Kouluikäisen ja nuoren terveydenhoitotyöLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: S25B315
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Osaat seurata ja arvioida koululaisen ja nuoren kasvua ja kehitystä. Osaat arvioida elintapojen ja ympäristön merkitystä koululaisen, nuoren ja opiskelijan terveydelle. Osaat käyttää eri osa-alueiden seuranta- ja seulontamenetelmiä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Osaat antaa ravitsemusneuvontaa kouluikäisille ja opiskelijoille. Osaat edistää koululaisen, nuoren ja opiskelijan seksuaaliterveyttä. Osaat arvioida kouluikäisen, nuoren ja opiskelijan erityistuen ja -hoidon tarvetta yhteistyössä perheiden ja/tai muiden yhteistyötahojen kanssa. Osaat käyttää yksilö- ja ryhmäohjausmenetelmiä koululaisen, nuoren ja opiskelijan terveydenhoitotyössä. Osaat edistää kouluyhteisön ja ympäristön terveyttä .
Sisältö
Mitä on koululaisen, nuoren ja hänen perheensä terveydenhoitotyö ja miten sitä toteutetaan? Mitä on opiskeluterveydenhuolto? Miten arvioidaan koululaisen ja nuoren kasvua ja kehitystä? Mitkä tekijät edistävät ja kuormittavat koululaisen, nuoren ja heidän perheensä terveyttä? Miten tunnistat koululaisen, nuoren ja opiskelijan terveyden, turvattomuuden, sosiaalisen kehityksen riskejä ja häiriötä ja miten puutut niihin? Mitä on koululaisen, nuoren ja opiskelijan mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen? Miten edistetään päihteettömyyttä ja puututaan päihdeongelmiin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa? Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan oppimisyhteisöjen ja - ympäristöjen terveellisyyttä, turvallisuutta ja toimivuutta? Miten ohjaat yksilöitä ja ryhmiä terveyteen liittyvissä asioissa? Miten edistät koululaisen, nuoren ja opiskelijan seksuaaliterveyttä? Miten annat koululaisille ja opiskelijoille ravitsemusohjausta?
Edeltävä osaaminen
Aikaisemmin hyväksytysti suoritetut opinnot.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa: b. etsiä tietoa alan eri tietolähteistä. c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia. e. käyttää keskeisiä terveydenhoitotyön malleja ja menetelmiä. g. perustella toimintaasi oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.