Siirry suoraan sisältöön

Monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutus (ylempi amk)

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
sairaanhoitaja (ylempi AMK)
geronomi (ylempi AMK)
fysioterapeutti (ylempi AMK)
naprapaatti (ylempi AMK)
ensihoitaja (ylempi AMK)
sosionomi (ylempi AMK)
terveydenhoitaja (ylempi AMK)
jalkaterapeutti (ylempi AMK)
liikunnanohjaaja (ylempi AMK)

Laajuus:
90 op

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen (90 op) rakenne on jaettu kolmeen kokonaisuuteen, joita ovat tutkintokohtaiset syventävät ammattiopinnot (30 op), täydentävä osaaminen (30 op) ja opinnäytetyö (30 op).
Keskeisiä osaamisalueita tutkintokohtaisissa opinnoissa (30 op) ovat kuntoutuspalvelujen ennakoiva työelämäosaaminen, kuntoutumisen edistäminen monialaisena osaamisena sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaaminen.
Täydentävän osaamisen (30 op) opintoihin voit valita opintojaksoja oman henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi mukaisesti muista korkeakouluopinnoista tai Xamkin yhteisestä ja laajasta Master School -tarjonnasta. Tämä tarjonta koostuu seuraavista teemoista: digitaalisuus, johtaminen ja yrittäjyys, kansainvälinen työympäristö sekä tutkimus- ja kehittämisosaaminen. Nämä Master School-opinnot ovat kaikille koulutusaloille soveltuvia, ja niiden monialaisuutta on erityisesti kiitetty. Eri koulutusalojen kanssa yhteistyö Master School-opinnoissa tuo oman alan kehittämiseen paljon uusia näkökulmia. Valitse täydentävän osaamisen opintoihin vähintään yksi opintojakso johtamisopintoja.
Opinnäytetyö (30 op) liittyy oman työsi tai työyhteisösi kehittämiseen. Opinnäytetyössä tunnistat oman alasi kehittämistarpeita ja suunnittelet sekä toteutat työelämän muutosta edistävän tutkimus- tai kehittämisprosessin. Voit tehdä opinnäytetyön myös Xamkin tutkimus- ja kehittämistoiminnan hankkeissa.
Opiskelu on monimuotoista ja tutkinnon voit suorittaa työn ohella. Osa opinnoista toteutetaan verkko-opintoina. Tutkintokohtaiset opinnot (30 op) edellyttävät sen lisäksi lähiopiskeluun osallistumista Xamkin Savonlinnan kampuksella pääsääntöisesti 2 päivää kuukaudessa ja ne ajoittuvat kolmelle lukukaudelle.
Täydentävään osaamiseen (30 op) voit valita Master School-opintoja kaikilta Xamkin neljältä kampukselta (Mikkeli, Savonlinna, Kotka, Kouvola) ja/tai runsaasta verkko-opintotarjonnasta. Lähiopiskeluna toteutettavat opinnot Master School-opintojaksoissa, joiden laajuus on 5 op, sisältävät verkko-opiskelun lisäksi 2-3 lähiopiskelupäivää jollakin Xamkin kampuksella.
Opintoihin sisältyy opinnäytetyö (30 op), joka on työelämään kytkeytyvä tutkimuksellinen kehittämistyö. Se on tavallisesti 2-3 lukukauden mittainen kehittämisprosessi, jonka työstämistä voit jatkaa vielä kolmantena lukuvuotena.

Opintojen tavoite

Tutkinnon suoritettuasi kykenet toimimaan itsenäisesti hyvinvoinnin ja kuntoutumisen asiantuntijatehtävissä. Olet myös valmis itsenäiseen ja vaativaan sosiaali- ja terveysalan työn päätöksentekoon. Pystyt kehittämään ja uudistamaan ihmisten toimintakykyä edistäviä palveluja monialaisen tiimin jäsenenä ja vetäjänä. Pystyt myös asiantuntijaviestintään omalla asiantuntijuusalueellasi. Koulutuksen keskeiset osaamistavoitteet ovat:
Osaat edistää eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa toimivien ihmisten osallisuutta, toimijuutta ja toimintakykyä asiakaslähtöisyyden varmistamiseksi kuntoutumisprosessin kaikissa vaiheissa.
Osaat hankkia ja hyödyntää monialaista ja näyttöön perustuvaa tietoperustaa oman asiantuntijuutesi ja ammatillisen käytäntösi syventämiseksi.
Osaat edistää monialaista yhteistoimintaa, toimia verkostoissa ja seurata oman alasi kansallista ja kansainvälistä kehitystä kuntoutustoiminnan uudistamiseksi.
Osaat arvioida, kehittää ja johtaa sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan palvelukokonaisuuksia innovoivasti, tulevaisuustietoisesti ja uutta tietoa tuottaen työelämän käytänteiden kehittämiseksi.

TKI ja työelämäyhteistyö

Xamkin tutkimus- ja kehitystoiminnan tarkoituksena on lisätä uudistumisen ja yrittäjyyden edellytyksiä. Koulutus ja TKI-toiminta yhdessä muodostavat jatkumon osaamisen kasvulle.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta tähtää uuden tiedon tuottamiseen ja käytännön sovellutuksiin, kuten menetelmien ja järjestelmien aikaansaamiseen. Innovaatiotoiminnan tuloksena syntyy taloudellista hyötyä antavia, uusia tai olennaisesti parannettuja tuotteita, käytänteitä tai prosesseja.
Xamkissa tutkimus- ja kehitystoimintaa toteutetaan neljällä vahvuusalueella:
• kestävä hyvinvointi (jolla sosiaali- ja terveysalan koulutus toimii)
• digitaalinen talous
• metsä, ympäristö ja energia
• logistiikka ja merenkulku
Vahvuusalojen tutkimus- ja kehittämistyö on monialaista, käyttäjälähtöistä ja alueen tarpeisiin vastaavaa.
Xamkin opiskelijana sinulla on mahdollisuus osallistua TKI-toimintaan erilaisissa hankkeissa yhdessä henkilöstön ja työelämän edustajien kanssa. Oppiminen perustuu aitoihin työelämän kehittämistarpeisiin, ja pääset hyödyntämään ja soveltamaan aiemmin oppimaasi todellisissa ongelmanratkaisutilanteissa. Xamkin toimintakulttuuri kannustaa uudenlaiseen ajatteluun, jolloin tilaa on myös innovaatioille.

Opintojen toteutus ja joustavat oppimisväylät

Opinnot toteutuvat monimuotoisina niin, että ne onnistuvat työn ohessa. Lähiopiskelupäiviä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) Savonlinnan kampuksella on keskimäärin 2 päivää kuukaudessa vähintään kolmen lukukauden ajan. Lähiopiskelupäivät sovitaan ennen koulutuksen alkua opiskelijoiden työjärjestelyjä varten.
Lähiopiskelua täydentävät työelämään kytkeytyvät oppimistehtävät verkko-opintoina. Monialaisuutta varmistaa Master School-opintotarjonta, josta voit valita oman kiinnostuksesi mukaan kolmanneksen opinnoista. Niitä toteutetaan Xamkin neljällä kampuksella sekä ennalta sovittuina lähiopiskelupäivinä, että kokonaan verkkototeutuksina.
Koulutuksen vastuuopettaja on tukenasi omannäköisen opiskelijapolun rakentamisessa ja monialaisen opiskelijaryhmän tapaamiset lähiopiskelupäivissä tuottavat hyvää vertaistukea opintoihin.
Opintoja on tarjolla niin verkko-opintoina, englanninkielisinä opintojaksoina, intensiivikursseina kuin monimuoto-opetuksenakin.
Master School on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) yhteinen, monialainen, kansainvälinen ja muutosta edistävä oppimis- ja tutkimusympäristö. Sinulle Master School tarjoaa mahdollisuuden opiskeluun monialaisissa, työelämän kehittämishaasteisiin sekä innovaatiotoimintaan kiinteästi kytkeytyvissä oppimis- ja kehittämisyhteisöissä. Lisäksi voit aiempaa joustavammin rakentaa tutkintosi YAMK-opintojaksotarjonnasta.
Opintojesi alussa kanssasi tehdään henkilökohtainen opinto- ja urasuunnitelma (HOPS), jonka aikana sinua tuetaan mm. opintoihisi ja opinnäytetyöhösi liittyvissä valinnoissasi. Tavoitteena on, että voit suunnitella opintosi mahdollisimman hyvin elämäntilanteesi mukaan.
Opiskelu työn ohessa edellyttää hyvää kalenterisuunnittelua, jotta opiskelu, työ ja vapaa-aika pysyvät tasapainossa.

Uramahdollisuudet

Monialainen toimintakyvyn edistäminen ylempi AMK -tutkinto antaa mahdollisuuden erilaisiin asiantuntija-, kehittämis- ja esimiestehtäviin. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin yliopistossa suoritettu vastaava ylempi korkeakoulututkinto. Poikkeuksena tästä sosiaalityöntekijän tehtäviin vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä.
Tutkintonimike: Ensihoitaja (ylempi AMK), fysioterapeutti (ylempi AMK), geronomi (ylempi AMK), jalkaterapeutti (ylempi AMK), naprapaatti (ylempi AMK), sairaanhoitaja (ylempi AMK), terveydenhoitaja (ylempi AMK), sosionomi (ylempi AMK), liikunnanohjaaja (ylempi AMK)

Koulutuksen oppimisympäristöt

Koulutuksessa hyödynnetään Xamkin monipuolisia oppimisympäristöjä niin kampuksilla kuin verkkoympäristössä (e-Kampus) opiskelijan omien työyhteisöjen ja verkostojen rinnalla. Savonlinnan kampuksella on koulutuksen käytössä sekä kotisimulaatioympäristö että toimintakykylaboratorio. Xamkin Saimaa Stadium Mikkelissä on myös koulutuksen oppimisympäristö. Opiskelijoiden käytettävissä ovat lisäksi kirjastopalvelut Xamkin kaikilla kampuksilla (Savonlinna, Mikkeli, Kotka, Kouvola).

Monialainen toimintakyvyn edistäminen ylempi amk
Tunnus
(MOSA23SY)
Monialainen toimintakyvyn edistäminen (YAMK)
Tunnus
(MOSA21SY)
Monialainen toimintakyvyn edistäminen (YAMK)
Tunnus
(MOSA20SY)
Ilmoittautumisaika

04.08.2023 - 03.09.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutus (ylempi amk)
Opettaja
  • Anni Issakainen
  • Johanna Vesanto
  • Eija Karjalainen
Ryhmät
  • MOSA23SY
    Monialainen toimintakyvyn edistäminen, ylempi amk

Tavoitteet

Osaat kuvata asiakasosallisuuden, kumppanuuden ja dialogisuuden periaatteet kuntoutuksessa yksilö- ja yhteisötasolla.
Osaat tarkastella ja edistää kuntoutumista asiakkaan yksilöllisten voimavarojen, merkitysten ja tavoitteiden näkökulmasta osana asiakkaan toimintaympäristöä.
Osaat tarkastella asiakkaan asemaa kehittäjänä ja vaikuttajana kuntoutumisprosessin eri vaiheissa.
Osaat syventää ja soveltaa monialaista tietoperustaa eri palvelujen ja tukimuotojen yhteensovittamisessa.

Sisältö

Miten vahvistat asiakkaiden ja yhteisöjen roolia osallistujana kuntoutumisprosessin eri vaiheissa ja eri toimintaympäristöissä?
Miten tunnistat ja arvioit asiakkaan toimintakykyä ottamalla huomioon asiakkaan voimavarat, yksilöllisen elämäntilanteen ja toimintaympäristön?
Miten mahdollistat asiakkaan ja hänen läheisensä osallistumisen toimintakyvyn arviointiin ja tavoitteiden asettamiseen?
Miten edistät asiakaslähtöistä kuntoutussuunnittelua, palveluohjausta ja palveluketjujen saumattomuutta?

Opiskelumateriaali

Opiskeluaineistoa ja linkkejä opiskelumateriaaliin on käytettävissä Learn-alustalla. Opiskelutehtävät edellyttävät sen lisäksi itsenäistä tiedonhakua.

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaisesti lähiopiskeluun, joka pääsääntöisesti toteutuu asiantuntija-alustuksiin perustuvina toiminnallisina ja moniammatillisina työpajoina ja edellyttävät opiskelijoiden aktiivista osallistumista. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten lähiopiskelutapaamisten ja itsenäisesti sekä pienryhmissä tehtävien verkkotehtävien mukaan.

Voit suorittaa opintojakson osatehtäviä myös aiheeseen soveltuvassa TKI-oppimisympäristössä erillisen suunnitelman mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kaikki yamk-opinnot integroidaan työelämän yhteyksiin oppimistehtävillä, jolloin tietoperusta ja käytännön kokemus tukevat toisiaan.
Voit suorittaa opintojakson osatehtäviä myös aiheeseen soveltuvassa TKI-oppimisympäristössä erillisen suunnitelman mukaan.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksoon sisältyy kirjallisia opiskelutehtäviä, joiden määräajat löytyvät Learn-opiskelualustalta.

Kansainvälinen yhteistyö

Yamk-opinnot edellyttävät englanninkielisen kirjallisuuden hyödyntämistä tehtävissä.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 135 tuntia opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla on kaksi pienryhmätehtävää, jotka edellyttävät myös yksilöllistä tiedohakua ja valmistautumista tehtäväviin.

Lisätietoja opiskelijoille

Lähitapaamiskerrat
01.09.2023 08.15 - 09.45
01.09.2023 10.00 - 11.30
01.09.2023 12.30 - 14.00
28.09.2023 12.30 - 15.45
29.09.2023 12.30 - 14.00
13.10.2023 12.30 - 15.45
08.11.2023 09.00 - 12.15 Mikkelin kampus
09.11.2023 08.15 - 16.00 Saimaa Stadiumi, Mikkeli
10.11.2023 08.15 - 16.00 Saimaa Stadiumi, Mikkeli

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat
- hankkia, käsitellä, tuottaa ja arvioida kriittisesti monialaista tietoa erityisosaamisalueellasi
- toimia itsenäisesti ja ryhmässä yhdessä sovittujen tavoitteiden suunnassa
- vastata ja kehittää työkäytäntöjä itsenäisesti
- arvioida strategisia lähestymistapoja ja perustella niiden käyttöä kuntoutuspalvelujen kehittämisen näkökulmasta
- viestiä asiantuntevasti sekä johdonmukaisesti suullisesti ja kirjallisesti omalla äidinkielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointisuunnitelma noudattaa Xamkin Yamk-arviointikehikkoa. Arviointisuunnitelma ja -kriteerit ovat Learnissä

Ilmoittautumisaika

04.08.2023 - 03.09.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutus (ylempi amk)
Opettaja
  • Anni Issakainen
  • Johanna Vesanto
  • Laura Hokkanen
Ryhmät
  • MOSA23SY
    Monialainen toimintakyvyn edistäminen, ylempi amk

Tavoitteet

Osaat syventää ja soveltaa monialaista tietoperustaa ja näyttöön perustuvia menetelmiä asiakkaiden kuntoutumisen edistämisessä.
Osaat edistää yksilön ja yhteisöjen toimivaa arkea hyödyntämällä sosiaalisen verkoston ja toimintaympäristön mahdollisuudet.
Osaat arvioida, kehittää ja uudistaa omaa ohjaus- ja menetelmäosaamistasi.

Sisältö

Miten sovellat monialaiseen tietoperustaan ja näyttöön perustuvia menetelmiä?
Miten hyödynnät luonto-, kulttuuri- ja taidelähtöisiä toiminnallisia menetelmiä kuntoutumisen tukena?
Miten hyödynnät digitaalisuutta ja teknologisia ratkaisuja toimintakykyä edistävissä palveluissa?
Miten kehität ja uudistat omaa asiantuntijuuttasi ja työkäytäntöjen asiakaslähtöisyyttä?

Opiskelumateriaali

Opintojakson Learn-alustalla on opiskelumateriaalia, mutta tehtävät edellyttävät myös itsenäistä tiedonhakua.

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaisesti lähiopiskeluun, joka pääsääntöisesti toteutuu asiantuntija-alustuksiin perustuvina toiminnallisina ja moniammatillisina työpajoina ja edellyttävät opiskelijoiden aktiivista osallistumista. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten lähiopiskelutapaamisten ja itsenäisesti sekä pienryhmissä tehtävien verkkotehtävien mukaan.

Voit suorittaa opintojakson osatehtäviä myös aiheeseen soveltuvassa TKI-oppimisympäristössä erillisen suunnitelman mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kaikki yamk-opinnot integroidaan työelämän yhteyksiin oppimistehtävillä, jolloin tietoperusta ja käytännön kokemus tukevat toisiaan.
Opintojaksolla hyödynnetään Xamkin TKI-asiantuntijoita ja -hankeosaamista

Tentit ja muut määräajat

Aikataulu on opintojakson Learn-alustalla.

Kansainvälinen yhteistyö

Yamk-opinnot edellyttävät englanninkielisen kirjallisuuden hyödyntämistä tehtävissä.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus 5 op vastaa opiskelijan työtä 5 x 27 h = 135h

Lisätietoja opiskelijoille

8.11 lähitunnit toteutetaan Mikkelissä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat
- hankkia, käsitellä, tuottaa ja arvioida kriittisesti monialaista tietoa erityisosaamisalueellasi
- toimia itsenäisesti ja ryhmässä yhdessä sovittujen tavoitteiden suunnassa
- vastata ja kehittää toimintoja itsenäisesti
- arvioida strategisia lähestymistapoja ja perustella niiden käyttöä kuntoutuspalvelujen kehittämisen näkökulmasta
- hyödyntää osaamista työskenneltäessä itsenäisesti alan asiantuntijatehtävissä tai yrittäjänä
- viestiä asiantuntevasti sekä johdonmukaisesti suullisesti ja kirjallisesti omalla äidinkielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Learnissä on opintojakson arviointisuunnitelma, joka noudattelee Xamkin YAMK-tason syventävän vaiheen arviointikriteeristöä.

Ilmoittautumisaika

04.08.2023 - 03.09.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutus (ylempi amk)
Opettaja
  • Anni Issakainen
  • Aila Pärnänen
  • Johanna Vesanto
Ryhmät
  • MOSA23SY
    Monialainen toimintakyvyn edistäminen, ylempi amk

Tavoitteet

Tiedät hyvinvointiin ja kuntoutukseen liittyvät keskeiset käsitteet ja erilaiset lähestymistavat.
Tiedät toimintaympäristösi yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja taloudellisia mekanismeja ja niiden kytkentöjä hyvinvointi- ja kuntoutuspolitiikan muutoksiin ja strategisiin linjauksiin kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Tunnet kuntoutuksen palvelujärjestelmän ja sen keskeisen lainsäädännön.
Saat valmiudet seurata ja osaat hyödyntää kuntoutuksen monitieteistä kansallista ja kansainvälistä tutkimusta ja kehitystä.

Sisältö

Mitkä ovat kuntoutuksen keskeiset käsitteet ja lähestymistavat?
Mitä on kuntoutuksen monialaisuus ja monitieteinen tietoperusta?
Miten poliittishallinnollinen suunnittelu, ohjaus ja päätöksenteko vaikuttavat hyvinvointi-, terveys- ja kuntoutuspolitiikan linjauksiin ja muutoksiin?
Mikä on kuntoutuksen palvelujärjestelmän lainsäädännöllinen perusta ja millä tavalla se ohjaa toiminnan suunnittelua ja kehittämistä?
Mistä löydät kuntoutusta tukevaa monitieteellistä tutkimusta ja miten voit soveltaa sitä?

Opiskelumateriaali

Learn-opiskelualustalla.

Yksilölliset oppimisväylät

Osallistut työjärjestyksen mukaisesti lähiopiskeluun, joka pääsääntöisesti toteutuu asiantuntija-alustuksiin ja ohjaukseen perustuvina toiminnallisina ja moniammatillisina työpajoina ja edellyttävät opiskelijoiden aktiivista osallistumista. Opiskelusi rytmittyvät työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti ja/tai pienryhmissä tehtävien verkkotehtävien mukaan.
Kaikki yamk-opinnot integroidaan työelämän yhteyksiin oppimistehtävillä, jolloin tietoperusta ja käytännön kokemus tukevat toisiaan.

Voit suorittaa opintojakson osatehtäviä myös aiheeseen soveltuvassa TKI-oppimisympäristössä erillisen suunnitelman mukaan.

TKI ja työelämäyhteistyö

Kaikki yamk-opinnot integroidaan työelämän yhteyksiin oppimistehtävillä, jolloin tietoperusta ja käytännön kokemus tukevat toisiaan.

Voit suorittaa opintojakson osatehtäviä myös aiheeseen soveltuvassa TKI-oppimisympäristössä erillisen suunnitelman mukaan.

Kansainvälinen yhteistyö

Yamk-opinnot edellyttävät engl.kielisen kirjallisuuden hyödyntämistä.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 135 tuntia opiskelijan työtä.

Lisätietoja opiskelijoille

Lähiopetuskerrat:
31.08.2023 10.00 - 11.30
31.08.2023 12.30 - 14.00
28.09.2023 08.15 - 11.30
29.09.2023 08.15 - 11.30
13.10.2023 08.15 - 11.30
30.11.2023 08.15 - 11.30

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Ylemmän amk tutkinnon arviointikehikon mukaisesti (taso 3) a, e, f, ja g.
Arvosana 1-5.
Osaat:
- hankkia, käsitellä, tuottaa ja arvioida kriittisesti hyvinvointi- ja kuntoutuspolitiikkaan liittyvää monialaista tietoa
- arvioida hyvinvointi- ja kuntoutuspolitiikan strategisia lähestymistapoja ja perustella niiden käyttöä johtamisen ja kehittämisen näkökulmasta
- työskennellä itsenäisesti hyvinvoinnin ja kuntoutuksen asiantuntijatehtävissä tai oman alan yrittäjänä
- viestiä asiantuntevasti sekä johdonmukaisesti suullisesti ja kirjallisesti omalla äidinkielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointisuunnitelma (Learn-alustalla) perustuu Xamkin Yamk-arviointikehikkoon.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutus (ylempi amk)
Opettaja
  • Anni Issakainen
  • Johanna Vesanto
Ryhmät
  • MOSA23SY
    Monialainen toimintakyvyn edistäminen, ylempi amk

Tavoitteet

Osaat hankkia tietoa ja arvioida sosiaali- ja terveysalan palveluja ja menetelmiä asiakasymmärryksen ja -lähtöisyyden näkökulmasta eri toimijoiden kanssa.
Osaat hyödyntää ennakointitietoa palvelujen kehittämisessä.
Osaat soveltaa laadunhallinnan ja prosessien kehittämisen menetelmiä asiakaslähtöisten palvelujen arvioinnissa ja kehittämisessä.
Osaat uudistaa ja toteuttaa asiakaslähtöisiä palvelukokonaisuuksia osana strategista johtamista.

Sisältö

Miten hankit sosiaali- ja terveysalan palvelutuotantoa koskevaa tietoa asiakasymmärryksen ja -lähtöisyyden näkökulmasta ja arvioit sitä? 
Miten sovellat arvioinnin ja ketterän kehittämisen menetelmiä asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisessä ja arvioinnissa?
Miten uudistat ja toteutat asiakaslähtöisiä palvelukokonaisuuksia osana strategista johtamista?  
Miten hyödynnät ennakointitietoa palvelujen kehittämisessä?

Opiskelumateriaali

Learn-alustalla ilmoitettava materiaali.
Aktiivinen tiedonhaku

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: Opiskelija perehtyy aineistoon ja työstää oppimistehtäviä Learn-alustalle kuvatun aikataulun mukaisesti

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso saattaa sisältää joiltain osin työelämäyhteistyötä

Tentit ja muut määräajat

Orientaaio ilmoiteitettavat ajankohdat

Opiskelijan työmäärä

5op = 135h

Toteutuksen osien kuvaus

Miten hankit sosiaali- ja terveysalan palvelutuotantoa koskevaa tietoa asiakasymmärryksen ja -lähtöisyyden näkökulmasta ja arvioit sitä?
Miten sovellat arvioinnin ja ketterän kehittämisen menetelmiä asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisessä ja arvioinnissa?
Miten uudistat ja toteutat asiakaslähtöisiä palvelukokonaisuuksia osana strategista johtamista?
Miten hyödynnät ennakointitietoa palvelujen kehittämisessä?

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ylemmän amk tutkinnon arviointikehikon mukaisesti (taso 3). Arvosana 1-5.
Osaat:
a) hankkia, käsitellä, tuottaa ja arvioida tietoa sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluista laaja-alaisesti
b) ratkaista vaativia palvelujen asiakaslähtöisyyteen liittyviä ongelmia tutkimus-, kehit tämis- ja/tai innovaatiotoiminnassa
d) vastata ja kehittää palvelujen asiakaslähtöisyyttä itsenäisesti.

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutus (ylempi amk)
Opettaja
  • Anni Issakainen
  • Laura Saar
Ryhmät
  • MOSA23SY
    Monialainen toimintakyvyn edistäminen, ylempi amk

Tavoitteet

Osaat kuvata ja hallitset laaja-alaisesti tutkivaan kehittämiseen liittyvät käsitteet, prosessit ja lähestymistavat. 
Osaat etsiä, arvioida ja soveltaa oman alasi relevanttia tietoa ja tietolähteitä. 
Tunnet erilaisia tutkimuksen ja kehittämisen menetelmiä ja osaat soveltaa niitä perustellen työelämän toimintojen ja ammattialan tutkimuksellisessa
kehittämisessä.
Tunnet tutkimuseettiset ja luotettavuuden periaatteet ja osaat toimia niiden mukaisesti.

Sisältö

Miten tutkivan kehittämisen prosessi etenee ja millaisiin lähestymistapoihin se perustuu? 
Miten teet tiedonhakua systemaattisesti ja miten arvioit tiedon ja tietolähteiden luotettavuutta ja käyttökelpoisuutta?
Miten kokoat kuvailevan kirjallisuuskatsauksen ja teet tuloksista synteesiä?
Millaisia tutkivan kehittämisen ajankohtaisia lähestymistapoja voit käyttää sosiaali- ja terveysalalla?
Millaisia laadullisen, määrällisen ja ketterän kehittämisen aineistonkeruumenetelmiä sekä analyysimenetelmiä voit käyttää tutkivassa kehittämisessä
Mitä ovat tutkimuseettiset periaatteet ja miten otat ne huomioon tutkivassa kehittämisessä?
Miten varmistat tutkimuksen luotettavuus tutkivan kehittämisen eri vaiheissa?

Opiskelumateriaali

Learnistä löytyvä materiaali, ajankohtainen ja alakohtainen aihetta käsittelevä kirjallisuus.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opiskelet työjärjestyksen mukaisesti ja opettajan määrittelemin tehtävin

TKI ja työelämäyhteistyö

Inno-paja ja XAMKin hankkeiden esittely

Tentit ja muut määräajat

Ilmoitetaan opintojakson alussa

Opiskelijan työmäärä

5op= 135h opiskelijan työtä

Toteutuksen osien kuvaus

Miten tutkivan kehittämisen prosessi etenee ja millaisiin lähestymistapoihin se perustuu?
Miten teet tiedonhakua systemaattisesti ja miten arvioit tiedon ja tietolähteiden luotettavuutta ja käyttökelpoisuutta?
Miten kokoat kuvailevan kirjallisuuskatsauksen ja teet tuloksista synteesiä?
Millaisia tutkivan kehittämisen ajankohtaisia lähestymistapoja voit käyttää sosiaali- ja terveysalalla?
Millaisia laadullisen, määrällisen ja ketterän kehittämisen aineistonkeruumenetelmiä sekä analyysimenetelmiä voit käyttää tutkivassa kehittämisessä
Mitä ovat tutkimuseettiset periaatteet ja miten otat ne huomioon tutkivassa kehittämisessä?
Miten varmistat tutkimuksen luotettavuus tutkivan kehittämisen eri vaiheissa?

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Käytetään Xamkin YAMK-arviointikehikkoa.
Opiskelija osaa
a. hankkia, käsitellä, tuottaa ja arvioida kriittisesti monialaista tietoa kuntoutumisen edistämisen menetelmistä
b. ratkaista kuntoutumisen edistämiseen liittyviä vaativia ongelmia tutkimus-, kehittämis- ja /tai innovaatiotoiminnassa
c. arvioida ja johtaa itsenäisesti yksittäisten ihmisten sekä ryhmien toimintaa
d. vastata ja kehittää asiakaslähtöisiä toimintoja itsenäisesti
e. arvioida kuntoutumista edistäviästrategisia lähestymistapoja ja perustella niiden käyttöä johtamisen ja kehittämisen näkökulmasta
f. työskennellä itsenäisesti kuntoutumisen asiantuntijatehtävissä tai oman alan yrittäjänä
g. viestiä asiantuntevasti sekä johdonmukaisesti suullisesti ja kirjallisesti omalla äidinkielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä

Ilmoittautumisaika

06.11.2023 - 17.11.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liikunnan ja kuntoutuksen koulutusyksikkö

Toimipiste

Savonlinnan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutus (ylempi amk)
Opettaja
  • Anni Issakainen
  • Tiina Luukkainen
  • Veli-Matti Malinen
Ryhmät
  • MOSA23SY
    Monialainen toimintakyvyn edistäminen, ylempi amk

Tavoitteet

Osaat hyödyntää monialaista tietoperustaa ja ammatillisia verkostoja oman ammatillisen käytäntösi syventämiseksi ja alan kehityksen seuraamiseksi myös kansainvälisesti.
Osaat arvioida, kehittää ja jakaa omaa ammatillista osaamistasi hyödyntäen monialaista asiantuntijuutta ja yhteistyötä.
Hallitset suullisen ja kirjallisen viestinnän äidinkielelläsi sekä osaat toimia oman alasi kansainvälisissä yhteyksissä vieraalla kielellä.

Sisältö

Mikä on moniammatillisen ja monialaisen verkostotyön teoreettinen tausta?
Miten edistät ammatillista osaamistasi verkostoitumalla kansallisesti ja kansainvälisesti?
Miten edistät asiakaslähtöisyyttä ja monialaisen / moniammatillisen verkostotyön sujumista yhteistyön ja viestinnän keinoin?
Miten arvioit, kehität ja jaat osaamistasi hyvän suullisen ja kirjallisen viestinnän keinoin ja osaat toimia kansainvälisissä yhteyksissä vieraalla kielellä?

Opiskelumateriaali

Learnissa

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
lukujärjestyksen mukaisesti

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
opintojakson tehtävät integroitavissa omaan työhön

Työhön integroitu oppimisväylä:
neuvoteltava opettajan kanssa

TKI ja työelämäyhteistyö

Oman työn kehittämiseen kytketyt tehtävät ja harjoitukset

Kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälinen verkostoituminen on opintojakson keskeistä sisältöä.

Opiskelijan työmäärä

5 op = 135 tuntia opiskelijan työtä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat

- tunnistaa viestinnän ja vuorovaikutuksen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä ja osaat soveltaa niitä omaan työhösi.
- arvioida ja syventää omia suullisen ja kirjallisen viestinnän taitojasi sekä suomen että englannin kielellä.
- viestiä tilanteen vaatimalla tavalla ja osaat perustella ja analysoida tehtyjä ratkaisuja ja niiden vaikuttavuutta ottaen huomioon
yksilön (esimerkiksi asiakkaiden ja henkilöstön), yhteisön/yrityksen ja yhteiskunnan näkökulmat sekä niihin sisältyvät mahdolliset arvoristiriidat.
- Kykenet kansainväliseen viestintään työtehtävissäsi ja toiminnan kehittämisessä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

erillinen arviointisuunnitelma Learnissa