopuolella opiskelija suorittaa itsenäisesti kotitehtäviä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssilla käydään seuraavia asioita:
- Illustraattorin perusteet (shapes, pen tool, pathfinder, shape builder, liukuvärit, kuviot, väripaletit, artboardit, kuvien jäljentäminen yms.)
- Indesignin perusteet (sivuasetukset, masterit/parentit, paragraph styles, fontit, tulostus-/julkaisuasetukset, taitto, kuvatyökalut yms.)
- Photoshopin perusteita (valintatyökalut, maskaus, layerit, tehostelayerit yms.)
- erilaiset kuvaformaatit
- vektori- ja rasterigrafiikan erot
- tulostuksessa ja digitaalisessa julkaisussa huomioonotettavat asiat

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiin vaikuttavat tekijät:
- tunneille osallistuminen
- aikatauluissa pysyminen
- tehtävänannon seuraaminen
- palautettavien tehtävien laatu
- kehittymisen osoittaminen
- osaamisen soveltaminen (esim. kotitehtävän vieminen minimivaatimuksia pidemmälle)

Arvostelu: Hylätty: 0/-, Kesken: 1, Välttävä: 2, Kohtalainen: 3, Hyvä: 4, Erinomainen: 5

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

09.10.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Yhteiset kehittämishankkeet

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 20

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Seija Kiuru-Lavaste
Vastuuopettaja

Seija Kiuru-Lavaste

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Opiskelumateriaali

Alan kirjallisuus ja verkkomateriaalit, sekä opettajan kokoama ja jakama materiaali, myös opiskelijoiden kokoama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyötä tehdään mikäli sopivia projekteja ilmaantuu. Usein opiskelijat valmistavat kaavoja myös omiin tuotantoprojekteihinsa.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla edetään viikoittain tehden annettuja tehtäviä. Tärkein opintojakson tehtävistä on opiskelijan oman malliston vaatteiden kuosittelu, kolme asukokonaisuutta, kaikki valmistettavat asut.
Tämän lisäksi opiskelija oppii ymmärtämään vaatteen väljyyksiä, kaulusten ja erikoishihojen kaavoitusta. Myös muita yksityiskohtia harjoitellaan.
Näiden lisäksi harjoitellaan valmiin kaavan digitointia ja mittojen digitointia valokuvasta.

Opiskelijan työmäärä

Yhden opintopisteen työmäärä opiskelijalle on 27 tuntia
5 x 27 t

Toteutuksen osien kuvaus

- Malliston vaatteiden analysointi
- Mallinmerkintä
- Väljyydet
- Vaatteiden kuosittelu
- Yksityiskohtien viilaaminen
- Protojen valmistus ja sen jälkee kaavojen korjaaminen haluttuun muotoon

Lisätietoja opiskelijoille

Tällä opintojaksolla sinulla on mahdollisuus syventää Grafis-kaavoitusohjelman osaamista ja kuositella oman mallistosi kaavat. Näin pääset etenemään nopeammin malliston valmistusvaiheeseen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut tehtävät ja läsnäolo kurssilla

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

18.01.2024 - 22.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 22

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Maarit Kalmakurki
Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat:
- luoda yhteyksiä ammatilliselle toiminnallesi tarpeellisiin tahoihin
- tunnet vaatesuunnittelijan, puvustajan/pukusuunnittelijan sekä stylistin työkentän yrittäjänä, freelance-suunnittelijana tai jonkin organisaation palveluksessa
- tunnet stylistin työn kaupan, tv- ja av-tuotannon, muotikuvien stailauksen ja muotitoimittajan sekä myös tapahtumasuunnittelun ja -stailauksen kentällä
- ymmärrät vaatesuunnittelijan roolin ja vastuun vaatemallistoja tuotettaessa ja valmistutettaessa
- ymmärrät ja tunnet esittävän taiteen kenttääymmärrät työnteon prosessina ideasta käsikirjoituksen kautta valmiiseen tuotokseen, joka voi olla yksittäinen esiintymisasu, musiikkivideo, mainos, tanssiteos, teatteriesitys, tv-ohjelma tai elokuva
- olet perehtynyt länsimaisen teatterin historiaan ja työtehtäviin
- yritys- ja työpaikkavierailuilla syvennät alan tuntemusta

Sisältö

Millaisia erilaisia työpaikkoja/-ympäristöjä muodin ja puvustuksen alalla on tarjolla?
Millaisia työtehtäviä ja -rooleja ihmisillä niissä on?
Mitä asioita ja tehtäviä ne sisältävät?
Millaista osaamista niissä vaaditaan?

Opiskelumateriaali

Oppimateriaalin perustana ovat opettajien Learn-alustalla jakamat tiedostot, julkaisut ja linkit kuhunkin lähiopetuskerran teemaan liittyen

Yksilölliset oppimisväylät

Yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opintojaksin opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä sovitaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla vieraillaan vaatetus-, muoti- ja puvustusalan toimijoiden luona kuten esim. vaatetusalan yrityksissä tai teattereiden puvustoissa. Tapaamisia / tutustumiskäyntejä / esittelyjä / luentoja järjestetään vaihtoehtoisesti myös virtuaalisesti Teams-yhteyden välityksellä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakso koostuu vaatetus- ja puvustusalan eri aihealueiden / teemojen käsittelystä. Näihin teemoihin liittyy joko henkilökohtaisia tai ryhmätehtäviä, jotka tulee kaikki suorittaa.

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälinen yhteistyö käsittää lähinnä kansainvälisyys-näkökulman harjoitustehtävissä ja mahdollisesti kansainvälisten asiantuntijoiden tieto-taidon hyödyntämisen luentojen/lähiopetuskertojen sisöllöissä.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä: 5 op 5x 27t

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen opetukseen, harjoitustehtävien hyväksytty suorittaminen sekä osallistuminen yhteisiin opintoretkiin

Ilmoittautumisaika

09.12.2023 - 07.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 150

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Ari Haapanen
Vastuuopettaja

Ari Haapanen

Ryhmät
  • VV2024-2025
    Valinnaiset opinnot 2024-2025
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Kestävän kehityksen ja kiertotalouden peruskäsitteet. Ymmärtää kestävän muotoilun, elinkaarimallintamisen, kiertotalouden ja systeemisen lähestymistavan perusteet ja osaa soveltaa niitä työskentelyyn. Ymmärtää mistä ajantasaista tietoa kannattaa seurata ja oppii päivittämään tietouttaan.

Sisältö

Mitä ovat kiertotalouden ja kestävän muotoilun käsitteet?
Mitä ovat kestävän kehityksen ja kiertotalouden konseptit?
Mitä on kestävä kehitys muotoilun kontekstissa?
Miten elinkaariajattelu näkyy muotoilussa?
Miten kestävä kulutus ja kestävät materiaalit ohjaavat muotoilua?
Mitä on systeemiajattelu?

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaalit sijaitsevat Metropolian moodle-alustalla. Opintojakso on luotu yhteistyössä eri korkeakoulujen kanssa.

Yksilölliset oppimisväylät

100 % aikaan ja paikkaan sitoutumaton opintojakso.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei

Tentit ja muut määräajat

Verkkoalusta sisältää tenttejä osa-alueista, jotka ovat omaan tahtiin suoritettavissa.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei

Opiskelijan työmäärä

5 op, 135h itsenäistä työskentelyä

Lisätietoja opiskelijoille

Ilmoittautuminen Pepin kautta, josta hyväksytyn ilmoittautumisen jälkeen saat ohjeet opintojakso alustalle liittymiseen. Ilmoittautumiset hyväksytään noin 3 viikon välein.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioidaan: oppimistehtävät
Harjoitustöiden ja välitenttien hyväksytty suorittaminen.
Hyväksytty/ hylätty

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 23.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Riia Lampinen
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Iida Silvennoinen

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- Opit erikoishihojen kaavoitusta ja taiteviivakaulusten piirtämisen soveltaen tietojasi ja taitojasi muoti- tai historiallisten pukujen kaavoituksessa.
- Tunnet vuorillisen vaatteen ammattitekniset rakenteet ja osaat käyttää niitä tarkoituksenmukaisesti.
- Opit havainnoimaan kaavan valmistusta varten vartalon muotoja ja mittasuhteita, sekä osaat kaavoittaa ja muotoilla perusmalleja.
- Opit erilaisia materiaalien muokkausmenetelmiä ja patinointitekniikoita.
- Opit soveltamaan kankaankuvioinnin erikoismenetelmiä sekä esiintymisasumateriaaleissa että muotituotteiden suunnittelussa.

Sisältö

- Miten kaavoitat erikoishihoja ja taiteviivakauluksia?
- Miten vuoritat vaatteen?
- Miten kuositelet ja muotoilet erilaisia perusmalleja, kauluksia ja hihoja?
- Miten muokkaat ja patinoit erilaisia materiaaleja?
- Millaisia kankaanpainannan erikoismenetelmiä voit soveltaa esiintymisasumateriaaleissa ja muotikankaiden suunnittelussa?

Opiskelumateriaali

Alan kirjallisuus ja kuvamateriaali, verkkomateriaalit sekä opettajan jakama kurssimateriaali.
Opiskelijan työvälineet monipuolisesti käytössä. Opiskelija tarvitsee perus ompeluvälineet.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssilla ei erillistä työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssin aikana suoritetaan lyhyt tentti. Kurssin aikana tehdään erillisiä tehtäviä, jotka palautetaan kurssin loppuun mennessä joko opettajalle tai kurssin Learn alustalle.

Kansainvälinen yhteistyö

Kurssilla ei painoteta kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

Kurssi on kokonaisuudessaan 5 op eli opiskelijoille n.135h joka vastaa n. 4 viikon työmäärää. Kurssin aikana on sekä ohjattua työskentelyä kontaktiopetuksen muodossa sekä itsenäistä työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssilla perehdytään vaatteen muotoon ja rakenteisiin sekä luovaan pinnan muodostamiseen. Kurssi on jaettu useampaan osaan: pintakokeilut, muotoilu, hihat, kaulukset sekä vuoritus ja tukeminen.

Pinnan muodostamisen osiossa opetellaan ja kokeillaan luovasti erilaisia kankaanpainon ja kirjonnan tekniikoita. Painotus on käytännön harjoituksissa ja runsaassa kokeilussa. Lopulliset tekniikkanäytteet arvioidaan.

Muotoilun osiossa opetellaan perusteet kaavan muotoilemisesta mallinuken päälle neulaten.

Kaavoituksen osiossa perehdytään erityisesti hihojen ja kaulusten kaavoitukseen ja kuositteluun. Opiskelijat syventävät osaamistaan kuosittelussa tekemällä kuositteluharjoituksia sekä 1/4 koossa että täysikokoisina. Kuositelluista kaavoista valmistetaan muutamia protoja.

Kurssin aikana perehdytään myös tukemisen ja vuorituksen merkitykseen vaatteen rakenteissa.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi valmistaa opiskelijoita tulevan vuoden mallistosuunnitteluun ja -valmistamiseen. Kurssin aikana tehdään runsaasti kokeiluja oikeilla materiaaleilla, joten kurssille voi ja kannattaa varata mukaan omia materiaaleja ja protoihin käytettävään lakanakangasta tai vastaavaa. Kurssilla tarvitaan myös työvälineitä kaavoitukseen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssi arvioidaan asteikolla 1-5. Kokonaisarvosana muodostuu osasuoritusten keskiarvosta.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 20

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Palvelumuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Elsa Hulkkonen
Vastuuopettaja

Elsa Hulkkonen

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi
- olet lisännyt osaamistasi keramiikan valmistuksen eri vaiheissa (käsityö, ei teollisuus).
- olet vahvistanut osaamistasi oman kiinnostuksen mukaan valitusta keramiikanvalmistuksen osa-alueesta.
- olet tutustunut keramiikan polttoprosessiin ja opetellut keramiikkauunin käyttöä.

Sisältö

Miten savesta tehdään keraamisia esineitä ja veistoksia?
Kuinka valitsen sopivat materiaalit ja työskentelytekniikat, jotta saavutan halutun lopputuloksen?
Mistä etsin tietoa oman oppimisen edesauttamiseksi?
Miten keramiikan polttaminen tapahtuu?

Opintojakson ohjelma on kaksiosainen. Alussa perehdytään perusasioihin liittyen saveen keramiikan materiaalina, käydään läpi käsinrakentamisen eri tekniikoita sekä harjoitellaan keramiikan pintakäsittelyä (mm. lasittaminen) ja polttamiseen liittyviä asioita. Noin puolivälissä opintojaksoa jokainen valitsee oman erityisen kiinnostuksen kohteen keramiikan tekemisessä (esim. keraaminen veistos, dreijaus-tekniikka, enkopikoristelu, jne.) ja suunnittelee sekä toteuttaa oman pienen oppimisprojektin.

Opintojaksoon sisältyy kustannuksia, sillä jokainen opiskelija maksaa käyttämänsä materiaalit (savet, lasitteet ,yms.).

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Alustan avain ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opintojaksoon liittyy kustannuksia, sillä jokainen opiskelija maksaa käyttämänsä materiaalit (savet, lasitteet ,yms.).

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei ole suunniteltu TKI- tai työelämäyhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h opiskelijan työtä (1op = 27h)

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson kontaktitapaamisten aikana pidetään luentoja ja tehdään oppimistehtäviä. Arvioinnin kohteena olevia oppimistehtäviä toteutetaan ohjatusti ja itsenäisesti suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Opintojakson ohjelma on kaksiosainen. Alussa perehdytään perusasioihin liittyen saveen keramiikan materiaalina, käydään läpi käsinrakentamisen eri tekniikoita sekä harjoitellaan keramiikan pintakäsittelyä (mm. lasittaminen) ja polttamiseen liittyviä asioita. Noin puolivälissä opintojaksoa jokainen valitsee oman erityisen kiinnostuksen kohteen keramiikan tekemisessä (esim. keraaminen veistos, dreijaus-tekniikka, enkopikoristelu, jne.) ja suunnittelee sekä toteuttaa oman pienen oppimisprojektin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmänä käytetään suullista palautetta, itsearviointia, reflektointia ja vertaisarviointia. Joissain harvoissa tapauksissa saatetaan käyttää kirjallista palautetta.
Arvioinnin perusteet on selvitetty opetussuunnitelmaan pohjautuvien tehtävänantojen yhteydessä.
Aktiivinen osallistuminen on tärkeää.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 24

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Iida Silvennoinen

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

- Osaat suunnitella korsetin hyödyntäen muoti- ja puvukusuunnittelun osaamistasi.
- Osaat valita materiaalit ja tarvittaessa muokata ne, sekä kaavoittaa ja valmistaa korsetin valittuun käyttötarkoitukseen ja tietylle kohderyhmälle.
- Tutustut korsetin historiaan.

Sisältö

- Miten korseitti suunnittellaan ja valmistetaan?
- Mistä ja miten etsit tietoa ja ideoita?
- Kuinka sovellat oppimaasi käytännön suunnitttelutehtävissä?

Opiskelumateriaali

Alan kirjallisuus, verkkomateriaali ja opettajan kokoama ja jakama materiaali, myös opiskelijat voivat aktiivisesti osallistua materiaalin jakamiseen.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä
Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

On mahdollista joidenkin opiskelijoiden kohdalla.

Tentit ja muut määräajat

Korsettien valmistus määräajassa, sovitaan tarkemmin opintojakson alkaessa.

Opiskelijan työmäärä

5 op x 27 t, yhteensä 135 tuntia, josta kontaktiopetusta 70 tuntia. Loppu opiskelijan itsenäistä työskentelyä.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson aikana valmistetaan kaksi erilaista korsettia.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 22

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Nina Palmros
Vastuuopettaja

Nina Palmros

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- osaat kuvan tekemisen perinteisiä ja uusia tekniikoita, välineitä ja materiaaleja
- osaat tehdä havaintoja visuaalisesta ympäristöstä sekä näet kokonaisuuksia että yksityiskohtia
- ymmärrät sommittelun, valon, värin, muodon, tilan ja liikkeen
merkityksen
- osaat puhua kuvista ja tulkita niitä omien kokemustesi pohjalta
- osaat hyödyntää visuaalisen ilmaisun mahdollisuuksia omalla alallasi

Sisältö

Mitkä ovat yleisimmät kuvan tekemisen perinteiset ja uudet tekniikat, välineet ja materiaalit?

- Miten kuvaat ihmisen rakennetta ja mittasuhteita?
- Osaatko kertoa työskentelyprosessistasi, materiaalien ja tekniikoiden käytöstäsi muille?
- Kuinka osaat ilmaista itseäsi kuvien avulla?
- Miten hyödynnät saatavissa olevaa tietoa?
- Miten näyttelyihin tutustuminen vie sinua eteenpäin työskentelyssäsi?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.


Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Opettajan jakama materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Katariina Silvola
Vastuuopettaja

Katariina Silvola

Ryhmät
  • PAKV23KM
    Palvelumuotoilu, monimuoto

Tavoitteet

- osaat kuvan tekemisen perinteisiä ja uusia tekniikoita, välineitä ja materiaaleja
- osaat tehdä havaintoja visuaalisesta ympäristöstä sekä näet kokonaisuuksia että yksityiskohtia
- ymmärrät sommittelun, valon, värin, muodon, tilan ja liikkeen
merkityksen
- osaat puhua kuvista ja tulkita niitä omien kokemustesi pohjalta
- osaat hyödyntää visuaalisen ilmaisun mahdollisuuksia omalla alallasi

Sisältö

Mitkä ovat yleisimmät kuvan tekemisen perinteiset ja uudet tekniikat, välineet ja materiaalit?

- Miten kuvaat ihmisen rakennetta ja mittasuhteita?
- Osaatko kertoa työskentelyprosessistasi, materiaalien ja tekniikoiden käytöstäsi muille?
- Kuinka osaat ilmaista itseäsi kuvien avulla?
- Miten hyödynnät saatavissa olevaa tietoa?
- Miten näyttelyihin tutustuminen vie sinua eteenpäin työskentelyssäsi?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.


Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Aika ja paikka

Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

Opiskelumateriaali

Opettajan materiaalit, palvelumuotoilun visuaalisia menetelmiä.
Esim.
Visual Doing
Visual Thinking

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus verkossa (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

TKI ja työelämäyhteistyötä toteutetaan, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus palvelumuotoilun visuaalisilla menetelmillä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö.

Opiskelijan työmäärä

5 op

Lisätietoja opiskelijoille

Palvelumuotoilun Kuvataidekurssin sisältö sovelletaan omaan ammattialaan, palvelumuotoilun visuaalisiin menetelmiin kokonaan verkossa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ajoitus

01.08.2023 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 22

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Vastuuopettaja

Nina Palmros

Tavoitteet

- osaat kuvan tekemisen perinteisiä ja uusia tekniikoita, välineitä ja materiaaleja
- osaat tehdä havaintoja visuaalisesta ympäristöstä sekä näet kokonaisuuksia että yksityiskohtia
- ymmärrät sommittelun, valon, värin, muodon, tilan ja liikkeen
merkityksen
- osaat puhua kuvista ja tulkita niitä omien kokemustesi pohjalta
- osaat hyödyntää visuaalisen ilmaisun mahdollisuuksia omalla alallasi

Sisältö

Mitkä ovat yleisimmät kuvan tekemisen perinteiset ja uudet tekniikat, välineet ja materiaalit?

- Miten kuvaat ihmisen rakennetta ja mittasuhteita?
- Osaatko kertoa työskentelyprosessistasi, materiaalien ja tekniikoiden käytöstäsi muille?
- Kuinka osaat ilmaista itseäsi kuvien avulla?
- Miten hyödynnät saatavissa olevaa tietoa?
- Miten näyttelyihin tutustuminen vie sinua eteenpäin työskentelyssäsi?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.


Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Opettajan jakama materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

0.5 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 21

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Katariina Silvola
Vastuuopettaja

Katariina Silvola

Ryhmät
  • GRKV23SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

- osaat kuvan tekemisen perinteisiä ja uusia tekniikoita, välineitä ja materiaaleja
- osaat tehdä havaintoja visuaalisesta ympäristöstä sekä näet kokonaisuuksia että yksityiskohtia
- ymmärrät sommittelun, valon, värin, muodon, tilan ja liikkeen
merkityksen
- osaat puhua kuvista ja tulkita niitä omien kokemustesi pohjalta
- osaat hyödyntää visuaalisen ilmaisun mahdollisuuksia omalla alallasi

Sisältö

Mitkä ovat yleisimmät kuvan tekemisen perinteiset ja uudet tekniikat, välineet ja materiaalit?

- Miten kuvaat ihmisen rakennetta ja mittasuhteita?
- Osaatko kertoa työskentelyprosessistasi, materiaalien ja tekniikoiden käytöstäsi muille?
- Kuinka osaat ilmaista itseäsi kuvien avulla?
- Miten hyödynnät saatavissa olevaa tietoa?
- Miten näyttelyihin tutustuminen vie sinua eteenpäin työskentelyssäsi?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.


Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Aika ja paikka

Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

Opiskelumateriaali

- Opettajan materiaalit Learnissa.

- Opiskelija voi opiskella ja laajentaa osaamistaan käymällä aktiviisesti esim. taidegallerioissa, taidemuseoissa sekä Suomessa että ulkomailla. Netin kautta pääsee virtuaalikierroksille, jos ei pääse paikan päälle.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla tehdään yhteistyötä TKI ja työelämän kanssa, jos näiltä tai opiskelijoilta tulee kurssin sisältöön ja aikatauluun sopivia ehdotuksia ja projekteja esim. tilaisuuksien livekuvittaminen

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö.

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

23.01.2024 - 23.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Katariina Silvola
Vastuuopettaja

Katariina Silvola

Ryhmät
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

- osaat kuvan tekemisen perinteisiä ja uusia tekniikoita, välineitä ja materiaaleja
- osaat tehdä havaintoja visuaalisesta ympäristöstä sekä näet kokonaisuuksia että yksityiskohtia
- ymmärrät sommittelun, valon, värin, muodon, tilan ja liikkeen
merkityksen
- osaat puhua kuvista ja tulkita niitä omien kokemustesi pohjalta
- osaat hyödyntää visuaalisen ilmaisun mahdollisuuksia omalla alallasi

Sisältö

Mitkä ovat yleisimmät kuvan tekemisen perinteiset ja uudet tekniikat, välineet ja materiaalit?

- Miten kuvaat ihmisen rakennetta ja mittasuhteita?
- Osaatko kertoa työskentelyprosessistasi, materiaalien ja tekniikoiden käytöstäsi muille?
- Kuinka osaat ilmaista itseäsi kuvien avulla?
- Miten hyödynnät saatavissa olevaa tietoa?
- Miten näyttelyihin tutustuminen vie sinua eteenpäin työskentelyssäsi?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.


Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Opettajan jakama materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Marjo Suviranta
Vastuuopettaja

Marjo Suviranta

Ryhmät
  • SKKV22SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

Liittyy Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op) -opintojaksoon. Osaat havainnoida ympäristöäsi ja kerätä tietoa kentältä oikeista palveluympäristöistä erilaisilla menetelmillä. Osaat selvittää ja tunnistaa käyttäjien tarpeita ja ottaa ne huomioon suunnittelutyössäsi. Osaat tutkia ja analysoida kehitettävää tuotetta tai palvelua suhteutettuna käyttötarkoitukseensa ja tehdä parannusehdotuksia.

Sisältö

Yleisesti
- Miten tunnistat käyttäjien tarpeita ja mieltymyksiä?
- Miten käyttäjät osallistetaan suunnitteluun niin, että käyttötarkoitus tulee samalla huomioiduksi?
- Miten tuotteen ergonomisuus ja käytettävyys suhteutetaan käyttötarkoitukseensa?
- Miten suunnittelet käyttäjää palvelevan ja ajan henkeen soveltuvan tuotteen tai palvelun?

Opiskelumateriaali

Työterveyslaitos http://www.ttl.fi/fi/ergonomia/Sivut/default.aspx
Työterveyslaitoksen tiedotteita useista eri aihealueista
Seppo Väyrynen, Nina Nevala, Minna Päivinen Tammer paino 2004, Ergonomia ja käytettävyys suunnittelussa ja käyttäjätutkimuksen menetelmät
Hyysalo, Sampsa, 2006, Käyttäjätieto ja käyttäjätutkimuksen menetelmät
Opintojakson opetusmateriaalit
RT-kortit
www.TTL.fi

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä: Ota yhteys opettajaan

Scheduled track:
Teaching organized according to timetable, in addition to working order share of the independent work as agreed.

TKI ja työelämäyhteistyö

Käyttäjätietoa ja -ymmärrystä haetaan ja tutkitaan yhteistyössä yritysten kanssa. Opiskelija hakee soveltuvat yhteistyöyritykset omaan tiedonhankinta ja tutkimustyöhönsä.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 135 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioidaan: oppimistehtävät ja oppilaan itsereflektio.
Perusteet: asiasisältö, harjoitustehtävien taso ja oppilaan oma arvio oppimisesta.
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Marjo Suviranta
Vastuuopettaja

Marjo Suviranta

Ryhmät
  • GRKV22SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

Liittyy Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op) -opintojaksoon. Osaat havainnoida ympäristöäsi ja kerätä tietoa kentältä oikeista palveluympäristöistä erilaisilla menetelmillä. Osaat selvittää ja tunnistaa käyttäjien tarpeita ja ottaa ne huomioon suunnittelutyössäsi. Osaat tutkia ja analysoida kehitettävää tuotetta tai palvelua suhteutettuna käyttötarkoitukseensa ja tehdä parannusehdotuksia.

Sisältö

Yleisesti
- Miten tunnistat käyttäjien tarpeita ja mieltymyksiä?
- Miten käyttäjät osallistetaan suunnitteluun niin, että käyttötarkoitus tulee samalla huomioiduksi?
- Miten tuotteen ergonomisuus ja käytettävyys suhteutetaan käyttötarkoitukseensa?
- Miten suunnittelet käyttäjää palvelevan ja ajan henkeen soveltuvan tuotteen tai palvelun?

Opiskelumateriaali

Työterveyslaitos http://www.ttl.fi/fi/ergonomia/Sivut/default.aspx
Työterveyslaitoksen tiedotteita useista eri aihealueista
Seppo Väyrynen, Nina Nevala, Minna Päivinen Tammer paino 2004, Ergonomia ja käytettävyys suunnittelussa ja käyttäjätutkimuksen menetelmät
Hyysalo, Sampsa, 2006, Käyttäjätieto ja käyttäjätutkimuksen menetelmät
Opintojakson opetusmateriaalit
RT-kortit
www.TTL.fi

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä: Ota yhteys opettajaan

TKI ja työelämäyhteistyö

Käyttäjätietoa ja -ymmärrystä haetaan ja tutkitaan yhteistyössä yritysten kanssa. Opiskelija hakee soveltuvat yhteistyöyritykset omaan tiedonhankinta ja tutkimustyöhönsä.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 135h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioidaan: oppimistehtävät ja oppilaan itsereflektio.
Perusteet: asiasisältö, harjoitustehtävien taso ja oppilaan oma arvio oppimisesta.
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

17.01.2024 - 16.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Tuula Pöyhönen
Vastuuopettaja

Iida Silvennoinen

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Liittyy Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op) -opintojaksoon. Osaat havainnoida ympäristöäsi ja kerätä tietoa kentältä oikeista palveluympäristöistä erilaisilla menetelmillä. Osaat selvittää ja tunnistaa käyttäjien tarpeita ja ottaa ne huomioon suunnittelutyössäsi. Osaat tutkia ja analysoida kehitettävää tuotetta tai palvelua suhteutettuna käyttötarkoitukseensa ja tehdä parannusehdotuksia.

Sisältö

Yleisesti
- Miten tunnistat käyttäjien tarpeita ja mieltymyksiä?
- Miten käyttäjät osallistetaan suunnitteluun niin, että käyttötarkoitus tulee samalla huomioiduksi?
- Miten tuotteen ergonomisuus ja käytettävyys suhteutetaan käyttötarkoitukseensa?
- Miten suunnittelet käyttäjää palvelevan ja ajan henkeen soveltuvan tuotteen tai palvelun?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali esitellään yleisesti opintojakson alussa. Opiskelumateriaali päivittyy lisäksi kunkin lähiopetuskerran aiheen/teeman mukaisesti erilaisina tiedostoina Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksolla noudatetaan työviikkopohjaista oppimisväylää.

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyö keskittyy lähinnä taustatiedon ja materiaalin keräämiseen yrityksiltä/brändeiltä ja/tai julkisen tahon toimijoilta.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksosta ei järjestetä erillistä tenttiä. Opiskelija valmistaa laajan, oman henkilökohtaisen harjoitustehtävän, joka esitellään opintojakson lopulla.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla perehdytään asiakas- ja kohderyhmälähtöiseen suunnitteluun muodin ja puvustuksen alalla.

Lisätietoja opiskelijoille

Lisätietoja antavat opintojakson opettajat. Osa opintojakson tehtävistä pohjustaa Mallistosuunnittelun opintojaksoa, joten käyttäjäymmäryksen opintojakso suositellaan suoritettavaksi ensin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin perustana ovat aktiivinen osallistuminen opetukseen/luennoille, hyväksytyt harjoitustehtävät ja laajan, kokoavan henkilökohtaisen tehtävän suorittaminen ja esittely.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 01.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Esko Ahola
  • Maarit Kalmakurki
  • Seija Kiuru-Lavaste
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Esko Ahola

Ryhmät
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat:
- tuottaa ideoita ja suunnitella valitun asiakkaan/asiakaskohderyhmän tarpeita ja toiveita palvelevia tuotteita/ tuotekokonaisuuksia/mallistoja
- huomioida tuotteen käyttötarkoituksen, sekä ekologiset ja taloudelliset näkökohdat valitessasi materiaaleja, lisätarvikkeita, työvälineitä ja työtapoja suunnittelemaasi kokonaisuuteen
- toteuttaa valitsemasi teeman mukaisen esittelyportfolion valitulle kohderyhmälle (markkinointitarkoituksiin)
- havainnoida ihmisen mittasuhteita sekä erilaisten mallien ja leikkausten vaikutusta yleisilmeeseen eri vartalotyypeilläsyventää tietokoneohjelman käyttötaitoasi teknisissä esityskuvissa lisänä Luonnoksesta vaatteeksi -opintojaksolla opittuun.

Sisältö

- Mitä kaikkea taustatietoa ja aineistoa tarvitset malliston suunnittelussa ja miten lähdet sitä keräämään ja tutkimaan?
- Oman mallistosi kohdalla on tärkeää konseptoida lähtökohtasi: Miten lähdet liikkeelle ja miten etenet työssä? Millä eri vaatetuksen/opintojen osa-aloilla ja miten voit kehittää tietojasi, taitojasi ja näkemystäsi malliston suunnitteluun liittyen?

Opiskelumateriaali

Alan kirjallisuus ja kuvamateriaali, verkkomateriaalit sekä opettajan jakama kurssimateriaali.
Opiskelijan työvälineet monipuolisesti käytössä.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Malliston suunnttelu ja toteutus määrittyy pitkälti opiskelijan omista lähtökohdista. Aiheen ja kohderyhmän varmistuttua selviää työelämäyhteistyön osuus.

Tentit ja muut määräajat

Malliston suunnittelu (idea, materiaalikokeilut ja selkeät kuvat) tulee olla valmiina kun toteutus alkaa.
Lookbook valmistuu yhtä matkaa malliston kanssa. Mallisto kuvataan kun se on valmiina.

Opiskelijan työmäärä

1 op 27 työtuntia
5 op x 27t

Toteutuksen osien kuvaus

Iida Silvennoisen osuus - toteutettavan malliston suunnittelu
Seija Kiuru-Lavasteen osuus - puvustuksen suunnittelun erilaiset lähtökohdat

Lisätietoja opiskelijoille

Malliston suunnittelua edeltää kevään kaavasuunnittelu, rakenteet ja pinta opintojakso ja suunnitelmat toteutetaan malliston toteutus ja dokumentointi osuudessa.
Malliston kaavoituksen osuuteen voi saada lisää tukea osallistumalla Grafis-kaavoitusohjelman jatkokurssille syksyn 2022 aikana. Valmistukseeen saa lisätukea ns. pajatunneille ilapäivisin ja iltaisin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opetukseen osallistuminen ja tehtävien hyväksytty suorittaminen määräajassa
Englanniksi

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

22.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 22

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Esko Ahola
  • KY Opettaja
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Esko Ahola

Ryhmät
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- Osaat suunnitella tiettyä historiallista aikakautta vastaavan puvun tai ja/tai hyödyntää tietämystäsi muotipuvun suunnittelussa.
- Osaat valita materiaalit ja tarvittaessa muokata ne, sekä kaavoittaa ja valmistaa epookkipuvun tai muotipuvun valittuun käyttötarkoitukseen ja tietylle kohderyhmälle.
- Henkilön tyylistailauksessaopit suunnittelemaan ja toteuttamaan persoonallisia ratkaisuja henkilön tyylistailaukseenharjoittelet idean hakemista kulttuureista, kulttuurihistoriasta ja trendeistäopit huomioimaan meikin osuuden kokonaisuuden täydentävänä tekijänä
- Opit tekemään perus- ja näytösmeikkejä, joilla täydennät asukokonaisuuksien stailauksiaosaat tehdä yksikertaisia kampauksia kuvauksiin ja näytöksiin
- Osaat soveltaa väri- ja muoto-opin sääntöjä henkilön stailauksessa

Kuvaussuunnittelussa opit kuva-analyysin perusteita.
- Opit analysoimaan kuvan viestinnällisen käyttötarkoituksen (esim. muotikuva, tuotekuva, editorial-kuva, tunnelmakuva jne.), jonka pohjalta osaat ideoida ja suunnitella kuvaustilanteen kuvattavalle kohteelle.
- Opit hallitsemaan kuvaussuunnittelun prosessin, budjetoinnin ja aikataulun rakentamisenopit tuottamaan kuvaustapahtuman ideasta toteutukseen asti (kuvauspaikka, mallit, materiaalit, tarvikkeet jne.).
- Opit kuva-analyysin perusteita.
- Opit analysoimaan kuvan viestinnällisen käyttötarkoituksen (esim. muotikuva, tuotekuva, editorial-kuva, tunnelmakuva jne.), jonka pohjalta osaat ideoida ja suunnitella kuvaustilanteen kuvattavalle kohteelle.
- Opit hallitsemaan kuvaussuunnittelun prosessin, budjetoinnin ja aikataulun rakentamisen
- Opit tuottamaan kuvaustapahtuman ideasta toteutukseen asti (kuvauspaikka, mallit, materiaalit, tarvikkeet jne.).

Vaatteen valmistus 5 op, meikit 2 op, kampaukset 1 op, kuvaussuunnittelu 2 op (muotikuva ja - editorialkuva)

Sisältö

- Millaisia väri- ja muotokokeiluja toteutat erilaisille ihmisille ja vartaloille?
- Millaisen meikin ja yksinkertaisen kampauksen/hiuslaitteen suunnittelet valmistamaasi asuun?
- Miten kokoat kuvaportfolion harjoitustöistäsi?

Henkilön tyylistailauksessa:
- Miten etsit ideoita eri kulttuureista, kulttuurihistoriasta ja trendeistä?
- Miten suunnittelet ja toteutat asiakkaan tarpeita vastaavia asukokonaisuuksia?
- Millaisia perus- ja näytösmeikkejä opit tekemään?-
- Millaisilla maskeerauksilla täydennät asukokonaisuuksien stailauksia?
- Miten teet yksikertaisia kampauksia kuvauksiin ja näytöksiin?
- Millaisen meikkauksen/maskeerauksen toteutat tekemääsi asuun?

Kuvaussuunnittelussa:
- Miten toteutat todellinen kuvaustilanteen hyödyntäen valokuvaus- ja kuvankäsittely jaksolla saatua tieto-taitoa? Miten hallitset prosessin kokonaisuutena?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalina on alan yleinen kirjallisuus sekä opettajan jakama oppimateriaali, joka on suurelta osin saatavilla kurssin Learn alustalta.

Yksilölliset oppimisväylät

Opiskelijat työskentelevät opettajien ohjauksessa lukujärjestyksen mukaisilla tunneilla, mutta kurssin aikana edellytetään myös runsasta itsenäistä työskentelyä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyö ei ole kurssilla ensisijainen.

Tentit ja muut määräajat

Kurssiin ei liity tenttiä. Mallisto pyritään valmistamaan kuluvan kalenterivuoden loppuun mennessä.

Kansainvälinen yhteistyö

Kurssilla ei ole erillistä kansainvälisen yhteistyön osuutta.

Opiskelijan työmäärä

10 opintopisteen kokonaisuus vastaa noin 270 opiskelijan työtuntia eli n. 8 viikon työmäärää. Tämä sisältää runsaasti itsenäistä työskentelyä.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi koostuu kahdesta toisiinsa linkittyvästä kokonaisuudesta: malliston valmistamisesta ja malliston dokumentoinnista.
Valmistuksen kokonaisuudesta vastaa Iida Silvennoinen. Kurssin aikana kaavoitetaan kolme kokonaisuutta aikaisemmin opettajan ohjauksessa suunnitellusta mallistosta, valmistetaan sovitteet ja valmistetaan lopulliset asukokonaisuudet sovitteiden pohjalta. Malliston valmistetuista vaatteista tehdään informatiiviset tuotekortit, joista käy ilmi mm. vaatteiden mitat, rakenteet ja yksityiskohdat.
Malliston dokumentointia ohjaa ensisijaisesti Esko Ahola ja tuotekorttien valmistusta Iida Silvennoinen.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssia edeltää Käyttäjäymmärryksen ja Mallistosuunnittelun kurssit, joiden aikana tehdään pohjatyötä ja suunnitellaan kurssilla valmistettava mallisto. Opiskelijan on varauduttava malliston valmistamista edellyttäviin hankintoihin (vaatteiden materiaalit ja lisätarvikkeet). Grafiksen jatkokurssia (vapaavalintainen) suositellaan suoritettavaksi samaan aikaan tämän kurssin kanssa, jos se on tarjolla.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin arvosana muodostuu kahden kokonaisuuden keskiarvosta. Arvostelussa painotetaan ammattimaista ja siistiä työnjälkeä, informatiivista ja ammattimaista dokumentointia sekä kolmen valmistetun asukokonaisuuden kokonaisvaikutelmaa ja yleisilmettä.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

05.09.2023 - 14.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Joni Yrjönen
  • Tommi Rintamäki
Vastuuopettaja

Tommi Rintamäki

Ryhmät
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

Yleisesti
- Oikeuteen työskennellä itsenäisesti pajalla edellytetään kunkin materiaalipajan opintojakson hyväksyttyä suoritusta.
- Osaat käyttää pajojen koneita, laitteita ja käsityökaluja.
- Omaksut perustiedot ja -taidot suuntautumisalasi keskeisimmistä materiaaleista ja menetelmistä.
- Tunnet kyseisen pajan materiaalien mahdolliset rakenteet, ominaisuudet ja käyttö- ja työstötavat.
- Pystyt osallistumaan aktiivisesti työympäristösi kehittämiseen.
- Opit seuraamaan alan kehitystä ja osaat kehittää jatkuvasti materiaaliosaamistasi.

Opintojaksojen sisällöt vaihtelevat koulutuksittain.

Sisältö

Miten käytät työvälineitä, koneita ja laitteita turvallisesti ja pidät ne hyvässä kunnossa?
Miten tunnistat kyseisen pajan materiaalien tärkeimmät ominaisuudet?
Miten suunnittelet esteettisiä ja tarkoituksenmukaisia esineitä ja tuotteita käyttäen samalla vastuullisesti materiaalia?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 30.11.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 20

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Elsa Hulkkonen
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Elsa Hulkkonen

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- osaat havainnoida ja analysoida kolmiulotteisuutta
- ymmärrät kolmiulotteisen sommittelun tärkeimpiä käsitteitä
- ymmärrät ihmisen vartalon rakenteen ja toiminnan plastisen sommittelun näkökulmasta (kuvanveisto)
- hallitset perusteet tavallisimpien plastisen sommittelun materiaalien käytöstä (kuten savi ja kipsi)
- osaa soveltaa kolmiulotteisen sommittelun periaatteita oman alan suunnittelutehtävissä

Sisältö

Kuinka hahmottaa kolmiulotteista maailmaa?
Kolmiulotteisen sommittelun perusperiaatteet?
Mistä materiaaleista ja millä tekniikoilla kannattaa tutkia kolmiulotteisia muotoja?
Miten muovaan kiinnostavia ja jännitteisiä muotoja?
Kuinka voin hyödyntää saavuttamaani taiteellista ymmärrystä ammatissani?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja. sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Avain ilmoitetaan opintojakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssilla ei ole ensisijaista TKI tai työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssilla ei ole erillistä tenttiä - tehtävien palautukset kurssin aikana annettuina päivinä.

Kansainvälinen yhteistyö

Kurssilla ei ole kansainvälistä yhteistyötä

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h opiskelijan työtä (1op = 27h). Opiskelijan työmäärä on 5 opintopistettä, josta osa toteutetaan itsenäisesti ja osa ohjatusti.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso toteutetaan kahdessa osassa:
Muodonanto, perusteet ja Muodonanto, ammatillinen. Kurssin aikana tutustutaan mm. kolmiulotteiseen työskentelyyn sekä perehdytään ihmisvartaloon plastisen sommittelun kautta.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson kontaktitapaamisten aikana pidetään luentoja ja tehdään oppimistehtäviä. Arvioinnin kohteena olevista oppimistehtävistä osa toteutetaan itsenäisesti ja osa osittain ohjatusti annetun aikataulun mukaisesti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmänä käytetään suullista ja/tai kirjallista palautetta, itsearviointia, reflektointia ja vertaisarviointia.
Arvioinnin perusteet on selvitetty opetussuunnitelmaan pohjautuvien tehtävänantojen yhteydessä.
Aktiivinen osallistuminen tärkeää.
Arvioinnissa korostetaan mm. luovaa ja kokeilevaa ajattelua sekä kolmiulotteista hahmotuskykyä.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 08.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 20

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Elsa Hulkkonen
  • Nina Palmros
Vastuuopettaja

Elsa Hulkkonen

Ryhmät
  • PAKV23KM
    Palvelumuotoilu, monimuoto

Tavoitteet

- osaat havainnoida ja analysoida kolmiulotteisuutta
- ymmärrät kolmiulotteisen sommittelun tärkeimpiä käsitteitä
- ymmärrät ihmisen vartalon rakenteen ja toiminnan plastisen sommittelun näkökulmasta (kuvanveisto)
- hallitset perusteet tavallisimpien plastisen sommittelun materiaalien käytöstä (kuten savi ja kipsi)
- osaa soveltaa kolmiulotteisen sommittelun periaatteita oman alan suunnittelutehtävissä

Sisältö

Kuinka hahmottaa kolmiulotteista maailmaa?
Kolmiulotteisen sommittelun perusperiaatteet?
Mistä materiaaleista ja millä tekniikoilla kannattaa tutkia kolmiulotteisia muotoja?
Miten muovaan kiinnostavia ja jännitteisiä muotoja?
Kuinka voin hyödyntää saavuttamaani taiteellista ymmärrystä ammatissani?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja. sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Alustan avain ilmoitetaan opintojakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei ole suunniteltu TKI- tai työelämäyhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h opiskelijan työtä (1op = 27h)

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson kontaktitapaamisten aikana pidetään luentoja ja tehdään oppimistehtäviä. Arvioinnin kohteena olevia oppimistehtäviä toteutetaan ohjatusti ja itsenäisesti annetun aikataulun mukaisesti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmänä käytetään suullista ja joissain harvoissa tapauksissa kirjallista palautetta, itsearviointia, reflektointia ja vertaisarviointia.
Arvioinnin perusteet on selvitetty opetussuunnitelmaan pohjautuvien tehtävänantojen yhteydessä.
Aktiivinen osallistuminen on tärkeää.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 21

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Elsa Hulkkonen
Vastuuopettaja

Elsa Hulkkonen

Ryhmät
  • GRKV23SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

- osaat havainnoida ja analysoida kolmiulotteisuutta
- ymmärrät kolmiulotteisen sommittelun tärkeimpiä käsitteitä
- ymmärrät ihmisen vartalon rakenteen ja toiminnan plastisen sommittelun näkökulmasta (kuvanveisto)
- hallitset perusteet tavallisimpien plastisen sommittelun materiaalien käytöstä (kuten savi ja kipsi)
- osaa soveltaa kolmiulotteisen sommittelun periaatteita oman alan suunnittelutehtävissä

Sisältö

Kuinka hahmottaa kolmiulotteista maailmaa?
Kolmiulotteisen sommittelun perusperiaatteet?
Mistä materiaaleista ja millä tekniikoilla kannattaa tutkia kolmiulotteisia muotoja?
Miten muovaan kiinnostavia ja jännitteisiä muotoja?
Kuinka voin hyödyntää saavuttamaani taiteellista ymmärrystä ammatissani?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja. sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Alustan avain ilmoitetaan opintojakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei ole suunniteltu TKI- tai työelämäyhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h opiskelijan työtä (1op = 27h)

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson kontaktitapaamisten aikana pidetään luentoja ja tehdään oppimistehtäviä.
Arvioinnin kohteena olevia oppimistehtäviä toteutetaan ohjatusti ja itsenäisesti annetun aikataulun mukaisesti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmänä käytetään suullista palautetta, itsearviointia, reflektointia ja vertaisarviointia. Joissain harvoissa tapauksissa saatetaan käyttää kirjallista palautetta.
Arvioinnin perusteet on selvitetty opetussuunnitelmaan pohjautuvien tehtävänantojen yhteydessä.
Aktiivinen osallistuminen on tärkeää.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 08.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 23

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Elsa Hulkkonen
Vastuuopettaja

Elsa Hulkkonen

Ryhmät
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

- osaat havainnoida ja analysoida kolmiulotteisuutta
- ymmärrät kolmiulotteisen sommittelun tärkeimpiä käsitteitä
- ymmärrät ihmisen vartalon rakenteen ja toiminnan plastisen sommittelun näkökulmasta (kuvanveisto)
- hallitset perusteet tavallisimpien plastisen sommittelun materiaalien käytöstä (kuten savi ja kipsi)
- osaa soveltaa kolmiulotteisen sommittelun periaatteita oman alan suunnittelutehtävissä

Sisältö

Kuinka hahmottaa kolmiulotteista maailmaa?
Kolmiulotteisen sommittelun perusperiaatteet?
Mistä materiaaleista ja millä tekniikoilla kannattaa tutkia kolmiulotteisia muotoja?
Miten muovaan kiinnostavia ja jännitteisiä muotoja?
Kuinka voin hyödyntää saavuttamaani taiteellista ymmärrystä ammatissani?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja. sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Alustan avain ilmoitetaan opintojakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei ole suunniteltu TKI- tai työelämäyhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h opiskelijan työtä (1op = 27h)

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson kontaktitapaamisten aikana pidetään luentoja ja tehdään oppimistehtäviä. Arvioinnin kohteena olevia oppimistehtäviä toteutetaan ohjatusti ja itsenäisesti annetun aikataulun mukaisesti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmänä käytetään suullista palautetta, itsearviointia, reflektointia ja vertaisarviointia. Joissain harvoissa tapauksissa saatetaan käyttää kirjallista palautetta.
Arvioinnin perusteet on selvitetty opetussuunnitelmaan pohjautuvien tehtävänantojen yhteydessä.
Aktiivinen osallistuminen on tärkeää.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

24.01.2024 - 26.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Tuula Pöyhönen
Vastuuopettaja

Maarit Kalmakurki

Ryhmät
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- Tunnet muodin ja tyylin teorioita.
- Syvennät kohderyhmä- ja asiakaslähtöistä ajatteluasi.
- Osaat suunnitella ja tuottaa elämyksiä asiakkaalle.
- Perehdyt syvällisesti erilaisiin trendeihin, tyyleihin, lifestyleihin ja tuotteiden sisältämiin kulttuurisiin viesteihin.
- Sovellat omaa persoonallista näkemystäsi asiakkaan arvomaailmaa tukevaksi ja palvelevaksi kokonaisuudeksi.
- Tunnet muodin ja tyylin teorioita.
- Ymmärrät brändin rakentamisen merkityksen ja mahdollisuudet mitä moninaisimmissa yhteyksissä: elämystuotannosta ja tapahtumista aina yksittäisiin, konkreettisiin tuotteisiin kuten esimerkiksi vaatemallistoihin tai esiintymisasuihin.
- Osaat brändäämiseen liittyen mielikuvien ja visuaalisen markkinoinnin perusteita konkreettisella tasolla, visuaalisen ilmeen ideoinnissa ja konkreettisen materiaalin suunnittelussa.
- Opit kohderyhmäajattelua ja asiakaslähtöisyyttä tuotteen / palvelun markkinoinnin näkökulmasta.
- Opit elämysten suunnittelua ja tuottamista.

Sisältö

- Miten muodin ja tyylin teoriat (Simmel, Bourdieu, Schulze) auttavat analysoimaan ihmisten erilaisia elämysmaailmoja?
- Miten muokkaat persoonallista näkemystäsi asiakkaan tyyliin ja arvomaailmaan sopivaksi?
- Miten sovellat kansainvälistä trendi-informaatiota suunnitelmissasi, perehdyt alan messutoimintoihin ja hyödynnät materiaaleja välittävien agentuurien antamaa informaatiota?
- Miten havainnoit ja keräät aineistoa ajankohtaisista tyyli- ja pukeutumisilmiöistä?
- Miten analysoit valitsemaasi aihetta eri teorioiden tarjoamista lähtökohdista?
- Miten harjoitustyössä rajaat asiakkaasi / kohderyhmäsi ja tuotat hänen arvojaan, toiveitaan ja tarpeitaan palvelevan elämyksellisen tuotteen /palvelun.
- Asiakas /kohderyhmän edustaja osallistuu suunnitteluprosessiin alusta alkaen.

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali ilmoitetaan kurssin aikana.

Opintojakson kuluessa opettaja jakaa oppimateriaalia, tiedostoja, linkkejä ym. kunkin lähiopetuskerran teeman mukaisesti Learn-alustalla. Materiaali on osin myös yksilöllistä riippuen kunkin henkilökohtaisesta harjoitustehtävästä ja kiinnostuksesta.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso muodostaa sisällöllisen jatkumon, jolloin opiskelijan tulee seurata opetusta (luentoja) alusta loppuun. Luentojen ohessa keskinäistä vuoropuhelua ja tuntitehtäviä, myös ryhmissä.

Yksilöllisestä väylästä (mahdollisesti osittaisesta) tulee keskustella opintojakson opettajan kanssa etukäteen.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei varsinaista yhteistyötä ulkopuolisten tahojen kanssa.
Opintotehtävässään opiskelija on yhteydessä alalla toimiviin yrityksiin tai tekijöihin.

Opintojakson sisällöt painottavat alan teoreettista tuntemusta.

Tentit ja muut määräajat

Ei tenttiä.

Tuntitehtävät ja kurssin lopputehtävä.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei kansainvälistäyhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä 5 op.

Toteutuksen osien kuvaus

1. Pukeutumisen ja muodin sosiologia, muodin ja tyylin käsitteet sekä muodin tutkimuksen kehitys ja historia.

2. Kaupallisuus, trendit, brändit, markkinointi ja yritystoiminta.

3. Kestävä kehitys ja vastuullisuus.

Lisätietoja opiskelijoille

Lisätietoja antaa opintojakson opettaja.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Suoritetut tehtävät
- Läsnäolo ja aktiivinen osallistuminen opetukseen. Kurssilla on läsnäolovelvollisuus.

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

06.09.2023 - 12.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Heli Abdel-Rahman
  • Esa Hämäläinen
  • Marjo Kivilompolo
Vastuuopettaja

Heli Abdel-Rahman

Ryhmät
  • GRKV23SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

Opit muotoiluprosessin toimintatapoja. Opit hyödyntämään erilaisia ideointimenetelmiä etsiessäsi uusia, käyttäjälähtöisiä ratkaisuja.
Opit tarkkailemaan ympäristöäsi.
Mitä ihmiset haluavat ja tarvitsevat elämäänsä?
Miten muotoilija voi parantaa elämän laatua?
Luonnosten ja muiden visuaalisten esittämistapojen avulla opit helpottamaan ongelmanratkaisua ja ajattelua.

Sisältö

Miten muotoiluprosessi toimii ja miten siinä tuotetaan uusia ideoita?
Miten visualisoit ideasi ja kehität sen edelleen luonnoksesta prototyypiksi ja tuotteeksi?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.
Avain ilmoitetaan opintojaksolla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso jakautuu 2 osaan:
Ensin toteutuu teoria-osa (3 op), joka koostuu luennoista ja oppimistehtävistä, joissa käsitellään muotoilualaa yleisesti ja muotoiluprosessin eri vaiheita, riippumatta eri koulutusten substanssialasta.

Sen jälkeen toteutuu substanssi-osa (2 op), jonka aikana käsitellään muotoiluprosessin eri vaiheita ja alan käytänteitä kunkin koulutuksen näkökulmasta ja tehdään oppimistehtäviä.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla pidetään aiheeseen liittyviä luentoja, tehdään lyhyitä oppimistehtäviä ja ekskursio.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

05.09.2023 - 12.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Anu Vainio
  • Maiju Koskinen
  • Sabine Suorsa
Vastuuopettaja

Heli Abdel-Rahman

Ryhmät
  • SKKV21SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

- Tunnistat yrittäjyyden merkityksen uravaihtoehtona muotoilun alalla.
- Osaat havaita ja arvioida muuttuvan toimintaympäristön ja verkostojen tarjoamia mahdollisuuksia oman yritystoiminnan kehittämiseksi.
- Osaat tuotteistaa, kaupallistaa ja markkinoida tuote- tai palveluideasi.
- Tunnistat yritystoiminnan riskit ja osaat varautua niihin.
- Osaat tehdä perustettavan yrityksen viranomaisilmoitukset.

Sisältö

- Minkälaisia valmiuksia yrittäjä tarvitsee?
- Miten yritysidea löytyy?
- Miten idea tuotteistetaan, kaupallistetaan ja markkinoidaan?
- Mihin toimiva liikeidea perustuu?
- Miten analysoit markkinoita?
- Minkälaisia laskelmia on tehtävä ennen yritystoiminnan aloittamista?
- Miten suunnittelet asiakaslähtöistä markkinointia?
- Mitkä ovat yritystoiminnan riskejä ja miten suunnittelet riskienhallintaa?
- Mitkä ovat yrityksen käytännön perustamistoimet?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Oppimistehtävän arviointi
Aktiivinen osallistuminen opetukseen

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

12.01.2024 - 25.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 27

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Anu Vainio
  • Frans Silvennoinen
Vastuuopettaja

Anu Vainio

Ryhmät
  • BTMKV22KP
    Biotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- Tunnistat yrittäjyyden merkityksen uravaihtoehtona muotoilun alalla.
- Osaat havaita ja arvioida muuttuvan toimintaympäristön ja verkostojen tarjoamia mahdollisuuksia oman yritystoiminnan kehittämiseksi.
- Osaat tuotteistaa, kaupallistaa ja markkinoida tuote- tai palveluideasi.
- Tunnistat yritystoiminnan riskit ja osaat varautua niihin.
- Osaat tehdä perustettavan yrityksen viranomaisilmoitukset.

Sisältö

- Minkälaisia valmiuksia yrittäjä tarvitsee?
- Miten yritysidea löytyy?
- Miten idea tuotteistetaan, kaupallistetaan ja markkinoidaan?
- Mihin toimiva liikeidea perustuu?
- Miten analysoit markkinoita?
- Minkälaisia laskelmia on tehtävä ennen yritystoiminnan aloittamista?
- Miten suunnittelet asiakaslähtöistä markkinointia?
- Mitkä ovat yritystoiminnan riskejä ja miten suunnittelet riskienhallintaa?
- Mitkä ovat yrityksen käytännön perustamistoimet?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Oppimistehtävän arviointi
Aktiivinen osallistuminen opetukseen

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Anna Sirelius-Mäkelä
  • Tarja Brola
Vastuuopettaja

Tarja Brola

Ryhmät
  • GRKV22SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

- Tunnistat yrittäjyyden merkityksen uravaihtoehtona muotoilun alalla.
- Osaat havaita ja arvioida muuttuvan toimintaympäristön ja verkostojen tarjoamia mahdollisuuksia oman yritystoiminnan kehittämiseksi.
- Osaat tuotteistaa, kaupallistaa ja markkinoida tuote- tai palveluideasi.
- Tunnistat yritystoiminnan riskit ja osaat varautua niihin.
- Osaat tehdä perustettavan yrityksen viranomaisilmoitukset.

Sisältö

- Minkälaisia valmiuksia yrittäjä tarvitsee?
- Miten yritysidea löytyy?
- Miten idea tuotteistetaan, kaupallistetaan ja markkinoidaan?
- Mihin toimiva liikeidea perustuu?
- Miten analysoit markkinoita?
- Minkälaisia laskelmia on tehtävä ennen yritystoiminnan aloittamista?
- Miten suunnittelet asiakaslähtöistä markkinointia?
- Mitkä ovat yritystoiminnan riskejä ja miten suunnittelet riskienhallintaa?
- Mitkä ovat yrityksen käytännön perustamistoimet?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Iida Silvennoinen

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Opiskelumateriaali

Alan kirjallisuus ja verkkomateriaalit, opettajien kokoama ja jakama materiaali ja opiskelijoiden kokoama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan ja itsenäinen työskentely

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssilla ei ole ensisijaista TKI tai työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssilla ei ole erillistä tenttiä. Palautus koostuu erillisistä tehtävistä, jotka palautetaan toukokuun loppuun mennessä.

Kansainvälinen yhteistyö

Kurssilla ei ole ensisijaista kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

Kurssi on 5 opintopisteen laajuinen, joka vastaa noin 135h, josta osa toteutetaan ohjatusti ja osa itsenäisesti. Tämä vastaa n. 4 viikkoa.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssilla keskitytään perusompelutaitojen harjoitteluun ja/tai syventämiseen opiskelijan lähtötason mukaan. Kurssi toimii ompelutekniikan preppauskurssina ennen Muodin ja Puvustuksen Malliston toteutus ja dokumentointikurssia, sekä ensimmäisen vuoden opiskelijoilla Materiaalipajojen ammattitekniikan osuutta syventävänä kurssina. Kurssin aikana keskitytään käytännön ompelutaitojen opetteluun. Tehtävät ovat sekä pieniä sauma- ja rakenneharjoituksia että vaatteiden valmistamista. Kurssi sopii kaikkien vuosikurssien opiskelijoille ja kurssille voi tulla myös syventämään haastavampien materiaalien (pitsit, läpikuultavat ja liukkaat kankaat) hallintaa valmistuksen näkökulmasta.

Lisätietoja opiskelijoille

Voit varata etukäteen materiaaleja, joiden käsittelyyn haluat perehtyä tai etsiä esimerkkikuvia rakenteista, joita haluat oppia. Varaudu esittelemään toiveita ensimmäisellä tapaamiskerralla.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin suorittaminen arvioidaan palautettujen harjoitustehtävien ja aktiivisen tuntityöskentelyn perusteella. Arvioinnissa painotetaan harjoitusten runsautta ja huolellista valmistamista sekä omien taitojen haastamista uusilla materiaaleilla ja tekniikoilla.

Ilmoittautumisaika

02.08.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 22

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Nina Palmros
Vastuuopettaja

Heli Abdel-Rahman

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on opiskelijan harjaantuminen piirtämisen ja luonnostelun perustaidoissa.
Opintojakson suorittanut opiskelija osaa piirtää perusmuotoja ja kuvata niitä viivan, valon ja varjon avulla.
Opiskelija osaa piirtää ihmisen ja osaa kuvata ihmisen yksityiskohtia kuten kasvoja.
Opiskelija osaa käyttää tilan kuvaamisessa perspektiiviä, väriä, valoa ja varjoa.
Sommittelu- ja väritehtävät harjaannuttavat silmää tasapainoisten ja kiinnostavien kuvien toteuttamisessa.

Sisältö

Opintojaksolla tehdään runsaasti perusharjoituksia, jotka auttavat opiskelijaa löytämään varmuutta kuvailmaisuun.
Opit hahmottamaan perusmuotoja, ihmisen piirtämistä, perspektiiviä, sommittelun ja värin perusteita.
Opintojakso soveltuu opiskelijoille, jotka haluavat kehittää käsivaraisen piirtämisen ja luonnostelun perusosaamista.

Materiaalit ja tarvikkeet
Lyijykyniä (eri kovuusasteet), hiiliä, säämiskä, fiksatiivi, puristettu hiili, hiilikumi tai sinitarraa, tussi (nestemäinen musta), akvarellisiveltimiä eri paksuisia, isoja lattasiveltimiä, kiinalainen sivellin, tussiterä ja –varsi, kuivapastelliliidut, akvarellivärit

Opiskelumateriaali

Opettajan jakama materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

06.09.2023 - 13.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Silva Kärpänoja
Vastuuopettaja

Heli Abdel-Rahman

Ryhmät
  • SKKV22SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

- Osaat reflektoida osaamisesi kehittymistä.
- Hahmotat portfolion suunnitteluprosessin ja rakenteen.
- Olet tietoinen portfolion ammatillisista perusteista
- Osaat käsikirjoittaa sisällön, sekä valita ja valmistella kuvamateriaalin.
- Osaat käyttää eri työkaluja ja ohjelmistoja portfolion luontiin.
- Pystyt hyödyntämään eri työkaluja ja ohjelmistoja oman portfoliosivustosi tekemisessä
- Ymmärrät portfolion julkaisun perusteet

Opiskelija palauttaa työt ajallaan määräaikaan mennessä.

Sisältö

- Miten reflektoit osaamisesi kehittymistä?
- Miten suunnitella toimiva ja tarkoituksenmukainen ammatillinen portfolio?
- Miten tehdä verkkoportfolio ja videoportfolio?
- Miten käsikirjoittaa portfolio ja valita sekä käsitellä kuvat siihen?
- Miten valita ja käyttää julkaisualustaa?
- Miten käyttää ja valita julkaisuun tarvittavat välineet ja ohjelmat?
- Kuinka kohderyhmä tulisi huomioida suunnittelussa?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Silva Kärpänoja
Vastuuopettaja

Silva Kärpänoja

Ryhmät
  • PAKV23KM
    Palvelumuotoilu, monimuoto

Tavoitteet

- Osaat reflektoida osaamisesi kehittymistä.
- Hahmotat portfolion suunnitteluprosessin ja rakenteen.
- Olet tietoinen portfolion ammatillisista perusteista
- Osaat käsikirjoittaa sisällön, sekä valita ja valmistella kuvamateriaalin.
- Osaat käyttää eri työkaluja ja ohjelmistoja portfolion luontiin.
- Pystyt hyödyntämään eri työkaluja ja ohjelmistoja oman portfoliosivustosi tekemisessä
- Ymmärrät portfolion julkaisun perusteet

Opiskelija palauttaa työt ajallaan määräaikaan mennessä.

Sisältö

- Miten reflektoit osaamisesi kehittymistä?
- Miten suunnitella toimiva ja tarkoituksenmukainen ammatillinen portfolio?
- Miten tehdä verkkoportfolio ja videoportfolio?
- Miten käsikirjoittaa portfolio ja valita sekä käsitellä kuvat siihen?
- Miten valita ja käyttää julkaisualustaa?
- Miten käyttää ja valita julkaisuun tarvittavat välineet ja ohjelmat?
- Kuinka kohderyhmä tulisi huomioida suunnittelussa?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla ei toteuteta TKI tai työelämäyhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan suunnitteluprojekti ulkopuolisen asiakkaan kanssa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Silva Kärpänoja
Vastuuopettaja

Sanna Haapanen

Ryhmät
  • GRKV22SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

- Osaat reflektoida osaamisesi kehittymistä.
- Hahmotat portfolion suunnitteluprosessin ja rakenteen.
- Olet tietoinen portfolion ammatillisista perusteista
- Osaat käsikirjoittaa sisällön, sekä valita ja valmistella kuvamateriaalin.
- Osaat käyttää eri työkaluja ja ohjelmistoja portfolion luontiin.
- Pystyt hyödyntämään eri työkaluja ja ohjelmistoja oman portfoliosivustosi tekemisessä
- Ymmärrät portfolion julkaisun perusteet

Opiskelija palauttaa työt ajallaan määräaikaan mennessä.

Sisältö

- Miten reflektoit osaamisesi kehittymistä?
- Miten suunnitella toimiva ja tarkoituksenmukainen ammatillinen portfolio?
- Miten tehdä verkkoportfolio ja videoportfolio?
- Miten käsikirjoittaa portfolio ja valita sekä käsitellä kuvat siihen?
- Miten valita ja käyttää julkaisualustaa?
- Miten käyttää ja valita julkaisuun tarvittavat välineet ja ohjelmat?
- Kuinka kohderyhmä tulisi huomioida suunnittelussa?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

12.01.2024 - 26.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2.5 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Frans Silvennoinen
Vastuuopettaja

Frans Silvennoinen

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- Osaat reflektoida osaamisesi kehittymistä.
- Hahmotat portfolion suunnitteluprosessin ja rakenteen.
- Olet tietoinen portfolion ammatillisista perusteista
- Osaat käsikirjoittaa sisällön, sekä valita ja valmistella kuvamateriaalin.
- Osaat käyttää eri työkaluja ja ohjelmistoja portfolion luontiin.
- Pystyt hyödyntämään eri työkaluja ja ohjelmistoja oman portfoliosivustosi tekemisessä
- Ymmärrät portfolion julkaisun perusteet

Opiskelija palauttaa työt ajallaan määräaikaan mennessä.

Sisältö

- Miten reflektoit osaamisesi kehittymistä?
- Miten suunnitella toimiva ja tarkoituksenmukainen ammatillinen portfolio?
- Miten tehdä verkkoportfolio ja videoportfolio?
- Miten käsikirjoittaa portfolio ja valita sekä käsitellä kuvat siihen?
- Miten valita ja käyttää julkaisualustaa?
- Miten käyttää ja valita julkaisuun tarvittavat välineet ja ohjelmat?
- Kuinka kohderyhmä tulisi huomioida suunnittelussa?

Opiskelumateriaali

Opettajan kokoamat materiaalit luennoilla. Lisäksi kirjat, videot, esimerkit yms.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista.

Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssi valmentaa työelämä- ja työnhakutaitoja ja opiskelijasta riippuen sisältää työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Kurssilla ei järjestetä tenttiä.
Tehtävät tulee palauttaa kurssilla esitetyn aikataulun mukaisesti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnissa painotetaan:
- palautettavien tehtävien laatua
- aktiivisuutta ja läsnäoloa opetuksessa

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

15 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Mikko Lehto
Vastuuopettaja

Suvi Pylvänen

Ryhmät
  • GDKV22KM
    Game design, part-time studies

Tavoitteet

- Osaat reflektoida osaamisesi kehittymistä.
- Hahmotat portfolion suunnitteluprosessin ja rakenteen.
- Olet tietoinen portfolion ammatillisista perusteista
- Osaat käsikirjoittaa sisällön, sekä valita ja valmistella kuvamateriaalin.
- Osaat käyttää eri työkaluja ja ohjelmistoja portfolion luontiin.
- Pystyt hyödyntämään eri työkaluja ja ohjelmistoja oman portfoliosivustosi tekemisessä
- Ymmärrät portfolion julkaisun perusteet

Opiskelija palauttaa työt ajallaan määräaikaan mennessä.

Sisältö

- Miten reflektoit osaamisesi kehittymistä?
- Miten suunnitella toimiva ja tarkoituksenmukainen ammatillinen portfolio?
- Miten tehdä verkkoportfolio ja videoportfolio?
- Miten käsikirjoittaa portfolio ja valita sekä käsitellä kuvat siihen?
- Miten valita ja käyttää julkaisualustaa?
- Miten käyttää ja valita julkaisuun tarvittavat välineet ja ohjelmat?
- Kuinka kohderyhmä tulisi huomioida suunnittelussa?

Opiskelumateriaali

Opettajan jakama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkoon perustuva oppimisreitti
Osallistut opetus- ja ohjaustilaisuuksiin aikataulun mukaisesti. Opintoaikataulusi määräytyy ajoitettujen ryhmätilaisuuksien ja itseopiskelujen perusteella.

Oppimisreitti, joka nopeuttaa opintoja
Jos olet hankkinut aiheesta aikaisempaa oppimista (kokonaan / osittain), ota ennen kurssia vastuuopettajaan yhteyttä. Näin voitte keskustella siitä, onko sinulla tarvittava pätevyys ja mitkä ovat menetelmät kyseisen pätevyyden osoittamiseksi. Jos et pysty osallistumaan kaikkiin lähiopetustilaisuuksiin muiden kurssien takia, sinun on suoritettava oppimistehtävät itsenäisesti.

Työperusteinen oppimisreitti
Sinun on otettava yhteyttä kurssin opettajaan ennen kurssia sopiaksesi kehitystehtävistä, jotka suoritat työpaikallasi. Sinun on todistettava oppimasi sekä teoreettisesti että käytännössä pitämällä esitys, jossa jaat osaamisesi myös muulle luokalle.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssi valmentaa työelämä- ja työnhakutaitoja ja opiskelijasta riippuen sisältää työelämäyhteistyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

11.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

10 op

Toteutustapa

70 % Lähiopetus, 30 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 22

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Esko Ahola
  • Leena Muotio
  • Frans Silvennoinen
  • Seija Kiuru-Lavaste
Vastuuopettaja

Esko Ahola

Ryhmät
  • MPKV21KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- tunnet projektityöskentelyn vaiheet
- osaat suunnitella ja aikatauluttaa projektin
- osaat toimia projektissa oman alan asiantuntijana
- omaksut analyyttisen, kriittisen, tutkivan ja reflektoivan työskentelyotteen oman alasi tutkimus- ja kehittämistyössä
- osaat soveltaa luovasti ja kriittisesti tietotaitoasi valitussa muotoiluprojektissa
- osaat asettaa tavoitteet, luoda tutkimuskysymykset ja valita kehittämiskohteeseesi soveltuvat tutkimusmenetelmät
- opit analysoimaan, kuinka valittuja menetelmiä sovelletaan tutkimuskysymyksen ratkaisemiseksi
- osaat laatia tutkimussuunnitelman

Opintojaksolla kirjoitat tutkimussuunnitelmaan perustuvan tutkielman, joka on muodoltaan opinnäytetyön kaltainen, mutta sivumäärältään suppeampi (noin 20 sivua).
- hallitset lähdeviite- ja luettelointitekniikan sekä muut tutkivan kirjoittamisen ohjeet
- osaat laatia lähdeluettelon kriittisesti
- osaat arvioida tutkimuksesi luotettavuutta

Tämä opintokokonaisuus tulee tehdä ennen opinnäytetyön aloittamista.

Sisältö

Mitä vaiheita projektityöskentely sisältää?
Miten projekti suunnitellaan ja aikataulutetaan?
Mitä tehtäviä ja rooleja sinulla on muotoilun edustajana?
Miten projekti toteutetaan ja raportoidaan kriittisellä, tutkivalla ja reflektoivalla tutkimusotteella?
Miten ammattialan TKI-projekti ja siihen liittyen tutkimukseen tarvittavat oppimistehtävät ja tutkimussuunnitelma sekä projektin tutkielma toteutetaan?

Opiskelumateriaali

Verkkomateriaalit, alan kirjallisuus ja opettajien kokoama sekä jakama aineisto. Opiskelijat kokoavat myös itse ryhmälle jaettavaa materiaalia.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Projektit tehdään kokonaan yhteistyössä työelämän kanssa.

Tentit ja muut määräajat

Projektien eteneminen määrittää aikataulun ja niiden mukaan edetään.

Kansainvälinen yhteistyö

Tki ja kansainvälinen yhteistyö selviää projektien myötä.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan tekemä työmäärä on 27 tuntia yhtä opintopistettä kohden.
10 x 27 t, yhteensä 270 t, josta kontaktiopetuksen osuus on 100-120 t ja loppu itsenäistä työskentelyä projekteissa sekä projektitutkielman kirjoittamista.

Toteutuksen osien kuvaus

Projektin suunnittelu ja toteutus 7 op
Projektitutkielma 3 op

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija voi ehdottaa myös itse projektia. Ohjaajat esittelevät oppilaitokselle tulleita ehdotuksia. Projektja voi tehdä myös ryhmätyönä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Prokektin suorittaminen hyväksytysti ja projektitukielman kirjoittaminen.
Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

30.10.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 30

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Leena Muotio
  • Jani Kiviranta
  • Tarja Brola
Vastuuopettaja

Tarja Brola

Ryhmät
  • GRKV20SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

- tunnet projektityöskentelyn vaiheet
- osaat suunnitella ja aikatauluttaa projektin
- osaat toimia projektissa oman alan asiantuntijana
- omaksut analyyttisen, kriittisen, tutkivan ja reflektoivan työskentelyotteen oman alasi tutkimus- ja kehittämistyössä
- osaat soveltaa luovasti ja kriittisesti tietotaitoasi valitussa muotoiluprojektissa
- osaat asettaa tavoitteet, luoda tutkimuskysymykset ja valita kehittämiskohteeseesi soveltuvat tutkimusmenetelmät
- opit analysoimaan, kuinka valittuja menetelmiä sovelletaan tutkimuskysymyksen ratkaisemiseksi
- osaat laatia tutkimussuunnitelman

Opintojaksolla kirjoitat tutkimussuunnitelmaan perustuvan tutkielman, joka on muodoltaan opinnäytetyön kaltainen, mutta sivumäärältään suppeampi (noin 20 sivua).
- hallitset lähdeviite- ja luettelointitekniikan sekä muut tutkivan kirjoittamisen ohjeet
- osaat laatia lähdeluettelon kriittisesti
- osaat arvioida tutkimuksesi luotettavuutta

Tämä opintokokonaisuus tulee tehdä ennen opinnäytetyön aloittamista.

Sisältö

Mitä vaiheita projektityöskentely sisältää?
Miten projekti suunnitellaan ja aikataulutetaan?
Mitä tehtäviä ja rooleja sinulla on muotoilun edustajana?
Miten projekti toteutetaan ja raportoidaan kriittisellä, tutkivalla ja reflektoivalla tutkimusotteella?
Miten ammattialan TKI-projekti ja siihen liittyen tutkimukseen tarvittavat oppimistehtävät ja tutkimussuunnitelma sekä projektin tutkielma toteutetaan?

Opiskelumateriaali

Selviää Learnista.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla tehdään työelämäprojekti.

Tentit ja muut määräajat

Selviävät Learnista.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojakso on mahdollista suorittaa esimerkiksi kv-vaihdon tai kv-työharjoittelun aikana kv-yhteiestyökumppanin tarjoamasta projektista.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan tekemä työmäärä on 27 tuntia yhtä opintopistettä kohden.
10 x 27 t, yhteensä 270 t, josta kontaktiopetuksen osuus on 100-120 t ja loppu itsenäistä työskentelyä projekteissa sekä projektitutkielman kirjoittamista.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi ja sen perusteet kerrotaan Learnissa.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

10 op

TKI-osuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 20

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Jari-Pekka Muotio
  • Sanna Pitkäniemi-Toroska
  • Diego Carlozzo
Vastuuopettaja

Jari-Pekka Muotio

Ryhmät
  • REKV21SP
    Restaurointi, päivätoteutus

Tavoitteet

- tunnet projektityöskentelyn vaiheet
- osaat suunnitella ja aikatauluttaa projektin
- osaat toimia projektissa oman alan asiantuntijana
- omaksut analyyttisen, kriittisen, tutkivan ja reflektoivan työskentelyotteen oman alasi tutkimus- ja kehittämistyössä
- osaat soveltaa luovasti ja kriittisesti tietotaitoasi valitussa muotoiluprojektissa
- osaat asettaa tavoitteet, luoda tutkimuskysymykset ja valita kehittämiskohteeseesi soveltuvat tutkimusmenetelmät
- opit analysoimaan, kuinka valittuja menetelmiä sovelletaan tutkimuskysymyksen ratkaisemiseksi
- osaat laatia tutkimussuunnitelman

Opintojaksolla kirjoitat tutkimussuunnitelmaan perustuvan tutkielman, joka on muodoltaan opinnäytetyön kaltainen, mutta sivumäärältään suppeampi (noin 20 sivua).
- hallitset lähdeviite- ja luettelointitekniikan sekä muut tutkivan kirjoittamisen ohjeet
- osaat laatia lähdeluettelon kriittisesti
- osaat arvioida tutkimuksesi luotettavuutta

Tämä opintokokonaisuus tulee tehdä ennen opinnäytetyön aloittamista.

Sisältö

Mitä vaiheita projektityöskentely sisältää?
Miten projekti suunnitellaan ja aikataulutetaan?
Mitä tehtäviä ja rooleja sinulla on muotoilun edustajana?
Miten projekti toteutetaan ja raportoidaan kriittisellä, tutkivalla ja reflektoivalla tutkimusotteella?
Miten ammattialan TKI-projekti ja siihen liittyen tutkimukseen tarvittavat oppimistehtävät ja tutkimussuunnitelma sekä projektin tutkielma toteutetaan?

Opiskelumateriaali

Projektin sisältämät tiedot ja aikaisemmat opinnot.
Luentomateriaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lukujärjestyksen mukainen eteneminen. Viikko kohtaiset harjoitustehtävät

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteyttä opintovastaavaasi eri mahdollisuuksien selvittämiseksi.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso toteutetaan asiakaskohteessa

Opiskelijan työmäärä

10 op = 270 t opiskelijan työtä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty projektin raportointi,
Arvioidaan: oppimistehtävät ja oppilaan itsereflektio.
Perusteet: asiasisältö, harjoitustehtävien taso ja oppilaan oma arvio oppimisesta.
Aktiivinen osallistuminen opetukseen (80 % läsnäolopakko), ja harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen.
Kiitettävä (5), hyvä (4-3), tyydyttävä (2-1); hylätty

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

11.01.2024 - 25.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 20

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Maarit Kalmakurki
Vastuuopettaja

Maarit Kalmakurki

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat:
- tunnistaa pukuhistorian, vaatemuodin ja eri aikakausien tyylien historiallisen kehityksen
- nähdä pukeutumisen ja vaatetuksen kunakin aikakautena osana muuta kulttuuria ja yhteiskunnallista elämää
- puku- ja muotihistorian keskeisimmät käsitteet                                                         
- hyödyntää puku- ja muotihistorian tuntemustasi omassa suunnittelussasi – sekä vaatetus/muoti- että puku- ja esiintymisasusuunnittelussa
- tunnistaa skenografiassa käytettäviä tyylikeinoja ja
- tunnet puvustus- ja lavastustaiteen historiaa Suomessa

Sisältö

Miten jonkin historiallisen ajan/aikakauden vaatetuksen ja pukeutumiskulttuurin tuntemus auttaa sinua ymmärtämään myös kyseisen ajan kulttuuria ja yhteiskuntaa?
Miten voit hyödyntää tarjolla olevaa laajaa ja monipuolista kuvamateriaalia johonkin erityiseen aiheeseen perehtymisessä ja asioiden oppimisessa?
Miten voit syventää tuntemustasi johonkin tiettyyn rajattuun puku- tai muotihistorian aikakauteen tai ilmiöön ja miten voit hyödyntää sitä omassa suunnittelussasi?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalia on saatavissa suomeksi, sekä runsaasti englanninkielisenä.
Painetun materiaalin, joko muotiin ja pukeutumiseen liittyviä yleis- tai erikoisteoksia, lisäksi nykyisin on saatavissa korkealuokkaista verkkomateriaalia eri lähteistä.
Opettajien luennot, jaetut sivustot ja kuvamateriaali ja kaikesta edellisestä tehdyt muistiinpanot ovat tärkeä osa oppimateriaalia!

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso on yleissivistävä ja teoreettinen pukeutumisen ja muodin alueelta, soveltavien harjoitustehtävien lisäksi. Esimerkit tulevat tutkimuksesta, työelämästä ja yhteistyötä tehdään mikäli siihen avautuu sopivia mahdollisuuksia.

Tentit ja muut määräajat

Kurssin aikana suoritetaan pienimuitoinen pukuhistorian tutkielma.

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälinen yhteistyö mahdollisuuksien mukaan.

Opiskelijan työmäärä

5op = 5 x 27h

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi käsittelee länsimaisen pukeutumisen ja muodin historian kronologisesti ja pääpiirteissään antiikin kulttuureista aina 1900-luvun viimeisimmille vuosikymmenille asti.
Keskiössä ovat eri tyylisuunnat, sosioekonomiset käytänteet, vaatteiden ja kaavoituksen kehitys.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen luennoille, harjoitustehtävien ja laajan henklökohtaisen referaatin - toteuttaminen taustatutkimuksineen & esittely sekä hyväksytysti suoritettu tentti.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Maarit Kalmakurki
  • Seija Kiuru-Lavaste
Vastuuopettaja

Seija Kiuru-Lavaste

Ryhmät
  • MPKV21KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Osaat suunnittelet puvustuksia erilaisiin produktioihin.
Ymmärrät karakterisoinnin merkitys pukusuunnittelussa.
Tiedät tehtäväsi suunnittelutiimissä?

Sisältö

Miten pukusuunnittelua ja karakterisointia toteutetaan?
Miten analysoit tekstiä tai muita esitysten lähtökohtia?
Mistä ja miten etsit tietoa ja ideoita?
Kuinka sovellat oppimaasi käytännön suunnitttelutehtävissä?

Opiskelumateriaali

Alan kirjallisuus ja verkkomateriaalit, sekä opettajan kokoama ja jakama materiaali, myös opiskelijoiden kokoama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Mahdollisesta yksilöllisestä oppimisväylästä tulee neuvotella opettajien kanssa.

Opiskelua on mahdollista suorittaa joustavasti kolme eri oppimisväylää:
- Työviikkopohjainen oppimisväylä
- Opintoja nopeuttava oppimisväylä
- Työhön integroitu oppimisväylä
Lisätietoja: https://ksamk.sharepoint.com/sites/Opiskelu/SitePages/Opinnot.aspx

Oppimisväylistä keskustellaan ovan kanssa Hops-keskusteluissa ja sovitaan lopullisesti opintojakson opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolle osallistuu myös työelämän edustaja ja kaikki esimerkit tulevat todellisesta työelämästä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla on tehtäviä, joiden määräajat sovitaan opiskelijoiden kanssa yhdessä. Varsinaista tenttiä ei ole vaan tutustumme erilaisiin teksteihin lukemalla niitä yhdessä ja keskustelemalla, sekä dokumentoimalla analyysit
Yhteisesti valitun tekstin pohjalta opiskelijat suunnittelevat puvustuksen ja se valmistuu jouluun mennessä. Työ aloitetaan tekstin analysoinnilla ja siitä jatketaan roolianalyyseihin. Prosessi etenee pukusuunnitteluprosessin mukaisesti.

Opiskelijan työmäärä

Yhden opintopisteen työmäärä opiskelijalle on 27 tuntia
5 x 27 t

Toteutuksen osien kuvaus

- Pukusuunnittelun perusteet, suunnitteluprosessin eteneminen
- Karakterisointi, mitä se on
- Käsikirjoituksen analysointi, prosessin vaiheet
- Puvustuksen tai malliston suunnittelu käsikirjoituksen pohjalta

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opetukseen osallistuminen ja tehtävien suorittaminen

Ilmoittautumisaika

18.03.2024 - 28.03.2024

Ajoitus

01.05.2024 - 31.07.2024

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 22

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Iida Silvennoinen
Vastuuopettaja

Iida Silvennoinen

Ryhmät
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Perehdyt ohjatusti oman alasi keskeisiin käytännön työtehtäviin. Sovellat teoriassa ja käytännössä opittuja tietoja ja taitoja työelämässä. Kehität valmiuksiasi itsenäiseen työskentelyyn ja työtehtävien kehittämiseen.
Osaat toimia oman erikoistumisalasi/suuntautumispolun mukaisissa työtehtävissä.

Sisältö

Etsit erikoistumiseesi/suuntautumispolkuusi soveltuvan harjoittelupaikan. Teet harjoittelun aikana erikoistumisalasi/suuntautumispolkusi mukaisia työtehtäviä. Raportoit harjoittelun annettujen ohjeiden mukaisesti.

Opiskelumateriaali

Työnantaja voi edellyttää harjoittelijan perehtymistä/tutustumista kulloiseenkin harjoittelutehtävään tai sen osaan. Oppilaitoksen taholta ei ole määritelty opiskelumateriaalia.

Yksilölliset oppimisväylät

Harjoittelu on aina yksilölliseksi jaksoksi suunniteltu kokonaisuus.

TKI ja työelämäyhteistyö

Harjoittelu toteutuu aina yhteistyössä työelämän kanssa oli kyseessä sitten yritys tai yhteisö.

Tentit ja muut määräajat

Harjoittelujaksoihin liittyy oppilaitoksen taholta pakollisina osioina harjoittelujakson päätyttyä:
- harjoittelijan laatima kirjallinen raportti
- julkinen, ryhmälle suunnattu esittely PowerPoint -diaesityksen muodossa

Työharjoittelujen esittely- ja palautetilaisuus järjestetään 1-2 kertaa vuodessa.

Harjoitteludokumentit toimitetaan esittelyn yhteydessä/jälkeen työharjoitteluvastaavalle, joka hyväksyy ne allekirjoituksellaan ja toimittaa opintotoimistoon opintopistekirjausta varten. Opintotoimisto arkistoi harjoitteludokumentit.

Tarkemmat ohjeet Learn-alustalla: Harjoittelu, Muotoilu

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälinen yhteistyö on mahdollista etenkin ulkomaisen työharjoittelun muodossa.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työharjoittelussa sovelletaan samaa laskentakaavaa kuin muissakin opinnoissa:
1 opintopiste (op) vastaa laskennallisesti 27 työtuntia, ts. 1 kokonainen 40 t:n työviikko vastaa 1,5 opintopisteen työpanosta.

Opetussuunnitelmassa (HOPS) vaadittava 800 t:n eli 30 op:n kokonaisharjoittelumäärä voi jakautua yksilöllisesti eri kokoisiin osiin opintojen aikana ja työnantajia voi olla yhdestä useampaan.

Toteutuksen osien kuvaus

Lisätietoja Muodin ja Puvustuksen harjoitteluvastaava Iida Silvennoiselta.

Lisätietoja opiskelijoille

Lisätietoja Muodin ja Puvustuksen harjoitteluvastaava Iida Silvennoiselta.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoittelua ohjaa pääosin harjoittelun toimeksiantajan/työnantajan nimeämä henkilö. Harjoittelu tapahtuu lähes yksinomaan oppilaitoksen ulkopuolella sekä useimmiten opetuksen ulkopuolisina ajankohtina, kuten kesällä. Arviointi tehdään toimeksiantajan/työnantajan toimesta.

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 20

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Katariina Silvola
Vastuuopettaja

Katariina Silvola

Ryhmät
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

xxx

Opiskelumateriaali

Opettajan materiaalit

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Kurssilla perehdytään myrkyttömään ja ekologiseen kartonkigrafiikkaan.

Kartonkigrafiikka on ekologinen, nopea ja helppo tekniikka, joka inspiroi jatkamaan vedoksiaan aina vaan pidemmälle. Opintojaksolla opetetaan tekniikka, opiskelija itse valitsee aiheet.

Ryhmä jaetaan kahteen eri ryhmään yhden prässin takia. Aloitus ja lopetus ovat yhteisiä. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollista työskennellä itsenäisesti omalla ajallaan Taidetalolla.

Kurssimateriaalimaksu 5€/hlö, jolla katetaan perusmateriaalit.

TKI ja työelämäyhteistyö

0op

Opiskelijan työmäärä

Aloitus ja lopetus 4h x 2 = 8h
lähiopetus 4h x 3krt = 12h

Itsenäinen työskentely n. 4h x 3 = 12h

Kaikki yhteensä: 8 + 12 + 12 = 32h

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Maarit Kalmakurki
Vastuuopettaja

Maarit Kalmakurki

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Taidehistoria:
Osaat tunnistaa pääpiirteet eri taidekausista ja osaat taidehistorian aikajanan.

Muotoilun historia:
Tiedät pääpiirteittäin muotoilun historian kehityksen ja siihen liittyen myös oman ammattialasi historian.

Sisältö

Taidehistoria:
- Miten taidekaudet sijoittuvat ajallisesti?
- Mitkä ovat eri taidekausien tuntomerkit?

Muotoilun historia:
- Mikä on eri tyylikausien kronologia
- Mitkä ovat eri tyylikausien tuntomerkit?
- Mikä on muotoilun yhteiskunnallinen merkitys?

Ammattialaan sovelletut tehtävät, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Maarit Kalmakurki
Vastuuopettaja

Maarit Kalmakurki

Ryhmät
  • PAKV23KM
    Palvelumuotoilu, monimuoto

Tavoitteet

Taidehistoria:
Osaat tunnistaa pääpiirteet eri taidekausista ja osaat taidehistorian aikajanan.

Muotoilun historia:
Tiedät pääpiirteittäin muotoilun historian kehityksen ja siihen liittyen myös oman ammattialasi historian.

Sisältö

Taidehistoria:
- Miten taidekaudet sijoittuvat ajallisesti?
- Mitkä ovat eri taidekausien tuntomerkit?

Muotoilun historia:
- Mikä on eri tyylikausien kronologia
- Mitkä ovat eri tyylikausien tuntomerkit?
- Mikä on muotoilun yhteiskunnallinen merkitys?

Ammattialaan sovelletut tehtävät, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

10.01.2024 - 24.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2.5 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

42 - 45

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Maarit Kalmakurki
Vastuuopettaja

Maarit Kalmakurki

Ryhmät
  • GRKV23SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

Taidehistoria:
Osaat tunnistaa pääpiirteet eri taidekausista ja osaat taidehistorian aikajanan.

Muotoilun historia:
Tiedät pääpiirteittäin muotoilun historian kehityksen ja siihen liittyen myös oman ammattialasi historian.

Sisältö

Taidehistoria:
- Miten taidekaudet sijoittuvat ajallisesti?
- Mitkä ovat eri taidekausien tuntomerkit?

Muotoilun historia:
- Mikä on eri tyylikausien kronologia
- Mitkä ovat eri tyylikausien tuntomerkit?
- Mikä on muotoilun yhteiskunnallinen merkitys?

Ammattialaan sovelletut tehtävät, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Opiskelumateriaali

Verkossa Learn alustalla jaettavat videot, verkkolinkit, kirjallisuus

Yksilölliset oppimisväylät

Mikäli opiskelijalla on vastaavat opinnot suoritettuna (sisältö ja laajuus) voi opiskelija hakea kurssin hyväksilukua

TKI ja työelämäyhteistyö

Luento-osuuksia linkitetään työelämän esimerkkeihin

Tentit ja muut määräajat

Erilaisilla yksilö ja ryhmätehtävillä tietyt palautuspäivät

Opiskelijan työmäärä

5op = 5 x 27h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiin vaikuttaa:
luennoille osallistuminen, luentojen ja itsenäisten tehtävien tekeminen, kirjoitustyöt

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

15 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Sarah-Jane Leavey
Vastuuopettaja

Sarah-Jane Leavey

Ryhmät
  • GDKV22KM
    Game design, part-time studies

Tavoitteet

Taidehistoria:
Osaat tunnistaa pääpiirteet eri taidekausista ja osaat taidehistorian aikajanan.

Muotoilun historia:
Tiedät pääpiirteittäin muotoilun historian kehityksen ja siihen liittyen myös oman ammattialasi historian.

Sisältö

Taidehistoria:
- Miten taidekaudet sijoittuvat ajallisesti?
- Mitkä ovat eri taidekausien tuntomerkit?

Muotoilun historia:
- Mikä on eri tyylikausien kronologia
- Mitkä ovat eri tyylikausien tuntomerkit?
- Mikä on muotoilun yhteiskunnallinen merkitys?

Ammattialaan sovelletut tehtävät, jotka yhdistävät Taiteen ja muotoilun historian, Kuvataiteen sekä Muodonanto-opintojaksojen opintoja.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

10.01.2024 - 22.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

4 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Frans Silvennoinen
Vastuuopettaja

Frans Silvennoinen

Ryhmät
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi:
- opit ideoimaan, suunnittelemaan ja tuottamaan erilaisia tapahtumia, esimerkiksi markkinoinnin välineenäkehität taitojasi tiimityöskentelyssä

Sisältö

- Minkälaista erilaista taustatietoa tarvitset, kun lähdet ideoimaan ja suunnittelemaan jotain tapahtumaa?
- Miten työ organisoidaan, miten suunnitteluprosessi etenee?
- Miten tiimissä toimitaan, miten eri toimijat liittyvät kokonaisuuteen?
- Mitä erityisvaatimuksia sinun täytyy hallita, kun toteutetaan muotinäytös, puvustus esitykseen, näyttely, juhlatilaisuus tai messuosallistuminen?

Opiskelumateriaali

- Opettajan esittämä luentomateriaali.
- Muu kurssin aikana ilmoitettu materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Kurssi toteutetaan ryhmätyöskentelynä.
Tapahtumaprojektissa opiskelijat ottavat oman vastuualueen.
Yksilöllisestä oppimisväylästä tulee keskustella opintojakson opettajien kanssa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson sisältönä oleva tapahtuma (näytös/näyttely) toteutetaan ulkopuolisten yhteistyötahojen kanssa (esim. valokuvaaja, video-kuvaus, meikki/hiukset yms.) valitun konseptin mukaisesti.

Tentit ja muut määräajat

Ei kirjallista tenttiä.
Kurssi koostuu tapahtuman suunnittelusta (esim. näyttely/näytös) ja sen toteutuksesta sovittuna ajankohtana. Lopullinen ajankohta voi olla kurssiaikataulun ulkopuolella.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojakson sisältönä oleva tapahtuma (näytös/näyttely) toteutetaan ulkopuolisten yhteistyötahojen kanssa (esim. valokuvaaja, video-kuvaus, meikki/hiukset yms.) aina kyseisen toteutettavan konseptin mukaisesti. - Ei kansainvälisiä yhteistytahoja.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä 5 op, sisältäen sekä suunnittelun että konkreettisen toteutusvaiheen.

Toteutuksen osien kuvaus

Kurssi koostuu tapahtuman suunnittelusta, toteutuksesta, raportoinnista sekä tarpeellisista tapahtuman jälkeisistä toimista.
Opiskelijoilla voi olla kurssilla erilaisia tehtäviä ja vastuualueita.

Lisätietoja opiskelijoille

Lisätietoja antavat opintojakson ohjaaja Frans Silvennoinen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu opiskelijan aktiivisuuteen, yhteistyökykyyn ja työpanokseen.
Kurssin lopuksi opiskelija palauttaa lyhyen raportin omasta roolistaan tapahtumaprojektissa.

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

3.5 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Laura Hakanen
  • Virve Penttilä
Vastuuopettaja

Laura Hakanen

Ryhmät
  • SKKV21SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

Tulevaisuusajattelussa hahmotat mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuksia, joita lähdet toteuttamaan omassa suunnitteluprosessissasi.

Tunnet erilaisia tulevaisuudentutkimusmenetelmiä, joita opettelet soveltamaan oman työsi ja ammattialasi kehittämisessä.

Sisältö

Mitä menetelmiä on olemassa tulevaisuuden hahmottamiseksi?
Millaisia mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuksia hahmotat omalla alallasi?
Miten lähdet toteuttamaan niitä omassa ammatissasi?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Oppimistehtävän arviointi
Aktiivinen osallistuminen opetukseen

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Laura Hakanen
  • Esa Hämäläinen
Vastuuopettaja

Sanna Haapanen

Ryhmät
  • GRKV22SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

Tulevaisuusajattelussa hahmotat mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuksia, joita lähdet toteuttamaan omassa suunnitteluprosessissasi.

Tunnet erilaisia tulevaisuudentutkimusmenetelmiä, joita opettelet soveltamaan oman työsi ja ammattialasi kehittämisessä.

Sisältö

Mitä menetelmiä on olemassa tulevaisuuden hahmottamiseksi?
Millaisia mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuksia hahmotat omalla alallasi?
Miten lähdet toteuttamaan niitä omassa ammatissasi?

Opiskelumateriaali

Learn-alustan materiaalit ja muu opettajan osoittama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Perehdyt itsenäisesti opintojaksoon liittyvään materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista.

Osaamisen tunnustaminen & tunnistaminen:
Jos sinulla on aiempia korkeakouluopintoja tai muualta hankittua osaamista, voit korvata tai hyväksilukea tämän opintojakson.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämän asiantuntijavierailut / mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö.

Tentit ja muut määräajat

Oppimistehtävien palautusaikataulut julkaistaan Learn-alustalla opintojakson alkaessa. Kaikki oppimistehtävät tulee olla suoritettu hyväksytysti Learn-alustalta löytyvän aikataulun mukaisesti hyväksyttävän suorituksen saamiseksi opintojaksosta.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso sisältää erilaisia oppimistehtäviä. Huomioithan, että kaikki oppimistehtävät tulee olla suoritettu hyväksytysti Learn-alustalta löytyvän aikataulun mukaisesti hyväksyttävän suorituksen saamiseksi opintojaksosta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakson arvioin perustuu Xamkin ammattikorkeakoulun opiskelijan arviointikehikkoon. Tehtäväkohtaiset arviointikriteerit ja pisteytyksen löydät Learn-alustalta.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

11.01.2024 - 24.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 26

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Laura Hakanen
  • Maarit Kalmakurki
Vastuuopettaja

Heli Abdel-Rahman

Ryhmät
  • BTMKV22KP
    Biotuotemuotoilun koulutus, päivätoteutus
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

Tulevaisuusajattelussa hahmotat mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuksia, joita lähdet toteuttamaan omassa suunnitteluprosessissasi.

Tunnet erilaisia tulevaisuudentutkimusmenetelmiä, joita opettelet soveltamaan oman työsi ja ammattialasi kehittämisessä.

Sisältö

Mitä menetelmiä on olemassa tulevaisuuden hahmottamiseksi?
Millaisia mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuksia hahmotat omalla alallasi?
Miten lähdet toteuttamaan niitä omassa ammatissasi?

Opiskelumateriaali

Learn-alustan materiaalit ja muu opettajan osoittama materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Perehdyt itsenäisesti opintojaksoon liittyvään materiaaliin ja teet tarvittavat oppimistehtävät. Oppimistehtävät sisältävät työviikkopohjaisen oppimisväylän toteutukseen suhteutettuna enemmän itsenäistä aiheeseen tutustumista.

Osaamisen tunnustaminen & tunnistaminen:
Jos sinulla on aiempia korkeakouluopintoja tai muualta hankittua osaamista, voit korvata tai hyväksilukea tämän opintojakson.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämän asiantuntijavierailut / mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö.

Tentit ja muut määräajat

Oppimistehtävien palautusaikataulut julkaistaan Learn-alustalla opintojakson alkaessa. Kaikki oppimistehtävät tulee olla suoritettu hyväksytysti Learn-alustalta löytyvän aikataulun mukaisesti hyväksyttävän suorituksen saamiseksi opintojaksosta.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso sisältää erilaisia oppimistehtäviä. Huomioithan, että kaikki oppimistehtävät tulee olla suoritettu hyväksytysti Learn-alustalta löytyvän aikataulun mukaisesti hyväksyttävän suorituksen saamiseksi opintojaksosta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakson arvioin perustuu Xamkin ammattikorkeakoulun opiskelijan arviointikehikkoon. Tehtäväkohtaiset arviointikriteerit ja pisteytyksen löydät Learn-alustalta.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

09.01.2024 - 23.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

18 - 22

Koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
Opettaja
  • Riia Lampinen
  • Manu Eloaho
  • Sauli Simola
  • Maarit Kalmakurki
Vastuuopettaja

Riia Lampinen

Ryhmät
  • MPKV22KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- Opit havainnoimaan ja arvioimaan erilaisten valojen ja tilan vaikutusta yksittäisiin esiintymisasuihin ja puvustuksiin.
- Tunnet video-/elokuvatuotannon prosessia ja ymmärrät ennakkosuunnittelun merkityksen.
- Olet saanut kokemusta studiotyöskentelystä ja ollut mukana jälkituotannon eri vaiheissa.
- Osaat laatia suunnittelemaan videon käsikirjoituksen.

Sisältö

- Millaisilta materiaalit ja valmiit puvut näyttävät erilaisissa valaistuksissa?
- Miten esiintymistila ja valo vaikuttavat vaatteeseen?
- Miten toteutat pienimuotoisen videon oman käsikirjoituksesi mukaan?
- Millaista on videon ennakkosuunnittelu ja studiotyöskentely/-kuvaus soveltaen erilaisia tekniikoita (esim. bluescreen-tekniikkaa)?
- Miten editoit videon jälkituotannossa yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa?

Opiskelumateriaali

1. Kirjat, artikkelit ja muu aineisto, joka on saatavilla Xamkin kirjastosta joko painettuna tai e-aineistona. Opettajat ilmoittavat tarvittavan materiaalin kurssin alkaessa

2. Opettajien jakamat opiskelumateriaalit, jotka ovat käytettävissä suoraan Learnin kautta.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan.


Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Opintoja nopeuttavana vaihtoehtona
- voit esimerkiksi ilmoittautua aikaisemmin opintonsa aloittaneelle ryhmälle tarjottavalle vastaavalle toteutukselle.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssilla tehdään yhteistyötä Metropolia amk:n kanssa, opiskelijat voivat toimia pukusuunnittelijoina / puvustajina lyhytelokuvatuotannoissa.
Vaihtoehtoisesti opiskelijoilla voi olla omia yhteistyökumppaneita

Tentit ja muut määräajat

Kurssiin ei sisällyvarsinaisia tenttejä, sen sijaan tehtäviä kyllä on

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälistä yhteistyötä tehdään mikäli se on mahdollista

Opiskelijan työmäärä

5 op / opintopistettä
Opiskelijan työmäärä on 5 x 27 tuntia

Toteutuksen osien kuvaus

Luento video- ja elokuvatuotantojen prosessista avaten työryhmän kokoa/ tehtäviä jne. (Manu Eloaho)
Elokuva ja videotuotannot pukusuunnittelijan näkökulmasta. ( Riia Lampinen)
Videotuotanto (Sauli Simola)
Digitaalisten pukujen suunnittelu (Maarit Kalmakurki)

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Annettujen tehtävien suorittaminen
Arvosanat 1-5

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Frans Silvennoinen
Vastuuopettaja

Frans Silvennoinen

Ryhmät
  • MPKV23KP
    Muoti ja puvustus, päivätoteutus

Tavoitteet

- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.

Sisältö

- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.04.2023 - 21.04.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 17.11.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 30

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Jenni Höök
Vastuuopettaja

Jenni Höök

Ryhmät
  • PAKV23KM
    Palvelumuotoilu, monimuoto

Tavoitteet

- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.

Sisältö

- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?

Opiskelumateriaali

Luentomateriaalit, julkaistaan Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus työjärjestyksen mukaan, lisäksi itsenäinen työ ja sovitut tehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos työtehtävissäsi voit kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
- onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen
- millaisia näyttöjä sinun on mahdollista antaa osaamisestasi
- mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti suorittaa sen lisäksi opetukseen osallistuen

Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei liity TKI- tai työelämäyhteistyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

16.10.2023 - 18.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Jenni Höök
Vastuuopettaja

Jenni Höök

Ryhmät
  • GRKV23SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.

Sisältö

- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?

Opiskelumateriaali

Julkaistaan opintojakson Learn-alustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso ei sisällä TKI tai työelämäyhteistyötä.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

08.01.2024 - 14.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Englanti
Paikat

10 - 25

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Brenda Jiménez
Vastuuopettaja

Brenda Jiménez

Ryhmät
  • GDKV24KM
    Game design, part-time studies

Tavoitteet

- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.

Sisältö

- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?

Opiskelumateriaali

Materiaali Learnissä

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkoon perustuva oppimisreitti
Osallistut opetus- ja ohjaustilaisuuksiin aikataulun mukaisesti. Opintoaikataulusi määräytyy ajoitettujen ryhmätilaisuuksien ja itseopiskelujen perusteella.

Oppimisreitti, joka nopeuttaa opintoja
Jos olet hankkinut aiheesta aikaisempaa oppimista (kokonaan / osittain), ota ennen kurssia vastuuopettajaan yhteyttä. Näin voitte keskustella siitä, onko sinulla tarvittava pätevyys ja mitkä ovat menetelmät kyseisen pätevyyden osoittamiseksi. Jos et pysty osallistumaan kaikkiin lähiopetustilaisuuksiin muiden kurssien takia, sinun on suoritettava oppimistehtävät itsenäisesti.

Työperusteinen oppimisreitti
Sinun on otettava yhteyttä kurssin opettajaan ennen kurssia sopiaksesi kehitystehtävistä, jotka suoritat työpaikallasi. Sinun on todistettava oppimasi sekä teoreettisesti että käytännössä pitämällä esitys, jossa jaat osaamisesi myös muulle luokalle.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kurssin painopiste on perustaidoissa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehdyt tehtävät.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

16.01.2024 - 16.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 23

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Jenni Höök
Vastuuopettaja

Jenni Höök

Ryhmät
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

- Opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa kuvaa nykyaikaisella digitaalikameralla.
- Opiskelija hallitsee studiokuvauksen ja -valaisun perusteet ja digitaalisen kuvankäsittelyn perustoimenpiteet.
- Kuvauskohteet valitaan opiskelijan suuntautumisalan mukaan: esineet, interiöörit tai vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen.

Sisältö

- Mitkä ovat kameran perustoiminnot?
- Miten kameraa käytetään erilaisissa olosuhteissa ja kuvauskohteissa: esineet, interiöörit, - vaatteet ihmisen päällä ja materiaalien pintastruktuurien kuvaaminen?
- Miten valokuvaus toteutetaan studiossa?
- Miten kuvatiedostoja säädetään ja muokataan kuvankäsittelyohjelmassa?

Opiskelumateriaali

Saatavilla opintojakson Learn alustalla.

Jos opiskelijalla on oma kamera, sen voi ottaa mukaan. Muissa tapauksissa koululta voi myös lainata kameraa

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojaksolla noudatetaan työviikkopohjaista oppimisväylää.

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa opintojaan joustavasti eri elämän tilanteita mukaillen. Opiskelijoille on tarjolla kolme oppimisväylää: työviikkopohjainen oppimisväylä, opintoja nopeuttava oppimisväylä sekä työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä.

Työviikkopohjainen oppimisväylä lukujärjestyksen mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen työelämälähtöinen harjoitustyö, jossa aito toimeksianto ulkopuoliselta yhteistyöyritykseltä.

Opiskelijan työmäärä

5 op on 135h, josta kontaktiopetuksen osuus on 70h ja itsenäisen työn osuus 65h

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla toteutetaan aiheeseen liittyviä oppimistehtäviä.

Jos opiskelijalla on oma kamera, sen voi ottaa mukaan. Muissa tapauksissa koululta voi myös lainata kameraa

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsearviointi, reflektointi ja vertaisarviointi
Aktiivinen osallistuminen ja oppimistehtävän arviointi

Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 27.11.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 22

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Nina Palmros
  • Diego Carlozzo
Vastuuopettaja

Nina Palmros

Ryhmät
  • SKKV23SP
    Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu, päivätoteutus

Tavoitteet

Tunnet väriteorioita ja osaat soveltaa niitä muotoilun suunnittelutehtävissä.
Suoritettuasi opintojakson osaat hyödyntää värin tuottamia mielikuvia ja värin muuntautumiskykyä.
Tiedät värin subtraktiivisen, additiivisen ja optisen sekoittumistavan.
Ymmärrät värin syntymekanismin.
Ymmärrät värien historian merkityksen sekä värin kulttuurisidonnaisuuden.
Ymmärrät värin merkityksen muotoilussa ja viestinnässä.

Sisältö

Millaisia väriin liittyviä ilmiöitä on olemassa?
Millaisia ominaisuuksia liitetään väriin?
Miten puhumme väreistä niiden oikeilla termeillä?
Miten väriä sovelletaan suunnittelussa ja tuotteiden muotoilussa?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistyvät materiaalipajojen harjoituksiin.

Opiskelumateriaali

Harald Arnkil. 2008. Värit havaintojen maailmassa.Toinen painos. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy. Taideteollisen korkeakoulun julkaisuja B 85. ISBN 978-951-558-237-9.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ajoitus

01.08.2023 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Pulse, avoin AMK ja täydennyskoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 22

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Vastuuopettaja

Nina Palmros

Tavoitteet

Tunnet väriteorioita ja osaat soveltaa niitä muotoilun suunnittelutehtävissä.
Suoritettuasi opintojakson osaat hyödyntää värin tuottamia mielikuvia ja värin muuntautumiskykyä.
Tiedät värin subtraktiivisen, additiivisen ja optisen sekoittumistavan.
Ymmärrät värin syntymekanismin.
Ymmärrät värien historian merkityksen sekä värin kulttuurisidonnaisuuden.
Ymmärrät värin merkityksen muotoilussa ja viestinnässä.

Sisältö

Millaisia väriin liittyviä ilmiöitä on olemassa?
Millaisia ominaisuuksia liitetään väriin?
Miten puhumme väreistä niiden oikeilla termeillä?
Miten väriä sovelletaan suunnittelussa ja tuotteiden muotoilussa?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistyvät materiaalipajojen harjoituksiin.

Opiskelumateriaali

Harald Arnkil. 2008. Värit havaintojen maailmassa.Toinen painos. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy. Taideteollisen korkeakoulun julkaisuja B 85. ISBN 978-951-558-237-9.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Opiskelijan työmäärä

5 op

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kulttuurin koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 21

Koulutus
  • Biotuotemuotoilun koulutus
  • Graafisen muotoilun koulutus
  • Muodin ja puvustuksen koulutus
  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutus
Opettaja
  • Katariina Silvola
Vastuuopettaja

Katariina Silvola

Ryhmät
  • GRKV23SP
    Graafinen muotoilu, päivätoteutus

Tavoitteet

Tunnet väriteorioita ja osaat soveltaa niitä muotoilun suunnittelutehtävissä.
Suoritettuasi opintojakson osaat hyödyntää värin tuottamia mielikuvia ja värin muuntautumiskykyä.
Tiedät värin subtraktiivisen, additiivisen ja optisen sekoittumistavan.
Ymmärrät värin syntymekanismin.
Ymmärrät värien historian merkityksen sekä värin kulttuurisidonnaisuuden.
Ymmärrät värin merkityksen muotoilussa ja viestinnässä.

Sisältö

Millaisia väriin liittyviä ilmiöitä on olemassa?
Millaisia ominaisuuksia liitetään väriin?
Miten puhumme väreistä niiden oikeilla termeillä?
Miten väriä sovelletaan suunnittelussa ja tuotteiden muotoilussa?

Ammattialaan sovelletut harjoitustyöt, jotka yhdistyvät materiaalipajojen harjoituksiin.

Aika ja paikka

Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

Opiskelumateriaali

Harald Arnkil. 2008. Värit havaintojen maailmassa. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukainen opetus ja ohjaus (5 op).

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Osaamisen näyttö.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Hyväksiluku tai osittainen hyväksiluku.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla tehdään yhteistyötä TKI ja työelämän kanssa, jos näiltä tai opiskelijoilta tulee kurssin sisältöön ja aikatauluun sopivia ehdotuksia ja projekteja.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö.

Opiskelijan työmäärä

5 op x 27h=135h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtävä kokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti