Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus ja erityisruokavaliotLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: R64B304

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Osoitat perehtyneisyytesi suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Tunnet tavallisimmat erityisruokavaliot rajoituksineen sekä uskontojen, kulttuurien ja uusien ruokatrendien (mm. luomuruoka) ruokamääräyksiä. Osaat arvioida ruokavalion, ateriakokonaisuuden tai ruokatuotteen ravitsemuksellista laatua hyödyntäen ravintolaskentaohjelmia. Osaat muuntaa ateriakokonaisuuksia tai elintarvikkeen raaka-aineita tavallisimpiin erityisruokavalioihin tai kulttuurisiin ruokamääräyksiin sopivaksi. Osaat valmistaa leivonnaisia ja ruokia tavallisimpiin erityisruokavalioihin käyttäen erityisruokavaliotuotteita. Osaat viestiä asiakkaille ruoan ravitsemuksellisesta laadusta.

Sisältö

Mikä on eri elintarvikeryhmien keskeinen ravintosisältö? Miten koostetaan ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio, ateriakokonaisuus tai elintarvike? Vastaako oma ruoankäyttöni ravitsemussuosituksia? Mitä ovat tavallisimmat erityisruokavaliot ja  niiden rajoitukset raaka-aineiden valintaan ja ruoka/elintarviketarjontaan? Millaisia rajoituksia uskonnot ja eettinen vakaumus ja uudet ruokatrendit asettavat ruokailulle? 

Edeltävä osaaminen

Ei edellytä aiempaa osaamista 

Arviointikriteerit, hyvä (3)

a. osaat käyttää johdonmukaisesti ravitsemuksen ammattikäsitteitä b. osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tietolähteistä e. osaat käyttää ravintolaskentaohjelmaa ja erityiselintarvikkeita 

Siirry alkuun