Siirry suoraan sisältöön

Ikääntymiseen liittyviä erityiskysymyksiäLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: GE00CO55

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Osaat arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilannetta
Osaat antaa terveyttä edistävää ohjausta ravitsemuksen toteuttamiseksi
Oosaat kohdata elämänsä loppuvaiheessa olevia ihmisiä ja heidän läheisiään
Osaat tukea potilasta sairauden loppuvaiheessa ja kuoleman lähestyessä
Tunnet potilaan oikeudet ja osaat kunnioittaa potilaan ja läheisten valintoja
Osaat suunnittella, toteuttaa ja kehittää vanhusten saattohoitoa
Osaat pohtia ja analysoida ajatuksiasi kuolemasta
Tunnet ikääntyvän seksuaaliterveyteen vaikuttavia tekijöitä ja sekauaalisuuteen liittyviä käsitteitä
Osaat edistää ikääntyvän seksuaaliterveyttä

Sisältö

Ikääntyvien ravitsemus:
Mitä ovat Ravintoaineet ja ravintofysiologia.
Miten ikääntymisen vaikututtaa ravitsemukseen.
Saattohoito:
Mitkä ovat saattohoidon erityispiirteet.
Millaiset ovat eettiset ja käytännölliset valmiudet ja saattohoidon toteuttaminen kotona ja eri palvelulaitoksissa.
Mitä on vanhuksen kuoleman kohtaaminen ja suruprosessi
Miten tuetaan omaisia .
Millaista on hoitosuhteen päättäminen ja hoitajan jaksaminen
Ikääntyvien seksuaaliterveys:
Mitä ovat seksuaalisuuteen liittyvät käsitteet, seksuaalioikeudet ja seksuaalisuuden merkitys,
Mitä on seksuaalinen monimuotoisuus
Mitä ovat ikääntyvän seksuaalisuuteen vaikuttavat tekijät,
Miten ikääntyvän seksuaaliterveyttä tuetaan.

Edeltävä osaaminen

Ei edellytä aiempaa osaamista

Oppimateriaalit

Fysiologiset perusteet 5 op
Eettisen toiminnan perusteet 5 op
Gerontologinen sosiaalityö 5 op
Gerontologinen hoitotyö ja hoitotaidot 5 op

Arviointi

Arviointikriteerien taso 3: osaamisen alkuvaihe
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti

Siirry alkuun