Juomat ja lainsäädäntöLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: R64B302
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Osoitat perehtyneisyytesi anniskelulainsäädäntöön ja anniskeluravintolan anniskeluosaamiseen suorittamalla vaaditun anniskeluosaamisen testin (erillinen todistus). Osoitat perehtyneisyytesi eri juomatuoteryhmien (viinit, oluet, siiderit, tislatut alkoholit) historiaan, eri tuoteryhmien valmistustapoihin ja aistinvaraiseen arviointiin sekä tavallisimpiin markkinoilla oleviin valmistajiin ja tuotemerkkeihin. Osaat valmistaa ja tarjoilla juomasekoituksia. Osaat myydä ja suositella erilaisia juomia erilaisiin tilanteisiin ja ateriajuomiksi. Osaat tarjoilla juomat anniskelulainsäädännön mukaisesti ja kullekin tuoteryhmälle sopivalla tavalla.
Sisältö
Mitkä ovat keskeiset alkoholijuomat ja niiden tarjoilu- ja anniskelutavat? Miten viini, olut ja tislatut alkoholijuomat valmistetaan? Mikä juomien alkuperä on ja miten eri juomaryhmien juomia (viini, olut, siideri) maistellaan ja arvioidaan? Miten alkoholijuomia ostetaan ravitsemusliikkeeseen ja millainen on anniskelupaikan liikeidean mukainen alkoholijuomavalikoima? Miten juomia anniskellaan ja tarjoillaan alkoholilainsäädäntöä noudattaen? Miten lähituottajien viinit ja oluet, luomutuotteet ja reilun kaupan tuotteet eroavat tavanomaisista?
Edeltävä osaaminen
Ei edellytetä aiempaa osaamista
Arviointikriteerit, hyvä (3)
a. Osaat käyttää oikein alkoholijuomien anniskeluun liittyvää ammattikäsitteistöä b. Osaat hakea tietoa alan tietolähteistä c. Osaat toimia liikeidean mukaisesti suositellessasi ja tarjoillessasi alkoholijuomia g. Osaat perustella toimintaa alan eettisten periaatteiden mukaisesti