Siirry suoraan sisältöön

Lapsen ja perheen terveydenhoitajatyö (15 op)

Toteutuksen tunnus: S25B402-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
20.08.2018 - 07.09.2018
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2018 - 31.12.2018
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
15 op
Lähiosuus
13 op
Virtuaaliosuus
2 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Sosiaali- ja terveysalan koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 35
Koulutus
Terveydenhoitajakoulutus
Opettajat
Riitta Riikonen
Aila Friis
Jussi Hänninen
Anetta Liinaharja
Riitta-Liisa Jukarainen
Annamaija Korhonen
Riitta Kuismin
Vastuuopettaja
Riitta-Liisa Jukarainen
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
S2516KN
Terveydenhoitaja, päivätoteutus
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
S25B402
Toteutukselle S25B402-3001 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Osaat tukea kokonaisvaltaisesti lasta odottavan perheen ja lapsiperheen hyvinvointia ja voimavaroja heidän yksilöllisessä elämäntilanteessa. Osaat käyttää äidin ja sikiön voinnin seulonta- ja seurantamenetelmiä. Osaat käyttää lapsen kehityksen eri osa-alueiden seulonta- ja seurantamenetelmiä. Osaat tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyviä riskitekijöitä, tehdä hoidollisia päätöksiä ja ohjata jatkohoitoon. Tiedät synnytyksen kulun ja osaat toimia äkillisessä synnytyksessä. Osaat arvioida ja tukea lapsen kasvua ja kehitystä. Osaat arvioida lapsiperheen erityisen tuen tarpeita ja puuttua varhain terveyden ja kehityksen riskeihin. Osaat arvioida elintapojen ja ympäristön merkitystä lapsen ja perheen terveydelle. Osaat toteuttaa kansallista rokotusohjelmaa ja ohjata asiakasta niihin liittyvissä kysymyksissä. Osaat antaa ravitsemusohjausta. Osaat tukea vanhempia vanhemmuuteen kasvussa ja parisuhteessa. Osaat havainnoida ja edistää lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Osaat toteuttaa perhevalmennusta ja imetysohjausta. Osaat käyttää yksilö- ja ryhmäohjausmenetelmiä odottavan ja lapsiperheen terveyden tukemisessa. Osaat tukea ja ohjata asiakasta seksuaaliterveydessä ja perhesuunnittelussa.

Sisältö

Mitä on lasta odottavan perheen ja lapsiperheen terveydenhoitajatyö ja miten sitä toteutetaan? Miten edistetään lasta odottavan perheen terveyttä? Miten synnytys hoidetaan ja jälkitarkastus tehdään? Miten tuetaan lapsen tervettä kasvua ja kehitystä? Mitä on lapsen ja vanhemman välinen varhainen vuorovaikutus ja miten sitä tuetaan? Miten vanhemmuutta ja parisuhdetta tuetaan? Mitä on lapsen ja perheen mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen? Miten toteutat kansallista rokotusohjelmaa? Mitä on erityisen tuen ja tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen? Miten ohjaat yksilöitä ja ryhmiä terveyteen liittyvissä asioissa? Miten annat ravitsemusohjausta? Mitä on seksuaali- ja lisääntymisterveys ja miten sitä edistetään? Miten toimit imetyksen ohjaajana, edistät ja tuet imetystä? Miten tunnistaimetyksen pulmatilanteet ja löydät niihin yksilölliset ratkaisut? Äitiysneuvolatyö 4 op, 1 op säännöllisen synnytyksen jälkitarkastus, lastenneuvolatyö 5 op, WHO:n imetyksen peruskurssi ja varhainen vuorovaikutus 2 op, lasten mielenterveystyö 1 op, väkivaltatyö 1 op, lastensuojelu 1 op.

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali ilmoitetaan opintojakson alussa ja tiedot löytyvät opintojakson Moodle-alustalta.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso (15 op) koostuu: äitiys- ja lastenneuvolatyöstä, rokotusosaamisen syventämisestä, WHO:n imetysohjauskoulutuksesta, jälkitarkastuksesta, väkivaltatyöstä, lastensuojelusta ja mielentervys- ja päihdetyöstä. Kontaktiopetusta äitiys- ja lasteneuvoltyössä on 12t/opintopiste. Rokotusosaamisen syventäminen suoritetaan verkkokurssina.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opintoja ei voi suorittaa työhön integroituna.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakson voi ahotoida vastaavilla korkeakouluopinnoilla osittain tai kokonaan. Osittaisissa ahotoinnissa suoritetaan puuttuvat osa-alueet.

TKI ja työelämäyhteistyö

WHO:n imetysohjaajatodistuksen saaminen edellyttää neljä tuntia käytännön imetysohjausta.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Kaksi uusintatenttimahdollisuutta yleisinä tenttipäivinä. Opintojakso tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen äitiys- ja lastenneuvolatyön harjoittelujakson alkamista.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 27 tuntia/opintopiste.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

a) Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä. c) Osaat hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia. e) Osaatkäyttää keskeisiä terveydenhoitajatyön malleja ja menetelmiä. g) Osaatperustella toimintaasi oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentit, tehtävät, portfolio, opintokäynnit, asiantuntijavierailut, laboraatiot ja case-harjoitukset. Osalla tunneista on läsnäolovelvoite. Rokotusosaamisen syventäminen (1op) on hyväksytty/hylätty.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
Osaat hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
Osaat käyttää keskeisiä terveydenhoitajatyön malleja ja menetelmiä
Osaat perustella toimintaasi oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.

Esitietovaatimukset

Aikaisemmin hyväksytysti suoritetut perus- ja ammattiopinnot.

Siirry alkuun