Skip to main content

Food and wellbeing (5 cr)

Code: MR00DU45-3001

General information


Enrollment
14.12.2020 - 14.01.2021
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.01.2021 - 30.05.2021
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
2 cr
Virtual portion
3 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
Campus
Mikkeli Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 50
Degree programmes
Degree Programme in Tourism and Service Business
Teachers
Laura Pulkkinen
Teacher in charge
Laura Pulkkinen
Course
MR00DU45
No reservations found for realization MR00DU45-3001!

Objective

You understand the importance of food and nutrition to the customers' wellbeing.
You know the Finnish dietary recommendations and are familiar with the most common special diets and know how use them in meal and menu planning and in customer service situations.
You can evaluate the healthiness of meals and menus by using recommendations and existing criteria and models.
You understand the conversation concerning eating and can participate in it professionally.
You are familiar with the possibilities of healthy Finnish food in wellbeing tourism.

Content

What kind of food choices promote health and wellbeing ?
What kind of limitations do diseases, beliefs and food trends cause for food choices and how are different diets composed ?
How to evaluate the nutritional quality of meals and menus?
What opportunities does Finnish food provide for food and wellbeing tourism?

Course material

Opettajan kokoama aineisto opintojakson Learn-alustalla osa-alueista:
Ajantasaiset ravitsemussuositukset
Erityisruokavaliot rajoituksineen ja soveltuvine tuotteineen.
Ravintolaskentaohjelman käyttö.
Ruokamatkailu, lähiruoka ja luonnontuotteet.

Study forms and methods

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojaksolla perehdytään luento-opetuksen. yksilö- ja ryhmätyöskentelyn avulla ravitsemuksen ja hyvinvoinnin perusteisiin ja käsitteisiin. Opintojakso käynnistyy teoreettisella osuudella, jonka jälkeen opittua sovelletaan työelämää palvelevissa tehtävissä.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opintojakso on mahdollista suorittaa nopeutetusti perehtymällä osoitettuun aineistoon ja tekemällä opintojaksoon liittyvät tehtävät.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä tai muussa organisaatiossa, voit suorittaa opintojakson työpaikallasi joko kokonaan tai osittain. Tällöin ole yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovi opinnollistamisesta. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Oppimistehtävät arvioidaan Xamkin yleisten ja opintojaksoon sovelletun arviointikehikon mukaan.

Go back to top of page