Terveyden edistäminen ja ravitsemus (5 op)
Toteutuksen tunnus: HY00EP38-3006
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 21.04.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Sari Virkki
- Sari Engelhardt
- Johanna Koskenniemi
Vastuuopettaja
Sari Engelhardt
Ryhmät
-
SHKT22SMSairaanhoitaja, monimuoto
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot.
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Osaat etsiä ja soveltaa indikaattoripankeista saatavaa tietoa väestön hyvinvoinnista ja terveydestä sekä tehdä kansanterveyttä tukevia johtopäätöksiä.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen ja osaat toimia omalta osaltasi niiden vähentämiseksi.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä?
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Opintojaksolla osoitettu verkkomateriaali, joka on ilmoitettu Learnissa.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Terveyden edistämisen (3 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learnin materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.
Ravitsemuksen (2 op) osuuden opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti osoitetun kirjan ja verkkomateriaalin avulla. Suoritustapoihin kuuluu tehtäviä ja verkkotentti.
Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Terveyden edistämisen osuuden numeerisesti arvioitava tehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.
Ravitsemus ja ravitsemusohjaus -osuudessa on yksilö- ja ryhmätehtäviä opintojakson aikana.
Opiskelijan työmäärä
Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus (5 x 27 = 135h opiskelijan työtä) jakautuu tasaisesti.
Lisätietoja opiskelijoille
- Terveyden edistäminen 3 op: sari.engelhardt@xamk.fi
- Ravitsemus 2 op: johanna.koskenniemi@xamk.fi
- Opintojakson aloitukseen liittyvän informaation opintojaksolle ilmoittautuneet opiskelijat saavat sähköpostilla ennen opintojakson alkamista. Opintojakson aikataulutuksen vuoksi opintojakson Learn-alustalle tulee kirjautua kahden viikon kuluessa opintojakson alkamisesta. Mikäli opiskelija ei kirjaudu kyseisen ajanjakson aikana Learniin, asia tulkitaan niin, ettei opiskelija aio suorittaa opintoja kyseisellä toteutuksella.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Terveyden edistämisen osuus (3 op):
- oppimistehtävien suorittaminen opintojakson aikana; myöhästyneitä tehtäviä ei oteta vastaan
- Numeerisesti arvioitavan tehtävän suorittaminen määräpäivään mennessä - tehtävän arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä
Ravitsemuksen osuus (2 op):
-Oppimistehtävien suorittaminen määräaikaan mennessä, arviointi hyväksytty/täydennettävää/ hylätty. Tehtävien arviointikriteerit annetaan tehtävän yhteydessä.
- Verkkotentti arvioidaan numeraalisesti 1-5 hyväksytyn suorituksen osalta, johon kaksi uusintamahdollisuutta. Hyväksyttyyn suoritukseen 50 % oikein.
Esitietovaatimukset
Ei vaadita edeltävää osaamista