Food and wellbeing (5 cr)
Code: MR00DU45-3003
General information
- Enrollment
-
14.12.2020 - 14.01.2021
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
08.03.2021 - 02.05.2021
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
- Teachers
- Laura Pulkkinen
- Teacher in charge
- Laura Pulkkinen
- Groups
-
MRKT20SVTourism and service business, online studies
-
MRMI20SVTourism and Service Business, online studies
- Course
- MR00DU45
Objective
You understand the importance of food and nutrition to the customers' wellbeing.
You know the Finnish dietary recommendations and are familiar with the most common special diets and know how use them in meal and menu planning and in customer service situations.
You can evaluate the healthiness of meals and menus by using recommendations and existing criteria and models.
You understand the conversation concerning eating and can participate in it professionally.
You are familiar with the possibilities of healthy Finnish food in wellbeing tourism.
Content
What kind of food choices promote health and wellbeing ?
What kind of limitations do diseases, beliefs and food trends cause for food choices and how are different diets composed ?
How to evaluate the nutritional quality of meals and menus?
What opportunities does Finnish food provide for food and wellbeing tourism?
Course material
Pääosa aineistosta löytyy opintojakson Learn-alustalta.
Tenttikirja: Voutilainen E., Fogelholm M. ja Mutanen M. 2015 Ravitsemustaito
Study forms and methods
Opintojaksolla perehdytään ravitsemuksen ja hyvinvoinnin perusteisiin ja käsitteisiin. Kurssilla tutustutaan ravitsemussuosituksiin ja niiden toteutumiseen ammatiikeittiöissä. Opintojaksoon kuuluu orientaatio luennon lisäksi videoituja luentoja ja ohjaustaapaminen. Opintojaksoon kuuluu tehtäviä ja tentti.
Jos työskentelet alan yrityksessä tai muussa organisaatiossa, voit suorittaa opintojakson työpaikallasi joko kokonaan tai osittain. Tällöin ole yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovi opinnollistamisesta. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä
Timing of exams and assignments
Verkkotentti
Evaluation scale
1-5