Siirry suoraan sisältöön

Biokemia ja mikrobiologiaLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: EL00ER79

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Erotat tärkeimmät biologiset makromolekyylit ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta.
Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla ja ympäristössä sekä erilaisiin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa.
Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa.
Tutustut keskeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin mikrobeihin.

Sisältö

Miten solun energia-aineenvaihdunta toimii?
Mitä ovat entsyymikinetiikka ja vierasainemetabolia solutasolla?
Minkälaisia ovat biokemian sovellukset elintarvikevalmistuksessa?
Kuinka mikrobeja voidaan käyttää hyödyksi elintarvikevalmistuksessa?
Mitä haittaa mikrobit voivat aiheuttaa elintarvikkeille?
Mikä on mikrobien osuus ruokamyrkytyksissä ja miten niihin voidaan vaikuttaa?

Edeltävä osaaminen

Mikrobiologian perusteet, Kemian perusteet

Oppimateriaalit

Mikrobiologian perusteet, Elintarvikekemia

Arviointi

Opiskelija
- osaa kuvata biokemian keskeisiä reaktioita
- osaa kuvata miten biokemiaa voidaan hyödyntää elintarvikevalmistuksessa
- osaa hyödyntää biokemiaa ja mikrobiologiaa yksinkertaisissa elintarvikevalmistuksen prosesseissa
- osaa nimetä yleisimmät ruokamyrkytyksiä aiheuttavat mikrobit ja kuvata erilaisia keinoja miten ruokamyrkytyksiä voidaan ehkäistä

Siirry alkuun