Food and wellbeing (5 cr)
Code: MR00DU45-3001
General information
- Enrollment
-
14.12.2020 - 14.01.2021
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
01.01.2021 - 30.05.2021
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 2 cr
- Virtual portion
- 3 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
- Campus
- Mikkeli Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 50
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
Objective
You understand the importance of food and nutrition to the customers' wellbeing.
You know the Finnish dietary recommendations and are familiar with the most common special diets and know how use them in meal and menu planning and in customer service situations.
You can evaluate the healthiness of meals and menus by using recommendations and existing criteria and models.
You understand the conversation concerning eating and can participate in it professionally.
You are familiar with the possibilities of healthy Finnish food in wellbeing tourism.
Content
What kind of food choices promote health and wellbeing ?
What kind of limitations do diseases, beliefs and food trends cause for food choices and how are different diets composed ?
How to evaluate the nutritional quality of meals and menus?
What opportunities does Finnish food provide for food and wellbeing tourism?
Course material
Opettajan kokoama aineisto opintojakson Learn-alustalla osa-alueista:
Ajantasaiset ravitsemussuositukset
Erityisruokavaliot rajoituksineen ja soveltuvine tuotteineen.
Ravintolaskentaohjelman käyttö.
Ruokamatkailu, lähiruoka ja luonnontuotteet.
Study forms and methods
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojaksolla perehdytään luento-opetuksen. yksilö- ja ryhmätyöskentelyn avulla ravitsemuksen ja hyvinvoinnin perusteisiin ja käsitteisiin. Opintojakso käynnistyy teoreettisella osuudella, jonka jälkeen opittua sovelletaan työelämää palvelevissa tehtävissä.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opintojakso on mahdollista suorittaa nopeutetusti perehtymällä osoitettuun aineistoon ja tekemällä opintojaksoon liittyvät tehtävät.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Jos työskentelet alan yrityksessä tai muussa organisaatiossa, voit suorittaa opintojakson työpaikallasi joko kokonaan tai osittain. Tällöin ole yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovi opinnollistamisesta. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Oppimistehtävät arvioidaan Xamkin yleisten ja opintojaksoon sovelletun arviointikehikon mukaan.