Yrittäjyystie - Esihautomo - SparrausprosessiLaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: Y26300006
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
Osaamistavoitteet
Luodaan opiskelijalle yrittäjämäinen ja innovatiivinen oppimisympäristöKehittää omaa sekä yhteistä tiimin kanssa tapahtuvaa liiketoimintaa.Kehittää ryhmässä ideointi- ja kehittämistaitoja, ryhmä ja vuorovaikutustaitoja, tuotekehitys-ja markkinointitaitoja yhdessä toimivien yritysten kanssa.Tukea kasvu-, sukupolvenvaihdos, kansainvälistymisyrittäjyyttä. Valmentaa henkilökohtaisesti opiskelijaa yrittäjäpolulle ( opettajavalmentajat) Mentoroida henkilökohtaisesti opiskelijaa yrittäjäpolulle. (yrittäjämentorit) Edistää opiskelijoiden tuotekehityksen rahoitusta (tuli-, tuoteväylä, Starttirahoitukset.) Opiskelijat voivat tuottaa oman yrittäjyyden kehittämishankkeita ja hyväksyttävät ne omaan AMK -tutkintoon.
Sisältö
Opiskelijat valitaan sparraustoimintaan henkilökohtaisen haastattelun ja yrittäjyyden ideaportfolion perusteella. Tiimit muodostetaan samanhenkisten teemojen ympärille. ( Esim. pelit- ja uusmedia, puun jatkojalostus, vaatetus, tekniikka ja logistiikka, matkailu) Tiimiä voidaan täydentää liiketoimintaa tukevilla opiskelijoilla tai osaamista hankitaan muista oppilaitoksista. Esim. toisen asteen yrittäjäksi aikova opiskelija voi osallistua tii toimintaan ja hyväksi lukea opinnot omiin opintoihinsa. Tiimi toimii itsenäisesti ja jousta vasti opintojen mukana. Tiimillä on opiskelijavetäjä. Tiimi voi muodostua osuuskunna opiskelun aikana. Tiimin jäsen voi toteuttaa oman yrityksen kehittämiseen liittyviä hankkeita,kuten tuotekehitystä, mallinvalmistusta, markkinointia, messuja jne. Lisäksi tiimiläiset lukevat yrityksen liiketoimintaan, tuotekehitykseen, markkinointiin liittyvää kirjallisuutta ja referoivat sitä tiimin jäsenille. Osallistuvat seminaareihin ja messuile sekä yrityskäynteihin.Tiimejä ohjaavat opettajavalmentajat ja yritysmentorit. Ohjaavat opettajat ja yritysmentori on ohjaukseen koulutettuja henkilöitä.Sparraustiimitoiminta valmentaa opiskelijoita siirtymään kuntien tai kehitysyhtiöiden järjestämiin hautomoympäristöihin. Hautomoympäristössä valmistunut opiskelija käynnistää yritystoiminnan ja voi olla Esim. vuokralla ammattikorkeakoulun tiloissa ja hyödyntää sen konekantaa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelijalla on vastuu oman yrittäjyyden käynnistämisestä. Opiskelijalla on valmiudet itsenäisesti käynnistää yritystoiminta ja tietää perustamiseen liittyvän suunnittelun ja rahoituksen. Opiskelija osaa suunnitella oman yrityksen tuotteita/ palveluita. Opiskelija osaa työskennellä monialaisessa ryhmässä ja muodostaa verkostoja tukemaan omaa liiketoimintaa. Opiskelija osaa hankkia asiakkuuksia ja johtaa projekteja.