•   Basics of health promotion SH00AC85-3032 06.01.2020-29.05.2020  5 credits  (SHKT19SM) +-
    Learning outcomes of the course
    Clinical nursing
    • you are able to apply the Finnish Nutrition Recommendations in the prevention and care of Finnish national diseases

    Promotion of health and functional ability
    • you understand the connections between societal/political decision making and structures in promoting health and functional ability
    • you understand the principles of health promotion and you are able to work according to the values of health promotion
    • you understand the financial basis of health promotion
    • you are able to identify and evaluate the health and well-being of the population and related factors on individual and communal level
    • you are able to utilize on individual and communal level the existing knowledge (e.g. registers and statistics) about the health issues of the population
    • you are able to identify causes for public health problems
    • you are able to prevent risk factors that cause deterioration of health, functional and working ability and lead to limitations in the functional ability and you are able to intervene early
    Course contents
    Clinical nursing
    • The need and functions of nutrients in the body
    • FNR diet in health promotion and prevention of national diseases
    • Health issues of people of various ages

    Promotion of health and functional ability
    • legislation, national guidelines and programs and international and national recommendations related to health promotion
    • comprehension of the ability of the service system to respond to the health care needs of the population
    • economic/financial aspects of health promotion including the economic impact
    • ethics and principles of health promotion
    • different levels of health promotion (individual, community, national) and methods (promotion and prevention)
    • the state of health and well-being in the population (strengths and challenges) and factors related to health (protective and risk factors)
    • factors underlying health inequalities and social exclusion (socioeconomic status)
    • identification and reduction of factors deteriorating public health
    • interrelations between health habits and health, prevention of risk behavior
    • promotion of sexual and reproductive health
    • early identification of risk factors and targeting of support to those who need it

    Name of lecturer(s)

    Sari Engelhardt

    Mode of delivery

    40% Face-to-face, 60% Distance learning

    Recommended or required reading

    Opintojakson materiaali on ilmoitettu Moodlessa. (not translated)

    Assessment methods and criteria

    Yleinen terveyden edistäminen: tehtävien palauttaminen määräajassa. Ravitsemusterveys: hyväksytysti suoritettu tentti. (not translated)

    Language of instruction

    Tuition in Finnish

    Timing

    06.01.2020 - 29.05.2020

    Enrollment date

    01.10.2019 - 15.10.2019

    5 credits

    Group(s)
    • SHKT19SM
    Unit, in charge

    Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö (not translated)

    Teacher(s)

    Sari Engelhardt, shktvirtuaali

    Further information for students

    Opintojakson opetuksesta vastaavat Sari Engelhardt (3 op., yleinen terveyden edistäminen) ja tuntiopettaja, ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo (2 op., ravitsemusterveys). (not translated)

    Programme(s)

    Degree Programme in Nursing

    Unit location

    Kotka Campus

    Virtual proportion

    3 credits

    Evaluation scale

    1-5

    Completion alternatives

    Ei ole käytössä tässä toteutuksessa. (not translated)

    Planned learning activities and teaching methods

    Työviikkopohjainen oppimisväylä: Ravitsemusterveyden osuus (2 op.) järjestetään lähiopetuksena. Yleisen terveyden edistämisen osuudesta (3 op) ei tässä toteutuksessa järjestetä lähiopetusta. Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Moodlen materiaalien ja tehtävien avulla verkossa. Työhön integroitu oppimisväylä: Ei ole käytössä tässä toteutuksessa. (not translated)

    Students use of time and load

    Opintojakson toteutus mahdollistaa opiskelijalle oman työnsä suunnittelun niin että opintojakson työmäärä (5 x 27 tuntia) jakaantuu tasaisesti ja kuormittamatta. (not translated)

    Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Moodlen materiaalien ja tehtävien avulla verkossa. (not translated)

    Work placement(s)

    Ei ole. (not translated)

    Exam schedule

    Uusintatentit suoritetaan examissa. (not translated)

    Assessment criteria
    Satisfactory

    Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa. Tietojen soveltamisen taso osoittautuu heikoksi ja perustietojen hallinnassa on selviä puutteita. (not translated)

    Good

    Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa. Tietojen soveltaminen on hyvällä tasolla ja perustiedot ovat hallinnassa. (not translated)

    Excellent

    Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa. Opiskelija soveltaa hyvin hallitsemiaan perustietoja luovasti ja hahmottaa laajempia kokonaisuuksia terveyden edistämisessä. (not translated)